Totaal aantal pageviews

zondag 25 augustus 2019

VROEGER WAS ALLES VEEL BETER!

   Gaan we weer verzanden in nostalgie omdat "morgen zo onzeker lijkt"?  Gaan we weer de fout maken dat "vroeger toch beter was"? Terwijl vele feiten dat keihard tegen spreken?
  Ach, wat oudere mensen hebben meer verleden dan toekomst en denken dus vaker terug, dat is niet fout. Maar ze moeten om oud te worden vooral bij de ontwikkelingen blijven en (bijvoorbeeld) naar het wel en wee van hun kleinkinderen kijken. Dat is de toekomst zij gaan die maken..
  Dus bent u "een progressief mens" dan communiceer met uw (klein)kinderen en help hen om een betere toekomst te maken dat ons (in onze jeugd) lukte..

  Ik acht dit "de rol van het opa zijn" en zo werk je mee aan een betere toekomst. Want wij weten meer dan zij van de vele fouten die in het verleden een vredige en "rijke" toekomst verhinderden.

donderdag 22 augustus 2019

600 WANKELE BRUGGEN?

  Een jaar na het instorten van die tunnel in Italië werden daar de 42 slachtoffers herdacht. Dat werd de aanleiding tot de vraag "hoe het zit met die 600 Franse bruggen en tunnels eigenlijk"?

  De Franse pers kwam snel met verontrustend nieuws daarover: daarmee zou het niet zo best gesteld zijn, omdat het onderhoud werd "vergeten". Als noordelijke polder-boy weet je dan echt even niet wat je hoort..

  Dit land heeft dus 600 plekken in zijn transportsysteem waar het echt niet veilig is! TV-beelden toonden de vele scheuren en gaten in Franse bruggen.

  De tunnel naast ons, -waarover álle treinverkeer van en naar Marseille gaat-, stond er ook bij..  Je vraagt je af of je nog wel door deze tunnel moet lopen van zo'n 100 meter lang... Maar het gaat  weinig mensen tegen houden.

  Een dag later horen we over "veel verwaarloosd onderhoud bij de Franse spoorwegen (SNCF)" en men sprak over 'losliggende rails". De minister wees naar de linkse voorgangers, die veel te weinig investeerden in de "rails".. ..

  Dit illustreert het grote verschil in denken, - zelfs bij essentiële aspecten van onze dagelijkse veiligheid-, in ons 2e vaderland.. Maar dat hoort bij Frankrijk, met een staatschuld van 130% van het BNP, die werd gelijk aan die van Italië. Daar is hier geen geld voor en..  je kunt niet WEER de belastingen verhogen, toch?

  Het feit dat dit terloops wordt gemeld en geen zware follow-up krijgt, toont dat de Franse con-citoyens er echt niet wakker van liggen. En dat wij het morgen zijn vergeten toont, dat we prima zijn ingeburgerd.  Maar als ik straks langs die tunnel kom, zal ik me toch wat "Unheimisch" voelen...

 Voor hen die denken dat ik kolder opschreef: Ik ben nog bij vol verstand en ga gewoon verder leven met die linke bruggen.

  Want zeg nou zelf: Wat moeten we anders doen?

NB: Ik verneem net dat er geen enkel overheidsgebouw in La France is geïsoleerd! Dubbel glas, dakisolatie met glasmatten , etc. , van dit alles vindt u niets bij de overheid. De verspilling van energie wordt gewoon betaald.... uit de belastingen toch?   


Leon de Marsilho, aug 2019


 

dinsdag 20 augustus 2019

HET TOENEMEND BESEF VAN.. DE EINDIGHEID

Aan alles komt een eind, zeiden mijn ouders ook als mijn verjaardags feestje was afgelopen. Wat was dat moeilijk te accepteren, weet ik nog..

   Nu gaat het om meer dan een verjaarsfeestje: om ons heen zagen en zien we vele vertrekken "naar de eeuwige jachtvelden". Dat was voor Winnetou  het paradijs! Als ik dit schrijf worstelen een half dozijn geliefden om nog wat te blijven en ze hopen dat hun arts een goeie is..

   De "natuur" is de hoogste baas , want die beslist over "komen en gaan". Daarom noem ik dde natuur als men mij vraagt "of ik in iets hogers geloof".

  Moslimvrienden vertelden me over hun idee van het paradijs, dat "de gelovigen zou wachten". Zij hebben een sterk geloof over wat hun wacht: "het is niets om bang van te zijn".. Dan denk ik wel eens:  geloven kan een zegen zijn. Zij zien hun geliefden vertrekken naar een beter leven..

  Zij die geloven zien het "einde op aarde als een nieuw begin": een mooie gedachte. Ik krijg wel eens de neiging om te zeggen " dat nog nooit iemand iets hoorde van hen die vóór gingen".. Dat schept wat verwarring er is geen bewijs van een vervolg.

 De zeeuwen zeggen : Ik worstel en kom boven. Maar die bedoelden dan de zee die over de dijk kan komen.

Vooralsnog blijf ik worstelen om wat geloof te vinden. Ieder het zijne?

Mogelijk moet ik weer wat zwemles nemen?

Genoeg gemijmerd nu: we gaan zo dadelijk de boot nemen naar l'Estaque aan de andere kant van de Rade van Marseille. Dat stukje "even" zwemmen zal me niet meer lukken...

Leon de Marsilho, aug. 2019
 

i

TIMES ARE CHANGING, BEDEK UW HOOFD!

  Wilders had het denigrerend over "kopvodden", maar dat sloeg niet aan en hij schakelde over op...  "Europa-bashing". In Marseille is iets op je hoofd dragen niks vreemd, omdat het ook tegen zonnesteken beschermt.

  Iets op je hoofd dragen is soms "iets tonen van je identiteit en de groep waar je bij wil horen". Dat zie je overal in Marseille. Mijn generatie weet dat roomse vrouwen, - in de RK-kerk-, ook hun hoofdhaar moesten bedekken! En je zag geen Mariabeeld zonder hoofddoek! Religieuzen waren en zijn uitgezonderd: zie de nonnen, de paters en de "curé's".

  Men zegt dat de moslima-hoofdoek een revival beleeft... Ach, we trekken ons allemaal weer wat  "terug op eigen honk". Het is veelal (nog?) een kleine hoofddoek, wat hier heet "à l'Africaine
en die laat de oren vrij. Soms zie je "de niqab", die enkel het aangezicht toont.  Dit toont de opstap naar volledigere hoofbedekking, In de moslimgemeenschap is de sociale druk om "mee te doen en je geloof te tonen"  groeiend, zo horen we..

  In Frankrijk zijn Kerk en Staat gescheiden en verbiedt de wet "het ostentatief tonen van je geloof"! De burka is hier verboden die in de VS geen probleem is: je moet enkel op verzoek van een agent je gezicht tonen. De VS kennen een grotere religieuze vrijheid dan Europa!

  La France, dat zijn ook de Commoren:  dus zie je hier hun typische hoofdbedekking, ook bij de mannen, zij dragen een bruinige rechte muts..

  Dus "kopvodden komen weer in",  maar Wilders (die een Indische moslimmoeder had), gaat echt zijn blonde kuif niet wegstoppen onder een religieus mutsje! Of zal de PVV ooit overgaan op een eigen hoofdbedekking? Want zo toon je weer echt waar je bij wil horen..

 Times are changing en dat gaan we ook op de hoofden van de mensen zien.
 Ik heb uit de VS nog een mooie Stetson, die ga ik wat oppoetsen, want niemand ontkomt er aan, dat zult u zien..

Leon de Marsilho, aug. 2019.


zaterdag 17 augustus 2019

SEIZOENS SWITCH

  Mensen die de Paca niet kennen denken dat hier nauwelijks seizoenen bestaan en het altijd aangenaam 25+ graadjes is..  Eén dag met ferme Mistral is genoeg om ze te bekeren! Deze droge noordenwind doet de gevoelstemperatuur met meer dan 5 graden zakken, wat op hete dagen best lekker is..  De Mistral poetst echter ook de wolken weg en zo krijgen we hier die 2800 uur zon per jaar bij elkaar in het Rhône-dal..

  Ik schrijf dit op zo'n dag en op ons terras is nu de Mistral even de baas: dus moet ik straks een hesje over mijn overhemd aantrekken. Anders loop je hier nare rugpijn op en dat weten de boeren die in februari hun wijngaard snoeien als de besten. De zon verhit je van de ene kant en de Mistral blaast je aan de andere kant ijskoud en dan trekt een normaal mens krom. Daarom dragen die boeren op hun onder-rug een soort "kussentje" om rug-narigheid te voorkomen.

  In Isle-sur-la-Sorgue kwam ik daar achter, toen  ik met zoon Pierre van de wijnboer naast ons,  meeliep op zijn eindeloze snoeitocht door het open veld in februari.. Al pratend met Pierre kreeg ik vele verhalen te horen over zijn leven als boerenzoon en zo leerde ik ook dat veel romantische weer verhalen niet kloppen. Overigens wordt er in de Magreb  vaak meerdere keren per jaar geoogst: dat is dus geen toeristen-onzin!

  Marseille is geen wijnveld, maar wat platteland-wijsheid blijft nuttig en behoedde me voor
onjuiste inzichten. Wil je weten hoe het echt zit, dan moet je gewoon van alles ondernemen en "meedoen"...

  Wilt U ook hierheen komen, dan raadpleeg wat météo-statistiekjes. Regen is hier schaars, maar er blijft toch het nodige over waarop je moet letten als je gezond wil blijven.

Leon de Marsilho, aug. 2019:


OCHTENDKOFFIE BIJ "LE PRINTEMPS"

 We kozen voor wonen in de stad Marseille, dichtbij alle transport. Zowel bij de TGV (Gare Saint Charles SNCF is op 100 meter) als bij de bus, die je van het vliegveld naar de stad brengt. En komt u met de auto, dan rijdt u in een minuutje van de A7 naar ons toe en.. u kunt ondergronds parkeren.
 
 We zagen het Gare Routiére (busstation) bouwen als een fraaie stations-uitbreiding, waarin vele winkels en  restaurants  geopend werden.  Een daarvan draagt de hoopvolle naam Le Printemps: hier rekent men op een eeuwige lente vol beloften. Ik neem er soms de start-koffie en kijk daarbij naar de spannende verkeersstroom over een kruising uit. Iedereen heeft hier haast, want men wil of op tijd op het werk zijn of snel weer thuis aankomen.

   Deze kruising leert veel over de Franse ziel, die bij de spits uitblinkt door de grote haast bij
alle weggebruikers. Het gerem, het ferme optrekken en het getoeter verraden de stemming waarin men verkeert.  Daarbij vallen de taxi's het meeste op: van hen kun je leren hoe je in Marseille moet autorijden. Rij je hier zonder deuken, dan ben je geslaagd voor toelating tot deze ruige stad, waarin verkeerslichten lijken te dienen voor "de stadsverlichting" (= wat overdreven!)...   

  Voor de kenners: Caïro (Egypte) schijnt de linkste stad aan de Mare Nostrum te zijn, daar leer je de fijne kneepjes echt.

   Als we s'avonds een taxi nemen (wat hier goedkoop is) en een babbeltje maken met de chauffeur, dan besef je dat een eigen auto hier onzin is.

   Wilt u echt begrijpen waarom, ga dan eens met me mee naar Le Printemps. Daarna is verdere  uitleg overbodig. Ik zag er nog nooit een ongeluk, wat toont dat iedereen deze extreme versie van autorijden  kan leren, door gewoon lef te tonen.

   Overigens: Londen is wat taxi's betreft de slimste. Daar bestaat geen taxi-station: je gaat aan de weg staan met je vinger in de lucht en binnen seconden stopt er een. De bezettingsgraad van taxi's schijnt zeer hoog te zijn.. Dus wordt er veel verdiend en kan de taxirit goedkoop zijn. Wachten is voor een taxi het duurste: dus laat die taxi's maar gewoon continu rond rijden!
  
 Kom eens hierheen en ik trakteer u op koffie bij Le Printemps, waarna u wat beter begrijpt wat ik bedoel.

Leon de Marsilho, aug. 2019  

  
 

WILLEN DE FRANSEN GEWOON EEN STERKE MAN?

  De laatste sterke autocraat verloor zijn hoofd tijdens de Franse revolutie, maar dat lijkt Frankrijk niet te hebben genezen van "het verlangen naar een sterke leider". Dat lees en hoor je vaak in en buiten La France....
  De Gaulle was het grote voorbeeld van de vaderfiguur die de Fransen graag over zich voelen waken. Presidenten lijken tot het invullen van een "vader-rol" te zijn geroepen, denk aan Mitterrand en Chirac. Macron lijkt daar wat moeite mee te hebben..

  Zie de actuele discussie over "de vele problemen van burgemeesters". Ze zijn ook gekozen, maar dubbel populair vergeleken bij andere "elu's". Niemand komt er op, dat hun problemen eerder toenamen door de gegroeide onvrede, zie de Gele Hesjes, die al 10 kantoren van Macron's LaRem-partij sloopten!

  Dit alles toont dat de democratie niet diep is geworteld: een sterke leider blijft gewenst. Als we in Europa rondkijken, lijkt dat weer in de mode, mede door dat opkomend populisme en de nieuwe radicale stromingen.

  In Nederland maakt blonde Geert weinig kans tegen "degelijke Willem met zijn populaire echtgenote", zie Koningsdag. Nederlanders zijn minder romantisch en letten op degelijkheid.
   Maar, Willem van Oranje werd vermoord door.. de katholieke Balthazar Gerards en de benoeming van een jonge koning door Napoleon werd een eclatant succes! Napoleon werd jaloers en stuurde hem naar Wenen..

  Pas dus op met dat "te snel weten wat het volk wil". Als deze grote groep té bang wordt is een nieuwe autocraat zelfs denkbaar in de polder.
  Vooralsnog zijn er gelukkig weinig "natuurlijke kandidaten" te zien..

Leon de Marsilho, aug. 2019

MÉTÉO, MÉTRO EN SPEET

  In de métro wordt je nooit nat, tenzij de zee er in liep, wat soms gebeurt bij forse wind in de Vieux Port.  De méteo is hier nogal droogjes:  6 maanden zonder een drupje regen is gewoon.  Ook al is de zon er steeds: de métro blijft sneller en koeler om je te verplaatsen.

  In Frankrijk is op TV het woord "le temps = het weer(bericht)" ingeruild voor het woordje "meteo": dat is de moderniteit. Métro komt van métropool: het is grieks voor "moeder" en pool komt van het Griekse woord voor stad (=polis), samen "moederstad". Zo kom je achter waar afkortingen vandaan komen en Fransen zijn dol op afkorten, merkten we..

  U weet natuurlijk dat Marseille van oorsprong een Griekse stad is en al 2500 jaar bestaat: de nestor van de Franse steden...  Wij zijn hier dicht bij 1 miljoen inwoners en zitten Lyon op de hielen. Wist u dat in La France geen bevolkingsregister bestaat en dat ondanks Napoleon??

Ik ging officieel weg uit Nederland, meldde dat bij de gemeente en de ambtenaar gaf met een (Nederlands) verhuisdocument mee, dat je bij de gemeente van aankomst moest inleveren. Voor de grap deed ik dat ook in Mormoiron tot grote verbazing van de ambtenaar daar.. Mijn toelichting kon niet voorkomen dat hij het vriendelijk lachend verscheurde (!) en weg gooide! Dat was een leerzaam moment tot op vandaag..

  La France kent behalve Parijs geen grote steden: Marokko heeft vele x-miljoenensteden als Marakkech, Fez en Rabat. De Franse geografie is "á part" (apart) als je rond de Mare Nostrum kijkt. Veel "campagne" en uiterst zuinig met grote steden..

  We zien hier nogal wat vergane glorie: de geschiedenis leert hoe vaak en snel dingen veranderen. In de taal zit geschiedenis verstopt en dat ontdek je ook als je nieuwsgierig bent naar de herkomst van woorden..  Een beroemde filosoof leerde de mensen "dat je tot de laatste snik nieuwsgierig moet blijven": dat houdt je jong en maakt ouder worden prettiger..

  Ik hoop ooit de herkomst van mijn familienaam met zekerheid te kunnen vaststellen. "Speet" zie je terug in namen als Nunspeet en Elsspeet en men zegt dat die in een moerassig gebied lagen "Speet" zou "moerassig" aanduiden..

  Het officieuze wapen van de familie is "een schild met twee gekruiste schoppen" wat ook het merkbeeld is van het Duitse "Spatenbier".  Dat mijn familie is met bier had moet ik bevestigen: in Limburg is er door ons heel wat gerstenat gedronken: met de Carnaval als top. De stamkroeg lag naast de katholieke kerk en sommigen lieten toen al de kerk links liggen..

Leon de Marsilho, aug.. 2019

zondag 11 augustus 2019

IS TRUMP GEWOON WAT MAF OF...

   Hopelijk is Trump enkel "een wat rellerige narcist".. Let wel: 55% van de Amerikanen zien hem zitten, en dat is eigenlijk het ECHTE probleem! En een volgende periode voor Trump (in 2020) is een reële mogelijkheid...

   Hiroshima en Nagasaki: dat is bijna 75 jaar geleden. De VS moest atoombommen gooien om Japan bij WOII te stoppen! De stad Nagasaki herdacht dit en vroeg de Japanse regering te stoppen met nucleaire activiteiten... Hun trauma is nu nog afgrijselijk.

   Je moet je toch niet voorstellen hoe zo'n nieuwe crisis zou kunnen verlopen met ene Donald Trump aan de hendels in Washington.. Overigens is Poetin nog de baas in Rusland  en een echt conflict tussen beide landen lijkt vele een flink risico..

   Als je dit ziet,  -tegelijk met een verzwakkende EU-,  dan kan ik me voorstellen dat sommigen onder ons wel eens een nachtmerrie hebben.. Is het, -gezien de sindsdien verstreken tijd van 3/4 eeuw-, denkbaar dat we weer zoiets gaan meemaken? 

   De wereld is er niet stabieler op geworden.. of ben ik nu te pessimistisch? Zie de dwaze leider Santini in Italië en de andere opkomende radicalen van rechts en links overal in de EU.  De meesten zijn niks vies van wat ruzie en een beetje vechten..
 
  Zouden Merkel en Macron nog bij machte zijn om ons voor een ramp te bewaren?  

Leon de Marsilho, aug 2019

SCHRIKT U VAN VERDRINKENDE VLUCHTELINGEN?

    Libië zit vol Afrikaanse vluchtelingen en die betalen grof voor de overtocht naar Italië. Ondanks de ordehandhaving door Generaal Haftar, die nogal pro-westers is. Dat geld is door hun familie bij elkaar gebracht, om een van hen als "kostverdiener" naar de EU te kunnen sturen..
   Italië vist ze enkel uit zee als de EU wil zorgen voor opvang door alle EU-landen. Zo niet dan mogen ze in hun wrakke bootjes verdrinken: het waren er al vele honderden.

     Dit drama is in de EU geen topnieuws meer, we wenden aan de meest vreselijke dingen en stompten af. Dat was tot voor kort ondenkbaar, maar we verlegden onze humanitaire grens, door nood gedwongen. Ook al moet de EU zijn bevolking op peil houden met vluchtelingen vanwege een laag geboortecijfer.. 

     Als we het humanitaire plaatje van de EU opmaken, dan zijn we eigenlijk geen voorbeeld meer. De meeste EU-landen willen geen of weinig vluchtelingen opnemen: dat werd een politiek strijdpunt en bepaalt wie politiek overleeft.    
      Onder hoge druk worden ook humanitaire waarden vloeibaar.. dat zagen we vaker in onze geschiedenis.. .Natuurlijk is de economische stagnatie die aankomt nog een extra-punt in deze.

      Het Europa dat de norm aangaf en vaak andere aanwees als overtreder staat nu in de etalage naast ene Trump. Deze wil Mexicanen niet binnen laten, want hij is bang voor "hispanisering". Dat noemden we ooit puur racisme. Hij werd recent openlijk uitgejouwd bij bezoekjes en gaf luid die "liegende pers met hun fake-news" de schuld van alles.. Helaas: dat lukte maar gedeeltelijk..

      We constateren dat de westerse wereld niet meer die van vroeger is. Of moet je zeggen dat deze verandering onontkoombaar was?  Humanitair zijn werd, -lijkt het-,  van plicht tot een luxe..

Leon de Marsilho, aug. 2019

(POLITIEK) CORRECT IS BEST LASTIG..

  Vele van ons leerden dat je menselijk moet zijn in je denken en optreden. De collectebussen van het Rode Kruis en andere werden vaak voller door schuldgevoelens.
  Omdat er zo veel beter moet en niemand al zijn geld zomaar weggeeft, wordt er goed geselecteerd. Immers: op je eentje kun je weinig uitrichten..

  Natuurlijk geven regeringen steun en hulp bij rampen en schrijnende toestanden en dat is ook ons belastinggeld. Wien hoeveel krijgt is een politiek discussiepunt en zo hoort dat ook.

  Soms horen we van enorme rijkaards die grote sommen geld weg geven: zie Bill Gates en Warren Buffet. Zij geven een voorbeeld: zowel wat het verdienen als het weg geven betreft..

   Toen Notre Dame in Parijs grote schade opliep stonden de media bol van de enorme giften die Franse rijkaards beloofden voor het herstel. Prima al leek het ook af en toe op een wedstrijd in vrijgevigheid..
   We leerden dat wat politiek correct zijn is, vooral  door het volk en zijn media wordt bepaald. Al horen we niet altijd van stille gevers die er ook zijn.

   In de meeste landen gaat belasting heffen (op inkomen en/of vermogen) progressief. Wie het meeste heeft moet ook het meeste betalen. Dat besloot het volk dat zijn parlement koos.
  
  U ziet het: ook behendigheid in geldzaken of puur geluk  hebben (speculanten) wordt in onze westerse democratieën belast. De sterkste schouders moeten de meeste lasten dragen. Maar Macron werd verplicht om de tientallen "niches" in de belastingwetgeving verder te gaan dichten. En de ruzie over de ISF heffing duikt elk jaar wel ergens op.

  Frankrijk staat bekend als land met grote inkomensverschillen, maar men zegt ook dat die na belastingheffing" voor een groot deel zijn verdwenen. In La France is pronken met bezit en rijkdom "not done". Dat kun je beter maar niet echt tonen of in het verre buitenland doen.

  Wilt u echt weten hoe het hiermee zit, dan moet u een echte belastingspecialist raadplegen: Aan hun tarieven kun je zien dat er nog best veel geld onder de mensen zit en dat het niet meevalt om geld feilloos te verstoppen.
  En laat u niet verleiden om uw matras ermee te vullen! Want na uw verscheiden wordt die meteen verbrand, maar natuurlijk kijken de meesten toch even of er nog wat in zit. Dat is een klassieker..

  Er bestaat ook in religies een soort belastingmoraal. We kennen alle het gezegde: Geef de Keizer wat de Keizer toekomt en God wat God toekomt! En u weet dat "aan de armen geven" een van de 5 pijlers van de islam is. In Rome kun je zien dat ook de Kerk van Rome wist hoe aan geld te komen, maar ik ken de regels die daar bij horen niet zo precies. Ooit gaf een oma haar grond weg aan de nonnen die naast haar woonden: de familie ontdekte dat bij haar overlijden pas. Alles voor de Kerk dus...

  Ten slotte: geld moet rollen , dat noemen we "economisch gedrag" . Maar waar het heen rolt dat is bepalend voor wat u er mee verdient!  Wordt maar geen Dagobert Duck en geef aan hen die te weinig hebben...
Amen..

Leon de Marsilho, aug 2019



 

dinsdag 6 augustus 2019

WAAROM ZIJN ER BLOGGERS?

    Deze vraag houdt me soms bezig: waarom schrijft iemand "zomaar over van alles en vaak over dagelijkse dingen"?  Wel: gezegden helpen soms om een antwoord te vinden, zoals: "We schrijft die blijft". Want bloggen maakt de kans groter dat mensen zich de blogger herinneren! Het is gewoon een poging "om langer voort te leven", als was het maar in herinnering van mensen. Natuurlijk lukt dat beter als zijn geblog hen (af en toe) een beetje raakt.

    Als je ver van veel vrienden woont, is bloggen een manier om van je te laten horen en contacten levend te houden. Dat vergroot de kans dat mensen je opzoeken om eens een kijkje te komen nemen. Daarom moet je niet alles opschrijven, dus de wat minder leuke dingen mijden (!). Dat is de politieke kant van het bloggen..
   
Even wat verse Franse politieke praktijk: zaterdag 3 aug was het de 38e keer dat de "gelen", - nu in Nantes-, relden met de politie en het ging over: ruw optreden van de mannen van Hermandad! Er kwamen er niet veel, maar de paar relschoppers kregen flink wat vernield. Winkels kapot en daarna leeg etc. ,  genoeg om de politie weer te provoceren. Zo draaide de mallemolen van het geweld weer wat verder.. Dus: goed dat er politie is die de burgers en hun spullen beschermt?

  Samengevat : bloggers willen contact leggen en onderhouden en een plekje in uw herinneringen veroveren.  Een blogger is een gewoon mens, mogelijk met wat meer "geldingsdrang" dan gemiddeld..

Hopelijk doet u deze blog over bloggen wat verder na denken.  En het zou mooi zijn als dit u aanzet om ook eens te gaan bloggen!

En: ik zal het zeker lezen!

Leon de Marsilho, aug 2019
  

KOMT ER WEER EEN REVOLUTIE?

    De Franse revolutie is ruim 200 jaar geleden: het volk had genoeg van een versleten koning en deed deze onthoofden, na bestorming van de gehate Bastille. Er was toen geen democratie, dus kwam de verandering met geweld..
    Na deze revolte kwamen er overal vele gewelddadige veranderingen die "staatsgrepen" worden genoemd. Recent nog (in Soedan), vond het leger een oplossing samen met de oppositie en werd bloedvergieten nipt voorkomen.

    We zien op diverse plaatsen in de wereld ontevredenheid en onrust: zie de "gelen" in Frankrijk. Vertegenwoordigen zij ontevreden burgers of is er sprake van politieke manipulatie door ultra's? Al 38 zaterdagen was het in Frankrijk onrustig en de spanning neemt weer toe.
     Gaat mijn generatie nog een echte revolutie meemaken of is de Franse democratie in staat anders te veranderen? Het harde spel om "de macht" is door de ultra's al aangezet.

     Gaat de Marseillaise opnieuw klinken bij een nieuwe Franse revolutie, nu Macron veel  vertrouwen verloor? Wat stelt dat gekozen parlement nog voor? Zie ook die tien (!) LaRem-kantoren die al werden vernield: ook gele acties?

     In Texas schoot een jongeman 20 mensen op willekeurige wijze dood en zelfs Trump riep op tot kalmte. Nadat hijzelf het vuurtje aanwakkerde...

Het antwoord staat te lezen in de sterren, maar ik ben daar niet goed in...
Wat denkt U er van? 

Leon de Marsilho, aug. 2019.
   

DE OUDE DAG KOMT MET GEBREKEN?

  Zo luidt een gezegde en dat berust op ervaringen van vele generaties!

Wij zijn (74 en 77) oud: genoeg om het te mogen bevestigen! Maar ja, wat zijn gebreken? Pas als ze de levenskwaliteit ernstig aantasten wordt het vervelend. En dat is nog niet zo (knock on wood!)..
   Onze huisarts kijkt tevreden naar onze bloedwaarden en kan zien (zo zegt hij), dat we "goed en gezond eten en leven".  Wat kan een mens meer doen dan dat?

Natuurlijk ook in beweging blijven, meedoen, op kids letten (desgevraagd), met buren en vrienden goed contact hebben, dit alles helpt en is ook aangenaam.

   Als u mij in de morgen zou zien "starten", - stijf van de artrose-, zou u wat ongerust kunnen worden. Maar een uurtje later,-na wat wandelen-, ziet het er pico bello uit.

    Als u me vraagt hoe dat kan dan is mijn antwoord steevast: Gewoon doorfietsen!
Maar, ik fiets niet meer: na een val die me leerde om dat maar te laten. Het is hier druk en er zijn wat teveel gaatjes in de Marseillaanse bestratingen..
  
Dus, mijn vouwfiets ging voor 100 euro van de hand voor een tweede leven elders.. We lopen hier veel en nemen metro voor langere afstanden. En lopen ook veel trappen op en af: prima harttraining zegt dan onze Italiaanse huisarts Carlo!

   Nu op naar de orenwinkel: er moet eens goed naar mijn hoorapparaten worden gekeken en enkele onderdelen moeten vernieuwd. Als ik dat niet gauw doe ben ik er straks een apparaatje kwijt en zo'n dingetje kost boven de 1000 euro.. Ik heb voor ruim 2000 euro kunst-oren!

  Wel dit is mijn "gebrekenlijstje" en omdat ik wat vergeetachtig werd is het niet compleet, vrees ik. U ziet dat de kleine leugentjes echt niet verdwijnen bij het stijgen van de leeftijd!

Leon de Marsilho, aug 2019.


ZORG DAT DE WERELD BLIJFT BESTAAN..

  Malthus was lang geleden bang, dat er te veel mensen zouden komen en we van honger zouden sterven: maar de modernisering van de land- en tuinbouw deed de productie per hectare enorm stijgen.  De slimme mens loste zijn problemen dus zelf op..

  Als elke vrouw gemiddeld 2,01 kind krijgt zal de wereld in aantal stabiel blijven. Zou dat de helft worden, dan is de bevolking in enkele generaties gehalveerd! In Frankrijk daalde het cijfer naar 1,92, de VS doen 1,8, China 1,6 en Japan zit op 1,5.  De groei zit vooral in sub-Sahara-Afrika en Zuid-Azië met name in India. Met deze cijfers gaat de wereldbevolking naar 11 miljard in 2100.  Dat is ook afhankelijk van "wat in de mode is, voor wat kinderen nemen betreft".

  Steeds vaker let men meer op de kwaliteit, dan op het aantal kinderen: we willen dat onze kids gelukkige en welvarende mensen worden.  En, hoe meer mensen er zijn, hoe beter we onze problemen kunnen oplossen. Ziet u dat ook zo?

  Als we de vele studies en de historie bezien is de conclusie: de mens is prima in staat om te zorgen voor een "juiste bevolking". Mede dank zij de medische vooruitgang en betere hygiëne. Die moordende ziekten zijn verdwenen (denk aan pest en cholera), maar in Kongo werd recent ebola aangetroffen. Dat is goed onder controle te krijgen, behalve als er sprake is van langdurige oorlogen.

   De vele pessimisten kregen ongelijk: de mens kan wel eens lokaal en tijdelijk in de fout gaan, maar het komt met die bevolking uiteindelijk steeds weer goed. Is dat niet een aangename
geruststelling?

Leon de Marsilho, aug. 2019

donderdag 1 augustus 2019

ATTESTATIAE VITAE

   Instanties waar je geld van krijgt, - zoals de Nederlandse SVB (o.m. de AOW) en enkele pensioenfondsen-, willen het weer eens ZEKER weten: zijn die twee al 25 jaar in Frankrijk verblijvende Nederlanders er nog echt? Of strijkt "een clandestien ervende snoodaard" hun pensioenen op en zet af en toe een bloemetje op hun graven?
 
   Daarom moesten we naar onze Mairie (2e arr. Marseille) om het bewijs te halen dat we nog leven waartoe we natuurlijk paspoort en Carte Séjour  toonden: het eerste is verplicht en het tweede document is dat niet, maar we vroegen het toch aan: het is namelijk het enige Franse document dat direct bewijst dat we Frans resident zijn.. Zonder die Attestations de Vitae stopt eind augustus de pensioenstroom en moeten we het verder van de spaarcentjes bekostigen. 
 
   We kunnen eenieder geruststellen: onze Mairie achtte ons nog levend genoeg! Maar de strenge dame achter het "guichet=loket" wilde het zeker weten en vroeg ons beide om over de lange witte streep te lopen in de wachtruimte.. (grapje).
   Dus erfgenamen, nog even wachten en geachte Nederlanders: we willen graag wat blijven tanken uit jullie slinkende pensioen-potjes..
  
   In de EU is alles piekfijn geregeld, wat ik me temeer realiseer als ik die stroom Afrikanen dagelijks zie aankomen. De meeste van hún ouders krijgen namelijk NUL pensioen en daarom moeten zij hierheen voor een job, om de hele familie in leven te houden.. Zo zit dat.
  
Vooralsnog blijven onze pensioen-euro's komen, al zullen ze in aantal blijven afnemen. Ook Macron heeft de alarmbel hierover hard geluid in La France..
  
Voorlopig is er geen vuiltje aan de lucht, maar... er komen andere tijden aan  en ook voor de pensionados.

Leon de Marsilho, aug. 2019

DE ZOMER GAAT VERTREKKEN...

  Om 7 uur in de ochtend is het nu even onder 20 graadjes, wat toont dat de zomer op zijn retour is en we hoeven niet meer vroeg op de boot om verkoeling te vinden.. Onze dag-routine verandert..  
  We rekenen natuurlijk op de beroemde Été Indien, -de fraaie Provençaalse na-zomer-, die ons hier blijft na-verwarmen.  We passen onze garderobe wat aan, ook al is de middagtemperatuur nog boven de 30..  Er begint een fraaie, zachte periode: de extremiteiten in temperatuur verminderen.
 
   Heb geen medelijden met ons: na 25 jaren Provence zijn onze thermostaten prima ingesteld. Hier gaat het in februari pas echt "koud" worden en dat stopt weer met de komende lente in.. maart..
   Ooit vroeg een Nederlander ons "of hier twee keer per jaar kon worden geoogst": dat moesten we met enige kracht uit zijn hoofd praten. Buitenstaanders hebben soms sprookjesachtige gedachten over ons klimaat. Wees gerust wij kennen hier de seizoen overgangen ook, maar ze zijn vriendelijker en zachter..

   De INSEE (Frans "planbureau") liet weten dat de economische groei al enkele kwartalen daalt en dat wijst op een verzwakkende economie. Niks leuk voor Macron die verder onder druk komt en die hoopte de Franse economie een zetje te geven.
   De Gelen zullen het achterblijven van de koopkracht weer aangrijpen om te gaan rellen: ze begonnen al met het slopen van twee kantoren van de partij LaRem.. Daarover was grote verontwaardiging en er werd breed geëist dat de democratie zou worden gerespecteerd waarin politiek geweld niet past. In de media wordt betwijfeld of dit zal helpen : men vreest meer en meer politiek geweld in het land.. Roerig tijden komen er aan..


Leon de Marsilho, aug. 2019