Totaal aantal pageviews

zondag 25 januari 2015

MARSEILLE: ZIJN “STADE VELODROME” IS HET FRAAISTE VAN EUROPA!


       "LE STADE VELODROME",
                 DE ECHTE MYTHE VAN MARSEILLE

DAT IS HET NU NIET MEER ...
  
ZO MOESTIE WORDEN EN DAT LUKTE!!!
LE VELODROME AT NIGHT
  
 LE  STADE VELODROME: 

                  HET MOOISTE VAN EUROPA!

 
DE MAGIE VAN BINNEN BY NIGHT

DE EERSTE STEEN VOOR VERSIE III
Zoals bij alle grote ingrepen was zeker het weer opknappen van het importante symbool van Marseille, maar dan vooral voor de marseillanen, aanleiding tot felle discussies in de gemeenteraad! Het lukt de burgervader toch het bijna 300 miljoen zware project, (ja u leest het goed!), er door te krijgen. Wat we dan ook merkten in de ontwikkeling van de gemeentelijke belastingen, tijdens de jaren die volgden op het besluit. Toen het klaar was moest er nog net voor de oplevering een hele felle discussie worden gevoerd met de bestuurderen van OM, onze beroemde “club de foot”: over de huurprijs natuurlijk… En dat ging traditioneel echt op zijn marseillaans: men kwam er niet op tijd uit….

NA 500 DAGEN WERKEN... OP 50%
Dus speelde OM de eerste wedstrijd ná oplevering… in Montpellier! Dat noem ik nog eens druk zetten: OM die speelt in het stadion van Montpellier om de burgervader te knevelen… Maar deze was niets ondersteboven en hij bedacht een huurvariant die bestond uit een vast jaarlijks bedrag plus een aandeel in de recettes boven een bepaalde grens.. En dat kon OM overhalen de tweede wedstrijd in het schitterende nieuwe Velodrome te spelen. Zoals de oude vos (onze burgervader dus) al “wist”, werd dat een der mooiste dagen ooit voor de OM-supporters hier. U moet dan ook weten dat deze club die veel huidskleuren kent hier het bindmiddel is geworden van deze zo gemixte stad. De supportersclubs zijn even legendarisch als OM zelf! En zo lukte het toch deze derde grote renovatie sinds 1937, het geboortejaar, te realiseren. Een waar huzarenstukje: nog een in de toch al indrukwekkende lijst van onze burgervader en zijn directe omgeving!

DE ENTREE OP EEN RUSTIG MOMENT...
In de beginjaren konden er ruim 35.000 mensen genieten: bij voetbalwedstrijden stonden er ook direct om het veld heen achter een simpele afscheiding! Toe was het allemaal wat vrediger dan nu..  En er was eerst ook maar een overdekte tribune: dus dat was zweten in de zomer en soms ook fris in de mistral..  In 1972 waren er in totaal 55.000 plaatsen door regelmatige veranderingen onder meer het verwijderen van de fietspiste..  Voor het Europese  Kampioenschap van 1984, met de equipe van Michel Platini, werd het grasveld gemoderniseerd en voor het WK van 1998 kwam de capaciteit op 60.00 plaatsen met twee overdekte tribunes. En nu na de laatste gigantisch “opknapbeurt van 2014” kunnen er 67.000 mensen in en allen op overdekte plaatsen. Door dat gigantische 60-meter hoge “zadelachtige” doekdak met die ovale opening in het midden.


LANG GELEDEN...
TROTSE PRENTEN!




NOTRE DAME EN HET VELODROME ZIEN ELKAAR
Nu voldoet het aan alle Fifa-normen, is ook geheel commercieel op niveau met een eigen hotelaccomodatie honderden boxen, een prachtig modern perscentrum en dan nog dat schitterende spelerscentrum met alle faciliteiten. Want "foot etc.", is nu vooral groot geld en commercie.. en mediaspektakel.

BUITEN:

70.000 PLAATSEN DROOG
DE HOGE TRIBUNES



DIT ZIEN DE SPELERS..
BLAUW BOVEN GROEN

WE ZIJN NIET CHAUVINISTISCH


BINNEN:

EEN KLEINE LOGE-BOX
KLEEDRUIMTE SPELERS







NAAR HET VELD....
PERSTRIBUNE BINNEN





FITNESS CENTRUM
WATEREN EN VERWARMEN..













Dus kwam er ook een apart modern exploitatiebedrijf Arema geheten; het is onderdeel van Bouyges. Dat werkte meer dan een jaar aan de voorbereiding van dit grote project met meer dan 200 personen. Dit project werd ook exceptioneel omdat het stadion de drie jaren van de ombouw ook.. gewoon in gebruik moest blijven! Met tussen de 40 en de 45.000 plaatsen! Wat een zeer complex geheel van veiligheidsmaatregelen vereiste en een dakconsructie die los staat van de overige betondelen: op een stelsel van stalen pilaren.. 

GEBOUWD OP/AAN PALEN
DEZE GRAAGT VELE TONNEN..












Wel 68 keer moest de veilig-heidsinspectie worden uitgevoerd: er mocht zelfs geen bout omlaag vallen..  Slecht weer vertraagde ook de ombouw: maar toch niet te veel. Dus ook als bouwproject staat hier nu iets unieks. En wat u er architectonisch van vindt is ook een smaakkwestie: maar indrukweekend is het zeker. Tijdens ons zeer goed opgezette bezoek raakten we echt stevig onder de indruk! Zie de vele zelfgeschoten foto’s bij dit verhaal plus de “luchtfoto’s” van profi’s , want daar konden we natuurlijk niet “bij”.  

Een beetje stadion-projectstatistiek:

-de stadion verbouwing (zonder extra-gebouwen) kostte: 269 miljoen euro’s. Een jaar voorbereiding met 200 man en drie jaar uitvoering..


PERSCENTRUM JOURNALISTEN
-er ging in totaal 24.000 m3 beton in (niets dus voor de overkapping!)

-maximum hoogte ruim 50 meter

-oppervlak van de privé salons: 8500 m2. Zo’n 66 loges van 16 plaatsen en 15 van 35 plaatsen met prima uitzicht op het speelveld.

-voor 500 auto’s privé parking

-let wel: het tweede (ook bestaande) stadion ernaast, het Stadion Delort, werd ook opgeknapt. Het ging van 250 naar 5000 plaatsen en kreeg ook een piste om het sportveld. Stadion voor rugby en atlethiek.

-2 hotels ( 2 en 4 sterren), ambulante kliniek en nog een 28.000 m2 groot commercieel centrum (nog in afbouwfase nu).


EIGEN HOTELS EN BEHEERSKANTOOR

Het Velodrome was een “stadion omnisport” : voetbal en rugby maar ook wielrennen en athletiek waren er thuis.

HIER ZIJN ZE "LES VELOS"!
De naam komt natuurlijk van de wielerbaan die om het veld loopt waarop ene Eddy Merckx en Jacques Anquetil rondjes reden in de zestiger jaren. En vele locale beroemdheden voor hen. Simpson sprintte hier ook de laatste sprint in een touretappe en verloor die van de Nederlander Gerben Karstens..  De dag erna viel Simpson op de Mont Ventoux van zijn fiets: dood van inspanning en drugsgebruik.. Tussen 1937 en 1967 kwam de Tour de France 10 keer in dit Velodrome voorbij. En vanaf 192 organiseerde de firma Ricard hier ook de finale van de wereldkampioenschappen petanque: de vele voorwedstrijdjes hadden plaats in de wijken van de stad!  Dan waren er ook nog die bokswedstrijden waarvan de eerst na de opening plaats vond in 1937. Later bokste hier vaker ene Cerdan die Europees Kampioen werd die in 1942 hier de zwitser Frély neersloeg na drie ronden.. Vele jaren werden hier jaarlijks drie boksmatches gespeeld. De laatste in 1953..  Dan waren er nog die atletiekwedstrijden tot in de jaren vijftig. En het amerikaanse leger speelde hier basketbal na de bevrijding van de stad en hadden hier ook hun boogschietwedstrijden.
EN THE ROLLING STONES...

Als laatste moeten zeker de grote concerten worden genoemd waarvan het eerste er was in 1980 door Julio Eglesias. Gevolgd door Pink Floud, The Rolling Stones, The Police, U2, AC/DC en natuurlijk Johnny Halliday. Het laatste was bijna dat van Madonna in 2009..: het werd geannuleerd na een dodelijk ongeluk bij de steigeropbouw… Bij het Stones-concert van 1966 kreeg Mick Jagger hier een stoel tegen zijn hoofd en moest in het ziekenhuis. Gelukkig liep het concert 24 jaar later beter af.. 

MOOIE BOCHTEN...



DAK VAN DOEK, DAT WITTER WORDT..
Zeker 10 legendarische matches waren hier. Vier waarbij OM kampioen werd in 1957, 1965, 1969, en 1971 en daarna de semi-finale WK Frankrijk-Portugal 1984. Dan nog 4 keer OM –kampioen 1991, 1993, 1998 en 2004 en de rugbymatch 1998 Frankrijk-Z-Afrika.

Wij zijn geen echte footfans, ik bezocht ooit een OM-wedstrijd toen ik in Mormoiron woonde, samen met de Servische overburen. Die echte fans waren. We werden bij binnenkomen gefouilleerd, gewoon voor kenners natuurlijk… Binnen was het een oorverdovend spektakel  en waren er ook lichte schermutselingen. Op het veld en op de tribunes. Een indrukwekkende ervaring, zeker als je laatste voetbalwedstrijd die was van PSV ergens in de zestiger jaren..  Er is dan ook gigantisch veel in deze ware wereldsport veranderd.

DE ECHTE EIGENAARS: ALS HET ER OP AAN KOMT...


 Onze rondleider vertelde over de veiligheidsmaatregelen hier: bij echt paniek kan dit stadion door zijn vele uitgangen, in iets meer dan 5 minuten zijn ontruimd..  Als je het zowat helemaal hebt bezocht, “van binnen en van buiten” maakt zo’n “prestatie” best veel indruk en geeft ook een goed gevoel! Ook het genoemde detail van dat speciale koord, dat is gespannen om het hele veld onderaan de tribunes, dat het voor fans onmogelijk maakt het veld te betreden ( zoals overal in Engeland zei de rondleider!) werd goed door ons begrepen.
VANAF HET METROSTATION GEZIEN

Bij deze massasporten/-evenementen, die kennelijk onze behoefte van massale belevenissen bevredigen kan, in onze super-individualistische samenleving, komt veel kijken. Veel geld, veel werkgelegenheid ook en vooral veel sportpret. Een waar fenomeen van onze dagen. Alhoewel er in de dagen van het facisme in Duitsland en Italië maar ook bij de inauguratie van Obama en zeker ook bij de rondgang om de Kaaba in Mekka ook sprake was van gigantisch grote menigten die bijeen kwamen om iets collectiefs samen te beleven. En ik vergat nu even het Sint Pietersplein in Rome nog.. Voetbal heeft dus toch veel van een religie? En ook de enige die in “dezelfde God” gelooft? De hoogste van de omnisport? 
NEDERLANDS BEZOEK...










Leon de Marseille,
             24 januari  2014


NOG WAT EXTRA-SHOTS VOOR DE ECHTE LIEFHEBBERS:










NOG EEN ARTISTVIEW VANAF HALF 2015

  


3 opmerkingen:

  1. Beste Leon ( en Theo),
    Ik lees met veel belangstelling de blogs. Echter de plaatjes, vooral de grafieken, zijn erg onscherp. Kunnen die niet wat groter getoond worden ? Ik heb met de resolutie ge-experimenteerd , maar " lou loene". Of doe ik wat anders fout ?
    Amitiés,
    Martin van Baaren

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is soms een probleem inderdaad. Overigens ben ik (leon) nu de enige "verantwoordelijke" geworden, beste Martin (hoe is tie?).
    Ik zal nog beter opletten vooral bij de grafieken! Je kunt niets anders doen dan protesteren helaas...
    Of de grafiek zelf op het internet opzoeken, maar dat kan effe duren!
    Dus ik moet wat doen!
    Veel groeten ook thuis en van hier!
    Leon

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ce stade est vraiment superbe. Merci Léon de nous le présenter sous toutes ses différentes facettes et les photos de nuit sont magnifiques!

    BeantwoordenVerwijderen