Totaal aantal pageviews

zaterdag 31 januari 2015

MARSEILLE GAAT U WEER EENS VERRASSEN!




EEN BELANGRIJKE NIEUWE OPROEP!

HET CENTRUM GEZIEN VAN GROTE HOOGTE



HET BOEK!

 
AAN TROTS GEEN GEBREK
 
 
Marseille is geen typische franse stad, vinden sommige. En daar zit ook wel iets in. Maar als het gaat om “artistieke grollen en grappen én om “administratieve capriolen” dan is ze zelfs “franser dan frans kan zijn”.  Dat zullen we wat illustreren aan enkele willekeurige, recente gebeurtenissen.
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 LE PARLER MARSEILLAIS
 
KLETSEN IN MARSEILLE
 In Marseille zijn best vaak nieuwe woorden en uitdrukkingen “uitgevonden”: er bestaat zelfs een boekje over “Le parler marseillais”. Dat u volledig kan overtuigen van de juistheid van de bewering.  
 
LEZEN VERPLICHT!
Een laatste op dit gebied is de uitdrukking of het nieuwe werkwoord: “MARSEILLONS”.. Wat je zou moeten vertalen met: “Laten we marseilleren”.

De uitvinder hiervan schiep ook al meerdere theaterstukken, met titels als: “L’Art d’aimer Marseille” (De kunst van het “houden van Marseille”) en “Cagole blues” (De blues van de “cagoles”: dat zijn de meisjes van Marseille!).
 
 
 
 
 

DE ECHTE CAGOLE?



 
 


HET BIER: BEST LEKKER
 


 Met de nieuwe kreet: “Marseillons”, wil dezelfde artiest Henri-Frederic Blanc alle artistieke collega’s oproepen, om echt iets te doen aan de veelgeroemde “solidarité marseillaise”..  En daarbij kan niemand, ook ik niet, achterblijven..
 
DE ECHTE MARSEILLAIS
 
ONMOGELIJK GRAPJE UIT EEN SLACHTHUIS




















LE PASSEPORT MARSEILLAIS.
NIKS INGEWIKKELD!


Laten we vervolgen met het: “Passeport Marseillais”, dat je op de Mairie zou kunnen krijgen. Als je kunt aannemelijk maken goed te zijn voor 100 punten. De score-lijst kun je krijgen in diverse café’s in de Panier, de wieg van Marseille. Op deze lijst prijken uitzonderlijke zaken;  ziehier een selectie.
 
 
HIER AFHALEN...

 Het beledigen van een automobilist, is goed voor 1 punt; Papier op straat gooien, dat geeft 2 punten; een publiek plasje doen, wordt beloond met 3 punten; Inbreken in een appartement, doet zelfs 6 punten; en het in de fik steken van een auto is natuurlijk 7 punten waard… Nog een pikante is: Opdracht geven voor een schietpartij, wat u zelfs 9 punten op gaat brengen!
 
 
NIET OM MEE TE SPOTTEN
Dat is nog eens wat anders dan dat kalme “Loesje vertelt”! Wat we al jaren in Nederland kennen. Maar dat niet oproept tot dit soort vuige acties.

Er moet gevreesd worden dat als u met uw lijstje met scores plus redelijke “bewijzen” op de Mairie komt , ze daar acuut de Police Minicipal zullen bellen. En dan bent u goed voor een weekje in Les Baumettes onze beruchte gevangenis.
 
OVERMACHT DOET WONDEREN
NIEUWE POLITIELOOK











DE ECHTE LES BAUMETTES



 

EEN OUDE MOLEN IN LE PANIER..

DE 9 MOLENS IN LE PANIER

HIJ IS ECHT VERDWAALD
Dan is er nog die stevig uit de hand gelopen verbouwing van: De laatste molen van de Panier”. Als u vanaf een terrasje van de Quai Rive Neuve hoog boven de huizen van de Panier kijkt, ziet u u een stompje van iets torenachtigs uitsteken.. Dat zijn de resten van de laatste van de ooit zeven molens die op La Place des Moulins stonden. Om daar van alles te kunnen vermalen om in leven te blijven in de eeuwen achter ons. Deze laatste stamt ui de 13e eeuw weten experts. En dat is natuurlijk een echte relikwie! 
 

GEZIEN VANUIT DE VIEUX PORT

En daar kwam Julie Gineste achter toen ze het pand kocht waarin deze resten van die molen staan… En dus werd haar verbouwingsplan scherp in de smiezen gehouden door de vereniging die er is om deze laatste molen te “rehabiliteren”! Nu, 3 jaar later en ook na diverse processen en procedures kan ze er vermoeid over vertellen..
 
DAAR IS-TIE!
LA PLACE DES MOULINS

 
 
 
 
 

 
 
 
 

Eerst bleek dat haar bouwvergunning niets specifieks inhield omtrent een “rehabilitatie van die oude molen”! Dat leverde een procedure op die na een jaar geknutsel  tot een nieuwe “betere” vergunning leidde. Dus kon ze beginnen en dat betekende ook puin ruimen.. En even later moest ze stoppen omdat men “oude resten van die beroemde molen zou hebben gedumpt..”! Dat bleek na onderzoek (gelukkig!) niet juist dus mocht ze verder gaan..
 
ZE WAS NIET ALLEEN
 
Tot er weer een stop werd verordonneerd omdat ze “een niet passend soort van campanile had doen ontwerpen dat op de molen zou komen te prijken. Dus zo’n fraai ijzeren bouwsel dat ook een klok bevat; je ziet ze in vele steden en dorpen in La France nog staan. Daarmee werden belangrijke uren geluid zoals “à midi”… Wij noemden dat ook wel “het Angelus luiden” in het Limburgse, in vroegere jaren. Dus moest er een nieuw ontwerp komen en een nieuwe vergunning..
 
ZEKER BINNEN LOPEN!
OP STRAAT ETEN + DRINKEN


 
 Ook dat lukte en ze ging verder… tot er iemand ontdekte dat ze een terras ging maken van 25 m2… En in de vergunning stond  14,91 m2.. Want 15 m2 is in Le Panier het maximum. Na een nieuwe behandeling van deze “abberatie” mocht ze het project afmaken. Alles duurde van begin 2011 tot juni 2014..  Maar nu nog zijn er boze mensen die een deel van het bijbehorende gebouwtje met een glazen gevel “uit den boze achten”..
 
OUD EN NIEUW...
 
Julie Gineste weet nu alles van Le Panier, zijn oude molens, de beruchte Association en hoe het je kan vergaan met bouwvergunningen van “monumentachtige gebouwen”.

Ze kan nu eindelijk haar Marseillaans rosé-tje drinken op haar terras(je) van 14.91 m2..
SPECIALITÉ'S
Gelukkig hadden wij in de Vaucluse slechts een keer een stopje bij de bouw van ons Le Brilhas. De maire wilde toch even een adviesje over ons ontwerp van de departementale architect.. Dat wisten we tot goed resultaat te brengen via inschakeling van “een toevallige relatie”. Daarna hadden we enkel nog 6 maanden extra-vertraging bij de vergunning… omdat onze maire enorme herrie had met de sous-prefect. Dat wisten we te verkorten via een dame uit het dorp die op de sous-prefecture werkte…
 
 
HET LIGT OP EEN HEUVEL
DAT IS KLIMMEN..


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Verdere details kunnen we net mededelen. En dit was natuurlijk peanuts vergeleken met de kruisweg van Julie Gineste.. En u begrijpt beter waaraan u begint bij een “rehabilitatie of restauratie” , ook in Marseille dus!

 
 
SCHAARS PAPIERTJE!

NIET GELOVEN!

 

KAN, MAAR PAS GOED OP!
 


Leon de Marseille, 31 januari 2015.

 

2 opmerkingen:

  1. le parler marseillais, waar zou ik dit boekje kunnen verkrijgen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In elke marseillaanse boekhandel! Wie bent u UNKNOWN?
    Ik heb het al
    Leon Speetjens

    BeantwoordenVerwijderen