Totaal aantal pageviews

zaterdag 17 januari 2015

LA FRANCE IS NIET ECHT TE VERANDEREN.. ÓF TOCH?



VOORAF:
DEZE BLOG IS NOG VAN VÓÓR DE AANSLAGEN. DUS MOET NU WORDEN AANGEVULD, DAT LA FRANCE DEZE WEKEN ECHT IS VERANDERD...
HELAAS NU DOOR BLIND GEWELD.   TEGEN JODEN, MOSLIMS EN OOK FRANSEN VAN HUIS-UIT..JOURNALISTEN HOPEN DAT DE NU GETOONDE EENHEID IN DE FRANSE NATIE EN DE POLITIEK, OOK ZAL HELPEN OM HET SNELLER EENS TE WORDEN OVER DE SOCIAAL-ECONOMISCHE ZAKEN IN HET LAND. WAARDOOR DE ECONOMIE OOK SNELLER GESANEERD ZOU KUNNEN WORDEN..  EEN MOOIE GEDACHTE!
MAAR LA FRANCE IS TOCH HET LAND VAN DE "EXCEPTION"?  ÓF NU TOCH NIET MEER?



FRANKRIJK IS NIET VERANDERBAAR….. OF TOCH?
 
  

HET VOLK VAN DE GROOTSTE VERANDERING OOIT..

ZE KIJKT NIET ENTHOUSIAST..
 
Sommige vreesden dat het quinquenat (de 5 jaar) van Hollande voorbij was, na het boek van Trierweiler en die belastingperikelen van een staatssecretaris. Die nog werden vervolgd door nog een parlementaire 60-tal collega’s met (mogelijke) wrijvingen met de fiscus..
GROTE WIJSHEID!
 
Het boek van de “leugenaar Cahuzac” kilden zowat de laatste restjes respect voor politici… Dus vreest men dat deze ploeg ook niet zou slagen in zijn hervormingen.. Maar waren die voorgangers zo veel anders en beter? Dat is voor vele nu ook de vraag. Ziehier wat achtergronden en enkele belangrijke actuele thema’s..

 
 
 
ALS MEN DAT GELOOFT!
DUS: ANGELA EN BRUSSEL PAS OP!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AI, DIE ZIT!
 
 
INHOUD:

-EEN KIJKJE IN DE FRANSE HISTORIE.

-EN,  ALS FRANKRIJK NÚ TOCH ZOU KUNNEN HERVORMEN?

-ENKELE THEMA’S TER ILLUSTRATIE

 .DE VS EN DE FRANSE SUCCES-ECONOOM PIKETTY

 . DE RONDREIZENDE PIKETTY KREEG…OOK VEEL COMMENTAAR

-OOK DE FRANSE GEZONDHEIDSZORG KRAAKT NU ECHT..

- RUZIE FRANKRIJK-UK OVER “MY FERRY LINK”

-EPILOOGJE

-MAAR…..

 

 

EEN KIJKJE IN DE FRANSE HISTORIE.
We gaan even terug in de franse historie, tot aan Alexis de Tocqueville, waarover ene Jean-Louis Benoit een boek schreef. Waarin wordt aangetoond dat het land altijd nogal wat moeite had met “hervormen”.. Zie dit citaat van Toqueville: “Het gebeurt vaker dat een volk dat eerst alles verdroeg, dat plotseling niet meer wilde, op het moment dat sommige wetten werden verlicht… Het meest gevaarlijke moment voor een regering is dat waarop het begint met échte hervormingen..”.
 
DUIDELIJKE WAARSCHUWING: ZIE O.M. POETIN?
 
En op de vraag of Frankrijk überhaupt wel hervormbaar is zegt deze T. ook nog: “Je moet vrezen dat het volk zo vast zit aan zijn instituties, die zelf niet veranderen. Waardoor geen enkel goed idee het zal halen”.  Wel dat klinkt dus niet bemoedigend.
 
HET "CHANGE-MODEL" OOK VOOR : PARIJS 
 
Toch heeft La France, tussen het eerste Empire en 1960, een reeks van grote hervormingen ondergaan. Naast ook lange perioden van een taai soort conservatisme. Charles Gaulle was ook bepaald niet zuinig met veranderen. Maar toen hij in 1969 wat “feodale aspecten” aanpakte en het legale ook nog wat wilde “bijtrekken bij de realiteit” die er al was, en ook de provincies nog wat meer macht gaf ten opzichte van Parijs, toen sloeg de “bourgeosie echt en flink toe”. De Gaulle moest toen ook even ( in 1968), op reis naar Baden…
 
ZELDZAAM CHARISMA EN MOED...
Sindsdien liep elke hervormer eigenlijk vast op conservatisme van rechts en links.. Zie Mendes-France, Chaban-Delmas en later ook Rocard: die binnen twee weken na zijn punt over pensioenen al moest vertrekken.
 
  
Toqueville had het over “die kaste, die de echte politieke en economische power heeft” en dat lijkt nog zo te zijn, tot op vandaag. Dat piramidale en rigide systeem van Napoleon aanpakken lijkt  dus bijna onmogelijk.
 
RWEE BOEGBEELDEN VAN EUROPA
De basiskaders, de basisregels samen met almacht van de staat die alles controleert, dat zijn “die granieten massa’s, die de korreltjes vrijheid platdrukken”. Daarom was er ook nooit een promotiegroep op de ENA (Ecole Nationale d´Administration), die “Napoleon” werd genoemd. Want bijna het enige wat hij niet schiep was diezelfde ENA!

Hij wilde dat zijn bestuurders “in de praktijk leerden”, in het contact met de werkelijkheid en daarin schuilde ook de kracht van Napoleon, die de conservatieve geesten overwon.
 
ZO ZIET DE ENA ER VAN BUITEN UIT...
Dus moet Frankrijk zich mogelijk bevrijden van deze “school”. Die alles overheerst en het land immobiliseert… Zo vinden sommige..
Het is niet de eerste keer dat deze instelling de schuld krijgt. Ook Hollande en Segolène zijn van deze ENA en nog vele andere in het huidige apparaat en de politieke gremia.
Dus: hef de ENA op en weiger vooralsnog ook hun adepten…?
Sarkozy en vele van de zijnen, zijn niet afkomstig van die ENA. Mogelijk is dat dus soms ook een voordeel.
 
FRAAIE VARIANT..
Kortom: verander de ENA  vóór je begint, aan het veranderen van La France.. Maar natuurlijk is het niet zo simpel!

 

 
 
 
 
 
 

EN,  ALS FRANKRIJK NÚ TOCH ZOU KUNNEN HERVORMEN?

Ene Robin Rivaton, een 27 jarige econoom, denkt dat de fransen het nu echt hebben gevat en hun “achterstand in veranderings-denken” stevig hebben ingelopen.
 
RIVATON: JONG EN BEST WILD..
 Want hij zegt in zijn boek: “Men snapt nu goed wat “markt en winst” betekenen. En zegt ook: “Zie nu ook die al 17% van de fransen die voor zichzelf begonnen. Dat was even geleden niet meer dan 3%”!

HOOPVOL GELUID!
En: rijkdom is nu ook niet altijd vies meer. Men snapt beter dat enkel de bedrijven echte banen scheppen. Dus: ook de waardering voor ondernemers komt terug..

En hij gaat nog veel verder: “Men is ook verzoend met de mondialisering, dank zij Internet en de jeugd. Enkel in Frankrijk stijgt de positieve opinie over mondialisering nu nog.. Terwijl die elders dalende is”.

De helft van de fransen snapt ook waarom zo vele fiscaal vertrekken uit het land.. Nogal wat jongeren ook: zij willen voor 75% (nu) wég uit hun land.

Dat en veel meer staat in het boek: “La France est prête”. Zo opent  schrijver Rivaton met een zinnetje, geleend van de franse econoom Bavarez. Maar zijn idee over de vrijere arbeidsmarkt is een ander dan dat van Valls, Fillon of Le Pen! Hij is echt voor brede vrijheid voor eenieder, die wat wil beginnen. Weg dus met die aanstellings- en ontslagregels, weg met die vele belastingen op de bedrijven en ook andere belastingen. En alles moet ook veel eenvoudiger.. Dus, ook maar twee belastingschijven: 5% voor onder de 12.000 en 20% erboven, etc. .
FRANCE BASHING UIT UK
En dat debat over het tekort moet ook over zijn. Vrijheid voor de ondernemer en stoppen met dat dwaze werkgevers-vakbonden gedoe!

Dit verhaal is een soort van verademing, zeker op het moment dat “France bashing” breed opkomt en intern ook dat nare masochisme toeslaat. Op 4 oktober riep Any Street van Times op om “alle investeringen uit Frankrijk terug te trekken”. Want het zou  “een land zijn wat aan zijn einde was gekomen”!

Raakt Frankrijk nu dus toch echt “de bodem”? Komt er nu toch die erkenning van die te vele blokkades én ook het `zich afzetten van de bereikte bodem. Weer op weg dus naar boven`?

GEEN LEUK PLAATJE!
Dat zijn de boodschappen van Rivaton, de jeugdige radicaal, in zijn boek. De verkoopcijfers waren in het begin nogal bescheiden, maar het blijft best opmerkelijk!

 




 
ENKELE THEMA’S, TER ILLUSTRATIE

 
DE VS EN DE FRANSE SUCCES-ECONOOM PIKETTY
Ook Obama wilde graag met hem praten en vele andere in de VS: de intussen beroemde Piketty de meest beroemde franse econoom ever?

WETENSCHAP EN IDEOLOGIE?
 In de VS deelden de republikeinen rake klappen uit bij “midterm-elections”. Ondanks de fraaie economische cijfers van Obama koos 70% (!) van de amerikanen voor de `andere` zijde. Ook al zette hij zijn land op +7,8% export, joeg hij de industriële productie op met die goedkope schalie/energie, pushte hij ook de groei stevig (+3,5%) en deed hij ook de ww dalen (naar 5,8%): alsook het begrotingstekort (naar 3%!)! En in een jaar kwamen er 2,5 miljoen banen bij…
 
PIKETTY'S LAW




Ziehier  de vele lessen, ook voor twijfelende europeanen!

Maar let op: het mediane inkomen steeg maar met een minieme 0,3%. En bleef zo 8% onder het niveau van… 2008! En dat voor de armen tot aan redelijk welgestelden! En, zelfs het inkomen van de rijke 5%, is nu nog niet terug op het niveau van vóór 2008. Dat is namelijk nog 20.000 dollar lager nu.  Dus die fraaie economie is waarlijk (nog) niet in de salarissen terug te zien..

OOK DE VS, EN  NET ALS DE EU?
Toch is men in Frankrijk en elders overtuigd door Piketty, dat in de VS `de ongelijkheid enorm zou zijn en dat dé oorzaak zou zijn van de afkeer van Obama`. Maar nee, het is zelfs ómgekeerd: de amerikanen vertrouwen die verzorgingsstaat, waar Obama hun aan doet denken, echt niet! En, hogere belastingen en hoge schulden, daarvan moeten ze ook niks hebben.



1930 LIJKT OP 2010..
Zij zijn `en masse` echt voor de individualistische staat: en dat berust op de hun oude waarden. Zoals: “beloning naar werken”… Want zo’n 60% van hen denkt, dat armoede de eigen schuld is…! In Europa denken dat maar 22% van de mensen.

Ook al willen dus veel europeanen graag geloven dat de VS op ons lijken: dat is in het geheel niet juist. We moeten ons dat beter realiseren in Europa: die Amerikaanse vrienden denken `au fond` nog steeds heel anders dan wij….

 

DE RONDREIZENDE PIKETTY KREEG…OOK VEEL COMMENTAAR
RIJK EN ARM VERY CLOSE
Het inkomen per inwoner in de wereld is iets, dat zeer sterk varieert. Qatar scoort 144.400 dollar; ver vóór Luxemburg met 92.500 en Singapoer met 81.000.  De VS staan `pas` op plek 10 met 55.000 en Duitsland is nr. 17 met 45.000. Net voor Frankrijk met 40.000 (is plek 26).  China staat op nr. 85 met 13.000 en de Centraal Afrikaanse Republiek doet povere 600 dollar.

DE BETERE METINGEN VOLGENS GINI
HIJ IS WAT SCEPTISCH..

 
Piketty keek vooral naar de ontwikkelingen in het westen: van inkomens en vermogens..  En hij signaleerde daar een tóenemende ongelijkheid… Hij zou echter veel minder “geschrokken” zijn, als hij over de hele wereld had rondgekeken… 

AMERIKAANS RECHTS IS ER OOK
Dus stel ík nu maar voor: een tax op de rijken in het westen, tbv de armen in het zuiden. Het omgekeerde van wat Piketty aanbeveelt. Ja toch? Kijk maar waarom..

De franse econoom Landais is ook een soort “Pikettytist”, maar wel een kritische. Hij begint met het franse belastingsysteem. Dat een groot ondoorzichtig kluwen is waardoor er ook een steeds groeiend idee van onrechtvaardigheid ontstaat. Vooral bij de midden- en kleinbedrijf. Dus dat is één..

Verder laat het plaatje `vóór belastingen` inderdaad een grote ongelijkheid zien. Maar `ná belastingen` is dat toch een heel ander verhaal.. Dat is dus nog een kritisch punt over Piketty´s studie. En zeker over zijn `politieke adviezen`..
Die discussie over “waar sta ik en waar staat mijn buurman” op de grote ladder van de inkomens, houdt zeer best vele bezig in La France. Maar toch is dat mogelijk niet de fundamentele vraag!

TRICKLE DOWN EXPERT..
Immers: punt één kan het echt waar zijn, dat het in een samenleving waar de inkomsten een factor 100 à 400 verschillen, het niet beter of slechter leven is, dan in een waar deze factoren  40 à 80 zijn? Geluk hangt daarvan mogelijk niet zo sterk van af als vele denken..

GENEREUZE KAPITALIST


Veel belang-rijker is dus die (on)gelijkheid van kansen! Dus: “Is er een gelijke kans voor ieder om 400 keer meer te scoren in de ene maatschappij, en van `maar` 80 keer, in een andere?  De toenemende ongelijkheid in vermogen zou kunnen tonen, dat er nu sprake is ontstaan van echt ongelijkere kansen! En dan moet je ook kijken naar hoe het zit met de belasting op de opbrengst van werken, in vergelijking tot die met belasting op vermogens.

TEA-PARTY TAAL
Dus: `Heeft iemand met alleen vele talenten dezelfde kans op succes als een ander die stevig erfde? Daar zou een evenwicht in te vinden moeten zijn en mogelijk is dát nu  verstoord geraakt. Daar zette Piketty eigenlijk ook zijn cursor echt neer.

Maar daarna komt hij toch tot een mondiale, danwel minstens internationale, belasting op vermogen..


OBAMA'S BIG STICK?
Het beroemde “trickle down-concept”, dat zegt dat die rijkdom via de hoge uitgaven van de rijken uiteindelijk weer ten goede komt aan de gemeenschap, is nooit echt bewezen. De enkelingen die van niets heel veel maakten, zijn niet de regel. En die paar, die grote delen van hun vermogen wegschenken, zijn ook niet echt de maat der dingen.

In de VS zijn 90% van de amerikanen nu gewoon armer dan ze waren in 1985.. Dit zei dus de Prof. van de London School of Economics, Camille Landais. Hij schreef samen met Piketty en ene Saez een boek, in 2011. En dat heette: `Op naar een fiscale revolutie`.


LINKS GEZWETS OF ...
Nu lijkt het er op, dat hij een andere revolutie bedoelt dan zijn oude maatje Piketty..

Intussen kreeg de franse econoom Jean La Tirole de Nobelprijs voor Economie… Hij werkte lang op hoog niveau in de VS en heeft nu een steeds bekender instituut in Toulouse. En zijn kijk op “wat Parijs moet doen” is een hele andere dan je normaal in het land hoort..!




EN DAT ALLES MET 1 FLES?


 
 
 OOK DE FRANSE GEZONDHEIDSZORG KRAAKT NU ECHT..

NACHTMERRY 
Het is ook een van die beroemde “exceptions françaises", ook al werd er al eerder een stevige set hervormingen afgekondigd. En dat waren/zijn: handhaven van die gratis zorg (voor have-nots) en het breed invoeren van betaling door de verzekeraar (hier: “tiers payant” genoemd). Ook versterking van de regionale gezondheidskantoren, monopolisering door de staat van de gezondheidsgegevens, en reorganisatie van de verrichtingen in de algemene ziekenhuizen. Sommige verrichtingen mogen straks enkel nog in speciale klinieken.


GEZONHDHEIDS- UITGAVEN OECD
 Want het moet echt anders: de levensverwachting is nu namelijk licht dálende (nu naar plek 9 op de wereld), en er is daarbij ook een toenemend verschil mannen-vrouwen, nu al van 6,5 jaar. Ook die tussen leidinggevende en arbeiders is er dat : n.l. zelfs 5 jaar.


DE PATIENT KIEST DUS....
En “nog maar” 67% van de fransen is “redelijk gezond”. Wat 69% is in andere ontwikkelde landen. Verder ook: grote lacunes in de psychiatrische zorg en ook veel zelfmoorden: 13,8 op 100.000 inwoners (6,2 in het UK en 4,9 in Italië).

Natuurlijk zijn er ook hier scherpe stijgingen van de uitgaven: + 2,5 % bij een groei van +0,4% en nu ook al schulden van 7 à 10 miljard. Die dat totale tekort van de Secu Sociale zelfs naar 162 miljard opstuwen.

De ongelijkheid in de zorg komt echter niet enkel van de financiële beperkingen. Maar eerder van de stapeling van professionele fouten, te risicovol gedrag, sociale uitsluitingen en de toename van de “zorgwoestijnen” (=gebieden zonder artsen op het platteland en in de probleemwijken in de steden). Maar ook door fouten in de doorverwijzing: Frankrijk kent 2800 ziekenhuizen: terwijl Duitsland (met meer inwoners!) er maar 2080 heeft. En Engeland maar 640 stuks kent. Bijgevolg: een overcapaciteit van meer dan 100.000 bedden. De ziekenhuizen pikken 37% van de uitgaven in, terwijl ze 22% duurder zijn dan de klinieken.. En ze hebben nu samen al een schuld van 30 miljard: wat 40% is van hun inkomsten van totaal 65 miljard.

DOKTERS-DICHTHEID FRANKRIJK
De strategie is dus niet echt goed: want er komt nog verdere uitbreiding van de overheidsbemoeienis…. Waardoor er nog minder nieuwe (deel)organisaties zullen ontstaan en waardoor ook de ontwikkeling in de ambulante zorg stagneert. En ook de nieuwe technologieën te weinig kansen zullen krijgen.

Het weigeren van toegang tot gezondheidsgegevens, blokkeert ook de reorganisatie van de zorg en verhindert ook patiënten om hun situatie te kennen. Die “staatsoverheersende” richting is dus kennelijk nogal contra-productief. Zoals je ook in Zweden kunt zien, waar de levensverwachting ook al daalde , ook de wachtrijen toenamen en ook de uitgaven ook stegen met 3%!

Nogal anders gaat het in Nederland en het UK, waar men beter coördineert, de patiënten mondiger zijn en ook de moderne techno meer ruimte krijgt. Dat leidde tot toename van de levensverwachting en reductie in de ongelijkheid en …tot beter financieel evenwicht.

EN: NOG TE VEEL ?
Je ziet in Frankrijk dus een soort van krach ontstaan: hercentreren op de ziekenhuizen in plaats van op de klinieken en op de huisartsenzorg plus die “eerste hulp afdelingen”. De consulten namen met 30% toe in 10 jaar. En genereerden 500 miljoen aan meer-kosten voor onnodige bezoeken. En deze tendens versterkt zich verder…

Het medisch onderzoek loopt ook vast op “dat principe van de voorzorg”, wat het experimenteren met klinieken remt en de toegang tot medische gegevens. En die directe betaling door de verzekeraar, zou ook nog wel eens meer geld kunnen kosten: sommige spreken over 1,5 à 2 miljard….

FRANKRIJK DIRECT NAAST DE VS!
HOSPITAAL--SANERING...


 Dus het moet weer anders, om het franse systeem te redden, met zijn prima reputatie. Weg met die overmaat aan centrale bemoeienis en op naar meer regionale sturing en inschakeling van de burgers. Zeker in de preventie en in de aanpak van die “risico-cultuur” en ook meer inzet daarbij van de moderne technologie. Meer ook meer kleinere units voor de patiënt en een betere coördinatie “rond de patient”; en niet door het ziekenhuis.

Daarnaast: sluiting van gevaarlijke ziekenhuizen, zo’n 20% van de ziekenhuizen sluiten en ook weg met die 35 uur. Meer ambulante chirurgie en invoeren van progressieve tarieven in ziekenhuizen ten opzichte van de klinieken. Wat zeker 7 miljard kan besparen.

MEER SPECIALE KLINIEKEN IS BETER...
Grote bezuinigingen op het ziekentransport (3,5 miljard), meer generieke medicamenten, stoppen met die vergoedingen van de “kuren” en met die medicamenten die niet veel helpen. Ook die carensdagen (=doorbetaalde ziektedagen) overal terug brengen naar 3 dagen, zoals al lang is gebeurd in de private sector. Weg met dat principe van de voorzorg (precaution) in de Grondwet en het openen van toegang tot de patiëntendata.


DUUR GESJOUW..
Want die gezondheid is een te groot goed en mag niet blijven geleid op basis van principes uit 1945. Ze moet worden heroverdacht, vanuit goed zicht op de huidige risico’s, technologieën en de situatie van de 21e eeuw..

Aldus de kritische econoom analist Bavarez recent in Le Point.




DE DURE UURKOSTEN VAN LA FRANCE..
Intussen werd een wetsvoortstel op dit gebied goedgekeurd: en meteen begon men te staken. De "urgentistes" (de Eerste Hulp-artsen) eerst en toen de huisartsen ook.. Enkele dagen vooralsnog. Dit zijn de patronen die zullen blijven worden gevolgd bij alle komende hervormingen..

 

RUZIE FRANKRIJK-UK OVER “MY FERRY LINK”

De strijd is nu nog “juridisch”, en als UK die wint, zal My Ferry Link niet meer mogen aanmeren in het UK, als hun boten aanvaren vanuit Calais naar Dover… Omdat dit franse bedrijf oneerlijk zou concurreren met de andere britse ferries…. Je kunt dit ook zien bij die andere ruzie met Ryanair en Easyjet, die ook bij herhaling, -maar dan in Frankrijk-, worden aangepakt. En die soms ook veroordeeld worden.. 

VAREND FRANS TRUCJE...
CONCURRENT P&O 

O SO BRITISH...
Alles begon met het failliet van Sea France, in het verkiezingsjaar… En Sarkozy stak geen vinger uit: 1500 mensen stonden op straat... Niemand wilde een overname-initiatief van een groep uit het personeel steunen… Hollande won daarna, en dus: Eurotunnel koopt dan voor 65 miljoen drie boten en verhuurt ze aan de SCOP (de doorstart) Sea France. Die weer 600 man in dienst neemt..  Eurotunnel koopt ook ,-maar via filiaal My Ferry Link-, alle kaartjes op om ze aan reizigers en bedrijven door te verkopen..  En belooft de lege plekken op de boten ook te vergoeden… Dat werd zo dus 14 miljoen in de eerste helft 2014.

UK EN EUROPA LINKS
OOK DE DENEN ZIJN ER..







En: dat was de laatste druppel voor het UK, dat ook al moet accepteren dat Frankrijk domineert  in Eurotunnel..  Dus kwam er in 2013 volgt een verbod om in Dover aan te meren..  Een stevige ruzie dus… maar Brussel intervenieert niet in conflicten tussen twee landen.

Eurotunnel wint dan het appel in Engeland, maar dan wordt het dossier weer naar de eerste rechtbank terug verwezen… Die weer het verbod uitvaardigt: voor over 6 maanden…  Te tellen vanaf september 2014. Dus gaan de franse bestuurders van Calais met bussen vol naar Dover om te protesteren, met de vakbondsleden van FO en werknemers en aanhangers.. Calais is niet zo heel bevriend meer met overbuur Dover.

Er zijn ook nog twee concurrenten: P+O die stil blijft en DFDS een Deens bedrijf. Dat wil ook niets te maken hebben met de doorstart van Seafrance. My Ferry Link pakte nu 10% van het marktaandeel en dus verdenken de fransen DFDS echt van machinaties tegen hen.

Maar Calais is nu ook stapelplek geworden van illegalen, die naar het UK willen en die nu sterk in aantal toenemen.. De politie moet bij herhaling de vrachtauto’s ontzetten waar vluchtelingen op en in kruipen, als die met de ferry gaan oversteken. Marine le Pen van FN was al in Calais om beide zaken in haar voordeel te bespreken..

EN OOK: EUROTUNNEL, SO FRENCH
P&O LINKS 




 





Olie op het vuur, want nu ontstond er die linke mix: de ferry-ruzie + de immigranten.. En bij het bezoek van Elizabeth aan Frankrijk (herdenking WOII) zei een franse politicus uit de regio openlijk, “dat er ook best een sanctie denkbaar was…”. Namelijk het gewoon doorlaten van die illegalen naar het UK!   

IETSJE OVERDREVEN MAAR....
AAN DE POORT VAN HET UK...

 









Tja, en dus moest Parijs zich er diplomatiek wel echt mee gaan bemoeien.. Dus werkt nu het Transportministerie in Parijs aan een Plan B. En dat is: een ondernemer te vinden die de plek van Eurotunnel overneemt..  De lokale overheden willen dan ook wel aandelen kopen. 

Please, niet nog zo’n Seafrance affaire en lieve helemaal geen marseillaanse SNCM-affaire..
2e  HUIS VAN ...VLUCHTELING....

Want stel je voor dat de “franse marins” de haven van Calais blokkeren… Dan zit Cameron voor hij het weet ook zonder eten, etc. ! En er waren al genoeg “economische oorlogen tussen Engeland en Frankrijk in de geschiedenis..

 





EPILOOGJE
Zie een groot westers land met enorme mogelijkheden nu worstelen met die razend snel veranderende wereld om zich heen. De vraag is nu niet meer zozeer óf het franse model wel of niet goed is, maar of dat model nog betaalbaar en overlevingskansen heeft. Want de “omgeving dwingt nu tot verandering” en in de open wereld van nu : de poorten sluiten” , dat is vragen om afsterving op termijn. Dat is eigenlijk de tragiek..

VELE EXCEPTIONS.....
SO WHAT? 



 De andere landen van de EU moesten eigenlijk hetzelfde ervaren en waren enkel sneller met concluderen dat het gewoon “moest”! Al lijkt er ook een ander verschil een grote rol te spelen: de langdurige traditie in La France van “geen veranderingen wensen c.q. accepteren”.. Waardoor de franse natie veranderen “ontwende” en dus nu een enorm grote verandering op snelle wijze moet ondergaan. Wat extra-moeilijk is…

DAT HEBBEN ZE GEHOORD! 
Als je vanuit het organisatie-adviesvak er naar kijkt herken je snel belangrijke parallellen met “organisatie-veranderingen”. Waarbij een land veel langer kan aarzelen: het gaat pas failliet als de vele “geld-lenende partijen” het vertrouwen op langere termijn verliezen. Een bedrijf wordt sneller door “de markt en concurrentie” afgestraft. Daarbij komt die nu knellende eurozone die het aloude ontsnappingsmiddel van “devaluatie” onmogelijk maakt… En een duitse partner die nogal anders denkt over schulden en begrotingsdiscipline.. 
EEN OPTIMIST EN ANTILIBERAAL
Dat brengt Parijs intussen in een enorme spaghaat geraakt… waarbij zelfs uit de euro stappen al hier en daar hardop wordt bediscussieerd.. Maar zelfs dan zijn vele moderniseringen toch nodig en zeker ook die te vergaande centrale bemoeienis..

PAS OP MET MADAME LA CHANCELIÈRE!





Dus: vluchten kan niet meer, enkel nog wat tempo-verlagen… Maar veranderen gaat gebeuren: linksom of rechtsom... La France komt nu uit de "CHOC PHASE"
en dus nu wordt het kritisch. Eind december 2014 bleek dat ondanks alles de ww stevig verder steeg en dat verontrustte iedereen. Want daar zit de nieuwe franse armoede nu al...  

 

 
MAAR,

Een meteo-kaart van de zon is er nog niet en die zou ook wat onzinnig zijn, ofschoon….? Maar hij is er nu wel, -en de eerste echte meteo-kaart-, van… een exoplaneet!

SUCCES DUO! 
HUBBLE WAS WATCHING...







Hubble heeft er een handje bij geholpen en leverde de temperaturen en de vochtigheidsinfo…  Het betreft de planeet WASP-43b op 261 lichtjaren van hier die twee keer de massa heeft van Jupiter. Hij draait in 72 uur rond zijn zonnetje en draait niet om zijn as… Er werkten vele universiteiten breed internationaal aan mee. Zo hoort dat ook.. 
METEO CHARTS! 
En dan nu nog even over het duo Rosetta en Philae die ons zo spannend bezig hielden en ons ook trots deden zijn. Wel die namen kwamen van een italiaanse dame die een wedstrijd won die ESA had uitgeschreven voor dit project. En die dame had een origineel idee… Immers de steen van Rosetta werd lang geleden gevonden en hij stond vol met onleesbare hiëroglyfen. Maar toen ontdekte men in 1815 ook de obelisk Philae en daarmee lukte het om die hiëroglyfen te ontcijferen… Dus de een hielp de ander met het “duiden” van iets moeilijk begrijpbaars… Dit moderne duo helpt ons om onze herkomst te gaan begrijpen dat is dus de idee. Goed gevonden!

WAT DUUR MAAR OOK ZO GOED!

Intussen zweeg Philea omdat zijn batterijen niet meer door de zon konden worden geladen… maar dat zou in augustus 2015 weer beter kunnen zijn! Want dan is de komeet dichter bij de zon… En dan wordt ie dus ook warmer én zal mogelijk ook meer gas en stof uitspuwen.. Die Philae dan kan “pakken en doormeten”! Maar wel vóór 13 augustus 2015 want daarna gaat Tsjouri weer ver van ons weg. Besef dat we hier verhaaltjes ophangen die zich op 500 miljoen km weg afspelen… Dus het gaat nog veel verder.
SCHOONHEID EN MYSTIEK UIT HET HEELAL
 Als dat geen fraaie filoso-voeding is voor uw zonnebadje! Denk er over in de zwakkere zon van de winter en fantaseer over wat we wijzer gaan worden door dit knappe duo!

Zoek dus nu snel uw plekje op!

We wensen u ook weer veel mooi weertje toe.


LEON DE MARSEILLE, 17 januari  2015.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten