Totaal aantal pageviews

zaterdag 14 september 2013

RUZIE OP DE PLACE DES MOULINS



Het hoogste punt van de geboortewijk van Marseille Le Panier genaamd, is dit fraaie, beboomde plein. Hier stonden
in de 13e eeuw  17 windmolens uit steen…  Je zag nog een deel van een van deze staan tot… een Parisien met een bouwvergunning zijn gekochte oude pand ging verbouwen. De molenresten behoorden tot zijn aankoop. Vanaf de Place was er toen al gauw niks meer van de oude molenresten te zien… En dat verontrustte de buurt die op zoek ging naar wat die Parisiens nu wel gingen doen..  Wel die wilden 3 appartementen en een garage bouwen en waren dus ook al begonnen. En jawel de oude molenresten waren een beetje afgebroken en er waren ook al oeroude stenen naar de stortplaats vervoerd. En, dat deed de emmer overlopen: oude stukken van de Panier weggooien dat is een pêche capitale! Er ging dus een petitie naar de Mairie en die legde via een scheidsrechter voorlopig de verbouwing plat. De nieuwe eigenaar werd boos want men had immers overleg gepleegd met alle omwonenden en was verplicht wat af te breken omdat de molenresten te bouwvallig waren. Veiligheid dus als reden! Nu moeten ze wachten op de rechter en dat kan “even” duren!
Toen schakelde men een lid van de Academie van Marseille in; en die deed er nog een flinke schep bovenop. Het was immers zei hij: “Dit was de oudste korenmolen van de Panier
die ook nog een belangrijke seinpost was geweest (in 1821) van het z.g. Chappe telegraaf. Ene Mr. Chappe vond in 1794 uit hoe je met een soort van Morse vanaf torens die “elkaar zagen” berichten kon overseinen. Deze toren stond op de lijn Lyon-Valence-Toulouse-Marseille waar op elke 20 km een seintoren stond, in die dagen. En, zei hij, dit fenomeen stond ook in het fraaie boek van Alexandre Dumas over “de man met het ijzeren masker”. Die geheimzinnige gemaskerde zou in het chateau D’If op een eiland van de Frioul-archief hebben gevangen gezeten… Maar dat was mooie fantasie van de auteur. Vele Fransen gaan er nu toch nog kijken natuurlijk!  Nou met deze historische toevoegingen van formaat zitten die Parisiens heel erg verkeerd. En zei de historicus er nog bij: dit is een overblijfsel van óns oude Internet en de herinnering daaraan moet intact blijven.
Voor de liefhebbers nog dit: zo’n seintoren had bovenop de stenen toren nog een houten mast staan van ca 7 meter. Zo kwam men hier op een totaalhoogte van liefst 42 meter! Aan deze mast was een arm van 4,60 meter bevestigd met aan beide einden vleugels van 2 meter. Via kabels en poelies kon je die vleugels in diverse standen zetten en zo tekens maken. Net zoals bij Morse-seinen met zijn “streepjes en punten”. Dit was de vinding van Mr. Chappe die het niet heel lang uithield en die verdween met de uitvinding van de telegraaf.
Nu weet u alles en begrijpt ook dat die Parisiens een heel harde dobber gaan krijgen en dus ook een (ándere) heel goeie advocaat óf historicus (?) nodig zullen krijgen! 

DE FAMILIEJUWELEN VAN LA FRANCE
De Franse staat is nogal rijk aan bezittingen in eigen land en ook daarbuiten. In moeilijke tijden zijn er steeds meer mensen die met begerige ogen daar naar kijken. Verkopen daarvan kan dan ook heel wat opleveren! Geld voor de
verkoop én besparing op onderhoudskosten.. Zie ook de Grieken, de Spanjaarden en de Portugezen die heel wat verkopen of verpachten om uit de problemen te geraken.
Even naar het onroerend goed: 110 miljard aan waarde dat in bezit is van diverse “operateurs” als de Pôle Emploi (Arbeidsbureaus), Meteo France, het Franse leger, etc. . Even wat laatste verkopen: consulaat van Hongkong 52 miljoen opbrengst, de kazerne van Lourcine 52 miljoen, de Alliance Française in Bangkok 33 miljoen, het gevang van Lyon 25 miljoen, de Ecole Americaine in St. Cloud 24 miljoen, een klooster in Beiroet 18 miljoen en een militair fort voor 16 miljoen… Er is bepaald dat 20% van de opbrengst van deze verkopen aan schuldaflossing moet worden besteed…
Maar er is nog genoeg over: zo’n 30.000 gebouwen aan direct bezit dus. Ondanks eerdere verkopen voor een totaal van 4,5 miljard. Daarvan ging 500 miljoen over de toonbank in 2012. Dus zoekt u nog wat leuks dan weet u waar dat in de etalage staat…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten