Totaal aantal pageviews

vrijdag 27 september 2013

MARSEILLE: BEZOEKERSRECORDS 2013, TOT NU (eind sept.) TOE!



Einde augustus, als de seizoenstop wat afloopt wordt er overal wat geteld. En dat werd in Marseille een waar feest! Het Paviljoen M. (het tijdelijke infocentrum voor MP2013), scoorde liefst 830.000 bezoekers en is op weg naar ruim 1 miljoen eind 2013. Maar het Mucem deed er in ruim 3
maanden zelfs 700.000 wat tot een prognose van 2 miljoen voor einde 2013 leidt. (nu zouden het er al meer dan 1 miljoen zijn!). Let wel: de betaalde bezoeken aan de expo’s IN het nieuwe gebouw, kwamen nog niet verder dan 200.000. Dus de meeste mensen kwamen voor de beide gebouwen: het vernieuwde Fort St. Jean en het moderne zwarte Mucem. Fort St. Jean scoorde alleen meer dan 500.000! Dus “la Bonne Mère” de basiliek op de bergtop, vanouds hét aantrekkingspunt, had zware concurrentie.
Maar in 2014 zijn daar de viering van 800 jaar kerkactiviteit op deze hevel en de 150e verjaardag van de wijding van de basilica. En dat gaat ook hoog scoren, weet men. Zeker nu ook het eigen museum er nog bij kwam.
De kathedraal Grand Major profiteerde ook duidelijk van de
algemene toeloop naar het Mucem en de Villa Mediterranée die er dicht bij liggen. Men telde er niet helaas..
En dan de ferryboat in de Vieux Port, die dagelijks 6000 mensen overzette! Jammer dat hij om technische en ongelukachtige redenen er weken uit lag… La Cité Radieuse van Le Corbusier, ook al opgeknapt na een brand, wist 500 personen per dag binnen te halen.
Maar de Villa Mediterranée scoorde in 4 maanden ook 102.000 bezoekers waarvan 36% buitenlanders en ging op weg naar 150.000 einde 2013. Het nieuwe museum Regards de Provence  kreeg er 55.000 binnen en zal dus de 100.000
ook halen. De oude Vieille Charité deed in zijn eentje 67.000 belangstellenden: dus 100.000 met de Kerst, is denkbaar. Chateau d’If van de Man met het IJzeren Masker kwam op 60.000 visiteurs; de boten daarheen waren overvol.  Enkel in juli waren het er 22.000 en men rekent op meer dan de 90.000 van 2012, als het eind 2013 is.
Museum Cantini waar o.a. Matta exposeerde deed 80.000 in zijn eentje… En het Museum voor Natuurlijke Historie kwam
op 7000 bezoekers in juli en gaat dus ca 55.000 halen eind 2013. De aloude Saint Victor bleef stabiel met zijn 50.000 einde 2013 naar nu geschat wordt.
Kortom: de verwachtingen lijken in totaal ver overtroffen te worden in dit Culturele jaar. Dus de “zieners” kregen meer dan gelijk. De morrende middenstand die veel last had van de vernieuwing van de Vieux Port is nu muisstil en erg blij met zijn daverende omzetten in cafés, Brasseries en restaurants.
De laatste totaalcijfers in september gaven aan dat MP2013 maar liefst 5 miljoen bezoekers trok! Zo’n 2 miljoen via de diverse exposities, 1,5 miljoen via de grote evenementen (jazz, vuurwerk in de Vieux Port etc.) en nog 1,4 miljoen via het Paviljoen M, de nieuwe gebouwen en de kleinere evenementen. U ziet wat een culturele manifestatie voor geweldig economisch potentieel heeft!

DE MARSEILLOIS IS GEZONKEN….
Ze werd bijna 115 jaren en was best aan een beurt toe; die was gepland voor januari 2014, ná het seizoen. Want deze oude boot met zijn drie hoge masten, en uiteraard van hout,
heette bij de doop Cala Virgili op de Balearen. En ze werd na jaren van trouwe dienst neergevleid op de stranden aldaar.  Overcompleet omdat stoom en motoren het hadden gewonnen van de zeilen. Enkel scheepsarchitecten kochten haar en lieten haar weer zwemmen in de Vieux Port; in de jaren 70-tig. Vele Marseillanen doneerden toen geld om haar weer drijvend te maken en lieten haar Le Marseillois heten wat een erenaam was. Die naam was geweest van een prestigieuze boot van Louis XVI. Het werd een “heerlijke” bestemming: een
drijvend restaurant en la bouffe plus de fraaie muziek maakten haar best bekend en geliefd. George Clooney, Tom Cruise en hun schone begeleiding dineerden er heerlijk, zegt de bedroefde eigenaar. Hij wil haar natuurlijk weer repareren en vlot trekken. Dus er is nog best hoop. Nu rust haar kiel op de havenbodem en steken enkel dak en masten boven het water uit… De burgemeester ziet het drama vanuit zijn kantoor in de oude Mairie…

Helaas moeten ook de verzekeraars meewerken, zegt eigenaar Bocameillo die ook stilletjes weer hoopt op “quelques dons” van de bevolking.
Op 11 september, haar 9/11 dus, kwam de poetser om 7 uur om zijn werk te doen en hij bemerkte dat er iets niet OK was… Hij belde de Marins Pompiers die toesnelden… Maar in 10 minuten was de arme gezonken en konden de pompiers enkel nog de schadelijke voorraad bergen. Wat met de wijnvoorraad gebeurde is daarbij een goed bewaard geheim. Eigenaar Gerard moet daar meer toch van weten: natuurlijk. De oorzaak moet een defecte waterpomp zijn
geweest: zo’n houten schip lekt namelijk altijd wat en dus zit er een waterpomp in die niveau-gestuurd is. Dat is dus, zegt men, le villein.
Om 10.00 uur, enkele uren na het zinken, liet de burgervader bellen en vragen of de trotse Marseillaanse vlag die nog op het schip woei, er af kon worden gehaald. Want een “Marseillois” die is gezonken; dat zouden les Parisiens al te snel aanzien voor “weer zo’n fout zaakje van die stoute Marseillais”. Nog pas vorig jaar kreeg de bateau een “carenage-beurt” dus foute gedachten over “negligence” zijn hiermee verjaagd! Intussen gaan de geruchten in de kroegen over natuurlijk toch “een verzekeringsgrapje of zo”. Omdat de eigenaar door een te vrolijk leven nodig wat “speelgeld” tekort zou komen… U begrijpt dat ik het , als supporter van deze boot en sa cuisine, een abjecte gedachte vind!
Voor mij is een vuile streek van Al-Qaida als wraak op de Malinese militaire actie van de Fransen, de werkelijke oorzaak. Maar wie wil dat nu horen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten