Totaal aantal pageviews

zaterdag 1 augustus 2015

IS HET FRANSE "EXCEPTIONELE MODEL" VERSLETEN?


      VELE  MODELLEN VOOR  ONZE SAMENLEVINGEN

SAMENLEVINGEN VERANDEREN EN MODELLEN SLIJTEN.....

  
 Al jaren is er veel te doen over "het franse sociaal-economische model" waarbij vaak meteen de kwalificatie "l'exception française" opduikt. Bij de crisisbestrijding bleef La France een eenzame uitzondering, onder de 28 EU-landen. Economen, -ook de zeven franse wereldtoppers-, zijn daarover niet weinig verbaasd. Veelal spreken ze dan "ontmoedigd" over "de onveranderlijkheid van Frankrijk". De fransen zijn kennelijk bang dat "veranderen" alles nog erger maakt. Mogelijk is dit de erfenis van de grote franse revolutie die later zelfs "de eigen kinderen opat".. 
In discussies over de "exception française" brengen critici vaak naar voren dat het "franse model an sich"  natuurlijk niet fout is. Maar dat het in een "open wereld" waarin welvaart vooral "gemaakt wordt", door onderlinge economische relaties en vrede, een té grote afwijking fricties oproept".  Die zich uiten in achterstand in welvaarts-ontwikkeling en grote staatsschulden. Omdat het concur-rentievermogen daalt en zo ook de welvaart. In een zeer sociaal en solidair model, dat enkel nog betaalbaar is "door het lenen van grote sommen geld".  Dus: het franse model kan niet meer "alleen" functioneren in een groot open Europa.. 
De toestand in het zuiden, met die kapseizende grieken in focus maakt alles nu nog moeilijker. Veel fransen kijken nogal vergevensgezind naar Tsipras en de zijnen.. Maar zien ook een soort van "extreme kopie" van hun eigen model. Dat je : "grote solidariteit op de pof" zou kunnen noemen. Athene maakt nu mee hoe enorm de terugval is, als alles uit eigen "ijver en zonder suikertante"  moet worden opgebracht. Terwijl tegelijk de schuldeisers ook nog hun geleende geld terug willen.. Het faillissementsmodel dus...
ZIJ GELOOFT...

Over hoe “de of hún eigen wereld”  in elkaar zou moe-ten zitten ruziën mensen al eeuwen. Een samenleving van mensen is een uiterst gecompliceerd iets.  Alles zien en begrijpen in zijn samen-hang, vereist minstens "Ein-steinse -capaciteiten".
Daarom bedenken we ook "modellen" van sociaal-economische soort. Zo'n model is “een vereenvoudigde weergave" van de complexe werkelijkheid. En is altijd een “onvolkomen afbeelding" daarvan, die het echter wel mogelijk maakt om veel beter te begrijpen en  er ook beter over te kunnen nadenken.. 

HET IS NIET ALLES..
Zeg nou zelf:  Welke mens wil er nou niet "in het beste model op aarde leven"? Wat on-middellijk de discussie oproept over "de criteria". Immers wat is eigenlijk  dat "beste”? Dat lijkt van mens tot mens, zeker nadat de basics (= de primaire behoeften) zijn gepasseerd, nogal verschillend. Staat "levensgeluk" boven aan? Of is het vooral welvaart of macht, wat we graag willen? Of vooral veel vrijheid, maar dan ook mét die mooie verzorgingsstaat?

VOORBEELD VAN GEMODELLEER
 
 
MODEL VAN EEN MODEL
De Gini-index meet “men-selijk geluk” en laat zien dat men vaak over "zijn land" niks tevreden is. Maar dat men zich tegelijk pers- soonlijk best happy voelt… Een merkwaardige para-dox.. Maar ook typisch menselijk, psychologisch gezien.
METING VAN GELUK..

Zie die huidige gewelds-regio’s vol ontheemden en al die vluchtende… Die willen gewoon nog maar heel weinig, in onze ogen. En "zij" zullen over onze ontevredenheid ook zeer verbaasd zijn... Zeker als zij met eigen ogen zien hoe wij kunnen leven... Dus: onder mensen is het bij “oordelen en kiezen” altijd zeer op-passen geblazen.   

GEMODELLEERDE WIJSHEDEN 
Omdat regio verschillende omstandigheden en geschiedenissen hebben, zien we grote verschillen. Soms zijn die uitzonderlijk,
 en puur ontstaan, door toevalligheden. Zie die schatrijke oliestaatjes: zoals de emiraten.., naast een ook nogal zanderig arm land, als Mali. Omdat bij samenlevingen ook deze aspecten tellen wordt het denken over modellen nog complexer.
Modellen "vergelijken" komt meteen op in crisistijden. Als men ontevreden is over het bestaande "model". Dan wordt er  meteen rondgekeken en vergeleken.  Want: achter de heuvel is misschien het gras groener...
 
EEN WAT CHAOTISCH MODEL
Zo wordt in Frankrijk nogal eens gekeken naar het “Scan-dinavische model”: met name naar Zweden.  Een nogal solidair land dat tegelijk ook economisch succesvol draait..  Helaas dat is sinds kort niet meer het geval: en dus won rechts daar dus ook... Van "buiten Parijs” wijst men de fransen ook graag op dat “voorbeeldige duitse model”. Wat men in La France lang niet altijd leuk vindt.
Bij de Griekse crisis bleek de grote fout in het "europese model". Nu en mix van economisch zeer verschillende landen in één muntunie: en dat gaat dus niet... De crisis deed dat scherp te voorschijn komen. Indertijd maakten idealistische politici, in te groot optimisme, een "model" dat nu crasht...  Onder luid geraas en de hele wereld (vriend en vijand!) kijkt toe.
Via Grexits, Brexits en wie weet een Fraxit wordt het model nu steeds meer ontmanteld.. Een ideaal, dat langdurige vrede beloofde, sterft. Omdat het niet kan bestaan in een sterk veranderende wereld, die een einde maakte aan ons mooie idee over solidariteit. We moeten dus een stuk terug naar het oude model... En niemand weet of en wanneer dat "mooie Europa"  er komt..

NOG EEN ANDER MODEL..
Mede daarom nu eens wat
 rondgekeken in dat grote en diverse modellenland, waaruit de wereld lijkt te zijn opgebouwd. En waarin de verschillen  nog groter lijken te worden... Of is het nou net omgekeerd, en groeien we toch "onderhuids" toe naar één generaal model?


INHOUD
Geen zin in veel lezen? Kies dan: 1,2, 5 en 7.
Meer tijd/zin? Kies meer uit 3 t/m 5, en 9  = MAAR..
 
1.HET ANTIEKE MARSEILLAANSE MODEL
2.HISTORISCHE BASIS V.H. FRANSE MODEL
3.DE HELD VAN HET “SINGAPOER-MODEL
4.INDIA GAAT VERDER DAN CHINA
5.IS WAT MEER PATERNALISME BETER?
6.GEWOON WAT MEER “SOFT-TOTALITARISME” DOEN!
7.EEN NIEUWE DEMOCRATIE, DAT IS HET NATUURLIJK!
8.EPILOOG
9.MAAR…..

 

 
HET ANTIEKE MARSEILLAANSE MODEL
-2600 JAAR DE START VAN MARSEILLE
Marseille ontstond aan de kust van het land van de Liguren en Kelten toen handelaren uit Phocea zo'n 2600 jaar geleden er hun handels-kolonie vestigden. Het klimaat en het vruchtbare achterland beviel hen wel. Ze kozen Diana uit Ephese als hun beschermende godin. Ze groeiden in aantal en ze ommuurden de stad; want er waren steeds kapers op deze toen rijke kust.

DE DYNAMISCHE GRIEKEN
Deze kolonialen, die al snel vrede sloten via een huwelijk van machtige families (de kolonialen met de locale liguren), organiseer-den hun samenleving op aparte wijze. Gezien vanuit hun tijd...
Alles begon echt vorm te krijgen vanaf de tweede generatie: men ontwierp een Grondwet. Daarin stond dat de stad werd bestuurd door 15 afgevaardigden gekozen uit de Grote Raad van de Senatoren. Deze waren alle vaders en burgers uit families, die er al minstens drie generaties waren. Zij maakten wetten en regels en waren almachtig waar het oorlog en vrede betrof.  Deze 15 benoemden een dagelijks bestuur van drie van hen: de Timouques.

Het was natuurlijk een kleine gemeenschap en elke volwassene was lid van de Raad (=parlement). Als je er maar lang genoeg woonde, - 3 generaties was het minimum,- mocht je er bij.. De uitvoerende macht waren 3 senatoren  gekozen door en uit de Raad. Zij deden de dagelijkse zaken. Gecontroleerd door de Raad.
Een uiterst simpel, doorzichtig democratisch bestel. Ook een soort directe democratie, want elke (mannelijke...) volwassene zat in de Raad. Maar: van de vrouwen geen spoor..  
De "uitvoering was toen ook al, -en zelfs dubbel-,  "getrapt". Immers: 15 senatoren uit de Raad waren "de gekozen regering" en drie van hen deden, snel en efficiënt, de dagelijkse was... Er was dus niet EEN opperhoofd. Maar een gekozen collegiaal bestuur met een dagelijkse kern van drie.
De opvoeding en opleiding van de jeugd gebeurde onder controle van deze drie. Gymnastiek was de basis en patriotisme was ook hoog aangeschreven. De 7-18 jarigen werden samen gevormd in een groep. De 18-20-jarigen werden apart opgeleid: hun gym was ook militaire opleiding. Want iedereen van 20 tot 60 was soldaat in oorlogstijd. Het doet hier en daar ook wat... zwitsers aan..


Marseille stond bekend als een modelstad voor vele.. Het was volgens de overlevering zelfs bestuurlijk beter dan "het vaderland"!
Dat bleef bijna 1000 jaar zo, tot de Visigoten en Bourgondiërs in de 5e eeuwen de stad "bezetten". Daarna kwamen de romeinen..  Die er ook (in de 3e eeuw) het christendom "brachten", nadat ze de christenen eerst hadden vervolgd.

Begin 12e eeuw kocht Marseille zich vrij van de laatste : vi-comtes" en werd onafhankelijk. De "republiek van Marseille" ontstond als navolging van de opzet van de grote Italiaanse steden met zelfbestuur. En zo ontstond een zeer democratische "constitutie" . Waarin het volk de baas was via een parlement. Dat vergaderde op het kerkhof (!) van de kerk les Accoules bij de Vieux Port. De "chefs des metiers" speelden ook hun rol die leek op die van de gilden elders. Elk aristocratisch element was er zorgvuldig uit verwijderd: niemand was meer dan een ander via geboorte.. Ook moest ieder de regels en de belastingen accepteren zonder onderscheid. De welvaart steeg naar grote hoogte en met vele steden en regio waren er vruchtbare handelscontracten. De kerk was er ook maar ze werd "apart gezet" : een de facto scheiding van wereldse en religieuze aspecten. Deze "republiek" hield het een halve eeuw uit..    
Het oudste, eerste "marseillaanse model" leek in de top op een een federatieve staat.
GEWOON RECLAME!
Het tweede model doet ook denken aan de Hanzesteden. Die "kleine", autonome ste-delijke gemeenschappen, met hun directe achterland.
Denk ook aan de hollandse Zeven Provinciën, met enkel één der stadhouders als coördinator. Het zeer liberale model van de Nederlanden van toen in de Gouden Eeuw.
Tot Napoleon zich er mee bemoeide en deze (semi-repu-bliek" omvormde tot een monarchie. Die in Frankrijk bij de revolutie was uitgemoord. U ziet hoe snel een model kan wisselen en kan verdwijnen.. 

DE MACHT VAN DE HANZE
In de grote staten van nu zijn er veel lagen nodig in het bestuurlijke model. La France is daar heel gul mee. De huidige ontwikkeling naar metropolen naast grote regio.. is mogelijk het begin van een ander model?




HISTORISCHE BASIS V. H. FRANSE MODEL
TELG UIT NAPOLEONTISCHE KRING
 Ene Charles Napoleon zei dat als zijn voorvader Waterloo zou hebben gewonnen, “de fransen nu niet zouden zitten met dat “angel-saksische liberalisme”. En zelfs: “..dat dan ook het franse model met de staat als weldoener en niet die (onrechtvaardige) markt, nu zou domineren op de wereld”. Een gedurfde uitspraak. 
OVER RESTAUREREN
Charles Todd, toonde in zijn boek aan, dat het franse economische model tot stand kwam in de Restauratie. Na Waterloo en tijdens de monarchie die daarop
volgde. De protectionistische en anti-liberale idee won het  half 19e eeuw van de liberale ideeën uit Engeland. Rond 1820 wil ene Baptiste Say, groot aanhanger van vrijhandel:  open grenzen, opheffing van handelsbelem-meringen. En wil dat de staat zich niet verder bemoeit met de relatie tussen consumenten en producenten.  Maar andere, als Adolphe Tiers en Christophe Mathieu de Dombasle met hun sterk nationalistische idee, prediken dat de interne consumptie moet staan en boven de buitenlandse handel moet staan. En zo kwamen er douanerechten op de textielimport..
Recent deed Arnaud Montebourg, die het “made in Franse” verdedigde en die sprak over industrieel patriottisme, aan hun denken. 
DE LIBERAAL BASTIAT
In 1846 onder de monarchie, doen de aanhangers van de vrijhandel nog een poging onder aanvoering van ene Frederic Bastiat: de oprichter van de Vereniging voor de vrije handel in Bordeaux. Hij heeft het over “de kracht van deze idee” en zijn onoverwinnelijkheid. En voegt toe dat geen enkele “tirannie” ze kan overwinnen.
DE STEM VAN DE RESTAURATIE
 
Zijn tegenstanders komen met de “Vereniging voor nationale verdediging van de arbeid” op, die ook vele locale “comité’s” opricht. En een krant “Le Moniteur Industriel” geheten, die de anglofobe idee (= de angst voor engelse opvattingen) ook met kracht bestrijdt.
 
DE BEDROEFDE VRIJ VECHTER..
Daarin schreef men over “Engeland de verpersoon-lijking van het nationale egoïsme” en over “de uit-wassen van de vrijhandel”. Men zag zelfs “een dictaat van Londen” dat als doel had: “de handhaving van de dominantie van Engeland op de wereldmarkten”. En Bastiat constateert in 1847 bitter, dat hij de strijd tegen dat anglofobe heeft verloren. 
Zo’n 150 jaar later was dat vol terug toen Margaret Thatcher haar ultra-liberalisme predikte. De franse PS was ook mordicus tegen “de derde weg van ene Blair”..
In dit stuk historie ligt waarschijnlijk de grondslag voor de grote huidige franse problemen. Het mordicus afwijzen van andere modellen. Nogal arrogant en ook met overgevoeligheid én…zonder een duidelijk eigen model aan te geven.
Het zich vastklampen aan een “nationaal model” en elke import van een “buitenlands model” afwijzen. Zeker dat duitse en engelse model.
Zie de anti-duitse hysterie bij Melenchon en Montebourg.
Maar nu bestaat er geen monarchie die de publieke opinie kan forceren. Zo‘n 72% van de fransen denkt positief over Merkel en 64% acht het nuttig ook de duitse hervormingen als inspiratiebron te zien.
De EU bracht een soort van ideologische vrede in Frankrijk gebracht. Minstens bij hen die geen “anglofobe of prussofobe” sentimenten koesteren. Het duurde dus 200 jaar voor die te grote dromen van grandeur en die illusie van superioriteit van Napoleon in kracht afnamen.. 

IN FRANKRIJK ONDENKBAAR...



DE HELD VAN HET “SINGAPOER-MODEL"
Lee Kuan Yew is niet meer. De “vader van deze stadsstaat stierf met 92 jaar en na het runnen van wat al heet: Het laboratorium van de economische opkomst van Azië.. En dat niet zomaar.

LEE DE GROTE



Singapour werd in 1957 zelfstandig; het vertrok uit Maleisië en maakte een Grondwet in 1959. En bleef eerst een soort depot van de britse marinehaven met zijn 1,6 miljoen inwoners en 620 km2. Een etnisch-religieuze supermelange, straatarm met dat 450 dollar inkomen jaarlijks.
 
GIGANTISCHE STAD...
Nu is dat 55.000 dollar: de hoogste met Luxemburg en Qatar als vergelijking. Werkeloosheid 2%, 90% is huiseigenaar, En met een handelsoverschot van 20% van het BBP en ook een budgetoverschot. Publieke uitgaven 17% van het BBP en externe schuld: nul… Het is dé plek voor talent en kapitaal en de meest competitieve van de wereld met zijn ruim 200 landen. Infrastructuur en een levenskwaliteit zonder weerga, een der beste onderwijssystemen op de wereld… En weinig criminaliteit en corruptie!

DE BASIS IS:  POWER EN UNITY
ZE HEBBEN DAAR ALLES








Het genie hiervan werd in 1923 in een middenklasse, chinese familie geboren ging naar de London Economics School en naar Cambridge.

A BRAVE NEW WORLD?
Hij bouwde later een soort van “ideaal Europa in Azië” dat met iedereen concurreren kon en wat lijkend op Japan wat het militaire betreft nadat het in 1965 uit de Maleisische Federatie weg moest. Deze enorme mix van chinezen, maleisiers en indiers die niet een gezamenlijke taal, cultuur of religie heeft en zelfs geen natuurlijke grenzen koos engels als voertaal en werd het eens over “een eigen staat”.

SINGAPOERS  AFKOMST

BEDRIJVEN: TABLEAU DE CHASSE








Geen enkele bodemschat hier maar wel de brug tussen Het Westen en Azië die alles wat vooruit wilde aantrok. Investeerders, onderne-mers en knappe koppen..  Waardoor een groei van 7% ontstond sinds… 1965 en een landje dat technologische koploper werd van de 20e eeuw en vertrekkend als “derde-wereld-land”. Hier zien we het huwelijk tussen enkele strategische ideeën en een grote flexibiliteit in het economische model..  

DE BEVOLKINGS DYNAMIEK

 
-De vrije markt en het vrije ondernemerschap –Vrije handel en openheid

Er kwamen wel 300.000 internationale bedrijven op af en er werd hier massief geïnvesteerd in onderwijs/opleiding! En een dikke immigratie van… meer begaafde… Ook een milieubescherming in een tuinstad. En met een harmonie tussen salarissen van ambtenaren en privé-werkers en die aziatische mix van verlichte democratie mét strikte controle van oppositie en maatschappelijke vrijheid.

KLEINE STAAT GROTE GROEI; OUDE HANZE TRUC
 
Ook een permanente verandering  en evolutie in een haven met als start-basis: bouwen, constructie en raffinage. Vanaf de 70-er jaren werd het informatica, chemie en farmaceutische industrie. En daarna werd het financieel centrum en een hub voor de internationale luchtvaart..  Met de crisis einde 20e eeuw en de hoge salarissen kwamen grenzen in zicht en dus.. schakelde men om naar centrum voor hoogwaardige services, van medische tot financiële en via ook de digitale.. En werd een merk voor architectuur, sport en cultuur van mondiaal type.

SCHEP TOEGEVOEGDE  WAARDE...
Maar Lee deed meer dan dit alles voor zijn stadsstaat en speelde ook een rol in de ontwikkeling van modern Azië. Hij startte het eerste Soevereine investe-ringsfonds en noem-de het Temasek in 1974 al.. Onderdeel van het Ministerie van Financiën. Vooral om al zijn deelnemingen te managen. Temasek is nu 200 miljard dollar… en het tweede fonds GIC (uit 1981) is nu 350 miljard. Ook was Lee de grote animator van ASEAN en de handelsovereenkomsten met Europa en de VS. Die nu als modellen dienen voor andere. Ook kwam hier in 1978 Deng Xiaoping op bezoek terwijl Lee de Volksrepubliek nog niet erkende.. 
EEN GROTE SMELTKROES
Hier zien we dat er wonderen kunnen gebeuren op de ontmoetingspunten van geopolitieke speer-plekken en economische powers én dat er ook staatsmannen bij horen met visie en doorzettings-vermogen. Hier werd zo de 21e eeuw uitgevonden  aan de straat van Malakka. Op het moment van de multipolaire wereld in wording en de omslag van het Westen naar de Aziatische Pacific..

Ook van de culturele confrontatie, instituties en waarden die verschillen. Maar (nog) zonder zware militaire fratsen.

Zijn zoon Lee Hsien Loong volgt hem op en hij moet zich nu verstaan met de andere machthebbers. Wordt Singapoer nu weer de motor voor de politieke bevrijding die vereist is voor de innovatie en die het antwoord moet zijn op de aspiraties van de “zuidelijke middenklassen”?

(mede naar Bavarez, Le Point april 2015).

 

 

INDIA GAAT ANDERS EN VERDER (?) DAN CHINA
 
CHINA IS TE GROOT EN TE DIVERS... EN NIET TE SNAPPEN.... MAAR WAT DAN TE DENKEN VAN INDIA?

China was 300 jaar geleden de grootste economie en het grootste land in inwonertal op de wereld. Na gedonder met het koloniale westen keerde het zich af.. Het bouwde de Grote Muur en werd een gesloten land. Half 20e eeuw schreef een franse auteur: “Quand la Chine s’eveillera”. Wat toen enkel bij kenners insloeg. Maar het was toen al begonnen.. Zijn buurland India was toen al een oude democratie van engels-koloniale snit.  De beide reuzen gingen er vandoor: China in hoog tempo wat daar hinderde de democratie niet.. India langzaam al gaat het half deze eeuw China in bevolking voorbij. Zie twee totaal verschillende modellen die snel de grootste van de wereld worden: nu al 1/3 van de wereld en het gaat naar ruim 40%..
INDIA EN BUREN

 
NATUURLIJK OOK GRENSRUZIES
 
STEDEN VERGELIJKING CHINA-INDIA
 

 
 

SNELLE EN GESTAGE BEWAPENING
 
 
Modi de nieuw PM van India is flink bezig in dit land van 1,3 miljard met in 2014 5,3% groei en dat naar 10% zal moeten. 
GEEN GHANDI...
En naar 100 intelligente steden ook, ook autowegen, waterleidingen, snel Internet, kerncentrales en industriecorridors.. Ook op naar sociale zekerheid dus.. Men wil hier niet China na-apen: men mikt tegelijk op meer consumptie én export. Het inkomen per kop is 1500 dollar en China doet 6800… Een derde van de indiërs leeft in armoede (= -0,45 eurocent per dag), het land zit vol krottenwijken, bij zonder sanitaire voorzieningen op het platteland (60% heeft niets). En 70% van de bevolking is onder de 25 jaar en het land groeit met 1,2% per jaar (China 0,5%). Dus elk jaar 12 miljoen werkzoekenden er bij… Die naar de steden moeten voor werk: het platteland biedt weinig.
KINDERSTERFTE RAAST OMLAAG

Maar men zit niet op nul.. Er ging een sonde naar Mars die maar 53 miljoen had gekost! Zijn farma-industrie concur-reert prima met het buitenland en wie kent niet de namn van Tata, Reliance, Mahindra die vele bedrijven elders opkochten. Bangalore is ook de wereldhoofdstad voor software! India heeft ook 900 miljoen mobieltjes..
 
GIGALAND 4X DE VS..
Het is nog een deerde wereldland, maar in een jaar sprongen de buitenlandse investeringen met +40% en er kwamen 200 miljoen bankrekeningen bij. Ook overal OG-projecten nu en de Beurs van Bombay die uitbreidt en die plek biedt aan start-ups. Zie ook Bollywood met een pretpark met 10 miljoen bezoekers per jaar.

India  is een zeer inhomogeen land met grote verschillen. In inkomen, religies en herkomst.  
 
NACHTJE OP STATION..
HOEZO VOLLE TREIN?








Zie India Railways met 1,4 miljoen werknemers en 8 miljard reizigers en enorm veel ongelukken en slechte kwaliteit… Dat moet van grond af aan gerenoveerd worden en als andere ondernemingen ook zijn eigen ziekenhuizen, scholen en fabrieken krijgen. Dat oude quasi-sovjet sfeertje moet “om”.. 
 
LEEFTIJDSOPBOUW: WIJ (L) EN ZIJ (R) 

 
De chaotische fiscaliteit tussen de 29 staten een groot probleem voor buitenlandse ondernemingen en een ongeletterdheid van 30%. Weinig infrastructuur, soms geen goed drinkwater en files bij de vleet vooral in Delhi.

BEETJE OP Z'N ENGELS
Subsidies voor voedsel en brandstof slopen de begroting en zo gaat dat gat op 7%. En overal corruptie: bij Telecom, Rolls-Royc, vergunningen, in de cricketsport.. Men staat op plek 142 van de 189 mogelijke… Net achter Gaza. Een onmogelijke bureaucratie waar bedrijven als Renault, Bic en Peugeot al op stuk liepen. En een onvoorspelbare justitie.. Toch investeert Ford nu 1 miljard in een der provincies.. onder het motto “do, wait and see”. Zonder high tech en investeringen is r niet genoeg groeitempo en blijft ook de staatsschuld te hoog: nu 65% van het BBP. De banken zijn voor het grootste deel genationaliseerd en zitten vol met dubieuze debiteuren.

POPULATIES LANDEN
TRANSPORTMINISTERIE











De partij van Modi is niet aan de macht in 50% van de provincies en heeft geen meerderheid in de High Chamber. Daar is de oude partij van het Congress de baas. En Sonia Ghandi daar wil niet de agrarische veranderingswet ondertekenen. Dat verarmt volgens haar “de armen”.. Dit democratisch obstakel heeft Chine niet.

Maar Modi duwt krachtig achter zijn slogan: Make in India.. en zegt de democratie te respecteren als de beste vorm….



DE RELIGIES


RELIGIE EN GEOGRAFIE


 



 

MODERN INDIA
ECHT OOK INDIA???













VELE MILJOENENSTEDEN

 
Stand India—China nu:

Bevolking                   1,28     1,36 miljard
Groei                          5,4%    7,3%
BBP/inw.                     1500    6800 dollar.
Saldo Hand.bal.          -138     +324 miljard
Export Miljard d.         312      2210     id.
Buitenl. Invest.              28        201     id

 

BBP EN ENERGIECONSUMPTIE

 


 

IS WAT MEER PATERNALISME TOCH BETER?
Facebook en Google investeren nu ook massief in wonen, onderwijs en gezondheid… Wat zoeken ze daar? Nadat ze zich ook al tot meesters maakten over “de big data”?
ZO WAS HET EN IS HET SOMS NOG...
OOK DE SLAVEN : EIGENDOM!

 
 
 Zie Zuckerberg van Facebook die nu 200 miljard investeren gaat in zijn nieuwe stad van 80 hectare die hij Zeetown noemen wil.

ZEETOWN VAN FACEBOOK; PARADIJS VOOR DE EXCELLENTEN..

Waar zijn 10.000 medewerkers wonen met hun unieke arbeidsvoorwaarden. Hij huurde architect Gehry in om het te ontwerpen vol met new high tech en zonne-nergie natuurlijk.

DE PARADIJS-EIGENAAR... PAPA ZUCKERBERG
Ook Apple en Google zijn er mee bezig..  Apple in de vorm van een ruimteschip. En er komen ook sport-facilities in, universiteiten en gezondheidscentra… Dat is al deels zo in Mountain View waar 20.000 van de totaal 80.000 werkers voor Google.
EN DIT IS APPLE-PARADISE
Heatherwick dat ook de OS Londen doet gaat hun helpen bij de nieuwe uitbrei-ding. Hun concepten breken met de oude op het gebied van organisatie van ondernemingen… De verantwoordelijkheid voor de medewerkers gaat hier zeer ver en omvat ook vele diensten, ook huisvesting en vrij tijdbesteding, opleidingen en gezondheidszorg.
 
PEDAGOGISCHE VRAAG AAN POETIN

Dat komt deels door de zeer hoge huurprijzen in de Valley, de enorme opstoppingen en de steeds hogere eisen aan flexibiliteit van werken die nodig zijn… Ook meer nadruk op de eigen ondernemingscultuur, de eisen aan opleiding en vorming en de wens om een grens te stellen aan een te ver ontwikkeld individualisme…

Maar het lijkt akelig op een nieuw paternalisme door de onderneming: à la Philips ooit in Eindhoven en à la Staatsmijnen in Limburg.. en ook elders.

NEDERLAND EINDHOVEN: FRITS PARADIJS..
STAASMIJNEN-PARADIJS IN LIMBURG
Het is ook een antwoord op de crisis in de middenklasse waarvoor de arbeids-condities snel verslechteren. Men wil dus de meest zeldzame en kostbare elementen voor het bedrijf zeker stellen in een wereld van snel toenemende concurrentie en snelle technologische ontwik-keling. De medewerkers krijgen naast hun salaris vele faciliteiten en kunnen ook een deel van hun familiale leven en hun persoonlijke ontwikkeling “integreren met dat in de onderneming”.
 
WEL EH, DAT BEN IKZELF..
Dit wordt het nieuwe paternalisme van de 21e eeuw wat best lijkt op dat van einde 19e eeuw. Ook toen was de onderneming een soort van pater familias. Het gaat hier om een reactie op drie ontwikkelingen:

-de concurrentie VS en opkomende landen

-de ingrijpende tweede industriële revolutie

-en het voorkomen van nieuwe sociale miserie bij medewerkers..

Denk ook aan Krupp (Du), Schneider (Fr) en Solvay (B) en Philips en Staatsmijnen in Nederland..

NOG EEN PARADIJSJE?
HET STAATSMIJNEN IMPERIUM..

 
Die dit ook ooit deden om hun mensen meer te binden en te beschermen. Tegenover individualisme versterking van de autonomie en tegenover de gangbare moraal komt nu een nieuwe ondernemingscultuur te staan.. Hier staat het laboratorium van de nieuwe digitale economie en maatschappij. In de 20e eeuw deden crises en oorlogen de ondernemingen zich doen concentreren op de productie en men liet de staat de diensten en de sociale zekerheid doen. Dat lijkt nu te gaan veranderen. Want de overheden lijken nu overvraagd te zijn.. en zo moeten de ondernemingen veel overnemen om verder te komen. Dus zij gaan het doen op gebieden als huisvesting, opleiding/vorming en gezondheid… Want de overheid is geblokkeerd en archaïsch geworden en beladen met schulden..  De nieuwe tijd breekt door met een vitale rol voor de onderneming. In Silicon Valley is er nu al wrijving te voelen tussen de “verwenden van de grote digitale”(die 27% van de mensen werk geven hier) en de “overigen”.. Achtergestelden. Maar in de Valley werd Google ook al een politieke macht..
 
DE STAAT ALS PATER (NALIST)
De nieuwe megaprojecten van Facebook en Google tonen dat de nieuwe technologie veel verder reikt dan veranderingen in de economie. Denk ook aan de grote, internet-ver-knoopte,  steden in wording op de wereld waar 60% zal leven in 2050. Daar tegen-over staat ook deze ontwikkeling.. van het paternalisme 3.0. … waar overigens ook de overheden zich steeds vaker aan "bezondigen"...
SOFT INDOCTRINATIE

TO NUDGE THATS IT!







Vele zijn blij met deze doorbraak met een retour naar de oude “onderneming” en willen hierin investeren. Maar het betekent ook een volgende bedreiging voor de democratie. Dus is er ook steeds nadrukkelijker, een heruitvinding nodig van een nieuwe politiek om de democratie in haar wezen te redden.
(Mede naar Bavarez Le Point maart 2015)

CHANGE YOUR BEHAVIOR!
 

  

OF GEWOON WAT MEER DOEN AAN  “SOFT-TOTALITARISME” !
 
DAT WERD TIJD TOCH? OF...?
Op het gebied van de veiligheid begint het wat uit de hand te lopen. Elke beweging die we maken staat op camera en wordt gescand en ook Snowden liet ons zien hoe ver die overheden gaan op vandaag!

AND THEY WATCH YOU!
DAT IS HET...!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 












UNE FESSÉE! 
Dat  terrorisme dat “bij ons” bijna geen doden mag maken werd een ware obsessie! Net als dat “bio-terrorisme” dat je vooral in Frankrijk bemerkt waar geen project meer kan worden uitgevoerd omdat er een boom omvallen kan.. Die angst en dat onbegrip doet ons irrationeel worden  en doet ons de overheid té veel ruimte geven voor “controle”. Want de politici doen wat wij zeggen omdat ze willen blijven en winnen… Linke soep dus!
Hetzelfde gebeurt er op gezondheidsgebied: de jacht op rokers het meteen verbieden van voedsel als er ook maar iets fout lijkt te gaan… En onderwijl stijgt onze levens-verwachting nog steeds fors!

BESTAAT DAT OOK AL.? ..

En dat ondanks het feit dat we door overmedicatie en te scherpe sanitaire trucs nu zelfs doden veroorzaken! Daarover heeft bijna niemand het.


DE EXPERTE:  AL JAREN..
VERLEIDELIJK..













Wij hebben het enorm goed, maar slikken dozen vol kalmeringsmiddelen om onze angsten weg te drukken… En staan de staat toe om ook over te gaan tot een vorm van “soft totalitarisme”.
GEZONDHEIDS BETUTTELING
 
LEF, maar dan anders dat is wat nu gevraagd is! Wie weet welke remedies er nu moeten worden gekozen  voor “le mal français”?

 


HIJ LIET HET ZIEN..


 

EXTREEM VOORBEELD..

WAT IS DIT??





EEN NIEUWE DEMOCRATIE, DAT IS HET NATUURLIJK!
Attali kwam er mee en noemde het de “potential-democratie”. Want zegt hij, die gelijkheid van kansen voor alle leidt te vaak naar het bereiken van niets voor vele..


NU IS DE BEURT AAN JEB B.
ATTALI: EEN ECHTE KEI..


Hij begint met de vraag over “de zin van het leven” . Vaak is dat een gemeenschappelijk ideaal. Zoals dat ook “leven na de dood” kan zijn of zelfs “eeuwig leven”. Zo kwamen we ook aan denkbeelden als het liberalisme en de sociaal-democratie. En nu blijkt dat “het liberalisme” kan leiden tot grote ongelijkheid en dat de “sociaal-democratie” er niet in slaagt dat af te remmen. Beide werden ook steeds meer “monetair van inhoud”. De ene werd: “Verrijk je” en de andere “wees fiscaal solidair”. Maar beide willen ook “politieke vrij zijn”. We zijn vaak jaloers op hen die er in hun leven in slaagden om “zichzelf te worden”. Dus overleven maar vooral ook “slagen in het leven”. Hrlaas kan dat ook verlopen langs de inzet van tomeloze concurrentiestrijd, tot aan deloyale toe, en tot  uitkotsen van de te ambitieuze.


HO HO NOG EEN PARADIJS?
KAN IEDEREEN PRIVÉ DOEN TOCH?

Dus moeten we een nieuwe ideaal vinden en dat zou kunnen zijn: “de potential-democratie, dus iedereen de middelen geven om zijn ideaal te kunnen realiseren”. Dat gaat dus verder dan het materiële van de “gelijkheid van kansen”. Bij dit nieuwe mag niemand af vallen.

Hierbij gelooft eenieder dat het slagen van de allen, de anderen, voor alle van voordeel is. En dat het slagen van de ander geen bedreiging is voor “mij”. Dat gaat dus verder dan vrijheid, sociale gerechtigheid en evenwicht.  Prioritair is hierbij veiligheid en de rechtsregels respecteren: zonder dit is ontplooiing niet goed mogelijk. Dus het begint met een juiste defensie, politie en justitie.
 
DAAR ZIT WAT IN...

Dan komt de kans op een permanente educatie en alles wat daarvoor vereist is. Ook hulp aan families, creches etc. en ook onderwijs en vorming. Ten derde is er de gezondheid waarzonder niemand zich goed kan ontplooien.

Deze “potential-democratie” vereist ook een juiste orientatie van de technologische vooruitgang. Die kan de vereiste diensten goedloper en effectiever maken. En, de robotisering kan ook de repetitieve en non-creatieve jobs doen verdwijnen.
 
ALLES HEEFT ZIJN EIGEN "KLASSEN" 
De “potentieel-demo-cratie” kan de tegen-stelling tussen indivi-dualisme en collec-tivisme overbruggen. Ze kan ook politieke tegenstanders bij elkaar brengen. Zo blijven enkel zij “langs de kant van de weg” die enkel zweren bij gelijkheid en zij die geloven dat “verschillen tussen de mensen” uitgesloten/bestreden moeten worden.

Deze beide categorieën liggen overigens niet zo ver van elkaar…
LEF = Liberté, Egalilité. Fraternité..

Liberté, Fraternité en Egalité (in de vertaling LEF) blijven dus, maar dan wel anders geïnterpreteerd.. (mede naar Attali, L’Express april 2015)

 

 


DIE HEEFT ECHT  LEF!



EPILOOG

De actualiteit gebiedt om stil te staan bij de recente franse "opstand van varkens- en melkboeren". Men spreekt zelfs over "een franse landbouwcrisis"..
De franse landbouw wacht eigenlijk een gouden toekomst:  de wereldbevolking naar 9,5 miljard (en 60% van hen woont in de grote steden), opko-mende middenklassen en de mondialisering zal nog 850 miljoen mensen uit de ondervoeding gaan helpen..  De vraag gaat 50-70% (!) stijgen..
En La France heeft veel plussen: 30 miljoen hectare grond, genoeg water, een gematigd klimaat en een mooie reputatie.. Maar zie: de agrarische sector is nog maar 1,6% van het BBP, met 490.000 exploitaties (waarvan er nu 10% op failliet staan).  Het (wereld)marktaandeel zakte naar 5,4% (was in 1997 8%), het gemiddeld inkomen is maximaal iets van 30.000 euro sinds 2005 en de schuldenlast ging naar 250.000 gem. en meer (voor varkensfokkers).
Zie de duitse boeren, waar sinds de vorige eeuw in drastisch werd hervormd. Men is nu nr. 1 (op de wereld) voor melk en ging in 1997 La France voorbij.  En is nu met 54 miljard de 3e exporteur op de wereld. Ook zeer competitief: -30% prijsniveau, vergeleken bij de franse boeren! Dit alles door industrialisatie en concentratie: 285.000 exploitaties van gem. 59 ha (was 38 ha in 2000).
Het franse agro-model is ziek..:  te veel bedrijven, te klein, niet modern genoeg, te hoge lasten en belas-tingen en te hoge schulden. De technologische voor-sprong is ook weg: mede door verbod op genetische aanpassingen en te weinig biotechnologie.
De landbouw staat helaas "model" voor het franse echec.
De franse industrie zit nu op het niveau van 1994 met een daling van 16,5%. De dienstensector wordt beconcurreerd door opkomende landen, de financiële services verdwenen naar Londen en Zürich. In de bouw en de publieke werken ging het naar een dieptepunt.
Alle leiderschap verdween: toen het van chemie naar biotech ging en nu de klimaatverandering de landbouw dichtbij de energiesector brengt). Daarbij komt nog de reorganisatie van het Brusselse PAC. Dus de verdwenen melkquota’s en subsidies… Want: de markt moest dat “overnemen”..
Hoog tijd dus..., voor een grote sanering. Van verdere concentratie tot vrij maken van de biotech.. Ook op naar de ecologische transitie en verdere strijd tegen ziekten..
Econoom Bavarez (Fr.) wenst een shocktherapie. En een totale reorganisatie van de agrarische sector.
“Frans product kopen” en  subsidies voor niet-concurrerende producties helpen niks.. Een verlaging van de lasten wel.. 
B. werd nog niet echt gehoord. Mede door de afgezette autowegen, de opengebroken buitenlandse vracht-auto’s, het molesteren van chauffeurs en "controleren van de Macdo's".. Berlijn en andere in de EU zien fronsend toe..

 
Eerder in de blog las u over diverse modellen:  de ver-schillen kunnen groot zijn. U las ook over actuele tendenzen als paternalisme en soft-totalitarisme. De vraag is hoe een bepaald model ontstond of waarom het werd gekozen. Soms werd er een geforceerd. De franse revolutie en ook die in China kwamen er pas na langdurige narigheid en lijden.
"Erst das Fressen und dann die Moral" is een bekende uitspraak. Of geparafraseerd: "Zu wenig zu Fressen? Dann besser eine Revolution". En hier kan ook discussiëren over "de kip en het ei".

Zie ook de hartenkreet van auteur en econoom Bavarez over het grote potentieel van La France:

"Ook Frankrijk kan zich opnieuw uitvinden in deze 21e eeuw van de mondialisering die de democratieën zo verwart.
DE NEERGANG VAN DE GROEI
Met vele schokken en risico’s: vergrijzing, migratie, concurrentie van opkomende landen, massa-werkeloosheid, technologische -numerieke revoluties, aardopwarming en strategische bedrei-gingen. Waarbij nog komen: destabilisatie van de middenklasse, zwak leiderschap, gebrek aan visie en versplinterde democratieën. De laatste  geven veel kansen aan demagogie binnen landen en aan autocraten (als Poetin) in het buitenland.

Geen democratie ontkomt er aan. Frankrijk lijkt de grootste morele en existentiële crisis te beleven. Geworteld in: 40 jaren economische achteruitgang, uitblijvende groei, verarming van de bevolking, een onoplosbare werkeloosheid, veel speculatieve zeepbellen en met uit de hand gelopen publieke financiën (die een fors rente-risico inhouden). De maatschappij raakte beklemd in angst en wantrouwen; die frustreren elke verandering en innovatie.


DE GOUDEN DERTIGER JAREN
HET KON NIET OP..

 

Terwijl er een gevoel van “versplintering” heerst en een klimaat van een opwarmende burgeroorlog. Er is ook een gevoel van nationale vernedering en men ziet een impotente politieke klasse, die er niet in slaagt te hervormen. Terwijl die steeds meer nodig zijn. Dit alles brengt de instituties in diskrediet en spreidt ook het bedje voor het FN.Heruitvinden is nodig en we moeten oppassen met die “herdenkings/memorie-cultus” die te maskerend werkt. Die ook nationalisme en een soort “integristisch socialisme” oproept. Dat als je naar Marine Le Pen kijkt, aan een soort nationaal-socialisme lijkt te grenzen..


HET KAN NÓG BETER!
Frankrijk is meer een historie en beschaving en niet enkel een land of een geografisch iets. Frankrijk, Engeland en de VS zijn de dragers van de politieke vrijheid. Engeland bracht met zijn industriële revolutie de garantie voor individuele vrijheid en bracht het parlement.  De VS brachten de idee van de Grondwet en de scheiding der machten. De franse revolutie de universele mensenrechten en de soevereiniteit. De franse taal verenigde de europese elites van de 17e tot de 19e eeuw dat nu voorbij lijkt. 
 
LE MAL DE LA FRANCE
De groep van 770 mil-joen (!) mensen op de wereld (in 2050) die Frans spreken wordt nog onderschat; ook als drager en voorspreker van een cultuur en beschaving.  Er bestaat een verband tussen Frankrijk, de vrijheid en de menselijke waardigheid, die het eigen gebied overstijgt. Dat sinds de stagnatie in de 20e eeuw onder druk staat.


De jonge generatie moet nu helpen en de grote pluspunten exploiteren. Dat zijn: de vitale demografie en bevolking, veel spaartegoeden, ook goede ondernemers, vele excellente “polen” zowel in het publieke als in het private. Een erfenis, een cultuur en een levenskunst van formaat.
Het land heeft alles om mee te spelen in de mondialisering en zijn sterkten en identiteit terugvinden en opstaan. De ondergang van Griekenland waarschuwt nu allen. Het was de Griek Pericles die zei: “De mensen zijn het en niet de stenen die de beste defensie zijn van ideeën en waarden”.
Een betoog met veel smart maar ook met veel hoop....

 
Nadat een grote schoksgewijze verandering heeft plaatsgehad gevolgd door een verbeterd model, volgt veelal een langdurige, geleidelijke ontwikkeling binnen dat model. Soms naar meer democratie en vrijheid, soms om-gekeerd: naar minder van beide.
Dat laatste lijkt nu in de westerse wereld politiek weer aan de orde, terwijl elders de economische vrijheid net sterk toeneemt. En ook de verschillen in welvaart.. In de opkomende landen zien we eerder het omgekeer-de.
Zou het kunnen dat we "naar elkaar toegroeien?  Financieel-economisch is dat waarneembaar en ook in de technologie. Zie:  internet/andere communicatie-systemen, de mondialisering en ook het toegenomen reizen. Daarbij past het grapje: "Iedereen vindt de westerse aanpak prachtig, maar heeft tegelijk weinig op met die westerlingen".. Men wil graag het westerse consumptiemodel nadoen en het bijbehorende gedrag na-apen. Maar liever niet "onze waarden overnemen"..

Is dat de algemene tendens? Of zijn er al tekenen dat men er van terugkomt. Denk aan de sterk aanwezige klimaatproblematiek en de ecologische benadering.
Ook hier lijkt de ontwikkelingsrichting voor alle wat gelijker te worden. 

WORDEN HET OOIT WEER FRANCS?
Of moet je denken dat de "nieuwe Verelendung"  net tot grotere verschillen in financieel-economisch opzicht gaat leiden? 

Hoe dan ook: nog nooit eerder waren we zo goed op de hoogte van wat er wereldwijd gebeurt. En kunnen we dus ook zelf zien welke ontwikkelingen welke gevolgen hebben.
Ideologisch gezien is het verzwakte westen minder sterk aanwezig met het propageren van zijn "filosofie van de universele mensenrechten". En zien we ook heel andere ideeën uit andere culturen daarop nu aanzienlijke variaties aanbrengen.

Zie de "weinige c.q. andere morele barrières", bijvoor-beeld in Azië. Waar men op diverse gebieden niks vindt aantreft van onze voorzichtige, ethische benadering.  Over het menselijke leven, de behan-deling van dieren en de natuur.

Gaan we nu meer samen in de richting van "een meer gelijkluidend model" of is dat gewoon wishfull thinking? Vraag het ook aan de V-Raad van de VN...

KAN HET NOG EENS ZO?

Ook moet je bedenken dat er een toenemende invloed is, van wat ons de ruimte laat zien en leert.
Wat als er daar ergens leven blijkt te zijn? Of als we ook de ruimte gaan "koloniseren". Of wat als:  "zij van daar boven", komen om ons te bezetten?

Kortom: vele modellen zijn denkbaar, het ene nog mooier dan het andere. Maar voor alles geldt: het gekozen model moet ook "betaald kunnen worden". En kan niet blijven draaien op "steeds meer geld van een ander". Want op een mooie zomerdag kán dat heel fout aflopen.. Wie ook de bankiers mogen zijn: zie de grieken..


 

MAAR,
De zon zag vroeger al, dat de mannen goed gebouwde vrouwen prefereerden. Zeker die waarbij de ruggen-graat de zwangere vrouw hielp bij het balanceren van haar overgewicht op de heupen.

MAAK UW KEUZE
Die waren dus ook veel minder gehinderd bij “la cueillette” et dus de betere in de ogen van de man. Dat zegt ene David Lewis van de universiteit van Austin (VS).
 



Onder de oppervlakte van de maan zitten zeer waar-schijnlijk zeer grote grotten, waarin je dus ook kunt bouwen. En zo de bewoners kunt afschermen voor de sterke kosmische straling, de meteorieten en andere klimaatgrollen. Deze “galerijen” zijn gevormd door lavastromen bij vroegere vulkaanuitbarstingen. Dat weten ze op de universiteit van Purdue (VS) ook al weer.


KIJKJE VAN UIT DE GALERIJ
MOOI BINNEN, NIET?








Op 24 maart was het +17,5 graden op de basis Esperanza op de zuidpool. In Parijs was het toen +8 graden.  Maar de oostkant van de pool bleef op -30 graden…

DIT IS ESPERANZA...
 Wij mensen komen bijna alles aan de weet, maar toch blijft er steeds weer meer te weten over. Bij elk nieuw weetje ontstaan er x nieuwe vragen. Dus er blijft werk zat… Waarom niet alle ww-ers gewoon betalen om vragen en antwoorden te bedenken? Dat is toch nuttug en ook amusant? Dat moet men eens aan minister Sapin van Frankrijk voorstellen die met zijn 5 miljoen werkzoekende in zijn maag zit. Hij heeft zelf dus al de belangrijkste vraag om te beantwoorden..

Denk er over op uw favoriete zonneplekje. En laat weten wat u daar kon oplossen..

MIJN DROOMPLEKJE
 
Leon de                 Marseille,
1 augustus 2015.

 

GEWOON... EEN TOEGIFT


Geen opmerkingen:

Een reactie posten