VELE MODELLEN VOOR ONZE SAMENLEVINGEN
SAMENLEVINGEN VERANDEREN EN MODELLEN SLIJTEN..... |
Al jaren is er veel te doen over "het franse sociaal-economische model" waarbij vaak meteen de kwalificatie "l'exception française" opduikt. Bij de crisisbestrijding bleef La France een eenzame uitzondering, onder de 28 EU-landen. Economen, -ook de zeven franse wereldtoppers-, zijn daarover niet weinig verbaasd. Veelal spreken ze dan "ontmoedigd" over "de onveranderlijkheid van Frankrijk". De fransen zijn kennelijk bang dat "veranderen" alles nog erger maakt. Mogelijk is dit de erfenis van de grote franse revolutie die later zelfs "de eigen kinderen opat"..
In discussies over de "exception française" brengen critici vaak naar voren dat het "franse model an sich" natuurlijk niet fout is. Maar dat het in een "open wereld" waarin welvaart vooral "gemaakt wordt", door onderlinge economische relaties en vrede, een té grote afwijking fricties oproept". Die zich uiten in achterstand in welvaarts-ontwikkeling en grote staatsschulden. Omdat het concur-rentievermogen daalt en zo ook de welvaart. In een zeer sociaal en solidair model, dat enkel nog betaalbaar is "door het lenen van grote sommen geld". Dus: het franse model kan niet meer "alleen" functioneren in een groot open Europa..
De toestand in het zuiden, met die kapseizende grieken in focus maakt alles nu nog moeilijker. Veel fransen kijken nogal vergevensgezind naar Tsipras en de zijnen.. Maar zien ook een soort van "extreme kopie" van hun eigen model. Dat je : "grote solidariteit op de pof" zou kunnen noemen. Athene maakt nu mee hoe enorm de terugval is, als alles uit eigen "ijver en zonder suikertante" moet worden opgebracht. Terwijl tegelijk de schuldeisers ook nog hun geleende geld terug willen.. Het faillissementsmodel dus...
ZIJ GELOOFT... |
Over hoe “de of hún eigen wereld” in elkaar zou moe-ten zitten ruziën mensen al eeuwen. Een samenleving van mensen is een uiterst gecompliceerd iets. Alles zien en begrijpen in zijn samen-hang, vereist minstens "Ein-steinse -capaciteiten".
Daarom bedenken we ook "modellen" van sociaal-economische soort. Zo'n model is “een vereenvoudigde weergave" van de complexe werkelijkheid. En is altijd een “onvolkomen afbeelding" daarvan, die het echter wel mogelijk maakt om veel beter te begrijpen en er ook beter over te kunnen nadenken..
HET IS NIET ALLES.. |
VOORBEELD VAN GEMODELLEER |
MODEL VAN EEN MODEL |
METING VAN GELUK.. |
GEMODELLEERDE WIJSHEDEN |
en puur ontstaan, door toevalligheden. Zie die schatrijke oliestaatjes: zoals de emiraten.., naast een ook nogal zanderig arm land, als Mali. Omdat bij samenlevingen ook deze aspecten tellen wordt het denken over modellen nog complexer.
Modellen "vergelijken" komt meteen op in crisistijden. Als men ontevreden is over het bestaande "model". Dan wordt er meteen rondgekeken en vergeleken. Want: achter de heuvel is misschien het gras groener...
EEN WAT CHAOTISCH MODEL |
Bij de Griekse crisis bleek de grote fout in het "europese model". Nu en mix van economisch zeer verschillende landen in één muntunie: en dat gaat dus niet... De crisis deed dat scherp te voorschijn komen. Indertijd maakten idealistische politici, in te groot optimisme, een "model" dat nu crasht... Onder luid geraas en de hele wereld (vriend en vijand!) kijkt toe.
Via Grexits, Brexits en wie weet een Fraxit wordt het model nu steeds meer ontmanteld.. Een ideaal, dat langdurige vrede beloofde, sterft. Omdat het niet kan bestaan in een sterk veranderende wereld, die een einde maakte aan ons mooie idee over solidariteit. We moeten dus een stuk terug naar het oude model... En niemand weet of en wanneer dat "mooie Europa" er komt..
NOG EEN ANDER MODEL.. |
rondgekeken in dat grote en diverse modellenland, waaruit de wereld lijkt te zijn opgebouwd. En waarin de verschillen nog groter lijken te worden... Of is het nou net omgekeerd, en groeien we toch "onderhuids" toe naar één generaal model?
Meer tijd/zin? Kies meer uit 3 t/m 5, en 9 = MAAR..
1.HET
ANTIEKE MARSEILLAANSE MODEL2.HISTORISCHE BASIS V.H. FRANSE MODEL
3.DE HELD VAN HET “SINGAPOER-MODEL
4.INDIA
GAAT VERDER DAN CHINA
5.IS WAT
MEER PATERNALISME BETER?
6.GEWOON
WAT MEER “SOFT-TOTALITARISME” DOEN!
7.EEN
NIEUWE DEMOCRATIE, DAT IS HET NATUURLIJK!
8.EPILOOG
9.MAAR…..
8.EPILOOG
9.MAAR…..
HET
ANTIEKE MARSEILLAANSE MODEL
-2600 JAAR DE START VAN MARSEILLE |
DE DYNAMISCHE GRIEKEN |
Alles begon echt vorm te krijgen vanaf de tweede generatie: men ontwierp een Grondwet. Daarin stond dat de stad werd bestuurd door 15 afgevaardigden gekozen uit de Grote Raad van de Senatoren. Deze waren alle vaders en burgers uit families, die er al minstens drie generaties waren. Zij maakten wetten en regels en waren almachtig waar het oorlog en vrede betrof. Deze 15 benoemden een dagelijks bestuur van drie van hen: de Timouques.
Het was natuurlijk een kleine gemeenschap en elke volwassene was lid van de Raad (=parlement). Als je er maar lang genoeg woonde, - 3 generaties was het minimum,- mocht je er bij.. De uitvoerende macht waren 3 senatoren gekozen door en uit de Raad. Zij deden de dagelijkse zaken. Gecontroleerd door de Raad.
Een uiterst simpel, doorzichtig democratisch bestel. Ook een soort directe democratie, want elke (mannelijke...) volwassene zat in de Raad. Maar: van de vrouwen geen spoor..
De "uitvoering was toen ook al, -en zelfs dubbel-, "getrapt". Immers: 15 senatoren uit de Raad waren "de gekozen regering" en drie van hen deden, snel en efficiënt, de dagelijkse was... Er was dus niet EEN opperhoofd. Maar een gekozen collegiaal bestuur met een dagelijkse kern van drie.
De opvoeding en opleiding van de jeugd gebeurde onder controle van deze drie. Gymnastiek was de basis en patriotisme was ook hoog aangeschreven. De 7-18 jarigen werden samen gevormd in een groep. De 18-20-jarigen werden apart opgeleid: hun gym was ook militaire opleiding. Want iedereen van 20 tot 60 was soldaat in oorlogstijd. Het doet hier en daar ook wat... zwitsers aan..
Marseille stond bekend als een modelstad voor vele.. Het was volgens de overlevering zelfs bestuurlijk beter dan "het vaderland"!
Dat bleef bijna 1000 jaar zo, tot de Visigoten en Bourgondiërs in de 5e eeuwen de stad "bezetten". Daarna kwamen de romeinen.. Die er ook (in de 3e eeuw) het christendom "brachten", nadat ze de christenen eerst hadden vervolgd.
Begin 12e eeuw kocht Marseille zich vrij van de laatste : vi-comtes" en werd onafhankelijk. De "republiek van Marseille" ontstond als navolging van de opzet van de grote Italiaanse steden met zelfbestuur. En zo ontstond een zeer democratische "constitutie" . Waarin het volk de baas was via een parlement. Dat vergaderde op het kerkhof (!) van de kerk les Accoules bij de Vieux Port. De "chefs des metiers" speelden ook hun rol die leek op die van de gilden elders. Elk aristocratisch element was er zorgvuldig uit verwijderd: niemand was meer dan een ander via geboorte.. Ook moest ieder de regels en de belastingen accepteren zonder onderscheid. De welvaart steeg naar grote hoogte en met vele steden en regio waren er vruchtbare handelscontracten. De kerk was er ook maar ze werd "apart gezet" : een de facto scheiding van wereldse en religieuze aspecten. Deze "republiek" hield het een halve eeuw uit..
Het oudste, eerste "marseillaanse model" leek in de top op een een federatieve staat.
GEWOON RECLAME! |
Denk ook aan de hollandse Zeven Provinciën, met enkel één der stadhouders als coördinator. Het zeer liberale model van de Nederlanden van toen in de Gouden Eeuw.
Tot Napoleon zich er mee bemoeide en deze (semi-repu-bliek" omvormde tot een monarchie. Die in Frankrijk bij de revolutie was uitgemoord. U ziet hoe snel een model kan wisselen en kan verdwijnen..
DE MACHT VAN DE HANZE |
In de grote staten van nu zijn er veel lagen nodig in het bestuurlijke model. La France is daar heel gul mee. De huidige ontwikkeling naar metropolen naast grote regio.. is mogelijk het begin van een ander model?
HISTORISCHE BASIS V. H. FRANSE MODEL
Ene
Charles Napoleon zei dat als zijn voorvader Waterloo zou hebben gewonnen, “de
fransen nu niet zouden zitten met dat “angel-saksische liberalisme”. En zelfs:
“..dat dan ook het franse model met de staat als weldoener en niet die
(onrechtvaardige) markt, nu zou domineren op de wereld”. Een gedurfde
uitspraak.
OVER RESTAUREREN |
Charles
Todd, toonde in zijn boek aan, dat het franse economische model tot stand kwam
in de Restauratie. Na Waterloo en tijdens de monarchie die daarop
volgde. De
protectionistische en anti-liberale idee won het half 19e eeuw van de liberale
ideeën uit Engeland. Rond 1820 wil ene Baptiste Say, groot aanhanger van
vrijhandel: open grenzen, opheffing van
handelsbelem-meringen. En wil dat de staat zich niet verder bemoeit met de
relatie tussen consumenten en producenten.
Maar andere, als Adolphe Tiers en Christophe Mathieu de Dombasle met hun
sterk nationalistische idee, prediken dat de interne consumptie moet staan en
boven de buitenlandse handel moet staan. En zo kwamen er douanerechten op de
textielimport..
Recent
deed Arnaud Montebourg, die het “made in Franse” verdedigde en die sprak over
industrieel patriottisme, aan hun denken.
DE LIBERAAL BASTIAT |
In 1846
onder de monarchie, doen de aanhangers van de vrijhandel nog een poging onder
aanvoering van ene Frederic Bastiat: de oprichter van de Vereniging voor de
vrije handel in Bordeaux. Hij heeft het over “de kracht van deze idee” en zijn
onoverwinnelijkheid. En voegt toe dat geen enkele “tirannie” ze kan overwinnen.
DE STEM VAN DE RESTAURATIE |
Zijn tegenstanders komen met de “Vereniging voor nationale verdediging van de
arbeid” op, die ook vele locale “comité’s” opricht. En een krant “Le Moniteur
Industriel” geheten, die de anglofobe idee (= de angst voor engelse
opvattingen) ook met kracht bestrijdt.
DE BEDROEFDE VRIJ VECHTER.. |
Daarin
schreef men over “Engeland de verpersoon-lijking van het nationale egoïsme” en
over “de uit-wassen van de vrijhandel”. Men zag zelfs “een dictaat van Londen”
dat als doel had: “de handhaving van de dominantie van Engeland op de
wereldmarkten”. En Bastiat constateert in 1847 bitter, dat hij de strijd tegen
dat anglofobe heeft verloren.
Zo’n 150
jaar later was dat vol terug toen Margaret Thatcher haar ultra-liberalisme
predikte. De franse PS was ook mordicus tegen “de derde weg van ene Blair”..
In dit
stuk historie ligt waarschijnlijk de grondslag voor de grote huidige franse
problemen. Het mordicus afwijzen van andere modellen. Nogal arrogant en ook met
overgevoeligheid én…zonder een duidelijk eigen model aan te geven.
Het zich
vastklampen aan een “nationaal model” en elke import van een “buitenlands
model” afwijzen. Zeker dat duitse en engelse model.
Zie de
anti-duitse hysterie bij Melenchon en Montebourg.
Maar nu
bestaat er geen monarchie die de publieke opinie kan forceren. Zo‘n 72% van de
fransen denkt positief over Merkel en 64% acht het nuttig ook de duitse
hervormingen als inspiratiebron te zien.
De EU
bracht een soort van ideologische vrede in Frankrijk gebracht. Minstens bij hen
die geen “anglofobe of prussofobe” sentimenten koesteren. Het duurde dus 200
jaar voor die te grote dromen van grandeur en die illusie van superioriteit van
Napoleon in kracht afnamen..
Lee Kuan
Yew is niet meer. De “vader van deze stadsstaat stierf met 92 jaar en na het
runnen van wat al heet: Het laboratorium van de economische opkomst van Azië..
En dat niet zomaar.
LEE DE GROTE |
Singapour
werd in 1957 zelfstandig; het vertrok uit Maleisië en maakte een Grondwet in
1959. En bleef eerst een soort depot van de britse marinehaven met zijn 1,6
miljoen inwoners en 620 km2. Een etnisch-religieuze supermelange, straatarm met
dat 450 dollar inkomen jaarlijks.
GIGANTISCHE STAD... |
DE BASIS IS: POWER EN UNITY |
ZE HEBBEN DAAR ALLES |
Het genie hiervan werd in 1923 in een middenklasse, chinese familie geboren ging naar de London Economics School en naar Cambridge.
A BRAVE NEW WORLD? |
SINGAPOERS AFKOMST |
BEDRIJVEN: TABLEAU DE CHASSE |
Geen enkele bodemschat hier maar wel de brug tussen Het Westen en Azië die alles wat vooruit wilde aantrok. Investeerders, onderne-mers en knappe koppen.. Waardoor een groei van 7% ontstond sinds… 1965 en een landje dat technologische koploper werd van de 20e eeuw en vertrekkend als “derde-wereld-land”. Hier zien we het huwelijk tussen enkele strategische ideeën en een grote flexibiliteit in het economische model..
DE BEVOLKINGS DYNAMIEK |
-De vrije markt en het vrije ondernemerschap –Vrije handel en openheid
Er
kwamen wel 300.000 internationale bedrijven op af en er werd hier massief
geïnvesteerd in onderwijs/opleiding! En een dikke immigratie van… meer
begaafde… Ook een milieubescherming in een tuinstad. En met een harmonie tussen
salarissen van ambtenaren en privé-werkers en die aziatische mix van verlichte
democratie mét strikte controle van oppositie en maatschappelijke vrijheid.
Ook een
permanente verandering en evolutie in
een haven met als start-basis: bouwen, constructie en raffinage. Vanaf de 70-er
jaren werd het informatica, chemie en farmaceutische industrie. En daarna werd
het financieel centrum en een hub voor de internationale luchtvaart.. Met de crisis einde 20e eeuw en de
hoge salarissen kwamen grenzen in zicht en dus.. schakelde men om naar centrum
voor hoogwaardige services, van medische tot financiële en via ook de
digitale.. En werd een merk voor architectuur, sport en cultuur van mondiaal
type.
KLEINE STAAT GROTE GROEI; OUDE HANZE TRUC |
SCHEP TOEGEVOEGDE WAARDE... |
EEN GROTE SMELTKROES |
Ook van
de culturele confrontatie, instituties en waarden die verschillen. Maar (nog)
zonder zware militaire fratsen.
Zijn
zoon Lee Hsien Loong volgt hem op en hij moet zich nu verstaan met de andere
machthebbers. Wordt Singapoer nu weer de motor voor de politieke bevrijding die
vereist is voor de innovatie en die het antwoord moet zijn op de aspiraties van
de “zuidelijke middenklassen”?
(mede naar
Bavarez, Le Point april 2015).
INDIA GAAT
ANDERS EN VERDER (?) DAN CHINA
CHINA IS
TE GROOT EN TE DIVERS... EN NIET TE SNAPPEN.... MAAR WAT DAN TE DENKEN VAN INDIA?
China was 300 jaar geleden de
grootste economie en het grootste land in inwonertal op de wereld. Na gedonder met het
koloniale westen keerde het zich af.. Het bouwde de Grote Muur en werd een
gesloten land. Half 20e eeuw schreef een franse auteur: “Quand la Chine s’eveillera”. Wat toen enkel bij
kenners insloeg. Maar het was toen al begonnen.. Zijn buurland India was toen al een oude democratie van engels-koloniale snit. De beide reuzen gingen er vandoor: China in hoog tempo wat daar hinderde de democratie niet.. India langzaam al gaat het half deze eeuw China in bevolking voorbij. Zie twee totaal verschillende modellen die snel de grootste van de wereld worden: nu al 1/3 van de wereld en het gaat naar ruim 40%..
INDIA EN BUREN |
SNELLE EN GESTAGE BEWAPENING |
Modi de
nieuw PM van India is flink bezig in dit land van 1,3 miljard met in 2014 5,3% groei en
dat naar 10% zal moeten.
GEEN GHANDI... |
KINDERSTERFTE RAAST OMLAAG |
Maar men
zit niet op nul.. Er ging een sonde naar Mars die maar 53 miljoen had gekost!
Zijn farma-industrie concur-reert prima met het buitenland en wie kent niet de
namn van Tata, Reliance, Mahindra die vele bedrijven elders opkochten.
Bangalore is ook de wereldhoofdstad voor software! India heeft ook 900 miljoen
mobieltjes..
GIGALAND 4X DE VS.. |
India is een zeer inhomogeen land met grote
verschillen. In inkomen, religies en herkomst.
NACHTJE OP STATION.. |
HOEZO VOLLE TREIN? |
Zie India Railways met 1,4 miljoen werknemers en 8 miljard reizigers en enorm veel ongelukken en slechte kwaliteit… Dat moet van grond af aan gerenoveerd worden en als andere ondernemingen ook zijn eigen ziekenhuizen, scholen en fabrieken krijgen. Dat oude quasi-sovjet sfeertje moet “om”..
LEEFTIJDSOPBOUW: WIJ (L) EN ZIJ (R) |
De chaotische fiscaliteit tussen de 29 staten een groot probleem voor buitenlandse ondernemingen en een ongeletterdheid van 30%. Weinig infrastructuur, soms geen goed drinkwater en files bij de vleet vooral in Delhi.
BEETJE OP Z'N ENGELS |
POPULATIES LANDEN |
TRANSPORTMINISTERIE |
De partij van Modi is niet aan de macht in 50% van de provincies en heeft geen meerderheid in de High Chamber. Daar is de oude partij van het Congress de baas. En Sonia Ghandi daar wil niet de agrarische veranderingswet ondertekenen. Dat verarmt volgens haar “de armen”.. Dit democratisch obstakel heeft Chine niet.
Maar
Modi duwt krachtig achter zijn slogan: Make in India.. en zegt de democratie te
respecteren als de beste vorm….
DE RELIGIES |
RELIGIE EN GEOGRAFIE |
Stand
India—China nu:
Bevolking 1,28 1,36 miljard
Groei 5,4% 7,3%
BBP/inw. 1500 6800 dollar.
Saldo
Hand.bal. -138 +324 miljard
Export
Miljard d. 312 2210
id.
Buitenl.
Invest. 28
201 id
IS WAT
MEER PATERNALISME TOCH BETER?
Facebook
en Google investeren nu ook massief in wonen, onderwijs en gezondheid… Wat zoeken
ze daar? Nadat ze zich ook al tot meesters maakten over “de big data”? ZO WAS HET EN IS HET SOMS NOG... |
OOK DE SLAVEN : EIGENDOM! |
Zie Zuckerberg van Facebook die nu 200 miljard investeren gaat in zijn nieuwe stad van 80 hectare die hij Zeetown noemen wil.
ZEETOWN VAN FACEBOOK; PARADIJS VOOR DE EXCELLENTEN.. |
Waar zijn 10.000 medewerkers wonen met hun unieke arbeidsvoorwaarden. Hij huurde architect Gehry in om het te ontwerpen vol met new high tech en zonne-nergie natuurlijk.
DE PARADIJS-EIGENAAR... PAPA ZUCKERBERG |
EN DIT IS APPLE-PARADISE |
PEDAGOGISCHE VRAAG AAN POETIN |
Dat komt
deels door de zeer hoge huurprijzen in de Valley, de enorme opstoppingen en de
steeds hogere eisen aan flexibiliteit van werken die nodig zijn… Ook meer
nadruk op de eigen ondernemingscultuur, de eisen aan opleiding en vorming en de
wens om een grens te stellen aan een te ver ontwikkeld individualisme…
Maar het
lijkt akelig op een nieuw paternalisme door de onderneming: à la Philips ooit
in Eindhoven en à la Staatsmijnen in Limburg.. en ook elders.
Het is ook een
antwoord op de crisis in de middenklasse waarvoor de arbeids-condities snel
verslechteren. Men wil dus de meest zeldzame en kostbare elementen voor het
bedrijf zeker stellen in een wereld van snel toenemende concurrentie en snelle
technologische ontwik-keling. De medewerkers krijgen naast hun salaris vele
faciliteiten en kunnen ook een deel van hun familiale leven en hun persoonlijke
ontwikkeling “integreren met dat in de onderneming”.
NEDERLAND EINDHOVEN: FRITS PARADIJS.. |
STAASMIJNEN-PARADIJS IN LIMBURG |
WEL EH, DAT BEN IKZELF.. |
-de
concurrentie VS en opkomende landen
-de
ingrijpende tweede industriële revolutie
-en het
voorkomen van nieuwe sociale miserie bij medewerkers..
Denk ook
aan Krupp (Du), Schneider (Fr) en Solvay (B) en Philips en Staatsmijnen in
Nederland..
Die dit ook ooit deden om hun mensen meer te binden en te beschermen. Tegenover individualisme versterking van de autonomie en tegenover de gangbare moraal komt nu een nieuwe ondernemingscultuur te staan.. Hier staat het laboratorium van de nieuwe digitale economie en maatschappij. In de 20e eeuw deden crises en oorlogen de ondernemingen zich doen concentreren op de productie en men liet de staat de diensten en de sociale zekerheid doen. Dat lijkt nu te gaan veranderen. Want de overheden lijken nu overvraagd te zijn.. en zo moeten de ondernemingen veel overnemen om verder te komen. Dus zij gaan het doen op gebieden als huisvesting, opleiding/vorming en gezondheid… Want de overheid is geblokkeerd en archaïsch geworden en beladen met schulden.. De nieuwe tijd breekt door met een vitale rol voor de onderneming. In Silicon Valley is er nu al wrijving te voelen tussen de “verwenden van de grote digitale”(die 27% van de mensen werk geven hier) en de “overigen”.. Achtergestelden. Maar in de Valley werd Google ook al een politieke macht..
NOG EEN PARADIJSJE? |
HET STAATSMIJNEN IMPERIUM.. |
Die dit ook ooit deden om hun mensen meer te binden en te beschermen. Tegenover individualisme versterking van de autonomie en tegenover de gangbare moraal komt nu een nieuwe ondernemingscultuur te staan.. Hier staat het laboratorium van de nieuwe digitale economie en maatschappij. In de 20e eeuw deden crises en oorlogen de ondernemingen zich doen concentreren op de productie en men liet de staat de diensten en de sociale zekerheid doen. Dat lijkt nu te gaan veranderen. Want de overheden lijken nu overvraagd te zijn.. en zo moeten de ondernemingen veel overnemen om verder te komen. Dus zij gaan het doen op gebieden als huisvesting, opleiding/vorming en gezondheid… Want de overheid is geblokkeerd en archaïsch geworden en beladen met schulden.. De nieuwe tijd breekt door met een vitale rol voor de onderneming. In Silicon Valley is er nu al wrijving te voelen tussen de “verwenden van de grote digitale”(die 27% van de mensen werk geven hier) en de “overigen”.. Achtergestelden. Maar in de Valley werd Google ook al een politieke macht..
DE STAAT ALS PATER (NALIST) |
SOFT INDOCTRINATIE |
TO NUDGE THATS IT! |
Vele zijn blij met deze doorbraak met een retour naar de oude “onderneming” en willen hierin investeren. Maar het betekent ook een volgende bedreiging voor de democratie. Dus is er ook steeds nadrukkelijker, een heruitvinding nodig van een nieuwe politiek om de democratie in haar wezen te redden.
OF GEWOON WAT
MEER DOEN AAN “SOFT-TOTALITARISME” !
DAT WERD TIJD TOCH? OF...? |
AND THEY WATCH YOU! |
DAT IS HET...! |
UNE FESSÉE! |
Hetzelfde
gebeurt er op gezondheidsgebied: de jacht op rokers het meteen verbieden van
voedsel als er ook maar iets fout lijkt te gaan… En onderwijl stijgt onze
levens-verwachting nog steeds fors!
En dat ondanks het feit dat we door overmedicatie en te scherpe sanitaire trucs nu zelfs doden veroorzaken! Daarover heeft bijna niemand het.
BESTAAT DAT OOK AL.? .. |
En dat ondanks het feit dat we door overmedicatie en te scherpe sanitaire trucs nu zelfs doden veroorzaken! Daarover heeft bijna niemand het.
DE EXPERTE: AL JAREN.. |
VERLEIDELIJK.. |
Wij hebben het enorm goed, maar slikken dozen vol kalmeringsmiddelen om onze angsten weg te drukken… En staan de staat toe om ook over te gaan tot een vorm van “soft totalitarisme”.
HIJ LIET HET ZIEN.. |
EXTREEM VOORBEELD.. |
WAT IS DIT?? |
EEN
NIEUWE DEMOCRATIE, DAT IS HET NATUURLIJK!
Attali
kwam er mee en noemde het de “potential-democratie”. Want zegt hij, die
gelijkheid van kansen voor alle leidt te vaak naar het bereiken van niets voor
vele..
NU IS DE BEURT AAN JEB B. |
ATTALI: EEN ECHTE KEI.. |
Hij begint met de vraag over “de zin van het leven” . Vaak is dat een gemeenschappelijk ideaal. Zoals dat ook “leven na de dood” kan zijn of zelfs “eeuwig leven”. Zo kwamen we ook aan denkbeelden als het liberalisme en de sociaal-democratie. En nu blijkt dat “het liberalisme” kan leiden tot grote ongelijkheid en dat de “sociaal-democratie” er niet in slaagt dat af te remmen. Beide werden ook steeds meer “monetair van inhoud”. De ene werd: “Verrijk je” en de andere “wees fiscaal solidair”. Maar beide willen ook “politieke vrij zijn”. We zijn vaak jaloers op hen die er in hun leven in slaagden om “zichzelf te worden”. Dus overleven maar vooral ook “slagen in het leven”. Hrlaas kan dat ook verlopen langs de inzet van tomeloze concurrentiestrijd, tot aan deloyale toe, en tot uitkotsen van de te ambitieuze.
HO HO NOG EEN PARADIJS? |
KAN IEDEREEN PRIVÉ DOEN TOCH? |
Dus
moeten we een nieuwe ideaal vinden en dat zou kunnen zijn: “de
potential-democratie, dus iedereen de middelen geven om zijn ideaal te kunnen
realiseren”. Dat gaat dus verder dan het materiële van de “gelijkheid van
kansen”. Bij dit nieuwe mag niemand af vallen.
Hierbij
gelooft eenieder dat het slagen van de allen, de anderen, voor alle van
voordeel is. En dat het slagen van de ander geen bedreiging is voor “mij”. Dat
gaat dus verder dan vrijheid, sociale gerechtigheid en evenwicht. Prioritair is hierbij veiligheid en de
rechtsregels respecteren: zonder dit is ontplooiing niet goed mogelijk. Dus het
begint met een juiste defensie, politie en justitie.
DAAR ZIT WAT IN... |
Dan komt
de kans op een permanente educatie en alles wat daarvoor vereist is. Ook hulp
aan families, creches etc. en ook onderwijs en vorming. Ten derde is er de
gezondheid waarzonder niemand zich goed kan ontplooien.
Deze
“potential-democratie” vereist ook een juiste orientatie van de technologische
vooruitgang. Die kan de vereiste diensten goedloper en effectiever maken. En,
de robotisering kan ook de repetitieve en non-creatieve jobs doen verdwijnen.
ALLES HEEFT ZIJN EIGEN "KLASSEN" |
Deze
beide categorieën liggen overigens niet zo ver van elkaar…
LEF = Liberté, Egalilité. Fraternité.. |
Liberté,
Fraternité en Egalité (in de vertaling LEF) blijven dus, maar dan wel anders
geïnterpreteerd.. (mede naar Attali, L’Express april 2015)
DIE HEEFT ECHT LEF! |
De franse landbouw wacht eigenlijk een gouden toekomst: de wereldbevolking naar 9,5 miljard (en 60% van
hen woont in de grote steden), opko-mende middenklassen en de mondialisering
zal nog 850 miljoen mensen uit de ondervoeding gaan helpen.. De vraag gaat 50-70% (!) stijgen..
En La France heeft veel plussen: 30 miljoen hectare grond, genoeg water, een gematigd
klimaat en een mooie reputatie.. Maar zie: de agrarische sector is nog maar 1,6% van het BBP, met
490.000 exploitaties (waarvan er nu 10% op failliet staan). Het (wereld)marktaandeel zakte naar 5,4% (was in 1997
8%), het gemiddeld inkomen is maximaal iets van 30.000 euro sinds 2005 en de
schuldenlast ging naar 250.000 gem. en meer (voor varkensfokkers).
Zie de duitse boeren, waar sinds de vorige eeuw in drastisch werd hervormd. Men is nu nr. 1 (op de wereld) voor melk en ging in 1997 La
France voorbij. En is nu met 54 miljard de 3e
exporteur op de wereld. Ook zeer competitief: -30% prijsniveau, vergeleken bij de franse
boeren! Dit alles door industrialisatie en concentratie: 285.000 exploitaties van gem. 59
ha (was 38 ha in 2000). Het franse agro-model is ziek..: te veel bedrijven, te klein, niet modern genoeg, te hoge lasten en belas-tingen en te hoge schulden. De technologische voor-sprong is ook weg: mede door verbod op genetische aanpassingen en te weinig biotechnologie.
De landbouw staat helaas "model" voor het franse echec.
De franse industrie zit nu op het niveau van
1994 met een daling van 16,5%. De dienstensector wordt beconcurreerd door
opkomende landen, de financiële services verdwenen naar Londen en Zürich. In de
bouw en de publieke werken ging het naar een dieptepunt.
Alle leiderschap
verdween: toen het van chemie naar biotech ging en nu de klimaatverandering de landbouw
dichtbij de energiesector brengt). Daarbij komt nog de reorganisatie van het
Brusselse PAC. Dus de verdwenen melkquota’s en subsidies… Want: de markt moest dat
“overnemen”..
Hoog tijd dus..., voor een
grote sanering. Van verdere concentratie tot vrij maken van de biotech.. Ook op naar de ecologische transitie en verdere strijd tegen ziekten..Econoom Bavarez (Fr.) wenst een shocktherapie. En een totale reorganisatie van de agrarische sector.
“Frans product kopen” en subsidies voor niet-concurrerende producties helpen niks.. Een verlaging van de lasten wel..
B. werd nog niet echt gehoord. Mede door de afgezette autowegen, de opengebroken buitenlandse vracht-auto’s, het molesteren van chauffeurs en "controleren van de Macdo's".. Berlijn en andere in de EU zien fronsend toe..
Zie ook de hartenkreet van auteur en econoom Bavarez over het grote potentieel van La France:
"Ook Frankrijk kan zich opnieuw uitvinden in deze 21e eeuw van de mondialisering die de democratieën zo verwart.
"Ook Frankrijk kan zich opnieuw uitvinden in deze 21e eeuw van de mondialisering die de democratieën zo verwart.
DE NEERGANG VAN DE GROEI |
Geen democratie ontkomt er aan. Frankrijk lijkt de grootste morele en existentiële crisis te beleven. Geworteld in: 40 jaren economische achteruitgang, uitblijvende groei, verarming van de bevolking, een onoplosbare werkeloosheid, veel speculatieve zeepbellen en met uit de hand gelopen publieke financiën (die een fors rente-risico inhouden). De maatschappij raakte beklemd in angst en wantrouwen; die frustreren elke verandering en innovatie.
DE GOUDEN DERTIGER JAREN |
HET KON NIET OP.. |
Terwijl er een gevoel van “versplintering” heerst en een klimaat van een opwarmende burgeroorlog. Er is ook een gevoel van nationale vernedering en men ziet een impotente politieke klasse, die er niet in slaagt te hervormen. Terwijl die steeds meer nodig zijn. Dit alles brengt de instituties in diskrediet en spreidt ook het bedje voor het FN.Heruitvinden is nodig en we moeten oppassen met die “herdenkings/memorie-cultus” die te maskerend werkt. Die ook nationalisme en een soort “integristisch socialisme” oproept. Dat als je naar Marine Le Pen kijkt, aan een soort nationaal-socialisme lijkt te grenzen..
HET KAN NÓG BETER! |
LE MAL DE LA FRANCE |
De jonge generatie moet nu helpen en de grote pluspunten exploiteren. Dat zijn: de vitale demografie en bevolking, veel spaartegoeden, ook goede ondernemers, vele excellente “polen” zowel in het publieke als in het private. Een erfenis, een cultuur en een levenskunst van formaat.
Het land
heeft alles om mee te spelen in de mondialisering en zijn sterkten en
identiteit terugvinden en opstaan. De ondergang van Griekenland waarschuwt nu
allen. Het was de Griek Pericles die zei: “De mensen zijn het en niet de stenen
die de beste defensie zijn van ideeën en waarden”.
Een betoog met veel smart maar ook met veel hoop....
Een betoog met veel smart maar ook met veel hoop....
WORDEN HET OOIT WEER FRANCS? |
KAN HET NOG EENS ZO? |
MAAR,
De zon zag
vroeger al, dat de mannen goed gebouwde vrouwen prefereerden. Zeker die waarbij
de ruggen-graat de zwangere vrouw hielp bij het balanceren van haar overgewicht
op de heupen.
Die waren dus ook veel minder gehinderd bij “la cueillette” et dus de
betere in de ogen van de man. Dat zegt ene David Lewis van de universiteit van
Austin (VS).
MAAK UW KEUZE |
Onder de oppervlakte van de maan zitten zeer waar-schijnlijk zeer grote grotten, waarin je dus ook kunt bouwen. En zo de bewoners kunt afschermen voor de sterke kosmische straling, de meteorieten en andere klimaatgrollen. Deze “galerijen” zijn gevormd door lavastromen bij vroegere vulkaanuitbarstingen. Dat weten ze op de universiteit van Purdue (VS) ook al weer.
KIJKJE VAN UIT DE GALERIJ |
MOOI BINNEN, NIET? |
Op 24 maart was het +17,5 graden op de basis Esperanza op de zuidpool. In Parijs was het toen +8 graden. Maar de oostkant van de pool bleef op -30 graden…
DIT IS ESPERANZA... |
Denk er over
op uw favoriete zonneplekje. En laat weten wat u daar kon oplossen..
GEWOON... EEN TOEGIFT |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten