Totaal aantal pageviews

zaterdag 15 augustus 2015

DE “NIEUWE BARBAREN” BELAGEN OOK FRANKRIJK.



DE BARBAREN
BESTORMEN ONS OPNIEUW..
 
ZE ZIJN WEER TERUG. NIETS-ONTZIEND MAAR GEWELDLOOS.....

OM DE MARE NOSTRUM IS MEN AAN ZE GEWEND
 
“Barbaren” komt van het griekse woord barbaros en dat betekent daar “vreemdeling”. Wij namen het over en langzaam veranderde de betekenis. De grote invasies in Europa door “vreemdelingen” (franken, wisigoten, normands, etc.) waren traumatische tsunamies met veel geweld. Zo veranderde de betekenis van het woord in iets anders: geweldenaar, bruut, onbeschaafd wezen..  Noord-Afrika heette vroeger op franse kaarten ook Le Barbarie. Zo werd de vreemdeling tot een barbaar…en niet omgekeerd.
 
DE ROMEINEN WERDEN OOIT OOK WEGGEJAAGD.
Die herhaalde invasies van “barbaren” werden breekpunten in de ontwikkeling. Ze veroorzaakten grote breuken in de beschavingen. Ook zetten ze machtigen en de overheden buiten spel. Mensen werden tot speelbal en getuige van onbekende, angstaanjagende en ook wrede gedragingen.. Alles samen gaf een verandering in “het totale systeem”..

De nieuwe digitale “NIBC” revolutie komt ook over ons als zo’n “tsunami”. Ze rolt aan en raakt aan zowat alles, wat wij mensen aan activiteiten kennen. Deze revolte is daarin anders dan de vorige, die weliswaar ook diepe impact hadden, maar die werkten niet wereld-breed.

LIJKT OP  EEN TSUNAMI
Nu lijkt al het bestaande wel te blijven bestaan maar wezenlijk te veranderen van vorm en gedaante. Minder arbeidsintensief, efficiënter (=goedkoper/low-cost) en wereldwijd werkend volgens eenzelfde stan-daard. Een mondiale tsunami dus vooral met miljarden "geraakten"  en snel geld..

DE NIEUWE CHAOS
De verandering is overal voelbaar: in ondernemin-gen, bij de overheid, instel-lingen en in ons dagelijkse leven. Ze raast aan in een steeds hoger tempo. De economische ratrace tussen regio’s en landen wordt er nog intensiever door.

Wie niet in staat is snel te veranderen, wie zich te sterk vastklampt aan het vertrouwde bestaande, dreigt achter te blijven en af te haken. Ze lijkt zelfs sociale revoluties op te roepen en speelt nu ook een rol in de grote crisis van nu in de islam. De veranderingen botsen ook steeds heviger met de grote rigiditeit van deze religie.

Er worden grote sociale gevolgen zichtbaar en voelbaar door deze NIBC-revolutie. Die nog  intensiever lijken dan die tengevolge van de recente financiële crisis. Anderzijds biedt deze revolutie ook enorme kansen aan hen die dreigden te worden uitgesloten. Met zeer beperkte middelen is het nu mogelijk op basis van een goed idee zelf een business te beginnen. Steeds meer jonge mensen maken zo zonder overheid en op zeer creatieve wijze hun eigen toekomst. En geven de ontwikkeling zo nog een zetje… Hier zien we “het aspect van de “creatieve destructie”. Waar economen als Schumpeter al langer geleden op wezen..

OUR NEW WAY OF LIFE..
 De overheid heeft vanuit haar natuur als hoeder, beschermer en verzorger de neiging tegen de tsunami te vechten. En deze ook te weren in haar domein. Waardoor ze ook in de vernieuwing haar werkwijze dreigt te mislukken. En zo de greep op de nieuwe wereld compleet verliest. Dat is gevaarlijk, omdat ook de duistere onmaatschappelijke en criminele krachten zich bedienen van die NIBC-revolutie. De misdaad verandert zo van gezicht, de staat herkent haar niet tijdig en kan die niet bestrijden omdat ze in middelen en methoden ver achter raakte. Dat geeft het risico dat de veranderingen onbeheerst, ongecorrigeerd gaan verlopen. Waardoor de machteloze tot weerloze slachtoffers worden.. 

DE JEUGD VINDT HET GEWOON..
De overheden die kampen met grote schulden, te weinig dynamisch personeel en een snel groeiend onbegrip en naïviteit bij de bestuurders dreigen zelf in een diepe crisis te raken. Ze worden zo nog meer tot “impotente volgers” van de ontwikkelingen. Nadat ze werden overspoeld liepen ze, op grote afstand, achter de rollende tsunami aan.  Ze kunnen nog enkel wat schade trachten te herstellen en elementaire hulp bieden.

De overheid verliest zo haar primaat, andere actoren nemen over en maken haar tot een EHBO-post voor slachtoffers. Zo brengt de NIBC-revolutie ons een soort van ”sociaal-culturele systeem-crisis”.   
MAAR DAN NU ANDERE? 
 Veel gaat nu afhangen van hoe snel de overheden hun grip terug krijgen op de ontwikkelingen en de belangrijkste actoren. De laatste gebeurtenissen rond de grieken in de EU zijn natuurlijk niet veroorzaakt door de NIBC-revolutie. Maar die laten ons wel zien hoe totaal verloren het bestuur in het krakende europese bouwsel er bij stond..   Maar de kansen nemen eerder af dan dat ze toenemen. De overheid en de politiek wacht ook "een snelle Uberisatie". Dat is niemand echt van plan, maar het gebeurt "als vanzelf"... En het begint met "Uberisatie" in de eigen organisaties. Zie bijvoorbeeld die versplinterende politieke partijen: in de EU en in de VS. Kijk ook naar wat er in IS-land gebeurt..
  
IT'S ALL JUST "EVOLUTION", WITH A LITTLE REVOLUTION
 

 


 
 INHOUD
-Weinig tijd voor of zin in lezen: kies intro,1,2, 3 en 8
-Tijd voor lectuur: kies meer uit 4 t/m 7 en lees MAAR

1.DE UBERPOP-REVOLUTIES
2.ZIJN ER STRAKS NOG WERKNEMERS?
3.DE COOPERATIEVE ECONOMIE
4.BIG DATA EN DE OVERHEID
5.OOK DE STAAT WORDT EEN BIG BROTHER
6.DE SLIJTAGE VAN DE STAAT IS... VÓÓR-GEPROGRAMMEERD
7.KENT "BIG DATA" GODDELIJKE TREKJES?
8.EPILOOG
            + MAAR

 

 

DE RECENTE
                  UBER(POP)-REVOLUTIES

HET UBERVERBOD
Eerst enkele recente gebeurtenissen en feiten over de nieuwste veldslag in het personentransport die zowat wereldwijd woedt… En die de bestaande traditionele en beschermde taxi-branche “op de kop zet”..
  
Parijs heeft nu 28.000 “persoonsvervoer-auto’s” waarvan nu 10.000 VTC’s (= officiële toeristentaxi’s). In NY zijn dat er 66.000 plus 35.000 “vtc’s” en in Londen zie je er 105.000 waarvan zelfs 80.000 vtc’s… Berlijn is het kleintje met 7500 en geen vtc’s..  Het aantal taxi’s per 1000 inwoners nog even: Parijs 4; NY 8; Londen 13 en Berlijn 2… Wat toont hoe verschillend de gewoonten zijn of moet je zeggen hoe verschillend de prijzen zijn gerelateerd aan de inkomenssituatie van de klanten?

TAXI IN VROEGER MAROKKO

Enkele franse cijfers: Uber (= de moedermaatschappij waartoe ook Uberpop behoort) schoot in een jaar van 0 naar nu 1 miljoen klanten (!) Bij taxi-stakingen schoot dat met een factor 5 omhoog. Het aantal taxivergunningen in Parijs steeg van 15.000 in 2005 naar 17.000 in 2014: +2000 in 10 jaar (+13%) Ze worden dus mondjesmaat afgegeven. Dat leidt er toe dat zij die er een (ook ooit gekocht!) hebben, die kunnen verkopen voor 235.000 euro aan hun opvolger.

Het aantal passagiers op Orly en Roissy liep in die tijd van 78 miljoen naar 93 miljoen (+ 15 miljoen = bijna 20%). Een franse taxichauffeur verdient netto gem. 1728 euro/maand.

NEW WORLD SIGNS 
Uberpop (behorend tot het Uberbedrijf dat vooral aan vtc’s doet) werd in Frankrijk bij wet aangepakt. De recente wet Thevenoud verbiedt niet-profes-sionelen om tegen betaling iemand te transporteren. Een auto samen delen mag natuurlijk wel en ook de kosten verrekenen. Maar winst maken of loon in rekening is uitgesloten. En dan is dus Uberpop mogelijk illegaal.. Sinds begin 2015 zijn er in Parijs 348 PV’s uitgedeeld door de “Boers” (=speciale taxi-politie). Overigens ook aan de concurrenten Heetch en Djump… 

UBER EN CO ..

EVEN UBERPOPPEN?
Toch draait Uberpop nog lekker: omdat justitie langzaam is. En omdat ze zich flink verzetten met juridische tegenacties: appel instellen en vragen stellen over de (on)gronwettelijkheid van het verbod. Ze hebben daarbij de beste advocaten en stellen vast dat “nog geen enkele rechter hen verbood”! Intussen is er,-na zware rellen met kapotte auto’s en lichtgewonden personen in Parijs en verhoor van de beide directeuren-, een verbod uitgevaardigd door de prefect. En toen besloot Uberpop de zaak even weg te draaien. Maar Uber, dus de vtc’s,  bleef draaien natuurlijk… Wat niet betekent dat men Uberpop opgeeft: zij maakten dit soort zaken overal al mee en het gaat waarschijnlijk over tactiek nu..

DE UBERWORLD... ZEER DIVERS
Zorgt Uber voor werkge-legenheid? Ze beweren in Europa 50.000 banen te gaan scheppen. Dat zijn er nu in Frankrijk ca 6000 en voor VTC nog eens 1500 en dat stijgt nu nog. Men werft uiterst actief in vele steden o.m. Marseille, Nantes en Straatsburg. In een land met recent nog eens 160.000 extra-werkelozen is dat logisch. Uber wil uitbreiden naar elke agglomeratie van minimaal 100.000 inwoners.

LEGAAL MAAR OOK STERVENDE
Je kunt niet echt leven van wat je met Uberpop verdient: 80% van de chauffeurs heeft nog een andere baan nu. En 20% test het om later VTC-er te worden. Dus het schept wel degelijk werk. Maar geen gewone banen omdat de Uberpop chauffeurs geen dienstverband hebben! Uber opereert vanuit een fiscaal paradijs: wat overigens legaal is.

BIJNA ILLEGAAL....

 Is Uberpop-werk ook zwart werk?  Pas op: tot 7500 euro mag je in Frankrijk bijverdienen zonder aangifte (700 euro per maand dus= 35 euro/dag). Daarboven moet een chauffeur zich melden als “autopreneur” (kleine zelfstandige), zich laten keuren en ook een verzekering afsluiten (voor Wettel. Aansprakelijkheid). Slechts 40% van de Uberpop-pers deed dat. Van de 60% overige zijn er vele die niks declareren, die dus lekker zwart bijverdienen. Vaak om hun studie te betalen, of om het inkomen aan te vullen omdat ze geen full-time baan vonden etc. . Dat kan gemakkelijk want je kunt zelf je werktijd kiezen. Moet je dit nou zwart werken noemen als je het inkomen wel zou aangeven (boven 7000 euro/jaar)?

OOK ECHT ILLEGAAL....
Waren er klanten voor Uber(pop)? Zo’n 500.000 klanten in zes maanden, waarvan 160.000 voor Uberpop. Er kunnen nog 100.000 VTC’s bij in twee jaar en ook 50.000-100.000 regelmatige chauffeurs. Het zijn bijna allemaal mensen die eerder nooit een taxi namen,  of mensen die ontevreden zijn over de echte taxi’s. Al die jaar zakt de klandizie bij de taxi-grote groep G7 met ca 5% jaarlijks. In San Francisco bestaat het twee jaar langer onder de naam UberX: daar zakte het aantal taxi-ritten per maand van 1424 naar nu 504… Door de VTC’s in Frankrijk daalde het aantal nachtritten tot nog maar 1/3.. Dus de oude branche wordt lichtelijk gesloopt. Vele zeggen “eigen schuld”: omdat ze kleine ritjes weigerden..


AUTO-RIJDEN OP VANDAAG..
Waar is Uberpop nog meer actief?
Sinds april 2014 is het in Parijs. Daarna begon men ook in Marseille en Nantes. Het is er al in 90% van de 58 landen waar Uber actief is. Overal met dezelfde strategie: langzaam vechtend terrein veroveren.. 

HET IS EEN KRACHTTOER
Uberpop is nu illegaal in Portugal, in Madrid, Frankfort en Oslo. In italië is nu het eerste juridische gevecht. En in België en in Frankrijk is het illegaal verklaard… Idem in Nederland. Maar er liggen nu ook 4 klachten in Brussel: men vraagt om optreden tegen die franse wet en die verboden. De EU-Comissie studeert: mogelijk komt er een europese regeling. In de VS hebben 30 staten UberX geaccepteerd en ook met wetgeving. Dus Uber maakt zich niet echt zorgen en zijn financiers ook niet!
 
KLEINE UBER IS OOK BOOS
De overheid beschermt de bestaande toestand wat ook moet. Maar doet intussen niets aan vernieuwing of liberalisering ondanks dat de totale werkgelegenheid sterk afkaft. Omdat “het nieuwe” niet past in de huidige strakke regels. De liberalisering van de arbeidsmarkt waar enkele regeringen al langer niet mee klaar komen, wordt van nu af door de Uber’s, de BnB’s  etc. gedaan. En dat gaat veel sneller..

Maar Uberpop is slechts één geruchtmakende verandering. In werkelijkheid gaat de hele wereld van het werk nu fundamenteel op de kop. Niet omdat de overheid dat wilde of deed, nee… Omdat “de mensen zelf”  de nieuwe technologie ontdekten als een mogelijkheid om zelf werk te scheppen. Dat overigens met grote happen verdween in de bedrijven. Waardoor er ook massa-werkeloosheid ontstond. Dus werd het niet “arbeiders aller landen verenigt u”   om goed werk af te dwingen van de bedrijven. Maar ”werkeloze en out-casts neem het werk in eigen hand” en daarvoor was het gereedschap, via het internet, intussen ook klaar.. Het begin van wat al heet “de coöperatieve economie” is er.. een nieuwe revolutie begon… stilletjes en nog nauwelijks bloedig.. 

DE KLEINTJES À LA UBER..
 De laatste stunt van Uber was in Libanon te beleven, waar de vuilophalers staakten. De steden werden grote stinkende puinhopen.
Uber was er meteen bij: ze stimuleerde dat Uber-chauffeurs de vuilnis "thuis" ophaalden en die even naar de verwerkingscentrale brachten. Voor een kleine prijs natuurlijk. Het werd een succes en toont hoe handig Uber is... Én hoe snel het weer een groot probleem oplossen kon..  De burgers waren er ook hier... blij mee en nu zelfs ook de overheid.

Overigens verklaarde Goshn, -baas van Renault-Nissan-, dat over 20 jaar auto’s zonder chauffeur rijden. En Pascal Lamy, de ex-baas van de Wereldbank, vond dat de taxi-heren er beter aan hadden gedaan als ze eens goed met Uber hadden gepraat. Voor ze hun chauffeurs zo woest de straat op stuurden..  Tja: macht der gewoonte, zullen we maar zeggen..
 




ZIJN ER STRAKS NOG WERK-NEMERS?

De franse overheid greep in tegen Uberpop en keerde zich “tegen de jungle”. Terwijl eigenlijk de taxi-chauffeurs die vooral maakten.  Denkt Parijs denkt zich zo af te kunnen maken van dit nieuwe verschijnsel dat de hele arbeidsmarkt op de kop zet? Deze nieuwe move die vooral ook kansen biedt aan werkeloze en ondernemende jongeren om zeep te helpen? Aan deze tsunami die over de arbeidsmarkt in de hele wereld spoelt "even" een einde te maken?

Nee: die “uberisatie van de economie” is al niet te remmen. En zal ook de positie van vakbonden en Arbeidswetgeving flink op de tocht zetten.


HET RECHT IN EIGEN HAND, BRANDT...
In de VS (zie ook rapport van MBO Fr.) zijn nu al 25% onafhankelijke (= zelfstandige) werkers. En dat zullen er in 2020 meer zijn dan werkne-mers in dienst! In de EU is dat nu nog pas15% en in Frankrijk nog maar  1 op 10. Maar toch al 2,6 miljoen op de 24 miljoen arbeidsbevolking totaal..  Sinds 2006 werd deze groep van “auto-entrepreneurs” al 30% groter.Vooral na de creatie van een speciaal "auto-entrepreneur" statuut.


Het fenomeen "werknemer" 
ontstond in La France vooral tussen 1866 en 1911 vooral in de industrie. In die periode verdubbelde ze van 3,5 naar 6 miljoen.  Daar kwamen nog de werkers in winkels, de banken en de verzekeraars bij.
Tussen 1850 en 1936 ging "het % werknemers in La France" van 48 naar 62%. Na WO II kwamen daar ook vele uitgestapte boeren bij en ook nog de werkers van de tertiaire sector. Werkers en leidinggevende samen  liepen op van 5,5 miljoen in de 50-er jaren naar 15 miljoen eind 90-er jaren. De beroemde Trentes Glorieuses waren ook voor hen een belangrijke periode met betere beloning, goede arbeids-voorwaarden en diverse garanties.

Dat lijkt echt nu voorbij; door die hoge werkeloosheid, etc. werd "werknemer zijn" minder attractief.  Dennis Penel schreef in zijn: “Vers le fin du salariat” (Op naar het einde voor de werknemer; revue Societal): “Het werknemer-schap was een systeem van herverdeling, van recht en bescherming. Het heeft intussen veel van die goede kanten verloren.  Ook door zijn hoge bijdragen en die dalende  uitkeringen/prestaties. Waarom zou je nu nog werknemer worden”?


DODE STAKERS NA GROTE ARBEIDSCONFLICTEN..
 

Denk ook aan die burnouts, dat supertempo en die  stress…  Dat alles staat haaks op de persoonlijke ontplooiing en creativiteit. Nieuwe jobs vervangen deze oude: die aan "Ford's lopende banden" doen denken.  Nu willen nog maar 43% van de 16-19 jarigen in een bedrijf werken; en maar 17% wil ambtenaar worden..  
Michel Houellebecq zei daarover: “Dat eigen bedrijfje spelen laat het verlangen zien naar zelfstandig zijn. De rest lijkt hen nu shit. Het persoonlijke geluk komt voorop te staan want het publieke geluk  is bereikt. Vooral (zei hij cynisch!) sinds Hollande aan de macht is”.


DE KOETSIER: ENKEL NOG VOOR DE TOERIST NU
 
Politica NKM (van Les Republicaines) is er ook positief over in Le Monde. Maar voor de vakbonden is het een “”historische regressie’. Zeker voor hun eigen “winkel”. De CGT zal echt weinig leden vinden bij Uber..
De vorige industriële revoltie vond het werk-nemerschap uit en de huidige bedreigt dat. Nog grappiger is dat die intenetbedrijven als Uber en Airbnb , eigenlijk de droom van Marx waar maken. Er komt een einde aan dat "serviel zijn",dat bij het "werknemer zijn” behoort. 
En hij vervolgt: "In plaats van "le mot d’ordre" (het commanderen) van vroeger, nu een evenwichtig salaris voor een leuke dag werken. De werkers kunnen nu echt onder de vlag van de revolutie marcheren”. 
 
 Die Uberchauffeurs zouden die vlaggen hebben kunnen tonen, als ze niet waren afgetuigd door die boze taxi-chauffeurs. Terwijl de politie toekeek”.

 
 
 
DE COOPERATIEVE ECONOMIE
DIT WERD EEN E-SHOP...
KNAP GETEKEND!











De eerste internetgolf met ook die E-handel, gaf de wereld een gevoelige veranderingstic. Zie nu de vele lege winkels in veel steden. In Frankrijk koopt men nu al voor 60% van de omzet via het internet. Dat betekent omzetverlies voor de “gewone winkel” als die niet ook meeging via Internet. Maar het is ook omzettoename in het transport: omdat het gekochte wordt thuis bezorgd. Wat vele mensen ook willen naast de lagere prijs..  Als je ww-er bent is dat niet gek...

OP NAAR 50% ? 
HIJ WIL GEEN GEEST WORDEN..









HET JONGE VOLK GREEP IN...
 De tweede golf, -die van de “coöperatieve economie”-,  gaat nog veel verder. Die raakt de huidige arbeidsorganisatie in haar hart en knabbelt stevig aan de bestaande sociale orde.  

In de VS zijn nu al 53 miljoen mensen “free-lancers”. In het UK kwamen er sinds 2008 730.000 van dit soort banen bij, op een totaal van 1,1 miljoen nieuwe jobs. Ze zijn vrijer maar dragen ook meer risico.. En ze moeten zelf zorgen voor hun pensioen, opleiding/scholing en ziekteverzekering..  Zij zijn eigenlijk nu “de koplopers” van de economie van de 21e eeuw, maar moeten leven met de regels van die van de 20e ..
 
ANDERS BUITEN ALLES OM...
Is het “werknemer zijn” nu voorbij? Eerder waren burgers, zelfs edelen en boeren ook (kleine) zelfstandigen of ze leefden van hun bezit.  Maakt internet die wereld weer wakker en verdwijnt het collectieve in het werken? Dat leidt ook in aanvang tot een run op sociale voorzieningen als ww en bijstand. En het treft de belastinginkomsten keihard. De grote winst verdwijnt vaker naar de fiscale paradijzen waar tegen niemand nog iets vond..  
HET COOPERATIE NETWORK
Moeten de ondernemingen zich weer netjes gaan gedragen volgens de oude belastingregels óf moeten nu nieuwe regels komen.. Zoals Franklin Roosevelt ooit deed met zijn New Deal?  Zijn “nieuwe pacten” nodig om de solidariteit te redden?  
BOZE INTERMITTANTS...
In Frankrijk kent men al zeer lang het statuut van de “intermittant” in de culturele sector. Of moet je nu eerder denken aan die nieuwe “onderlinge” (= hier mutuelles genoemd). Zoals het bestaande Bigre in Frankrijk

DE NIEUWE "WERKGEVERS"
NOG EEN IN DE ZORG..
In de politiek hoor je het al: het werknemerschap is voorbij en daar moet snel op worden gereageerd..  En men denkt daar al aan een sociale BTW-heffing..  Want de “uberisatie” komt in aanvalskledij aanstormen..

HET NIEUWE MODEL
 Kalanick is veel minder bekend geworden dan Zuckerberg. Maar deze 38-jarige dynamitiseerde de zwaar gereguleerde taxi-branche in 6 jaar én dat ook wereldwijd. Internet is zijn wapen en het directe contact tussen client en chauffeur.. Maar hij is slechts één pionier en vele volgden al deze Uber-achtige aanpak. In de schoonheidsbranche, de restauratie en de juridische diensten.
De nieuwe “economische barbaren” zie je nu overal.

OUD GEZELLIG WINKELEN..
Zie: Vente Privé.com, Showroom privé.com, Airbnb, Home-away deze zie je nu in Frankrijk en elders. Blablacar is ook al de nachtmerrie van SNCF geworden: die het dus nu maar opkocht! In Nice komt er nu zelfs een helikopterservice en ook bootservice op Uberbasis.. Het begint zelfs al in het onderwijs (met Mooc), Onroerend Goed (Leboncoin, SeLoger.com bijv.). in de reclame, bij de kapper, de manicure, thuishulp (Popmyday.com, Hellocasa.fr of zelfs werk aangeboden!

DE MODERNE BANK...
Lendingclub, Paypal en Orange Money zitten in de bankwereld al op het vinkentouw met hun direct contact geldlener en investeerder voor particulieren en start-uppers. Wat Moscovici niet lukte (scheiding van zakenbank en detailbanking) zou nu wel eens via Internet wel kunnen gaan lukken. 

VLIEGEN NAAR ANDERMAN'S HUIS
JURISTEN VIA HET INTERNET

 
De lijst is lang en wordt nog veel langer. Een van de laatste is het notariaat voor een testamentje (testamento.fr) of zelfs voor rechtshulp (Demander-Justice.com)..
EFFE EEN INTERNETNOTARIS? 
De branche roept dat het illegaal is maar nu komen er ook al de artsen en apothekers aan. De consumenten zijn er nu blij mee, want de prijzen zijn beter en vaak ook de service.

SURPRISE SERVICE  

ALLES IS TE KOOP OP HET NET

E-SITES..
Deze “barbaren” en vernieuwers zouden wel eens snel de nieuwe monopolisten kunnen worden. Zij leggen vaak zonder bedoelingen, bommen onder het bestaand sociale model. Wordt nu elke middenstander eigen baas, -ZZP-er zegt men in Nederland-,  of die nou wil of niet?

Dus heet het: op naar de nieuwe wereld van de internet-dienstverlening van achter uw PC of tablet. Als u in de dienstverlening zit: kies snel voor u ook wordt ontslagen en te laat instapt..

NO OTHER CHOICE FOR SOME OF US 
Is dit ook het nieuwe verlengstuk van de uitzendindustrie?

AANMONSTERENDE MATROOS
Vergeet niet dat winkeliers, advocaten, adviseurs, notarissen, makelaars altijd zelfstandigen waren. Denk ook aan de (para)-medische beroepen. Zie ook die “pools” van havenarbeiders in het verleden. En herinner u  de matrozen die per reis aanmonsterden of andere die ook per project worden ingezet..

BOEREN DAGLONER...
Denk ook aan de dagloners in de landbouw en de vele thuiswerkers voor de industriële revolutie het omgekeerde veroorzaakte. Die toen de arbeiders wegriep van thuis, naar de fabrieken. Waar ook de dure stoommachine steeds vaker voor “manpower” zorgde. Die toen nieuwe sociale orde wordt nu opnieuw weggeduwd.. Want internet maakt een perfect (zakelijk) contact snel en goedkoop mogelijk tussen aanbieder en vrager van werk en diensten. En dat zelfs “wereldwijd”..
ZUSTERS ETC. OP AFROEP
Het werk is sterk veranderd van aard: thuis werken voor kantoorwerkers met PC’s is niet echt nieuw. En nu kun je met een 3D-printer thuis produceren in het schuurtje.  
EFFE WAT 3D PRINTEN?
Zie ook de al eeuwig bestaande structuur in de opkomende landen, waar nu nog meer dan de helft leeft van “kleine eigen zaakjes”. Zoals in het westen ook overal het geval was: pas anderhalve eeuw geleden nog. Dat waren toen allemaal kleine kapitalisten dus…

Want kapitaal vinden om hun business te stichten en tijdig te vernieuwen is daar het punt. Voor hen is krediet wezenlijk.. Omdat “de cost”nu eenmaal “voor de baet” uitgaat…
STRAKS OOK DE E-EU?
 


 
 

 


BIG DATA EN DE OVERHEID
Gaat ook de overheid profiteren al dat nieuwe en ook van wat “ big data” heet? Want zij heeft chronisch last van tekort aan middelen en vooral geld; erger nog de te grote staatsschulden moeten minder worden. Dus moet er iets van die middelen af.
SOORTEN IN BIG DATA

KON NIET UITBLIJVEN


DE WERELD VAN DE BIG DATA ORGANISATIE
Kan de nieuwste numerieke schok waarin big data een grote rol spelen hier niet bij helpen?  De overheid heeft immers ladingen data over haar burgers, personeel en bezittingen en ook over vele operaties (dank aan bedrijven).

BIG DATA: NIKS FOUT MEE?

In de VS krijgen behoeftige al een voedselkaart waarop een saldo wordt gestort en waarop staat welke zaken er mee mogen worden gekocht..

OBAMACARE KOST BANEN...
Drank kopen of sigaretten etc. is dus onmogelijk tenzij de verkoper zou frauderen. In Italië houdt een computer exact bij (voor sommige fiscaal gesignaleerden) wat ze spenderen en men weet ook wat ze ontvangen. Dus kan die signaleren als iemand uit evenwicht leeft en dus “geheim geld”  verkrijgt. Uit zwart werken of misdaad...
MODERN LIVING IN EU
WIE WORDT BIJ DATA VERTROUWD?



 
In Frankrijk werd in het apparaat voor apneu patienten exact bijgehouden wanneer het werd gebruikt. De bijdrage werd zo weer teruggevorderd op het moment dat het ding praktisch werkeloos was geworden.. Het project is overigens intussen door de Conseil d’Etat gestopt..

E-BESTUUR EN POLITIEKE PRIO'S IN EU
De tijd lijkt niet meer ver dat de staat eist van auto-fabrikanten dat hun auto is uitgerust met apparatuur die uitsluit dat een voertuig harder rijdt dan is toegestaan. Dan is snelheidscontrole minder een probleem… maar haalt ook PV-inkomsten weg.

SOMS NOG VEEL DUURDER!
De trajectmeting op de franse autoroutes is er ook al.. Geautomatiseerd dus. Parkeercamera’s sturen u een bon bij fout-parkeren ook al in Marseille. Er komt geen parkeerwacht aan te pas.. Natuurlijk zijn er nu al mensen bang dat er data gaan worden opgehoopt en met name over de meer dociele burgers..

VS-PARKEERTOVENAAR..
EN WEG IS UW AUTO

 
KIEKJE EN... BETALEN!

 In de VS komt nu het Precheck programma op vliegvelden waar passagiers tegen betaling gebruik van kunnen maken. Zij moeten dan de overheid toestaan om velerlei data over hun leefwijze te verzamelen voor een “terroristencheck”. Als tegenprestatie kunnen ze bij het vliegen na een simpele check snel naar hun vliegtuig… want : Time is money.
TIME IS MONEY
 
SNELLER VLIEGEN






Ook kan een burger veel gerichter worden geholpen bij vele zaken. Als bij zoeken naar werk of naar opleiding dmv die big data. De electronische armband voor veroordeelden is ook een voorbeeld van kostenbesparing bij de controle van (ex)-delinquenten gedrag. Die kan zeer precies volgens de opgelegde beperkingen worden geprogrammeerd en voert de controle automatisch uit.. En waarschuwt bij overtreding per “mobiel signaal”. De dagkosten van 60-80-euro van een dag gevang zijn veel hoger dan die van de armband van 15 euro..

DE ONVOLMAAKTHEDEN ZIJN ER OOK...


  

HOEZO WEER EEN CRISIS? 
Dus ook de overheid wacht nu een fors “overschot” aan werkers.. die overbodig werden door big data en robots. Er zal dus massaal moeten worden omgeschoold. Het niet vervangen van hen die met pensioen gaan is een zachte methode tot vermindering.

LINK BEROEP NU...
En zo hou je ook de jongeren binnen boord..  die nodig zijn om een nieuwe aanpak te bemannen. Want ook “big data en robots en automatisering” eisen bewaking en beheer. Denk aan een soort “nieuwe gemeentewerken” die de digitale infrastructuur opzet en beheert.
 
TO SQUEEZE= EFFICENCY
Iedereen, -zeker in Frank-rijk-, weet van de grote fricties die er van vakbonds-zijde verwacht mogen worden. Dus daar zit op-nieuw een bottleneck… omdat deze tot nu toe niet echt meedenken –en werken om de nieuwe tijden in te gaan.

 
DE ONMACHT VAN DE OUDE WERELD


LA FRANCE MET HOGE UITKERINGEN
 




OOK DE STAAT WORDT EEN BIG BROTHER
Uw studietoelage wordt op een kredietkaart verstrekt die enkel te gebruiken. Die doet het dus niet in andere winkels, bars en casino’s…. Niet denkbaar in Frankrijk?  
 

JE ZOU HET BIJNA GELOVEN

Pas op in het UK is een wet in voorbereiding die dit inhoudt. In de VS is het er al voor sociale hulp stortingen die enkel kunnen worden gebruikt voor de voedselhulp. In Ierland werden zo na 2008 zo de families met hoge schulden tegengehouden om “onnodige uitgaven te betalen: zoals auto kopen en bij een private school inschrijven etc.

CAMERA SAFE!
In Virginia krijgen mensen enkel hun medische uitgaven betaald als ze gezond leven. Binnenkort worden daarbij ook I-horloges ingezet.
Over wat de Patriot-act al mogelijk maakte in de VS is iedereen wel bekend: de NSA werd stevig gekortwiekt... Intussen hebben vele landen, ook Nederland, hun eigen patriot-act. Na de terroristen nu wijzelf... als potentiële "terroristen of ongehoorzame burgers?
 
Allemaal niet in Frankrijk of elders denkbaar? Wel de Securité Sociale verhuurt apneu-machines van 1000 euro en de patiënten die ze minder dan 20 dagen per maand gebruiken moeten een deel terugbetalen.. Een chip in de machine “verraadde hun”.. Intussen verbood de Grondwetsraad dit….. 

JA DAT HOORDEN WE!
NIEMAND SONDER AGENT








De overheid kan ons preciezer gaan controleren dan ooit tevoren: 1968 is nog geen 50 jaar geleden. Ze zal minder rekenen op de goede wil van de burger en meer op de technologie. Dat zegt Elisabeth Lulin, die het rapport schreef met de titel: “Regeren in het Big Data tijdperk. Beloften en gevaren van de geautomatiseerde overheid”.
 
LET OP DEZE LULIN!
Hoe gaat dat verder als de overheid over vele data van ons beschikken zal, of over de burgers met staatssubsidies.. Ook als tegenprestatie ook voor zulke subsidies..

Nog enkele voorbeelden?
Het Onderwijs verzamelt data over je leerprestaties op een uitgereikte tablet. De Overheid reageert preventief dank zij de per wijk verzamelde data. Bij cafés en bars, bij stadions en wedstrijden en bij popconcerten en grote feesten.. Om zo beter en ook tevoren de politie-inzet aan te sturen..

NY LUST ER WEL PAP VAN


INNOVATOR BLOOMBERG






In NY werd dit een groot succes: de misdaad en de burgelijke ongehoorzaam-heid werden flink teruggedrongen door wetenschappelijke analuse van verzamelde Big Data en daaruit gedestilleerde conclusies voor… prventieve politie-inzet. Dus niet “gewoon meer blauw op straat” maar vooral “blauw” naar daar waar het “fout dreigt te gaan”.. 
ZE WILLEN HET BEST WETEN..
In Nepal na de aardbeving deden smartphone-bezitters mee aan de infoverspreiding van de overheid over de verkrijgbaarheid van drinkwater. In het UK kunt u de politie melden dat buren een raam lieten openstaan toen ze weg gingen. De overheid kan ook bezien of een oudere minstens een keer per dag bezoek kreeg van de postbode, de maatschappelijk werkster,  een buur, de gezinshulp etc. . Dus zo wordt elke burger ook coproducent van zijn overheid. Minder ambtenaren of meer ambtenaren die nog nuttigere zaken doen. En politici kunnen ons ook beter inspireren, bevragen voor ze besluiten nemen zonder ons én zonder betrouwbare data van en over ons..
 
PLANNINGSFOUTJE?
 De overheid kan zich zo flink vernieuwen via technologie-inzet. Betere en meer service voor hetzelfde geld. Ook minder belasting voor betere dienstverlening… Mogelijk ook minder echte aantasting van onze privacy en ook vrijheden beter bewaken! Niet elke Big Data kent enkel gevaren!

 




IS DE SLIJTAGE VAN DE STAAT VOOR-GEPROGRAMMEERD?

Ene Moises Naim schreef het boek: The End of Power wat nu een bestseller werd. Hij toont hoe de politiek verbrokkelt en daarmee ook de macht. Hoe snel bedrijven wereldwijd miljarden maken en weer worden weggepoetst. Hoe gemakkelijk nu nieuwlichter aan de gang komen: de benodigde investering voor wereldwijd opereren stelt weinig voor en je bereikt in no time miljarden klanten. Dus je stopt er weinig geld in, draait hp een miljardenomzet en krijgt dus zo een enorme "oorlogskas". Die je kunt gebruiken voor nog meer ambities. Zie Google wat nu verder gaat onder de koepel Alphabet.. En wat in het bedrijfsleven gebeurt gaat onvermijdelijk ook in de politiek gebeuren. Spreiding van de macht, decentraler dus ook. Zie de Metropolenmove in La France..
Zoals eerder tracht de staat en zijn vele instituties nu overal dijken aan te leggen om de “NBIC revolutie” te remmen of te keren. Die nu alle sectoren bestormt en ook de staatsmonopolies bedreigt. De geschiedenis leerde dat enkel tegenhouden niet zal lukken.. Zelfs niet met wettelijk geweld.

VERWARRENDE TEKST?
DE PIONIERS?



 



 
  De innovatie die inbreekt gaat het nu regelen, zegt ene Patrick Joubert van Beamap. Zij doen aan cloud computing (= data van derden buiten huis opslaan) voor de publieke sector. Hij wijst op het eerdere voorbeeld van de franse Enaud, die daarin in Engeland prima in slaagde. Het leidde tot een massieve reductie van de overheid en grote verbetering van de dienstverlening.. 
 
TRAGISCH BEWIJS...
Ook nu zal de gebruiker van de diensten de zaak op de kop gaan zetten voorspelt ziner Mathieu Laine.


VERDRONKEN IN DE WW-TSUNAMI

WAARSCHUWING








Zie de franse Pole d’Emploi, die ondanks vele hulporganisatie als Tinder, Elance of Desk er echt niks van bakt..  Met Uberpop en Lyft zijn er nu ook al de kleine jobs om het einde van de maand te halen.. Kickstarter c.s. lieten ook al zien hoe je los van het traditionele snel kunt slagen in vernieuwing. Door de coöperatieve aanpak en de snelle en brede contacten klant-producent via het internet.
 
DATA SOORTEN..
De strijd om de gelijke kansen op scholen wordt volledig ingehaald door de grote MOOC-ontwikkeling (Onderwijs via internet). Hetgeen nu echt kan lijkt grenzeloos.. 

Ook in de gezondheidszorg is het al zover: met on-line artseninzet.

BLIJVEND HANDWERK ?
En als auto’s alleen kunnen rijden zijn er ook geen verkeersregelaars meer nodig..  De revolutie in de nieuwe batterijen zoals nu Musk en Bloré al laat zien zal uiteindelijk ook EDF en Areva zwaar gaan raken.. Hollande opende in Ivoorkust een kleinere fabriek met zonnecellen en boloré-batterijen die volledig energie-self-supporting is..

De “freelancisering” van de profesionele jobs en de “atomisering” van de productie zijn al volop begonnen. De staat zou nu moeten ingrijpen en vooraan gaan, maar...

De burgers grijpen weer de macht en de “digital empowering” maakt het mogelijk ook zware druk uit te oefenen.
VOORSPELLEN KOST GELD..
De oude piramidale wereld gaat plat.. en wordt door een horizontaal relatiestelsel vervangen.., zegt Bruno Breton van het Social Media Lab van de Polytechnique van  Lausanne..


ZIJ OOK AL? 
GO THERE...










Zelfs de voorspellers zijn nu zelf aangetast:  zie Hypermind en ook Le Point die nu de grote menigte als voorspellers ontdekken. In de VS denkt de CIA nu al na over de gevolgen van acties of latentie op basis van data van het publiek, -ook over het geopolitieke!-, voor men iets beslist of doet.

We zien regeringen die van alles doen maar die niets weten van al deze “ondergrondse veranderingen”. Zij reageren enkel als er problemen ontstaan en dan door “te verbieden”..  Binnen tien jaar zullen ook zij zwaar worden beproefd in de sectoren verzorging, gezondheid en onderwijs.
 
NEW SPINDOCTOR
Alle presidentskandidaten zouden eerst een cursus op Singularity University moeten volgen waar het gonst van de nieuwe ideeën en ideologieën. Zij denken daar ook al lang in microstaten, en offshore landjes..

De staat zal dus snel moeten veranderen wil ze ons nog kunnen beschermen.  De landen die nu sneller zijn zullen de andere langzaam maar zeker achter laten. De achterblijvers worden ten prooi aan excessen, corruptie en barbarie als de staat niet nu schakelt. Intelligent en met open ook voor het nieuwe en dus niet bot repressief. Ze zal daarbij ook met alle kracht ook voor zichzelf de NBIC te hulp moeten roepen. Als de staat niet zelf vernieuwt gaat alles zonder haar en dat is niet gewoon een voordeel..


KIEZEN EN VOORSPELLEN
 Bent u al wat in de war? Of nog steeds “ongelovig”?

BIG DATA CLASH








 
Wel lees wat (de franse) Mathieu Laine zegt en doceert. Hij werkt op Sciences po en zal in de herfst ook de “Dictionaire amoureux de la liberté” doen verschijnen. Natuurlijk: hij is ook bestuurder van Altermind en Hypermind.. Je kunt niet zelf “aan de kant staan” en adviezen geven..

 
 

KENT BIG DATA GODDELIJKE TREKJES?

WHAT ELSE??
Heel vroeger toen de Amerikaanse industrie fors opkwam kwam er het “Scientific Management”. Taylor was een grote adept: hij was de vader van het Taylorisme. Hij ging zelfs zo ver dat hij een boek schreef: “Cheaper by the dozen” waarin hij betoogde dat een gezin met 10 kids het ideaal was. Maar hij was de grote expert van de arbeidsdeling en maakte zo de T-Ford voor elke arbeider mogelijk..  In mijn eerste jaren ale bedrijfskundige maakte ik er zelf uitvoerig kennis mee: in de nadagen maar je kon toen nog de gigantische impact in elk productieproces van Philips zien.. Ja, ook de 25 jaar later zo verfoeide “lopende band en zo”.. Natuurlijk werd ook hij in het begin niet geloofd..

THE WHOLE DATA-GAME
HE LOST ITS WAY
 
 
  
Zie die numerieke revolutie. Ze brengt ons nu met zijn “Big Data” eigenlijk het vervolg daarop. Weer een wetenschappelijke aanpak om problemen op te lossen: met veel statistiek en wiskunde en modellen..

BIG DATA EN RELIGIE
De basis is dat je zoveel mogelijk vastlegt en “meet” van een fenomeen of sector. En dan die data-massa’s intelligen te lijf gaat met veel statistische analyses en computing power. Om zo van alles op het spoor te komen om:
-effectiever met de klanten om te gaan
-producten/diensten te verbeteren
-en te kunnen anticiperen op trends en ontwikkelingen..

Want binnen grenzen (van betrouwbaarheid) kun je “wat er aan komt” best zien aankomen door wat “was en is” te registreren en te analyseren. Natuurlijk geen natuurrampen en alle burger oorlogen of het vallen van regeringen… Het is dus geen wondermiddel voor “alles”.
 

WHAT YOU NEED..
WERKEN MET BIG DATA








Veel hangt af van hoe je die data het rangschikt, en analyseert en interpreteert. Dus zeker ook van de “slimheid” van je algoritmen (= programma’s).

Een voorbeeld uit vroeger eigen ervaring: bij het verkopen uit voorraad aan een grote groep aparte klanten, kun je de verkoop van de volgende maand “voorspellen”. Je neemt daarvoor de laatste voorspelling (voorafgaande maand bv) en telt daar bij op (cq trekt er van af) een fractie van het verschil tussen wat je echt verkocht die vorige maand en wat je had “voorspeld”. Dus je “corrigeert” door een stukje van de vorige voorspelfout te nemen (zeg 10%)” en telt dat bij de vorige voorspelling..
 
SINGLE SMOOTHING





SOORTEN "SMOOTHING"


 

 
ZWART IS "" ECHT"DE REST DIV. PROGNOSES
 Zo kom je dicht bij de trend… Natuurlijk hou je ook de voorspelfout die je elke keer maakt in de gaten. Blijft die te groot dan corrigeer je die fracctie (de 10% naar bv 20%) en helpt dan niet dan neem je een andere voorspelmethode. Want deze methodiek heeft meerdere gereedschappen. Ze was en is zeer populair bij het voorraadbeheer van “massa-artikelen” en heet “exponential smoothing). Het behoedt je nooit voor plotselinge rampen, maar geeft bij rustig verloop de mogelijkheid om “goedkoop”en redelijk betrouwbaar je inkoop of productie te sturen om de voorraad tijdig en juist aan te vullen.
ZO GING HET VROEGER..
Dat werd al in de 60-jaren met computers gedaan en was een groot succes. Want het bespaarde vele uren voorraadbeheer. Én ook veel “onjuist menselijk emotioneel ingrijpen” in keuze van de voorraadaanvulling. Waardoor de productie veel minder werd verstoord en voorraden ook vaak te hoog werden. Natuurlijk was de methode niet bestand tegen een enorme hamsteractie vanwege een dreigende oorlog.. Maar dan wist niemand even wat te doen… en ook niet het computermodel..

Zo kwamen er vele nieuwe methoden in WOII met name voor de giga-logistiek die nodig was om die legers op de been te houden. Dat heette Operationsrearch en ik werkte er op vele plekken aan en mee. Een belangrijk vak ook in de nieuwe Bedrijfskunde (Industrial Enginering) van de periode na WOII.
STRATEGISCH DATA GEBRUIK

 
In de commercie is het tijdig ontdekken van een nieuwe trend en dat als éérste een geweldig concurrentievoordeel: net als op… de beurs!. Waarbij geldt dat je natuurlijk niet alle miljoenen klanten hoeft te winnen… Als je een lekkere verkoop scoort van +5-10% van de markt, en “de andere” vóór bent, is die big-data aanpak al ruim betaald!

Dus de Nieuwe digitale giga-mogelijkheden plus de oude statistische technieken geven een totaal nieuwe manier van besturen van bedrijven… En van de overheden!

Want politici zijn dagelijks bezig met de trends en de opinies in te schatten.. Om de meest effectieve maatregelen te treffen en dus ook belastinggeld beter te besteden.

De vorige burgemeester van NY deed zo een klein wonder… Hij geloofde in twee dingen: op tijd en op de juiste plek meer politie voorkomt gedonder en ook… dat je aan cijfers over incidenten kunt zien op WELKE plekken het loont om die agenten bij voorkeur heen te sturen. Zo keerde hij menige “foute trend” En.. het totale misdaadcijfer ging fors omlaag.
 
DATA RESEARCH AANPAK
En niet bij andere steden in de buurt… Wat niet het 100% bewijst dat zijn aanpak klopte maar het gaf hem toch moed om door te gaan. Overigens… hij wist ook niets beters toch? En zijn aanpak bleek een intussen legendarisch succes. Hij veranderde de idee over handhaving van openbare orde fundamenteel!
Deze benadering (openbare orde en de misdaad) wordt met succes op veel meer plaatsen toegepast. Mede daarom lijken ook camerasystemen gecombineerd met een big-data aanpak zeer veelbelovend.

TO FAST TO UNDERSTAND?
THAT'S THE QUESTION!








Ach eigenlijk is het allemaal niet meer dan echt nieuw gereedschap inzetten voor een oer-oud probleem. Wie dat nu niet probeert is gewoon een domme conservatief..
Want niets doen of het fout blijven doen is in elk geval nog erger.
 
DE DATA-COLLECTIE EN WASSING...
Big-data is dus geen wonder: enkel dat het nu KAN wel een beetje. Eerder was het technisch onmogelijk of te duur, en nu niet meer. Zo ongeveer hetzelfde als een windmolen neer zetten om stroom te maken wat vroeger ook niet kon… Waarvan men nu ook problemen ontdekt door de vaak grote productievariaties. Dus verzamelt men nu ook daarover Big data..
BIG, BIG DATA..
In deze wereld hoor je nu ook kreten als DROPBOX en de CLOUD.

DROPBOX uit Californië doet het goed met zijn Cloud-business; ook in Frankrijk. Waar al 1 op de 5 een account daar heeft. Het betekent eenvoudig dat je niet meer probeert die massa’s aan eigen data zelf te bewaren. Maar dat (tegen betaling) laat doen door een bedrijf elders op de wereld. Dat je een perfect veilige (5-dubbele) data-opslag belooft waar je dus ook vanaf elke plek op de wereld altijd aan kunt. Je volle krakende computer of tablet wordt zo voor verstopping gered..

DROPBOX waren in 2007 dé pioniers, lang voor Google, Apple en Microsoft begonnen. Ze hebben al 300 miljoen klanten wereldwijd en groeien 150% per jaar… Ze begonnen bij particuliere gebruikers gaan ze nu ook op de markt voor de bedrijven. Ook in Frankrijk: Auchan, Lagardere en BlaBlaCar stimuleren nu al hun medewerkers om ook Dropbox te gebruiken… En ze zo ook veilig (buiten het bedrijf en ook toegankelijk van thuis!) te bewaren en niet kwijt te raken..  Nu zijn er wereldwijd al 100.000 zakelijke klanten.
Basiscontract: 9,99 euro/maand voor 1000 giga-octets.  Er zijn diverse bestandstypen: beeld, video, geluid.. etc.
 
Elke dag worden er al 1 miljard bestanden uitgewisseld. Gelijk aan het volume van de bibliotheek van het Congres in Washington: de markt lijkt ongelimiteerd. Dropbox heeft ca 35 miljard tekstbestanden nu.. Ze werken samen met de groten, met name met Microsoft.. Dropbox heeft zelf 1000 werknemers, 300 miljoen gebruikers en is nu 10 miljard dollar op de beurs waard. Maar wil (nog) niet genoteerd zijn op die beurs…
 
EEN GEHEIMZINNIG MODEL..





EPILOOG
 


 
 
De bekende econoom Moises Naim ( Ex-directeur Wereld-bank) zei in zijn boek en interviews dat mchthebbers op vandaag snel hun macht zien verbrokkelen en dat komt door wat hij 3M noemt. "MEER" want de politiek verbrokkelt snel en enorm, "Mobiliteit" want met name door internet is de fysieken en de virtuele enorm toegenomen. Je kunt dus snel en gemakkelijk aan overheidsmacht ontkomen. En "Mentaliteit" wat betekent dat burgers veel meer eisen gaan stellen en de druk op de overheid doen toenemen. Hij riep uit: Het is tijd voor een "Uber" voor de politiek!
En bedoelt dat gezien die wereldwijde revoluties van BnB, Uber, Facebook, Twitter, Snapshot etc. de wijze waarop politiek is georganiseerd en wordt "gemaakt" niet gaat ontsnappen aan de grote veranderingsgolf. En hij wijst op de sterk tanende overheidsmacht: "Iedereen heeft een beetje macht, maar niemand kan nog "alleen" ergens over beslissen". En het verandert razend snel: bedrijven komen en gaan, mede omdat je via internet wereld-breed kunt opereren met weinig investeringen. Waardoor ook een slimme concurrent je in een mum van je plek kan weg drukken. Zie de woelingen in de Forbes 500 lijst de laatste jaren. Ziehoe razendsnel IS opkomt, door grote rotzooi in het MO en ook hier door het internet. Werving en publiciteit en bangmakerij raasde zo over alle landen. En Assad is nog maar over 20% van Syrië de baas nu..  Zie hoe snel Poetin in macht steeg  niemand zag hem aankomen. En zie ook hoe de grote steden groeien en aanzuigen en zij voortdurend aan macht winnen. En zie ook die afscheidingsmoves die vaak gepaard gaan met enquêtes via Internet. En die de nationale macht in verlegenheid brengen. Die "uberisatie" is al overal en nu is ook de politiek een de beurt. Om te beginnen de politieke partijen.. Waar zowel La France als Nederland er nu al meer dan 15 van hebben.. Moises is optimistisch: mensen worden nog mondiger en vernieuwers kunnen veel meer bereiken, en ook snel.  

Die "NIBC" is er nu dus echt: niemand kan er meer zonder of omheen. Dat vereist flink “omdenken” en daar zit in organisaties een bottle-neck. Want het verandert intern bijna alles enorm, er is andere kennis bij nodig, het kan ook arbeidsplaatsen kosten en dwingen tot omscholing etc.   Dus zijn de vakbonden nu (weer?) niet mee- maar tegenliggers. In overheid vooral (daar zijn ze nog machtig), minder in het bedrijfsleven. Buiten “de organisaties” zien we steeds meer gewone mensen van alles doen met het nieuwe gereedschap. En… er ook hun eigen baan mee scheppen. Of “eigen baas worden in hun vak” en dus ondernemer worden. Of ondernemer worden, zonder dat je die gemiste diploma’s moet laten zien.

Een tafel + PC + internetaansluiting zijn er al..  Zelf je site bouwen kan of je koopt wat hulp.. En hup “je bent al los”, en in contact met miljoenen “pros-pects”…

Dat is de truc van de nieuwe coöperatieve wereld… Je kunt dat dus helemaal zelf doen óf… je melden bij Uber, BnB, E-Bay… Er zijn er al duizenden van in elke sector…

In een tijd van massa-ww is dit eigenlijk een zegen: je kunt starten met bijna niets… Of je duur betaalde diploma eindelijk rendabel maken door je kennis en vaardigheid zelf aan te bieden via het net. Zo gezien is NIBC het antwoord op de gevolgen van de financiële crisis!

Tja daarbij kun je zowel bestaand werk “raken en elders wegnemen” of iets nieuws brengen dat geen bestaand werk raakt.. Al is het eigenlijk altijd zo: alk ik met iets nieuws slaag trek ik omzet=besteed geld naar mij toe. Dat gaat dus niet meer naar x, y, z maar naar mij. Dus treft het ALTIJD een andere omzet en uiteindelijk ook een andere baan.. En ik weet niet eens welke natuurlijk. Dat is natuurlijk ook niks nieuws in een open vrije wereld… Zo oud als Methusalem.
BOOS OP VADERTJE STAAT


OPSTAP NAAR..

 En de wat zieltogende overheid met zijn enorme nog groeiende schulden, zijn slechte dienstverlening en zijn veel te hoge belastingen, zou hier ook haar heil moeten zien. Maar veranderen en zeker ook vele arbeidsplaatsen verminderen dat is niks populair. Daarom is ook dat terugdraaien van de maatregele van Sakozy: Een op de twee gepensioneerden vervangen” zo contra-productief. Nu wordt een veel te vette overheid alsnog gedwongen om af te slanken… Zie de grieken al was het daar extreem maar zie ook La France en andere. De overheid die vooral ONS moet dienen en beschermen moet dat nu veel beter gaan doen: ook met NBIC.. En ook goedkoper wat ook kan met NBIC… Niet morgen maar wel overmorgen beginnen en.. gas geven.
 
 
Want anders is de tragiek niet te overzien: de burger wordt nog slechter bediend en niet voldoende beveiligd, de foute mensen kunnen op nieuwe manieren overal hun gang mee gaan omdat de overheid ze niet kan remmen of pakken.. Waardoor ze nog meer punten verliezen. Want… die rotzakken gebruiken natuurlijk ook vaam BNIBC bij hun streken En dus moet ook daarom de overheid met NBIC ze pakken..

 Kortom “the game is on” en elke overheid moet nu vrezen voor een … andere revolutie. Zie ook Syriza en Podemos… die uit de crisis ontstonden.. Straks lopen we met andere borden waarop staat: We willen beschermd worden, overheid doe wat…
 
Dit alles toont ook de grote opvattings-verschillen in Frankrijk en de VS. In Frankrijk is de staat de grote beschermer van alle en alles. En verbieden zoals in Frankrijk gebeurde nog vóór de rechter sprak is elders ondenkbaar..  Zoals gebeurde in de andere europese landen. Maar de staat is er niet als 65 miljoen fransen worden geplaagd met stakingen en rellen en geweld. Het lijkt of de staat de geweldplegers gelijk geeft. Niet best voor het franse imago.

Elders is de LETTER van de wet aan de orde in Frankrijk nogal eens vooral de “geest”.
Maar Uber c.s. tonen ook het zakelijke cynisme en hun ongevoeligheid voor regels wat al eens op CNN werd getoond. En Uber laat nu Uberpop de kastanjes uit het vuur halen en pikt hun later gewoon in… 

Maar je kunt ook zeggen dat de Uber’s c.s. hun kans krijgen omdat men in Frankrijk zo lang geen oplossing had voor hoge werkeloosheid zeker onder jongeren. Die daarmee een staat zagen die volledig impotent was… Dat is de andere zeer negatieve kant van een onmachtige staat als het om grote belangen gaat.
 

 


MAAR

De zon kende natuurlijk al die “nieuwe” aardse wezens die we ontdekten. Alleen al in India werden er in 2014 zo’n 349 ontdekt. Waaronder  93 insecten, 12 spinnen en 2 reptielen.
 
MOOI UIT INDIA!
AAN TE VULLEN BOEK




 
HET HEET ANG-I

Ook ontdekte men het gen (dat Ang-I werd gedoopt) van de intelligentie en wel bij twee vissen: de guppy en de zebravis. Het is nu ook bij de muis aangetroffen.. Wie weet vindt men het ook nog bij de mens..
 
DE ZEBRAVIS EN COLLEGA'S 
GUPPY'S 
À propos de mens: in een grot in Roemenië vond men een fossiel, een kaakbeen van 40.000 jaar oud. En dat heeft 10% van het DNA van de neanderthaler. Enorm veel; drie keer meer dan gemiddeld.  
 

DE BEIDE....
HET EERDERE GEMIX
  Op het Max Planck Insti-tuut concludeerde men dat dit wezen een neander-thaler voorvader had, zo’n 4 à 6 generaties voor hij er kwam.  Dit zet weer vraagtekens bij  de theorie dat de Homo Sapiens en de Neanderthaler niet samen zouden zijn geweest in Europa maar enkel in het Midden-Oosten; zo’n 10.000 jaar eerder.

Wij mensen hebben het maar druk met ons verleden, met de geheimen van de natuur en met dat voortdurende veranderen van onze leefwereld. Daarin veranderen we zelf dus eigenlijk niet..

Dus blijft waar: Er is niets nieuws onder de zon..
 
HIJ ZAT VEEL IN DE ZON
HERKAUWEN IS DE KUNST MET MINDER CO2









Een mooie gedachte om te herkauwen op uw favoriete zonneplekje. Dus wensen we u weer veel warme zonnestralen toe..

 

Leon de Marseille, 15 aug. 2015

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten