Totaal aantal pageviews

zaterdag 5 juli 2014

ZUIPEN EN ROKEN IS MAATSCHAPPELIJK.. ZEER ACCEPTABEL!


De staat zorgt voor vele zaken en ook voor ons allen. Wat natuurlijk moet worden betaald;  ambtenaren moeten salaris krijgen en vele ondernemingen moeten ook voor hun diensten en goederen betaald worden. We rijden graag over verlichte wegen, zijn blij met de stoplichten (en wat minder met de camera’s) en verzuipen liever ook niet gelijk bij een onweertje. Ook doen we onze kids in creches en scholen én hebben we ook (medische) zorg nodig. Naast de dagelijkse kleine hulp, als de jaren gaan tellen.  

ze zijn goed zat en wild
Ene Benjamin Franklin zei al in 1789 (in de VS; net voor de franse revolutie): “Twee dingen zijn zeker in het leven: de dood en de belastingen!” En inderdaad, de factuur voor alle goeds en moois stijgt razendsnel. Enkel de zorgkosten schieten in Nederland nu al met 6% per jaar omhoog: op een verdubbeling in 15 jaren! Een clubje wijze mannen adviseerde Den Haag over hoge medische kosten voor terminale patiënten…En adviseerde een limiet.. Engeland deed hetzelfde en ook in Frankrijk is de roep om een grens te horen…

Goed gesnapt!
Het medische, de zorg en nu al bejaardenhuizen werden gewoon onbetaalbaar, is de conclusie. Dus moet nu “de zorg helemaal op de schop” in de “participatiemaatschappij” en de “Big Society” (UK) van morgen.. Want de kas is leeg, de schulden zijn nog torenhoog en het land kruipt als een slak uit de enigszins tanende crisis…

 

Burgers, belastingen, begrotingstekorten en

rebellie!

In 1791 hadden we de franse revolutie, maar ook, -in de VS-, de beruchte “whisky-revolutie”! Want George Washington had belasting doen heffen op deze heerlijke drank, die nogal veel gezondheids- en gedragsproblemen veroorzaakte. Hij moest er zelfs het leger op af sturen om het weer rustig te krijgen! Toen al, ontstond er de z.g. “gedrags-fiscaliteit” en kwamen er zogeheten “hygio-fiscalisten”! In de 19e eeuw werd in Frankrijk, Duitsland en elders veel “afgepreekt”.

beetje smokkelen
Zie dit (duitse) voorbeeld: “Sterke drank is een uitstekend product om de belasting op te heffen. Want het leidt snel tot excessief gedrag, wordt tot een verslaving en is gevaarlijk voor lichaam en geest. Dat kan de overheid afremmen door de prijs te verhogen met een belasting”. (zei ene Heinrich Rau, overheidseconoom). En een franse minister Felix Esquirou genaamd (van Publieke voorlichting en religies) was hem daarin al voorgegaan. In 1983 deed de franse minster Bérégovoy van Sociale zaken er een schepje bovenop…. Maar in 2011 moest de franse regering, -die een belasting overwoog op chocolade-repen-, dat stoutmoedige voornemen opgeven. Na wat in La France “de Bountyrevolutie” is gaan heten.

 
Belasting heffen blijft een essentieel politiek punt van verschil: minstens tussen links en rechts in de politiek. Links wijst daarbij meestal op het onrechtvaardige van de “genotsbelastingen”. Die waren in het UK 11% van de uitgaven bij de armste en “maar” 6% bij de rijken. En de rechtse of liberalen ergeren zich aan “het kunstmatige prijsverhogende effect”, wat ook nog tot contrabande zou leiden. Natuurlijk waren de ultra-liberalen nog bozer omdat die vonden het “één vrijheidsaantasting teveel”! En zeiden er graag bij “dat het daarbij meestal niet blijft”. Die staat gaat zich straks met “álles” bemoeien.

kan een onsje minder
Zoals in de VS waar je soms geen baan krijgt, als je te dik bent. Óf je moet afvallen (zelfs met subsidie van het bedrijf!) als je er wil (blijven) werken! Verzekeraars die bij rokers de premie verhogen, zijn intussen ook al gesignaleerd…

Dus dat belasting heffen op “genot” is best een ingewikkelde gedoe geworden en politiek maar weinig populair. Daarbij heeft ook steeds vaker pikante economische bij-effecten!

       

De vindingrijke staat doet soms best dom!

De staat is vindingrijk, althans bij de belastingheffing. En ze moet natuurlijk ook bezorgd zijn om onze volkse gezondheid! Vandaar die hoge tax op de alcoholische dranken en die rokerij! Men zegt ons daarmee: “Dat gedrag is niets goed voor u, beste burger. En ook niet voor de gemeenschap, die straks vele behandelingskosten moet opschokken, als u er ziek van wordt…”. Dus worden deze belastingen voortdurend verhoogd ook al boekte men pas na jaren enig succes: drinken en roken verminderen uiteindelijk een beetje. En zo moest de tax natuurlijk nog verder omhoog. Omdat de overheid graag die inkomsten wil behouden, spiraliseren we dus langzaam maar zeker richting: “nul rokers en zuiplappen” en ook “peperdure pakjes sigaretten en flessen pastis”!
Niet zelden loopt het best lang goed: Parijs haalde in 2012 14,8 miljard op aan dat gerook en dit jaar rekent men daar zelfs op 15,3! Bravo dus voor deze vadertje staat.. In Frankrijk komt nu echter de e-sigaret sterk “in”. Dus:  denkt Parijs nu na over een taxje op deze innovatie, terwijl die toch zo gezond zou moeten zijn!

af en toe nog EENTJE! Mmmm!
Helaas, hoe verkeerd is de hele redenering achter deze overheidsingrepen. Dat toonde recent een Nederlander in een studie aan, de econoom van het CVZ, de nationale Zorgclub in Nederland. Wat hij schreef werd aanleiding voor grote opwinding en boosheid. Maar gelukkig ook voor wat hilariteit!

 

 

Die wijze CVZ-econoom en de andere

Een mens van 50 jaar kost aan medische zorg gemiddeld ca 1500 euro per jaar. Bij 60 jaar wordt dat 2500 euro en bij 70 jaren al 4000 euro. Om dan naar 6000 euro te springen bij 80 jaar! Een factor 4 (= +400%) dus, bij een toename van ca 30 jaar in leeftijd (+60%). Ik zit zelf nu in de “groep van 5000 euro/jaar”(= 400 euro/mnd!). Puur statistisch gezien dan en gelukkig helemaal nog niet in realiteit.

Ziehier nu de economische wijsheid van deze CVZ-er: wat werd zijn conclusie? Wel natuurlijk allereerst: “hoe langer men leeft hoe, meer men aan zorg gaat kosten”! Nou hadden we dat eerder al gedacht, maar dat het zó hoog kon worden deed ons best ook schrikken. De onderzoeker van Baal keek verder nog wat preciezer naar die mensen met ongezonde leefgewoonten. En berekende, dat een roker zo’n 220.000 euro heeft gekost bij zijn levenseinde. En een echt dikkertje zelfs 250.000!

doorgerookt
Maar ojee, een gezond levend mens…. kostte “ons” 281.000 euro, tot aan de dag van zijn crematie. Dus het positieve verschil “gezond versus ongezond-levende” ligt op iets van ca -60.000 (= -23%) bij een roker en op  -30.000 (=-15% ) bij een dikkertje. Vergeleken met een gezonderik en tot op de dag van ieders levenseinde..   

Het bleken dus “die waterdrinkers, de bio-eters en de joggers” te zijn, die de zorgkosten vooral omhoog joegen! En, daar moeten dan de pensioenen ook nog worden bijgeteld (in Nederland de AOW en in Frankrijk bijna alle pensioenen!). En natuurlijk ook nog de “bijzondere zorgkosten”, van thuiszorg, verpleeghuis en bejaardencentrum etc. . Dus dat werd voorwaar een nogal pikante berekening en dito constatering!

In de VS rekende ook iemand aan dit soort zaken. En concludeerde dat: “elk opgerookt pakje sigaretten de staat dus: 0,32 dollar aan BEZUINIGING (!) opbrengt”. Aan lagere zorguitgaven dus en meer belastinginkomsten… Ethisch geen fraai sommetje, maar het klopt wel en geeft toch even te denken!

 

Belastingen, (on)gezond leven en ethiek

Je zou dus kunnen denken, -natuurlijk vooralsnog stilletjes-, dat “de wijs en verantwoordelijk levende burger”, nu dé grote bedreiging is geworden voor het voortbestaan van onze verzorgingsstaat. Maar er is nog veel meer te concluderen.

Een paar jaren geleden rekende een wijze commissie in Nederland uit, dat je bij het beslissen over het nog één jaar extra-verder leven van een terminale patiënt, een medische uitgaven-bovengrens van ca 80.000 euro (voor dat ene jaar) zou moeten aanleggen. Dus, dat er bij een hoger bedrag tot “weigering van (de nu verzekerde) zorg” zou moeten worden besloten. Natuurlijk mocht de patiënt (of iemand namens hem), rustig om meer medische zorg vragen. Áls, hij dat dan wel even zelf zou willen betalen. Slecht bericht voor arme drommels. Dus, aan “één jaar langer leven van een terminale patient”, zou onze maatschappij maximaal 80.000 euro moeten bijdragen… En dan basta!
kan ie ook praten?

Maar betekent dat niet ook, dat zij die “levenslang alles deden wat de Heer had verboden in het leven” en die daardoor de staat veel mínder kostten, eigenlijk recht zouden moeten hebben op “wat langer gesubsidieerd voortrommelen” dan de ascetische supergezond levende medemens? Dus dat die grens van maximale medische kosten van 80.000 per jaar (= ca 7000 per maand) voor die ongezond levende niet zo zou moeten gelden… Immers, die heeft de staat best veel opgebracht en ook nog korter op kosten gejaagd. En zo zou er dus toch “meer gelijkheid van behandeling” kunnen worden bereikt… Dus geef die arme drommel een jaartje extra: hij was altijd al zo duur uit en werd ook nog kortademig!

 

Een uiterst onverwachte conclusie!

Deze inzichten en redeneringen zouden kunnen leiden tot de opvatting dat die “gezondheidsfreaks onder ons”, direct moeten ophouden met die “ongezond-levende” te stimuleren tot een gezondere manier van leven! Met als (wat macaber) gevolg dat de gemiddelde levensverwachting  zo iets lager wordt…, en de staatskas iets voller blijft.

Hitler rookte niet!
Zelfs als we die “ongezond levende” een extra-jaartje langer leven zouden gunnen als zij ooit terminaal patiënt worden. Waardoor die bijdrage van 80.000 euro voor een extra-jaar doorleven, ook maakt dat zij weer even “duur worden voor de staat” als die “gezonder levende burger”. Wat een goede aanpak is in het kader van solidariteit en sociale rechtvaardigheid! En de belastinginkomsten voor sigaretten en drank zouden dan ook hoger worden (tenzij de ongelukkige het roken en zuipen zou opgeven)!

Maar deze denkwijze zou ook weer leiden tot een verhoging van de pensioenlasten… Waardoor die gezonde mens ook weer wat langer moet werken. Wat ook zou leiden tot nog hogere ww en ww-uitgaven, omdat die oudjes langer, gezond aan de bak blijven… En er zo minder plaatsen zijn voor jongere ww-ers.     

Dus “gezond-levende mensen”: stop onmiddellijk, met dat om u heen afraden van veel drinken, roken en te vet eten! En u moet ook niet meer praten over die extra 80.000 euro voor die lapzwansen. En laten we wél de belastingen op drank en sigaretten zoveel verlagen dat er een nog net een positief maatschappelijk saldo blijft! We gaan dus op zoek naar het “optimum”…….!
 
voor bijna 15 euro nu!
 Kijk: dit krijg je nou als je gaat rekenen aan de kosten en opbrengsten van menselijke leven! En als de staat genot tot een fiscaal melkkoetje maakt! En, als er teveel mensen gezond leven en dat nu ook nog toeneemt!

Zie ook die nieuwste “zorgmodellen” onder namen als Big Society (UK) en die “participtiemaatschappij” in Nederland. Die bijvoorbeeld in Frankrijk er altijd al was. Daar bestaat er een mutuele verzorgingsplicht tussen kinderen en ouders!  Al sinds mensenheugenis..

Altijd al moesten artsen (medische-technische) grenzen stellen: te weinig apparaten, medicamenten of zelfs bedden… Dus: ik/jij wél en hij/zij niet bestond altijd al. Daarbij werd er bij “te hoog risico” ook niet geopereerd, wat ook nogal willekeurig uit kan pakken.

Maar dat gebeurde allemaal in de besloten medische wereld. Toen het parlement nog geen ferme bezuinigingsdriften vertoonde.

hoezo ik ben niet goed vandaag?
Want dat rekenen aan medische en andere zorg komt vooral daar vandaan, met ferme druk van de verzekeraars. Terwijl de nieuwe medische vindingen over ons heen tuimelen. En de medische inzichten snel toenemen met zowel kosten verhogende als –verlagende effecten. Vandaar dus ook die nieuwe maatschappelijke modellen. De grenzen van de vergrijsde en ontgroende verzorgingsstaat zijn keihard zichtbaar geworden. We kunnen al die mooie dingen zo niet meer betalen uit de staatse kassen: dus stopt het óf …wordt het “doe-het-zelf - zorgklussen”.

In de statistieken zie je nu, -naast die gemiddelde levensverwachting-, ook de gemiddelde leeftijd waarop een eerste vitaal gebrek ontstaat… Dus: niet lang leven is waar het om gaat, maar langer kwalitatief goed leven. Het gaat niet zozeer om gewoon oud te worden, maar om gezonder oud te worden. Er zijn steeds meer experts die daarop het accent leggen en die ook beweren dat deze ontwikkeling dé essentiële is!  Dus niet dat lang maar wat doorhobbelen, maar langer fit door gaan. En gewoon afhaken als het niet meer leuk is…

 


 
Voor het paradijs moet je ook kaartjes kopen
 Toen ik recent bij een franse doodgraver zag, dat je er “een eco-uitvaart” kon bestellen, met kartonnen kist, geen krantenbericht of brieven, geen ander drukwerk, een simpele crematie met daarna enkel uitstrooien (dus ook geen urn)  en ook nog no speeches en zelfs geen koffie met cake en.. voor 2000 euro (!), wist ik het wel helemaal. We leven nu op deze mooie aarde echt met bemeten krediet en een steeds scherper begrensd aandeel in het georganiseerde, rijksgesubsidieerde levens-circus.  
Maar gelukkig kan niemand de liefde van en voor onze naasten bemeten, geen grenzen stellen aan die momenten van geluk en ook de zon niet verduisteren…  Dus: ook low-cost leven, kan een goed en gelukkig leven blijven.  De essentie blijft onaantastbaar.

 
 

 Maar,

nu horen we weer van biologen dat we ook veel later dan eerder werd gedacht  met huisdieren samen gingen wonen. Darwin concludeerde ten onrechte dat mensen al vroeg hun veestapel hadden; die koeien, varkens, schapen en kamelen dus.

Genetisch onderzoek toont nu dat zijn huisdierentheorie uit de 19e eeuw niet klopt. Vele duizenden jaren bleef namelijk ook de voortplanting via het paren van huisdieren met hun wilde soortgenoten. Wat overigens veel goed deed aan de kwaliteit van hun genen en hun weerstand tegen ziekten. Maar waardoor het “huisdier worden” natuurlijk ook werd vertraagd.
Daarom zijn nu ook onze huidige huisdieren ook nogal ziekelijk en kwetsbaar geworden: want die wilde injecties ontbreken, wat de  biodiversiteit te veel verarmd. Dat is weer eens een heel ander geluid dan we horen van die Partij voor de Dieren!
Huisvriend

 Denk daar over op uw zonnige plekje en besef dat ook bij de mens biodiversiteit gezondheid brengt en een langer leven van “de natuurlijke groep”. Weer zo’n conclusie die haaks staat op al dat xenofobe, enge en “rassige” gedoe 

My place


Weer veel mooie zonne-uurtjes toegewenst waar u ook maar gaat, staat of ligt..! 

 

 

 5 juli 2014

 









 











2 opmerkingen:

  1. Dit heeft mij weer eens langdurig aan het nadenken gezet! Al rook ik al bijna 45 jaar niet meer maar lust wel een pastiske op z'n tijd en m'n (bijna) dagelijkse glaasje wijn bij het eten. En fiets en wandel regelmatig........

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niks aan de hand Theo: jij doet het zo prima! Net als ik al rook ik pas 20 jaar niet meer (zoveel...).
    Nee, wij moeten genoeg ANDEREN tegenhouden van dat "gezonde leven" anders is de koek straks op voor "onze verzorging"!
    Dus we zijn het eens: aanmoedigen die rokers, zuiplappen en vet-eters! Zij zijn onze verzekering... voor de echte oude dag.
    En we zijn nog net op tijd met deze ontdekking. Zeg het dus SELECTIEF voort!
    Zo gaat het beter, ik komt aanhang.

    Leon

    BeantwoordenVerwijderen