Totaal aantal pageviews

zaterdag 7 juli 2012

L’EXCEPTION FRANÇAISE


WEETJES, VRAAGJES ETC.
“La machine à soins se grippe” ; een variant op “La machine à sous (=een-armige bandiet) se grippe”. Een “leuk” woordenspelletje om aan te geven dat de verzorgingsstaat die ooit een soort casino leek, opgehouden heeft te bestaan. Ook in Frankrijk dus.

“Wat is nou een ‘normale president’ als je er maar één tegelijk hebt?”. Hele goeie vraag want anders is elke per definitie ‘normaal’ want er is geen vergelijkingsmateriaal.

Zo’n 85% van de Franse werknemers zijn nu trots op het bedrijf waar ze werken; twee jaar geleden was dat 73%. Crisis-effect?

Op de Franse scholen is er 1 PC voor 10 leerlingen en dat cijfer is in de EU 1 op 3,5…


PACIFICATIE IN DE EELV (Franse/Europese Groenen)
Deze partij kreeg twee kabinetsplaatsen van Hollande en beide ministers zullen graag meewerken in de socialistische ploeg…
Danny Kohn-Bendit gooit nu de knuppel in het EELV-hoenderhok als hij luid zegt: “ Ons imago is afgrijselijk geworden. We zijn de incarnatie van een niet-acceptabele lichtheid en van “arrivisme” (= de parvenu spelen). En het ergst was die run op het ministeriële leer…
En de linkse krant Le Liberation kopte: “ De ministers van de EELV zitten braaf mee te werken in de coulissen en de parlementariërs maken zich op voor een frontale aanval op het kabinet”. Ene P. Durand is de nieuwe EELV-boss en we zeggen “dus maar ”Bon courage!
 
RENAULT EN PEUGEOT CITROËN MOETEN FORS BIJSTELLEN
Peugeot Citroen ontsloeg al 2000 tijdelijke arbeidskrachten in Rennes…  In 2011 werden 3 miljoen auto’s minder verkocht , terugval van 18 naar 15 miljoen…  En de daling is in 2012 nog forser. En in Iran moest het door de sancties stoppen wat 450,000 auto’s minder inhield. En een terugval per jaar van gem. ruim 7% dat is veel en er wordt dus fors bezuinigd op van alles. Eigen (interne) autopark ook terug van 6000 naar 4900 auto’s… De vakbonden weten het al: er gaan nu ontslagen vallen er is niets aan te doen. Zeker 3000 vóór de vakanties nog. Een droevige situatie.

WELKE BAAN VOOR SEGOLENE ROYAL?
Ze miste haar zetel want verloor in La Rochelle van een partijgenoot! En de haar beloofde baan: voorzitter van de Assemblee dat ging dus niet door… Grote rel ook via de tweet van de nieuwe vriendin van haar ex de president…
Nu wordt er gezocht naar iets leuks voor haar want deze icoon moet geholpen worden. Ook Aubry is straks vrij van haar PS-voorzitterschap en dan zijn er twee “ sterke, onafhankelijke PS-dames” en …. loslopend. Dus moet Segolene snel onder de pannen… men hoort over een plek in de Grondwetsraad of het presidentschap van een grote staats-institutie… Een drama speelt zich af voor de PS-kandidaat van 2007…

BIJNA FAILLIETE ZIEKENHUIZEN
Fransen houden niet zo van hervormen en soms blijkt dat verstandig als het (achteraf gezien) neerkwam op meer mode dan wijsheid zoals bleek in de kredietcrisis en ook bij sommige privatiseringen… Maar nu is het erg foute boel bij de wat kleinere lokale ziekenhuizen vooral in de midi… Uit een recente officiële statistiek blijkt dat hun gezamenlijke schuldenlast , die in 2006 nog 13,4 miljard was,  in 2010 aankwam op het hoge niveau van 24,1 miljard! In de 100 ziekenhuizen met de hoogste schulden staan nogal wat zuidelijkere clubs maar ook Nancy zie je dan, Nantes ook, Tours en Lille, Caen en Le Havre en dan lijkt het mij vooral samen te hangen met economisch zwakkere regio en/of demografisch meer belaste regio, waarmee ik bedoel meer vergrijzing… Uiteraard is het ook zo dat hoe groter het hospitaal hoe hoger de schuld absoluut gezien.  Maar als je een hitlijst maakt met veel meer factoren er in dan blijkt het zuiden relatief aan de hogere kant: pas op de demografie van de PACA bijvoorbeeld is altijd al: relatief veel meer ouderen (die nemen pensioen in de zon natuurlijk!). Verder speelt hier mee de match: Privé-kliniek en publiek ziekenhuis want dat zie je aan het opnamecijfer van de “zwaardere gevallen” (Totaal Frankrijk: 1,2 miljoen). In 2010 was daar het aandeel “privé”: 16% (195.000) en “publiek”: 84% (ruim 1 miljoen). 
Een vergelijking met Duitsland in kostenpatronen etc, is ook interessant:

Uitgaven
                        Duitsland                    Frankrijk
% van BNP     24%                            35%
Absoluut          67 miljard                    79
Uitg/inw.          819 euro                     1229

Capaciteiten
Aantal             25/milj. Inw                 43
Pers/per
100.000 inw    1338                           1608
Bed/per
100.000 inw    8,2                   6,6      
 Bed/ziek.h      323                  154
Pers/bed         1,63                 2,44

Verder is erg opgevallen de onderbezetting van de operatiekamers in veel kleinere ziekenhuizen… Als u weet dat een nieuwe operatiekamer organiseren 500.000 euro per jaar kost nog zonder apparatuur, dan is onderbezetting een erg dure grap. De kosten worden niet gedekt of de operaties zijn erg duur en het aantal ligdagen voor patiënten en de wachtlijsten lopen op. 
De 100 “slechtste” zag ik op een kaartje van La France ingetekend en dan zie je dat ze zich vooral bevinden in de armere en dunner bevolkte gebieden. Tja en verder is van belang te weten dat de arbeidsrechtelijke positie van chirurgen c.s. erg “goed” is: niemand kan die dwingen tot meer opereren dan hij/zij zelf wil… Daarom zijn er plekken waar enkel in de ochtend wordt geopereerd..  Vooral in de midi wordt er nu uitgezocht hoe een en ander zit om van daaruit na te gaan of en hoe er moet worden ingegrepen.
Veelzeggende cijfers en feiten  die uiteraard ook met de bevolkingsdichtheid per regio te maken hebben: Frankrijk heeft meer locale gespreide ziekenhuizen met een andere schaalgrootte dus en… de 35 uur regel speelt zeker ook een grote rol…
Verder is de verzorgingsgraad in Frankrijk ook hoger er zijn dus veel meer handen “aan het bed” en de schaal is kleiner.
Toch is er ook een “directe lijn tussen de kwaliteit van de zorg en de financiële gezondheid van het ziekenhuis… zeggen de cijfers. En het blijkt dat men in Frankrijk wat ruimer met de materialen etc. omspringt: dat kan zeker anders. Dus zeggen optimisten: het moet anders maar het moet niet “echt op zijn Duits” waarmee de suggestie is dat de zorg in Duitsland minder zou zijn… En dat moet nog bewezen worden, net zoals bij de eurobonds etc. het geval is… Cultuurverschillen zijn enorm van invloed op statistieken zelfs binnen de EU!                        
FREE RICHTTE EEN RAVAGE AAN
In telefoonland veroorzaakte Free een ware revolutie die volgens een vakbond hier tussen 30.000 en 60.000 banen in die sector gaat kosten. Er zijn zelfs becijferingen van 70.000!
De andere grote operators lieten cijfers los van 5000, 10.000 of zelfs 30.000 (France Telecom!) ontslagen of verloop… Weer een low-coster die de franje doorbreekt en de werkelijke mogelijkheden toont… Na Ryanair c.s. in de luchtvaart (die Air France-KLM sloopte!) nu de telefonie. De dwarsdenkers , de creatieven hebben het (terecht!) voor het vertellen. Maar dat doet wel effe pijn: een pijn die ook is veroorzaakt door te langdurig gebrek aan echte concurrentie. We zien het nu ook bij de hypermarchés waar het roer nu ook echt om moet…
De werkelijke zegen van de nieuwe technologische vooruitgang wordt met schokken en klappen getoond. Tot schade van de argeloze werknemers… En dat in crisistijd!

NÁ SARKOZY GAAT DE DEKSEL VAN VEEL POTJES
Oude regering weg en nu socialisten aan het stuur? Wel dat is hét moment om eens flink uit te halen in de wat rechtsere pers, dus je moet nu wel oppassen bij het lezen en gelóven. Wat zijn nu de “tire-au-flancs”  en dat wil zeggen: waar zit nou de rottigheid in het Franse land die veel extrakosten uitgaven extra veroorzaken? Wel hier een bloemlezinkje:
1.      De werkduur werd in de laatste 10 jaren (bij volle banen) verkort met bijna 14% .. In Duitsland was dat 8%...
2.      Deputés die niet komen opdagen in het parlement: 102 van hen kregen al een douw… Zowel aan linkse als aan rechtse zijde..
3.      Het aantal ambtenaren in overheidsdienst BUITEN de centrale overheid (daar verminderde het aantal ambtenaren!)  steeg “decentraal”in 2009 nog met 35000 man.
4.      Fransen gaan met 60 met pensioen (nog even), dat is eerder dan in Italië (ook nog even) minder 1,5 jaar eerder dan in België en Finland, ruim 2 jaar minder dan in Duitsland en Spanje, 3 à 4 jaar eerder dan in de Engeland en VS en zelfs 8 jaar eerder dan in Japan.
5.      Het aantal dagen verlof per jaar (exclusief feestdagen!) is in La Douce France 30… net zoals in Finland. In Engeland is dat 28, in Spanje 22, in België, Italië, Japan en Duitsland 20 en in de VS 15…
6.      Het aantal uren per jaar dat men werkt is hier 1670 net zoals in Finland, België en Spanje zitten op 1765 resp. 1798, Italië op 1813, Engeland op 1856 en Duitsland op…. 1904! Hierin ziet u ook een effect van de 35 uur-maatregel van Aubry.
7.      Het ziekteverzuim (in % van aantal bepaalde werkdagen) varieert nogal per regio… In het N-O is het 3,56%, in het Noorden 3,68%, Het N-Westen doet 4,85%, het Z-Westen 3,73% (!), Midden-Oosten 5.69% en Z-oosten 7,39% (=26 dagen/jr !!!). Nationaal is het 14,5 dagen/jaar. Daarvan is het 54% der dagen een maandag en 32% der dagen een vrijdag… Dus 86% van de “afwezigheid” ligt op maandag + vrijdag sámen… Dus in dat warme zuiden is het…lui leven? Nee roepen de experts en ze tonen de leeftijdsopbouw… in het zuiden zijn er veel meer oudjes dicht bij hun pensioen! De verschillen worden niet zozeer “met de hoeveelheid zon verklaard” maar weel met de dynamiek van de arbeidsmarkt. Per regio. En in de meer industriële regio is het verzuim dus lager… Het is dus primair de “bedrijfscultuur” en dat correleert enigszins met “overheid contra privé”. In de Gezondheidssector is dit het hoogste: 5,83% (21,3 dagen); dan komt de Dienstensector 4,4% -16,1 dagen; de industrie met 3,95% (14,4 dagen); de Handel met 3,74% en 13,6 dagen en de BTP met 3,22 % en 11,8 dagen… Dicht bij zieken wordt je dus vaker ziek…


En dan zijn er nog wat wetenswaardigheidjes te noemen: de Dockers van Marseille werken 14 uur per week voor gem. 4500 euro netto (ja u leest het goed!), er  zijn ca 28000 mensen “vrijgesteld” voor vakbondswerk, de luchtruimcontrollers hebben per jaar 31 weken vrij in Frankrijk: in de rest van Europa 15 weken… en een WW-er kan in Frankrijk maximaal 6764 euro’s toucheren en dat 3 jaar lang. En wordt u oud bij EDF dan werkt u na wat jaren nog maar 32 uur per week en u kunt met 52 of 57 jaar met pensioen.
Leven als God in Frankrijk dus, maar dat is dus vooral bij EDF en de Banque de France zegt men… Santé dus! 

HET SALARIS VAN DE FRANSE ONDERWIJZERS
Het is 33.359 dollar per jaar na 15 jaren loopbaan… In Duitsland toucheert men dan 57.000 dollar en in de VS zelfs 44.788 dollar. Het is een uitzonderlijk element voortkomende uit de linkse historie in dit land en de importante rol van de vakbonden in het onderwijs. Mede daarom riep Sarkozy steeds dat er minder maar wel beter betaalde onderwijzers zouden moeten komen… Wat denkt de ploeg van Hollande hiervan? Wel hij gaat het aantal weer omhoog brengen…. Ten koste van ambtenaren elders, dat ook. Dat is een keuze voor het uitstellen van veranderingen, maar let wel, deze sector heeft een grote hoeveelheid linkse stemmen. En ook lastige vakbonden… En dat telt politiek best.

OOK 5 DAGEN SCHOOL IN FRANKRIJK?
Nu gaan de Franse kindertjes in het basisonderwijs 4 dagen per week naar school: niet op woensdag dus en ook niet op zaterdag… Al altijd is er bij vele de overtuiging dat dit schema “biologisch gesproken” het betere is voor jonge kinderen. Elke eerdere poging om dit te veranderen, ook van Sarkozy heel even, strandde. Maar nu is er de nieuwe minister Peillon die nog vóór de overdracht aan hem plaats vond al luid aankondigde dat hij de 5-daagse ging invoeren… Dus naar locale smaak of de woensdag of de zaterdag! Grote consternatie was het gevolg er was namelijk geen enkel overleg geweest. Hij werd natuurlijk terug gefloten door de premier maar had wel mooi zijn punt gemaakt. Gaat deze exception Française nu eindelijk verdwijnen? Of komt er weer zo’n commissie zoals de vorige minister Luc Chatel die ook weer instelde… En die nog steeds bestaat zegt men. Intussen is er één vakantie gewijzigd en is het overleg over de “schoolweek” volop hervat…

HET DRUGSGEBRUIK IN FRANKRIJK
De policy rond het drugsgebruik bij de jeugd blijkt een totale mislukking: de cijfers tonen dat het gebruik fors toeneemt! Frankrijk ligt heel slecht wat dit betreft in het Europese landschap: voor cannabisgebruik zijn ze zelfs de grootste en staan op plek twee voor zwaardere drugs…  Meer dan 40% van de plus 16-jarigen zeggen minstens één keer cannabis te hebben gebruikt en 63% rookt al minstens een keertje. Het beleid om het drugsgebruik te verminderen is dus niets geworden: rechts kan het dus ook niet… Nu is links weer aan zet.

EN NU HET ZWARTWERKEN
Het zwartwerken dat zou in Frankrijk ca 10% van het BNP zijn qua omvang, heel iets anders dan in Italië met zijn ruim 21%! En dan Spanje met zijn 19% maar dicht bij Duitsland met zijn 13%... en gelijk aan dat in GB met ook 10%. En u weet het: waar veel zwart gaat is de staat straatarm en moet dan dus bezuinigen…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten