Ik loop met mijn boodschappenkarretje,-, ja dat heb je hier nodig als je winkelt te voet-, een van de stevige heuvel-hellinkjes op in de stad. Het karretje is aardig vol dus wat lastig bestuurbaar op het trottoir waar nogal eens een drol wil liggen en ook wel eens een tegeltje ontbreekt. Dus nam ik gewoon het asfalt van deze eenrichtingsweg langs de geparkeerde auto’s tegen de rijrichting in. Dan zie je de tegenstanders beter… en je kunt ze in het gezicht kijken en wat “checken en bijsturen”. Daar komt ie dan, een kleine auto en, die rijdt tot bijna op mijn tenen, nogal zachtjes maar tóch… Ik wil net iets ondernemen als het raam naar beneden gaat en zich een Marseillaan van mijn leeftijd vertoont. Hij heeft me wat te vragen, en dat is : “Waarom loopt U op de rijweg”? Een prima vraag natuurlijk, maar een echte Marseillaan weet waarom iemand in de helling dat doet met een boodschappenkar achter zich. Dus kan het geen echte Marseillaan zijn, denk ik, wat mij de moed geeft om te vragen waarom hij zo dicht naar mijn schoenen doorreed. Dat vindt hij, terecht, geen echt antwoord op zijn vraag. Dus ik heb het goed gezien: dit is een ex-Parijzenaar die net in Marseille aankwam en die nog héél veel moet leren. Ik groet hem en loop verder, en hoor achter mij duidelijk dat hij de conversatie wil voortzetten. Dus zeg ik tegen hem, me omdraaiend: Excusez- moi, mais on m’attend pour l’apéro monsieur. (Sorry mijnheer maar ik wordt verwacht voor het aperitief).
Nu rijdt hij dus door want zo’n excuus is interregionaal, dus dat snapt zelfs een ex-Padammer! (NB: Padam is de slangnaam voor Parijs, ooit ook de titel van een chanson van Edith Piaf).
SHOPPING À LA ROM
Ze zijn met z’n drieën een jong romstel met hun kind van ca 5 jaar. Zij heeft een bood-schappenkarretje en hij is erg gehaast… want op weg naar de grote vuilnisbak voor een paar winkels. Want daarin zit zijn negotie voor vandaag. Dus zijn eten en hopelijk ook nog wat handel, wat ook eten kan zijn om te ruilen tegen sigaretten of zo of tegen kleding. Ik blijf op eerbiedige afstand toch even staan kijken naar dit eigenlijk ongelofelijke tafereeltje in het hart van die rijke EU. De arme burgers van de EU ruimen de rommel op van de meer welvarende hap: door weggegooid eetbaars te eten en door andere spullen een tweede leven te geven. Ze slagen in hun opzet: er komt stokbrood te voorschijn en iets wat nog verpakt is in plastic, wat ze erbij op eten. Gedrieën nuttigen ze hun ontbijt in de koele ochtend waar de zon nu net enkele stralen plengt. Een drie-sterrenontbijt vandaag dus… en, warempel, hij vindt ook nog twee paar schoenen. Een stel leren oudjes en een stel à la “China modern”. Ze zijn opgetogen en vervolgen hun weg: ongetwijfeld op weg naar hun stop 2 waar mogelijk nog meer geluk hen wacht.
Ik loop verder en besef dat wij, de andere Europeanen, samen niet in staat zijn om dit toch wel Indisch aandoende tafereel te vermijden. Je kunt het ook anders zien: dit zijn de “mindere versies” van de voedseldistributiewinkels waar je tegen een “armen-bewijs” eten kunt krijgen… Maar roms krijgen die armenbewijzen niet, niet thuis in Roemenië en ook niet in Marseille. Want dat doen we echt niet!
Of moet je ook denken: dit doet ons meer wennen aan zichtbare armoede, die we nu noch “wegstoppen” achter charitatieve deuren. Want beste mensen, in Duitsland zijn er al 8 miljoen armen die alles moeten doen met minder dan 1000 euro…, per máánd. Niet zo erg zegt U? Nou, als je met z’n drieën bent en laten we zeggen 500 euro huur moet lappen plus nog het nodige voor water en energie dan blijft er niets anders op zitten dan naar die voedseldistributie te gaan… In de EU binnen de eurozone zeker nu in de zuid-sector (Grieken, Spanjaarden, Portugezen) en steeds vaker ook in Noord (Duitsland, Frankrijk, etc), zijn er 15% van de bewoners bepaald niet te benijden! Onze nieuwe proletariërs dus. Nou nog even wachten op de nieuwe Markx.
Beste Leon en Theo,
BeantwoordenVerwijderenBlijf vooral doorgaan met jullie blog .We genieten ervan!!!
Bernard uit Bages