Totaal aantal pageviews

woensdag 4 september 2019

WANNEER BEN JE ECHT POPULAIR?

  Die vraag krijgt een opmerkelijk bij de Franse Nicolas Sarkozy, ex-president!

  Hij was als president populair, maar werd toch door Segolène Royal verslagen. Maar dat blijkt nu  meer een "toeval-letje".

  "Sarko" , -van afkomst Hongaars-, wordt nog steeds populairder. Daarvan kan hij niet meer politiek profiteren, zegt hij: hij wil niet meer mee-mixen in de politiek. Macron werd zijn vriend en dat mocht heel Frankrijk weten: M. plukt er dagelijks de vruchten van.

   Sarko werd door Chirac de politiek binnen gehaald: deze zag het potentieel van deze politicus. Of moet je zeggen dat dit vooral Mevr. Chirac was?  S.  werd door zijn grootvader opgevoed en zijn moeder speelde dé grote rol in zijn leven.

   S. is in het Franse politieke decor een uitzondering: de meeste Franse presidenten waren Frans wat hun wortels aangaat. S. speelt nu, na zijn pensioen een opmerkelijke rol in de Franse politiek Ook daarom nodigde Macron hem uit om naar Fort Bregancon te komen: een prima zet.

 S. publiceerde zijn memoires in een recent boek en noemde dat Passions. Het boek is een bestseller ook al liep het tegelijk met de publicatie van de memoires van ex-president Hollande, die ze "Lessons du pouvoir" noemde. Ik lees "Passions" en dat blijkt de moeite waard. De opmaak is uiterst pover maar de inhoud is des te interessanter: S. beperkte zich tot de essenties.. 

  De Fransen zien dat je je populariteit vooral kunt bewijzen door over je regeren later een boek te schrijven. Mogelijk is dit een te late tip voor Chirac die dat nu niet meer zelf kan, helaas.

Leon de Marsilho, september 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten