Totaal aantal pageviews

maandag 11 februari 2019

ONGELIJKHEID EN GROTE VERANDERINGEN..


DE WERELDWIJDE ONGELIJKHEID
Economen denken vaak dat deze opheffen simpel is: pak de rijken wat af en geef het aan de armen, maar…  maar kapitaal is vrij in circulatie  en rijken kunnen gaan waar ze willen.  En vele landen willen rijken niet afschrikken ook omdat ze investeren en voor banen zorgen.  Dus die gelijkheid staat haaks op de vrijheid van circulatie.. Worden daarom de kleine middenstanders met belastingen afgeroomd en laat men de rijken ongemoeid?

Dus is er eigenlijk maar een oplossing: de wereldwijde rechtsstaat opzetten  want daarbinnen zit dan alles en niets en niemand kan vluchten. Maar men kan ook de fiscale regels aanpassen binnen circulatiezones en de rijken dwingen in aandelen van duurzame ondernemingen te investeren.  En het minimumloon aanpassen  en kansengelijkheid scheppen.  Dus doe alles opdat armen ook rijker kunnen worden.. De ongelijkheid moet uit de handen weg van economen en fiscalisten en terug opgepakt worden door sociologen, juristen en pedagogen, aldus Attali.
  DE FRANSE LEUGEN VAN DE ON-GELIJKHEID
In 2017 waren de inhoudingen er 48,4% van het BBP: maximum. Maar wat de gele beweren over de fiscaliteit klopt niet met de werkelijke positie mbt de (on)-gelijkheid van de inkomens NA belastingen!  De 20% rijksten hadden voor belasting 56130 euro inkomen en dat was 8,4 x dat van de 20% armsten die gem. 6720 toucheren.  Na “overdracht” wordt dat:  was het een factor 3,9  wat het inkomen van 205 armsten met 72% optilde en dat van de 20% rijksten met 20% deed dalen.  En dat is bij de extremen van 10% rijkste en armen nog sterker: en daar werd dan e factor 5,6.  Dat rechttrekken komt voor 2/3 door  huursteun en familiesubsidies (de  10% armsten toucheren per maand 600 en de rijksten 20 euro. Dan even kijken na de inkomstenbelasting. Die int men van de 43% van de  van de fransen.  10% van de rijksten betalen daarvan  770% ( 55 van de 78 miljard)  en ze betaalden ok al  1/s van de CSG  van 100 miljard.  Zo komt aan het einde ca 55% van het bruto beschikbaar  voor de 20% rijksten! En de 10% armsten behouden 90%..  Dus “dat het altijd dezelfden zijn die moeten betalen (dat zeggen de gelen)”is niet een beetje ernaast!
Die afgeschafte ISF doet de belastinginkomsten maar 4 miljard zakken en dat op de 1100 miljard totaal: geen doodsklap.  Zo werd Frankrijk het minst o0ngelijke land qua inkomen op de wereld.  En de Index van Gini  was hier 0,289 in 2017.  Nog lager dan de 0,279 van 1998.  Dus de ongelijkheid is nu enorm minder dan 50 jaar geleden. (0,337 in 1970). Dus de gelen moeten hun huiswerk op dit punt echt overdoen.
 

DE FRANSE GELEN ZIJN FACEBOOK-BABIES
 De hervormingen kwamen er niet in La France  en zie de volkswoede onstond via de gelen.  De franse “kleine blanken” bleken geel te zijn.  Facebook deed fors mee in de communicatie tussen de ontevredenen, dus Zuckergerg met zijn “groepsfaciliteit in Facebook, deed de gelen een groot plezier.  Dat werd de machine van de jacqueries 2.0  terwijol de elites sliepen met twitter. De technologie heeft ook grote politieke implicaties  ook al marginaliseert die ook de lage middenklasses.  Ze gaat achter de democratische structuren om  en zo werden de Gafa de baas.  Zij werden  als een soort redacteurs van de wereldorde.  De democrastie wordt door de technologie “geamputeerd”. Straks breekt ook Melenchon zijn nek met AI-algoritmes die hij niet zag werken!

 
DE WERELDREUZEN ZIJN VUIL EN SLIM
India  wordt elke dag vuiler en zelfs stinkender.  En New Delhi is zelfs twee keer vuiler dan Peking!  Van de 15 meest vervuilde steden ter wereld zijn er 14 uit India!  Vele sterven er aan fijnstof en vuil water,  Foute gassen zijn er elk jaar 6% meer  en het wereldgemiddelde is 1,6%.  En men gebruikt ook steeds meer steenkool en ombouw op gas stagneert, Modi startte de campagne Clean India op voor 9 miljard dollar maar het effect lijkt twijfelachtig. Men is hier niet fanatiek met schoner bezig…


China is hier ook een zorgenkind maar veel minder vuil. En het valt op door zijn snelle modernisering alom.  Ook met zijn sterk in kwaliteit stijgende universiteiten! Die van Tshighuag blijkt nu zelfs MIT te verslaan.  Sinds 1995 doet dit land enorm veel aan verbetering van zijn R&D: dun topper zag twee keer zoveel mensen doctoreren dan bij MIT (VS)!  Men geeft veel geld uit om toppers binnen te halen  net zo0als de VS.  En er wordt in science-kringen hard gewerkt!  Rond 2007 stond het land op plek 66 en nu lijkt het DE topper!  Hun kracht is de toegepaste wetenschap en minder de fundamentele: het is een land van ingenieurs.  Slecht EEN Nobelprijs: Japan 23 en 282 voor de VS.  In sociale sciences is men relatief zwakker dan in de harde wetenschap en men heeft hier het taalprobleem ook sterker. Let op: Huazhong Uni, Nanyang Technological en Tsingghua uni..  die zich ruim kunnen meten met MIT, Berkeley, Stanford en ook met Singapoer en Hongkong. Twee reuzen ook buren in Azië met zeer verschillend profiel.

 
DUITSLAND GAAT HET (NOG) GOED
Het moest 0,2% van zijn BBP inleveren maar de kortere termijn ziet er niet slecht uit. Altmaier legde het goed uit en zei dat het land aan de autonormen moest werken om de grote auto-export te redden. En dat ging lukken, beloofde hij.

En al gauw werd de betere export aangekondigd het was dus een lichte verkoudheid.  Het budget in evenwicht voor de 6e keer,  de staatsschuld blijft zakken (onder 60% = euronorm einde 2018), de ww op 3,5%  en liefst 45 miljoen werkenden,  En de groei wees weer naar 0,3%  voor 2018 en Siemens meldde een gro0ot contract namelijk de metro in Londen van nieuwe rijtuigen voorzien. En de grote automerken bleven volop scoren, Nee, er is nog niks fout!

Maar op middellange en zeker op lange termijn zijn er grote zorgen!  De VS willen die duitse auto-export remmen, mogelijk stijgt de rente verder, die Brexit doet zeer en  dat onhoudbare drama in Italië is zorgelijk. Maar de ergste is het komende tekort aan arbeidskrachten: nu al 1,5 miljoen onvervulbare vacatures...
Leon de Marsilho, 2019
























 



 


 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten