Totaal aantal pageviews

donderdag 19 juli 2018

MARSEILLE RILT VAN EUROPA ZONDER VRIENDEN!


CHOSING EU-FRIENDS: 2018

EVEN RILLEN?  DENK DAN AAN DE EU ZÓNDER VRIENDEN!
 
DE HUIDIGE G7 VRIENDEN, DACHTEN WE TOEN NOG..

Is deze titel een slechte grap of... iets wat zich al stevig aftekent? Nu Brexit dichterbij struikelt en ex-geallieerde Donald ons niks meer vraagt en overleg afschafte? Hij genoot van de spartelende Merkel die de CSU-aanval nipt wist te overleven. Zie Erdogan met zijn groeiende macht en tuimelende Lira en economie. En denk aan China, met zijn giga-zijderoute, ook azend op Oost-EU-landen, die Poetin best zien zitten. Die zorgvuldig alles sterk hield, wat voor zijn korte termijn machtsspel nodig was, maar die ook de lange termijn laat slippen.. Denk aan zijn vele kernwapens die (na Brexit) enkel Frankrijk in de EU nog bezit. En zie, -mogelijk nog erger, want in het hart van de EU-, Italië nu met een ultra-rechtse/linkse regering, die de EU niet moet maar Poetin OK acht. Nederland moet helaas toegeven dat PVV en Forum voor Democratie Poetin ook "acceptabel achten", ondanks MH17!  Bij dit alles 
vergeleken, is dat stroef-lopende “EU oppoetsen van Merkel en Macron om de as Berlijn..Parijs te redden´, eigenlijk peanuts geworden.
Dit is in een nutshell `de EU en haar buren`, waar dan Afrika nog bijgeteld moet worden. Dat vooralsnog nog verdrinkt in zee of boottochtjes moet maken. Voor dat Spanje de 100 zieken op de Aquarius een dokter toestonden! De komende jaren groeit de stroom afrikanen naar de EU want dat continent verdubbelt en het MO groeit ook met 25%. Als slechts 1% van Afrika´s aanwas zou komen, zijn er dat 200 miljoen-jaar. En de EU gaat naar.. 450 miljoen terug.. 
Elke (geo)strateeg erkent dat het de EU, nu en eerder, totaal aan strategie ontbrak, in een geo strategische zeer wakker geworden buitenwereld. We staarden jaren naar `onze Brusselse navel`. Waar enkel ene president Tusk te zien is met nog geen 10% van de allures van Poetin, Erdogan of nu ook Trump! Waardoor elke manoeuvre op voorhand mislukt.. 
 

Sinds 1920 wende Europa blij aan de idee, dat er altijd wel iemand was die ons kwam helpen.

DE ANDERE VISIE VAN TOEN
D-DAY VRIENDEN: ZIE NU BREXIT EN TRUMP 


In de tijd van Stalin, toen die nazi-monsters in 1940 ons pakten en zeker na 1945 met dat massieve Marshallplan met zijn giga-geld- en -producten-stroom!  Later hoefden de amerikanen óns echt niet uit te leggen, waartoe hun enorme “militair-industriele complex” diende: die stapel russische atoombommen was overtuigend.

ZO LIEP HET: 1870-2000

 Zo raakten we “ver-slaafd aan ameri-kaanse steun en hulp” en de VS deed ook alles om ons “lekker afhankelijk te houden”. Ze deden ons, -met vriende-lijke nadruk-, voortdurend hún regels slikken en waren bij vernieuwing vooral onze vóórgangers..  

BUILDING NEW FRIENDSHIPS TIES
Dat maakte ons stekeblind! We dachten dat het altruisme was, terwijl het cynisme er eigenlijk afdroop. We waren voorbeeldige vazallen, die dociel de aangewezen grenzen van de eigen autonomie pikten, waarbij enkel die euro dé uitzondering werd.  
Dat alles staat nu op verdwijnen en we zien duidelijk dat we  alleen komen te staan. Want amerikanen komen óns  echt niet (meer) verdedigen! Trump regeert zonder enig overleg met ons, wat onder Bush al begon (dank aan dat : “Oude Europa van George"!). Ook Obama deed dat, maar wel ´more charming`. Hij zei openlijk: “Mijn concept is dat van zachtjes en via de achterdeur” en had het over `Pushing from behind`. En dat wil Donald echt niet meer...
UIT DE TRUMPSE GEOPOLITIEKE KEUKEN

Naar de VS luisteren als dat in ons belang is, is één ding, maar doorgaan met naar hun pijpen dansen is wat  anders. Trump dwingt ons dagelijks dat nu te oefenen! Als hij het ene na het andere doet, wat ons doet afgrijzen, omdat het in niets strookt met wat wij graag willen. Maar we weten nog heel slecht hoé daarop te reageren!

Hebben we wel echt door waar het heen gaat? Nu terroristen ons thuis belagen en we gaan geloven dat Washington ons geen GI’s zal sturen. En wat als Poetin zijn landhonger voortzet, na Georgië, de Krim en Oost-Oekraïne? Wat dacht U, toen Poetin een oranje truck sturend eind mei, over die nieuwe brug van Rusland naar de Krim, reed? Wel dan snap je wat volgt als er iets echt ergs zou gebeuren, En geen enkele amerikaan die ons met wapens komt helpen?
NA GEORGIË EN DE KRIM NOG EEN STAP?
Wie wil zich nu nog laten neer knallen voor ónze vrijheid?


De europeanen kunnen
 alleen weinig uitrichten tegen zulke aanvallen en onze zelfmoord-populisten en "ingeslapen atlantiekers" weten ook niet meer "wat te doen"!

Daar je nu niet (rap en sámen) op voorbereiden, zou 
onvergeeflijk zijn. Nu niet alles doen om onze legers te moderniseren, ze fors uit te breiden en onze zee- en landsgrenzen, adequater gaan verdedigen, is niet langer acceptabel! En: nóg afhankelijk worden van VS-legers, satellieten, onderzeese kabels etc. kan zeker niet meer! 

Wat Macron,-nog wat eenzaam-, roept over “de nieuwe EU”, lijkt geen optie, maar pure, keiharde noodzaak! Want enkel zo kunnen wij wat ons aan waarden en cultuur lief is nog echt hoeden en verdedigen!

A LOT OF FALLEN STARS!


De EU moet dus echt kiezen! In het oosten: een nieuwe Koude Oorlog met Moskou óf een acceptabel strategisch verbond met de russische beer?  
POETIN'S DROOM...

Poetin is op zijn top, maar het kraakt wel luid achter hem. Zijn economie zit muurvast, hij moderniseert niet, de armoede schiet omhoog en de bevolking vergrijst zeer snel. En de oppositie is in het land actiever dan ooit. Poetin drijft nog op zijn militaire en geopolitieke power/kennis en handigheid, maar raakt ook aan zijn grens. Het zal dus anders moeten in dit grote olie en gasland. Merkel ging in Sotchi bij P. op bezoek met vele verzoeken en dat toont de omslag goed aan. Ze wilde zelfs wat terugdoen omdat ook zij baat heeft bij een beter contact met Vladimir.

Iedereen weet het: Rusland is op langere termijn nodig als partner bij onze defensieve wederopbouw, energie-levering en we kunnen hem niet als vijand houden!

ENERGIE-PRENT: TOT ZON EN WIND WINNEN?
Rusland heeft alles wat wij niet of weinig hebben.  Onze veiligheidsbelangen zijn,- wat de islamitische terreur betreft-, ook gelijk en zie dat vele gas! We zien  hoe de Oost-EU Poetin herontdekt, Italië ziet nu Poetin als nieuwe vriend en Wilders, Baudet en Le Pen zijn ook Poetin-fans.
En wat te denken van Erdogan, die de EU al bijna is vergeten? Op weg naar een dictatuur met een islamitisch tintje als hij de verkiezing wint? En gaat hij dan achter zijn Ottomaanse droom aan? 
ERDOGANS DROOM?

À la Iran nu? De EU-ers van Turkse origine vallen steeds meer op: zij zien Erdogan eerder als hun toekomst dan ene Tusk? De oostelijke EU-flank is even onrustig zoals de Atlantische. Maar de laatste is een grote oceaan..     



HOE LANG NOG ZO?
Gezien de nieuwe wereldprent is Rus-land onze “natuurlijke strategische partner voor morgen”.
Ook omdat het aan China grenst wat voor Moskou spannend is. Zeker nu China met zijn zijderoute er 
aan komt.

CHINA EN BUURMAN RUSLAND


In het komende decen-nium blijkt wat we in de EU nog sámen kunnen.  Daarbij komt ook de Nato, -waarin de VS nu flippen-, te staan in een beeld, dat 
volledig omslaat. Ooit waren russen en west-Europe-anen goede vrienden: tot het communisme daar overnam. Maar dat duurde maar 1990-1917= goed 70 jaar. En over 30 jaar is de val van de muur ook 60 jaar geleden..

EUROPESE STERRENSLAG

Hoort u deze zaken dagelijks rondgaan in de vele debatten, ook in ons parlement? Wel nee! Wij europeanen staan eenzamer ervoor als ooit te voren! En verzwakken binnen de EU ook op een manier die niemand ooit durfde te bedenken!


EEN MAN MET ÉÉN VISIE...:
De aankondiging van de chinese zijderoute van 1000 miljard klinkt de O-EU-landen als muziek in de oren! En de zwanenzang van Poetin wordt met genoegen beluis-terd in een klein dozijn landen in de oostelijke EU.
 Polen en de balten vrezen P. nog maar aarzelen ook over "Brussel". 

Wij letten nu vooral op die trumpse capriolen en denken dat het over 4 jaar over is. Terwijl dat de vraag is: Tr. wint dagelijks steun in de VS! De "mid-terms van november 2018 in de VS" worden een grote test en allen bereiden zich voor op deze belangrijke psychologische test!  Donald "is here to stay for some time” zeggen kenners van het hart van het huidige VS-volkje.. 



 
VS MIDTERMS 2018
Dus: wij praten nauwelijks over de echte grote dilemma's. Als de nu blijkende grote schaarste aan werkers, nu de economie even doortrekt! We willen ook niet zien, dat het structureel is en de eerste forse tik na jarenlange ontgroening en vergrijzing! 

We denken niet aan de legers italianen, spanjaarden (en later turken en Marokkanen) die we eerder binnen haalden. Omdat we wilden profiteren van die enorme 


“Aufschwung" (die Duitsland als eerste liet zien).
Nee, we praten bezorgd over “massa-immigratie” naar Europa en de demografische explosie in Afrika. Terwijl daar toch onze redding ligt: als het samen lukt om te werken aan regulering van die immense stroom!

ITALIË BEGON AL...
De nu ca 9 miljoen van hen in de EU kunnen over 30 jaar tot wel 200 miljoen gaan. Terwijl de EU om "het actieve deel van de bevolking" met 80-100 miljoen zou moeten aan vullen. Om onze welvaart te kunnen behouden en ook op goede voet te blijven met de buurregio Afrika, die ons zeer nodig heeft! En wij hen als groeiende afzetmarkt..  


Besef ook ,dat het afgrijselijke Gaza-incident, toont wat ons  kan gebeuren, als wij omringd zijn met enkel vijanden? We weten toch dat Israël uit alle macht tracht de eigen joodse bevolking harder te laten groeien, dan “de andere”? Dat men daarom miljoenen uiterst orthodoxe joden uit O-Europa binnen haalde, die een groot nageslacht leveren? Zie ook die (nu al) 600.000 kolonisten die zich in/bij de bezette gebieden vestigden?



“De demografie is de moeder van alle veldslagen”, leert een wijs gezegde! Weet niemand in Europa dat daarom ook Israël HET high-techland van de wereld werd?

MOGELIJK BREUKLIJNEN VAN DE EU 

Met de beste verdedigings-techno die bestaat en ook de sterkste economie van de OECD?  Wel dat alles leert DIT land ons, daar zien we hoe een land dat WEL de grote gevaren om zich heen voelde, dat aanpakt!


Weinig van dit alles is in de EU te zien, terwijl we al op weg zijn naar iets dergelijks! Daarbij weten ook, dat Europa met KI, robotica, neuro-techno en “de verbeterde mens” ook nogal achteraan sukkelt! En dat we in Nederland niet één tank hebben en veel te weinig moderne verdedigings-tech.. en onvoldoende moderne militaire knowhow! Nog weinige 
maken zich sterk voor een groter en moderner leger en SAMENWERKEN in een EU.
Aangevoerd door een EU-raad, die uitstraalt dat het om “overleven gaat”!  
DIE WAREN ER OOK AL TEGEN!

Over 10 jaar zullen we de haren uit onze grijze koppen trekken over zoveel naïviteit!

Vrede “nu en morgen” vereist keiharde overle-vingsstrategie met alle high-tech, die op vandaag 
 nodig is! Want om ons heen wacht niemand! 

Kijk naar Poetin (nu DE regisseur in het MO), naar Trump (die ons tegen China en Rusland opjaagt) en Erdogan ons verwijt “onze hoge waarden niet te volgen” bij de slachtingen rond die Gaza-opstand.  

Wel nee: wij kijken weg van de aanstormende werkelijkheid die duidelijk verschijnt! De eerste visionair die hier een oproep predikt moet nog opstaan! In de EU houden het bij “protest tegen een hoger EU-budget” terwijl overduidelijk is dat het MOET. Voor “nieuwe taken”! Nee, gewoon om te zorgen dat het niet fout afloopt!

Moet je concluderen dat we lijken op de oude ruziënde romeinen rond 250 na JC? Die ook door “barbaren werden bedreigd” en die niks veranderden en onderling ruzieden? En die in 400 na JC ten onder gingen..
ROMEINSE RIJK; NIET VOOR EEUWIG!



Is dat wat de rijkste bejaar-denregio ter wereld gaat overkomen? Omdat we nauwelijks energie stopten in goed observeren en analyseren wat direct OM ons heen gebeurde?  Omdat we het zo druk hadden met de stagnerende salarissen, de foute verhuizing van de mariniers naar Vlissingen en het veroordelen van Wilders voor zijn foute woorden over meer of minder marokkanen? 

Wat geven we straks als uitleg aan het nageslacht, met krakende stem en beschaamde blik? "Wir haben Ess nich gewusst"? Wel laten we hopen dat dit ons niet gaat overkomen!

U denkt dat ik overdrijf en het te zwart zie? Toch weet ik me in gezelschap van andere, als de franse Jacques Attali (imposant geopolitiek denker). En, hoe Nethanyahu er over denkt weet u ook. De laatste Trump-stunt rond de G7, miste u ook niet: die kan niet worden misverstaan! 
De EU is op weg een geopolitiek weeskind te worden, dat een aardige erfenis bezit. Maar dat niet meer weet hoe die nu te beleggen..... 


Leon de Marsilho, 17 juli 2018



1 opmerking:

  1. Diep en breed .
    Veel kritiek, maar weinig oplossingen.
    Als we de bepleiters van een basis-inkomen mogen geloven, dan hoeven we (bv in Eu) niet meer te werken voor dat basis-inkomen . De gedachte is dat a.i. en robots veel werk overnemen. Een mooiere reclamespot voor arme en werkloze Afrikanen om hierheen te komen kun je niet bedenken. Ik zou óók gaan ���� . Dus: een vraagteken bij het demografische verhaal. Ezecheël sprak een waar woord : pas op , laat je niet onder de voet lopen !

    BeantwoordenVerwijderen