Totaal aantal pageviews

dinsdag 24 juli 2018

HOE MAF GAAT HET NOG WORDEN?


 
MENSENHERSENS IN 2050? 50/50?
 
 

 HOE GEK GAAT HET NOG WORDEN?
 
Nee, ik wil het niet hebben over de nieuwe Europese burgeroorlog  van Macron, over de anti-raciale heropvoeding van honderdduizenden personeelsleden bij Starbucks in de VS en niet over de nieuwe machtsgreep door Erdogan's vroege verkiezingen. Ook niet over het einde van de Castro-dynastie in Cuba en niet over rocket-man Kim, die 28.000 VS-GI's in Z-Korea niet meer erg vindt. En zelfs niet over de weer aangroeiende stroom vluchtelingen uit Libië na de winter... Maar ik vond die nieuwe robot om Ikea-meubeltjes te monteren wel een leuk item.. Kortom het gaat niet over politieke gekten, maar over dolle innovatieve kuren van de moderne mens. Zie het lijstje met de thema's van deze blog..

THEMA’S:
-MEDICI ZONDER GRENZEN-GOOGLE EN IBM GAAN MEDICI WORDEN.-MENSEN REPAREREN EN UITBREIDEN?-CRISPTECHNIEK EN DNA~~ALGORITMES EN AI BIJ DE WERVING -MUSK WIL MET ONS DE RUIMTE IN..-KI EN ROBOTPOLITIE-VOORSPEL EN BEHEERS DE MISDAAD-REPRODUCTIE EN RUIMTEVAART



Ik keek in 1969 met mijn grootmoeder (toen 84), naar TV-beelden van de VS-maanlanding. Zij zag mijn enthousiasme: ik was net afgestudeerd en werkte op de THE. En ze vroeg me: “Dat geloof je toch  allemaal niet, Leon”?






MIJN OMA GELOOFDE ER NIKS VAN!
Dat deed me in een klap voelen hoever zij was achtergebleven in de veranderende wereld van toen. Vanaf die dag vraag ik me regelmatig af of mijn grootouders in de 60-er jaren en later, ook hebben gedacht: “Waar moet dat met onze wereld heen?”. Wat ik me nu zelf afvraag!

WAT BETEKENEN GENERATIES NOG NA DE VOLWASSENHEID?


Dat is wat vooruit-gang met ons mensen doet: het vervreemdt ons, overrompelt ons en niemand legt het ons echt uit.



Bij dit alles geldt, dat onze generatie zelf de kiem legde voor deze ontembare Werdegang! Dus wat kunnen wij de huidige generatie dan verwijten? Wij waren zelf van die gekke uitvinders.. Daarom werd Da Vinci in zijn dagen ook als een dwaze gestoorde gezien, terwijl hij een visionair was! En bedenk ook wat Darwin veroorzaakte met zijn evolutieleer.
 
Nu lezen we het boek Homo Deus, waarin Hariri zich afvraagt of de mens god gaat vervangen. Het allerhoogste, het opperwezen verdwijnt na 3000 jaar? Daarvoor waren er enkel religies met vele en nogal menselijke, goden.. Weet ook dat nu minder dan 50% van ons op aarde een monothe-ïstisch geloof, met een almachtig opperwezen, 


aanhangt!  

ZIE HIER  HOE SNEL HET ZAL GAAN..
Onze historie is steeds een herhaling: enkel tempo en impact nemen toe. Of is dit een onderschatting? Want vele beweren dat het straks nog heel veel sneller zal gaan!
Gaat de evolutie van de wereld altijd aan de oudere generaties voorbij? Daar lijkt het weer op: maar dat  
zelfmedelijden helpt niks.
Uit dit soort beschouwingen ontsproot de idee om een greep te doen uit de schrikbarende (of fantastische?) ontwikkelingen die er zijn. Zie wat volgt..

 
Musk is één onbetwiste topper in innovatieland. Wie zijn deze haastige dwazen?  
M's jeugd was rommelig, met scheidende ouders; hij knutselde vaak met broertje Kimbal. In 1989 (nog niet volwassen) vertrekt hij uit Z-Afrika, naar Canada (moeders geboorte-land). Waar hij kennis maakt met computers (Commodore VIC) met 20 jaar: zijn videospel werd door Google gekocht!

ECHTE MUSKTAAL! 
Hij gaat naar de uni van Queens (Ontario) en trouwt een medestudente. Dan naar de VS waar hij speeches doet, tegen betaling. Hij wil naar Stanford: maar verdwijnt al na twee dagen. Dan komt Internet en met 28 schept hij het platform Zip2 voor kranten-inhoud (dat NY Times koopt voor 22 miljoen). Daarna maakt hij het betaalsysteem X.com, dat fusioneert met een ander tot PayPall. Waardoor hij Thiel en Nosek leert kennen (beide nu in Space X). Als eBay Paypall koopt levert hem dat 165 miljoen op. Hij gaat een jaar sabbatical, hertrouwt en krijgt kids. Hij ontmoet Eberhardt en Tarpenning en doet met hen werk aan E-auto’s: en begint Tesla. Dan gaat hij zelf in raketten omdat men hem geen raketmotor wil verkopen. En tegen de bazen van Arianespace, Boeing en Int. Launch Service zegt hij: Ik heet Musk en jullie zijn over 5 jaar plat. Intussen hertrouwt hij weer. Hij wil op Mars sterven en is dol op de paradox van Fermi. “Die onvindbare in de ruimte betekent dat ze er zijn en óns observeren”. Hij is een provocateur en vecht ook stevig in autoland: vooral met Goshn (Renault). Die wijst op zijn vele staatsgeld en rommelige autoproductie bij Tesla. En zegt: Wij groten verkopen 93 miljoen auto’s en Tesla nog maar 75.000. Maar Musk kreeg ook 250.000 bestellingen van model 3!

Musk is anarchist en zeer liberaal, maar kreeg toch geld van NASA voor zijn raket. Er werd al voor 9 miljard daarvan verkocht! Zijn giga-batterijenfabriek in de VS is ook met 1,25 miljard staatsgeld opgestart! Maar met zijn laatste raketstunt staat hij weer te schitteren nu er een Tesla in de ruimte rondjes vliegt... Musk is maar één voorbeeld: er zijn er tientallen die de wereld op vele gebieden ferm opschudden. Creatieve destructie, maar ook enorme progressie.. En mogelijk zijn zij toch de redders: van ons allen?    
 
Google en IBM gaan ook in het “medische”, want rond 2030 zitten miljarden data in onze medische dossiers. Door DNA-registraties, neuro-kennis en (de aan ons hangende) opnemers. Dat alles bijhouden/analyseren lukt onze dokter niet.

ZIE HOE OOK INDIA IN STAPT


Het Rockefeller Institute stelt: AI is 1000 keer sneller dan een geneticus bij vaststellen/analyse van hersenkanker. Die machines van morgen zijn beter: AI wint. De digitale meesters worden ook medische toonzetters: IBM en Google gaan voorop en investeren massaal (IBM-Watson = AI, draait al). Google toont dat zijn AI sneller huidkanker determineert dan een huidarts. Zijn bedrijf Verily showde dat met één foto en wat steekproef-data van 300.000 zieken. Zijn AI produceert ook een prima hart-vaatziekte diagnose. Men volgt al 4 jaar de data van 10.000 vrijwilligers: die zichzelf (en hun huis!) vol sensoren plakten. Die data worden geanalyseerd en hun DNA is vastgelegd. Zo gaat men aantonen dat je ziekten prima kan zien aankomen en risico’s goed zijn te voorspellen. Zuckerberg (Facebook) wil 3 miljard investeren: in 2030 wil hij tot de top horen. Amazon lanceert “divisie 1492”, om in te stappen. Baidu (van Batx, China) startte ook. We gaan van wat “ongecoordineerde ambachtslieden met een handjevol data” naar een giga-industrie op medisch gebied. GAFA toont het: de medische wereld gaat echt op de schop.. 
 
De neurotechnologie bemoeit zich met onze hersens. Musk voorop met zijn bedrijf Neuralink dat onze “86 miljard neuronen wil helpen”. Over 5 jaar zijn de neuro-enhancements” klaar en wil hij daarmee de mens “uitbreiden”.

MUSK DE MULTI-INNOVATOR

Dr. Dong Song (university  Calif.) test implantaten bij epilepsie patienten: om crisiseffecten te verminderen; men zet implants in hun geheugen-hersen-delen. Pulsen hebben effect op het geheugen: +30% vergroting! Dong ging door met implants bij Alzheimerpatienten en wil meer. Er zijn felle tegenstanders van zijn aanpak! We zien hoe dicht “reparatie en uitbreiding” weer bij elkaar liggen! Dat  wordt een kluif voor neuro-ethici: deze discussie van de 21e eeuw. Gaat de wetgever epilepsie-behandeling met implantaten verbieden? Moeten mensen met implants die “declareren bij wedstrijden”? Krijgen zij andere beoordelingen op school vanwege hun “addities”? Dat alles vraagt ons ene Laurent Alexander. Die wijst op collega Nicolas Bouzou die zegt dat ook dit vele nieuwe banen oproept: zelfs die van neuro-ethicus bij examens! Zie ook Prof. Alim-Louis Benabid met Parkinson implants. Hij was ooit tegen, maar is nu overtuigd voorstander.

 

De medische elite volgt de transhumanisten. Ene Jean Marie le Méné (expert in trisomie) ontdekte ook zijn dilemma. Hij kan implants inzetten om handicaps te verminderen. Wat het aantal abortussen vanwege trisomie doet verminderen. Nu worden in O-Europa 96% van de trisome vruchten (trisomie 21) afgedreven. De medische wereld gaat dus ook.. over de kop.

 Dus op naar medici zonder grenzen: ze krijgen machtige wapens tegen vele kwalen. De verzegelde wereld van Darwin gaat open: het genetische harnas smelt. We gaan aan de genen knutselen en scheppen “wat we willen”.

 


NO BORDERS? 
Genetische ziektes bestaan straks niet meer! We gaan ook koren in de Sahara oogsten en geven tomaten de gewenste smaak en kleur. Microben gaan elke vervuiling oplossen en dat CO2 op-peuzelen. De ideale wereld is nabij: over 2 generaties is alles anders.


Wat rechtvaardigt dit optimisme?
DNA: CHROMOSOOM MET GENEN... 

Wel, vooral de vooruitgang in het genetische en het sublieme gereedschap om dat te manipuleren.

WERKEN MET DE DNA-SCHAAR: SIMPEL!


Als eerste de CRISPR-Cas9: de moleculaire schaar, uitgevonden door Emanuelle Charpentier en Jennifer Doudna. Goedkoop en gemakkelijk gereedschap om genen te manipuleren. Een fout gen weghalen kan en vervangen door een ander ook. Zo wordt een ziekte bestreden én je kunt ook een mens meer power geven! Simpel als “knippen-plakken met uw PC”!  

AAN DE SCHAAR IN HET LAB...
Feng Zhang (China) vroeg patent aan: voor behandeling met Crisp van planten en dieren. Want de collega’s hadden in hun patent enkel microben genoemd en nu is hij patenthouder voor "de rest".


De recente ontdekking van het mechanisme dat functioneren van die genen regelt (=epigenetica), maakt alles nog complexer en..mooier! Men ontdekte ook dat gen-regulering verandert door de omgeving van het organisme! Dus door: voeding, milieu, vervuiling, stress en tabak etc. .. Onze omgeving blijkt bepalend voor HOE het genetische zich uitdrukt!  En: die veranderingen overerven en dat is echt schrikken. Mendel en Darwin keren zich nu om in hun graf!


Dit regel-mechanisme zit dus ook op de chromosomen. Op onze 22  X+Y) chromosomen zitten 22.000 genen waarvan men tot voor kort dacht, dat slechts 2% er toe deed (dus 98% niet). Dat zou “de reserve van de evolutie zijn”, was de idee. Helemaal fout: die vuilnisbak bleek essentieel  en Joel de Rosnay zegt: die ontdekking is goed voor de Nobelprijs).

Elk gen werkt dus via dozijnen zones van regulateurs en schakelaars, die ook op andere chromosomen zitten. Wat logisch is omdat niet alle cellen gelijk zijn: die ze zijn gespecialiseerd. Voor: de neuronen, de lever, of de huid etc. Denk aan slingers met kerstlichtjes: de lampjes (=genen) kunnen met duizenden schakelaars worden bediend.




EPIGENETICA: HET SLUITSTUK VAN ONS DNA













Het probleem is nu: waar zitten die regelaars en welk gen regelen ze? 3000 labs werken hieraan: het regent vondsten. Zoals de Uni van Pensylvanië: champignons de Paris die niet bruin worden als je “een bepaald gen uitzet”. Andere: schadelijke genen uitzetten bij pindanootjes of kiwi’s, die allergieën  uitlokken. En binnenkort weten Z-Koreanen hoe je bij bananen het gen dat een linke champignon veroorzaakt plat krijgt.  Du Pont mocht van de VS-regering een nieuwe mais uitbrengen, die met amylectopine is verrijkt en is in 2021 op de markt..




Niet alles kan nu, zegt Peter Rogovsky (Inra project Genius). Bananen in Frankrijk kweken blijft complex: je moet honderden genen aanpassen en exact weten welke. Met 10 instituten werkt men samen aan: koren, mais, rijst, koolzaad, tomaat, appel, aardappel, rozen etc. , om die resistent te krijgen tegen ziekten. Ook ziekten die ontstonden door klimaatverandering. Experts van Cold Spring Harbor (NY) vonden bij tomaten de schakelaars, die de grootte, de vertakking en de plantvorm bepaalden. Je kunt nu vruchten aanpassen zonder aan hun gen te wijzigen en dat kan voor alle planten. Dat gaat ook super-rendementen geven: hoezo voedseltekort? 

En: het kan ook bij het fokken van dieren. In Missouri zijn varkens niet meer gevoelig voor bepaalde syndromen door EEN gen te blokkeren. Ook de vogelgriep-gevoeligheid kan weg: een gen vinden en het virus doet niks meer. Ook het omgekeerde kan: zet resistente genen in bij dieren. Shaanxi-experts (China) planten een gen in dat tuberculose voorkomt bij koeienembryo’s. In Minnesota fokt met Holsteinkalveren zonder horens. Als de autoriteiten et OK vinden zullen straks 10 miljoen koeien per jaar niet meer lijden onder die hoorn-amputaties.

Maar CRISP kan niet eventjes alles (Denis Milan, Inra): de kwaliteit van melk heeft met honderden genen te maken! Maar we de gevoeligheid tegen hinderlijke proteïnen is op te lossen. En dierenleed kan minder worden: het killen van mannetjeskuikens hoeft niet meer. Want door hun eieren fluoriserend te maken, kun je ze tevoren ontdekken.

En nu ook “de mens” dus!  Waar autoriteiten extra bij gaan  opletten. Er lopen nu een 20-tal onderzoeken: de meesten in China. Waar zijn niet langzaam zijn. In Chengdu-ziekenhuis wordt  longkanker bestreden, door te zoeken naar de schakelaars die de immuuncellen regelen en zetten die schakellaars op UIT!  Dat ligt lastig omdat ook gezonde cellen kunnen worden geraakt. Intussen zoeken de chinezen al bij: kankers van huid, prostaat, nier, darm en vaten..  En bij baarmoederhalskanker. Een gel op de baarmoederhals (waarin CRISP zit), kan dat nu voorkomen.  Jan van Pijkeren (Wisconsin, Madison) werkt aan microben die resistent zijn gemaakt voor antibiotica. En geeft patienten Crisp te eten, dat de goede bacteriën niet schaadt.

CRISP etc. kan de medische en de agrarische kunde totaal omver werpen! Als we verder gaan en in zoverre “men experimenten toestaat”.  Zie de oude OGM-strijd die sommige experts ooit deed stoppen. Het is nu gewoon even wachten op een plant of dier, genetisch aangepast via Crisp! En hoor Denis Milan: elk varken wordt geboren met in zich 150 à 200 genetische mutaties van natuurlijke aard. En er zijn ongetwijfeld dus Crisp varkens die op natuurlijke wijze ontstonden!  Dus CRISP veranderde ons al van “jagers-plukkers” in agrariers! Bij het inzetten van menselijke embryo’s wordt het echt spannend: mag dat wel? En moet  daarvoor een EU-wet komen?

Er liggen nog best obstakels op het CRISP-pad. Maar intussen mogen de twee Crisp-dames best de Nobelprijs krijgen! Immers, Bob Dylan kreeg die omdat hij ooit zong:  "The times are changing”..


Misdaad zien aankomen en bestrijden, kan ook via AI!  In Frankrijk beproeft men  programma Predvol. Het principe is eenvoudig: registreer alle misdaden, zo´n 7 a 10 jaar, put uit eerdere registraties en analyseer ze.



BIG COP WATCHING US
DE INTERVENTIES VOOR VANDAAG IN DE STAD..



En: de machine u  kan vertellen waar en wanneer een volgend incident komen kan, met een zekere waarschijnlijkheid. Voor: auto/diefstal, inbraak, overvallen, etc.  Als je dat blijft bijhouden, ontdek je ook veranderingen, trends.

11 franse Departementen experimenteren bij de politiediensten. Met indrukwekkende resultaten (vlgs Laurent Collorig, SCRC). Liefst 83 à a 87% der voorspellingen kloppen!  Minister Collomb (Biza) is opgetogen. Voor de meer “opportune misdaad (bv tasjesroof)”, ligt het wat lastiger. Maar “overall” is Patrick Perrot tevreden met zijn project, waarbij 10 experts hielpen. IBM deed ook een voorstel (zoals in UK en in Chicago), maar men wilde het liever zelf= onafhankelijk doen. Dus Predpol uit Californiè kwam nog niet, al werd het deels in de Savoye ontwikkeld, op basis van seismologische modellering! ISTerre deed dat (David Marsan) en zo kwam er in 2010 een algorithme voor bevingen. Aardbevingen en misdaden gebeuren vaak op bepaalde plaatsen en na bepaalde tijd..

BIG DATA HANDLING VOOR MISDAADPREVENTIE


Frankrijk wil de VS hierin niet gewoon volgen, want men wil de agent meer invloed geven bij het besluiten van waar te patrouilleren. Experts spreken over: analyse van de besluitvorming en liever niet over preventieve politie. Wat teveel aan Minority Rapport (film van Spielberg) doet denken met die Precrime agenten (verhaal: Philip K. Dick).

In Chicago registreert men van elke delinquent vele data: relaties (ook met gangs), verleden, vrienden, vijanden en dat geeft puntenscores. Boven 500 wordt iemand “preventief verhoord” en het versterkte ook al de AI/aanpak in de wijken. Maar er werden veel zwarte mensen opgepakt in Oakland: wat in Frankrijk ondenkbaar is. Deze techno gaat vele in Frankrijk dus verontrusten: profilering is daar ongewenst, zeker per individu en wijk.


Het franse CNIL kijkt mee, bij het toepassen en ontwikkelen van algoritmen.  Automatiek mag niet..  en ook geen individuele data in data-bases. Maar via geolocalisering komt er dat er toch in: Iemand woont immers ergens. Ook als je enkel datums en delicten invoert, kom je toch ook uit bij individuen, die ergens wonen..  Testresultaten gaan nu naar generaal Richard Lizury: hij kijkt ook of eea uit privacy-oogpunt kan. Zowel politiemensen als privacy-adepten zijn nog voorzichtig. Veel agenten kennen hun wijken en `klanten` goed. En: niet alles wat gebeurt wordt aangegeven, dus zijn die data zijn incompleet. In Italiè experimenteert men met ‘Key Crime’ en Duitsland test Precops (Neuremberg en Munchen).
Zouden de crooks deze systemen ook niet willen hebben en/of meekijken bij wat de politie doet? En zo een andere misdaadplek of crime–tijd kiezen? Wat een nieuwe, gemanipuleerde crime oplevert..

 

Boston Dynamics publiceerde een video over de laatste robots, die meer doet schrikken dan Jurassic Park. Baas Marc Raibert schrok en verkocht de business en nieuwe eigenaar Google verkocht het aan Masayoshi Son (die een fonds van 100 miljard ophoopte). Die ziet het “singularity moment” (= robot passeert mens) komen en wil al dat geld daaraan spenderen. 
 

ROBOTS DE NIEUWE "SOCIO-PATEN"? 
DAT ZEGGEN ER MEER



Son verdedigt zijn plannen en denkt dat robots een IQ van 10.000 kunnen bereiken. 100 is nu gemiddeld en 200 is echte top.Wat gaan die robots doen.. hacken, buggen, terroristen killen? Voor dit gebeurt moet er dus gezorgd voor robot-registratie bij de politie. En ze moeten ook op verhoor komen en er is robotwet nodig. 

MET DE NADRUK OP "COULD" = ZOU KUNNEN..

Wat gaat gebeuren in de wereld die komt? Met hyperpower als nanotech, biotech, Infotech, cogno-tech (NBIC)?  Vooral IA en biotech zijn link. Science liet in 2017 weten dat een team een oude stam van het roodvonk virus (variole) tot leven bracht met slechts een100.000 dollar budget!

Robotpolitie moet ook en tot 2050 gaat het nog wel. Omdat tot dan een mens die robot in de fout stuurde. Maar wat daarna?

Met IA + kunstmatig geweten, kan ook veel fout gaan. Dat beseft Bill Gates en hij werd het met Musk eens (en wat andere ongerusten). Zolang er nog geen eensluidend beeld is, moet de idee over robotpolitie open blijven en aanpasbaar zijn. In 2040 zijn er al meer robots dan mensen: m.n. door die machines aan het internet! Men schat ze op 1000 miljard stuks en dat bewijst, .. dat de bewaking ervan ook enkel kan door robots kan! Dus hoe dan ook: die robotpolitie kan ook alleen functioneren als men ook robots inzet.. Zou die Zuckerberg dat allemaal weten? 
Dus: waarom ook geen algoritmes bij de werving ingezet? Zoals bij Unilever, waardoor het succes groeide van 62 naar 82%!  En: sneller en goedkoper. De machine/robot is ook hier beter dan de mens (of de betere helper van de mens).






In de VS denkt men dat 47% van de banen door AI zal worden veranderd in de 20 komende jaren. De mens is niet goed is in statistische zaken en denkt teveel in stereotiepen: dat doet de machine beter. En heeft teveel vooroordelen en is niet objectief (en rechtvaardig in zijn beoordeling.





Grote bedrijven gebruiken al vanaf 2000 Tracking System. Via Pyremetrics worden sollicitanten, -ook via video-, geanalyseerd bij hun sollicitatiegesprek, door het programma HireView. Alles loopt ook sneller: van 4 maanden naar 4 weken, en beter. De machine produceert meer diversiteit en meer “rechtvaardigheid”.

Het aantal universiteiten ging van 840 naar 2600 en het aantal niet-blanken steeg. Als de algoritmen niet vervuild zijn kunnen ze ons afhelpen van culturele voorkeuren en vooroordelen bij de werving. Zie ook het franse rapport Mr. Louis eiger XXX??  aan de regering. Dat aanbeval om bij sollicitaties de naam van kandidaten weg te halen. Een arabische of afrikaanse naam was te vaak een reden tot directe afwijzing. Zo erg was het wel..


Sommige ecologen denken dat hogere levensverwachting (door biotech) samen zal gaan met afname van geboorten. Want als koppels boven 100 jaar worden gaat het aantal kids per vrouw afnemen.  Collaps-ologen en de transhumanisten staan lijnrechte tegenover elkaar. De eersten zien onze jobs wegebben door AI, zien de grondstoffen en energie opraken en voorspellen ons aller einde. Transhumanisten zijn daarvoor niet bang..

BEVOLKINGSGROEI EN MILIEU
komt onze ecolo-gische ondergang en moeten we ook geen kids meer maken, om de natuur te redden? Zie VHEMT (Voluntary Human Extinction Movement), dat oproept tot een kinderstop. Opgericht door Luther Knight, die zichzelf deed steriliseren.

Maar de transhumanisten willen de Homo Deus, via NBIC. En Musk wil na die Tesla-stunt verder de ruimte in.


JAPAN 2100: 100 MILJ. MENSEN + X MILJ. ROBOTS?
Jef Bezos (Amazon) ook: hij gaat vrachtvliegen vanaf 2020, tussen aarde en maan, met Blue Origin..



Zij zien geen einde want ze  willen in de ruimte verder. Musk wil 1 miljoen mensen op Mars en Bezos wil met nieuwe raketten 1 miljard mensen in space in de toekomst. Hij ziet ook niets in minder kids, wil grondstoffen in de ruimte zoeken en ziet ons energieverbruik afnemen.  Stagnatie is neergang, zegt hij,  we moeten weer pioniers worden. Immers: onder 1 miljard nieuwe wezens  zitten ook 100 Einsteins en enkele Mozarts. We moeten eerst werken aan herbruikbare raketten. En ons werk zal, volgens hen, nooit verdwijnen.Dus moeten we naar 0 geboorten of naar + 1 miljard mensen extra in space? That’s  de question!
 
 
Musk wijst op ons gedrag en waarschuwt voor verdrinkende steden aan zee en praat over de verdwenen dinosaurus. Na de laatste Space X start (met Falcon heavy die met 42.00 km/uur wegvloog met een Tesla aan boord, die nu in de ruimte rondjes draait) geloven vele dat hij echt weg wil! Want hij plant een kolonie op Mars in 2040 met 80 mensen als start en geloof maar dat hij het proberen zal. Hij is nu 20 miljard zwaar en nr. 53 op de wereld en past in de groep: Carlos Goshn (Renault-Nissan), Jef Bezos (ook ruimtegek, Amazon), Warren Buffet (Solar City planner) en gaat binnenkort ook de Hyperloop doen (35 min.: LA – San Francisco). En wil de 100% herbruikbare raket vooral om naar Mars te gaan..




Musk is de renaissance-man, zegt Time, hij doet denken aan Da Vinci etc. .  Zuckerberg komt met zijn baby op TV en Musk praat over Mars. En ze strijden over AI. Musk wil ook Neuralink doen: een chip in onze hersens om ons te laten concurreren met linke AI-robots. Maar is ook een clown: hij bood vlammenwerpers te koop aan voor 500 dollar/stuk (en verkocht er snel 20.000). “Om tegen de horden dood-levende te strijden (uit de film)”, grapte hij. Hij is ongeduldig en kei-hard voor zijn engineers: zoals ook Steve Jobs van Apple.


En wat met onze ethiek rond dit alles?
Vele smachten naar dat uitschakelen van foute genen bij de mens. Daar gaan de chinezen het snelst. In Guangzhou testen ze met “overbodige embryo’s”: die ze maakten  door een gezonde eicel te bevruchten met sperma van mannen met erfelijke ziekten. Zo kwamen ze snel verder, maar ze planten dat embryo nog niet in bij een draagmoeder!

ER IS GEEN BAAS VAN DE WEELD!
IETS VOOR DE VN-VEILIGH. RAAD?






In het westen zijn we nog pas bij de muizen-embryo’s..  Zoals prof David Schaffer (Berkeley) die muizen met de ziekte van Lou Ghering injecteerde met virussen, die foute genen konden weghalen.  Dat lukte snel en ze werden veel ouder.

Vaak duurt het, zeker in het westen, jaren voor iets op dit gebied mag. Ook die organen-productie voor mensen via varkens en schapen.  Weg met wachten op donor en wetjes als van D66 zijn overbodig. Pablo Roos (Uni California) laat menselijke pancreassen maken door varkens.  Bij een varkensembryo van 1 dag oud haalde hij alle genen voor de pancreas weg en injecteerde er menselijke stamcellen in voor de mensenpancreas. Na 28 dagen al resultaat en sommige embryo’s hadden al 100.000 menselijke cellen voor een pancreas.  Maar: hij moest hij van de overheid stoppen, om ethische redenen. Want stel je voor, hij doet dat met de hersens. Straks knort er een varken met mensenhersens!

De mensen kiezen straks “hun natuur naar eigen ontwerp”. Ze grijpen in in natuurlijke processen en ketens: voor voeding, voortplanting en zelfs begroeiing! Polder-Nederland weet daar wel wat van en welk zanderig, droog land zou niet groen in dat zand willen. En zo komen er vele km2 bij om te wonen en te leven.. Het budget bevat ook de nieuwe te “maken delen van een land” een betstemmingsplan voor de hele natuur..



NOG EEN KEER....


Waar moeten we grenzen trekken en waarom? Enkel uit angst of “over-voorzichtigheid”? Gestoeld op verheven opvattingen als: Wat God schiep mag de mens niet veranderen? Wel bedenk dan dat het woord God in het chinees niet eens bestaat. In bijna alle polytheistische “geloven” zijn er dus ook geen “door de allerhoogste gegeven grenzen”! Wat dus zo is voor bijna heel Azië en voor de ongelovigen in het westen. En wat dacht u van superconservatief Polen en zijn Visegradvrienden?
Dus: waarmee kan en moet de staat zich bemoeien, die ons moet beschermen tegen kwaad! Maar wat is straks kwaad of goed?  
 


In achterblijvend Eeuropa roepen vele om een europese Darpa, net als in de VS. En men richtte al Jedi op (Le Gall (CNES), Siebert (CEA) en Hoke (Airbus)). 

DIT VERANDERT DE WERELD DIEPGAAND..

Als de EU dat niet snel doet gaat ze zwaar achterraken en zal de innovatieslag missen. De staten moeten dus helpen en samen werken. Zie hoe dat Space X-succes onze achterstand toont..



Leon de Marsilho, xx aug 2018

Geen opmerkingen:

Een reactie posten