Totaal aantal pageviews

zaterdag 2 juli 2016

DE STAD IS AL LANG ONZE TOEKOMST!




DE STAD IS AL LANG ONZE TOEKOMST!


NOTRE BELLE ET SI CHERE..... CAMPAGNE





Heerlijk toch? s’Morgens bij het opstaan uitkijken over het groen en de vogeltjes horen fluiten in de bomen? En de haan te beluisteren bij zijn ochtendgekraai. In die immense stilte, die de mens zo goed doet…

PAIS EN VREE AT SUNDOWN
Mooie romantiek, ook van de gegoede immigrant, die zijn boeltje pakte en afreisde naar rustige oorden, voor die mooie laatste jaren..  De meesten zullen niet weten dat ze (op wereldschaal),
tot de witte raven (gaan) behoren.. 

ONE STAR FACILITY
SWEET SWEET HOME



HARD LABOR IN THE SUN


Deze tamme vogels weten niets van hongerige, zieke zwarte mensen in hun eenzame groene dorpjes. Hoorden nooit over hun dagelijkse strijd om genoeg eten te vinden. En weten zeker niet dat ze alles doen om maar naar de grote stad kunnen gaan.
ALLES IS VER...
DE KEUKEN VAN MAMA BOTO..

VILLAGE: LA GRANDE RUE 


Om werk en eten vinden, en wie weet ook een dokter en medicijnen.  Want door eigen radio/TV, door geldzendingen en verhalen van vertrokken familieleden, werden de voordelen van de steden steeds duidelijker.



Ze willen liever in die volle, stinkende en gevaarlijke bidonvilles, om hun leven wat te verbeteren. Omdat het hun ontbreekt hen aan vervulling van zowel de klassieke als de modernere basisbehoeften: eten, gezondheid, onderwijs en vooral perspectief voor hun kids..
Naar dàt Afrika, India, China en Latijns Amerika gaan die joggende toeristen zelden..
TROUWEN BIJ DE ARMEN
KINDJE VASTHOUDEN: 2 EURO


De reisbureaus sturen hen liever naar safari-parken. Waar de modelhut staat met de mooie zwarte familie, die danst en lacht voor een paar munten. “Look those happy people without any stress”, zeggen de zonverbrande bezoekers tegen elkaar.
SAFARI-NACHT..






Zij willen ook niets meer weten van die heel andere werkelijkheid. Ze zagen ook wel die “schandalige bidonvilles in de grote steden”..
Maar vanuit hun leren "de-stress"-fauteuil, pilsje erbij en kijkend op hun laatste "gebogen" Oled-TV.   




“De stad is al lang de toekomst”, dat  klinkt vele vreemd in de oren. Zij dromen nou net van de rust en het groen van “la campagne” en zoeken die ook graag op.





In de vakanties en ook later..  “Emigreren naar de zon op een groen terras met pool”; dat is zelfs de droom van vele..
ZO WAS HET VROEGER...
Toch tonen de feiten al eeuwen iets anders het kan niet ontkend worden: de (mega)-stad is en was voor zeer velen al hun redding en dat is ook wereldwijd het geval!

In 1800 leefde 18% van de Fransen in steden, in 1900 41%, in 1946 al 53%. In 150 jaar verdrievoudigde dus het aandeel van de stad! Nu is het al 77%! En La France ligt nog achter op Noord-Amerika; daar is het al 82%.


URBANISATIEGRAAD WERELDWIJD... BRAZILIE NO 1!
In 1950 leefden op de aardbol 30% in de steden, in 2014 al 54%. In 2050 staan we op 66%: een verdubbeling in 100 jaar. We gingen van 746 miljoen naar 3,9 miljard in de steden en daar komen er liefst nog 2,5 miljard bij rond 2050. Op dus naar liefst: 6,4 miljard stedelingen..... 


ALLE STEDEN VAN 5 TOT  > 10 MILJOEN 


PAKISTAN, CHINA, AFRIKA

De megapolen schieten uit de grond. In 1950 waren er twee met meer dan 10 miljoen (New York en Tokio = ¾ van Nederland). In 1990 telde men er.. 28. In 2030 gaan we er 41 tellen, waarvan de helft in de ontwikkelende landen. De homo sapiens werd een homo urbanus.

Dit fenomeen is voor de wereld duidelijk veel belangrijker dan die mondialisering. Waar-
over we nu nogal ontdaan oreren, terwijl de urbanisatie pas echt voortraast.. Met veel meer impact op het leven van de mensen.
ZIE BOMBAY, LAGOS, CAIRO

Dus nog een schok voor hen, die vinden dat urbanisatie staat voor "alles wat slecht is".
VERGRIJZING EN IMMIGRATIE-EFFECTEN
Denk aan: vervuild milieu, 
slechte buurten, ontworteling, criminaliteit, getto's. Dit 
zal velen zeer verbazen.
Maar, de stad is dè plek voor groei en dè beste remedie tegen de armoede! Dat is dan ook overal te zien..

Steden zijn arbeidsreservoirs voor alle soorten arbeid en dienstverlening. Ze hebben communicatie- en handelssystemen, kennis en expertises en een hoge consumptie. Dus alles voor innovatie en technologie. Het is een dynamische cyclus: de stad roept groei op en die groei stimuleert weer de urbanisatie… 

ONLEESBAAR: MAAR HET TOONT HET EUROPESE URBANISATIEPATROON

Alle landen met een inkomen per inwoner boven de 12.000 dollar hebben ook een urbanisatiegraad van boven 50%.
In China gebeurde het exact zo: ook omdat Mao het extra in beweging zette. In 1980 woonden daar 200 miljoen mensen in steden, nu 700 miljoen. Sinds 2011 is "een chinees op twee" stadsmens: dat zal in 2020 60% zijn. Dat is in Peking het officiële beleid en werd ook DE motor van de economische ontwikkeling..  Hun nieuwe  consumptiemodel berust vooral daar op. Want een steedse chinees consumeert  liefst 2,7 keer meer dan een van het platteland... Dat zijn dus ook veel meer banen en export!
 
DE GROEIENDE MEGAPOLEN


Idem in Afrika: en in India, daar is het nu dè manier om de miserie  te bestrijden voor  bevolkingen die in 20 jaar verdubbelden. Zie de beweging van de stadsbevolking: 1995 237 miljoen, 2015  472 miljoen en dit verdubbelt nog eens rond 2035. De stad Lagos in Nigeria had in 1950 300.000 inwoners; nu.. 12 miljoen! In 2030 zijn het er 24 miljoen: 50% meer dan in heel Nederland..
GROEI STADS- EN PLATTELANDSMENSEN WERELDWIJD


Dat lijkt in westerse naïeve ogen ellende, maar het redde de halve wereld. Beter leven, hoop en perspectief voor miljoenen.
Zelfs in het "rijke westen": zie Londen (Oost-Europa), Marseille (idem: roms) etc. Zie ook de randstad in Nederland.
Maar kijk vooral in subsahara-Afrika, wat het centrum was van de ellende op de wereld. Op het platteland  woonden daar 2,5 keer zoveel straatarme mensen dan in de steden. Op het platteland kan men voor 57% lezen: in steden is dat 75%, de sterfte is 80 (per 1000 inwoners), in steden 65, in de stad heeft 83% stromend water: in de steden 49%.

Urbanisatie is dus de “ware effectieve stop op de verpaupering” die miljarden uit diepe armoede haalde, hun echt perspectief bood en een veel betere levensverwachting. Een echte "socialistische oplossing" tegen "die Verelendung".   

Zij die dat niet zien en begrijpen zijn die steedse (!) Europeanen (75%) die alles bij de hand hebben. Zij zien steden vooral zien als vervuilde plekken, met geweld, ongelijkheid, etc. . Kortom:  “als het slechte leven”! 
Vreemd, want die steden zijn goed voor 80% van de hele wereldproductie, voor prima voorzieningen (zeker gezondheid), hoge hygiëne, goed onderwijs, cultuur en fraai
 amusement.
DE STAD IS "VERWENNEND"
MOOI MAAR NIET DE TOEKOMST



PRACHTIG MAAR VOOR VAKANTIES
BLINDE GLAMOUR



IK VERVEEL ME ZO: GAAT OVER
OOK VOOR VAKANTIE EN OG-BUSINESS



COMBINATIE STAD EN PLATTELAND: JUST FOR THE RICH
Je moet een blinde en verwende stadsbewoner zijn, als je zanikt over files etc. En zonder nadenken verlangt naar dat mooie platteland: “waar het beter leven is”..

Maar waar in de meeste regio`s van de wereld ook die miljarden armsten wonen die een verpauperd leven leiden. Alle moderniteit en comfort ontbreekt hen..
De kerkelijke en later de "rode missionarissen", brachten daar  vele beloften maar bepaald geen echt beter leven!
Marx dacht internationaal, zijn adepten ook (de communistische internationale), maar alles kwam sporadisch aan buiten het westelijke gebied..   
MARX IN STEEN + TRANEN
EGOISME EN KORTZICHTIGHEID








HET ECHTE SOCIALISME: IS VOORBIJ!


.
A LOST WORLD
DE RODE WERELD VROEGER...





Die beroemde “alienation, de vervreemding” lijkt nu de afwijking van de westerse stedelingen te zijn geworden en nu niet meer die van het door "het grootkapitaal geknecht proletariaat" te zijn. 
In het westen bestaat blindheid en een schokkende onwetendheid over wat er echt in de wereld gebeurt! Dat werd een ware 
“western disease”.
En daaraan kunnen beschavingen ten onder gaan: soms begint dat met (Br)exits. Een nieuw Europees fenomeen dat over 50 jaar de grootste stommiteit van het westen genoemd zal worden. Het gebeurde ook eerder, maar 
heette toen anders..

De facto werd de urbanisering de grote verlosser en ook een mega-veranderings-kracht. Voor het geheel een groei en welvaartbrenger, maar ook "de ontvolker" voor het platteland.. 
Wat echter ook die (wereldwijd!) zo lastige mentale kloof "stad-platteland" zal oplossen. Omdat de stem van het platteland terugvalt naar maximaal... 10%.. Dus ook de hoofdoorzaak van BREXIT verdwijnt gewoon   "al urbaniserend"! Ook die ongeletterde en gelovige moslims in MO en Afrika, die natuurlijk achter hun gelovige imams lopen die hen aanraden om op de radicale salafisten te stemmen.
Zo kwamen recent Morsi in Egypte en Erdogan in Turkije aan de macht. In de steden zag de oppositionele opgeleide bevolking (nog een minderheid toen!) dat met lede ogen aan. En staatsgrepen volgden..

Onze "marketing-samenleving" zal dat "campagnarde-marktsegment" onderaan plaatsen, dus de moderniteit zal daar nog sterker gaan achterlopen. De prijzen van grond en gebouwen er zullen verdampen samen  met de 
diensten en voorzieningen. Op z`n best komen er wat grote bejaardenkolonies met een slappe consumptie..: De pre-kerkhoven.
 
Zijn de westerse ontwikkelingshelpers al gericht op de nieuwe trends? Zien we voldoende dat die urbanisatie ook een grote kracht is achter de massa-immigratie naar het westen? Kijken wij met genoeg aandacht en met voldoende horizon naar die sterke urbani-satiepush? Die extra wordt opgestuwd door een bevolkingsexplosie in Afrika en het MO. Waarvoor brede samenwerking tussen het westen en zijn buren nog veel noodzakelijker wordt?   

Beste "campagnards let dus op "uw trends en op your cents". Uw blogger is nu 7 jaar  "campagnard af"; hij verkocht zijn groene paradijs, net voor de klapper van 2009. Zo hield hij 20-30% OG-waardedaling in eigen zak. Terwijl zijn nieuwe appartement in hartje Marseille in waarde stijgt.. Zijn levenskosten werden lager en het pretpakket nam enorm toe. Hij werd een "ervaringsdeskundige", die ook in zijn Nederlandse geboorteregio deze veranderingen volop ziet.
In Frankrijk is er al sprake van "de medische woestijn": waar geen medicus meer te bekennen is. De afgelegen zuidelijke en noordelijke regio (Nederland)  zijn ook "stervende". Daaraan geven vergrijzing en ontgroening nog een extra push aan.
CONSUMENTEN CONCENTRATIES: STEDEN WORDEN 10 X GROTER DAN DE CAMPAGNE 
Het plaatje hierboven toont aan de bovenkant de "verkrappende campagne markt" dus ook in consumptie-omvang..
Die "campagnards-minderheid" zal grote moeite krijgen om de aandacht te trekken. Ene Baker (zie figuur) doet interessante aanbevelingen: ze moeten "veranderen".... 
DE CAMPAGNE IS MINDERHEID

De technologie  kan echt  verlichting brengen, al is "het marktvolume not very seducing". Maar het teleconsult via internet, het in huis bestellen van medicijnen, (straks) "holografisch telefoneren met de familie, het "on-line bezoeken van de verre prefectuur", het genieten van stadscultuur live via snelle internetverbindingen, het via MOOCS onderwijs volgen en ook het zelf 3D-printen van kapotte onderdelen wordt DE redding van de verwezende plattelander.
Maar dat zal de werkende mens niet terug lokken omdat de moderne economie "er bij zijn vereist". Zo moeten die straks ook 60% zzp-ers hun business vinden en aanpassen..  In de dynamiek van de steden..   

De "plattelandsmarkt" is op landelijk cq internationaal gezien wel interessanter: omdat het zo wel voldoende volume geeft. .
Het internet blijkt weer dè drager voor de oplossingen. Vandaar ook het LOON-project van Google en die transportdrones van Amazon. Zie ook die satellietinvesteringen, die ook ene Musk (met zijn repeat raket zo goedkoop maakte.. 
En wie weet is de holografische teleporting uit de knettergekke "Madman Singularity University" in California zo toch nog nuttig..   

Voor sommige "campagnards" ligt er nog even troost, in de grandeur van vroegere paradijselijke ideologieën. Daarom hierna tekst van "de internationale", die echter niet vermocht om tijdig aandacht op de veranderingen te vestigen. Die hoor je  zelden nog en zeker niet bij de westerse uitvinders ervan. Want die denken er nu over in een museum de laatste "Commune de Paris" uit te beelden. Lost Paradise...       
LUID--MET STRAKKE BLIK- MET DE VUIST GEBALD IN HET ZWERK


DE ZON GAAT ONDER OP DE CAMPAGNE....



(Mede naar Delhommais, Le Point 2016)..  

LEON DE MARSEILLE, 2 JULI 2016
die vandaag zijn 74 jaren viert, in Marseille,"spiegel van de aanrazende andere tijden". Vandaag op het terras van Intercontinental Hotel Dieu *****, dat vele eeuwen het centrale armenhuis was. 
Hij was 44 jaar "campagnard" en 30 jaar "stedeling"; waarvan 10 jaar voor de groene hellingen van de Mont Ventoux en 10 jaar in deze (bescheiden) metropool van 1 miljoen. Waar het "pushen" van het "onvermijdelijke laatste afscheid" het langst kan lukken. Op afstand van de stille, groene natuur en huiddicht bij die ontembare menselijke natuur.. Santé!    



4 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd Léon, vanuit een sub-urban dorp vlak bij jouw geboorteplek

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Léon, van harte gefeliciteerd.Marianne en ik hopen dat je nog vele jaren verslag zult kunnen doen van datgene in de wereld dat jou zo boeit.
    Samen met jouw Mieke het geluk beet kunnen houden is onze wens.
    Martin en Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leon, het wordt tijd dat u zich een beetje inhoudt. Op uw leeftijd en natuurlijk ook vanwege uw beroepsmatige verleden wilt u graag gehoord worden. Ik snap dat, maar u vermoeit me met uw geraaskal, uw zogenaamde feiten en al die woorden die u nodig heeft en die u zo krampachtig verspreidt via verschillende sites.
    Daarom: gaat vooral zo door, maar u hebt mij verloren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is jammer maar niet dodelijk. Er komen er meer bij dan er gaan en dat cleant ook mijn gewenste publiek. U doet wel erg onvriendelijk en zeker ook krampachtig. En ook zo moedig onder ALLERGISCH. Dat lijkt me gevaarlijk en ik weet een goede arts voor u indien nodig. Dank voor de klandizie en ga op zoek naar het kant en klaar vinden van "uw op maat geschreven gelijk".
      Ik ken de Vlaamse Leeuw al lager!
      Mooi weekend,
      Leon Speetjens

      Verwijderen