Totaal aantal pageviews

woensdag 13 mei 2015

LA FRANCE ZOEKT HET NU IN WAPENTUIG...


LA FRANCE OP NR.2? DAT BESEFT NIET IEDEREEN; OOK NIET IN FRANKRIJK!
 
VROEGER: LE COQ OP DE MEST. MAAR NU OP BERGEN WAPENS
 
 
  De franse actualiteit op wapengebied is zonder meer  spectaculair te noemen. La France stond lang op plek 4. Maar is er nu dichtbij om wapen-exporteur nr. 2 op de wereld (=Rusland), van zijn plaats te verjagen. Om zo bijna de grootste ter wereld te  worden: lang ná de VS natuurlijk. De franse wapenexport schiet al over de 20 miljard, wat ook 40.000 jobs extra meebrengt. Het is ook 8% van het totale franse handelsvolume en daarmee nu zelfs gelijk (!) gekomen met de agro-export!
Helaas kon er voor de vermindering op de defensie-bezuinigingen elders geen geld worden gevonden.. Voor de hoognodige modernisering van het leger (op naar de cyber-army) is er nu ook geen cent meer over. Terwijl het aantal ambtenaren verder stijgt en ook het begrotingstekort. Die 3%-norm halen in 2017 is daarmee opnieuw onhaalbaar: nu al.. Kortom de besluiten zijn er maar de financiële dekking ervan kent niemand. typisch korte termijn denken en zonder dekking.. Dus meer gokken eigenlijk.
Washington is nu nog niet bang van Parijs, maar men zou  best op 50% van hún export kunnen uitkomen. Een linkse regering als wapensmid, dat was niet echt wat men bij Hollande's verkiezing  dacht. Maar de tijden zijn dan ook drastisch veranderd..

Daarom een kijkje naar La France. Dat meevecht in 3 (burger)oorlogen en dat ook le nouveau  grand-exportateur en armes werd...


     Wapens vond de mens uit om te jagen, heb ik ooit gehoord.


HE! DAT IS HANDIG!


WILD EN DOM?
ZORGEN VOOR HET ETEN..

 
 
 
 




Maar waarom zou het ook niet anders kunnen zijn gegaan: iemand wilde iets harders hebben dan zijn vuisten om te vechten om de buurvrouw, en vond zo de knots uit.
 
 
Het ging meestal om óf te overleven óf de baas te zijn (mogelijk om zo ook beter te overleven?) óf om seksueel te genieten (dus gedreven worden door de drang tot voortplanting = overleving van de mens)? Of is het ook denkbaar dat wapens zelf tot geweld oproepen: dus tot vechten uitdagen? Nee, zegt dan de Amerikaanse wapenclub..

Toen die wapens er waren, ontdekte de mens dat je door het tonen van wapens geweld ook kon voorkomen. Zo werden de wapens dus ook middelen tot afschrikking, dus om geweld te beteugelen of te voorkomen.. Wapens zijn er ook om dat wat de “overheid” (dus wat de meerderheid) besloot of verbood af te dwingen. Dan zijn ze dus “smeermiddelen” voor rechtvaardigheid en veiligheid. In democratieën, “uit naam van het volk”, en in dictaturen “omdat de dictator wil blijven”.
 
DE MOOIE DROOM...
Zo gezien is het wel in te zien dat mensen niet gemakkelijk zonder wapen-tuig konden leven: vroeger niet en nu niet.. Of er nou wel of niet een “gekozen overheid” was of niet. Dus van wapens kunnen we niet eenvoudig “af komen”?

REACTIE DIRECT ER NÁ..

















 Ai, ik vergat even de mooie idee van “gewelds-afwijzing”, uit principe dus en ook altijd. Het pacifisme, geweldloosheid als het levensprincipe. Daar waren en zijn voorbeelden van, maar het werd nooit voor lang een breed gedragen idee.
Of moet je nu toch het christendom noemen? Geen “oog om oog, tand om tand” meer, maar wel “als iemand u op uw wang slaat, keer hem dan de andere toe”. Pacifisme doet ons denken aan Jezus, Mahatma Ghandi, Boeddha (googel maar even:  pacifisten).. 
WAARHEID EN LIEFDE WINNEN ALTIJD...

Tegenover deze filosofen van de vrede staan (helaas maar waar), veel meer oorlogshelden: Alexander de Grote, Napoleon, Hitler, Churchill en nu ook Poetin.. Zij brachten oorlog en dan weer vrede, vernieling en ook vooruitgang. Boeken hierover zijn er met duizenden: zie bijvoorbeeld Oorlog en Vrede van Tolstoi..
 
EEN DENKERTJE..
 Weet u nog van dat “militair-industriële complex” uit de 70-er jaren? Toen vele protesteerden tegen die duivelse verbinding van “industrie en wapentuig”? Zo’n 20 jaar na WOII en midden in de Koude Oorlog en met “IJzeren gordijn en de Muur”. Toen kreeg de “wapen-industrie” voor vele een nogal vies bij-smaakje.

 
OUDE EN NIEUWE WARRIERS
 Moderne econo-mieën hebben veel energie nodig; dat werd na het hout en de stoommachine, de kolen, de olie en het gas.. En toen de kerncentrale…(nu gaan we op naar duurzaam..).Er zijn ook vele grondstoffen nodig: hout, ijzererts, speciale metalen etc.. En natuurlijk er is eten nodig: vlees, rijst, groeten en fruit.
ALEXANDER DE GROTE OOK AL .

Omdat lang niet iedereen zelf alles "thuis" heeft of vond, moet het worden geïmporteerd. Dus worden  “transport” en “stabiliteit” ook belangrijke zaken. Wie veel olie heeft en veel vruchtbare bodem staat dus sterk “in de belangstelling”. Sterker nog, die wordt daarom  gepaaid en er wordt vaak om gevochten. Idem dus over veilige transportwegen en -middelen!
 
 
WAEPONS FOR THE MILLIONS
Veel conflicten gaan dus gewoon over welvaartsgroei of -behoud en ook simpelweg om genoeg goed voedsel. Zie het MO nu: al meer dan een eeuw in de problemen… En zie China nu met de dikke geldzak rondgaan in Afrika, Zuid-Amerika en nu ook in Europa. Dus zien we nu ook Afrika met zijn vele  grondstoffen, flink in de problemen komen.

HAATZAAIEN EN DAN OORLOG
En dan is er dat geweld rond die religies. Dat "geloven in de juiste God" leidt ook tot geweld. Niet zelden is dat gewoon “een kapstok” : net zoals de taal bij de taalstrijd in België… Bij primitievere volken (?) is er dan nog de stam en de clan. Die vecht met andere stammen: want men “vertrouwt  elkaar gewoon niet” of  wil niet met andere delen.
Als je hier dan de “ideologieën” nog aan toevoegt zijn we zowat rond.
Let wel: de huidige strijd over liberalisme en “nieuw socialisme” (onder nieuwere namen) is ook opvallend vaak  aan de orde. Zelfs in de superkapitalistische VS en vlak hier ook China niet uit. En die Koude Oorlog in het westen ging toch ook ook dáárover toch?

Wel, na deze opsomming moet je constateren dat mensen heel wat hebben om over/voor te vechten. Nu en altijd al: dus moet die drijfveer heel diep in onze genen schuilen..
Bij een discussie over geweld kan dus de “menselijke natuur” ook niet ontbreken. Of moet je zelfs zeggen dat die daarbij het belangrijkste is? Zodat hier dus ook die evolutie  om de hoek komt kijken.. Kan die agressieve mens ooit zich alsmaar ontwikkelend tot een vredig wezen worden?

DE OUDE WET...
 Wapens werden intussen vooral massa-moordwapens en hoog technologische middelen: ook zij volgen de modernisering.
Maar: door de wapenindustrie werden er ook vele technische zaken bedacht/uitgevonden, die de mensheid snel  verder brachten. Moderne landen weten dat een wapenindustrie ook tot meer kennis leidt waarmee je ook vredig geld kunt verdienen. En: wapens kun je verkopen en ze zijn dus ook een zeer lucratief exportproduct.
TEGEN "HET SYSTEEM"

De VS en Israël zijn koplopers in hoog ontwikkeld wapentuig. De een omdat hij de politie-agent van de wereld is (of wil(de) zijn) en de ander omdat “de buren” hun anders zullen ver-moorden…  

NOODZAKELIJK GEWELD? 
De vredige tijden lij-ken in onze geweld-dadige we-reld een  beetje voorbij te zijn. Zie dat vredige Europa, dat nu, na 60 jaar zonder oorlogen thuis (behalve die “koude oorlog” en die in Joegoslavië..), weer in oorlogen betrokken raakte. Nadat het daarvan afstand nam na een eeuw met drie dikke oorlogen.

Nu is Europa weer niet meer vies van defensie en wat opportune wapen-export. Het moest zich gaan herbewapenen vanwege zijn veiligheid.. Dus veranderde ook de wereldwapen-ranglijst snel… Met nu ook Frankrijk  en zelfs Duitsland (weer) bij de toppers..

HERKENNING...
Kortom: als je het over wapens en geweld hebt, dan raak je aan het wezen van ons mensen. Daar ligt dus zowel de drijfveer als ook de sleutel tot meer en minder!
 
HELE GOEIE VRAAG! 
Een mens wil blijven doorleven: dus moet je en paar dingen echt hebben (zei Maslov ooit). Net als de dieren en zelfs de planten.. Als je dat vasthoudt kom je ook een heel eind bij het denken over oorlog en geweld. Ook  “evenwicht, stabiliteit, etc. “ zijn hierbij kérn-items.
Het is een nogal ingewikkeld geheel… Wat vele afschrikt en dat is goed te begrijpen.

DAT GING DUS OOK FOUT..
Helaas kun je het niet laten bij “kreten” als: “Beste mensen doodt elkaar niet” en “Make love not war” of “Heb uw naaste lief gelijk uzelf”. Want naast wat zeggen, moet er kennelijk ook het een en ander worden “geregeld”…
Of moeten we weer gewoon terug naar “andere simpele tijden”, toen het recht van de sterkste en de slimste gold en er eigenlijk niks anders was “geregeld”?

Je moet er niet aan denken, maar ik hoor het sommige om me heen zelfs bijna hardop zeggen! Dan wordt het pas echt link.
NA HET BLOEDBAD...
 
 

BAAS BOVEN BAAS: DE TOP TIEN

 
 
 
 
INHOUD
 
Weinig zin of tijd om te lezen? Lees 1 en 9.
Meer zin? Kies dan wat extra uit 2 - 9.
 
1.INTRO 
2.DE FRANSEN EN DE WAPENINDUSTRIE 
3.DE HUURSOLDATEN VAN DE CYBERWAR
4.DE LUCRATIEVE  VERKOOP VAN DE FRANSE RAFALE
5.EEN EU-LEGER EN.. FRANKRIJK’S MANOEUVRES
6.DE NIEUWE GEWELDS DREIGINGEN.. EN DE MORAAL
7.OP NAAR EEN ANDER EUROPA EN EU?
8.WAAR STAAT FRANKRIJK BIJ DEZE ONT-WIKKELINGEN?

9.MAAR,....

OORLOG: OOK EEN HEEL OUDE KUNST EN "SPORT"...
 

 
 DE FRANSEN EN DE WAPENINDUS-
 
TRIE
De wereld werd weer onveiliger. Dus werd ook goed gekeken naar de defensie-budgetten.

IN 25 JAAR ...

Die al jaren werden verminderd in de EU: immers we hadden geen vijanden meer. Het was voor  de VS, the worldcop, best verdrietig dat Europa zo weinig deed aan defensie. En zo hun "alles liet opknappen”.
 
OOK EEN WARRIOR!
Zie de stand van zaken nu (De-fensie-uitgaven in een % van het BBP en in dollars per inwoner) :  China 2% (v. BBP) en 138 (dol-lar/inw.). Maar Frankrijk doet zelfs 2,2% en 961dollar (!). En wordt verslagen door het UK met 2,3% (en 908 ). Natuurlijk wint hier ook de VS met 3,8% en liefst 2023 dollar/inwoner… Duitsland (is wel grote wapenverkoper) maar blijft sterk achter met 1,4% (en 597 dollar), Spanje doet een magere 0,9% resp. 277 en Italië 1,6% en 535 dollar.

VOOR IEDER WAT...
DE VS EN LA FRANCE: WAPENBROEDERS







 
Zie dan Saoudi Arabië met 67 miljard aan wapentuig (=2260 per kop), de Verenigde Emiraten met 19 miljard (2067 dol-lar/kop) en Israël met 16 miljard (2036 /kop). Let wel een 4-koppig gezin moet  (bij genoeg inkomen)  dus 4x2000= 8000 dollar lappen aan defensiebelastingen per jaar!

DIT GAAT VERANDEREN...
Koeweit doet 5,5 miljard (1494 per kop), idem Bahrein met 1,2 miljard (1052 per kop) en zelfs het verre Australië doet 24 miljard (1033 per kop). Het kalme Noorwegen laat het bij 7,2 miljard (1420 per kop).
Dus niemand van de toppers ontbreekt, maar de verschillen zijn enorm. Want punt een: je moet je er geld voor hebben. En een vijand “in de buurt” hdat helpt ook flink. 
 

LUCRATIEVE EXPORT
SELL IT!

 

Hou dit rijtje in uw achterhoofd en:  dat er nu “geen land zonder wapens is of wil zijn”. .

EEN VIJFHOEK VOL WAPENS
De Gaulle stapte na WO II uit de Navo en begon zelf aan een compleet eigen franse defensie. Hij wilde een solide industrie en geen “vazal” worden van de VS… Dus hij startte de peper-dure opbouw van de eigen “force de frappe” met atoom-raketten/bommen, eigen militaire vliegtuigen en (atoom)onderzeeërs en zelfs een eigen (atoom) vliegdekschip.
 
DE GAULLE DE ONAFHANKELIJKE
In de buurt van Sault (84, Vau-cluse) werd ik ooit door de politie meegenomen, toen ik bij de atoomrakettenbasis daar wat foto’s van de familie op vakantie had gemaakt… Dat mocht niet en mijn rolletje was dus meteen weg… Ook zagen we enkele jaren geleden die raketsilo (met een echte atoom-raket erin!) boven op de Mont Ventoux; die intussen gesloten werd… Het einde van het tijdperk van de franse “force de frappe” ligt achter ons..

OP DE MONT VENTOUX...
RAKETSILO: MONT VENTOUX..








Onder Sarkozy stapte Frankrijk ook weer politiek terug in het Nato-verband. Maar het land had intussen nog een flinke eigen wapenindustrie, waar men alles maakte voor het eigen leger (!) en ook trachtte van alles te exporteren.. 
 
HOGE POLITIEK NA WO II

De samenwerking met de engelsen om een tweede vlieg-dekschip te bouwen, -want die VS hadden er liefst 48.. -, mislukte jammer-lijk. En pas na veel Brusselse herrie werd de militaire transporter van Air-bus toch nog werkelijkheid… Dus de franse wapenexport was tot kort geleden een wat wegkwijnende tak van sport..  

WEER ACHTERHAALD! 
De franse export was/is nu ook een groot zorgenkind: de handelsbalans stond/staat daar ook te zwak er bij. 
Men importeert meer dan er wordt geëxporteerd. Een welvarend land verdient zijn centjes met de interne consump-tie en met verkoop van spullen aan het buitenland. Dat is, naast de ambtenaren, ook dé basis voor veel werkgelegenheid.

La France vertoont nu in vergelijking met Duitsland een verschil in export van bijna 200 miljard euro…: een gigantisch gat dus. Ook de PS wilde (na de pogingen van Sarko), “een ombuigende ww-curve”.  Zo werd ook Hollande, -in het spoor van Sarkozy en ook Mitterand-, ver-leidt om ook als wapenhandelaar te gaan rondreizen. Want zijn Frankrijk kent ook Thales,  Dassault en ook Airbus, top-industrieën met high-tech bij de vleet.
 
OP WEG NAAR HEN DIE GAAN STERVEN..
Maar ze komen daarbij natuurlijk de VS, Rusland, Duitsland en China tegen. Die ook graag hun pief-paf-poef kwijt willen als een lucratief export-artikel. Wie praat nu nog over die mislukte “euro-fighter”? En wie weet nog dat ook Zweden ook zijn Viggen nog heeft: ook omdat het land ook niet achter de VS aan wilde draven…

DE VERRASSENDE DOOD
 Helaas (?) werd nu de export-markt voor wapentuig weer flink groter. Het aantal oorlogen binnen landen en ook tussen landen is ook sterk gestegen. Dus herinnerde de fransen zich dat ze in Afrika en in de Arabische landen heel wat vrienden hadden: en vanouds. Qatar was al een van de boezemvrienden, maar ook de Saoudi’s en India waren best “in”. Omdat ze het politiek niet konden maken om wapens te kopen van de VS en/of omdat ze die wat verouderd Russische wapens niet zo zagen zitten. Een Navoland koopt ook geen russisch of chinees wapentuig.

Omdat de VS (samen met wapentopper Israël), dé echte drone-expert op de wereld is, moesten de fransen vorig jaar Amerikaanse drones kopen voor inzet in Mali. De twee franse oude drones waren geheel uit de tijd geraakt… 
Intussen voert de VS al een half dozijn “kleinere oorlog(jes)” met drones: in Afghanistan, Pakistan, Jemen en nu ook in Irak en Syrië.. Want: boots on the ground heeft men nu (voor even?) afgezworen..
 
EERST KIJKEN DAN SCHIETEN
Het leger van Turkije en Egypte werd vele jaren opgeleid in de VS en daar hoorden ook vele wapens bij… De VS deed ook als ondersteuning van zijn diplomatieke power veel aan wapens verschaffen.

Dus wat dacht u van Frankrijk als wapenleverancier? Net als de duitsers die ook niet mis zijn. Hollande heeft zijn wapenverkoop gestald bij het Ministerie van Defensie, waar Le Drian nu de baas is. Daar bestaat nu ook een “projectgroep wapenverkoop” die elke maand met de minister vergadert. En dat leverde echt wat op: de wapenverkoop steeg van 4,6 miljard in 2012 naar nu 8,2 miljard!
Omdat er nu veel meer "commandotroepen" nodig zijn, voor snelle en vaak ook verre acties, is er nog een nieuwe markt ontstaan. La France gaat in deze sport er zelf ook 4000 man bij doen! Men maakt nu buggy's, die met een zeil en ULM-motor wel 4 uur lang redelijk snel kunnen vliegen. Zie ook de Zodiacboot waarin een tiental special forces liefst 370 km ver over zee kunnen daveren . Beide zeer gewild, als nieuwe producten. 

STAKEN IN DE WAPENSHOPS
We zagen recent de rafale-deal met Egypte en die met Qatar en India. En dat is nog maar een eerste stukje. Nadat bijna 20 jaar niemand voor dit vliegtuig kon worden gestrikt, naast de fransen zelf natuurlijk. Dassault en Thales kunnen er veel over vertellen. Hollande is nu, -een beetje in stilte-, een hele grote wapenleverancier. Dat leerde hij ook een beetje… van Merkel! De wapentraditie is in dat land overigens vanouds sterk..
Gezien de vele dreigingen blijkt nu 62% van de fransen voor een verhoging van het eigen defensiebudget te zijn: en met liefst 3,8 miljard! Bezuinigen is dus geen optie meer..
Maar 120.000 fransen protesteerden tegen de nieuwe wetsvoorstellen over "afluisteren en andere interne spionage" door de overheid.. Er zijn dus echt andere tijden aan gebroken!

ZIJ GAVEN OOK VEEL AAN WAPENS UIT! 
FRANSE + NEDERLANDSE  WARZONES
 
 
STRAKS TWEE HELE DIKKE..


 

 

 
 DE HUURSOLDATEN VAN DE CYBER-OORLOG
THE UGLY WARRIOR
 
Op het Grimaldi-forum in Monaco werd het weer serieus. Daar komen jaarlijks de ICT-bosses van de grote industrieën bij elkaar.

LUXE EN HACKEN 
Daar sprak ook de baas van Anssi een franse over-heidsdienst. Hij sprak ook over het franse bedrijf Vupen, dat recent had aangekondigd uit Frankrijk te gaan vertrekken…



ALLES VOOR DE VEILIGHEID

Dit bedrijfje heeft een sterke reputatie: het won al drie keer het hackerstoernooi Pwn2Own.. Het bood ook, - bij her-haling-, aan Google en Microsoft gratis (!) zijn vindingen aan. Voor de gaten in hun software!

MODERN WARFARE...
OOK VOOR INVESTEERDERS

 

Ze hebben als betalende klanten: de overheden en de grote bedrijven. Die kopen hun software tegen goudprijs. Die kunnen met deze aankopen overal "binnenkruipen" vanuit hun spionage-diensten… En ze kunnen er ook mee… saboteren.

EEN HACK PLAN! 
De baas van Vupen (Chouki Bekrar) heeft als bijnaam Dark Vador, die ook voorkomt in de film “De oorlog der planeten”. Hij levert aan NSA en opende ook een filiaal in Maryland dichtbij hun site. Dit bedrijf besloot recent uit Frankrijk te gaan.. vertrekken!

Teveel juridisch-administratieve bemoeienis van de overheid, dat is de gegeven reden… Men vertrekt nu liever naar Luxemburg en.. Singapoer.

Dat komt echt slecht uit voor de franse Defensie. Die een nieuwe legerafdeling opende voor de Cyberdefensie, dank zij de nieuwe wet op de defensie-programmering. En daar gaat het om: “het hebben van een middel om terug te slaan in het geval van een cyberaanval tegen de economie of de eigen Defensie”. Dus moet u nu ook denken aan transport van water, electriciteit en de telecommunicatie…
 
DIGITAL WARS KILL TOO

Wie weet er van de vele kleine bedrijfjes, -vrije electronen heten ze ook wel-, die al te graag hun duistere diensten aanbieden? En die dus ook moeten gehoorzamen aan de nieuwe strenge regels.. Die staan in het Verdrag van Wassenaar, wat door 42 landen werd ondertekend. Ze gaan in december 2014 in.

Deze wet gaat over het verbieden van export van technologie met een “dubbel-gezicht”. Civiele en militaire dus en dan moeten we denken aan: kernreactoren, radars, computers en ook… die cyber-aanvals-software. Ook voor telecom-systemen en hun beveiliging.
 
MOOIE NAMEN..
Vupen bezweert dat ze daar niet boos over zijn. Maar een hoge franse oud-militair zegt, dat het niet best is dat ze gaan vertrekken uit het land. Hij zei er bij, dat er ook al nieuwe waren zoals Quarks Lab uit Parijs. Die gaan in 2015 nauw samenwerken met softwaremakers om daar “de gaten te vinden en ze te stoppen”. Ook voor regeringen en bedrijven natuurlijk, en  men zegt zeer “selectief te zijn bij de klantenkeuze”.

Het bedrijf Ercom kreeg, -met over-heids-toestemming-, al de kans om “een paard van Troje” te maken.  Dat kan “op afstand”: uw toetsenbord gebruiken, een microfoon aan-zetten en ook de camera (van computers en I-Phones), Daarbij wordt het zelfs niet ontdekt door het anti-virussysteem!

VEEL RECHT EN TOCH KROM
Dat valt ook onder dat Akkoord van Wassenaar en dat geldt ook voor een initiatief van de staatssecretaris Fleur Pellerin, gericht op een systeem voor binnendringen in telecom-systemen. Frankrijk heeft er ervaring mee, sinds de affaire Amesys. Dat een afluistersysteen opzetten in Tripolis en dat zo in 2007 en 2008 Kadaffi’s geheime dienst hielp:  om vele de stouteriken af te luisteren.

Na de val van Kadaffi wist de Wall Street Journal veel over  deze affaire te melden. Daardoor kwamen er ook klachten van mensenrechten-organisaties tegen de leveranciers van deze spionagesoftware. De fransen leverden die software en trainden ook in Tripolis diverse libiërs.. Intussen werd Amesys door Bull opgekocht en werd deze activiteit "Eagle genaamd" gestopt..  Maar degene die het overnam was de ex-directeur van Amesys, ene Stephane Salies. Nu heet het CEREBRO en is deel van Advanced Middle-East Systems gevestigd in Dubai”. Én: de Arabische Emiraten hebben die Akkoorden van Wassenaar niet getekend. Zo redt je dus ook “de eigen technologie”..
JUST A JOB! 

Ook het bedrijf Qosmos deed vaak mee en het werkte samen met de Universiteit van Parijs (Paris–VI). Dat sondes ontwierp voor het afvangen van info op telecom-knooppunten. Die ook in Tripolis zijn getest…

Dan is er ook nog Asfador dat door een duitse onderannemer is overgenomen. Dat zou Assad nu helpen om de bevolking te bespioneren.

GROTE OREN ZIJN NODIG! 
De technologie van Qosmos kwam ook, -zo vreest men-, in handen van totalitaire regiems. Bij dat bedrijf werd de verantwoordelijke voor docu-mentatie al ontslagen. Zo is ook de franse overheid weer in verdenking geraakt:. Want die moet er van hebben geweten, zegt men. Immers: sinds 2011 financierde men daar ook van alles..

DE VRIJERE REGIO VOL KLANTEN 
Sinds 2009 had het bedrijf een super-huisvesting in Parijs. Deuren en ramen geblindeerd, bewegingsdetecto-ren en warmtesensoren zaten ook in het gebouw. Want men werkt daar voor Defensie en Biza, en voor de diverse geheime diensten..  Het nieuwste project heet Kaïros.

SLIM EN BIJ-DE-TIJD
Qosmos verzekert: nu niets meer te leveren aan niet-democratische regiems sinds 2011. Maar werkte wel samen met het duitse Travicor. Dat eerder behoorde tot Nokia-Siemens Network, dat veel leverde aan landen in N-Afrika en het MO.  Zoals Egypte, Jemen, Bahrein etc. Wat hoogst merkwaardig is: want men volgt die op de voet.. Bedoeld zijn:  de voorvechters van de mensenrechten.

Er is nog meer in Frankrijk wat meer bovengronds. Zie: Alcatel-Lucent, Aqsacom, en Thales met systemen als: Ulis, Alis en Spider..

STIL DATA SHOPPEN 
 Mogen die dan wel doorgaan onder “Wassenaar”? Sinds 1990 speelt de cyberwar een rol in de franse Defensie. De 785e compagnie voor Cyber-oorlog is er het bewijs van. Want om verstand te krijgen van defensie op dit gebied, moet je vooral ook leren “aanvallen”.  Er is in Parijs een 5 –jarenplan van 1 miljard tot 2019, waarop nu ook wat bezuinigd wordt. Maar de VS doen hier 4 miljard, alleen al in 2015.. Maar Frankrijk heeft op bepaalde punten nog voorsprong, heet het. Die met het vertrek van Vupen kleiner is geworden.

DE VAKTAAL 
Wat geen goed nieuws is, in het zicht van die supermachtige NSA. Immers Inlichtingen zijn nu vitaler geworden dan ooit… 

WE WATCH YOU ALL!








Wat de chinese generaal Sun Tzu uit de 6e eeuw voor JC al wist.. Zie zijn boek “De kunst van de Oorlogsvoering”. Daarin staat: “Vermenigvuldig uw spionnen, tot in het paleis van de vijand, in zijn ministeries en tot in de tenten van de generaals. Stel lijsten op van de belangrijke officieren in de dienst van uw vijand”. Wel dat geldt nu nog, en zeker bij de huidige stand van de technologie… 

Attali (franse auteur/econoom) mag dit kijkje afsluiten met zijn artikel in L’Express.. (nov. 2014). Dat gaat over het verbieden van de over kerncentrales vliegende drones en … dat afluisterschandaal van journalisten via een I-phone (van gesprekken van Jouet, Fillon etc. )..
Wat hij een anekdote noemt, die deze werkelijkheid slechts aan de rand raakt. Om vervolgens te wijzen op de erkenning  daarvan door de VS. Die nu ook zegt dat men via hun vlieg-tuigen duizenden Amerikaanse burgers afluistert.
 
AN EYE FOR AN EYE...

In die wereld leven we dus allen al ... Nu al verzucht hij dan. En geeft toe dat enkel een massieve tegenaanval van onze overheid… het kwaad kan keren. Maar ja dan denken vele toch: "pas evident", dus!

 
  
Eindelijk, na 15 jaren leuren, verkocht Frankrijk zijn eerste rafales.. Nota bene in.. Egypte, waar Sissi dat land weer tot regio-steunpunt maakte..
 
SISSI KOOPT OVERAL WAT..
Hoera dus voor Egypte, na al die mislukkingen in Brazilië, Zwitserland, Z-Korea, Singapour en Marokko…  Egypte kocht ook al eerder Mirages en dit werd dus een vervolg. Voor 5,2 miljard 24 rafales, een fregat en diverse soorten raketten. Egypte krijgt ze ook heel snel. De rafales die in de pijplijn zaten voor de fransen zelf, worden nu snel daar geleverd. Idem: dat fregat. Ook dat kwam Sissi, -die haast had-, zeer goed uit. Want IS zat zijn Sinaï te bezetten.. De hele deal was in enkele maanden beklonken: een enorme verrassing.

KILLING HIGH-TECH
Van eerdere 4,6 miljard ging de wapenexport in 2014 naar 8 miljard! Door de saoudi’s, Qatar en vooral de Emiraten.. In 2015 wordt de 10 miljard zeker gehaald.
Ook kwam er een strategisch partnership tussen de landen. Wat alles te maken heeft met de fransen in Mali en elders: vechtend tegen het IS-terrorisme! Waarin Egypte een hoofdrol nam, zij het na een echte militaire coup.. 
Het land voelt zich in de Sinaï bedreigd; vele soldaten stierven er al. Nu ook via dat chaotische Libië. Zeker na die onthoofdingen van die 21 egyptische kopten.
 
EX-WAPENVERZAMELAAR..IS PIKT HET NU IN
Maar de 220 F-16 ’s (Made in VS) van Egypte zijn er ook nog. Sommigen vragen zich af of Sissi niet beter de levering van Apache-heli’s had kunnen versnellen… Maar daarmee traineerden  de VS een beetje, omdat men Sissi van “mensenrechten beschadiging” beschuldigde. Want die Sissi is controversieel:  zelfs in eigen land. Dus werd het tijd dat hij Washington een signaal zond. Overigens bleef die jaarlijkse 1,5 miljard steun van de VS ook bestaan.. 
Sissi vindt ook, dat de VS te veel fouten maakten in het MO. En dat het Obama aan visie ontbreekt. Mede daarom ging men ook zo vriendelijk om met Poetin, die er een kalashnikof kwam afleveren en… een kerncentrale…en..???
FRANSE REIZENDE STARTBAAN
Dus profiteren nu de fransen van die kleine malaise en Washington ziet niet echt blij toe. Maar dat is niet voor het eerst. In 1966 (!) vraagt Israël aan het franse Dassault een eenvoudigere versie van de Mirage III en wil daarvan 50 stuks onder de naam Mirage V. Maar in 1969 spreekt Parijs een embargo uit tegen Tel Aviv. Dus gaan die 50 Mirage V’s naar het eigen leger. Maar zie: in 1987 koopt Khadaffi 110 Mirage V’s, waarvan het 40 stuks doorlevert aan.. Egypte. 
DASSAULT: DE ECHTE.

Dus Frankrijk de herlevende wapensmid manoeuvreert  weer flink mee.. Bij de financiering werd Egypte ook stevig geholpen: door de Emiraten en de saoudi’s..

 Dit toont ook de positie verzwakking van de VS, dat op vele fronten minder serieus wordt gezien.. Zie ook die prijsverlaging van de olie door het optreden van de saoudi’s. Die zo ook de schalie-olie van Obama een prijs-tik gaven.

Nu koopt Sissi ook geen VS-jagers… van de VS dat al 50 jaar hofleverancier in Egypte was… En wat de rafale van Parijs betreft, is het nu de beurt aan…..Qatar en India..
WAPENS IN TOULON: ZICHT OP HET MO

Dat gaat miljarden aan wapentuigverkopen in Parijs regenen. Een PS-president moest mede door zijn ww van 5 miljoen (!) toch zijn heil zoeken in de wapenhandel. Nadat de auto-industrie al vertrok en ook de nucleaire industrie (zie Areva) achter blijft...  
 


APRES NOUS LE DÉLUGE..
 

 

 

 

EEN EU-LEGER EN.. FRANKRIJK’S MANOEUVRES
Frankrijk heeft nu al 28.000 militairen ingezet! Zo’n 10.500 binnen Frankrijk tegen de terreur-dreiging.
LA FRANCE EN AFRIQUE

Maar ook al 9000 in het buitenland bij acties: zo’n 3000 in de Sahel, 2000 in Centraal-Afrika, 800 tegen IS én nog 700 via de VN in Libanon. Ook zijn er (en al heel lang ) 8500 vast gestationeerd in Senegal, Gabon, Ivoorkust en in Djibouti.
 
TERRORISTENSCHRIK NO 1

Dat is (mede) de vrucht van het vroegere franse kolonialisme en ook van zijn grote belang dat uranium (in Niger via o.m.  Areva). Natuurlijk zijn er ook die vele franse bedrijven in die landen: Afrika en het MO hebben vanouds franse tintjes. Beiroet heette vroeger ook niet voor niets  “het Parijs van het MO”!
 
FRANSE DEELNAME AAN... VREDESMISSIES
TERRORISME IN MALI 









Hoor, wat ene Juncker van de EU in Brussel recent zei: “Een europees leger zou Rusland doen begrijpen dat het de EU menens is met het verdedigen van zijn waarden”.

JUNCKER ZOEKT ZIJN LEGER..
Poetin maakte hem en ons dus wakker. Nederland ver-hoogt nu dus ook zijn defensiebudget en andere landen idem.
DE MEEST LINKE FRANSE EXPORT

De VS is daarmee in haar nopjes… Komt dat ver-enigde Europa er toch nog echt nog? Via de externe dreiging en de vereiste gezamenlijke defensie daar tegen?

“Geweld van buiten” was altijd al een zekere weg tot “meer eenheid”. IS heeft hier stevig meegeholpen en zeker die terroristen uit onze eigen gelederen…
 
DUITSE WAPEN-EXPORT 
Een verrassende ontwik-keling! Maar eigenlijk toch voorspelbaar? Er moest eerst wat weg geschaafd worden van die veel te grote naïviteit bij vele oudere europeanen, voor alles op tafel kon komen...

 
DE WAPENS OP ZEE
TERRORISTEN ZOEKEN IN HET ZAND 

 


DEFENSIE AFREMMEN?



 


 
DE NIEUWE GEWELDS DREIGIN-GEN.. EN DE MORAAL

HET BLIJFT ZOEKEN...
LEUKE TITEL!











Er kwam in Ryad een nieuwe koning… Dus moet Washington proberen daar ook te praten over andere “meer moderne principes”. Terwijl de olie, het anti-terrorisme en de stabiliteit jaren lang voorrang kregen op “die principes van de rechtsstaat”.. 
NAÏEF OF WIJS? 

Ook al is de VS nu zelf een super olieboer geworden, men moet nog steeds olie importeren. En dan kom je ook bij de saoudi’s en de russen uit..

Ryad is daarnaast van groot belang voor info over het terrorisme. Daar zit voor de VS namelijk ook een grote dreiging. Want die terroristen baseren zich op die radicale sharia van de wahabitische saoudi’s. Én van daar uit werden ze ook vaak gefinancierd.
VEEL GEHOORD..

Maar: het koningshuis Saoud is ook een stabiele partner, die men niet graag frustreert. Waardoor China daar de plek van de amerikanen zou kunnen inpikken. En, de hoge saoudi’s zijn ook best “in” bij de eigen bevolking…
 
WEL JA: GOD OOK AL?
Dus waarom zou Washington nu gaan debatteren daar, over andere rechtsregels, die meer op die van hun zelf lijken? De wapenleveringen van de VS zijn nog de enige drukmiddelen die daar gehanteerd kunnen worden. Dat blijft een uniek product van de VS en ook de basis voor de Amerikaanse diplomatie. VS-ambassadeurs daar waren ook niet zelden afkomstig uit de wapenindustrie zoals Raythron.

ALLEMAAL ONTEVREDEN!
 Een superpower kan niet anders dan ook relaties onderhouden met weinig fraaie landen. Dus zal de druk uit Washington op de saoudi’s om te gaan hervormen wel gaan mee-vallen. Toen kwam, na geheime onderhandelingen, ook dat raamverdrag met Iran… De aartsvijand van de saoudi’s. Wat tot veel verwarring leidt:  mogelijk weten zelfs Obama c.s, nu ook niet meer waartoe dit leiden gaat. Let wel: Iran is de derde olievoorraad ter wereld en kan dus die olieprijs ook mee-manipuleren. Als de sancties (geen olieleveringen aan x, y , z.. maar wel aan China!) worden opgeheven later.. Het Mo werd een chaos dus ook de MO-politiek.. Zeggen experts.

Ja JA, DAAR ZIT WAT IN!
 Zie ook Poetin, dat in-pikken van de Krim en dat rommelen in Oost-Oekraïne. Bij dat verdrag van Minsk , begreep Poro-sjenko van Oekraïne ook, dat echte VS-steun er niet zou komen. Dus moest Kiev gedwongen meedoen.. En er wordt nu al hardop gesproken door serieuze politici over een nieuwe Koude Oorlog en… zelfs over erger dan dat..
NATO OP DE VALREEP GERED! 
Vanwege dit alles is ook de verbazing niet zo nodig, over dat wegblijven van de VS bij die demonstratie in Parijs na de aanslagen.

OPTIMISTEN!

 Alles toont dat de VS qua geopositie verzwakt wat ook ooit zal leiden tot een lagere dollar. In de Chinese Zee zal China de macht overnemen van N-Korea. En zo Japan en andere daar tot bewapenen dwingen.

 

OUDE CYNISCHE GEWOONTE
Mogelijk kan de opvolger die of Clinton of Bush heet daaraan iets remmen. Maar definitief keren van de tendens is onwaarschijnlijk: de amerikanen willen niet meer hun soldaten elders laten sterven. Dat is voorbij.. en de VS zullen volstaan met een belangrijke plek in de nieuwe multi-polaire wereld. Waarin het westen als geheel aanzienlijk aan plaats en aanzien verliezen zal.

IS DEZE TOCH DE OPPERGOD? 
 Of zal er toch ooit een VS-president opstaan die snapt dat een coalitie met West-Europa nodig is om samen een “westers wereldpower” te vormen? Zo niet dan moet Europa zijn eigen toekomst gaan zeker stellen… En dat ziet er nu nog niet echt geruststellend uit daar…
 
GOED VERKOCHT TOCH?
NIET ECHT OPWEKKEND

 




DEZE WIJZE IS NIET MEER



OP NAAR EEN ANDER EUROPA EN EU?

MIJN KRISTALLEN BOL
 
VERJONGING IN ZICHT
In het licht van de vorige para-graaf moeten we ook de nieuwe koers van Parijs en Berlijn zien. De nieuwe president Tusk (uit Polen!) gaat hier ook zijn rol spelen. De enorm groeiende immigrantenstroom samen met dat steeds dreigender IS-terrorisme “van ook eigen bodem” zal het denken en doen over defensie snel doen veranderen.
DE EURO-GI

Nederland vecht al in Mali met de fransen en met andere tegen IS vanuit Jordanië (ook met de fransen). En Merkel zien we ook steeds meer geopolitieke allure krijgen.

 
Dit alles midden in die zwellende eurocrisis waarin ook nog een EU-grensland een grote rol speelt. Met zijn schuldpositie maar ook als immigranten poort… En als buurman van het licht radicalere Turkije. En niet ver van het ook orthodoxe Rusland…
HOEZO INGEWIKKELD?

De “gemeenschappelijke dreiging” voor de EU en Europa is er dus. Mogelijk zal dit uiteindelijk ook die nogal duffe anti-euro politici in de EU-landen de wind uit de zeilen nemen?
 
DOMINO: NOOIT OP ZONDAG?
Laten we het, wat Nederland betreft, eens aan Wilders vragen! Die nu de hoofddoek niet meer gevaarlijk vind, die ons wel wil wijsmaken dat “die K-marokkanen” het voortbestaan van Nederland bedreigen en die ook sterk aanbeveelt de eurozone te verlaten….
LINKE AMBASSADEUR..





 
 




WAAR STAAT FRANKRIJK IN DEZE ONTWIKKELINGEN?
Wat de toekomst van La France op wat  langere termijn (tweede helft 21e eeuw) betreft, -even los van de eurozone morgen..-, heeft alles van doen met het gegeven dat dit land enkele opmerkelijke voordelen heeft!
 
-de demografie is uiterst gunstig: geen onbalans tussen groen en grijs… Een gezonde geboortegraad met 2,1 kids/vrouw en dus ook geen krimp van de bevolking. Dat betekent bij een redelijk draaiende economie geen dik pensioen- cq zorgprobleem.. Genoeg draagvlak

ROND EN ROLLEND..
-oude relaties (de francophonie) met het sterk opkomende continent Afrika en ook met het MO. Dé exportmarkt van morgen en ook een important grondstoffengebied. Vraag het maar aan China.

-een aanzienlijke basis van franse bedrijven in Afrika in diverse sectoren auto’s, distributie, mijnbouw, telecom, banken, nucleaire en wapenindustrie en andere.

-een historie van essentiële hulp aan de terreurbestrijding tegen radicale islam. Zie nu Mali, Centraal Afrika, Tsjaad-Kameroen-Niger-Ivoorkust en ook in Djibouti..

-diverse militaire steunpunten met ca 8000 soldaten in Afrika

-en de huidige grote krachtige industriële bedrijven als Total, EADS (Airbus, Eurocopter), Dassault, Thales, Renault/PSA en de grote franse banken (Paribas, Soc. Generale, etc.).

NAAR HET BELOOFDE LAND?
-de strategische ligging tov Afrika en het MO zowel in militair als economisch opzicht. Met goede verbindingen naar Afrika: Marseille met zijn ferries en vliegveld en haven.. Toulon met zijn militaire bases. En een grote Frans en arabisch sprekende bevolking met “roots” in deze gebieden.
Als je hier Duitsland naast zet ontstaat er een aanzienlijk verschil. Dus lijkt het op korte termijn dat Berlijn ons moet redden maar dat het op langere termijn gezien uit Parijs moet komen..

 (vele franse, Amerikaanse bronnen: o.m. ook The Economist van febr. 2015).
 


 

 

HET EUROPA VAN 2015

JA JA: EN DE GRIEKEN?

 

 
 


 MAAR,
Van 200.000 jaren geleden en tot 22.000 jaar geleden, waren de Khoisans van Oost-Afrika de grootste groep mensen op aarde. 
Dat weet ook Ene Schuster van de uni van Singapoer, -die het DNA verzamelde van de 48 etnische groepen op onze wereld-, zeker. Hij zegt: “Die tak van de Khoisans (= the bushmen) is helemaal afwijkend van alle andere en sinds 150.000 jaar al. Hun homeland Oost-Afrika leed nooit onder ferme klimaatwijzigingen, die alle andere groepen wel fors trof…
 
LOPEN, LOPEN
Twee stappen van formaat worden hier gezet:

-die klimaatveranderingen was er dus altijd al. Maar niet in Oost-Afrika (ook ons homeland ).
-en daarom  bleven die bushmen lang zeer stabiel leven.  

BIVAK







Dus die klimaatverandering is een belangrijke factor binnen de evolutie! Bravo Schuster dus: dat moeten ze in NY en ook bij de VN goed in hun oren knopen..

NO MISIC
 De zon wist dat er iets fout ging met de Beagle2 van de “Mars Express” van 2003. Die Beagle zou wat muziek uitzenden van de rockgroep Blur, nadat hij was geland… Maar er werd op aarde niets ontvangen. Men vreesde dus dat Beagle was gecrasht en niet zo mooi was geland als die Philea in 2013.
ON ORBIT
 
Maar zie de sonde Orbiter van Nasa maakt een foto die het nog net kon laten zien: daarop zag men Beagle die maar een paar zonnepanelen had ontvouwd. Daardoor was ook de antenne niet uitgevouwen en zo kwam het tot die stilte dus. We hoeven niet te vrezen dat de marsmannetjes niet van rockmuziek houden, gelukkig!

BEAGLE PUZZEL
 Denk even na over dit geluk van enkele ruimte-experts die nu zijn schoongewassen van elke schuld.. Maar een collega van “de fase uitvouwen na landen”, zit er nu naast. Helaas. Die moet nu uitzoeken waarom dat uitvouwen fout ging…

DE NIEUWE ORBITER
De collega’s van Orbiter zagen wat er echt gebeurde.. Dus u ziet: ook in de ruimte blijft niets een eeuwig geheim. Allemaal wonderen uit de ruimtevaart, die wondere nieuwe wereld.

We wensen u veel zonnestralen toe op uw favoriete plekje
 
HEET ALS DE ZON...

 
Leon de Marseille, 23 mei 2015.

 

4 opmerkingen:

  1. Dank je wel.
    Met Favoriet Plekje bedoel je kennelijk : de Bikini Eilanden .... ?

    Grts, frits

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met Favoriet Plekje bedoel je kennelijk The Bikini Eilands

    Grts frits

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Met Favoriete Plekje bedoel je kennelijk The Bikini Islands ... Toch ?

    Met dank en groet, frits

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je zag het dus! Heel goed..
    Nee ik doelde op iets goeds...
    De nieuwe kernfusiereactor in test in... Caderache (naast ons..). Grapje!
    Je ziet waar we heen gaan en dat Poetin nog niks is..

    Dank voor reactie:
    leon (al wakker en happy!

    BeantwoordenVerwijderen