Totaal aantal pageviews

vrijdag 6 februari 2015

DE TOEKOMST: 2015 E.V.






PROFETEN ZIJN ALS FOUTE MANAGERS...
ZE VOORSPELLEN DE TOEKOMSTN AL KIJKEND IN  ACHTERUIT-KIJKSPIEGELS




WAT VOORZAG DEZE, OVER ONS??

 
OPSCHRIJVEN IS LINK!

Je leest van alles nu: in 2030 leeft Europa onder de charia en in 2040 ontploft het kapitalisme en in 2050 zal de ozonlaag spatten.. Nostradamussen in de economie naast cassandra’s in de media ze zijn een al sombertjes. Gelukkig weten we dat profeten zich meestal vergissen zelfs die solide Colbert , lang gelden in Franrijk-,zat er naast. Hij voorzag dat La France binnen 50 jaar geen brandhout meer zou hebben.. 
 
COLBERT MINISTER 17e EEUW
De briljante econoom Norman Angel zei in 1910 nog dat de oorlog van 1914 nooit zou uitbreken.. Malthus riep op om op te houden met de reproductie omdat we anders zouden omkomen in oorlogen en honger. En ene Hollande beweerde vele maanden dat die franse “ww-curve af zou buigen”.. 

De historie van de profeten is het kerkhof van de vergissingen. Dat komt niet door domheid maar door dogmatiek en hoogmoed..  Want te vele wilden de wereld bijbuigen naar hun eigen inzichten en ze onderschatten steeds de technologische vooruitgang. Maar  ook “de menselijke factor”. Die mens doet namelijk steeds opnieuw de experts in de fout gaan!

En  dat is zijn kracht en zijn glorie!
 
 

VERANDEREN IS STEEDS LASTIG
Gallup International hield wereldwijd zijn enquete over “het vertrouwen in de toekomst”. En vond onder de pessimisten de Italianen aan de top met voor 2015 slechts 14% aan optimisten.. Gevolgd door de fransen met 17% en daarna kwam Japan met 19%... De belgen stonden op 19% samen met… de bulgaren..

DE KIP MET DE ....
Maar zie de optimisten! Met Nigeria op 85% aan de top met de Fidji’s op 82%... India kwam op 76% met Saoudi-Arabië…  Marokko met 76% en Afghanistan (!) met 71% (kennelijk gedrogeerd óf slechter kan het niet worden..?!). Zie, Pakistan, China, Bangladesh en Vietnam; zij zaten tussen 70 en 64%.
 
Bij de fransen zijn het vooral de gepensioneerden en de “rijkeren (= > 5000 euro/maand)” die zeer zwart zagen. Door de lege pensioenkassen en de stijgende belastingen. Slechts 6% gelooft in enig economisch herstel en eigenlijk is dat verblijdend: want erg waar.. En het gaat pas beter in een land als de grote meerderheid begrijpt dat het heel anders moet. Hoera dus voor de fransen!

MORGEN IS (SOMS) BETER...


 
DE MAN VAN DE CURVE: 3,2 MILJOEN WW-ERS
 


 
KANAAL VAN COLBERT!
SO:  LET'S GO....

 


 
 BLOGGERS OUTLOOK 2015 (geschreven half december 2014)

Geloof het of niet, maar ik schreef deze outlook half december 2014. Zie wat daar nu (eind januari 2015) al “fout” aan is, dan wel wat nu al “versleten” lijkt! Lessen voor grote en kleine profeten..
 
 
KATTEN WETEN WEL BETER
Dus nu: Leon over 2015…

Het jaar 2015 ziet er niet echt goed uit met al zijn oorlogen en conflicten. Minder gijzelingen, zelfmoordaanslagen, ontvoerde vrouwen en epidemieën mogen we niet verwachten.. Ook niet dat de deflatie zal afnemen of de zware concurrentie.. Dus moeten we een jaar van onbalans verwachten, meer schulden en werkeloosheid en meer CO2…

Het zou in 2015 zelfs tot extra-schokken kunnen komen; natuurrampen en epidemieën, grote aanslagen en financiële zeepbellen die ploffen.. en zelfs een echte oorlog in Oekraïne waarbij de Nato tegenover de russen komt te staan..

 Commentaar eind januari 2015: de parijse aanslagen en de vele bijna-aanslagen volgden prompt. Daarna militairen in de franse en Belgische straten.. Die instortende olieprijs werd een complete verrassing: hij ging zeer diep en dat had grote gevolgen.
 
2015: FRANKRIJK VOL MILITAIREN

 De eurozone blijft zwakjes en bij het minste breekt er vooral door Griekenland, Italië of Frankrijk, een nieuwe euro-crisis uit.

Commentaar eind januari 2015: Syriza won overtuigend in Athene en de angst sloeg breed toe.. In en buiten Europa.

HELE OUDE KOST!
 In Frankrijk zal de politieke toestand voor regering, links en rechts niet best zijn. De cantonale en regionale verkiezingen zullen dat (in maart)laten zien en daar gaat het FN scoren. Intussen moeten de bezuinigingen voortgaan en zullen die onrust oproepen en de schulden blijven stijgen en idem de werkeloosheid. De spanningen tussen Frankrijk en de EU zullen gaan oplopen..

Eind januari: Stakingen in het transport, bij de taxi’s, bij de artsen en nu in Marseille ook bij de vuilophalers en het stadstransport.. In 5 dagen 7000 ton vuil op straat.... 


DE STAKING 5 JAAR GELEDEN






VERBODEN AAN TE KOMEN....

 










Positief denkend: mogelijk zal het in 2015 beter gaan met  Oekraïne…

Einde januari: In Oekraïne brak weer de pleuris uit.. nu vooral rond Marioupol. Grote consternatie internationaal over de ontkenningen van Poetin. Men dreigt nu zelfs met uitsluiting van Rusland uit het int. SWIFT-bankennetwerk...

 Betere tijden voor  het optreden van de coalitie tegen IS?  De lage olieprijs positief op de wereldgroei werken…  Mogelijk begrijpt Israël zijn eigenbelang ook beter in de Palestijnse kwestie en komen er nog wat fraaie ontdekkingen bij in de wetenschap.

Ook zou ebola onder controle kunnen komen en er geen nieuwe voor in de plaats hoeven te komen… 
Einde januari: Ebola remt nu af maar is nog riskant. De WHO gaat reorganiseren om de gebleken eigen gebreken op te repareren. De Wereldbank waarschuwt dat "de wereld zeer slecht is voorbereid op epidemieën à la ebola"... Alarmkreten die (weer) niet worden aangehoord?


DE DOOD DOOR HET VIRUS..
 
Wie weet gaat de ECB overstag en koopt toch staatschulden op.. en gaat massief lenen om een economische injectie aan de EU te verrichten.

Eind januari: Dit vermoeden van  Draghi aan de biljettenpers, kwam uit.. De interne spanningen in de EU liepen hoger op: Duitsland en Nederland waren de grote tegenliggers in het ECB-overleg.


PEAKS COMING UP?
 Wie weet gaat Parijs toch betere wegen bij de hervormingen ook wat permanent onderwijs betreft. Waarom ook niet hopen dat men nu echt ingrijpt bij de pensioenen en de verspillingen in de regio…

Eind januari: De Charlie demo’s toonden een schijnbare grote eenheid en Hollande c’s. schoot omhoog in de polls. Maar al gauw kwam er een enorm verzet boven tegen de hervormingswet Macron. En de Syriza-overwinning geeft ultra-links nu vleugels tegen de bezuinigingen..
 
 
DE DJIHAD-DOOD IN PARIJS
 
 
PROFETISCH ORAKEL 2015
SYRIZA TEGEN ALLE ...
 

 
 
 
 
 
 
 
 





Dus 2015 hoeft niet zozeer een binnenstappen in de hel worden, maar kan het begin van een betere ontwikkeling… . Want vaker bleek dat het verstand komt op het diepste punt van de narigheid..
 
Dan komen de franse ww-cijfers einde januari 2015:
 5,2 miljoen werkzoekende, 3,5 miljoen mensen zonder enig werk.. De ouderen ww steeg met 10% , die onder jongeren met 2.5%.. De hoogste ww-cijfers ooit in La France!

Mijn hoop blijkt vooralsnog ijdel... Maar er volgen nog 11 maanden in 2015. Maar nu zou ik het al niet meer durven opschrijven! Het diepste punt is echt niet bereikt..
 
EEN NIEUW EUROPEES VIRUS?
DE GOLF VAN ONGELIJKHEID..
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PROFEET PROF. TIROLE VAN DE NOBELPRIJS.

OVER… LA FRANCE, ETC. .

Hij werkt nu in Toulouse (School of Economics, TSE) na jaren studie en promotie in de VS (MIT). Prof Jean Tirole kreeg op 10 december de Nobelprijs voor de Economie: de 2e fransman die deze eer treft. Nu wordt hij door premier Valls geprezen en moet zich uitlaten ver zijn land in diepe economische crisis. Hij gaat daarbij niet veel uit de weg: “Gebrek aan economische cultuur”, zegt hij als inswinger en ook:  “Frankrijk zit economisch op slot”. 
 
HIJ KOMT ER VOOR UIT!
TSE IN TOULOUSE
 
  Zijn rapport over de franse arbeidsmarkt (met O. Blanchard) haalde zover nog niets uit..  Er was geen draagkracht voor hervormingen, die een lange implementatietijd vragen, zegt hij. Ook de pers en de wetenschappers moeten eerst meegaan voor draagvlak zorgen.

In Europa zegt hij moet een essentieel onderscheid worden gezien voor het Zuiden (waar Frankrijk economisch ook bijhoort) en het noorden.. Frankrijk deed niets aan zijn schuldprobleem in hoogtijdagen en is daarom nu uit vorm… Want nu is Parijs in echt slecht weer aangekomen.  Er moet snel en diepgaand worden ingegrepen, waaraan hij met zijn “School” graag wil meedoen. Waarbij hij private financiering van “zijn TSE” geen enkel probleem acht..
 
PROGRESSIEVE OF POLITIEKE ECONOMEN?
 Economie is een “open wetenschap” geworden, betoogd hij verder. Daarbij lopen de VS voorop en daar zie je knappe koppen uit de hele wereld. Daar betaalt men ook 4x zo veel voor een topper..  Maar ook TSE begint nu best mee te mixen. In de VS doen economen ook veel aan hun contacten met de pers: zie Stiglitz. Frankrijk wantrouwt de markteconomie en is nog te sterk voor een sterke centrale staat. De staat moet nog enkele taken blijven doen maar moet het vooral laten bij “regulering”. En moet dus bij voorkeur niet zelf “produceren/ondernemen”.
 
KRITISCHE FAN UIT DE VS
Al in 2007 beschreef hij de economie als een wetenschap, die tegelijk de gedragingen van groepen en individuen beschrijft. Maar die ook “normatief is”: dus die middelen voorstelt om het “algemene welzijn” te bevorderen”.. De macro-economie is sterk gebaseerd op de inzichten vanuit de micro-economie. In 2013 zei Michel Rocard nog: “De economie is de meest belachelijke van de moderne wetenschappen. Ze probeerde via de wiskunde zich binnen te werken in de “exacte”. Wat onzinnig is omdat het hier sociologie betreft”. En tegenwoordig zien we een rij wetenschappen, die eigenlijk alle de mens, en vooral in groepen, bestudeert..”.

Daarbij is wiskunde slechts een techniek. Het blijft de basis bij hypotheses opstellen, verifiëren en testen. Ook via veel statistische waarnemingen. Zie ook Piketty. Hij interesseert zich vooral voor de psychologie van de individuen en beziet daarbij ook de historie van dit vak. Via Adam Smith die vóór zijn boek: Over the wealth of the nations, eerst schreef: “De theorie van de morele gevoelens..”; wat nu een naïef boek heet. Maar hij had de basis van de economie best goed begrepen.
 
Hij heeft veel samengewerkt met Princeton (VS) over de economische gevolgen van het mensbeeld dat men heeft, en dat men vaak wil “opdringen aan de andere mensen”. We onderzochten ook hoe de mensen vaak welbewust een “verkeerd gedrag” kiezen omdat ze onvoldoende de aandrang voelen om wat te veranderen. Zie het gedrag van de rokers…

Over de eurozone zegt (ook) hij: Het is jammer dat er zo’n tegenstelling is ontstaan tussen noord en zuid in deze zone. De grote crisis is hier niet ver weg…
 

WAAR KEN IK DIE VAN?
Einde januari:  zijn schets geldt volop. Die grote euro-crisis is via Athene in het zuiden dus nu begonnen.. BRUSSEL  BEEFT....

 

EEN PESSIMISME..?

 
 
 

 
 
 
 
 

DE VISIE VAN “PROFEET” GOSHN BAAS VAN RENAULT-NISSAN

Hij is wereldburger: geboren in Brazilië uit libanese ouders, hoge studies in Frankrijk en na Nissan te hebben geleid nu boss van Renault én Nissan. Iemand met bewezen juiste visies in het verleden (behalve met de snelheid van de E-auto!), maar zie de positie van Renault: nr. 4 op de topperslijst.. Hij verkoopt auto’s in 200 landen en levert een op de tien. Hij reist dag en nacht… met zijn drie paspoorten.
 
DE WERELDBURGER IN AUTO'S
 Hij noemt de wereld van nu: een radicale metamorfose.. In een crisis ernstiger dan die van de subprimes in 2008. Maar is blij dat de vrees voor een afstopping van de mondialisering niet werd bewaarheid en hij ziet het internet als belangrijke hoeder.. Wat er nu gebeurt heet geen “crisis” , want het duurt maar door en is dus iets anders. En wijst op de VS waar ferm werd ingegrepen (2 autobedrijven gingen failliet!) na 2008 en waar men nu het licht weer ziet..  Europa deed dat niet en zie nu. Maar ook daar kan het anders, maar het herstel moet worden “gemaakt”! En het aanzien van de ondernemingen moet omhoog: zie de VS en China..  Zelfs de grote franse bedrijven snappen wat nu te doen en ook die in andere landen in de EU. Het gaat nu om concurrentievermogen. En er zijn kansen genoeg, ook voor Parijs.
 
 
AUTO-VERKOPEN : TOV 2005 EN TOT 2009
China blijft sterk vooruit gaan is zijn overtuiging; zijn reservoir is kolossaal. Met een automarkt van 20 miljoen waarvan 80% wordt gekocht door mensen met hun eerste auto! China lijkt meer op de VS dan op Europa of Japan, zegt hij. En zie Afrika dat nu daar is waar China was 20 jaar geleden. De helft van de bevolkingsgroei op de wereld (2 miljard deze eeuw) gaat in Afrika plaats vinden. Ondanks de vele rimpels gaat het daar snel beter, met Ghana als een lichtend voorbeeld. En een omhoog schietend Nigeria dat bijna even groot is als Brazilie nu en dat de VS gaat naderen! In Brazilië verkoopt men nu 3 miljoen auto’s en in Nigeria 50.000 …

Afrika haalt het en gaat richting inkomen op een niveau van ca 9000 dollar per jaar: cruciaal voor de autoaankoop. En daarna gaat het sneller beter..

Olie is nu op zijn laagst maar pas op! Energie gaat duurder worden goedkoop bestaat hier niet. De electrische auto ging minder snel dan hij had gedacht: de vereiste infrastructuur bleef achter vooral dat herladen van de batterijen. Maar de evolutie is electrisch: zonder twijfel. En er is de tendens van die autonome auto die het alleen beter kunnen.. Goshn is optimist maar onder schot de realiteit niet. Die zoekt hij voortduren op overal ter wereld.
 


VS E-AUTO VERKOPEN: 2005-2020  HYBRID, MIXED FULL E 

 
 
Einde januari: Een mooi klinkende visie voor de autosector, maar vooral in de opkomende landen. En hij kijkt verder dan 2015 natuurlijk: het is een schets van een trend..

 
 
 

VS: DRIE E-AUTO SCENARIO'S % MARKTAANDEEL

NIEUWE FRANSE DOENERS: ZIJ LUISTEREN NIET NAAR PROFETEN

OOK FRANSE START-UPS BOOMEN

De namen van de financiers staan er op de muren met vreemde tekens en in woorden als Shaker, Cowork, School lab. Overal jasjes met capuchons aan de kapstokken en ongeschoren wangen. En ook de kreet: “Wees aardig voor je buurman, misschien is het Bill Maris”.. Dat is de baas van Google Ventures, die 5 miljard investeert in start-ups. En die ook vaker komt op deze plek in Parijs. Numa (= NUmerique huMAin ), wat in Google taal de “versneller” is van start-ups,  is hier ook een bekende fenomeen.
 
MINISTER MACRON LOVES THEM!

UNCONVENTIONAL GUYS

 
 
 
 

 


 
GOOGLE: OOK HIER DE GANGMAKER

 

Deze site “Le Camoing” omvat 15 startups, is al in zijn zesde jaar en kende al diverse succes stories. Mesagraph bijvoorbeeld: een programma dat conversaties analyseert op Internet. Het werd door Twitter gekocht voor 7 miljoen.
WERKEN MAAR DAN HEEL ANDERS

GOOGLE FINANCIERT... 



 
 
 
 
DocTrackr ook: een beveligings start-up. Die werd voor 10 miljoen door Intralinks gekocht.. En er zijn er nog meer..

De nieuwe clubs heten hier: Kokot, Jam, Pulpix, Nunki . En ze vonden hier ook: een ondernemer voor het maken van hun businessplan, een designer voor de vormgeving en een hacker… alle als support!


GEKKE NAMEN.... MAAR PAS OP
NOG EEN SUCCES!


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Diploma’s doen er hier nauwelijks toe: vele zijn onderweg gestopt…  De equipes zijn hier belangrijker dan het project. Zoals Unique Sound: dat het mogelijk maakt om direct met componisten te communiceren. De klant, zoals Occitane, vragen hier muziek aan. De klanten geven een omschrijving van de gewenste muzikale ambiance, en de componisten reageren en doen voorstellen.
 
TALKING AND CREATING
 De grote industrieën kochten vroeger snel zo’n goeie start-up op, maar die bleek lastig inpasbaar. Total doet dat nu dus via Numa hier. Net als Orange en ook de TERS zijn er al mee bezig. En verkreeg een app, die als je de QR-code van een song intikt, de woorden van de song op je telefoon zet.

SNCF gaat dat ook doen.. en Parallel Editions werkt aan verkorten van lange teksten.

 Frankrijk heeft veel “gestructureerde, normale” ingenieurs en wordt daarom wereldwijd benijdt. Met de befaamde belastingteruggave (CICE) worden er nu vele start-ups betaald en opgericht.  Maar even “als de VS worden hier”, dat gaat nog echt niet. Want dat samenwerken van die enorm verschillende mensen met zeer diverse achtergronden wat hier gebeurt is (nog) niet echt mogelijk in “de normale bedrijven van nu”. Dat gaat even duren en vandaar Google Ventures en Numa. En ook en toenemend in La France!
 
 
EIGENTAALTJE EIGEN STIJL
 
De nieuwe economie komt er aan, tegen de verdrukking in. Een nogal andere generatie lijkt het die eigenlijk de voorlopers zijn van “ De Wereld 3.0”…

 
DE CONCURRENT VAN BLOGGER MET KAT!
PARTY: BLOGGER AND WIFEAFTER  WORK
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 














 
MAAR,
 
De zon zag die Orion van Nasa, met zijn sonde New Horizon, in 2006 starten. Voor de lange reis naar de dwerg Pluto met zijn maan Charon. Om daar in 2015 aan te komen….
 
DE SUBS VAN ORION
ORION IN ORBIT

 

PLUTO EN MAAN CHARON
 
Onderweg werd 2/3 van alle apparaten aan boord uitgezet gedurende bijna 1900 dagen. Dat zijn spectrometers, telescopische camera’s en analyse apparaten voor ruimtestofjes..  Maar dit alles gaat weer op AAN in januari 2015 en dan wordt het dus weer spannend..
 
ORION OBJECTS
De mens is niet te ontmoedigen en verlegt voortdurend zijn horizon. Die nu de horizon van de ruimte zelf werd..


Weer stof om onze mijmeringen te voeden terwijl we in de winterzon wat stralen oppikken. Dus wensen we weer veel mooi, zonnig weertje aan u allen.

 
 
 
PLUTO, CHARON EN CERES


 
 
 
ONRUSTIG OPPERVLAK 
 
  

Leon de Marseille 7 febr. 2015.

 

 

 

 


THE END 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten