Totaal aantal pageviews

zaterdag 1 februari 2014

THE MACHINERY OF GOD: 3D-SCANNERS EN –PRINTERS..



ICT, het Internet en alles wat er mee kan, veranderde onze wereld al eerder snel, steeds grondiger en ook wereldbreed. De helft van de inkopen gaat al via het Internet en vele winkels sloten al, de postbezorging  ging bijna ter ziele, we boeken onze reizen via het net, regelen zo ook onze bankzaken en zelfs onze belastingen.
En nu wordt elk mens  zelf “de schepper van zijn wereld”, zegt een directeur van Dassault Systems, de Franse vliegtuigbouwer, zeer enthousiast. Want zijn bedrijf investeerde een  vermogen in deze nieuwe ICT-high-tech. Hij
heeft het over de “3D-printer,  de 3D-scanner en toebehoren”, de nieuwste en gigantische verrassing van de betoverende wereld van de ICT+. .
Lees over de ongekende mogelijkheden, die er nu al zijn, maar die morgen als een tsunami over ons gaan komen. En denk mee de ingrijpende gevolgen dit (weer eens!) gaat hebben voor onze “consumptie-maatschappij”. Opnieuw  in bijna alle geledingen!

Een fascinerende verhaal van Bernard Charles van Dassault.
Bernard sprak opgewonden met de journalisten van Le Point, over de 3D-printer cum suis, die straks in ook in uw huis te vinden zal zijn. Zoals u nu ook koelkast, wasmachine en TV heeft. De 3D-printer kun je nu, -in zijn simpelste vorm-, al kopen kunt voor 350 euro! De markt hiervoor zal in 2020 zeker 400 miljard zijn.
De naam is wat raar: het betreft namelijk het maken van voorwerpen zonder mal maar iemand vond printen in 3
3D geprinte hartklep......!

dimensies beter.. Daarmee gaan we oneindig veel producten zelf thuis maken, want bijna alles wat om u heen in huis staat kunt u er zelf mee maken straks. Daarvoor is enkel de PC en die “huisrobot, de 3D-printer geheten” nodig en een beetje grondstof. Die printer “bouwt” alles, via zijn kleine “spuitkop”, waaruit zeer heet materiaal komt, dat via duizenden dunne laagjes van 100 micron, wordt “neergelegd en gestapeld in de 3D-luchten”. Zo wordt van “beneden naar boven” een product gefabriceerd: terwijl u toekijkt, of muziek luistert op uw I-phone.
Uw 3D-huisrobot luistert nauwkeurig naar uw PC, die geladen is met “de elektronische tekening” van het product dat u gaat (na)maken. U doet enkel wat grondstof in de printer, drukt op de juiste knop en enkele minuten of uren later, houdt u úw product, - nog een beetje warm- , in uw handen.
De Franse prof Claude André van de Chemische Hogeschool van Nancy vond het procedé al uit in 1984. En natuurlijk ging de Amerikaan Charles Hull er in 1986 mee aan de haal. Nu is hij de baas van 3D-Systems in de VS waar het grote geld al stroomt...

Het “nieuwe klussen” van de 21e eeuw.
“Do it yourself = klussen thuis”, is al een halve eeuw de hobby voor vele. Vroeger was iedereen een “doe-het-zelver”.  Boerenfamilies  bouwden al eeuwenlang het nieuwe huis voor het jonge stel zélf. Samen, met “alle handen van de familie”. Zoals men ook zelf zijn eten verbouwde en beesten hield om op te eten.
En nu kunt ú bijna alles wat IN en om en op uw huis staat of zit; dus al die onderdelen, gereedschappen en gebruiksvoorwerpen en zelfs ook uw kunstitems en uw
voertuigen,  zélf thuis gaan fabriceren. Zelfs mooi gevormde cannelloni (ook volgens eigen ontwerp!) kunt u thuis “printen met uw 3D-huis-printer”.  Als u hem maar voedt met wat cannelloni-grondstof van Barilla. Nu doen ze dat daar nog enkel bestelling, en met hún printer.
Het is nog even wachten op de 3D-pizza, want er wordt aan gewerkt!  Alles om u heen, kan in enkele uren en zonder menselijk  hulp,-en ook bijna zonder wachttijd in de winkel of op het transport-, thuis worden “geschapen”. U moet enkel uw juiste voorraadjes “printgrondstoffen” thuis hebben staan en in uw PC de bouwtekeningen hebben opgeslagen.

De al ontloken wereld van uw thuis-fabriekje, met zijn 3D-huisrobot.
U print de kapotte deksel van uw fruitpers, die niet meer uit  voorraad te verkrijgen is, en hij doet het weer jaren. Ook de afgebroken achteruitkijk-spiegel van uw auto is in een uurtje weer goedkoop “geprint” en u kunt weer veilig verder rijden. En die leuke theepot uit Marokko die u liet kapot vallen, heeft u ook weer in de kast staan voor uwe ega thuis komt: dank zij uw 3D-printer. Al is ie misschien net ietsjes anders, omdat u via de software een kleine verandering aanbracht. Waardoor dat handvat ook wat beter vast te houden is. U printte dus zelfs een betere vervanger van de kapotte theepot. Weg dus ook die kleine ergernis!
Victoria’s secret een lingeriefabrikant printte ook al lingerie 3D-pr, samen met Swarovski. En de Nederlandse styliste Iris van Herpen toonde in Parijs haar jurken à la 3D-pr. 
Minder leuk is de aanbieding van het Amerikaanse Solid Concepts, dat u alles per internet levert om een Colt M1911 te kunnen 3D-printen. Een collegabedrijf, Defense
Distributed,  deed dat eerder, maar bood een pistool van kunststof aan, dat geen enkel metaalpoortje op vliegvelden kan ontdekken. Ai!
Ik zelf droom er al van om een mooi bronzen plastiek van de Limburgse kunstenaar Wim Steyns, een fraaie bronzen nogal apart gebogen dame met een spits dier-achtig hoofd, -dat in mijn huiskamer staat-, op kleinere schaal te 3D-copiëren. Want het lijkt me nog mooier in kleinere formaten…  En zo kan ik
het goede vrienden kado doen; zij het niet in echt brons! 

Dus:  waarom niet die Cube gekocht voor 1000 dollar, die alles maakt wat u maar wilt; tot een hoogtemaat van 15 centimeter. Dit apparaat is ca 40 x 45 x 30 en weegt 4 kilo. Of de Solidoodle 4, die ook 15 centimeter als maximum heeft en die met plastic draad werkt en die 500 dollar kost. Of de Replicator 2 van Makerbot, -de pionier op dit gebied-, waarvan de maker zei: “U kunt er de onderdelen voor uw computer of afwasmachine mee maken. Of ook het hoofd van uw rare buurman mee reproduceren…”. Maar waarom, vroeg ik me af?
Maar het wordt natuurlijk nog veel gekker!
U kunt zelfs ook zo’n mooi oud handweefgetouw thuis “3D-printen en in elkaar zetten”: om uw mooie weef-hobby mee te gaan beleven. Want u kunt al houten, metalen, kunststoffen “dingen printen”. Maar ook producten uit keramiek, tungsteen en koraal.
Tja, maar u moet natuurlijk wel de “digitale bouwtekening” in uw PC hebben of op het internet kunnen vinden en downloaden. Dat moet nog even wel nu dus ga op de site Thingiverse, Shapeways of 3DVia waar u “vele apps” kunt vinden om te 3D-printen. Gemaakt door tienduizenden fanaten die elkaar daar nu ontmoeten.
Maar let op: er komt al snel ook een 3D-scanner op de markt. Daar legt u het “te printen unieke onderdeel op” en die maakt voor u dan de perfecte ”digitale specificatie”. Zo kunt U zelfs uw antieke voorwerpen dupliceren, als u dat zou willen. Waarvan nog niemand een bouwtekening heeft! 
Laat er nu ook iemand zijn, die de uitvindingen van Leonardo Da Vinci digitaal heeft opgezet! Die kunt u downloaden en zo kunt U Leonardo’s helicopter etc. op elke schaal die u wenst zelf en thuis 3D-printen. En die cadeau doen aan een goede vriend;  die jarig is en die gek is op Leonardo’s geniale vindingen. 

Een nieuw-zeelander, Ivan Sentch, werkt aan de reproductie van de DB4 Aston Martin uit 1958. BAE-systems maakte ook al een 3D-pr.versie van de cockpit van een Tornado jager. Waardoor nu reparaties overal ter wereld meteen kunnen worden uitgevoerd. Rolls Royce, dat vooral vliegtuigmotoren maakt, gaat zijn onderhouds-werkplekken voorzien van “3D-printmogelijkheden” om ter plekke reservedelen te printen voor defecte vliegtuigmotoren.
ESA werkt met EADS aan een 3D-printer voor het Internationale Ruimtestation. Straks kunnen dan daar hele ruimtelijk te plaatsen satellieten worden geproduceerd in het station! Er is dus ook geen raket meer nodig om die satelliet boven te brengen.… 

Na de “muziek via het internet (in plaats van CD’s/DVD’s)” nu dus ook de “3D-print-specs” van mooie of beroemde gitaren:
om zelf thuis te fabriceren. Een “maffe” italiaanse architect (een nieuwe Leonardo!), bouwde met een giga-3D-printer (die D-Shape heet) een fraai huis van tot wel zes meter hoog met elementen van mineralen die verhard zijn. Hij wil nu ook een kunstmatige koraalbarrière 3D-printen met behulp van een grote kraan, waaraan de printer hangen kan…

Een volgende (ook al lopende) etappe, is “het 3D-printen met biomateriaal”. Er zijn nu al tandartsen de tandhulpmiddelen voor elke patient, zelf thuis op maat printen. Chirurgen printen straks de aan te brengen vervangende lichaamsdelen
met hun 3D-orthopedie-afdelings-printer voor elke patiënt precies op maat. Waarbij ze de eerder gemaakte “bouwtekening van uw hele lichaam” gebruikten, die over enkele jaren van elk volwassen mens via de MRI-scanner “op voorhand” wordt gemaakt. Dus uw “bouwtekening + bestek” staan in een Big-data cloud, ergens op de wereld opgeslagen. U heeft de toegangscode, de sleutel daartoe, in uw I-phone zitten en geeft uw specialist toestemming alles te gebruiken.    

Alweer een industriële revolutie?
Weer een revolutie? Of zijn we nu gewoon met één grote snelle evolutie begonnen?
Wat ontdekt U als die Dassault-baas  zegt: “dat we op weg zijn naar het onderling uitwisselen en verzenden van digitale specs van alle mogelijke producten en die dus straks die ook niet meer zullen gaan vervoeren van A naar B? Omdat er
namelijk in A én B 3D-printers staan. Dat gesjouw met producten gaat dus fors af nemen!
En onze handelsbalans en export/import? Een aanzienlijk deel daarvan zal straks bestaan uit im-/export van “de programma’s en digitale specs van producten”. Die uit de diverse “Big Data clouds” zullen  worden gedistribueerd. Wie weet neemt zelfs de wereldhandel (in geld gemeten) nog een keer flink toe. Omdat het nu dure data-producten betreft!
 
Het zal ook “wegwezen worden”  voor veel fabrieken. Ook weg dus met die lopende banden (die nu ook vol robots staan). Want die robots heeft straks iedereen zelf. Ook voorraden van eindproducten en reservedelen/onderdelen zullen slinken: minder opslag, geen gesjouw en  bewaren en geen kapot vallen. En ook veel minder investeringen in voorraden en  dus ook minder “risico incourant= bederf of
3D geprinte japon
out-of-date , etc.”! Er zijn enkel nog voorraden en transport van de grondstoffen voor het 3D-printen. En uw eerste 3D-printer natuurlijk… 
Een deel van het klassieke “fysieke” logistieke vak, verschuift dus naar de “digitale logistiek”. Via big data clouds en communicatie-apparatuur en –lijnen.
Ook hier weer dat snel opkomende gebruiken van “Big Data”: het meten, opslaan en transporteren en analyseren van data, over bijna alles “wat wij doen, of zijn, of over wat er op de wereld gebeurt”, zal veel data-logistiek-werk opleveren. Dus ook weer nieuwe producten en diensten.
Via deze big data, komt “men =de commercie” er ook achter welke dingen, -die nu nog u diep in uw binnenste sluimeren-,  u best zou willen hebben”. Of “welke avonturen u ook best nog zou willen meemaken”!
En wat denkt u van 3D-pr kunst en nijverheid? Kunstenaars met digitale hulpmiddelen zijn er al vele (zie ook weer die Bas Meeuws met zijn prachtige foto-kunst). Zij krijgen ook die 3D-scanners en –printers in hun ateliers. En kunnen dus ook digitale kunstspecs maken die u kunt kopen, zodat u hun mooie ontwerpen thuis kunt uitprinten met uw 3D-pr!
Nog beter: iedereen wordt zijn eigen kunstenaar en die “alle om hem heen”. Met behulp van zijn 3D-apparaten en de vele ontwerpen die er in de vele Art-clouds te vinden zijn. Print dus zelf die mooie lamp van Starck of die mooie ring van Chamet.
Met de komst van goedkope 3D-scanners waarmee iedereen zelf de data aanmaakt  voor het 3D-printen van een kopie, zal de data-uitwisseling weer verminderen. Of net niet omdat er nog meer volume ontstaat?

De 3D-pr. economie 
Vele jobs verdwijnen weer of veranderen sterk van inhoud: de tweede “do it yourself”-revolutie is “on”!  Denk aan die miljoenen chinezen die van het platteland kwamen en om bij Foxcon te werken… weg werk! Want U kunt zelfs 3D-printers maken met…. 3D-printers!
Dit alles  zal de vakbonden c.s. niet enkel blij maken. Maar er
3D geprinte kaak
komen ook nieuwe jobs  in de “3D-printer-business”: ontwerpen, bouwen van apparaten, handel in specs en programma’s etc. En dit ook voor de 3D-scanners.
Want het maken van één of een serie van producten: dat scheelt nu niet veel meer in de eenheidskostprijs. U kunt veel producten gewoon 50 keer (!) goedkoper zelf thuis maken. Ook zijn dus “voor veel dingen om u heen”, dus geen machines, mensen en transporten meer nodig. Maar u moet wel, -net als bij uw Ikea-meubels-, wat handig zijn, in “het monteren van eventuele meerdere  onderdelen” om een geheel te kunnen verkrijgen. Dus die handige buurman (met zijn 3D-printer dus) die moet wel blijven.    

Natuurlijk verdwijnt niet alle productie: niet alles kan met 3D-pr. Ook opslag en transport  blijven nodig. Olie blijft men oppompen, vervoeren en verwerken en ook ijzererts, bauxiet, kolen, gas etc.  Huizen, gebouwen, torens en bruggen blijven ook “gewoon” gemaakt worden. Maar deels ook met 3D-productie natuurlijk. Idem treinen, vliegtuigen en schepen, maar ook hier zal 3D-pr fors gaan toeslaan.
Het vervoer van gerede producten wordt deels vervangen door het vervoer van de grondstoffen voor het 3D-printen. Wat in “vervoerstonnen” gemeten niet veel zal schelen dus. Mogelijk komt er wel een vermindering in het aantal transportkilometers.
Het effect van “meer reparaties thuis van kapotte producten” zal zijn dat er minder afval ontstaat. Mogelijk moet hier tegenover worden gesteld: “het meer weggooien van dingetjes die mensen voor de lol thuis maken met 3D-printers”. Wie weet valt dat laatste mee: “als de eerste hype voorbij is”. 

Ik bespaar u nu de discussie over nieuwe problemen rond “de intellectuele eigendom” van ontwerpen! Geen enkele overheid kan echt de particulier controleren die kopieën print van alles wat hij mooi vind. Zo ging het ook al met de muziek: clandestien downloaden ipv CD’s kopen.

In Engeland stopt de regering 40 miljoen euro’s in het technisch onderwijs om leerlingen met 3D-printen te confronteren. Singapoer wil er 500 miljoen in stoppen om tot een goedkoper ecosysteem te komen. Obama oreerde ook al over deze derde industriële revolutie.
En er wordt ook  al gedacht over 4D-printen… Dus het veranderbaar maken van objecten na hun conceptie. U kunt
3D geprinte gezichtsprotese bij kankerpatient...
dan bij het 3D-printen ook een eigenschap van het oorspronkelijke product “aanpassen”. Harvard dacht hierbij aan autobanden die zich bij regen automatisch aanpassen bijvoorbeeld.  U begrijpt het: dit is nog maar het begin!

Wat zal het economisch saldo van deze “3D-high-techno” zijn? Er gaan jobs verloren maar er komen elders nieuwe jobs. Of wordt het arbeidstijdverkorting? Niemand kan u “het saldo” zeggen:  omdat nu bijna alles tegelijk beweegt en evolueert. En dat stopt niet meer...
Als we naar die Google’s, Apple’s, Microsoft’s etc. kijken, zien we dat ze met hun producten miljarden verdienen en die ook aan miljarden mensen slijten. Maar dat de omvang van het personeel in hun ondernemingen uiterst beperkt blijft. Het aantal werknemers per miljoen omzet, is veel kleiner dan dat van de procesindustrie. Waar ook de kosten van installaties hoog zijn. En dat laatste is ook al niet het geval bij die Google’s en Apple’s etc.
Een ander groot verschil is dat van het gemiddelde opleidingsniveau van de medewerkers. Naast de kantine en de interne dienst etc., zijn er nauwelijks nog “simpele jobs”. De hoog-opgeleide, welvarende medewerkers, geven gelukkig wel veel geld uit aan hun verzorgers, paramedici en aan hun vakanties. En dus ook aan veel lager opgeleiden.

Nieuwe mensen en nieuwe levenswijzen
Wat met zekerheid kan gezegd worden is dat de mensen nog meer zullen moeten wennen aan “veranderingen en mobiliteit”. Een veel hogere mobiliteit heeft op zijn beurt ook weer veel economische gevolgen. Veel verhuizen: dus huren en niet kopen? Toename van personentransport en openbaar transport. Andere arbeidsverhoudingen en –contracten.

Niets staat nog stil: alles stroomt… Dus wie nog aan zijn loopbaan moet beginnen kan het weten: waar hij/zij mee begint zal er al gauw niet meer zijn. Permanente om- en bijscholing dus. Veel jobhopping en beroepswisseling ook. Andere pensioensystemen.
Is er nu minder startkapitaal nodig? Zal twee of drie jobs “naast elkaar” ook gewoon worden of wordt je deels zelfstandig én deels “in dienstverband”? Komt er een heel ander sociaal hulpstelsel? Waarin de betaalde heropleiding
3D geprinte kunsthand
een grote rol speelt en er nauwelijks nog WW-uitkeringen bestaan?  Komt er ook veel meer internationale migratie, omdat het ene land veel sneller switcht dan het andere. Zie nu in de EU al de grote trek Zuid-Noord!
Kan zelf een bedrijf starten veel gemakkelijker? Gaan proberen, succes hebben en mislukkingen incasseren, elkaar ook veel vaker opvolgen?
De mensen na ons worden dus “fulltime (re)volutionairen” tijdens hun ook veel langere leven. Ze zullen zich dus over 50 jaar afvragen, waarom hun voorouders zo’n niet-dynamische sukkels waren! Maar wij weten nu al hoe dat kwam en ook hoe dat weer verdween!

So: who knows! Begin in elk geval met deze tip:
Om wat startkapitaal te vergaren voor uw “nieuwe wijze van leven”, deze interessante gratis tip. Koop nu die 3D-printer van 365 euro en print daarmee die betere van 1000 euro… En zo verder…  Vóór iemand dat door heeft bent u al “binnen” en woont u op de Bahama’s!


Maar,
de zon zal erger schrikken als ze wist van de ontdekking van die dozijnen miljarden (!) exoplaneten, dan van wat gepraat over 3D-geprint! Sinds de 80-er jaren kregen de mensen al lucht van die vele exoplaneten en de telescoop Keppler (gelanceerd in 2009 door Nasa) opende een totaal nieuw gebied in de astronomie: de exoplanetologie. En dat leidt nu ook tot wat al heet de “exobiologie”, dat ons zal leren hoe het leven ooit ontstond en ook of er ook elders leven bestaat! Binnen 25 jaar gaan we echt grote verrassingen meemaken, beweren experts. Nu kennen we overigens “al” zo’n 900 exoplaneten, maar het moeten er vele miljarden zijn… Werk aan de winkel dus!
Zwarte gaten, zwarte planeten, Big Bang 3D-geprint, het duizelt ons en “we haven’t seen nothing yet”. Ene oude Griek, genaamd Aristarque bedacht al 300 v. JC dat de aarde om de zon draaide en niet andersom… Men liet hem prevelen in vrede. Maar toen Copernicus dat veel later herhaalde kostte het hem bijna zijn kop! In de 17e eeuw vond Newton de zwaartekracht uit… en maakte daarmee de wijsheid van René Descartes tot een lachertje. Die had beweerd dat de beweging van de hemellichamen kwam door ruimtelijke wervelingen en door botsingen, net zoals de golven in de oceaan. Ook dacht René dat de aarde bij de polen spits was , maar Newton dacht dat ze net afgeplat zou zijn. In 1735 stuurde de franse academie der Wetenschappen twee expedities op pad. Een naar Peru en een naar Lapland om het zaakje eens op te meten. En Newton kreeg alle gelijk. Daarmee was zijn wet van de zwaartekracht een echte wet geworden. 
In de 19e eeuw ontdekte men dat het orbit van Uranus niet klopte met de bestaande metingen.  Ene Le Verrier beweert dan in 1844 dat dit kwam omdat er in de buurt een andere planeet zich ophield die dat orbit beïnvloedde. En hij berekende zelfs de plek er van ! Enkele jaren later kwam daar de planeet Neptunes te voorschijn de Duitser Galle vond hem. Dit was een gloriemoment voor de wetenschappelijke voorspellingspower zeggen nu ruimtewetenschappers.
Als je dit alles zet naast de beweringen van creationisten en van teavan-gelistische republikeinen in de VS, dan wordt het je toch wat angstig om het hart. Want zij ontkennen impliciet al deze vondsten en houden blind vast aan hun visie op de wereld, het heelal en zijn ontstaan. En gaan zelfs zo ver dat ze de VS naar een “bijna-failliet” trokken met hun “geforceerde shutdown”. En zeiden daar blij overtuigd bij “dat zo’n failliet niets was vergeleken bij de crisis die zou (moeten) komen om de komst van de Messias en zijn heil mogelijk te maken. Ze baden daarvoor op hun knieën bij het Witte huis, zongen hun liederen en hoopten dat de “communist Obama” gauw het veld zou ruimen. Let wel: onder hen zijn tientallen gekozen congresleden van de Republikeinse Partij! Zij drijven die arme Boehner tot waanzin… Helaas gaat het hierbij niet om enkele verdwaalden maar om een toenemend deel van de Amerikaanse natie. Sarah Palin zei: “Vertrouw op uw geloof, op uw wapens en op de grondwet. Wij gaan overwinnen”. En zij sprak ook over “de luitenants in het congres die de vele gewapende infanteristen zouden aanvoeren bij het verjagen van de socialist Obama”! Je gelooft niet wat je leest… Is dit dan “de nieuwe vooruitgang”?

Dus zit maar weer neer in de nog lage winterzon en kom bij van de schrik. Denk na over de de wonderen en de dwalingen die mensen kunnen overkomen. En over religie, rijkdom, de dood en het leven… En over de “metamorfoses van hele beschavingen” en ook over “hun mogelijke totale ontaarding”..
 We wensen u weer dagelijks vele  kwartiertjes zonnebad toe..

1 februari 2014

2 opmerkingen:

  1. Wat voor een soort cartridges gaan er in zulke printers?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor de reactie.
    Die printers hebben als "voeding" een rol draad van kunststof of een blik met een soort pasta van kunststof of een mengsel van diverse andere stoffen. Die moet je kopen meestal bij de leverancier van de printer.
    vriendelijke groeten, Leon Speetjens

    BeantwoordenVerwijderen