Totaal aantal pageviews

vrijdag 14 februari 2014

SYRIË: DE OPMAAT NAAR HET ECHTE BLOEDBAD?



Chirac waarschuwde Bush voor “het bloedbad Irak” maar de VS gingen er
welgemoed toch “in”. Die “korte oorlog” duurt nu al 10 jaar. De VS willen niets liever dan weg daar en nu ook uit Afghanistan. Helaas, Syrië neemt het stokje over met al 140.000 doden en bijna 10 miljoen mensen op de vlucht. Irak was nog een “beperkt strijdtoneel”. Syrië lijkt wel een
soort concours van allen die wat uit te vechten hebben. Wij gewone westerlingen snappen nauwelijks nog iets van dit kluwen van vechtende. Deze potpourri van vechtende lokale groepen van “drie monotheïstische religies”, van het westen tegen Rusland en China, van de saoudi’s en de Golfstaten versus Iran en zelfs van 2000 “jonge westerse” moslims” onttrekt zich aan het gewone idee van “een oorlog”. Verlamd kijken we met afgrijzen naar dit vreselijke bloedbad dat we na ruim een halve eeuw eindelijk vergeten waren. De moderne media zorgen er voor dat we kunnen zeggen: “Wir waren jeden Tag Zeugen dieses Schrecken”… Of is het slechts de aanloop naar nóg erger?    


De beruchte familie Assad.
Vader Assad werd de baas bij in Syrië via een staatsgreep,ruim een halve eeuw geleden. Hij vermoordde 20.000 tegenstanders in Homs: in twee weken. Zoon Bachar Assad werd tandarts door studie in Frankrijk. Hij moest echter in de familiepolitiek omdat zijn, -als
opvolger gedoodverfde-, broer verongelukte. Deze socialistische familie (van de Baathpartij gelieerd aan de Europese communisten) uit de alouiten-clan (= een sektarische aftakking van de sjiitische islam), runt nu al meer dan 40 jaar dit in meerderheid soennitische land.
Hij wordt daarbij geholpen door Iran, Hezbollah en Hamas en hij vecht tegen
Al-Qaida dat Saudisch (=soennitisch) van komaf is. De alouieten zijn een minderheid van ca 9%, zoals de hem steunende christenen. Daarom is het ook een gevecht om puur zelfbehoud. Bachar en zijn broertje Maher hebben alles te verliezen en daarom nietsontziend. Moskou is hun oude (vroeger socialistische/communistische) bondgenoot. Nu ziet Poetin (orthodox katholiek!) daar zijn kans om een hoofdrol te spelen op het geopolitieke toneel. Maar pas op: Assad is slechts de speelbal en heeft weinig krediet meer. Als hij niet meer “bruikbaar” is, gaat hij er aan. Van Assad houdt straks niemand meer. Ook dit “mini-dramaatje” is onderdeel van wat zich in Syrië afspeelt. Een miezerig randverschijnsel.

Met de Assads gaat het toch (weer) prima!
Het leger van Assad neemt weer flink de overhand. Na 140.000 doden en 9 miljoen

mensen op de vlucht. De jihadisten, geholpen door wel 2000 jongeren uit Europa (!), nemen nu ook de overhand op de andere rebellen. Daardoor werden die conferenties in Geneve ook steeds lastiger…
Het opruimen (?) van de chemische wapens is gaande: maar wat is de garantie dat alles weg is? Iran gaat vrolijk door met het voorzien in moderne wapens en het leveren van
paramilitairen: “om de sjiitische heilige plaatsen in Syrië” te beschermen. Ze versterken ook de sjiitische gemeenschappen in Bosra, Lattaquié en Idleb. Er zijn ook nogal wat “militaire instructeurs” die in de commandolijn van het
Syrische leger opereren. Zij zijn de coördinatie met Hezbollah uit Libanon; Iran is ook meer dan ooit een helper van de Assad’s!
De president en zijn broer Maher doen hun job goed en overleggen ook met de bondgenoten nu de Baathpartij bijna is uitgesloten. Hun geheime diensten zijn door die van het leger vervangen en broertje Maher speelt daar een cruciale rol. Eigenlijk nemen de broers Assad en de bazen van de geheime diensten de grote besluiten in goed overleg. De Assad’s zijn ook goed in het uitspelen van geheime diensten tegen elkaar om het evenwicht te bewaren én hun veiligheid te garanderen. Een specialiteit van alle dictatoren.
Denk ook niet dat het enkel alouieten zijn of veel sjiieten: hoge posten worden ook door soennieten bezet! Zonder de Assad’s zou het
land best kunnen overleven met zijn sterke instituties. Maar wat te doen met de alouitische minderheid en met hun veiligheid die nu de Assad’s garanderen? Zij hebben nu best ook veel topfuncties. De alouieten met hun Assad’s kunnen enkel straks nog
vluchten naar hun gebied van herkomst bij Lattaquié in het westen. Onder bescherming van de Russische vloot die ligt in de haven van Tartous.

Het macabere geopolitieke machtsspel op Syrisch gebied
Rond Syrië speelt zich nu al jaren een soort van macaber cabaret af en waarin de huidige internationale verhoudingen én die binnen de islam, duidelijker dan ooit zichtbaar worden. Syrië is net als Libanon en ook Irak een botsingsland tussen de drie monotheïstische religies die vanouds ruziën in de regio. Zeker ook nadat Israël na het zionisme zijn staat
vestigde in 1948. Een oplossing nagestreefd door het westen na de Shoa. Kunstmatige, ex-koloniale explosieve landen met de religies als splijtstof. Maar in feite gaat het vooral om een felle (internationale + regionale) machtstrijd en over teveel armoede en ontbrekend perspectief.
De meesten van ons hebben het willen/kunnen begrijpen van dit exemplarische schouwspel al lang opgegeven. En miskennen daarmee de wereld waarin ze leven en die ook hun werkelijkheid bepaalt; want ook het westen is partij hier. Ook al hou je jezelf politiek stil en afzijdig, iedereen weet dat het hem/haar uiteindelijk wel degelijk (ook persoonlijk) zal aangaan. En daarmee is gezegd dat struisvogels zich ook zonder het zand van het Midden-Oosten als bange blinden kunnen gedragen.
In Le Point (fr. Weekblad) stond een relatieschema tussen de 7 direct betrokken landen en de diverse meespelende groeperingen. Daartussen waren met lijnen in drie kleuren zo’n 40-tal relaties aangeven. Eenvoudig en “pour les nuls” zoals de Fransen het zo kernachtig kunnen zeggen. Want het was ook een sterk vereenvoudigd model…
Ik ga u dat hier niet in alle detail uitleggen; het omvat ook de super-complexe toestand binnen de moslimwereld. Nu hebben zelfs de djihadi’s onder elkaar flinke herrie: de syrische (Front Al-Nosar en Front Islamique) met  tegenover hen EIIL uit Irak (of Da’ech = bijnaam voor de Iraakse islamitische staat), waarin vele buitenlandse djihadi’s strijden in Noord-Syrië. Intussen is ook Libanon degelijk gedestabiliseerd en zit ook weer vol vluchtelingen. Die ook als achterste basis dienen voor rebellen, anti- en pro-Assad-groepen. Dagelijks zijn er nu bloedige bomaanvallen tegen anti-Assads en ook tegen pro-Syrische Hezbollah aanhangers.
Iran lukt het ook prima om de as “Teheran-Bagdad-Damascus-Beiroet” goed overeind te houden in die grote soennitische brei in de regio. En Moskou met Poetin haalde er ook veel “internationaal prestige” mee binnen: al ziet iedereen goed de bloedrode kleur die dat heeft. De grote soennitische olielanden, die zich zeer bedreigd voelen door Iran en die het gevaar vrezen van nog meer “Arabische revoluties”, stoppen veel rebellen wapens en geld toe. Net zoals… de westerse landen dat doen. Frankrijk dat zelfs dreigde met luchtaanvallen samen met de VS,  is rustiger het te ernstig uit de hand loopt. En nu, -hoe is het toch mogelijk-, lukt het ook nog om duizenden jonge moslims uit Europa en de VS in de strijd te betrekken! Alle karakteristieken van een wereldwijd conflict zijn nu ruim aanwezig in deze regio. Exact daarmee dreigde Assad vanaf de éérste dag!

Is het allemaal nog te snappen en te hanteren?  
Nota bene: U ziet ook hoe Wilders geen moment gelijk heeft als hij “de islam een grote pot van hetzelfde nat” noemt. Terwijl hij er voor betaald wordt (door u en mij!) om het net wél te snappen. Omdat hij er als politicus over wénst te spreken.
Dit alles toont, -zeker voor onze generatie-, hoe net als eerder in de geschiedenis, -zoals
Ruïnes Ghetto Warschau
in de jaren 1910-1945-, de halve wereld in de fik kan gaan. Met aan het einde tientallen miljoenen doden. Assad’s nu ruim 135.000 doden en zijn 9 miljoen gevluchte zijn daarbij vergeleken nóg niet meer dan een  bescheiden lontje. Het lukt de Assad’s aardig om hun “theorie van het terroristische complot”, die minstens Moskou ook steunt, te verkopen. En zo zelfs te worden gezien als “topper van de terroristenbestrijding in de wereld”!
Je moet toegeven dat “men” het spel knap heeft gespeeld. Ook als echte geopolitieke profs;  en dus ook ten koste van enorm menselijk leed. Wat daar meestal bij hoort.

Daar zijn we echt niet snel vanaf.
Dit overkokende geheel zal van zeer groot belang zal blijven voor het wel en wee van de komende decennia. Daarbij komt ook nog die uitslaande brand in centraal Afrika, waar we ook al in zijn betrokken. Wie hoorde niet hoe de nieuwe Duitse regering zich nu ook serieus betrokken voelt bij dit alles. En dus ook zijn militaire capaciteiten wil gaan versterken! Nog een reuze-verandering, die zich voegt bij enkele andere.
Want zie ook die totaal veranderde positie van de VS in de wereld. En de sterk gewijzigde houding van de Amerikaanse burgers waar het gaat om “de VS als de
politie-agent van de wereld”. We zien ook dat bijna alle opkomende landen een stevige afstand nemen tot de landen, aangeduid met  “het westen”. Niemand van hun durft dan ook nu hun vroegere bazige optreden te herhalen. Obama c.s. kreeg van bijna niemand in deze hoek ook maar één meter steun. Dus het ging heel wat verder dan “die twee opionleaders” in de Veiligheidsraad: China en Rusland.  
Het geheel toont ook de diepe tegenstellingen
binnen de Arabische en de islamwereld. Die  veel verder gaan dan “sjiieten contra soennieten” en dan “moslimbroeders-aanhangers  tegen Al-Qaida-achtigen”.
Ook de oprakende olie en gas, het gevecht om te overleven ná de olietijd en om “interne rust en beheersing in eigen land” te bewaren spelen onder de oppervlakte zeker mee. Ook bij die bevolkingen in de landen in het MO, die al aan hun revolutie zijn begonnen.  
De wijze waarop de EU hier zijn rol speelde, toont ons en de hele wereld definitief dat “deze groep van landen met de euro” qua chaotisch optreden wedijveren met de landen in het MO.  En ook met de Arabische Liga en de Afrikaanse Unie. En ook, -helaas-, met de VN...
Wereldstabiliteit, “te garanderen door het westen” is nu verder dan ooit zoek geraakt. China en anderen weten nu hoe ze door moeten gaan. Ze vervolgen hun spel en zullen zo vanzelf voor “vol” worden aangezien!
Het dringt nog te langzaam echt door tot veel westerlingen, dat we nog maar “een klein beetje die welvarende naties zijn” met die grote geschiedenis. In veel hoger tempo dan vele beseffen zitten we in een trend naar een totaal andere globale positie.
Niet wat we nu (nóg) ZIJN, maar waar we naar OP WEG (lijken) TE ZIJN: dat is wat vele nog ontgaat! Dat (noodzakelijke) bezuinigingsgedoe verhult teveel wat de meeste politici nu steeds scherper zien: een snel vergrijzend en ontgroenend stel landen. Die het nauwelijks lukt zijn oude dynamiek en elan terug te vinden.
Duitsland is nog hét goede voorbeeld eigenlijk! Met zijn fraaie exportpositie en sterke economie. Die echter vooral gebaseerd is op de sterke opkomst in enkele Z-Aziatische landen met luxe producten voor nieuwe rijken. Plus die industriële topprodukten voor de aanrazende industrie in het oosten. Die ze straks zonder problemen na zullen maken en zelfs meer dan dat. Terwijl Berlijn met zijn bevolking die met bijna 1 miljoen per jaar wegzakt en ook kampt met een niet te redresseren verminderende arbeidsbevolking. Ondanks de miljoen ingenieurs, die per jaar uit Z-Europa c.s. worden weggehaald. Niets lijkt echt te helpen om het geboortecijfer van 1,4 kids per Duitse vrouw op te krikken en als je ziet wat diverse steden en regio voor kunstgrepen uithalen, -in steeds grotere wanhoop en om gewoon te overleven-, en te ontsnappen aan het veranderen in één groot bejaardenhuis! Dat Duitsland horen we nu weer “internationaal optreden” en we hoorden ook dat men de militaire capaciteit gaat versterken! Opmerkelijk Berlijn ziet het gevaar!

Onze lokale lessen
In Nederland hoor je nog niemand er over, dat de Duitse welvaart voor de helft ook die van ons is. Én dat ook wij akelig dicht bij dat lage geboortecijfer van Berlijn zitten. Ook dat wij paniekerig wat Polen en Roemenen afweren en intussen nauwelijks een immigrant kunnen vinden die ons echte probleem mee kan oplossen! 
Als ooit werd gedemonstreerd dat politiek “short-term business” is:  dan is het wel nú! Het Haagse congres danst nog wat, kibbelt als een stel verontruste boekhouders en dúrft gewoon niet onder ogen te zien waar het echt heen drijft!  

Syrië is nu onze grote waarschuwing
Syrië is heel erg en laat zien hoe een paar wanhopige “slechteriken” zich kunnen blijven gedragen als beesten. Omdat machtige landen dat goed uitkomt voor hun posities en doeleinden. Hoe het hoge doel van “wie wenst te overleven” heiligt weer eens alle middelen. Zie ook hoe de andere helft van de wereld, -die eerder zo machtigen-, de energie en de dash verliest om zich te handhaven en zijn (fraaie) levensniveau veilig te stellen.
Ook al wordt het nog krampachtig gecamoufleerd: alle roofdieren hebben het al lang door en weten dat de prooi vermoeid is geraakt.
Het toont, hoe andere grote landen en beschavingen, het vóór ons (en na soms vele eeuwen), ook niet lukte om hun positie te bewaren. Een op hun gebied vallende meteoriet of een giga-tsunami, waren echt niet de oorzaken van hun problemen. Het kwam, doordat men na enkele pionierende generaties, zeer rijk werd. Vervolgens vergat “men” met welke giga-inspanningen die rijkdom werd opgebouwd en ook nogal eens ten koste van “andere minder machtige landen”. Zo kwamen er generaties, die dat verleden niet meer begrepen en die ook niet wisten hoe ze nú hun bijdrage moesten leveren. Ook omdat de ouderen in de meerderheid kwamen en ook omdat ook de opvoeders, het beeld van de razend snel veranderende wereld kwijt
bleken te zijn geraakt. Dat heette dan: “de school bereidt de kinderen niet meer voor op de wereld die hen wacht” of  “onze scholen leiden niet meer op voor de totaal veranderde wereld van het werken”
Je vraagt je af waar het echte foutje zit, na zo vele eerdere en identieke events in de geschiedenis. Kennelijk is er niet veel geleerd. 
Is het: “De mens leert niet van de geschiedenis” en “wat je niet zelf meemaakte kun je ook niet goed snappen”…? Of moet je eerder zeggen, dat de opvoedende generatie verstrikt raakte in een “genoeglijk soort van potverteren en genieten” en daar “te moe (of te blind?) van werd om de werkelijkheid nog te willen/kunnen zien”?   
Is een echt revival door hard ontwaken mogelijk? Is dat eerder vertoond? Jazeker! Zie Duitsland in de jaren 50-tig met zijn Wirtschaftswunder en zijn tomeloze energie! Als dat het voorbeeld is, dan staat ons allen
nog eerst ellende te wachten, voor het echt en bestendig beter zal gaan. En daarbij zou Syrië c.s. wel eens een grote rol bij kunnen spelen.
Nu komt het dus echt aan op ware veerkracht, op “jeugdig elan en dynamiek”, waarvan je de eerste tekenen ziet in ook oude landen: als de VS en het UK. Zij weten hóe je veranderen moet en durven de offers daarvoor snel en zonder veel omhaal van woorden op te eisen. Enkel daardoor zal een nieuw krachtig Europa niet veranderen: tenzij er nog op de valreep een wonder gebeurt. Die wonderen bestaan: dat is zeker! Maar komen er niet per ongeluk…  

Maar,
de zon zag Curiosity op Mars graven in de
Yellowknife Bay. Daar ging hij 6,4 centimeter diep in de rotsen die alle condities hebben voor bacteriologisch leven. En of men er bacteriën vond, dat heeft de NASA nog niet gezegd… Weet de zon ook dat op de maan Helium 3 is wat uiterst interessant is voor de energievoorziening? En dat dit feit een van de redenen is dat China er ook gaat landen? Eerst met een robot en dan komt er een echte chinees! Want dan zijn er drie machten met “oude rechten”:  als de maan moet worden… toebedeeld. Zie de discussies nu rond de Noordpool, o zo rijk aan grondstoffen. Zo werk geopolitiek en ook in de ruimte!
Ook zag de zon die ESA-ruimtesonde
Rosetta langs komen op weg naar de komeet Churyumov-Gersimenko, zo’n 800 miljoen kilometer van de aarde. De komeet is nu niet ver  van de planeet Jupiter.  De franse ruimteorganisatie CNES en ESA maakten van 2014 het “Rosetta-jaar”, dat elke Franse inwoner 30 euro kost. Want ook Frankrijk besteedt jaarlijks 2,2 miljard aan ruimte-onderzoek en is zo, ná de VS waar elke inwoner jaarlijks 43 euro bijdraagt. Als tweede grootste ter wereld. De sonde gaat zich voorzichtig dichter naar de komeet begeven, want in november 2014 moet uit zijn buik een klein apparaat van 100 kilo dat Philea heet, op de komeet landen. Om onderzoek te doen en monsters te nemen, die ons wijzer kunnen maken over het ontstaan van ons zonnestelsel zo’n 4,5 miljard jaar geleden. Als Philea haar werk heeft gedaan zal ze op de komeet van de hitte omkomen… ach arme.  Rosetta zal daarna de komeet blijven volgen ze dat kan… En wordt dan mogelijk  in slaapstand gezet, zoals dat eerder al sinds maart 2004 is gebeurd tot 20 januari 2014… Hiermee zijn de ESA met veel hulp van de Fransen, wereldwijd de eerste die op een komeet zullen zijn geland… Viva la France dus!
Wij mensen zijn nieuwsgierig en laten ons dat best wat kosten; sommige vinden nu ook “veel te veel”. Lastig om dat te beoordelen in een tijd van crisis waarin flink wordt geleden. Alles begon natuurlijk in de hoogtijdagen van “de bomen die tot de hemel groeiden”. Dit alles is net als “vrij wetenschappelijk onderzoek” een duur avontuur wat tevoren niet is te begroten. Maar toch wel is te verdedigen als je achteraf weet hoeveel extra wijsheid ,-die in veel producten en diensten is terug te vinden-, we ermee op deden. Het lastigste wordt het als je “tegenover elkaar zou plaatsen” de begrenzing van 80.000 euro per jaar aan medische kosten voor één jaar verder leven van één patiënt én die 2,2 miljard aan CNES budget. Dat zijn namelijk ca 3000 levensjaren extra voor doodzieke mensen.
Tja, ga daar maar eens voor zitten in die nog wat zwakke winterzon. Dat zijn echte vraagstukken waarover we niet dagelijks wat horen of over denken. Al komen ze sneller dichterbij in het politieke spectrum.
Begeef u dus naar buiten en pak die schaarse zonnestralen. Die warmte geeft u energie en mogelijk zelfs ideeën over de grote problemen van onze tijd.
We wensen dus weer veel mooi weertje toe!

15 februari 2014.

2 opmerkingen:

  1. Prima analyse! Maar wel erg lang... Prachtig dat notietje van Harry Truman.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Frits!

      Dank je maar wat de lengte aangaat: het komt op maar enkele woorden per dode daar… Wij zouden een prima duo kunnen vormen samen. Jij doet de o zo belangrijke breedte en ik hier en daar de diepte!
      Daar is zeker een markt voor!
      Akelig grapje, ik weet natuurlijk best wat je bedoelt!

      Groet,
      Leon

      Verwijderen