Totaal aantal pageviews

vrijdag 7 februari 2014

DEMONSTRATIE BIJ ONZE BUREN



Wij wonen pal naast het gebouw van de regionale staf van
de SNCF (de spoorwegen van Frankrijk) en we hoorden in de ochtend een flink lawaai. Er klonken strijdliederen uit een speaker die vol was opengedraaid! Dus wij vlot naar buiten om een kijkje te nemen. En jawel op het trottoir een lange tafel met stoelen waaraan een dubbel dozijn mensen zaten om wat te ontbijten met veel koffie. Onderwijl flink babbelend en vooral ook lachen. Aan de overkant stond een kleine camion waarop een vlag en een geluidsinstallatie waren gemonteerd: er kwam een oorverdovend lawaai uit de speakers dat het hele gebouw deed trillen. Duidelijk genoeg voor de regionale directie: ze WAREN er om serieus te worden genomen!
Er stonden er nog een zestal naast het grote spandoek waarop “solidariteit werd betuigd aan een gekreukte collega”. Dat nodigde me uit even te vragen hoe het in detail zat… en ik presenteerde me als geïnteresseerde buitenlandse buurman met vragen… Vrijwel onmiddellijk werd “de porte-parole” opgedoken die me vertelde “hoe onmenselijk en laag zijn collega conducteur was aangepakt door een tuchtcommisie”. Daarna kregen we nog geheel gratis een perfecte uitleg over de “misdadige tuchtsystemen van de
SNCF” en in het betoog kwam niets voor over eventuele slordigheden en andere zwakten van de conducteurs c.s. . Hier zijn de bazen gewoon nog bandieten, zakkenvullers!
Dus daarom deze solidariteitsactie: die straf moest van de tafel! Ik zei tegen de zittende aan de lange tafel, dat ze zich niet conform hun spandoek gedroegen, waarop stond dat ze: “Pal STONDEN achter  etc. …”. Dat werd als grapje opgevat en iedereen ging even staan om me te overtuigen en dat  onder veel gelach. Kortom ik zag wat ik al vaker bij betogingen ervoer: dit was een
vrolijke vriendenclub die een dagje demonstratie had georganiseerd. De van oorsprong Engelse dame die het eten en drinken had georganiseerd, vertelde ons hoe vrolijk de groep was; zij deed de job als leverancier. En “zwart” natuurlijk! Toen we afscheid namen werd er op ons geproost aan de tafel en we werden uitgezwaaid. Men hoopte duidelijk dat we dit schaamteloze gedoe van de SNCF-directie zouden uitdragen tot in het buitenland…! Het toont nog eens hoe anders de verhoudingen in de ondernemingen hier zijn, mede als gevolg van een systematische opvoeding ook op scholen over de “vijandige klassenverhoudingen in bedrijven en zoals die worden geschetst in het jargon van een Marxisme van heel vroeger”. Het veranderen van Frankrijk in een land met modernere opvattingen hierover en met vakbonden met meer oog voor het “algemene belang” is gaande. Maar dat zal best nog wat tijd vragen! “Allons enfants de la patrie…”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten