Totaal aantal pageviews

zaterdag 10 augustus 2013

BLIND BLUNDERENDE BUROCRATEN (De BBB’s van het CVZ)



Als Frans resident met een Nederlands paspoort betaal je in Nederland je ziektekostenpremies en je shopt hier met de Franse Carte Vitalis. Niks fout mee, áls er maar niet ook die botte CVZ bij was betrokken! CVZ maakt een administratieve koelie van ons omdat ze haar werk al jaren nauwelijks doet… Nu eisen ze niet betaalde premies op nadat zij alle fouten maakten die maar mogelijk zijn. Dat mag natuurlijk, maar wij willen gewoon ook onze kosten gecompenseerd krijgen. Telefoontjes en brieven gingen heen en weer.. Maar: Njet, zeiden die apparatsjiks uit Diemen. Een greep uit de laatste correspondentie…


“Het doel van de jaarafrekening voor de Zvw-bijdrage is het vaststellen van het verschil tussen de maandelijkse inhoudingen die zijn gedaan door de verschillende
pensioenfondsen en de daadwerkelijke verschuldigde Zvw-bijdrage over het betreffende jaar..”.  Dat is krachtige en duidelijke taal en het gaat over het hoge College van CVZ!
Ze schrijven me dat in een lijvig epistel dat het antwoord is op mijn claim van 559,50 euro aan kostenvergoeding van het CVZ die ons jarenlang (en nog steeds!) lieten zitten en die jaarafrekening gedurende 5 jaar nooit tijdig (of zelfs helemaal niet!) wisten te produceren! En, zo zegt CVZ zelf, in artikel 6.3.3. Regeling Zorgverzekeringen, “CVZ moet vóór 30 september de voorlopige jaarafrekening over het voorgaande jaar dienen te verstrekken”. En ook: “dat de definitieve jaarafrekening binnen zes maanden na het tijdstip, waarop zowel de aanslag inkomstenbelasting als de beschikking niet in Nederland belastbaar inkomen onherroepelijk zijn geworden, moet zijn verstrekt”…..
Wij moeten die “daadwerkelijk verschuldigde Zvw-bijdrage” ook echt officieel weten. Want de Franse belastingen willen
zien wat mijn bruto-inkomen in Nederland was verminderd met diezelfde Zvw-bijdrage. Dat is namelijk de basis voor de belastingaangifte en -berekening voor mij als Frans resident en belastingplichtige in la France… Een typische “Europese situatie” die bij verdrag prima is geregeld tussen La France et Les Pays-Bas! Maar, oh, oh, dat CVZ…!  

Gelukkig wordt het in andere teksten uit de regeling weer wat “leuker” voor CVZ, die béide jaarafrekeningen jarenlang NIET kon produceren. Ook niet vele maanden nadat alle wettelijke data waren verstreken. Want ik lees: “CVZ is dus voor de opmaak van de definitieve jaarafrekenig afhankelijk van gegevens van de Nederlandse Belastingdienst”. En ik
krijg het fraaie lijstje te zien van alle voor ons geldende data de laatste jaren… Maar moet daaruit dan concluderen dat: ik over 2008 nooit ook maar iets ontving (!) en ook dat CVZ elke keer minstens EEN JAAR later was dan de Ned. Belastingdienst zijn bijdrage leverde…
Maar, o wat een pech voor mij, want ik lees helaas ook dat: “op het eventueel overschrijden van deze termijn geen sanctie (!) is gesteld”. Er wordt op hun fatsoen gerekend dus…  
Of wisten die regelingmakers toen al, dat het bij CVZ een zoodje zou gaan worden? En ze dus maar beter geen boete konden bepalen, omdat de tent anders over de kop zou gaan?
Vervolgens trakteert men mij ook nog een onbegrijpelijke interpretatie van een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 28 nov. 2012. Die het geheel nog meer ongrijpbaar maakt voor elke brave burger. Maar, er staat ook: ”dat er rekening moet worden gehouden met rechtszekerheidsbeginsel…”.  Aha dus, denk je dan: rechtszekerheid!
Helaas weet het “slimme” CVZ hier ook best raad mee; “Van schending van dit beginsel is in dit geval geen sprake, omdat u wist, of redelijkerwijs kon weten dat er nog een definitieve vaststelling van de jaarafrekening zou plaatsvinden (ooit…) en de termijnoverschrijding niet van zodanige duur is (!) dat u hiermee redelijkerwijs geen rekening meer mee hoeft te houden”. ???
Dan nog wat van dit bla,bla,bla, bla… en dan komt de apotheose:
“Voorts is niet gebleken dat u door de termijnoverschrijding nadeel heeft geleden, nú het CVZ heeft afgezien van het in rekening brengen van wettelijke rente”….  Het gaat hier om EEN jaarafrekening, waarvan wij te weinig betaalden (ook een fout van CVZ overigens!) en die men nu alsnog wil innen. Maar ze hebben in Diemen zelf nu nóg niet door, dat wij alle andere jaren meestal ook éérst teveel betaalden via onze zes inhoudende pensioeninstanties! Dus: hoezo geen rente in rekening brengen?

Wel, nadat ik deze laatste optater goed had voelen

doordringen, moest ik even drie glazen water drinken en twee kalmeringstabletjes tot mij nemen. Want de hele lijst van ellende die me overkwam in Frankrijk, omdat ik geheel in de knoop raakte (elk jaar weer) met de Franse belastingaangifte, doet het hoge college CVZ ook nog even af met: “voorts is niet gebleken dat u door de termijnoverschrijding nadeel heeft geleden…”.  
Gelukkig raakt het hoge College dan toch ook de gevoelige snaar met: “Het CVZ begrijpt dat dit uw zorgen en verontwaardiging niet wegneemt”. Het hoge College toont dus werkelijk enig menselijk gevoel? Ik las vol nieuwe hoop verder… Maar nee hoor, want dan vervolgt men met: “Toch is het CVZ van oordeel dat het CVZ u hiermee (het niet doen betalen van de wettelijke rente!) voldoende compenseert voor de te late vaststelling.”
Het werd me plotseling duidelijk: het hoge College bestond dus gewoon uit een stelletje sado-masochisten!  Nu ik dit goed begrepen had, was er bij helemaal geen interesse meer in een triomfantelijke betoogje “over andere instanties die het allemaal vooral schuld waren”.
Dus hun conclusie is: de Nederlandse ambtenarij zit vol met sufferdjes, behalve bij het CVZ. Dat was de beoogde boodschap!
Om u alles wat ik jaren moest voelen, een beetje te laten meevoelen, nog deze fraaie zin: “Bovendien is het CVZ geen partij in de communicatie tussen U en de Franse Belastingdienst”.
Gode zij dank, nee! Stel je voor dat dit CVZ ook nog partij zou zijn in die communicatie! Dan had ik me wis en zeker meteen voor de kop geschoten met opa’s dubbelloops! Want u moet ook weten dat ik, na veel brieven en gedram, een brief wist los te peuteren van een directeur bij het CVZ (echt waar!), waarin (en in het Frans nog wel!) stond te lezen dat: “CVZ tot haar grote spijt niet in staat was geweest (en ook voorlopig niet zou zijn!), om de definitieve jaarafrekeningen te leveren”..
De Franse inspecteur van Belastingen in Carpentras gaf ik, met gepaste trots deze brief. Want ik had hem al vele keren uitgelegd hoe slecht het was gesteld met de Nederlandse CVZ-ambtenaren! Die het maar niet lukte om ons arme burgers netjes te bedienen…  Elke keer zag ik dan dat echte wantrouwen bij deze zo aardige man: zat deze buitenlandse opa hem nou te belazeren? De inspecteur, die best gevoel voor humor had (dat wist ik intussen na de vele bezoeken) las deze brief met aandacht.. Hij keek me zeer verdwaasd aan en vroeg me toen of dit een grapje van mij was… 
Hij kon zich namelijk niet voorstellen dat een overheidsinstantie zich zo zou uiten naar een “contribuable (belastingbetaler)” en zeker niet ten behoeve van een buitenlandse ambtelijke collega!  Hij vertrouwde me toe dat hij eerder hara-kiri zou hebben gepleegd dan dit ooit op papier te zetten. Ímpossible monsieur!

Wat ook nog, ferm, onder het hoofdje “Conclusie” staat mag ik u niet onthoeden: “Het CVZ heeft zich niet schuldig gemaakt aan de door u genoemde aantijgingen. Het is voor het CVZ ondoenlijk, etc.” En de allerlaatste zinsnede mag u ook niet worden onthouden: “De definitieve jaarrekening over het jaar 2008 (!) sturen wij u binnen enkele weken alsnog toe. Voor de verlate toezending daarvan bied ik u namens het CVZ verontschuldigingen aan. Het is aan het CVZ te wijten dat u die jaarrekening nog niet hebt ontvangen.”

Natuurlijk moet ik u, -voor een goed begrip-, nog enkele details geven van wat de Franse ambtenaren deden tijdens bij deze jarenlange martelingen. Na mijn herhaalde uitleg en overleg met een inspecteur in Carpentras, organiseerde deze een onderhoud met een ambtelijke wiskundig specialist. En sámen maakten wij op basis van de CVZ-premie-regelingen een wiskundige algebraïsche
formule. Die het mogelijk maakte om de definitieve jaarafrekening te bepalen op basis van de bruto-pensioenbedragen. Wiskundig eigenlijk een futiliteit, al weet ik (als TH-ingenieur) best ook, dat een leek het maar knap ingewikkeld zou vinden. Als je dit formule-tje in een PC stopt is het berekenen “een fluitje van één cent”…  Zou Diemen dat ook al door hebben, vroegen we ons beiden echt verbaasd af?
Ik stopte dus elk jaar weer de nieuwe bruto inkomsten en de jaarparameters in die formule en hup, daar had ik mijn selfmade CVZ-jaarrekening! Deze Frans resident, kreeg dus (gratis!) hulp van de Franse belastingdienst en wat voor hulp! Een  behandeling die zelfs verder gaat dan het hoort! Een ware verademing vergeleken bij dat gesluip en gekruip en dat narcistisch-juridisch gefriemel van een clubje als dat CVZ!  
Toen ik naar Marseille verhuisde moest ik natuurlijk de nieuwe inspecteur ook overhalen het zónder het CVZ te doen… Dat lukte! Ook omdat de beide inspecteurs elkaar belden, in mijn bijzijn. Na veel grapjes over rare Nederlandse overheden, waren ze het gauw eens. Dus hier verschool zich niemand achter de ander, zoals dat bij CVZ usance is!  
Men wilde in Marseille echter wel graag ook die (in het Frans gestelde) brief van me hebben, waarin de directie van CVZ  bedroefd mededeelt dat haar organisatie niet in staat is om haar werk te doen zoals het hoort… Dat liet men zich hier dus ook niet ontgaan.
Ik heb er ook maar niet bij (mee)gelachen. Want er is enkel plek voor schaamte, omdat ik uiteindelijk ook een Nederlander ben, natuurlijk! 
Dus de Franse belastingen voorkwamen veel dubbelwerk, gezanik en gedoe; voor zichzelf en voor “le contribuable”. Franse ambtenaren bleken effectieve en vooral ook gewone, aardige mensen! Het was al die jaren een ware troost voor deze emigrant! En ik hield er natuurlijk ook iets moois aan over: namelijk een goede relatie met de Franse belastingen en ook de nodige kennis van hun werkwijze.
Mogelijk kan het CVZ enkele van haar managers hier eens op cursus sturen? Ik zou dat logisch vinden en toejuichen, dat zult u wel begrijpen nu.

U wilt van mij, denk ik, nog maar een paar dingen weten namelijk: “of ik in het algemeen iets tegen ambtenaren heb”, hóe ik kwam aan die eis van 559,50 euro kostenvergoeding en wat ik nu nog denk te gaan doen…  OK, vooruit dan maar.
Wel, ik was zes jaren de baas van Organisatie en Informatie bij het ABP-pensioenfonds in Heerlen (toen 4000 ambtenaren groot), waar ik vele ambtenaren leerde kennen waarop niets ernstigs aan te merken viel. Ook een (overheids)bedrijf dat ik van binnenuit leerde kennen en waarvan ik zeker weet dat het zo’n shit als het CVZ hier voorschotelde, niet zou durven uithalen. Dat zou de Heerlense eer echt te na zijn geweest… Verder was ik ook nog meer dan 10 jaar zelfstandig managementconsultant, ook voor overheidsbedrijven. Dus ik zou zo weer kunnen (her)beginnen in Nederland: in Diemen bijvoorbeeld.
En die 559,50 euro zijn voor een kleiner deel de uitgaven die ik had aan porto, telefoon en ook het herhaalde gesjouw in Frankrijk van/naar het belastingkantoor… (En nee, niet voor sigaren en champagne dus!).  Het grootste deel was een bescheiden vergoeding voor mijn vele uren extra-werk en mijn heel grote ergernis. Echt tropenuren dus!
Als ik ook maar een minieme fractie reken van mijn uurtarief in mijn laatste werkdagen (ruim 250 gulden/uur- ex-BTW), dan zou ik zeker op het tienvoudige komen van wat ik van CVZ vroeg.  Natuurlijk legde ik CVZ dat natuurlijk allemaal netjes uit...

En verder? Natuurlijk gaan we nu in beroep! Want alles moet worden geprobeerd om een schandalig functionerende overheid tot de orde te roepen! Dat extra-werk van die “dure” jurist van het CVZ en de tijd van die dwalende directieleden
die zich er mee bemoeiden, kosten natuurlijk vele malen meer dan mijn 559,50 euro. Maar ja dat kan de redenering niet zijn bij CVZ: daar kiezen ze voortdurende de verkeerde prioriteiten en stoppen ook liever tijd en zweet in hun defensie in plaats van in de aanval op die grote achterstand! Dus ging er al een brief naar Diemen (met kopie van deze blog!) waarin eerst wordt gevraagd wát die beroepsprocedure bij CVZ is. Want vreemd genoeg staat daarover in de afwijzingsbrief geen wóórd! Wat ook niet kan natuurlijk...    

Mogelijk krijgen we dus weer nul op rekest? Dat zou natuurlijk weer kunnen!
Wel dan rest ons maar een mogelijkheid. We moeten nu namelijk, via een maandelijks afbetalingsregeling, nabetalen wat jaren geleden te weinig aan premie werd geïnd. We zullen die betalingen netjes volgens schema doen. Maar dan bij de laatste stortingen onze kosten   daarop inhouden…
We lezen in de pers over een geplande opdeling van het CVZ en dat snappen we natuurlijk als geen ander! Wie weet blijft wordt het dus nog een grotere puinhoop bij CVZ c.s. . En dan vergeten ze ons natuurlijk wéér. Dus nóg een keer, maar nu eindelijk eens in ons voordeel! Eindelijk gerechtigheid dus! Al zal die “gerechtigheid” door een CVZ-jurist natuurlijk met drie kantjes papier ook wel tot nul weg te lullen zijn!



Mogelijk komen opa en oma dus nog ooit in het Nederlandse gevang. Wel dan hopen we maar op een straf van enkele maandjes, in een gevang dat centraal in het land ligt. Want dat is gemakkelijker voor ons bezoek, weet U. Of we gaan gewoon een tijdje gezellig logeren in Diemen!

    
Maar,
           De zon zal met ons nog opkijken van wat Gaia nog zal gaan ontdekken. Deze satelliet van ESA die twee ton zwaar  uit Kourou zal vertrekken naar hoger sferen. Men is er zeker van dat er een miljard sterren en duizenden asteroïden en planeten en waarom ook geen supernova’s, die we nu nog niet kennen, zullen worden ontdekt in onze galaxie. Nog eens ruim meer dan 1 miljard ruimte-objecten dus… Maakt ons dat weer een beetje bescheidener? De nauwkeurigheid is “om van te rillen”: vanuit deze satelliet kan worden gemeten welke hoek een opgestoken duim van een mensenhand maakt met de horizon…

Wij wensen u alle nog veel meer mooie dagen toe, het uitblijven van slecht weer en teveel hemelwater. Waarom dus ook niet naar Marseille afgereisd? Met zijn culturele jaar en waar de mistral u ook zon garandeert en de stad altijd een fraaie spektakel voor u in petto heeft.
In afwachting van uw komst, wensen we u veel mooi weertje toe, waar u nu ook bent!

10 augustus 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten