Totaal aantal pageviews

vrijdag 28 oktober 2011

ZELFS DE WETENSCHAP KLOPT NU OOK AL NIET MEER…

In Genève racen neutrino’s sneller dan de (absolute) lichtsnelheid en de economische theorie van ene Keynes lijkt nu door de crisis ook te worden neergesabeld. De fraaie beschouwingen over integratie , de voordelen van de multi-cultuur en de bewijzen over ondeugdelijke rassentheorieën worden ook al weer in twijfel getrokken…  Is er dan niets meer zeker en gewoon wáár op vandaag?
De mondialisatie is ook niet goed voor een goeie economische groei: er moet gedacht worden over dé-mondialisatie en over protectionistische maatregelen om onze welvaart te redden… Nee, hoor ik dan weer van de VN, de Wereldbank en het IMF: de mondialisatie zorgde voor sterke welvaartsstijging in veel armere landen. Miljoenen arme mensen kregen het veel beter: de BRIICS landen voorop. En zie Afrika waar het ook aardig veel beter gaat met een groei nu van 5% en meer. Dus heeft die mondialisatie toch een balanceer-effect: de westerse welvaart, die deels stoelde op protectionistische maatregelen (in de landbouwsector bijvoorbeeld), wordt wat “afgeroomd na jaren van onbalans” en die gaat dus nu  naar die arme sloebers, die al jaren niks hadden. De ontwikkelingshulp van ons hielp ook al geen bal, dat wil zeggen maakte de armen niet sterker om hun eigen welvaart op te bouwen… Dat bewezen vooral de chinezen die gewoon handeldrijvend de grondstoffen opkochten en daar leuke cadeaus voor gaven. Die zanikten niet  over sanering van de staatsfinanciën van het IMF en gaven ook niet al die preken zoals de Wereldbank. Nee gewoon handel drijven en die armen gaan gewoon zichzelf helpen. Dat kunnen ze dus beter zónder ons… Dit even los van acute voedselhulp bij natuurrampen natuurlijk.

Keynes
Kortom in onze dagen gaat alle oude wijsheid en zelfs doorwrochte theorieën op de schop… en worden achteloos tot onzin verklaard. Wat verandert er nu: de theorie en de natuur of onze interpretatie daarvan? Of is de wereld toch sterk structureel en zo diep veranderd dat de aannamen waaronder die theorieën wél werkten nu mogelijk niet meer geldig zijn?
Ik las een Frans artikel met de kop: “Vous aviez tort, monsieur Keynes!” ( Mijnheer Keynes, u heeft ongelijk) en daarin gaat een bekende econoom flink aan de gang met de huidige steunplannen van vele landen: geld  pompen in de economie die inzakt , herkapitalisatie van de banken door de overheid… etc. Want dat zou het machien weer wat op stoom brengen  en het vertrouwen komt dan terug en dan gaat het even later weer als vanouds… Keynes leerde ons dat:  om recessies te keren door overheidsingrijpen en het werkte ook  bij vele kleinere crisisjes best. In 2008 werd de grote klapper bezworen met vele miljarden uit de overheidskas en Keynes werd weer geprezen om zijn fraaie inzicht en sommigen wilden hem alsnog (her)begraven in de kapel van het King’s College in Cambridge. Wat hij zo graag had gewild maar hem toen niet werd gegund… Zijn as werd namelijk door zijn broer in de tuin van zijn buitenhuis uitgestrooid.
De New York Times prees Keynes postuum en noemde hem “de man van het jaar” in  2008 maar nu horen we even niets. Terwijl Obama met al die impomperij niets ziet lukken… en nu gaan ook de banken weer op de fles… de zieke is dus niks beter geworden en de staten zijn nu zelf volgeladen met “bergen aan schulden”.  Berlusconi moet nu onder zware druk van financiers en de EU-top de Italiaanse pensioenen meteen aanpakken, de Nederlandse pensioenfondsen (echt ál mijn fondsen…) gaan mij en de andere gepensioneerden nu korten met 3 à 5%... Zoals dat al eerder ging in andere, warme, landen… De staten, de grote redders zijn nu de grote problemen geworden… en zien niks anders meer dan de vlucht vóóruit. Nu is de paniek ook in China aangekomen en bij de andere BRIICS-landen: het westen dreigt nu de hele wereld in een crisis van grote omvang te storten. Beijng begint zelfs dreigende taal te spreken, zegt mogelijk geen steun te willen verlenen via de EU maar enkel aan individuele landen maar wel op keiharde basis van : “Vóór wat hóórt wat”. Men moet in China minimaal 8% groei behouden om de bevolking die snel welvarender wordt, tevreden te houden… dat is het grote probleem van de Partij daar. En ook Brazilië kijkt zo naar Europa en de VS nu.. Intussen bleek dat China en Rusland Europa gaan financieren… Brazilië heeft er geen zin in en de VS heeft er geen dollars meer voor!

Maar eerlijk is eerlijk, Keynes maakte in zijn boek “Economische perspectieven voor onze kleinkinderen”, zélf de grote uitzondering ook. Hij zei dat bij een “grote collectieve nerveuze depressie” niéts meer mogelijk zou zijn: daar hield ook zijn remedie op, vond hij dus.
Nu moet ik nu natuurlijk die Franse econoom aan het woord laten, die schreef: “ Nee mijnheer Keynes, u heeft ongelijk. Bijna 100 jaar zijn we nu verder en dank zei U hebben de landen gigantische schulden opgebouwd en die kleinkinderen zullen twee levens lang moeten ploeteren om die terug te betalen”. Hij vervolgt: “Zijn genie heeft, en helaas ten onrechte, vele westerse regeringen ,-en die van Frankrijk in het bijzonder-, ervan overtuigd dat een publiek tekort au fond geen probleem was…”. Welke een vergissing!

Maar,
van de doden hoor je niets dan goeds te zeggen en die as van Keynes is nu ook niet meer terug te vinden. En waaróm zijn theorie niet zou deugen is nu ook nog niet echt duidelijk. Dus moeten we een ding doen:  gewoon niet de moed verliezen. De broekriem wat aansnoeren en constateren dat we ook niks deden om die galopperende schuld terug te dringen: in tegendeel. We waren er zelf ook bij en wij kozen ook die politici en vaak zelfs bij herhaling.  Dit noem je nou levenservaring, toch?
Bron: Seraka Photography
Dus moeten we ons nu herinneren wat in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd beschreven als de fundamentele idee voor de VS: Leven, vrijheid en levensgeluk. En daarbij dachten die Fathers ook aan de geweldige gaven van de zon en dat mooi weertje. En laat dáár nou niets aan zijn veranderd? Ook al zijn er verhalen dat ook de zon ooit zal zijn opgebrand;  maar dat is over miljarden jaren schijnt het.
Dus het meest belangrijke in het menselijke bestaan blijft hetzelfde en we weten dat we ooit ook gelukkig waren, zonder al die enorme consumptie. Mogelijk werden we zelfs wat ongelukkig door dat materialisme.
Wel laat ik dat nou aan u in overpeinzing geven, zittend in de late herfstzon met wat meer wol om het lijf, maar zwaar genietend van het zwerk in al zijn schoonheid. Een eeuwige schoonheid dus.
Het is dus alweer dat mooie weertje dat ons zal redden. Geniet er dus van en ik wens u er veel uurtjes van toe.

  
Leon de Marseille, vrijdag 28 oktober 2011

1 opmerking:

  1. Lezers J.S. en F.S.30 oktober 2011 om 09:22

    Bravo. Goed gezien; en goed geanalyseerd.
    En altijd weer die relatie tot het individu, wijzelf dus, die steeds mede-verantwoordelijk zijn; ---> scherp punt !

    Lezers J.S. en F.S.

    BeantwoordenVerwijderen