Totaal aantal pageviews

zaterdag 20 april 2019

THIERRY B. EN EMMANUEL M.

   Ze zijn beide jong en uit Europa en tonen zich bezorgd over de EU. Thierry (Baudet) spreekt over "vervanging" en "ondergang van onze beschaving". Maar is vreemd genoeg geen vriend van de EU! Emmanuel Macron daarentegen, acht een sterk Europa de enige garantie tegen overvleugeling, waarbij hij vooral naar de chinese reus wijst.
   Helaas denken nog te vele dat China enkel veel chinezen heeft. Zij die preciezer kijken weten dat China goed begrijpt dat "wie dé technologie heeft altijd wint". Daarom lukte het Europa eerder hele werelddelen , -in Afrika en zelfs in Indonesie-, lang koloniaal te overvleugelen. Nederland moest van de Amerikanen in 1948 Indonesie opgeven en daarna moest de Gaulle in 1962 Algerije, -dat zelfs was ingelijfd!-, opgeven.
   Sinds Trump met "America first" zich terug trekt achter de eigen grenzen is de westerse wereld totaal veranderd. Merkel en Macron begrijpen dat sterke relaties bouwen met Afrika, zeker  economische, de enige juiste weg is. Niet op de laatste plaats ook omdat Europa in bevolking afneemt: Duitsland schat in dat het in 2040 al 10 miljoen mensen kleiner is.
   Europa raakt vooral intern in verval en gaat naar minder dan 0,5 miljard inwoners, terwijl buurcontinent Afrika explodeert naar ruim 2,5 miljard. Én dat zal economisch veel sterker worden, niet op de laatste plaats door zijn groot jeugdig reservoir: 70% is onder de 30 jaar nu.
   Beschavingen kwamen en gingen, na langere of kortere bloei. Zie Egypte, Griekenland en dat immense romeinse rijk. Dat kwam omdat ze werden aangevallen van buiten, door wat ze "barbaren" noemden. Let wel: dat woord betekende toen "vreemdelingen"..
   Gaat het Europa lukken om dat te voorkomen? Of is het al te zien dat het wat laat is? Is het niet slimmer "samen te werken" met die barbaren dan je van hen af te keren? Zie wat die grote beschaving ronde de Mare Nostrum ooit opleverde: deze werd erfgenaam van de Griekse en Egyptische beschavingen die zo de bakermat werden voor de onze..
   Europa lijkt nog niet in staat "goed samenwerkend" tot een echte strategische visie te komen. Het tegendeel lijkt eerder het geval.
   Zijn wij nu getuige van een komende neergang van ons continent? Of moet je positief denken en inzetten op samenwerking, minstens met Afrika boven de Sahara? Dat zien sommigen visionairs als de meest waarschijnlijke en de betere weg.
    Als je vanuit Marseille kijkt dat sterk verkleurt, kun je niet zien hoe dat dit anders te keren is. En van hier lijkt samenwerking de betere en natuurlijkere weg.
    Onze toekomst staat in de sterren en de mensen in het zuiden, in Europa en Noord-Afrika zien dezelfde sterrenhemel.
   Ik geloof dus graag dat dát ons zal redden! Ook al zijn er weinig zieners die dat beamen. Zijn  Emmanuel en Angela nu de mensen om naar te luisteren. En niet Thierry B. die een belast verleden blijkt te hebben dat hij verwoed tracht te verhullen?
   De tijd zal het leren en let goed op China én Afrika en weet dat China gigantisch investeert in Europa én in Afrika! De chinese ziener Xi was enkele weken in Frankrijk op bezoek om "zijn werken (= gigantische investeringen) te inspecteren. Macron nodige hem uit om samen met Merkel te overleggen. Thierry B. was hier echt niet van de partij: hij heeft heel weinig met Afrika....

Leon de Marsilho, april 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten