Totaal aantal pageviews

zaterdag 27 april 2019

IS DE WERELD VOORSPELBAAR?

    Ik herlees het boek van de franse Jacques Attali, dat hij in 2006 schreef en dat "Een korte historie van onze toekomst" heet. Zie daar hoe precies híj zag wat er komen ging, nu 13 jaar later.  Zelfs die gelen zag hij aankomen, al noemde hij toen hun kleur niet. Voor experts van dit kaliber blijkt de toekomst best doorzichtig. Dat maakt je wat ongerust, maar is ook geruststellend. En dit kan natuurlijk alleen als echte grote schokken uitblijven.
   Attali voorzag de hegemonie van "de markt en het geld" en schreef over de neergang van de VS, die we nu zien. En zag ook dat op "afwijzing van de globalisering", barbaarsheden en conflicten zouden voolgen. En dat er strijd tussen staten en religies zou ontstaan inclusief terrorisme.
   Hij voorspelt een drietal grote golfbewegingen: die van het hyperimperium, van het hyperconflict en die van de hyperdemocratie. Hij ziet de wereld integreren, in elkaar schuiven en multipolair worden. Zo toont hij zijn onverwoestbaar optimisme over ons aller toekomst!
   Voor wie dit nogal sterk vinden is er slechts een advies: lees zijn boek en verbaas u. Helaas kwam er nog geen vertaling en bestaat slechts de franse uitgave.
    Over hem zei  ene Henry Kissinger "dat hij in zijn eentje een hele denktank neerzet". Attali werd natuurlijk ook vermogend en kon zo alle chocolade kopen, die hij zo graag en veel eet.
    Van hem is de opmerking "dat hij 4 levens in een leven wil leven" en sommigen zeggen dat hem dat is gelukt, als je zijn werk leest.

   Ik kreeg even zin om het boek te vertalen, maar die titanenklus (ruim 400 pagina's) klaar ik niet meer. Dus u zult het met de franse tekst en een dik woordenboek zelf moeten oplossen.

Voor de echte liefhebber is dat de enige mogelijkheid, helaas. Maar alleszins de moeite waard..

Leon de Marsilho, april 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten