Totaal aantal pageviews

zondag 24 maart 2019

GROTE VERANDERINGEN IN ONS WOONLAND: LA FRANCE

Mensen met gele hesjes gaan hier massaal de straat op: vol ongenoegen. Hun "actes" vullen bijna 20 weekenden de media. De regering zoekt wanhopig naar "meer controle" van dit fenomeen. Zeker lijkt, dat zij zich "uitgesloten voelen", van welvaart en een waardig leven. De vele veranderingen veroorzaakten dit sentiment: men voelde een toenemende ongelijkheid ontstaan. Toch is Frankrijk het land met de laagste economische ongelijkheid ter wereld. Maar dat komt, zegt men, omdat fransen ongelijkheid vooral ervaren als "hun directe omgeving" het beter lijkt te hebben dan zijzelf!
   De gelen wonen veelal buiten de steden en kiezen de stad als podium om te demonstreren. Macron werd gedwongen om hun baldadig optreden beter te beheersen en ging over tot demonstratieverboden en tot inzet van elite-militairen, om de grote schade, -men spreekt over 200 miljoen en 0,2% groeiverlies-, af te remmen.  Vele steden volgden met demonstratieverbod en er barstte een polemiek los over de inzet van de elite-militairen: "Les Sentinelles".
    Het parlement met zijn volksvertegenwoordigers lijkt niet meer te bestaan: de gelen  vertegenwoordigen nu het volk en geen enkele gekozene laat iets horen. Verontrustend is het optreden van de z.g. "Black Blocks", die er openlijk op uit zijn om de staat af te breken: het zijn overtuigde anarchisten.
    De economie leed fors onder dit alles, de schade is enorm. Half maart was er sprake van 10.000 incidenten (200 miljoen schade gemeld aan de verzekeraars) en winkels sluiten overal (wat tot een omzetverlies van 500 miljoen opliep). Het aantal reserveringen voor vliegreizen naar Parijs ging met 9% terug begin 2019.

   Acte 19  (weekend 23 maart) moest een ommekeer tonen: het land wachtte in spanning af wat de afsluiting van bepaalde stadsdelen zou brengen. Landelijk telde men 40.000 gelen (+8000 tov acte 18), maar veel minder geweld. Ook dank zij 100.000 (!) man politie en brandweer. In Nice gingen gelen de verboden straten in en kwam het tot stevige botsingen met gewonden. Macron en co haalden dus opgelucht adem, maar van een echte ommekeer was niemand overtuigd.. Het is weer wachten op wat Acte 20 zal laten zien....

   Europa keek (weer) toe. In Nederland kwam ene Thierry Baudet (Forum voor Democratie) snel op: hij pakte liefst 19 zetels in de 1e kamer en werd daar de grootste partij. De duitse pers noemde hem: "der Hetzer".  Ook hier groeit de drang naar verandering, maar hier bestaat een georganiseerde politieke groep. De aanvoerder Baudet kreeg (vooralsnog) een kans: men gaf hem vertrouwen, vol hoop (want hij is het nieuwe geluid), maar er is veel scepsis en twijfel. Hij drijft op rechtse denkbeelden, zoals klimaatscepsis en anti-immigratie-sentiment en wil meer directe democratie. GroenLinks is de rode tegenhanger. Die ontbreekt in La France, waar de ultra's (linkse en rechtse: Melenchon en Le Pen) de enige oppositie werden.
   Duitsland heeft zijn AfD waarin het zeer onrustig is. Ze wordt financieel gesteund door vermogende (ultra?)-rechtsen, zegt men. Noordelijk Europa lijkt deze ontwikkeling niet mee te maken..  
   We moeten concluderen dat de sociale onrust vooralsnog blijven zal en de overheid veel zal moeten doen om vernielingen en geweld in te perken. 
Amen..

Leon de Marsilho, 24 maart 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten