Totaal aantal pageviews

vrijdag 10 augustus 2018

MARSEILLE, LEERT ZELFS TRUMP EEN LESJE!

   

MARSEILLE:  

  LEVENSSCHOOL  VOOR EUROPA'S 
                                             "NEW TIMES"?

 

VERGANE GLORIE: HIER PAK IK BIJ DE OCHTEND-WALK EEN LAVAZZA-TJE

 
Trumps VS-economie draait niks slecht: met 4 % groei, 2% inflatie en een lage ww! Dat komt nu vooral door zijn liberalisering (= opruimen van beperkingen en grenzen) wat de business vleugels geeft en wat prima uitkomt zo vlak voor de mid-term verkiezingen! Donald is een pragmaticus en "denkt korte termijn" zoals dat in de OG-business hoort! En als die vast loopt verzin je gewoon wat anders, toch? Die economen in de VS zijn dus veel te pessimistisch en belastingen die zijn "echt uit"!
Maar, wat Donald in de VS presteert is helemaal niks vergeleken met die wonderlijke economie van Marseille! Dat kan ik (nog) niet met cijfers staven omdat onze economie voor 50% nergens wordt geregistreerd.. 

HIJ VERKOOPT "ZWARTE SIGARETTEN"
Hier zijn vaak kassa-bonnetjes niet te krijgen en cash betalen is de regel! Zwarthandel is er overal en het gratis meedoen is hier maar weinig ingewikkeld.
TWEE "MARLBORO"' S" VOOR 10 EURO!

Gratis vervoer? Wel, je springt hups over het metro-poortje of je lift mee op iemands achterkant, als ze die verrekte glazen panelen bij de ingang hebben! Pas op: soms zijn het zakkenrollers! Die komen het snelst aan wat geld door grote vingervlugheid. Of ze stelen je fototoestel dat je op je rug in een etui droeg.. Zo verloor ik (ik was net in Marseille..), een dure Leica en na die les hangt die nieuwe nu om mijn nek (aan de voorkant!). Hier wordt je snel (en vaak keihard) slimmer en goed aangepast!

Hoe je aan geld komt is ook snel gezien. Zie de vele bedelaars die het hier, -met veel moslims-, best gemakkelijk hebben. Omdat de koran "zakkat" voorschrijft en dat is geven van aalmoezen aan de armen.
EEN FLES MELK VOOR EEN BEDELENDE DAME
Soms geven mensen bedelaars ook voedsel meestal verpakt en soms zelfs een fles melk..






In de tram betalen doet lang niet iedereen en chauffeurs in de stadsbus laten familie en vrienden gewoon voor nop meerijden, wat iedereen begrijpend accepteert. Dus wij betalen gewoon wat meer voor ons kaartje..

DE NETTE REIZIGERS KOPEN KAARTJES..

Er schijnen hier ook heel wat Velo-lib-fietsen (=huur op abonnement) te zijn, die het aloude witte-fietsenplan van Amsterdam zwaar in de schaduw plaatsen! Iemand liet zijn velo gewoon "vrij" achter en de rest fietst er op, tot ie kapot is. Dan raapt Velo-lib die manke fiets op en repareert hem voor de volgende rondjes. Zo ging Velo-lib in Parijs al recent helemaal failliet!

MISTE HIJ DE LAATSTE BUS, OF..? 
Slapen kan in de zomer overal en gratis: men zijgt gewoon ergens neer met of zonder stuk in de hakken en dus struikel je s'morgens overal over gratis pittend Marseille!



DE ABBÉ-PIERRE ONTBIJT-AUTO
Eten is iets lastiger, maar de afvalbakken (met ook veel nog verpakt voedsel), helpen je als het moet goed op weg: die toeristen gooien heerlijke dingen gewoon weg! En op enkele plekken is de "Abbé-Pierre" auto elke dag actief om ontbijt voor arme drommels te verstrekken. In die kring weet men hoe belangrijk de eerste hap is..


Roken kan hier met opgeraapte peuken of via Afrikaanse Marlborough contrabande: 2 pakjes peuken voor 10 euro is nu de koers op Noailles (een grote markt in het centrum).

Al langslopend pik je hier en daar (op markt of bij de uitstalling voor de winkel) een gezond appeltje, een sinaasappel of ander stukje fruit. Koopkracht is hier dus ook niks schaars.. 


Wij zijn de "il-liberale maatschappij avant la lettre" en dat moet Trump nog helemaal regelen in de VS. Ik ken terrasjes waar de Lavazza 1 euro kost en in arabische winkeltjes (foei!) in de souk is BTW (heet hier TVA) een onbekend verschijnsel.. Marseille is (deels) een goedkoopte-eiland en daarom zijn er ook zovele immigranten en andere clandestiene hier graag. En, aan "controle is hier echt niet te beginnen" en daar krijg je vooral ruzie mee. Dus dat doen we maar niet..


Zwart werken met uitkering is helemaal geen kunst! Ik hoor regelmatig zeggen "dat je zo lekker wat bij kunt verdienen naast je uitkering"! Mensen die je dat zeggen hebben zelfs niet meer door dat dit heel fout gedrag is: de norm is al lang verschoven. Veel van de mensen die aan het buitenloket van de ww-kantoren (er is zo'n loket in onze straat beneden) hun "werkbriefje intikken", doen dat al jaren en niemand vraagt hun wat. De uitkering wordt op hun rekening tijdig bijgeschreven..


Kleding is ook niks moeilijk te krijgen: hier en daar koop je die voor halve euro's. Broeken, hemden, ondergoed en schoenen zijn er bij de vleet. 

Bij de Reformés (onze neo-gothische kerk) staan elke ochtend vroeg tientallen dagjesmensen in werkkleding op een hoek. De "koppel-bazen" komen er langs, onderhandelen het uurloon (TTC) en brengen je in hun Mercedes of BMW naar een clandestien project.  

HIJ WAS LAAT BIJ HET ZWARTE ARBEIDSKANTOOR
Om 19 uur volgt betaling in cash.. En let op: die projecten zijn (bijna) allemaal bouwwerken met een echte vergunning!
Marseille is in Europa maar één van deze pik-zwarte economieën, je vindt ze overal. In grote franse steden en natuurlijk ook in andere EU-landen. Zo ziet de nieuwe wereld in Europa er al uit en het is nog maar het begin.. 

HET PIKANTE "MULTI-SEX CAFË" VOOR WIERDO'S
Aan je sexuele trekken komen is ook een kleinigheid, want er zijn low-cost sexwerkers bij de vleet. En kenners weten zelfs waar je zwarte condooms kunt krijgen voor een prikkie! 
Dus dat gezever over "een liberale economie" is echte onzin, die is er al volop en ze draait op toptoeren..

EFFE EEN STUKKIE SURFEN OP EEN KOELE WIFI-PLEK
Op het internet gratis surfen is al helemaal simpel. De open wifi's zijn er overal. Zo kunnen ook al die jonge afrikanen met hun smartphones met elkaar, met thuis en met andere (ook passeurs, etc. !) communiceren. En voor hen relevant nieuws oppikken. Even zitten voor een kroeg en je surft al snel, ook zonder consumptie.

LEUK BOEKENKASTJE... 
Zoekt u voor uw "squat-plekje" (=gejatte ruimte) ook een meubeltje? Wel dan kunt u in enkele uurtjes een bank, kastje , bed of stoel verzamelen. Het is wel even sjouwen maar je kocht het ook niet bij Ikea!

En wilt u "wat gratis cultuur tanken"? Dan kunt u op talloze plekken boeken vinden en best goed spul soms.


LICHTE LECTUUR VOOR ONDERWEG
Ik zie wel eens (op de boek-uitwisselplekken) prima kinderboekjes. Die pik ik dan in om ze bij buren met kids (die ik goed ken) in de postbus te mikken. Die weten dat intussen en ze bedanken met vaker en ook sommige kids lachen daarom naar me als ik ze tegenkom in het gebouw. U ziet je bent hier in een mum "ingeburgerd = geïntegreerd" en zo doe je ook nog nuttig recyclingwerkjes, toch? 


Als u, -liefst s'ochtends vroeg-, met mij een tochtje van 5 km door down-town maakt, laat ik het u allemaal graag zien. En natuurlijk doe ik dat ook "tegen cash en voor 10 euro per ontdekkings-uur" en voor vrienden gratis natuurlijk.
Ik peins nu over het opstarten van een "Start-up voor black Marseille-touring". Per top-deckbus en met uitleg natuurlijk en kaartjes koopt u gewoon bij het Office de Tourisme. Zonder BTW en liefst ook cash.. Dan krijgt u 10% korting op de TTC-prijs en pak ik daar nog 10% extra van mee...

Ach, schrik er maar niet te erg van: in Nederland was al jaren geleden "zwart verbouwen" echt geen kunst. Wij 
ontmoet-ten ooit een nederlands stel in de Vaucluse (2008), dat rondreisde en vooral bij de (buitenlandse 2e huizen bezitters), zwart kluste. Daar zag namelijk de franse overheid  niks van: "vrienden die mee-klussen dat mag immers"? Ze reisden in een fraaie 7-serie BMW met grote twee-assige aanhanger. Waarin een puike bouw-uitrusting met alles er op en er aan in zat. Ze werkten enkel tegen "cash + kost en inwoning" , voor een puik uurtarief en het was echte topkwaliteit! Af en toe "moesten ze naar Nederland" (via Zwitserland waar ze hun geheime rekening hadden) en men zei (stilletjes) dat dit was "om hun ww-werkbriefjes etc. in het vaderland te regelen". Daarvoor had men familieleden ingezet, die deze tekenden en inzonden en ook die pikten zo ook een graantje mee. Dat was pure fraude natuurlijk maar niemand pakte ze.. Dus dat gerommel is eigenlijk "van alle tijden" en is nu enkel flink aan het toenemen.

En, de verzwakte staat heeft het nakijken: en eigenlijk zijn wij nette belastingbetalers dat dus.. Wij moeten namelijk die gemiste BTW etc.  betalen (via verhoogd BTW-tarief) en zo komt alles weer puik in orde..
"Wie zonder zonde is werpe de eerste steen" en "leven en laten leven", is toch niks fout. Ja toch?

 
O JA: ZELF GESCOORD MET DE JUTEN OP 25 METER!


Leon de Marsilho,
12 augustus 2018

Geen opmerkingen:

Een reactie posten