Totaal aantal pageviews

maandag 27 augustus 2018

ALLEMAAL ALS TERMIETEN NAAR DE MEGA-STAD!




EEN TERMIETEN-"TOREN".
DE FAVELA = MENSENSTAPELING
PRIMITIEVE VOORGANGER?
 
 
WE WORDEN ALLEMAAL
                   MEGA-STAD-BEWONERS

Mensen veranderen en soms begrijpen we niet meer waardoor en waarom. Na de grote romantische trek naar het platteland om rustig te leven, dwingen de ontwikkelingen ons nu massaal de mega-grote stad op te zoeken. Want: de super-stad heeft de toekomst! Maar let wel, eerst moet die grote (vaak negatief beladen) stad zelf flink op de schop..  Die gaan  lijken op van die "overvolle termietenheuvels", zeggen de kenners..
 

ZWAARTEPUNTEN AZIÉ EN AFRIKA, EUROPA HAAKT AF

DE TOP 15 VAN MORGEN..
Deze eeuw komen er nog 2,3 miljard aardbewoners bij en de vergelijking met 1950, toont iets interessants. Het aantal bewoners van het platteland zal in 2050 2 x zo hoog zijn dan in 1950: van 1,79 naar 3,09 miljard. Maar de steden  groeien van 0,75 naar 6,68, dus even 10 keer harder! Dat zijn nieuwe giga-steden en bestaande die fors groeiden. Ze liggen vooral in Azië  (9 grootste), in Afrika (3 grootste), in Z-Amerika (1!) en  geen (!) in Europa en maar 2 in N-Amerika. Toppers: New Delhi (26 naar 43 miljoen in 2035), Tokyo (37 naar 36), Dhaka (18 naar 31), Cairo (19 naar 29), Bombay (19 naar 23), Kinshasa (12 naar 21) etc. .
De algemene reden zijn de bevolkings explosies in Afrika en Azië, maar ook de totaal andere structuur van onze nieuwe (digitale) economie én onze zorgen over ons milieu 
(nu teveel vuil transport), Dus moet alles "dichtbij zijn": wonen, werken, ontspannen concentreren dus. Zelfs onze stoffelijke resten zullen niet ver weg raken van onze dierbaren, zei een grapjas!



SMART AS GOOGLE IS?
GOOGLE-EXPERIMENTS..

 


DE TOP-MEGAPOOL VOOR 2050

De ontwikkelingen zijn gestart: Peking gaat 20 x Parijs worden maar de uitbreiding daar zal geen architectonisch hoogstandje worden. Maar ook; met veel groen, prima universiteiten met aangepast ecosysteem, dat ook China voor 2035 wil. Ook Google kijkt ver vooruit via Sidewalk Labs (Alphabet) en richt zich daarbij op Toronto (Canada), waar het een high-tech stadsdeel plant: vol met electronica, camera's en sensoren. China en VS gaan mee, maar zie vooral Z-Korea, Singapoer en India, waar men “mega-smart cities” plant.  Zelfs Ben Salman (Saoudi Arabië) plant "zijn" stad Neom: in de woestijn (500 miljard investering). Al-Sissi plant zijn nieuw Cairo, niet ver van de pyramiden en in Konza (in Kenya, niet ver van Nairobi)  komt de afrikaanse high-tech stad: via hulp van  China (Huawei en ZTE).


NEDERLAND: DE DRIJVENDE STAD
De urbane explosie komt er aan en wordt vooral bepaald door: het nieuwe numerieke én onze milieu-zorgen. In 2035 zullen er 15 steden met +20 miljoen bewoners zijn: maar geen in Europa, daar neemt de bevolking af (vooral Duitsland + Rusland). Een enkele bestaande grote stad groeit nog: zoals  Grand Paris dat naar 6,1 miljoen gaat..

 

EEN STADSPROFEET...
STADSVISIOEN...

 

DE NIEUWE TOPPER IN SEOEL..
 
HOGE STAPEL-STAD MET "HOOG GESTOLEN" DAGLICHT + GROEN
 

 
Overal zijn dé kernvragen gelijk: hoe moet je die massa’s vervoeren, wat doe je met hun afval, hoe zorg je voor hun voeding, hoe bescherm je hun milieu en hoe moet dat dan met die gebouwen.. Gek genoeg is de trend “verdichten en nog meer opeen pakken", want zo beperk je de transportproblemen (zegt Carlo Ratti van Senseable City Labs bij MIT).  Dat “banlieu-idee van de 20e eeuw” moet stoppen, want die autostromen werden een ramp.  En het groen moet vol terug in de stad!  En dat moet vooral “vertikaal worden gedaan’. Dus nu:  alle functies dicht bij elkaar brengen: wonen, werken, winkelen, tuinen, theaters, bioscopen, sportplekken en “stadsboerderijen”.  Ook moeten we meer “ondergronds denken”, daar moeten de wortels komen voor de hoge bovenbouw. Ene Gilles Perrault (Fr) gaat dat in Seoel oefenen, voor het nieuwe stadscentrum Gangnan. Hij moet er een giga-tuin maken een ondergrondse TGV en metrostations, een commercieel centrum, restaurants, coworking-plekken, een theater en een R&D centrum.. Denk daarbij aan de Halles in Parijs . Er komt boven die giga-tuin een doorgang voor het daglicht: voor alles beneden. Deze  idee is bedoeld voor... 2023!

 De numerieke revolutie gaat echt toeslaan: internet met gekoppelde objecten, met toepassingen die productie en opslag van energie regelen, beheer van afval, waterdistributie, verlichting… etc. .

BEST OOK MOOI TOCH?
 

HOOG + GROEN
PAK DIE ZON:  EN HOOG + GROEN..

 


GILLES PERRAULT VOOR SEOEL..


Zie Songdo in Z-Korea met 600 hectare polders dat vol zal zitten met sensoren en camera’s. Zelfs als iemand valt wordt er gereageerd, zegt Thierry Happe van Netexplo.  Google zal in Totonto het verst gaan, daar zullen data-scientists de stadsontwikkelaars vervangen. Verkeer, luchtkwaliteit, stadshiegine, geluidsoverlast, alles wordt straks met algoritmes gefixed.  De bewoners hebben één unieke rekening, die toegang geeft tot alle services: zoals betalen voor transport, toegang autoriseren aan een leverancier voor levering thuis (als u niet thuis bent). Sommigen zien problemen in die grote anonimiteit met die hyperverbindingen, zoals Cecile Maisoneuve van La Fabrique de la Cité (think tank). En wie beheert al die data? De stad of de “Gafa”  want diegene krijgt dus een giga-macht, zegt Cyrille Le Bihan.  Zie de Linkys (electriciteit-meters) recent geplaatst in Frankrijk. De onrust die daarbij al optrad zegt iets over wat de “smart city”zgaat oproepen. We zullen totaal anders moeten gaan denken over onze privacy.. in ruil voor andere importante zaken.  (mede naar L’Express 1 aug. 2018)

 
MASDAR CITY IN ABOU DHABI
Dat wordt DE ecolo-city en ze is in aanbouw: er omheen overal velden met zonnepanelen. Men wil een eco-city bouwen in deze oliestaat: een soort duurzaam Babylon.  Energie en water consumptie met 40% omlaag, 75% van warm water via de zon,  irrigatie niet meer dan 2 liter per m2 per dag.. 

DUURZAAM BABYLON II
VAN: CALLEBAUT!
Norman Foster ontwerpt de gebouwen, met weinig raam en veel zonwering.  En op de kop van de stad een enorme “luchtboom”, die van hoog lucht pakt en die in de stad blaast.  Hier is het 45 graden maar dat kan zo met 10 graden omlaag (de gevoels-temperatuur dus).  Hier is het stil op straat: een niet echt Arabische stads-aanblik. Nu  studeren er al vele uit diverse landen, want men mikt ook op internationale universiteits-activiteiten.  Men droomt over het “na de olie tijdperk” omdat  de olie-koers  instortte. Er is nog te weinig techno-kennis dus wil men ook multinationals aantrekken.   

OOK CALLEBAUT..
NOG EEN ...
Wijziging van “business model” dus, en over 5 jaar moeten hier 11.000  mensen wonen, op weg naar 40.000 in 2035.  Een eerste woonproject van 500 woningen is klaar voor het personeel van Etihad en men bouwt het grootste shoppingcenter van het MO.  De groten zijn hier (na de crisis) ook weer thuis: Siemns, GE, Bull, Lafarge, Lockheed Martin, Engie en Total.  Ook Mitsubishi Heavy en Saint Gobain, dat veel doet in de moderne bouw.  Men gaat een demo-center bouwen en testen  want 80% van de energie gaat nu naar de gebouwen in dit land.  Dat kan naar 50% terug zegt Kenny Leroy van Saint Gobain..  Start-up Navya (Lyon) test binnenkort een E-bus voor 15 mensen. De studenten die er gratis werken krijgen kost + inwoning gratis en 800 euro zakgeld.  R&D op zijn nieuwst..
Masdar Institute begon al en de internationale docenten zullen komen: hun salaris is  6 x dat in Frankrijk!  En met belasting nul.. . Dat is Masdar, dat nu al verrijst..  als test voor het nieuwe Abou Dhabi.. 

 
DE STAD VAN MORGEN IS ZELFVERZORGEND
Het beste uit de natuur samen met de info-tech: dat wil architect Vincent Callebout. Hij is goed thuis in de planten en de biotech en adviseert ook Parijs Maar ook in China, Taiwan, Egypte en Brazilië en wat in Europa.
 Vertikale steden vol bomen, tuinen, zonnepanelen, en windmolens, dat is wat hij wil om de stad selfsupporting te maken. De stad moet, -mede tgv de bevolkingsgroei in deze eeuw-, geheel  om.  
Le Curbusier is echt voorbij met dat wonen hier en werken elders, en zich nog ergens anders ontspannen en dus veel (met de auto) rijden. En dat kost tijd, energie en vervuiling en is ongezond, dus weg er mee. Stop met die banlieu’s, terug naar het centrum en zet daar het beste neer van zowel stad als platteland! Alles dicht bij elkaar dat is wat nu moet..
 
 Hoe "dichter=compacter" een stad is hoe zuiniger ze wordt.  De stad van morgen produceert eigen voedsel en al het andere. Dat wordt ook met Paris 2050 (nu een oude stad) geprobeerd.  Nieuwe bouwsels waar alles compact IN zit  dat is de truc voor morgen.
Kan dat zonder de leefkwaliteit te verpesten? Vincent zegt ja: want de files zijn nu HET probleem en het gebrek aan groen.  Parijs 2050 is: “vertikale dorpen bouwen” ook bovenop bestaande gebouwen en overal met groen en energieproducties. Dickson Despommier (VS) toont met Dragon Fly (Manhattan)  hoe dat kan, met twee torens van 575 meter hoog, verbonden met een bio-klimatologische serre.  Er zijn zelfs kippenstalletjes en speciale tuinbouwgrond voor grote hoogte.  Water wordt opgevangen en wordt van boven naar beneden verbruikt. De biomassa maakt energie voor verwarming en koeling.. 

Dromerig futurisme? Nee, in Toronto is dat er al en in Singapoer.  Arboricole in Angers (Fr) is een ander voorbeeld. Met 10.000 bomen + planten en daar voedt men de bewoners uit eigen productie.  Een project van 50 wooneenheden, met energie van zon + geothermie en afvalverwerking.  In Taiwan  komt een carbon-absorberende plek met 25.000 bomen en die eten 135 ton CO2 op. In Cairo  is The Gate Heliopolis in aanbouw: 450.000 m2 groot.  Winkels, bureau’s, gekoeld via windschoorstenen..  


KOMT BIJ CAIRO
Lucht van 45 graden wordt opgezogen en koelt af op zijn weg naar beneden, waar het op 18 graden komt. De idee komt ook van de termietenheuvels: de mechanische ventilatie zakt met 70%.



 


In Nederland werkt men aan de drijvende stad op water en dus met “drijvende wijken op zee”.
NAAST DE POLDERS
 

DRIJFT OP STIJGEND WATER
Vele experts zien de toekomstige bewoners dus als “consom’acteurs”.  De winst aan transporttijd kan ingezet worden om samen te werken  met buren aan groente-verbouwen, etc. op de daken.  Dat acht men te passen bij de nieuwe zelfverzorgende mens.

Voila nog een hen handvol projecten en alle zeer progressief van opzet: 

WONEN OP ZEE IN NIEMANDSLAND

 
Songdo (Z-Korea), Paris 2050 (science fiction?) en zie Sea TREE Nederland (drijvende megapool),
IN SAOUDI-ARABIË..
BETAALD DOOR SALMAN

en...NEOM in SA in de woestijn (voor 2030), 



EARTHSCRAPER in Mexico (Bunker) waarbij de “pyramide op de kop staat en in de aarde verdwijnt! Seasteading (VS)  project op zee waar geen enkel land de baas is. Patri Friedman van Google weet hoe en Google en Apple pionieren hier sterk.
 
Zie de recente roman van Bernard Weber: La Boite de Pandora (Albin Michel). 


 
Vele bedenksels zullen het niet halen, niet alles zal realiteit worden. Maar de nieuwe geest wat stadswonen betreft, is al echt uit de fles.

Wij verruilden 8 jaar geleden de weidse wijnvelden van de Ventoux voor Marseille: een platte nu nogal lage stad van kleine 1 miljoen inwoners. Hier is een auto enkel lastig dus we wonen op 50 meter van alle vervoer en dumpten de auto..  We kijken op alle vervoer: voor  binnen de stad en voor uit/naar de stad.. Wij begrepen de idee "weg met de files" al snel. TGV op 100 meter, shuttle naar vliegveld idem.. , Metro idem en bussen voor "buiten de stad" idem..  We wonen 7 hoog: de top voor het huidige Marseille, als je de paar torens even weglaat. De nieuwe toren La Marseillaise heeft... een grote park-achtige -tuin op het dak (135 m), met fraaie bomen! En nog een tuin op ca 60 meter.. Het is een bescheiden begin en het zal dus veel hoger moeten.... Verder: winkels, ontspanning/cultuur, restaurants, medische verzorging op 10 minuten metro.. 
De buren (niet-gepensioneerd) wonen op 100 meter van hun jobs en.. de creche voor zoon Gaspard is om de hoek..  Zij verbouwen op hun terras salade, tomaten etc. en wij tuinieren ook wat (met bloemetjes etc. ) op 40 meter hoog.. Een mini-uitvoering van de nieuwe stads-idee, jazeker en wij snappen al volledig de voordelen..  De bovenburen, -met wortels in Marokko-, zijn in het geheel niet groen-minded: hun olijfboompjes zijn er nog omdat wij 
regelmatig op ze passen. Hun rappe dochter Bahiya zal dus later minder iets met groen op hebben. Of toch niet? Zelfs Marseille toont al groen-diversiteit en sommige maakten al een echte groene aftrap.. 
Wie weet waar wij,  -die steeds zeer groen woonden vóór Marseille-, onze laatste rondjes gaan draaien. Onze verhuisteller staat nu op 24 keer en mogelijk gaat die weer in beweging? Hoe dan ook: aan groen zal niet ontbreken.. 
U ziet het: enkele marseillanen tonen waar het heen gaat.. en, hoe dan ook, "groen zal winnen"! De laatste toren (La Marseillaise), kreeg op de hoogste etage (op 135 meter) en op de helft (60 meter) een complete giga-tuin met hoge bomen...!    

JARDINIÈRE: ZICHT OP ZUID

JARDINIÈR:  ZICHT OP NOORD-WEST

LEON DE MARSILHO,

                      3 SEPT. 2018


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten