Totaal aantal pageviews

zaterdag 4 juli 2015

FRANKRIJK VOELT OOK DE GROTE CRISIS VAN ZIJN ISLAM


 RELIGIES WAREN ZELDEN 
                        VREDIGE GEMEENSCHAPPEN..

 
DE KATOLIEKEN IN HUN GROTE DIVERSITEIT 

 
IDEM VOOR DE MOSLIMS...

HERDER MET VERDEELDE KUDDE
 
Frankrijk is religieus een meerstromen-land: waar de islam nu nr.2 is (met 5%), ná de christelijken (kath.+ overig  christelijk) met ca 56%. Dit zijn de formele cijfers. Kijk je naar de godsdienstige ijver, dan ligt het nogal anders.

Wat de  maatschappelijke impact betreft, moet je de franse islam nu zeker hoog noteren. Binnen de grote diversiteit, -die in hun organisaties hier ook is te zien-, is de wereld-wijde crisis binnen hun religie goed voelbaar. 
Omdat dé revolutie over kerk en staat in La France is geboren, -waaruit later ook die "onaantastbare laïcité" voortkwam-, en omdat dit land vele, bloedige religieuze conflicten kende, is de verhouding tussen "kerk en staat" nu nog gecompliceerd en beladen. Zie de steeds weer oplaaiende strijdpunten hierover in de franse politiek.. Religie is dus weer een topper in het franse dagelijkse leven; ook al is de "onkerkelijkheid" hoog. 

Nu er zelfs voor radicaal-religieuze zelfmoordcom-mando's moet worden gewaakt, is er alle reden om rond te kijken in die wereld van  "heiligheid  en de ware god"... Vorige week weer een aanslag bij Lyon, parallel met  een grote in Tunesië en een Koeweit..


Godsdiensten waren vaak de oorzaak van grote onrust, burgeroorlogen en grote slachtpartijen. We beperken ons hier tot de drie monotheïstische religies.   
DE PROFEET VOOR DE SPLITSING
We zagen recent dat de “vredige boeddhisten” het ook al aan de stok kregen met die “andere gelovigen”.. In Birma maar ook al in hindoe-India.

 

 

 Niet zelden kwam die herrie er, vanwege “vernieu-wingsperikelen” of door “actiegroepen die verande-ringen eisten” of “een zuiverdere beleving van de waarden van de oorspronkelijke religie”. JC was een joodse opstandeling, die een “Nieuw Testament” opriep. Waarbij hij afstand nam van versleten waarden als: “Oog om oog, tand om tand etc. Vervolging van hem en zijn volgelingen “de christenen” waren het antwoord van de heersers. De leeuwen smulden jarenlang van gevangen genomen christelijk vlees, in de romeinse arena’s. Tot ook de romeinen zelf christen werden..
 
WESTERSE EN OOSTERSE CHRISTENEN
RELIGIEUS VERBROKKELD FRANKRIJK

 
 Mohammed trad in Medina, ook in het spoor van profeet JC. En zette zijn Arabische landgenoten een nog “nieuwere religie” voor. Die werd tot “een bindmiddel” van een nieuwe regionale macht. Die de vleugels zeer ver uitsloeg, in MO en de Magrheb maar zelfs tot in Europa. En die daarbij grote ruzie kreeg met “de twee andere concurrenten”.  
 

HIJ WILDE OOK GRAAG EENHEID, MAAR...
 

MACHTSSTRIJD IN HET MO


RUZIËNDE MOSLIMBROEDERS?




 
 

Karel Martel, de christen, stopte de saracenen bij Poitiers.. Binnen de islam-gelederen werd het ook bonje: meteen al bij Mohammed’s dood. Over de opvolging; de Ali-aanhang (alouiten= de sjiieten) wilden een ander dan de soennieten. En dat voelen zij (en wij) nu nog! Zie Iran nu nog versus de soennietische staten..
 
DE ISLAM LAPPENDEKEN
De christenen hadden ook niet minder herrie binnen de eigen club. Schisma’s en afschei-dingen te over. Ook met (machts)politieke gevolgen en soms ook met wapengekletter.


ROOMSE SCHISMA'S EN DIVERSE PAUSEN






Nadat het (joodse) Heilige Land door de moslims was bezet werd door de europese ,-via wel 10 moordende kruistochten = heilige oorlogen(!)-, gepoogd ze daar  weg te jagen..  Intussen waren de “orthodoxen”  ook afgescheiden van de “Roomse”; ook dat zien we tot op vandaag. Zie ook die orthodoxe Poetin, die “onze foute westerse "christelijke" waarden” verfoeit en oorlog tegen ons ook niet schuwt.. Geen echte gods-dienstoorlog,  maar het speelt weer een rol.

RELIGIEUZE VERVOLGDEN IN LA FRANCE
MOEILIJKE GAMMELE ONCHRISTELIJKE VREDE


 
 
 Dan komen in de katholieke kerk “de zuiveren”
(katharen, vaudois en camisards) in opstand tegen de ontspoorde clerus.  Ze worden door het superbloedige kerkelijke geheime dienst-apparaat, de Inquisitie geheten, massaal gemarteld, vervolgd en vermoordt.
Zie in Carcasonne hun marteltuigen: ze lijken te verbleken bij dat onthoofden nu door IS..
Desondanks ontstaat er later, via Luther, Calvijn en Zwingli toch de Prottestantse afscheidings beweging. Grote onrust in Europa is daarvan het gevolg..  In Frankrijk ontaard het in een soort burgeroorlog van bijna twee eeuwen! Tot het Edict van Nantes (dat ook nog een keer werd ingetrokken!), La France de religieuze vrede bracht. Ook de Nederlanden hadden hun beeldenstormen in de 80-jarige oorlog: het katholieke Spanje tegen de dissidente protestante Hollanders... Die ook nog asiel verleenden aan vele protestante geloofsgenoten, de Huegenoten uit Frankrijk! 
Het protestantisme met zijn oneindige rijen aan varian-ten, werd nog chaotischer dan dat orthodoxe van eerder en de roomsen hielden hun ruzies wat meer onder de roomse koepel. Al moet je de ultra-katho-lieken waartoe ook een Le Pen behoort ook niet onderschatten: ene “monseigneur Lefevre” werd in Frankrijk uit de Roomse Kerk gegooid en recent er weer in gelaten. 
 
Vergeet ook niet waardoor de VS ontstonden is, na de eerste koloniale bezettingen en schermutselingen door nogal wat “christelijke europeanen”. Vele christelijke groeperingen die zich in Europa vervolgd of niet thuis voelden vertrokken naar het vrije (=wilde) westen.. Dat zijn waarden vooral ontleende aan.. de bloedige franse revolutie. Zie ook dat hoge Vrijheidsbeeld in New York.. een cadeau uit Frankrijk.   
 
 
Wel u ziet hoe in alle religies door de eeuwen heen, een onophoudelijk gevecht bestond om aanpassing van de leer aan “andere tijden” of om “”terugkeer naar de ware leer”.

Het is er tot op vandaag en nu zien we weer zo’n felle en ook weer gewelddadige fik in de islam. Wat wordt beplakt met woorden als kalifaat, djihad en moord, halsafsnijding en verkrachting. Van geloofsbroeders en en natuurlijk ook van “christenhonden” en ook joden..

Geloven kan een mens dus doen in religies en in ideologieën: ze bieden beide kapstokken voor “een juist en rechtvaardig levensidee”. En dus ook voor het bestrijden van “het verkeerde, het afwijkende en het ketterse”. Dat laatste mag van die religies soms ook met wapens: dat heet dan de Heilige Oorlog of de Djihad. Die zo mogelijk nog smeriger kan worden dan de “gewone politieke of ethnische-raciale” oorlog. Of is er eigenlijk geen echt verschil?
 
IDEOLOGIE ZONDER GOD OF RELIGIE
Waarvan wij  nu weten wat er zat achter: “Ausrottung, Ausradieren und Endlösing”. Dit gedachtegoed  werd geboren in een “christelijk land met protestanten en katholieken… Dat zagen die moslims ook gebeuren. En Hitler wist hun toen ook te vinden in zijn blinde Joden- en zionistenhaat. En had zelfs een moslim-legeronderdeel in zijn gelederen…. En deed nog meer: de eerste moskee kwam ook in München bijna 100 jaar gelden al.
 
FACISTEN VAN 60 JAAR GELEDEN
 Dieren moorden en ruziën ook: maar om zich te voeden, om te overleven of om zich te verdedigen. Maar “het dier met verstand”,  dat zich mens noemt kilt en martelt zijn medemens. Omdat hij wat anders denkt dan zijn soortgenoot…

                  

 
INHOUD:
-Weinig tijd/zin? Lees 1en 2 óf 1en 3
-Zin in méér: lees ook de rest!
 
1.INTRO
2.DE CHAOS IN DE HUIDIGE ISLAM
3.DE ZACHTE ISLAM OP ZIJN MAROKKAANS
4.LINKS TWIJFELT: OVER MASSA-IMMIGRATIE EN MULTI-CULTI..
5.EPILOOGJE
MAAR...
  


DE CHAOS IN DE HUIDIGE ISLAM

Intussen bestaat er ook concurrentie binnen de radicale islam-wereld: Al-Qaida en IS strijden voor de eerste plaats..
HET OUDE KALIFAAT...

Hun onderlinge conflict loopt steeds verder uit de hand. De Al-Qaida aanhangers zijn tegen “dat foute kalifaat van IS”! Aqmi (Al-Qaida in de Maghreb) publiceerde zelfs een rapport hiertegen van 96 bladzijden.  En IS reageerde daarop in zijn engelse magazine Dabiq. En beschuldigt Al-Qaida en de taliban: te langzaam voort te gaan met de stichting van een kalifaat. En zelfs van: “te onderhandelen met de vijand”!  
 

OVERAL EEN ANDERE ISLAM 


 
NIEUW KALIFAAT IN WORDING
HOEZO ÉÉN ISLAM: EEN LAPPENDEKEN


 
 
DE VERSPREIDE SJIIETEN
Men betwist de legitimiteit van een kalifaat én de daarvoor gekozen basis. En Al-Qaida ziet zich als geestelijke erfgenaam van Bin Laden.

Dus gaat men nu elkaar overtroeven in geweld tegen het westen.  In Parijs zagen we een Al-Qaida (via Jemen) aanval op Charlie Hebdo, die werd gevolgd door een aanval van IS-aanhangers op agenten en een joodse supermarkt. Europa werd nu ook het slagveld voor deze strijd! De vraag is dus: wie is de eigenaar van de ware djihad?
 
OPLAAIENDE EEUWEN OUDE STRIJD

Europa is wakker geschoten. En ging na deze incidenten massaal in de verdediging; beter gezegd in “de tegenaanval”. Zie de raids in België tegen Syrië-repatrianten, de arrestaties van radicalen in Duitsland en Nederland... En de jacht op de helpers van de franse geweldplegers. 
  

TERREUR: DOOR POLITIEK OF RELIGIES

 
Intussen gingen al zo'n 50.000 vechten bij IS. Waarvan 5000 moslims die zijn geboren en getogen in het westen. Nu zijn er 435 franse nog daar in dienst en al 119 kwamen om het leven. Er keerden er zo'n 217 terug; waarvan er nu 2 vast zitten...Ze vechten daar zeer fanatiek en bedreigen de fransen ook in eigen land.
De moslimlanden kwamen in een lastig pakket: wat moet men zeggen over dit geweld, dat wordt gepleegd in hun naam? Voor wie moet je nu kiezen en wie moet je afwijzen? De tijden van de stiekeme financiering van radicale groepen door Qatar en de saoudi’s lijken nu ook voorbij… Daar is men verdacht stil geworden.. Maar de Arabische Liga keurde de aanslagen officieel af…
MACHTIGE OLIEMANNEN MET HUN GOD

De strijd binnen de islam is nu dus echt "on”. En een deel daarvan zal in onze westerse regio worden uitgevochten: en tegen ons de andere "ongelo-vigen". Een soort van tweede front dus, naast dat in het MO, Afghanistan en de Magrheb.

 Zijn we nu aangeland in die beruchte "clash of civilisations à la Huntington"?  We denken ook terug aan de fatwa tegen Salman Ruhdie met zijn Satan’s Verzen van langer geleden. Die ook al voortkwam uit het politiek lezen van “heilige geschriften”, op een militante en gewelddadige manier.
ONVERENIGBARE ZAKEN?

Maar er is geen sprake van duidelijk af te bakenen beschavingen die elkaar met verve zouden bestrijden. Het is eerder zo dat we de groeistuipen van een soort van “gemondialiseerde beschaving” zien.
 
HET NIEUWE MO EN N-AFRIKA
AL-QAIDA AL-ZAWARI

 

 
 
 
 
 

Een “islam internationale” is nu ook niet te zien. Die islam is een ware lappendeken en zeer divers. Er is ook een echte gematigde (zie Tunesië) en een die is ontstaan in de oorlogen in Afganistan, Irak, Syrië, ook via Bosnië en Tsjetsjenië. Let wel: deze djihadisten richten zich ook tegen de eigen leiders..  En zie nu ook de ruzie tussen IS en Al-Qaida.   

Het lijkt veeleer een strijd over modernisering van de islam. Net als eerder (en ook niet altijd vreedzaam) gebeurde in andere religies. Denk aan Vaticaan II bij de katholieken.  Zie ook de enorme diversiteit in sharia’s en in de ideeën over de positie van de vrouw.

Wat men nu in het westen denkt te zien is dus niet de triomf van  de islam. Maar is in werkelijkheid de worsteling van een religie, die haar nog niet vond, in de nieuwe moderne , open wereld.

MACHT, OLIE EN RELIGIES
 Ten eerste is er dus: een crisis ín de islam. Nu ook over de uitleg van Koran en sharia. Verder is er die lastige verhouding van de islam met het westen: we begrijpen elkaar steeds slechter!  En ten derde is er de moderne sociale en politieke wereld met die mondige burgers...

Daarnaast kun je ook wijzen op dat debat over multiculti en over de plaats van minderheden in de moderne samenlevingen. Ook die militaire operaties in de Sahel en Irak en dat onoplosbare conflict Israël-Palestina zijn punten die de zaak nog lastiger maken. Dit alles leidt ook nog tot antisemitisme en woede over onze bemoeizucht.
TERRORISME STATISTIEKEN 
 
 Maar voor het westen is die verloren jeugd van die europese djihadi’s, die hun weg niet vonden en die in de misdaad en de mislukking terecht kwamen, het grootste probleem nu. Zij zetten nu “hun religie” in om hun frustraties te koelen. En om te reageren op hun discriminatie en onrechtvaardige behandeling. Deze kinderen van het democratische westen zien enkel nog het geweld om verder te komen. Waarbij ze zelfs de dood kiezen.

ISLAMOFOBIE KOMT OP
 Zo gezien is er nu ook de plof van de mislukte integratie! Moeten wij onze waarden opnieuw goed bezien en onze idee over de “laïcité in Frankrijk” en de plaats van de godsdienst(vrijheid) elders. Dus moeten we vooral onze waarden serieuzer nemen en opnieuw vorm geven en die zelf ook beter be- en naleven.
 
RELIGIEUZE ZUIVERINGEN ALOM......
RELIGIEUZE ONRUSTSTOKERS..

  
RELIGIEUZE COEXISTENTIE KAN....

DE RADICALE PEDAGOGEN VAN DE HAAT
 
 
 
 
 

  
 DE ZACHTE ISLAM OP ZIJN MAROK-KAANS

De koning van Marokko reageerde zeer apart op dat fundamentalisme en salafisme in zijn geloof. Hij richtte Hay Riad op, een school in de chique wijk van Rabat waar veel leerlingen op zitten intussen. Namelijk 105 imams van 22 tot 50 jaar uit Mali…

IN MODERN RABAT
MODERN MAROKKO

DE VREDIGE AFRIKAANSE ISLAM

Op zijn tournée van 2013 had de koning in Dakar voorgesteld om in zijn land een imamopleiding te starten. Dat voorstel viel goed bij leiders die niks te maken willen hebben met deze nare richting in de islam.

DE KONING ALS GEESTELEIJK LEIDER..
MOHAMED VI








Nu zijn Mali, Niger, Guinee, Ivoorkust, Tunesië en Libië geïnteresseerd geraakt en die uit Mali kwamen het eerst in september 2013. Maar zij spraken zelden arabisch, want ze spreken thuis Frans en bambara en reciteren enkel de koran in het arabisch..  En ze konden ook soms niet omgaan met computers: niet overal in Mali is er stroom. Dus begon men met een cursus arabisch en computergebruik. Een van hen 45 jaar oud wilde zijn leerlingen op zijn school (een madrassa in Bamako) goed les geven en beter weten welke interpretaties je kunt geven aan de Koran. Om zo ook beter te zijn gewapend tegen hen met afwijkende ideeën. Deze “religieuze diplomatie” van de koning had ook nog een ander doel. Ook Marokko heeft al 1500 radicale moslims waarvan er 500 in Syrië en Irak bij IS vechten.. En in het zuiden vechten ook Aqmi en Mujao rebellen. Dus is er ook eigenbelang voor het promoten van een tolerante islam..

DERWISHEN VAN HET SOEFISME 
GODDELIJKE TRANCE

 
Er bestaat overigens ook een fundamentele religieuze relatie van Marokko met Afrika: men deelt om te beginnen de malekitische rite Dat is een van de vier rechtsscholen van de soennitische islam (naast: chafeïsme, hanafisme en hanbalisme). Die gaat uit van de originele Korantekst maar vanuit het besef dat de Koran in de 7e eeuw in Medina is opgeschreven en niet in de 21e eeuw.. Dat zegt ene Ahmed Abbadi, secretaris-generaal van de Rabita (van de “oulemas” = de wereld-moslimgemeenschap). Een soort van denk tank van marokkaanse theologen.

TOMBE VAN SIDI AHMED

PELGRIMSOORD MAROKKO







WIJS EN VREDIG

INSPIRATOR VOOR 300 MILJOEN MOSLIMS









Hun leider is leraar geweest op een universiteit in Chicago en hij schreef samen met prins Hassan van Jordanië een tekst, waarin de behandeling van de christenen in Irak door IS wordt veroordeeld. Hij weet dat Marokko steeds een tolerante islam heeft aangehangen. De extreem westelijke positie van het land heeft daar echter iets mee te maken. Want de golven van nieuwe ontwikkelingen in de islam uit het MO kwamen bij hun steeds verzacht aan..

De malekitische rite van de Sahellanden brengt mee dat de moslims uit die landen Mohammed VI van Marokko erkennen als hun religieuze Commandeur.  Zo kon de koning ook mediator zijn bij het conflict van de touaregs en de bevrijdingsbeweging van Azawad (MNLA) in Mali in 2014. Hij bad toen eerst met de MNLA-chef in de grote moskee van Casablanca tijdens het vrijdagse gebed, dat het “koningsgebed” heet. Daarna lukte snel het om het conflict te regelen..

Maar er is nog een tweede verbinding: die van het soefisme. Ene Faouzi Skali legt uit dat de Marokkaanse en sahel-gemeenschappen (speciaal Mali en Senegal) verbindt. Het mystieke soefisme is ontstaan in de 8e eeuw bij de anachoreten die zich terugtrokken uit de wereld om God te vinden. Bij hun dood kwam er een conferentie (zaouïa genoemd) waar velen heen kwamen. Een was die van Tijaniya waaraan de sjeikh Sidi Ahmed meewerkte. Hij kwam uit zuid-Algerije en is in Fez begraven in 1815. Deze beweging heeft ca 300 miljoen (!) leden verspreid over West-Afrika en Indonesië.
 
MAROKKANSE KONINGSLIJNEN VAN EEUWEN

SOEFI-LEIDER
Dit soefisme komt nu opnieuw in de belangstelling, als spirituele variant van de islam, tegenover dat salafisme, die politieke islam. De koning bad met vele aanhangers in mei op het graf van Sjeik Tiajani en sprak hen toe. “Het soefisme kan een rol spelen in het vergroten van de spirituele beveiliging en het verspreiden van de waarden van liefde en saamhorigheid. En de radicale islam afremmen met zijn terrorisme en monstrueuze doctrines”. Aldus Mohammed VI.

De koning denkt hierbij ook aan de aanslag van Casablanca in 2003 en hij wil dit grote project ver uitdragen. Want de islam kwam ooit in zwart Afrika… via Marokko! En daarop wil hij voortbouwen om de tolerante islam te versterken.
 
PRACHTIGE MOSKEE VAN CASABLANCA

Een echte opsteker ook tegen dat dreigende monomane beeld van een radicale islam die enkel wreed en intolerant zou zijn..
(zie ook Le Point, 22 jan. 2015).

NB: De marokkaanse minister van Buiza was op het Elysee na de aanslagen maar wilde niet meelopen in het defilé. Omdat hij niets met “karikaturen van de profeet van doen wilde hebben”. De premier van Marokko is chef van een islampartij en de koning is Commandeur van de gelovigen. Hij moet de ware islam in Marokko bewaren en dus voorzichtig zijn..

 
 
 
LINKS TWIJFELT: OVER MASSA-IMMIGRATIE EN MULTI-CULTI..

DE DROOM VAN DE MULTI-CULTI
Het begon bij David Goodhart in Engeland met zijn boek:

The British Dream, die ook de baas was van de Thinktank Demos. Daarin analyseert hij de massa-immigratie in Engeland na WOII. Zijn invalshoek is dat “het nu van belang is opnieuw te werken aan de nationale identiteit omdat dit ons gerststelt en positiever doet zijn”.

TWIJFEL EN WRIJVINGEN

Dat veroorzaakte in zijn linkse kamp en elders veel ophef. UKIP de ultra-rechtse partij ging er gelijk mee aan de haal en ook Cameron heropende het (europese) debat over die massa-immigratie al. Dat hielp ook met een meerderheid in het parlement om meet te doen aan het bombarderen van IS… En nu doet dit alles ook veel debat ontstaan in Frankrijk: dus werd Goodhart geïnterviewd.
OOK THILO SARAZZIN (Du)  TWIJFELT 

Deze zegt dat de massa-immigratie van direct na WOII geringere effecten leek te hebben omdat toen “de nationale cohesie” heel sterk was.  Maar de tweede golf van de 90-er jaren was massaler en had economisch en psychologisch veel meer betekenis. Wel 75% van de engelsen zeggen nu dat het “te veel is geworden”. Een aantal van ca 250.000 per jaar moet geen probleem zijn en is zelfs prima maar niet meer. Vooral de ouderen voelen zich niet meer thuis in eigen land en vinden dat het land “te snel verandert”.  Ook spreekt men van “concurrentie bij banen en woningen”… Die grote golf poolse immigranten (1,5 miljoen begin 90-er jaren !), gaf een schokeffect.

THATCHER WAS OOK NIET ENTHOUSIAST...
MERKEL: TOLERANT EN BEHOEDZAAM
 

SPOTTENDE DUITSE JEUGD
Mensen werden individualistischer en denken anders over onderlinge solidariteit. Ook is het ”benadrukken van de groep” sterker geworden en zo ontstaat twijfel aan dat “multi-culturalisme”. Vooral na Thatcher veranderde de jeugd wat het denken aangaat over die “verzorgingsstaat”. En dat alles versterkte zich later nog.

CAMERON OOK VOL TWIJFELS 
NOT THAT SIMPLE? 

 Multiculturalisme gaat over de manier waarop de relaties organiseert tussen de minderheden en de bestaande maatschappij. We zagen die “franse idee van de assimilatie” naast de idee van “het multi-culti” elders.


BREIVNIK DE MADMAN.....
In Frankrijk waren zij die in het eigen “rijk” geboren waren “Frans” maar elders was er een verschil. De britten zagen dat hun immigranten “hun cultuur en levenswijze wilden behouden” en accepteerden dat maar. Eerst waren er ook niet zo vele en niemand werd ongerust. Die idee “gelijkheid van culturen” was er zeker bij links ook, vanwege  dat “schuldgevoel”.

De idee dat “het multi-culturele verrijkte” was er lang maar nu ziet men dat deze ook leidt tot “scheiding der groepen”.
HIJ TRACHT HET TE BEGRIJPEN...

Hoor ook prof. Eric Kaufmann uit Londen die opmerkte dat “bijna de helft van de etnische minderheden daar woont waar de “blanken sterk in de minderheid zijn”. En dat is de laatste jaren nog sterker geworden. Zie ook die “witte en zwarte scholen”. Minder contacten tussen autochtone en allochtone vergroot de “scheiding tussen de groepen” en werkt ook in op een minder groot gevoel van “solidariteit” en minder “saamhorigheids-gevoel”. Die scheiding veroorzaakt ook een lagere sociale en beroepsmatige mobiliteit bij de “apart wonende minderheid”.  En als die “minderheidsgroepen groter worden” kunnen ze ook beter zonder contacten met “de andere-autochtone- leven”. In Canada is dat sterk ondervonden in Toronto en Vancouver waar de integratie moeilijker blijkt dan die in de kleinere steden. En nu blijkt ook duidelijk dat de integratie en de ongelijkheid in Londen veel sterker is dan elders… te er was.
 
EVEN NIET MEER IN DE MODE?

Ene Paul Yonnet schreef in Frankrijk in 1993 al over “het verdwijnen van die nationale roman” toen hij studeerde op die ultra-rechtse bewegingen in opkomst. Vanaf de 70-er jaren zagen we immigratie en racisme gelijk opgaan… Maar dat verliep minder sterk dan bij dat Noord-Ierland probleem., het wegvallen van het “Empire” en de opzet van de EU. De elite ontwikkelde wel een steeds sterkere scepsis over de “natie-staat”. Nu zie je liberalen en linksen elkaar meer vinden bij minder open grenzen, ook voor personen. Links dat ooit zo voor gelijkheid was op economisch gebied werd dat veel minder op het gebied van immigratie en multiculti.

Het erkennen van de individualiteit blijft maar men erkent nu sterker ook het belang van “behoren tot een sociale of etnische groep”. Het “progressieve dilemma” was geboren en werd niet opgelost. En werd versterkt door de crisis met zijn schulden en tekorten..

Steeds meer landen van de EU ondervonden dat fenomeen van die “parallelle manier van leven van groepen”.. Toen in N-Engeland die opstandjes uitbraken in 2001 en later ook die aanslagen in 2007 in Londen er kwamen, werd het onbehagen groter. Er was hier en daar de opmerking te horen van “het paard van Troje” dat refereerde aan die ontstane radicale islamitische scholen in Engeland. Waar men waarden leek te brengen die zelfs anti-westers waren. Dat werd eerst maar als een feit geaccepteerd maar nu niet meer. Men moet nu “meedoen of verdwijnen”.

NU EEN WRANG GRAPJE! 
Zij die denken dat de staat “achter ons ligt” zien de andere werkelijkheid van nú niet. Want die staat is ook de drager van onze identiteit, taal, ervaringen en geschiedenis. Ook die idee van herverdeling van rijkdom, sociale contracten, democratische verant-woordelijkheden.  Met “waarden moet je hier oppassen”: immers iedereen wil voor alles dat burgers kunnen samenleven met “vele verschillende waarden”. En dan zijn er nog die sterke instituties van de staat: gezondheidszorg, omroepen, publieke diensten, onze belastingen en sociale steun… De verzorgingsstaat wordt overeind gehouden door ons belastinggeld en de staat speelt het spel van de verzorgingsstaat bij het verdelen.. En daartussen zit... de staatsschuld omdat de zaak uit balans ging. In Griekenland zijn we hoe dat, in extremis,  kan aflopen.



EPILOOGJE

Bij staatsuitgaven en -schulden spelen immigranten nau-welijks en rol... Al willen populistische en gewetenloze politici de mensen anders doen geloven.
Slappe politici durven dan ook niet meer: ze werden bang voor hun zeteltjes... En zo remmen we ook de immigratie.

Terwijl alle europese landen (Frankrijk veel minder) een ernstig scheve bevolkingspiramide hebben. Plus een bevolking die snel terug loopt. Wat kun je nou net wel en ook snel kunt oplossen met verstandige immigratie.. 

Zo gaan we weer op weg naar: "Wir haben Ess nicht gewusst". Als straks blijkt dat de verzorgingsstaat "veel grijs zonder groen" niet kan blijven functioneren... Én dat we mensen niet hielpen die vluchten voor oorlog en geweld. Waar we ook nog iets mee van doen hadden/hebben! Want ook dat zal niet zonder gevolgen blijven..

Deze domme vergissing maakt Europa  nu nadat ze eerder de Eurozone niet goed koos.. In Nederland begon de nieuwe fout met hatelijke kletskoek over hoofddoekjes.
De generaties ná ons zullen zich nog echt voor de domheid van onze generatie moeten gaan schamen.
Mogelijk niet zo erg als voor die slavernij van vroeger, maar die kan in deze best als  voorbeeld dienen. Net zoals die massale immigraties van alle eeuwen Europa, -tot in onze recentere beste jaren toe-, ook een voorbeeld zouden moeten zijn...
En nu gaat het zowel over economie, welvaart als over humaniteit. Om maar te zwijgen over "mensenrechten"..



MAAR,

De zon weet alles van warm en heet en ze komt er mee tot bij ons..

In de Sahara, -dus ook dicht bij veel moslims-, leeft een mier die zomaar tegen 70 graden Celsius kan. Ze kan met haar huid een soort van hitteschild maken en stuurt zo alle zonnestraling van de zichtbare tot de infrarode gewoon terug.. Zo kan zij lekker jagen als haar vijanden voor pampus liggen.
 
DE CHRISTELIJKE MIER..

Zij houdt het dan op 30 lekkere graadjes. Een chinese onderzoeker (van Columbia University) wil nu dat geheim ontsluieren. Hij weet al waarom deze mier “de  christelijke” heet bij de touareg-bevolking.
 
NIET VOOR BLANKEN...
En dat is omdat de blanken vroeger in dit gebied… nogal eens dronken. En dus van die rooie neuzen kregen.. Net als deze mier, al drinkt ze niets. Een echt verhaaltje voor de ramadan ; de moslimvasten..
En wat dacht u van "kameleonse" kleding?  Want tegelijk zocht in de Universiteit van Florida iemand naar hoe die kameleons, een bijzonder dier, van kleur kunnen verschieten. 

HET LIJKT WEL CARNAVAL!

Hij vond nu een film uit van enkele microns dun en ook flexibel die dat ook kan! Hoe dat nou kan is nog niet helemaal ontvouwd..  Dus is er ook nog hoop voor die arme mier met zijn rode kop.

ZIJN ZUSJE..

Darwin zou zeggen dat ie eens wat zou moeten beginnen met die rode mier al kan het resultaat wel even op zich laten wachten.


 
 
  
  
THE SUN IS.... SO HOT!
 Leon de Marseille,
           5 juli 2015.

 
 
 
  
 

2 opmerkingen:

  1. Indrukwekkend artkel !
    Grt Frits

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dank je wel
    Als het boeit en van grote invloed is, dan motiveert dat extra.
    Wij beleven echt geschiedenis, al is dat pas later echt "beoordeelbaar.
    Niets is spannender dan de werkelijkheid."

    Dus we gaan door,

    Dank en tot gauw

    leon

    u

    BeantwoordenVerwijderen