Totaal aantal pageviews

zaterdag 11 juli 2015

FRANKRIJK EN NEDERLAND; WATERLOO EN.. BELGIË..


FRANKRIJK EN NEDERLAND
DELEN  SAMEN VEEL GESCHIEDENIS

 

DEZE LEEUWVAN WATERLOO  KOMT UIT NEDERLAND...

ZIJ ZIJN NIET VAN : JE MAINTIENDRAI..
  

  
 
VERKENNING VAN DE RELATIES VAN
       (DE) NEDERLAND(EN) EN LA FRANCE.
 
"Waterloo" lag in 1815 in... De Nederlanden. Deze bloedige gebeurtenis, die 60 redelijk vredige jaren inluidde, vond 
plaats in de buurt van Brussel. Dat toen een van de twee (!) hoofdsteden van De Nederlanden was.. 



DE NEDERLANDEN TIJDENS WATERLOO
MONUMENT VOOR NEDERLANDERS DIE ER VOCHTEN


 

 
 
 
 
 
 
 
 

DE LEEUW VAN:  JE MAINTIENDRAI
Waterloo is ook een uitnodiging om aan de eeuwenoude relaties Nederland-Frankrijk te denken. Want La Hollande en La France kwamen elkaar vaak tegen en niet zelden met de wapens in de hand.  

 Als je , zoals ik, bent geboren op 10 km van de Belgische grens, op de hoogte van Brussel, besef je dat enkel de aanwezigheid van de Maas (een natuurlijke grens) en die eigenwijze gouverneur in Maastricht in 1830 er voor zorgden dat mijn paspoort nu het Nederlands is.  


DE MAAS ALS OUDE GRENS...
Wij Nederlanders hebben nu , -er wonen honderdduizenden van hen in La France-, en hadden ook vroeger veel  en vaak met La France van doen.
Laten we beginnen bij La Guerre de Hollande van Louis XIV (17e eeuw, 
onze Gouden Eeuw) die ging tegen de Zeven  Provincien. Want men vocht vanwege beider wereldwijde handels-
belangen. Daardoor bestaat er ook een eilandje met de naam Amster-dam dat nu in frans bezit is!
En Maastricht dat de fransen nu enkel nog kennen van de euro, was voor hun voorvaderen al op een heel andere , ook wat nare manier, opgevallen. De Mousquetaire d'Artagnan (een van de beroemde TROIS ),kreeg een kogel in zijn keel en stierf voor de muren van Maastricht.. 
 

DE BEROEMDE GUERRE DE HOLLANDE
 
1675 DOOD VAN D'ARTAGNAN, MAASTRICHT
 
 

 
 







IN MAASTRICHT'S GRAS...


LA GUERRE DE HOLLANDE..











Napoleon liet De Nederlanden ook niet ongemoeid, nadat wij, -na de franse revolutie-, zelf (!) de Bataafse Republiek uitriepen. Want we waren toen al moderne mensen. De fransen brachten ons dus hun republiek maar later ook... de monarchie. De eerste koning van Les Pays Bas was... de jongere broer van Napoleon. Ook hij werd zeer geliefd. Onze liefde voor koningen en koninginnen is ons ook al door de fransen bijgebracht. 
 
NEDERLAND'S EERSTE KONING!
 
Omdat die beide Bonaparte's elkaar later niet meer mochten werd "onze koning" weggestuurd in ballingschap: naar Wenen. Daardoor werd Napoleon zelf onze monarch... Bij zijn Waterloose val was dat voorbij. Dus ten hij koppig terug kwam, maakten wij in Waterloo effe echt een nieuw begin, dat het einde van een franse monarch.

Maar:  al 15 jaar na Waterloo 1830)  ontstond er weer ruzie binnen  De Nederlanden. Dit conflict werd , mede 
met franse hulp aan de zuiderlingen, beslecht. In 1830 namen de zuidelijke Nederlanden met een klein oorlogje, afscheid van De noordelijke Nederlanden. De fransen zorgden er dus ook voor dat België ontstond. Een construc-tie die ,-  tot op vandaag bijna 200 jaar later-,  geen succes is. De helft van België is gewoon een afgepakt deel van de vroegere Nederlanden.. 
GEVECHTEN IN BRUSSEL BIJ DE AFSCHEIDING
Er zijn historici die in ons vechten in Waterloo een kleine wraakactie zien tegen Parijs. Die recalcitrante neerlandais die in Waterloo heel hard vochtten tegen Napoleon, kregen in 1830 dus hun franse revanche te verteren... Die Hollanders hadden daar ook nog het lef om zich onder de vaandels van ene engelse Wellington te scharen. Onvergefelijk eigenlijk..
 
Bij de recente herdenking van Waterloo was goed te zien hoe naties omgaan met herinneringen aan een woelig verleden. Het werd een wijze les over hoe de politiek mogal eens de geschiedenis van het eigen land hanteert. Goed om te weten. Zo kunnen we ook beter begrijpen, wat er nu nog in Europa en de wereld gebeurt..  





BEELDEN VAN DE ECHTE SLAG
                      VAN WATERLOO 1815
 

DE PARTIJEN 
 
NAPOLEON EN DE ZIJNEN
 
 
 
 
 
 
 
 
OVERWINAARS NA DE SLAG
 
WELLINTON DANKT ZIJN (NEDERLANDSE) TROEPEN

PRINS MAURITS OP JONGE LEEFTIJD
 
  
 
 
DE HERDENKING WATERLOO 2015
 
De belgische, de nederlandse koning, Prins Charles en Cameron waren er én ook de duitse president.
 
DE DUITSE PRESIDENT GAUCK
 
PREMIER CAMERON
 
PRINS CHARLES
 
HET NEDERLANDS KONINSPAAR
 
 Waterloo was een nederlaag, zei premier Valls en :  Austerlitz, dat is wat anders… Hij wist mogelijk niet dat Chirac in in 2005 die viering voorkwam.. Omdat hij een te fervent Napoleonaanhanger was..
In 2015 was er overal een ware lawine te zien aan werken over de verzwegen Napoleon. Een psychiater zegt dat het voor Frankrijk essentieel is om te geloven dat “Napoleon eigenlijk een winnaar was”..
 
Overigens was Napoleon de eerste die op Elba over "zijn" Waterloo schreef. Het manuscript werd al in 1819 van Elba naar Frankrijk gesmokkeld. Hij had daarin op iedereen veel kritiek. Zeker op de pruis Blücher en de saks Wellington. Victor Hugo schreef later "dat God Napoleon versloeg op die dag".
 
De viering van 2015 was groots. Vele liefhebbers kwamen er en speelden de slag en de dagen er omheen enthousiast na.
 
WATERLOO HERDENKING 2015
 
EEN HELE MOOIE...
 
DE ENGELSEN LIETEN HET WAT KOSTEN!




 
De slag bij Waterloo ging tegen een franse veroveraar die weer opstond na verbanning. Hem werd de pas werd afgesneden door europese geallieerden. Wellington kreeg de grote eer maar vele van zijn soldaten waren Neder-landers… Waaronder ook de voorvaderen van huidige belgen. Een ander deel van hen vocht mee aan franse zijde (de wallons van nu).
DE FRANSE AMBASSADEUR IN BELGIË
Dat alles verklaart de af-wezigheid van de franse regering bij de herdenking in 2015: enkel hun ambas-sadeur in België was er...  Het toont  ook  het low profil dat La France behield over "hun" Napoleon. Die corsicaan met twee gezichten: dat van de grote veroveraar en dat van de brenger van de moderniteit in leger en bestuur. Daarom krijgt hij ook nogal weinig plek in de franse schoolboeken.


Na Waterloo  1815 was het lang rustig in Europa..


DE BUTTE UIT 1826,  IN 1915 IN DE BELGISCHE PERS
 
Voor de herdenking één eeuw later in 1915 namen de belgen contact op met Parijs. Dat besloot om een groot panorama te leveren van 110 meter…  WO I was echter net begonnen: dus iets "en pompe" herdenken kon toen echt niet..... 
HET FRANSE PANORAMA UIT 1915


DUITSE BZETTINGSTROEPEN IN BELGIË  IN 1915
  
 
Voor 2015 investeerde Wallonië 40 miljoen in een gebouw waarin Napoleon staat afgebeeld op zijn troon. Dat werd op 21 mei werd geopend in aanwezigheid van belgen, nederlanders en engelsen...  Er circuleerde daar ook een paar verhaaltjes.. Zoals het plan van België om een 2 euro munt te laten slaan als memoire voor Waterloo 2015…

MOCHT NIET DOORGAAN VAN PARIJS
De fransen lieten discreet (maar ferm), weten dat ze het geen goed idee vonden. Zelfs het argument van de belgen dat hij toch de grote modernisator in Europa was geweest mocht niet helpen. Een belangrijke fransman, groot bewonderaar van Napoleon,  had gevraagd om de nacht te mogen doorbrengen. In een mooie tent om met enkele vrienden het bivak van 1815 te herbeleven. Dat moest incognito natuurlijk..

Nu, 200 jaar na de slag, kon het eindelijk eens rustig gebeuren. In 1915 was het oorlog tussen de fransen en de duitsers en in 1865 (50 jaar na Waterloo) zat Napoleon III op de troon, een neef van de echte Napoleon.... Ai!

In 1965 (150 jaar na Waterloo) was het weer een beetje hommeles tussen Parijs en Londen. De Gaulle uit Parijs wilde uit de Nato… Dus werd het weer niks met Waterloo!


VERHALEN OVER DE BUTTE DU LION
Dat alles kon, terwijl Waterloo meteen na 1815 dé eerste plek werd van een europees massa-toerisme.  En zeker ook een wallons goudmijntje. 

HET OUDE HQ VAN WELLINGTON IN 1815




Het UK gaf voor 2015 1,5 miljoen om de Ferme de Hougoument te renoveren:  het eerste engelse monument aldaar.. 

De duitsers zijn er sinds WO II ook zeer voorzichtig mee. De Nederlanders, die de helft van de soldaten leverden tegen Napoleon, lieten discreet weten dat zij die zelf heuvel in 1826 lieten maken.. Want toen was het daar De Neder-landen en de prins van Nassau raakte er zelfs gewond. 

 







Op 21 mei 2015 is La France er dus nauwelijks bij; enkel de franse ambassadeur in België was te zien. Toch komen er jaarlijks 1,4 miljoen bezoekers in de Dôme des Invalides in Parijs waar Napoleon rust…
IN DE ZON OP ELBA


ELBA DICHT BIJ CORSICA








En het huis op St. Helena, Longwood geheten, wordt ook heropend door de Napoleonstichting met zijn 2000 donateurs.

HUIS VAN GASTHEER OP ST HELENA
HET VOCHTIGE LONGWOOD VAN NAPOLEON








NU NOG OP SINT HELENA


NAPOLEON GAAT NAAR DE DOME IN PARIJS



LAATSTE RUSTPLAATS NAPOLEON
ZIJN LAATSTE HUIS






 





 



In 2020 komt er het Napoleon Park in Montereau. Gelanceerd door een deputé die een Napoleon fan is. En in 2021 komt er ook een grote Napoleon–expo in Parijs. Dan pas mag  Napoleon weer volop herdacht worden: in La France en “purement français”.

De Slag van Waterloo is een zeer goede afspiegeling van de aanpak van Napoleon: kort, snel, gewelddadig. Zo was ook zijn regeringsverloop. Napoleon alleen tegen de anderen, dus..

In onderwijskring is Napoleon nog steeds “een negatief symbool” terwijl in het grote publiek de belangstelling toeneemt.
Hij bleef de ook de leider die de slavernij terug liet komen.
Op 21 mei 2015 was Hollande in Guadeloupe en speechte over... de slavernij. Ook een spoortje  van het aloude “Napoleon's bashing”.

NU HERDENKT MEN DIT EN ZONDER NAPOLEON
DE CODE NOIR...
 




 





"FRANCE BASHING "
                    IS EEN OUDE "SPORT"


BRITSE LOL...
AMERIKAANSE ONRUST..
De britten (en andere) houden best van wat "France bashing" dat kun je geregeld in hun pers zien.


IETS TE HANDIG! 

NIET AARDIG!











Maar ze zijn ook grote bewonderaars van Napoleon. In 1814 tekende beide landen een vredesverdrag.. en de Bourbons kwamen toen terug. Maar toen kwam Waterloo 1815 er helaas tussen..
Na Waterloo was er 60 jaar  vrede tussen Londen en Parijs en men zat in veel opzichten op ‘’een lijn.”.

REVIVAL VAN NAPOLEON!
Wellington had maar 39% van zijn soldaten als engelsen: de rest waren belgen, nederlanders en duitsers. Maar dat zijn ook de engelsen nu geheel vergeten..
 

 
Wellington bleef zeer onpopulair en Napoleon werd zeer gewaardeerd. Want de eerste was een slechte premier van 1928-1930. Een achterdochtige en autoritaire die ook niet van verkiezingen hield. Napoleon kreeg daarentegen weinig fouten toebedeeld.

De fransen vertellen dat Napoleon die dag zeer vermoeid was. Maar de nederlaag kwam door militaire fouten  zeggen experts.. Zijn enige kwaal waren pijnlijke aambeien, zeggen zij..


DE WARE LIEFHEBBERS!
KIJK UW OGEN UIT
HIJ BLIJFT DUS...


DUS U WEET NU WAT IK ER VAN DENK..


 
DE NAPOLEON BONAPARTE







LEON DE MARSEILLE
                       11 JULI 2015

2 opmerkingen:

  1. Een fascinerend stuk! Mijn kennis van de geschiedenis is weer opgefrist en aangevuld!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Merci Theo!
    Ook jij woont in dat "grenzengebied" en je kon ook aan een van de foto's zien dat we na 1815 even onder Pruisische protectie (?) stonden.. Dus dat was de club van die Blücher.
    Limburg is een belangrijk gebied om de w-europese geschiedenis te begrijpen... Wij waren niet zelden ook strijdgebied of ravitailleringsgebied van legers. Zoals die spanjaarden die ons katholiek hielden.. Daarom zijn sommige Limburgers ook sneller bruin in het voorjaar: spaans DNA dus ergens.
    Historie is zo fascinerend omdat ze gaat over "het goede en het slechtere in mensen". En daar veranderde niet veel in au fond.. Zie nu de Griekse crisis en het gerommel er om heen. Als dat maar goed gaat met die EU en zijn discipelen..

    Maar alles sal reg kom daar weten JULLIE ok ales van. Veel sterkte ook en veel lieve groeten,

    Leon

    BeantwoordenVerwijderen