Totaal aantal pageviews

vrijdag 26 september 2014

MARSEILLE GAAT NAAR GROTE HOOGTEN!




             MARSEILLE BLIJFT DOORGAAN..

MARSEILLE :  DE NEW SKYLINE 2017!




UIT DE PERS... NIEUW MARSEILLE
Marseille is nu nog een “lage stad” met zijn ene hoge CMA-CMG toren van 115 meter. Mooi, aparte kleuren, fraai gevormd en nu nog dominant. Hij was het begin: zijn eigenaar de reder CMA-CMG deed zeer goede zaken wilde dat ook laten zien…  Ik was er nog nooit op of in, en betreur dat zeer! Dit moet dus eens “geregeld” worden
 
DE TOREN VAN NU: CMA-CMG 115 m.
 
 
Maar nu komen er torens bij in het kader van fase II van Euromediterrannée. Dus na 2017 ziet het er heel anders uit in de skyline van deze oude stad. De nieuwe torens zijn al gefundeerd en komen nu uit de grond als dikke betonnen paddestoelen. En hun namen zijn best fraai gekozen.

La Marseillaise (geen extreem originele naam, maar niet te vermijden) schiet door naar 137 meter hoog met zijn 35.000 m2-meters kantoor…. Hij is klaar in 2017. 
 

MOOI PLEIN VOOR DE DOCKS
  Dan komt er dichtbij H99 die (it’s no surprise) dus 99 meter hoog zal worden. Hij zit vol zit met zeer luxe-appartementen. Ook bewoonbaar in 2017… Je moet er wel een miljoentje tegen aan gooien, maar dan “heb je ook wat”! La tour Horizon van 117 metertjes gaat kantoren en lekker dure hotels bevatten; hij staat als achterste van het kluitje torens  het verst weg van het zeewater.

 

SUPER-WONEN IN H99
DE TOWERS VAN OPZIJ GEZIEN..









De “anti-toren” Le Balthazar is er al bijna. Hij is niet hoog maar ligt plat, hij is “omgevallen”. Een grapje van de architect, die zegt “het is een fraaie toren maar “ik besloot deze eens plat te leggen..”.  Dus hij prijkt op zijn zij gelegd naast en voor de andere van “die toren-kluit van vier”.

Let wel: dit geheel sluit aan op het al gerealiseerde Le Silo (2 theaters en wat kantoren) in een echte vroegere haven silo en op het nieuwe luxe hyperkoopcentrum Terrasses du Port (nu 4 maanden open) dat staat tegenover die zeer fraai gerestaureerde docks…
 
OUDE HAVENSILO....
En op drie steenworpen van de oude Grand Major (onze kathedraal) en het splinternieuwe “Mare Nostrum museum” MUCEM. Dat in één jaar 3 miljoen bezoekers trok! Er naast: die supermoderne Villa Mediterrannée met zijn spectaculaire overhang van 65 meter, dat staat tegenover het fraai opgeknapte oude sanitaire centrum (tbv medische check-up van alle immigranten..), dat nu Musée Regard de Provence is genoemd.
 
 
DE SPECTACULAIRE VILLA MED!
MODERNE KUNST IN HET FRAC
 

 
Ga je dan even om de hoek dan sta je in de mooie Vieux Port en bent dichtbij het oude centrum... Dus wat wilt u nog meer?

 
HET DAK VAN LE CORBUSIER
 Architectuur van het eerste uur kwam hier vooral van de beroemde Le Corbusier. Die hier lang woonde en die men hier dus meteen "le gaga" noemde. Knettergek dus;  deze man die wereldfaam verwierf met zijn woonconcepten à la Bijlmer in Amsterdam..
 
 Natuurlijk komt er ook nog L’Arena, een evenemententheater met 17.000 plaatsen, de media-multipool Captaine-Gèze (met metro-tram-busstation, parkings ook voor fietsen…) en dan nog later het nieuwe woonkwartier, dat ligt op het “Îlot Alar” en dat 112 Village gaat heten..  Dit alles op 2,4 hectaren…, een nieuwe stad eigenlijk.

Nog niet genoemd zijn: een Espace aquatique (een waterpretcentrum) en tenslotte de opgeknapte Marché au puces, een giga-rommelmarkt, die er nu al is… maar die zelf nogal een rommeltje werd.. En dus moet die worden gefatsoeneerd.     

 


OOK GROENER...


Dit “tweede centrum van Marseille” krijgt nu echt vorm. Over zo’n drie jaartjes zal het “af” zijn. Niet te ver van mijn geluksjaar 77 : dus zo rond 2018. Natuurlijk,  “Si Dieu le veut…”.

Hier dus geen Manhattan of Sjanghai, al kan dat ook nog komen… Het uitzicht op zee is echter veel mooier dan bij deze steden. Maar dat is natuurlijk marseillaanse grootspraak.

 

 
SCHADUW... VAN DE SPIEGEL (van Foster, Vieux Port)

Zo komen er nog “even” bij: 30.000 inwoners, 14.000 wooneenheden, 20.000 jobs, 500.000 m2 kantoren, en 14 hectaren groen… En dit alles tilt ons dan verder boven het miljoen inwoners uit..

Hier zeggen we dan ook nog even:  “Wij kijken uit op onze overburen (=Afrika). Met zijn nu al 800 miljoen bewoners en op weg naar 2000 miljoen. Met een groeicijfertje van > 6%”. Mede daarom wordt er dus hier aan dé weg getimmerd. Want je moet de zaken ver en groot zien..
 
 
VERNIEUWING FASE I !
MOOI BUILDING MET TRAMWAY
 
 
 





 
 
 
 
 
 Het hele gedoe kostte dan ook, na fase II, een slordige 8 miljard. Er is nu een ware run op Marseille door investeerders: wij gaan nu zelfs beter dan Parijs, Lille en Lyon…  
Zie ook dat net opgeleverde sportstadion: Le Velodrome, waar PSG al jaloeurs op is..
 
NIEUW VOETBALSTADION BY NIGHT
 
Dat komt dus echt omdat er hier een kleine groep “zieners” waren, gesteund door een +70 jaar oude burgervader, die hier nu al meer dan 15 jaar stuurt. Moedige, dwarse mensen die in “morgen” geloofden. Terwijl de zaak totaal in elkaar was geklapt voor bijna een eeuw…. Als je doortelt tot 2017 zijn we namelijk 100 jaren ná WO I toen Marseille zijn genadeklap kreeg..
 
Al moet je ven zoeken het groen is echt niet vergeten. Veel om de stad heen en aan de zee, maar ook steeds meer in de stad. Dichtbij ons komt een volgend stadspark volgend jaar.. Maar er staat al het nodige nu.. kijkt u maar:
 
PARK BORELLY AAN ZEE 
NIEUW GROEN TUSSEN MOOI BETON
 
 
STUKJE CHINEES BORELY
NIEUW GROEN WONEN


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Natuurlijk is er veel meer groen: de beroemde calanques de groene fjorden van Marseille, Le Montagne de L'Étoile en het oude park Palais Longchamp. Maar vooreerst zien we ook veel bouwkranen in het stadsbeeld: morgen heeft voorrang nu.
 


BOUWPUT FASE II   EN STRAKS BIJ AVONDLICHT!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Deze herrijzenis is een wondertje dat wij al 4 jaren aanstaren en dat vele in Frankrijk echt verbaast! Want een nare reputatie is lastig weg te poetsen en een goede ben je “in een mum kwijt”. Dus is het nu vasthouden geblazen en wie weet wordt Marseille de nieuwe zuidelijke Hanzestad. Weer over een eeuw als Europa weer lijkt op dat Hanzepatroon. Waarin niet staten maar autonome megasteden de polen waren… Wie weet!
WAAR HET BEGON 2600 v. JC
 
STRIJDBAAR MARSEILLE VAN VROEGER!
 
 
 
 
 
 

 

 
Dus:  tot ziens in de oudste stad van La France, nr. 2 na Parijs die bijna 5 miljoen bezoekers of transitters per jaar ziet...
 
 
Leon de Marseille, 27 september 2014.
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten