Totaal aantal pageviews

zaterdag 13 september 2014

DE ISLAM VAN MARSEILLE EN DE WOELIGE WERELD...

MOSKEE VAN CASABLANCA: EEN FRAAIE HERINNERING


GODSDIENSTVRIJHEID: ALLONS ENFANTS DE...





HET MOSLIMMOZAÏEK VAN MARSEILLE

Marseille kent geen moslimblok het is hier een groot mozaïek in moslimland met zijn ongeveer 250.000 moslims uit diverse etnische achtergronden…

TEGEN:  NET ALS IN..... KEULEN.
De grote algemene moskee waarvoor hier al een bouwvergunning is en waarvoor zelfs in 2010 de eerste steen werd gelegd door onze maire, is blijven steken in financiële en andere kwesties. Algerije dat veel geld beloofde, -want we hebben hier vooral veel algerijnse moslims omdat dit land ooit een Frans departement was-, hoor je niet meer daarover..

Dus zijn er nu vooral de 70 gebedsplaatsen, waarvan een zestal grote, d.w.z. met een duizendtal plekken… En er zijn ook nog zo’n vijftal vergunningsaanvragen in diverse arrondissementen in behandeling hier.

Oudje: in renovatie dichtbij ons
Geloven kost ook hier  geld..









NOG EVEN DOORSPAREN!

Marseille is een spiegel van de breed verspreidde islam in de wereld. Algerije op kop, gevolgd door Marokko en dan nog de bijna 100.000 moslims uit de Commoren (Oost-Afrika bij Madagascar).. En dan nog wat moslims uit West-Afrika en de rest van de Magrheb. De vele kleine gemeenschapjes ook uit het MO komen daar nog bij…

EEN OUDJE VAN 30 JAAR
DE NOOD-MOSKEE






MOSLIMS VAN MARSEILLE EN DE WOELIGE MOSLIMWERELD

De titel van een artikel in La Provence (bijlage: Marseille) was: “L’Islam de Marseille blessé, déchiré”. Vrij vertaald: “De moslims in Marseille zijn geraakt en zeer bedroefd”.

Journalisten van het plaatselijke La Provence spraken met diverse moslims en hun imams en deden daarvan verslag. De bloedige actualiteit in vele moslimlanden stond in de focus. Waarbij IS (Irak en Syrië), Gaza (en Hamas) en vooral “de rol van de VS en de “andere westerlingen” veel aandacht kregen.
 
De verre Commoren..


 
Een Commorenwijk
Verlaten RK Kerk: waarom geen moskee er in?

Men is unaniem over IS: “Dat zijn geen moslims zij behoren niet tot onze geloofsgemeenschap. Ook dat doden van christenen in Irak wijzen we af. Dat bevuilt ons mooie geloof”. Over de rol van de VS hoor je het volgende: “Dat doden van die Amerikaanse journalist wijzen we af. Maar dat nu de VS IS bombarderen gaat in de rol van “redder”klopt ook niet. Zij zijn voor de chaos in Irak verantwoordelijk. En logen ook nog en werden daar nooit voor gestraft.

DE MISDADIGE ISLAM OF GEWONE MOB?
MET BEKDOEKJE
 
 
Saddam deugde wel helemaal niet maar hield het land wel stabiel. En zie, wat daar nu dagelijks gebeurt”! Een imam voegt er aan toe: “Allah wil vrede op de aarde”!
 
VRIENDSCHAP OF OPPORTUNITEIT?
 
Dan over Gaza en Israël: “Hamas in Gaza moet geen raketten afschieten, maar Israël reageert met het plat gooien van hele stadsdelen. Dat is een zeer overtrokken reactie en zeer onrechtvaardig. Zeker als je naar die complete afsluiting kijkt (red.: door Egypte én Israël!). Het conflict daar lijkt wel door de grootmachten in stand te worden gehouden. De palestijnen moeten hun eigen land krijgen”. Maar er wordt ook gezegd: “Hamas verdient geld over de ruggen van de mensen in Gaza en heeft echt niet het recht het hele Palestijnse gebied te claimen. En ook niet om zonder dat de rest dat wil raketten op Israël af te vuren”!.
IRAANSE IMPORT-EXPORT

 
Dan over de rol van Frankrijk (en het westen): “Goed dat Frankrijk die vervolgde christenen liet komen, maar waarom ook geen platgegooide palestijnen? Het westen moet zich niet met de zaken daar blijven bemoeien. Als men een islamitische natie wil mag dat toch? Als men daar dan maar ons geloof respecteert zoals het is. Dus tegen barbarij, diefstal en het kwade. En IS, dat misbruikt de islam op ernstige wijze”!

Een moslim van de Commoriaanse gemeenschap zegt: “Het westen maakt er een zoodje van. Die oorlog in Irak ging over niets. Op basis van leugens wordt Saddam geveld en daarna gaat men met de koerden in zee. En doet heel lang niets tegen de djihadi’s. Zie ook in Libië waar hetzelfde gebeurde met Khadaffi en ook na hem.

 
 


En IS dat zijn misdadige handelsmannen die ons geloof misbruiken. Ze verschuilen zich achter de islam om te kunnen plunderen. Ook al deugt ook die Assad niet: hij probeerde toch ook die djihad’s te verjagen”?

 Nog een laatste citaat ook uit de commoriaanse hoek: “ Wij spreken zelde over het voor ons ook verre MO. Israël mag zich verdedigen maar dit gaat te ver. Zoek de schuldigen maar bombardeer geen burgers.


FRANS ARM GEBIED
 In Oekraïne was meteen idereen in Europa verontrust: voor Gaza pas na een maand. En Frankrijk moet niet alleen christenen helpen maar ook palestijnen. En IS dat is een soort maffia ze handelen tegen de Koran. IS dat is Al-Qaida maar dan veel sterker. En voor het bestaan van Boko Haram is de Nigeriaanse staat zelf verantwoordelijk. Dat grote land kan niet eens zijn eigen kinderen beschermen? In Afrika leefden vroeger alle religies samen zonder oorlogen”!

De moslims van Marseille zijn zeer begaan met al die geloofsgenoten die met de duizenden stierven en sterven en gewond raakten. Als je dit zo leest kan het evengoed komen van enkele wat meer kritische westerlingen, die ook met soms eigen nuances oordelen. Ons hoor je toch ook vaak soortgelijke analyses en oordelen uitspreken. Je moet zelfs denken een Jacques Chirac, die Bush zo indringend waarschuwde om niet Irak binnen te vallen..


 
OLD TIMES?
 En dan denkt een Hollander als ik ook aan “die politieke steun die ook zijn land aan Bush gaf”. Natuurlijk zijn er ook hier radicalen maar die komen niet zomaar te voorschijn. En zeker niet op de dag van het Grote Gebed in de moskee van La Capellette, waar de gelovigen zeer gevarieerd gekleed de moskee uit kwamen. De een in zijn traditionel qamis, de ander in zijn broek van OM, Bayern München of PSG. Of in zijn T-shirt van RTM… Nadat de imam had gepredikt over : De jalousie en de afgunst…
 
YOU SMELL SO GOOD!
Natuurlijk valt bijna niet op dat je dit soort vrije opinies nu lang niet overal in het MO kunt uiten zonder gevaar voor je veiligheid. Het is al zo gewoon ook voor hen, waarvan de meeste hier zijn geboren en getogen. Dat toont hoe goed het westen thuis zijn zaken voor elkaar heeft. Maar ook dat het iedereen opvalt dat ze zich ver van huis vaak zeer verkeerd gedragen.. En daarmee krijgen we nu, soms jaren later, nog een flink probleem.

 



DE VERRASSENDE LOOP VAN DE GESCHIEDENIS

Ik, die de RK overtuiging heel kort aanhing, loop op vrijdag vaak door de Arabische wijk van Marseille, in het centrum. En zie veel moslims gaan voor hun grote Gebed van vrijdag: hun zondag denk ik dan als oud-katholiek. Ik las eens dat ooit “die zevende dag” dezelfde dag was in streken waar christenen, joden en moslims samen woonden.


KRUISTOCHT: DOOD AAN DE ONGELOVIGEN
 Zoals dat vele eeuwen was op vele plekken in het MO. Nadat in de tien Kruistochten zwaar was gevochten tussen christenen en moslims om “het Heilige Land”. Dat “wij” uiteindelijk aan hen verloren… Met achterlating van vele christenen aldaar.
VREEDZAAM KALIFAAT?

ARABISCHE KUNST ANDALUZ..








 

Dat samen wonen had ook plaats in Al-Andaluz. Waar in 700 na JC de Arabieren uit het Bagdadse de streek veroverden, en waar toen vele christenen en joden woonden. Wat nu het spaanse Andalousië is, zonder veel moslims en joden…

Want die moslims werden er daar later “door de christenen uit noord-Europa weer uitgegooid”. Al duurde dat bijna 700 jaren.. Na de laatste moslim werden ook de joden, door de Kerk en de koningen, er weg gejaagd. De moslims verdwenen naar het MO en de joden later naar Frankrijk, Amsterdam, Antwerpen en vele noordelijke en oostelijke regio in Europa. In 1500 werd alles wat joods was uit Spanje en Portugal weggejaagd en wat later ook uit het Frankrijk van toen. 
 
ISRAEL BORN 1948

GHETTO V D PAUS









Ze werden door de paus in zijn land het Comtat Venais-sin, ontvangen en in ghetto’s gedwongen. Rechteloze on-gelovigen toen die in pauselijk gebied leefden eigenlijk als “afschrikwekkend voorbeeld voor wat een ongelovige, een ketter” mee moet maken. Als je het joodse geloof afzwoer, dan werd je een marraan (komt van marrano= varken in het spaans). Maar je mocht desondanks niet de kerk in door dezelfde fraaie grote deuren. De ex-jood moest binnen door de kleine Jodenpoort.. Zie in de Kathedraal van Carpentras. Waar het ghetto in het centrum ooit 10 etages hoog was opgebouwd en s’avonds met een ketting werd afgesloten.. Zo deden de volgelingen van de jood JC dat later met zijn volk.  Door die grote diaspora ontstonden er nog vaker bloedige pogroms, dan eerder.
Na vele eeuwen kwamen wij weer terecht bij een totalitaire overheid, de nazi’s die ons bezetten. En die de vreselijke “Endlösung” bedachten..

NAZI-KILLING
 
Dit alles doet ook denken aan het optreden van IS. Ook al is daar het geloof vervangen door een ideologie van extreme en fascistische soort.. Dat daar later in 1948 Israël uit voortkwam, is voor niemand iets nieuws. Ondanks alles zien we nu een sterke herleving van het antisemitisme.


Niet enkel vanwege het gewelddadige en onrechtvaardige optreden van Israël in het MO. Maar ook buiten het MO en in de EU en bij “blanke europeanen” en het doet echt denken aan de dertiger jaren van een vorige eeuw… Kennelijk moet elke nieuwe generatie zijn eigen ervaring opdoen en is de historie niet bij machte dat te verminderen.. 
 
SAMUEL KNEW?
We leven nu, een generatie van 66 jaar later, en de religies staan weer in slagorde tegenover elkaar opgesteld… Of moet je het nu een “cultural clash” noemen? Want ik hoor religieus bij geen van de vechtende, maar wordt er vanwege mijn westerse culturele achtergrond best mee geconfronteerd..



KOK YOUSSEF 8e- ETAGE 
 
Gelukkig doet het regelmatig babbelen met Sliman in de souk en de ontmoetingen met onze jonge marokkaanse (zeer gelovige!) bovenburen, -die ook zo heerlijk koken-, ons steeds weer beseffen dat er “eigenlijk niets aan de hand is”… 

 

 
DESSERT VAN ASMAA
 

Leon de Marseille, 13 september 2014

 

 

 
 

2 opmerkingen:

  1. Over het verrukkelijke eten van jullie lieve bovenburen Youssef en Asmaa kunnen wij gelukkig meepraten. Ik mocht beiden een hand geven! Daar kunnen sommigen hier in Nederland nog wat van leren. En deze aflevering geeft ons weer stof tot nadenken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. OK Theo,
    de ene islam is de andere niet! Dat vergat de PVV ons steeds te vertellen. Nu gaan er 10 moslimlanden tegen IS vechten... Dus?
    Jullie en wij weten het ook heel andewrs..
    Dank voor de reactie!
    Leon

    BeantwoordenVerwijderen