Totaal aantal pageviews

zaterdag 31 december 2011

WE ZIJN NU WEL AAN HET ERGSTE GEWEND..


Dit is de gedachte die zich bij mij, -en mogelijk ook bij u-, steeds meer opdringt. Zeker als je de laatste binnen druppelende berichten van 2011 leest: in Nederland wordt er nu toch geknutseld aan de hypotheekrente aftrek (!), de studiebeurzen gaan er aan en mogelijk ook die moeilijke OV-kaart voor studenten. En enkele top pensioenfondsen trekken het niet meer in 2012 en moeten dus nu de gepensioneerden voor zo’n 6% laten zakken. Ach, in Griekenland, Portugal en Spanje (én in Italië nu bijna óók) is dat al een tijdje het geval… De pensioenbobo’s leggen het simpeltjes uit: die veilige beleggingen van nu brengen erg weinig op door die super lage rente én, “we kunnen niet opnieuw de premies verhogen”. Het is gewoon een kwestie van “solidariteit dus tussen jong en actief en ouder en “in ruste”… Trouwe en precieze lezers van Le Provençal en ‘mijn  blog, weten dat ik al jaren, (en op gezag van experts!), schrijf : “dat we binnen 5 à 10 jaar in totaal 20% bruto van ons inkomen gaan verliezen… en gelukkig iets minder netto, vanwege het fiscale effect (al liet Sarkozy in Frankrijk al de inflatiecorrectie achterwege vanaf 2012.).  Waardoor er toch méér belasting per inkomensschijf zal moeten worden betaald.
Het oude, vergrijsde Europa krijgt nu dus toch zijn aandeel te slikken in de wereldwijde “welvaartsherverdeling”, en als we niet gauw de mouwen opstropen én in de handjes spugen, wordt het nog een graadje erger… Maar ja, wié moet dat dan doen als je fors ontgroent en die oudjes ook niet eeuwig willen werken? Zie nu Duitsland waar Merkel nu 100.000 (!) Spanjaarden en Italianen (en waarom ook niet Grieken?) “uitnodigde om bij ons te komen pezen”.  Natuurlijk alleen de best gediplomeerden, dat spreekt voor zich.
Bron: deMijnen.nl
We zijn terug in de 50-er jaren, die ik me nog goed herinner: het stikte in Limburg toen van de “itakken” (scheldnaam voor Italiaanse gastarbeiders) en dito “spanjolen “ (Spanjaarden). Toen waren het bijna enkel de straatarme, niet-gediplomeerden uit die contreien en dat is nu anders…. ., maar vooralsnog!  Zie bijvoorbeeld ook het serieuze plan van een Duitse politicus, die voorstelt, om zo’n 5000 Tunesiërs “uit te nodigen” om de bejaarden- en ziekenhuizen van “lager” personeel in de zorg te (her)voorzien..
Ik zweer u, dat immigranten- en integratiegezeur, waarover zoveel te doen was, nu echt helemaal voorbij is. We botsen nu keihard op onze gammele demografische realiteit, die niemand in de politiek eerder echt wilde zien. En wat gaat Geert nu dan roepen met zijn grote bejaarde achterban? De Polen bevolken ook al massaal onze groentekwekerijen… , (maar dat zijn “gelukkig” geen “achterlijke moslims). We zien nu ook het CDA en de PvdA wakkerder worden en de PVV gaan aanpakken en de confrontatie eindelijk zoeken. De heer G.W. gaat nu een vuurproefje meemaken en daar kan zijn "rancuneclubje” niet echt goed mee omgaan. Daarom wed ik met iedereen en om een fraaie fles Oranjebitter natuurlijk.. Want vaderlands product gaat nu vóór!
Elk weldenkende Nederlander weet nu uit eigen ervaring wat populisme in de praktijk eigenlijk is: gewoon ordinair boerenbedrog dus! Nu horen we her en der weer het volgende stomme gewauwel: “koop meer vaderlandse producten”,  klinkt het.  Protectionisme, vermomd als vaderlandslievendheid, is de volgende “mode”. Terwijl we kunnen weten dat die import vaak véél minder kost, dat goedkope import óók de concurrentie bevordert én… ook dat we onze export (naar die landen waarvan we niks meer “moeten” kopen!)  hard nodig hebben…
Na deze kleine repetitie weet  wel wat er in 2012 nog meer aan gaat komen,; dat wordt één lange rij van verassingen die we kort geleden nog als onmogelijk zouden bestempelen. Dus: een failliet eurozone land? Dat gaat gewoon gebeuren! Uitstappers uit de eurozone? Reken er maar op! En de ondergang van de tienjarige euro? Waarom kan dat dan niet ook gebeuren? Hogere belastingen? Onvermijdelijk. Devaluaties om het verleden “te betalen”? Dat zal dan echt niet voor het eerst zijn: de Fransen hadden een half dozijn devaluaties in ruim een eeuw. Echte en goed zichtbare armoede? Reken er maar op en ook op een terugkeer van die oude charitas. Bij dit alles hoort politieke instabiliteit: niet alleen in Nederland is het gedoogfenomeen nu al dagelijkse werkelijkheid. De politieke versplintering zullen we overal gaan zien met alle gevolgen daarvan. Losgeslagen zoekende burgers die ontevreden politiek gaan shoppen en elke welbespraakte halve gare gaan volgen.
Onze bondgenoot de VS heeft de handen vol aan eigen schuldenbesognes en aan het opdringen van China, India en hun zuiderburen. Waardoor ze die euro ook wel even laten zakken om de val van de dollar nog even uit te stellen. Want dat komt nu echt niet goed uit.
Dus op korte termijn heet het in Washington: beste Europeanen zoek het maar even zelf uit, wij hebben even heel andere zorgen. Iedereen kan dat ook zien aan een “uit Kyoto stappend Canada” en een totaal mislukkende nieuwe klimaatconferentie. De natuur moet ook maar even wachten…en die klimaatveranderingen, dat zal vanaf nu als een fataliteit worden weg gezet.
Kortom we gaan dieper en intensiever een grote verandering meemaken zoals onze generatie er eigenlijk nooit een kende. In tegenstelling tot onze (groot)ouders. We zullen gaan zien hoe de “gewone wereld die wij zo’n 60 jaar wisten te ontlopen” er uit ziet: veel meer jungle dan vele van ons zich nog durven voor te stellen. We moeten dus eigenlijk “uithuilen, wennen aan een nieuwe realiteit en opnieuw beginnen”. Voor de zoveelste keer in de geschiedenis. Dus zoek uw geschiedenisboeken op uw zolder en lees de spannende en ongelofelijke verhalen van de 18e, 19e en 20e eeuw. U zult dan zien: er is eigenlijk niks nieuws onder de zon… Het grote avontuur van de menselijkheid gaat door en herneemt, na een pauze van een halve eeuw, zijn “gewone loop”. Daarbij moeten we één ding ons goed realiseren: voor 80% van de wereld was het nooit eerder zoals “bij ons”! Die gaan wat wij deden nu voor het eerst ook eens enthousiast proberen en dat gaan we zien en … voelen.
Dat is het onvermijdelijke scenario voor de komende jaren waaraan we snel gaan wennen. U zult het zien: geluk is daarbij even goed mogelijk als we eerder beleefden. Alleen ook: rijk maakt niet gelukkig , maar (echt) arm kan wel erg ongelukkig maken… Dus daar ligt onze nieuwe maatschappelijke opdracht om te veel ongeluk in de mensheid te voorkomen. En nu is dat (weer) dichtbij, gewoon hier in onze “eigen wereld”.

Maar,
Ook in Marseille lengen nu de dagen weer en is de hemel weer langer zo mooi blauw. Het is nu hier rustig: vele vertrokken op vakantie  en de nodige winkels draaien op halve kracht: de consumptiestilte na de Kerststormen. De Mistral deed ons even winters huiveren, maar met de nieuwe veranda aan de zonzijde van ons appartement is dat nu veel minder erg en veel behaaglijker. Dus ook wij wapenen ons voor de gestaag stijgende energieprijzen, zeker als je elektrisch verwarmt en nu de koopkracht stevig onder druk komt.
Maar de cruiseschepen varen volop af en aan,  de toeristen zijn er zelfs nú nog en doen de winkeliers vele pleziertjes. De stad maakt zich ook bruisend op voor het laatste jaar vóór we, in 2013,  “Culture Hoofdstad van Europa” zullen zijn. Gevels worden met de honderden opgeknapt, hele boulevards worden nieuw bestraat en geplaveid : Marseille trekt zijn feestjas aan, het wordt nu serieus. De nieuwe musea naast de kathedraal de Grand Major vorderen snel: prachtige bouwwerken ontstaan nu in hoog tempo  met daarin straks collecties van “Mediterrane Beschavingen” én “Moderne Kunst”. Ook de nieuwe “Boulevard du Littoral”,-ook wel het “nieuwe centrum van Marseille genoemd-, begint zijn vorm te tonen alsmede het nieuwe park hier dicht bij, ronde de oude Porte D’Aix.. Dus het wordt nog steeds mooier in Marseille dat zich vernieuwt en verschoont, dwars tegen elke crisis in. Terwijl een steeds gullere zon ons dagelijks met haar stralen besprenkeld, die nu nog een beetje lauw aanvoelen.
Dus: een prachtig 2012 voor U allen! Dat zal nog fraaier worden als ook voldoende uurtjes van die warme zon aan u ten deel vallen. Geniet daar dus maar van en klaag niet: want die koperen ploert is vooralsnog onverwoestbaar en blijft om ons humeur wat op te vrolijken.
Ik zie het gloren van de laatste dag van 2011, de stadsgeluiden zwellen aan en de olijfbomen op het terras bewegen zacht, op het laatste restje van een nacht met mistral. En de Mare Nostrum toont me nog maar enkele witte schuimkoppen. Het wordt hier dus een mooie dag… 

31december 2011

7 opmerkingen:

  1. beste leon
    op de eerste plaats een heel gezond 2012!!!!en ga zo door op het internet!!!!!!!!!!!!!!!!!
    heel veel succes in 2012
    lfs marij

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Léon,

    Alweer een prachtig blog! Ik wens u en alle lezers, behalve een gelukkig 2012, rijk(er) of arm(er), nog veel inspiratie en enthousiasme.
    Dat we u nog vaak mogen lezen!
    Helmer Otterman (niet anoniem, maar zo gaat het makkelijker)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Leon,

    een prachtige blog ! Ik wens jou (en uiteraard alle lezers) ook een heel gelukkig 2012. Ik ben overigens iets optimistischer dan jij over de toekomst maar ben het met je eens dat je ook in jouw scenario best nog gelukkig kunt zijn.

    Groeten vanuit een super grijs en druilerig Nederland.

    Jan Kroeze

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nu er zulke mooie reacties komen, voel ik me geïnspireerd om óók alle lezers een voorspoedig, dus gelukkig, dus gezond 2012 toe te wensen!

    Groet, Theo
    (webmaster)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leon en Theo en alle lezers,
    Een zalig en goed nieuwjaar.
    Bedankt voor alle informatie.
    Hans Speetjens, Rijswijk (boven de rivieren!)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Na het artikel gelezen te hebben, wens ik jullie, Leon en Théo een jaar vol geluk, veel zon en rust in Marseille, waar het de laatste weken verre van rustig was. Ik wens iedereen een goed 2012,gezond en ondanks alle sombere voorspellingen toch nog wel een beetje voorspoedig;

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Leon, dag Theo,

    Al jaren oude voorspellingen ("de derde wereld gaat het op termijn overnemen en wij hier worden de derde wereld") lijken dichterbij dan we denken.
    Edoch, ook met (een beetje) minder kunnen de meeste van ons nog aardig gelukkig zijn!
    Vanuit het Zuiden des lands (It's raining cats and dogs)een voorspoedig 2012 gewenst aan alle lezers en uiteraard de redacteur en zijn webmaster!
    Hans Mulders

    BeantwoordenVerwijderen