Totaal aantal pageviews

maandag 15 augustus 2011

MENSEN MET EEN FOUTJE


Londen (stad van de OS 2013), half aug. 2011.
En wéér zag niemand het aankomen: in een mum van tijd stond een stuk Londen in de fik. Razende jongeren ramden etalages en winkelden “proletarisch”. Onmachtige agenten probeerden hen te pakken.. Beelden als in 1981, toen tory Thatcher regeerde met harde hand en van 1985 (vóór huwelijk Diana)…Kopieën ook,  van het geweld in de banlieu’s van Parijs, de hevige rellen in Athene en ook van “het feestje in Scheveningen”. Later leek Londen op het zwartgeblakerde Watts (LA-VS, 1994.), waar ik per ongeluk,angstig, in reed…
Dit hoort bij het leven en deskundigen leggen het ons uit: “Steeds hetzelfde patroon”; oplopende sociale spanningen, één dodelijk incident en razendsnel heb je een enorme knokpartij:  politie contra rel-jongeren”. Het waren voor 50% jongeren < 18 jaar!, ook “nette kids met diploma’s en de nodige gekleurde werkelozen. Capuchons op, staven, stokken en molotovcocktails in de hand; voor een ware commandoraid, gezien op Internet, TV en videospelletjes. Gedirigeerd via sociale sites en mobieltjes, in no time uitgroeiend tot giga-proporties en te snel voor de politie. “Just looting”, zei Cameron,  “This is not about poverty, this is about culture…”. Dat klonk best “to the point”, maar wát zei hij nou eigenlijk?  Bleke ministers en politici stelden ons daarna gerust, ook met forse taal… Maar op straat zag je enkel machteloosheid en woedende  winkeliers, die zichzelf moesten redden.  
Hoe dit werkt, is voor elke autoriteit ter wereld , intussen echt gewoon routine. Toch weet niemand het te voorkómen en verzekeraars en de gemeenschap, -wij dus-,  “dekken (=betalen)” weer de schade. En wachten op “next time”.

Fouten en gevolgen
Aan de borreltafels weet men al jaren DE oplossing: dat “tuig” gewoon hard afknuppelen,  opsluiten in werkkampen, ergens aan ophangen, of hup, gewoon  het land uitsmijten... Uit de mond van kwaaie, bange burgers is deze taal te snappen, zeker als eerste opwelling. Maar elk weldenkend mens weet, dat dit niet erg past bij onze, zo geliefde, rechtsstaat.  Vraagt men zich ook wat ze, als goede burgers betaamt, hebben gedaan aan  “het goed inpassen van deze jeugd”?  Wat ze deden om dit soort geweldsklappers te voorkomen?
Het integreren van deze (2e generatie) “immigranten”, wordt immers niks bevorderd door het  beledigen van “hun als groep en van hun geloof en cultuur”.  Ook die “grapjes” over hoofddoekbelasting en dat afstempelen als “stemvee”, zijn gewoon beledigend. Wie dat (weer?) niet wíl zien, maakt zich schuldig aan het “aan het aan de kant vegen” van die jongeren. Die al twee generaties werkeloosheid om zich zagen, die tussen nare misdaad en drugs leefden en die ook niet snapten, waarom de één gewoon zijn zakken mag vullen” (via  subprime  pakketjes en wurgpolissen etc.) en dat hun huursubsidie zien slinken.
Hun ouders(immigranten), zijn ooit blij binnengehááld ,-ik zag het in de industrie in die tijden, van dichtbij-;  ze waren een zegen voor de industrie die zonder mensen zat. Lekker goedkoop en ook beleefd en netjes, en niet zo lastig als die “assertieve vakbonds-Hollanders”, waren ze ook. Toen het slecht ging, werden ze soepel en goedkoop “in de “WAO gedumpt”, met duizenden. Overal ter wereld gebeurt het nog: zie de VS met zijn 11 miljoen Mexicaanse illegalen en zie ook Spanje en Italië.. Dus kan het niet, om alle, ook door ons geaccepteerde risico’s en gevolgen van massa-immigratie, nú eenvoudigweg op de bordjes van die postimmigranten te deponeren. Tenzij u ze gewoon “tweede rangs burgers ” vindt natuurlijk. Wie nu niet erkennen moet, dat er fouten zijn gemaakt die nauwelijks waren te voorzien,  mag ook de “nazaten van die immigranten” nu niet de schuld geven en er gewoon, bij foute boel, enkel stevig op slaan. Dat is niet alleen onbehoorlijk, maar lost ook niets op.
De affaire Breivik toonde , hoe “normale” mensen ernstig gestoord kunnen raken en jonge politieke “tegenstanders” (links én gekleurd), - conform die “borreltafelpraat”-,  meedogenloos en ijskoud, kunnen vermoorden. En wie nu durft vol te houden dat, “democratische, geweldloze haatzaaiers”, daar echt niets mee van doen hebben, beledigt de menselijke intelligentie. Dat is niet vol te houden..en zelfs link.
De vuige geest is uit de fles geperst en we moeten snappen dat,  als je onderdrukt, niet luistert, fors beledigt en geen begrip/respect toont, óf nog erger, als je leuk meedoet aan quasi-racistische praatjes en denigrerend oordelen, dan moeten we met nare gevolgen leren leven.  En dan spreken over “een onverwachte explosie”, kan enkel verklaard worden door domheid/blindheid, óf geestelijke luiheid óf “door valsheid, haat of afkeer” bij de zegslieden.  Iedere eerlijke democraat, met een beetje zicht op het leven, moet dit toch gewoon eens zijn?  Kom nou toch!
Zo niet, dan blijven we “geweld” met ander geweld beantwoorden en dwarrelen we omlaag in die spiraal, die blind maakt, die het beestachtige in ons oproept en die uiteindelijk tot “rivieren van bloed zal leiden “, zoals ene Kadaffi recent zei. Tot dit alles ooit,  na té veel ellende en verdriet, vanzelf stoppen zal...  
We zagen in Londen de beelden van een giga politie-operatie,  het parlementaire debat, het opruimen van puin en glas, het uitpluizen van duizenden videobanden, het arresteren en verhoren van bijna tweeduizend (!) verdachten en keken naar die bloemenmuurjes op de plekken waar de doden vielen. Terwijl de Arabische revoluties, door jongeren aangevoerd, ook vanwege ontbrekend toekomstperspectief, bloedig verder gingen. De dictators reageren grof en geweldig : moord, gevangenneming, foltering. Maar men eist, zonder aarzelen, ónze democratie en vrijheid op …Dat is hún ideaal, noodzakelijk, om aan een uitzichtloos, ellendig leven te kunnen ontsnappen.
Deze jongeren, allemaal zonder perspectief, hier en elders, zien grote welvaart- en vrijheidsverschillen, dat corrupte zakkenvullen en die mateloze verrijking. Ook is het is wrang om te zien, dat die Arabische jeugd de democratie opeist, die wij steeds meer verfoeien en die ook de huidige sociale explosies niet voorkwam. Nee, niet de democratie als systeem schiet tekort,  er is iets anders: er groeide iets verkeerds “in onszelf”.

Wat moet er nu gebeuren? Mijn recept!
Vroeg fietsend, langs de Porte d’Aix, zag ik de lege plek , waar gisteren , met veel politievertoon, die paar honderd roma’s werden weggehaald.. Meeuwen en andere gevederde vrienden pikten wat eetbaars weg onder de bomen op het nu, kale grasveld. Gemeentelijke (hygiëne-)diensten spoten alles schoon… en het rook nu wat ook “beter”.
De “vrije Europese, Roemeense burgers”,- die van: vrij verkeer van personen in de EU-,  waren  al op weg naar huis… met hun 300 € “zakgeld”. En hun familieleden waren al weer onderweg naar hier;  voor de volgende ronde…  Onze maghrebiaanse en Afrikaanse (geïmmigreerde) Marseillanen , bezien dit gedoe, met stomme verbazing. De ene (rijke) Europeaan, gooit de andere (de arme) er uit… Omdat ie in eigen land niet gepruimd wordt en in het andere Europese land niet welkom is… Waar zíj  wel mogen verblijven…

Dit  gebeurt allemaal, in twee EU-buurlanden, op goed 1000 km afstand. En het heet  “mislukte integratie”. In Londen van de “immigrantenkids” (en die autochtone zonder werk)…en in Marseille van die arme roma-drommels, die nergens mógen “integreren”. Shakespeare liet het al ooit zeggen: “There’s something very rotten in the State of Denmark”. Zag hij dit alles toen al?  Wel, dan zat hij er maar zo’n 500 km naast…

Hoog tijd om “mijn oplossingen” te debiteren. Het gaat immers niet aan, om iedereen en alles de schuld te geven en zelf niets te zeggen over “hoe het zou moeten”.  Hier dus mijn advies voor Cameron c.s. en voor wie het verder wil aanhoren:
  1. Straf die vlegels zoals het hoort: die 1200 arrestanten + die duizenden op die video’s, en probeer wat “heropvoeding” bij hen nog vermag. Dat kost veel geld en geeft mogelijk weinig rendement. Maar dat is dan onze pech en ook die van deze verloren generatie. Dus verwacht  gewoon de volgende explosies, tot deze vlegels bejaard  zijn. Het wordt duur: en dat zijn geen “kosten van de immigratie” dus..
  2. Dweil niet met de kraan open: dus doe als de donder alles om de nog “niet-helemaal bedorven jongeren”,  snel van een andere opvoeding te voorzien. Vooral via ouders en scholen uiteraard. Een giga-karwei, maar beter dan elk jaar tot in 2030, halve wereldsteden blussen en dan weer opbouwen en ons rot voelen. Blair deed hier al aardig voorwerk. Die jongeren MOETEN dus óf naar school óf werken en ik zeg met opzet: MOETEN. En het geldt natuurlijk voor alle kleuren, tokkies… Over 1 à 2 generaties moet het dan een stuk beter zijn….. als we ons best doen.
  3. Regel de (noodzakelijke!) verdere immigratie beter, die overigens ook overal al stevig is afgeknepen.  Pas hierbij het VS-systeem toe,  waar immigratie continu is (want demografisch noodzakelijk), waar men contingenteert (in de VS al eeuwen lang usance) via een systeem met “berekende instroom, per etnische groep”. Stel  eisen aan immigranten naast helpen en stimuleren van actie. Behalve Frankrijk heeft heel Europa een veel te láág geboortecijfer… het vergrijst en ontgroent snel. Dus dit moet enkel en alleen al daarom.
  4. Pak achterstelling, racisme en haatzaaien zwaar aan, en geef populistische opruiing zo weinig mogelijk kans. Repareer de zaak dus samen en ontmoedig die  roekeloze spelbedervers. Handel clean en duidelijk, maar democratisch, rechtvaardig en tolerant. Dus zoals u het persoonlijk zou willen “ondergaan in hun plaats”.
  5. Zorg voor voldoende werkgelegenheid, schep zo nodig  “maatschappelijke taken voor iedereen die in de WW komt”.  Een goede burger worden, gaat het enkel  via (samen) werken met anderen. Dus iedereen leert of werkt… Geen hangjongeren en drugsdealers van 15 jaar, maar buurten waar goed op sfeer en leefwijze wordt gelet. Want het “moeten wonen” tussen mensen, die al twee generaties geen werk vonden,  moet afgelopen zijn. En indien beter, moeten werkeloze mensen, naar het werk toe verhuizen… Dus geen concessies hier.
  6. Let goed op wat jongeren met hun leven doen en grijp direct in bij ontsporing, dus ook bij falen van de ouders. Afzakken wordt niet geaccepteerd en met alle middelen bestreden. Bij “fout” gedrag dus meteen alarmfase 1 en in samenwerking met betrokkenen aan het werk om de betrokkene (en zijn ouders c.s.) voor een duidelijke  keus stellen.
  7. Rekruteer  een generatie hulpverleners, uit de “bekeerden van de vorige foute groep” die uit eigen ervaring weten, hoe en waarom het fout loopt. Laat hén werken met de probleemgevallen en stel ook daaraan  harde eisen. Doe dat slim: hier in Marseille lopen van elke kleur educateurs en mediateurs rond op plekken met veel “risico publiek”. Zij kennen de culturen en spreken ook de moedertalen van de “klanten” en hun ouders.  Die mensen moeten stevig worden “gebacked” én.. gecontroleerd, zowel in het pedagogische als op juridische vlak.
  8. Voer een permanente campagne voor begrip tussen de groepen en eis van ALLE  burgers dat ze zich verantwoordelijk gedragen. Daar hoort bij, dat je “free-wheelende burgers, die de andere kant opkijken” duidelijk aanspreekt op hun foute houding. En van ze eist, dat ze “meedoen en mee-optreden”. Wie een corrigerende medeburger niet steunt bij een “correctieve actie”, mag van mij meteen een “cursus op taakstraf-basis krijgen” over “sociale controle en empathie”. Want iedereen moet meedoen, immers het is ONS probleem en niet dat van agenten, onderwijzers etc.

Dus wéér van datzelfde gedoe?
Ik hoor u zuchten en steunen; want het klinkt als een soort herhalingsoefening:  als “déjà vu”.
En dat is (in woorden) ook gewoon waar: maar niet in de uitvoering. Die moet heel anders. Veel sterker sturend en “veeleisender”. Ook sterker ondersteund en dat ook door elke burger persoonlijk. Mentaal, dagelijks en zonder compromissen.  Het moge duidelijk zijn dat ik hier een mentale verandering in gedrag aanbeveel, en voor álle burgers. Dat  is een eis, sine qua non. En inderdaad, het is allemaal niet níks en het kost ook sloten geld… Maar toch zou het minder kunnen kosten dan het moeten inzetten van weer duizenden extra-agenten, het leger, de brandweer en de ambulances , het betalen van sloten aan bijstand en WW en het oplossen van duizenden echt uit de hand gelopen conflicten.
Wat echter nog veel belangrijker is: het geeft ons allen onze hoop, onze eer en onze plek terug. Want WIJ zijn het volk en wij houden, samen, onze wereld OKÉ.
Dus niks “uitbesteden aan anderen”, nee, zelf verantwoordelijk zijn, dus ook eigen kroost fatsoenlijk en tolerant opvoeden, in diezelfde geest anders…..
Dat mislukken van die “integratie, kwam niet van één een kant: dat deden we samen fout. Nu moeten we, omdat we eerst onze fouten NIET onder ogen wilden/konden  zien, alsnog opnieuw er tegen aan en daarvoor ook nog het nodige lappen…

Cameron is het ongetwijfeld niet met me eens… Hij wil die rotzakken namelijk géén sociale steun en behuizing meer geven, ze de toegang tot sociale sites verbieden en de politie (op zijn amerikaans) opleiden met “anti-gang cursussen”. Je hoort geen woord  meer over “preventie en cultureel bijsturen”. Zijn voorstellen werden, helaas, al door 160.000 mensen (in polls) gesteund. Met name dat idee van “nul sociale voorzieningen voor de raddraaiers”. A really golden example of populism!    
Cameron vergat dus zomaar zijn eigen analyse: “This is not poverty, this is about culture ( = normen, waarden, gedrag)”. Hij wacht dus liever tot “een nieuwe generatie raddraaiers” weer de zaak in de fik steekt en slaat er dan (graag?) weer op.. Deze macho met zijn stiff upperlip!
Natuurlijk wil hij niet op Blair lijken en doet hij daarom extra-populistisch/ anti-blair. Wat veel  Engelsen, vrees ik, ook willen. En zoals de Tea-party in de VS wil: belasting op nul,  maar óók goeie wegen en scholen van die overheid… 

Mogelijk bent ook u het ook met Cameron eens; jammer, maar het is uw goede (burger)recht.  Toch wéét u best dat repressie nog nooit iets oploste: er bestaat niet één voorbeeld van, tenzij in eeuwige dictaturen. O, u heeft gewoon de schurft aan die “softy-benadering”?  Maar daar zit mogelijk uw denkfoutje: immers, dan zou u ook niet in uw opvoeding van eigen kids geloven. Immers die sloeg u toch ook niet plat, nádat u eerst jarenlang alles maar op zijn beloop liet?
Dus: die oude theorie was niet fout, maar wel haar uitvoering. De methodiek deugde van geen kant. Mede omdat de toenmalige, onervaren, naïeve politiek het maar wat liet waaien. En daarvan zijn we nou toch allemáál terug gekomen?
Nou dan: wéér een keertje doen dus, maar dan ánders. We geven we ons goeie geld toch niet uit aan zo’n “domme repressie à la Syrië”? Welnee, we stoppen het in het “kweken van betere mensen…”. Dat zal hen en óns goed doen: al die mensen met wat minder foutjes.. En dat is toch de opdracht voor elke opvoeder en fatsoenlijke burger?
Laat ik nou net op Sky zien dat in een poll in het UK blijkt, dat “maar 50%” vindt dat Cameron deze “crisis” goed aan pakt…  Maar hoe is kan dát nou weer? Mijn blog is er nog niet uit én al helemaal  niet in het Engels….

Mensen wij kunnen dat beter hoor, en ik wens ons daarbij goed weertje!

Leon de Marseille

Geen opmerkingen:

Een reactie posten