Totaal aantal pageviews

zaterdag 20 januari 2018

AFRIKA & MAGRHEB: WERELDCENTRA VAN MORGEN


MAGRHEB: VEEL GROTE STEDEN EN LEEG ACHTERLAND

 
AFRIKA & MAGRHEB: 
           GROEI-CENTRA VOOR MORGEN


INHOUD/THEMA'S
-AFRIKA, CENTRUM VAN DE WERELD
-AFRIKA+ EU
-POETIN WIL OOK AFRIKA!
-ERDOGAN , MACRON EN AFRIKA
-ZIMBABWE NIEUWE TEST VOOR AFRIKA.
-MAGRHEB EN BUREN
-MAROKKO KIJKT ZUIDWAARTS.
-MAROKKO LEIDT (FRANSE) IMAMS OP
-DE EXODUS IN TUNESIË
-LIBIË (VLUCHTEN VIA LIBIE, BANKI M. + SPAANSE SAHARA,
LIBIË KERKHOF IS? DE PREMIER VAN LIBIË
-ALGERIJE WORDT SPANNEND
-ALGERIJE EN BOUTEFLIKA
-MAGRHEB EN RELIGIE

 
         Laatste nieuws: Tunesië in rep er roer: over hoge prijzen en ww. Duizenden vertrekken en thuisblijvers protesteren al weken. De regering belooft de armste steun. De politieke chaos in Libië blijft: fracties bevechten elkaar. In Algerije heerst rust in afwachting van opvolging van zieke Bouteflika. Onder het zand: enorme olie- en gasvoorraden en in het zand ageert de radicale islam. Waar tegen deze landen met de EU vechten. Omdat het een evident gemeenschappelijk veiligheidsbelang betreft. Deze periode van worsteling en onrust zal voorbijgaan, en intussen groeit de afhankelijkheid EU en Magrheb...   
 

      Velen weten dat Afrika 54 landen telt(!), en snel het grootste continent wordt. Nigeria passeert op zijn eentje de VS! Ja: het is “een ratjetoe, deze 54”, maar dat is de EU met “28-1”, de Visegradlanden , Bulgarije en Roemenië toch eigenlijk ook? En Brexit en Catalonië deden er een schepje op.
GEVOLG VAN BUITENLANDSE BEZETTING!
De afrikaanse diver-siteit is enorm: niks is homogeen, zelfs de 
bevolkingsgroei niet. Waar men straatarm is en zwak opgeleid, groeit het aantal mensen hard: Mali doet 7 kids/vrouw, Marokko nipt 2. De oceaan aan jongeren, -vooral in de Sahel-, leidt tot massa-ww en massaal vertrek naar noordelijke honingpotten. En dat noorden vergrijst en ontgroent in hoog tempo én.. wie geen jeugd heeft, mist de toekomst. Afrika groeit economisch +5%: het dubbele van Europa. China was er snel en vond er veel grondstoffen, de VS stelden een Africa-command in en Poetin en co bezochten diverse landen daar. Waarbij ze zich de Afrikaanse Sovjettijd (Koude Oorlog) herinnerden.

Afrika toont het westen voor alles, de vele kleuren van het vluchtelingendrama en het wordt (na het MO) tot nieuwe broedplek voor IS. Libië, de Sahel en Tunesië zijn al IS hotspots. Dat versnelt de hulp aan en overleg  met de G5 van de Sahel. Macron en Merkel zetten de toon en SA + Emiraten mixten mee. Ca 750 miljoen in de pot, 5000 soldaten, samenwerking bij immigratie-beheersing én economische ontwikkelingssteun. Nieuwe verhoudingen, gebaseerd op het nieuwe imago van dit continent op weg naar 4 miljard (40% van de aardkloot!). “Africa will be the great one” en Trump ziet het weer verkeerd.
DE FRANCOPHONE MAGRHEB: 14 van de 54!
De blog focust op Noord-Afrika, onze zuiderburen aan de andere kant van de Mare Nostrum: van grote grote betekenis voor het Europa van de 21e eeuw..       

 

 







     13 juli in Parijs: bij de duits-franse en EU ministers-ontmoeting, wordt de Alliantie voor de Sahel opgericht, voor de “band Sahel-Sahara“: van Mauretanië tot Tsjaad via Burkina Fasso, Mali en Niger.
TERRORISTEN HIDES IN DE MAGRHEB




Alles om “tot integrale benadering" te komen van veiligheid, stabilisering op korte en ontwikkeling op lange termijn. Efficiente bijdragen voor stabiliteit, eliminatie van armoede, ontwikkeling achterland, werk scheppen voor de jeugd, verbetering energetische infrastructuur en versterking van bestuur. Via creatie van een dialoog-orgaan op hoog niveau, tussen Sahelpartners (jaarlijks in een deelnemend land). In 2013 klonk dit al: in bijzijn van secr.-generaal VN (Ban Ki-moon), prés. AU-Commissie (Dlamini-Zuma), EU-commis-saris (Andris Piebalgs), prés. Afrikaanse Ontwikkelingsbank (BAD, Donald Kaberuka) en de prés.  Wereldbank (Jim Yong Kim).  Daarop werd recent serieuzer doorgebouwd waarbij ook Arabische landen zich aansloten. Met geldelijke en militaire steun. Bijna 1 miljard aan budget, zo'n 5000 militairen en een denktank.

DE G5 FRANS INITIATIEF
Het was al lang urgent, maar zakte weg in chaos, bureau’s en burocratie. Zoals Sinus bij de VN en Misahel in de AU. De terroristen zaten echter niet stil en zo kwam er in 2014 (G5 Sahel), met een leger, om terreur en banditisme echt aan te pakken. En deze echte Alliantie..

Uiteraard heeft Frankrijk, -mede vanuit de vroegere koloniale greep-, al veel bedrijven in N-Afrika, met name in de telecom, het bankwezen en de distributie. Daarom is het logisch dat Parijs hier het voortouw neemt: het wil deze voorsprong in de EU koesteren. Zie aan het einde van de blog meer details hierover.
     
           De vele doden in Somalië tonen ook een continent dat lijdt onder terrorisme. Zie ook Mali, Nigeria en Kameroen en Libië (nieuw bastion van IS). Afrika werd het hart van een wereldstrijd, die ook ons betreft.

MEER DODEN HIER DAN IN DE EU!
Een continent van wereldgroei, met giga-middenklasse. In 2050 woont er ¼ van de wereld, Nigeria is in 2030 groter dan de VS. Na 10 jaar met 5% groei gaat Afrika voort met nog meer en het noorden met 2,4% en 3,2% (2018). Onvoldoende voor genoeg inkomen per kop (dé wedstrijd van de eeuw). Het is de strijd tegen achterlijkheid en voor welvaart. Wie scherp kijkt weet dat “óns immigranten-probleem HET echte probleem van de eeuw is”. Het gaat niet enkel om Afrika, maar vooral om ons! Als Afrika welvaart stijgt, krimpt de immigrantenstroom! Een enorm afzetgebied voor de EU ontwaakt en we krijgen een reservoir van (jonge) mensen. Het recept voor onze grote kwalen wordt (N)-Afrika.. 
ZO VERDEELDE EUROPA AFRIKA:100%!
Denk op lange termijn en verder dan een mandaat. Macron sprak hierover op de Sorbonne: een top-onderwerp voor de EU. Hij ging naar Burkino Faso, Ghana, en Ivoorkust. Vele gaan hem 
volgen: want daar wordt mede ónze toekomst bepaald!

      
      


     
Moskou was lang niet geïnteresseerd in Afrika: maar Poetin kreeg grote ambities. En hij weet van de Sovjettijden: hij en Medvedev brachten al vele bezoeken. Poetin al 8 keer: Al-Sissi (Egypte, tegen de VS-invloed) en 4 van de 6 noord-Afrikaanse landen. Medvedev ging naar Marokko en Algiers (waar Poetin, 2006, schuld annuleerde  tegen een dik wapencontract).
ECONOMISCHE RELATIES AFRIKA EN DE WERELD






In 2016 bezocht Mohammed VI Moskou en sprak er over terrorisme en landbouw-export. Die ook "het gat van de EU-boycot" moest vullen. In Sub-Sahara ligt het anders: daar beperkt Moskou zich tot Zuid-Afrika (lid van BRICS).

BOUTEFFLIKA + MEDVEDEV
Dus daar ging Poetin heen en Medvedev naar Nigeria, Angola en Namibië. Nu wil men ook via grote russische bedrijven verdere actie: Gazprom, Rosneft, Rousal en Renova, vooral wapenboer Rosvouroujenie, de russische Spoorwegen en Rosatom. Die willen in het mijnwezen, de industrie en in het nucleaire scoren. Zie Zimbabwe, Angola en Tanzania, met hun uranium, platina en diamantenvoorraad. Moskou heeft grote Afrika-kenners: Sergent Ivanov (hoge ambtenaar) en Igor Setchine (Rosneft), die perfect frans spreekt.

KONING MAROKKO EN POETIN: MOSLIM EN CHRISTEN
Rusland wil via de V-Raad het wapenembargo kwijt voor de Centraal-Afrikaanse Republiek: om hun leger te bewapenen (en Frankrijk dwars te zitten). Ook daarom was ook Alpha Condé (Guinée)  in Moskou, waar hij hoorde dat Rusland al 20 miljard euro schuld kwijtschold! Coné ging naar huis met ook 4 ziekenhuizen en facilities voor militaire garnizoenen. Poetin leerde veel van de chinese lessen in dit continent! De russische zender RT gaat een speciale zender voor Afrika opzetten: voor het continent met de vele grondstoffen grote afzetgebieden en investerings-kansen voor de grote Russische bedrijven. De eveneens geplande franse RT gaat de Russische collega helpen met franse uitzendingen voor het dozijn aan frans-sprekende Afrikaanse landen. Poetin weet dat hier meer mogelijkheden zullen komen dan in het "oude Europa"..  
 
         Ook Erdogan richt zich intensief op Afrika: zo dichtbij én een groeier, als Turkije is. Daarbij vergeet hij de greep op Afrika in Ottomaanse tijden, -na vertrek van de romeinen-, ook niet. Hij voelt als Poetin, de oude imperialistische uitdaging en beseft dat dit continent een importante moslim- en christelijke bevolking heeft. Recent besloten Turkije en Tunesië tot nauwere samenwerking. Want Erdogan wil af van zijn eenzame positie nu hij in het MO alleen dreigt te komen staan. En: 54 landen in de VN dat zijn 1/4 van de stemmen..
De EU moet zich van de turkse Afrika-politiek bewuster worden. De geslaagde immigrantendeal, om de overspoeling van Griekenland e.a. af te remmen, toonde scherp de gezamenlijke belangen op dit punt.
 
       Macron maakte eind 2017 een Afrika-reis (rond de top EU-AU). Hij speechte in Burkina Fasso over “zijn Afrika-politiek”, die opzien baarde. Maar, bij aankomst ontplofte ook een granaat..  
SUPERJONG AFRIKA: DE TOP KOMT NOG
Franse presidenten hielden vaak mooie speeches, maar deze viel echt op. Die ging over  het post-koloniale en over huidige problemen: ook tussen EU en Afrika. Accent: hoe kan Frankrijk Afrika helpen en gezamen-lijke problemen aanpakken, zoals immigratie. Afrika moet sneller ontwikkelen, ook qua democratie, mede door die bevolkings explosie. Zie de slavenhandel in Libië, militairen met levenslang contract, verkrachtingen bij conflicten, kinderarbeid, dictatoren en handel in wapens, drugs en mensen. Zonder verandering komen miljoenen in de EU aankloppen en wat dan? Samenwerken móet: in hun en ons belang. Minstens bij opleiding, gezondheid, energie, industrie en landbouw. En zonder ons in de politiek te mengen en onze wil op te leggen. De EU moet mikken op de bevolking en minder op corrupte regeringen. Macron is “africo-fiel”, hij kent het continent en Afrika is een passie, die hij ontdekte tijdens zijn ENA-jaren (waar hij veel afrikanen ontmoette). Hij werkte aan projecten en kent het Vedrine-rapport: “Afrique-France: un partenariat pour l’avenir”. Ook als minister (Hollande) deed hij aan Afrika-politiek en maakte ook de eerste “Afrika-fouten” (zoals Sarkozy eerder). Nu werkt hij als president ook om de hele EU attenter te maken op Afrika. Zie aan het einde van de blog extra-info (nr.1) over: Parijs en N-Afrika.  

       Zimbabwe (na Mugabe) moet tonen hoe het in Afrika, na machtswisseling, beter kan! Mugabe (in 1980 “vader van de natie”), trad af onder druk van eigen partij. Hij erfde dit land van Ian Smith: vol fraaie infrastructuur, goed bestuur en.. vol apartheid. Mugabe ging en verdween niet in het gevang zoals Ben Ali en Moubarak.
MUGABE EN EGA: HET MOCHT NIET HELPEN
Zijn ega pushte hard en veroorzaakte een paleis-revolutie plus volksrevolutie. De gevluchte vice en de chef van het leger, waren de putsj-leiders en de Zanu-PF vroeg vice Mnangagwa “over te nemen”. Bloedige onderdrukking (opstand 2008) en frauduleuze verkiezingen (2013) bleven uit. De fraude kostte 1,8 miljard! Dit land blijft (als Venezuela), met chinees geld overeind. Toch daalde de levensverachting onder 60 en schoot de armoede naar 72% (naar plek 155 van VN-lijst met 188). BBP 16 miljard, ww 90%, inflatie 24.000 % (2008) en de nationale munt is vervangen door dollar en rand (Z-Afrika). De economie zakte in en er is een giga-deviezentekort.. Schuld extern 95% (BBP) en intern +6 miljard (40% BBP). De 500 miljoen van China houden de zaak drijvende, met wat grondstofrijkdom als tegenprestatie.  De uitdaging wis gigantisch, IMF en wereldbank moeten bijspringen en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank. Het neo-kolonialisme van Peking moet stoppen en de blanken moeten terug komen. Ook: stop met de vervolging en verkiezingen organiseren (half 2018). De enorme voorraden diamant, platina, nikkel, een landbouwgrond (graan, mais, tabak, katoen..) wachten op betere exploitatie. De bevolking is maar 16% analfabeet en er ontstond een grote diaspora. “Krokodil Mnangagwa” (trouwe Mugabe-volgeling sinds 1980) heeft geen smetteloos blazoen. Hij was hoofd veiligheidsdienst.. wat link blijft..

NB: zie onder de blog extra-info (Nr.2) met historische feiten inclusief de koloniale aanloop. Die was regel in Afrika: meer dan 70% was “bezit van europese landen”! Ons kent ons dus.
En nu? Zimbabwe is één foto van huidig Afrika, op naar 2 miljard meer. Balancerend tussen geweld, chaos en verandering.  Plus dreiging van autocratisch gedoe: wat meestal rampzalig verloopt. Of het westen dat goed snapt is niet zeker: gaat men labiele situaties uitbuiten? Of dwepen met “sterke mannen”? De Zimbabwe-test loopt....


        De focus nu op de afrikaanse landen van de Magrheb. Let op de enorme verschillen in ca 30% van van het continent. Algerije is groot en machtig, afzijdig afwachtend door de zieke Bouteflika, maar essentieel voor de regio van morgen. Voila: een kleine “tour d’horizon”.  


NAMEN EN PLEKKEN VAN TERRORISTEN IN AFRIKA

*Mali: is met Libië de zwakke schakel in de beveiliging tegen het terrorisme. Algerije sloot een akkoord om samen te werken, vooral via de zuidelijke touareg-stammen.
*Marokko: ruziet sinds 1963 over de (spaanse) west-Sahara en kwam recent terug in de AU (onder protest van Algerije). Regelmatig ruzie over vluchtelingen, drugs en witwassen. De grenzen zijn potdicht en met veel troepen afgesloten.
*Niger: Vluchtelingen en terreur bepalen de relaties, er is een beperkt verdrag.
*Libië: relaties lijden onder de ruzie Marokko-Algerije; men is oneens over oplossingen. Vorming van regering van nationale eenheid + verdeling over 2 parlementen is steen des aanstoots. Sinds Trump, verzwakte de as Algiers-Tunis-Cairo. Er is 1000 km grens en Algerije geeft het zuiden humanitaire hulp. Er staan 45.000 man aan de grens, er vliegen helicopters en er is een diepe gracht.  
*Tunesië: dit verzwakte land maakt Algiers bang. Hun legers werken samen en met de autoriteiten in Z-Tunesië wordt overlegd. Het is dé grote angst voor morgen: stel je voor Tunesië + Libië in chaos. Er wordt nagedacht over een plan.
De relaties met de buren zijn sterk bepaald door: veiligheid en terrorisme. Er bestaat samenwerking, nogal eens 
eenzijdig, soms met verdragen. Geopolitiek raakte Algerije verzwakt , na Trump.

Niemand (zowel in de Magrheb als in de EU) zit te wachten op "een N-Afrika-brede vluchtelingenstroom over zee"! De Magrheb-landen zullen moeten samenwerken en tot een gezamenlijke markt moeten komen, om economische power te ontwikkelen. De bevolking, -nu 90 miljoen-,  en gaat naar 150 miljoen (2050). Dit wordt een grote regio worden met veel toerisme en diensten: minstens voor de franssprekende wereld. De Magrheb kan met zijn positie tussen de EU en subsahara-Afrika (waar het snel naar 1,5 miljard mensen gaat) sterk worden en groeien. Hun leiders zouden moeten  praten, om dat aan te zetten.  


MARSEILLE ATIJD AL CENTRUM VAN IMMIGRATIES
Dat is nog niet waarschijnlijk, ook al is de autoweg van Nouakchott naar Tunis gepland en bijna klaar (behalve het tunesische deel). Deze loopt langs 55 steden, 22 vliegvelden en diverse havens, alles dichtbij de EU. Maar, door ruzie is de grens Algerije-Marokko potdicht. Dat zou als eerste moeten veranderen. (mede naar Attali L’Express maart 2016)  

         In Marokko stapte Hassan II in 1988 uit de OAU (nu AU): ruzie over toelating van Polisario, de  bevrijdersclub van “de zuidelijke provincie van Marokko”, de West-Sahara.
TINY TUNESIË
Dat ooit spaans was en dat Marokko graag wil hebben. Maar, Algerije was de mentor van die RASD geworden en zo werd de relatie Marokko-Algerije voor jaren negatief bepaald. Een koloniaal staartje..


OUD LAND: 400 JAAR ZELFDE KONINGSHUIS




Mohammed VI wil meer zuidelijk kijken en denkt aan de Unie voor de Magrheb (Algerije, Tunesië en Libië, 1989) en zo Algerije wind uit de zeilen nemen. Minder lastig na Khadaffi’s dood. Hassan II leefde onder frans protectoraat (1953-1955, was hij naar Madagascar verbannen!): hij was fel anti-kolonialist. In Casablanca werd (door Nkruma -Ghana, Ketia –Mali, Touré -Guinee en Abdel Nasser) de OAU opgericht. Nu wil de kleinzoon van Hassan II Algerije afremmen. En begon met vele reizen naar vele afrikaanse landen waar hij lang bleef. “M6” had zijn plan, dat vol zat met soft power. Hij zet in op herleving van handelsroutes (Magrheb—Golf van Guinee), op 5000 sociale woningen in Ruanda en op het gazoduc Nigeria-Marokko. Marokko werd investeerder nr. 1 in West-Afrika en sloot duizenden partnerships (ook via de Societé Nationale, holding van de koning). Zie hun inzet: Addoha (fosfaten), Maroc Telecom en de bank Attijariwafa. Ook bij de partner-opzet van Air Maroc, die op 26 bestem-mingen in Afrika vliegt. En men is lid van de West-Afrikaanse Economische Gemeenschap.

In 2016 kwam Banki Moon op bezoek in de spaanse Sahara. Bij een vluchtelingenkamp in tindouf waar ook VN-waar-nemers zijn en dichtbij de muur die Marokko er neerzette. Hij sprak van “bezetting van de spaanse sahara” die nu al 40 jaar wordt betwist tussen Algerije en Marokko, waar de rebellen van Polisario aktief zijn (door Algerije gesteund). Zijn speech ontbeerde elk voorzichtig gebruik van diplomatieke taal en dit leidde tot zwaar protest in Marokko. De koning eiste de aftocht van de 80 VN-waarnemers en de lastige verhouding tussen de beide buurlanden werden nog slechter.



Niks goed, nu ook hier vluchtelingen komen uit Eritrea, Soudan en Ethiopië (die eerder in Libië en Tunesië waren), om van hieruit naar Spanje te komen, door de Straat van Gibraltar. Die zullen zich bij de andere voegen uit Sahellanden, waardoor de kansen op terrorisme stijgen. En:  daardoor worden ook zij asielgerechtigd. Omdat de olieprijs instortte ontstond er nu sociale onrust in Algerije en zouden ook hun bewoners via Marokko naar De EU willen gaan.  Een groot probleem: Tanger barricaderen of de Straat van Gibraltar sluiten is niks eenvoudig. En de spanjaarden vragen "een soort van Calais te worden" om die mensen niet te laten afreizen is onmogelijk. Gaan we meemaken dat er bootjes verschijnen bij Genua, Barcelona of ..Marseille?

EMIGREREN OF KREPEREN..
        Tunesië gaat econo-misch niet best, steeds meer jongeren trekken over zee naar Europa. Alarm voor de jonge republiek! Hier liep de revolutie vreedzaam af en vond men een samenwerking tussen diverse stromingen. Maar er kwamen zware IS-aanslagen, die het toerisme kilden en teveel jongere gingen ook naar IS. Of naar de EU : nu ook van Sfax (oostkust) naar het eiland Kerkennah en vandaar op een passeursboot naar Lampedusa (Italië), die niet zelden zinkt. Vele kregen geld van familie om uitzichtloze werkeloosheid te mijden. Sfax werd dé weg in plaats van Libië, waar Rome een deal met de passeurs maakte. Tunesië komt al op de  elfde plek voor EU-migranten. Men schat: 30.000 voor 2015 en 2016 en in 2017 gingen er al 5433 via Lampedusa. Want de zomer was heet en de kustwacht lette niet op de passeurs die uit Libië naar Tunesië kwamen, waar de vissers hun helpen. Beelden daarvan zette men op het internet plus die van een geslaagde immigrant voor de Eiffeltoren..

In dit land stoppen 100.000 jongeren voortijdig op school en de ww is er laag. Dus gaan er 700.000 maar studeren en 50% van hen wil naar de EU. Want: er is geen groei, de dinar is zwak en de export viel terug. De middenklasse verarmt en 94.000 (!) dokters, leraren en rechters vertrokken ook. De meeste illegalen zijn tussen 20 à 30, vaak zonder diploma. Velen uit het zuiden en het centrum en sommige vrouwen zijn zwanger. Waarom studeren: er is toch geen werk? Dan maar liever 24 uur over zee naar Sicilië. Wat vaak mislukt nadat duizenden euros zijn besteed: geld dat men vaak met smokkelen verdiende. Vele ouders zien het leed en helpen hun kids te vertrekken: niet zelden met bij vrienden geleend geld. Later kwam er soms bericht van “terugzending” uit Italië, maar hun zoon was al ondergedoken of... verdronken?

Dit alles werd hier een zware politieke kwestie: in 2017 werden liefst 1300 passeurs opgepakt. Vele weten dat de regering machteloos is en die migratie toelaat. En dus ook traineert bij terugzending uit de EU! De winter remt nu nog, maar de lente komt daarna.
 
         Libië: de toeristen bleven weg na Kadhaffi, die zwarte werkers aantrok voor zijn projecten. Recent kwamen ze hier voor oversteek naar de EU, vanaf Garabulli bij Tripolis. Waar vele lijken aanspoelden: in 2015 verdronken er 2900 (van de 3800 die uit Libie afreisden). Er wachten recent 800.000 op hun beurt en in 2015 kwamen er maar 148.000 in Italie aan. Ooit : 771.000 in Griekenland, wat stopte: Turkije sloot de deuren. De route naar Italie of Malta is kort maar gevaarlijk. Geen probleem voor de passeurs met omzet van 325 miljoen. De artsen van SOS Mediterranee zien uitgedroogde doden, die vol wonden zitten. Men zette op zodiacs een verbreding van hout, zodat er 100 mensen op kunnen..  Zwemvesten waren er niet en men nam 60 liter brandstof mee. Terwijl er 700 liter nodig was en de buitenboordmotoren te zwak waren voor de gewichten. Tegenover de kosten van een opgepepte boot (ca 9500 euro) stonden 95.000 euro omzet. Van de afrikanen werd eerst alles gestolen, door de 200.000 bandieten in de regio: Heer en meester werden na Kadhaffi. Gidsen pikken de migranten op onderweg in hun land van oorsprong en brengen hen naar de libische passeurs. Zij verdienen de eerste centen . Aan het roer + motor zit altijd een migrant: die maar enkele instructies kreeg.. Zoals: "links ligt Tunesie en rechts Malta en Lampedusa is rechtdoor. Over vier uur bel je de italiaanse kustwacht, met deze satelliettelefoon.. Dus de passeurs wassen hun handen in onschuld.". Veel vrouwen kwamen in de prostitutie: een job hier en vele werden ziek door de beroerde omstandigheden. Hier geen “normale mensen die voor oorlog vluchtten”, maar arme, zieke afrikanen. Libië is een bestuurlijke puinhoop en van hier kwam dus de grote stroom. Daarna werd veel gedaan om de deuren ook hier “dicht te krijgen”.

Hitler en Mussolini bezuurden het in 1943 in Noord-Afrika: het werd het einde van Nazi-Duitsland en fascistisch Italië. Nu is Libië weer van strategische betekenis omdat IS zich rond Syrte en Benghazi nestelt en omdat ze uit Syrië en Irak verjaagd werden. Hun olie-inkomen droogt op en hun aanhang slonk (van 31.500 terug naar 25.000?). In Libië zijn er al 6500 uit MO en Tunesië: dat is 150 km van Italië. Weer  dezelfde tactiek als elders? Onderdruk de bevolking met terreur, pik de infrastructuur in en expandeer..  Kan dat hier ook, waar de eerdere interventie nooit werd afgemaakt. En het land (na Kadhaffi) in teurreur en chaos verviel? Zoals in Irak, waar ook anarchie kwam in plaats van democratie.
DE LAMPEDUSA ENTRANCE IN DE EU: UIT HEEL AFRIKA

Als IS slaagt is dat een ramp: verdere destabilisatie van de Sahel en zo wordt de terreur-boog van Afghanistan tot in Nigeria versterkt. Libië werd een sleutelplek in de vluchtelingen business naar Europa. Hier zijn IS -manschap-pen genoeg: van Somalië tot Mauretanië. Libië kan dé besmettingshaard voor Noord-Afrika en Zuid-Europa worden.

Er zijn tegenkrachten, zoals generaal Haftar (VS-vriend). Die medewerking vragen van de buren waar veel intelligence wordt gedaan, vooral door de VS (Pentagon). Ook met hulp van Frankrijk en zijn Charles de Gaulle.. 

De hele vrije wereld moet meedoen onder strikte condities. Eerst vorming van een nationale regering (wordt geprobeerd via de bestaande regeringen). Natuurlijk moet de VN meedoen en Rusland én Algerije. Militair gezien moet er voldoende slagkracht in de lucht komen en bewaking van de kustlijn. De vrede moet hersteld worden en ook de staat. Dat  neemt de wind uit de zeilen bij IS. Vervolgens moet er economische steun komen.

Zo kan Libië “het kerkhof worden voor IS” zoals in Hitler`s dagen. De lessen zijn te trekken: zie de lastige uitvoering.
Premier Fayez-al-Sarraj houdt kantoor in Tripolis, waar hij over zee moet inreizen. Hij is pm van “de Regering van Nationale Eenheid”, telg uit een beroemde familie uit dit land die meedeed aan de onafhankelijkheid (1951). Er wordt met special forces van VS, UK en Frankrijk samen gewerkt, vooral op inlichtengebied. Er zijn goede, moderne (ook zware) wapens nodig in goede handen: het embargo moet worden opgeheven. En de regering moet de baas zijn over het leger met wapens. Interventie van buitenaf niet, wel hulp. Ook van Frankrijk en UK, die het land na hun interventie “over lieten aan de woeste krachten”.

Libië werd een immigranten-draaischijf, men kwam uit andere landen en ging naar de EU en Libië was tussenstation. Je moest hen beschermen en tegelijk de passeurs aanpakken. De EU moest meer praten met de landen van “vertrek”. Ook generaal Haftar in Bengazi en vriend van de VS moet inschikken en de politiek de macht geven. Hij heeft last van de vroegere fouten van de Centrale Bank, en tracht import te regelen die met erkende creditcards of gedrukte nieuwe biljetten.

De frekwente afwezigheid van electriciteit, komt door vertrek van de bedrijven die het systeem runden en onderhielden. Nu zijn ook olie-productie en prijzen ingestort.. Van de eerdere 1,5 miljoen barrel per dag is nog 300.000 over: men tracht dat op te schroeven met de nationale olieboer NOC. Maar dat gaat duren: een normaal Libië is nog ver, jaren weg..

INDUSTRIËLE GROEI EU EN MAGRHEB


MAROKKAANSE EXPORTEN


BEZOEKERS UIT EUOPA AAN MAGRHEB: AL EEUWEN
Algerije is een groot, rijk olie+gasland, maar zie de ingestorte prijzen. Het is (qua oppervlak) het grootste afrikaanse land en al 58 jaar zelfstandig. De zieke Bouteflika regeert 17 jaar, in april 2017 zijn verkiezingen, waarbij de FLN de meeste zetels pakken kan, al verandert er toch wat…
ALGERIJE: OLIE + GASLAND 


Dit energie-rijke land lijdt aan “de combinatie socialistisch en olie+gas”, de beruchte vloek. Het zou met landbouw en delfstoffen veel kunnen betekenen. In 2020 heeft het 50 miljoen inwoners en de groei is 3%... Maar 97% is gas-export: 60% van het staatsinkomen. Zo’n 25% (jeugd: 50%!) is werkeloos, 26% van de staatsuitgaven zijn sociale subsidies en de corruptie is enorm. Er gaat jaarlijks 40 miljard dollar naar het buitenland...
De olieprijs-crisis verdrievoudigde het tekort: 24% van het BBP (=30 miljard!) plus een enorme devaluatie. Handels-tekort: 20 miljard, courante uitgaven: 8% tekort. Grote staatsschuld, opmaken van de reserves (op 0 in 2020). Ze liepen terug naar 110 miljard en waren ooit 185 miljard. Importen betalen wordt in 2020 problematisch: nu kost dat 60 miljard.
REDDER EN NU REMMER..
Algerije: een soort dictatuur met éénpar-tijstelsel, groot defensiebudget (nr 1: 11 miljard!) en  een plan-economie. Het is 2e militaire macht in Afrika (na Egypte) en heeft 520.000 soldaten + 400.000 reservisten en een militair budget 10 miljard (= 25% van de staatsuitgaven).

Het land zakte op plek 153 (wereldbusinesslijst), direct na Syrië. Dus burgeroorlog dreigt hier weer, het regiem is ziek en in een finale fase. FLN-partij, leger, oliechefs en de zieke leider zijn de bazen. Algerije lijkt op Rusland in de peristroi-ka-tijd: het regiem is te sterk om te vallen en te zwak om te hervormen. Modernisering moet na de dictatuur komen: men zal van die olie-economie af moeten. Dus privatisering, vrijere markt en buitenlandse investeringen: het land kan de werkplaats van Europa worden. Europa (vooral Frankrijk) moeten opletten: zie wat recent in Syrië en Libië gebeurde. Omslag moet om uit de sociale misere te raken, die  voe-dings-bodem is voor radicalisme en fanatisme. Helaas zegt een lokaal spreekwoord: De kalmte is van God en de haast is van de duivel.. Algerije is een tijdbom in Noord-Afrika, in de zuidelijke tuin van de EU. Ook nog beladen met een zware erfenis van de na-koloniale soort.. Het was de laatste europese kolonie tot.. 1962!

CONFLICT OVER SPAANSE SAHARA


          Le Point (maart 2017) publiceerde een lange “specu-latie” over wat in Algerije kan volgen. Bij Bouteflika’s overlijden of bij afloop van de tweede regeerperiode (bij leven). Als B. plotseling sterft zal eerst de legale weg worden bewandeld: de president van de Senaat neemt (80 dagen) over en organiseert verkiezingen. Een “kandidaat van unanimiteit” komt naar voren en waarom dus niet de legerchef  Ahmed Gaïd Salah (machtig nu). Met ambitie ondanks 80 jaren: een oplossing à la Egypte dus, zonder staatsgreep. Zie ook generaal Haftar in Libië, daar stevig ingeplant in het oosten. Als B. nog leeft wordt hij weer kandidaat, tegen de eigen regels, maar die zijn verander-baar. Men zou de 5 jaar met 2 jaren kunnen verlengen. De Grondwet van 2008 moet worden aangepast, niet eenvoudig, maar denkbaar. Met die franse en chinese artsen om B. heen (die buiten Algiers woont in een “gemedicaliseerd paleis”) kan dat lukken. Zo niet, dan zal Ali Benflis (72, verloor twee keer verkiezingen, 1979 en 1994) zich opwerpen. Dus: de overgang van de “revolutie-generatie naar een jonger, modernere” is hét punt.

Een ander scenario: Bouteflika treedt af en regelt zijn opvolging. Onwaarschijnlijk want B. wil niet en de omgeving is tegen. Hij acht zich “vader van Algerije” en wil verder in de rolstoel (al van na infarct in 2013), al kost dat grote moeite.

Zo gaat het land naar de “legislatives” van mei 2018. Met een parlement met meer oppositie, dat wil praten over “een nationale regering”. Die beziet hoe met B. verder te gaan. En B. en zijn topgeneraal, zouden de weg naar presidents-verkiezingen plaveien. Keuze van de nieuwe president gaat volgens de sterke traditie van concensus verlopen. Helaas is er nog geen “kant-en-klaar plan B” voor het geval B. plots zou sterven..
NB: Zie voor meer details over Algerije: aan het einde van de blog.


       Het religieuze is essentieel in deze regio. Koning Mohammed VI zet hier op in en vanuit hij een speciale positie, als “Commandeur van de Gelovigen”. Hij staat voor een gematigde islam met sterke soufi-inslag, de belangrijke islamstroming in het Afrikaanse westen. 

DE ARABIEREN BEZETTERS EN BRENGERS VAN DE ISLAM

DE VELE GRADATIES VAN DE ISLAMITISCHE CHARIA



OPENING IMAMSCHOOL MAROKKO



Zie het Instituut Mohammed VI in Rabat voor imamopleiding met 1000 leerlingen. Zie ook de Federatie van de oulema’s (opgericht 2016 in Fez), waar 30 islamgeleerden uit 30 afrikaanse landen samenwerken.
MAROKKAANSE KONING TUSSEN "ZIJN IMAMS"
Er worden vele studie-beurzen verstrekt en ook de Militaire Academie in Meknès staat open voor afrikaanse officieren. Veel senegaalse officieren werden hier opgeleid. Het humanitaire werd niet vergeten: zie vaccinaties en vluchtelingenhulp. In december 2016 wees Algerije 1500 “papierlozen” uit: Marokko regulariseerde hen.
De koning tracht de RASD (Polisario) uit de AU te weren en 
28 landen (van 54) tekenden de motie. Gabon, Senegal, Ivoorkust en Mali zijn supporters. Men drukt samen tegen “cette entité fantoche”, zoals Algerije heet. Dit land is met Nigeria, Ethiopië, Angola, Zimbabwe en Zuid-Afrika een deel van de “oude hap”. Maar, de guerilla tussen RASD en Marokko kán herstarten en de AU splijten. Een weinig wenselijke situatie, dus wie ná Bouteflika (Algerije) aantreedt, is van groot belang.
KONING MAROKKO: LEIDER ZACHTE ISLAM
 
       Teveel “europese imans” worden radicaal opgeleid: in salafisten-instellingen of helemaal niet. Al jaren tracht Frankrijk te wijzigen en mede daardoor kwam in Rabat (2015) dat “Institut", waar  1200 studenten zijn (50 franse). Hier onderwijst men “de juiste islam, die gematigd en tolerant is”. Voor imams en predikers, en onder de laatste zijn enkele vrouwen. Die mogen buiten de moskee actief zijn. Zie ook de Katholieke en orthodoxe Kerken.  Franse studenten weten alles van het tekort aan imams in Frankrijk: waar 70% van buiten komt. En zij weten weinig van kerk en staat-scheiding, instituties en franse levenswijze. Ca 300 imams zijn elders opgeleid (vaak in Algerije) en de meeste studenten komen uit Afrika: vooral Marokko, Mali, Ivoorkust, Guinee, Nigeria en Tsjaad.

Frankrijk kent sinds 1990 privé-opleidingen: twee gelieerd aan de Unie (verbonden met de Moslimbroederschap) en een gelieerd aan de Moskee van Parijs (algerijnse orientatie). Die opleidingen zijn pover: toont recent onderzoek. Niet human science gericht, weinig kritisch en historisch. Een echt diploma ontbreekt en correcte betaling: de toeloop is niet groot.

     
De imam is essentieel tegen radicalisering en foute info-verspreiding, ook in Europa! De Fondation de l’islam de France (een private erkende instelling), tracht sinds 2016 een universitair erkende studie op te zetten. De meeste gaan nog buiten Frankrijk voor hogere opleidingen. Naar Algerije, Turkije en Saoudi-Arabië en Rabat werd de uitzondering. En staat onder de spirituele leiding van de marokkaanse koning (stamt direct af van de profeet). Daarop berust de stevige religieuze diplomatie. Er is een akkoord met Frankrijk dat inhoudt dat de kandidaten worden gekozen door de ca 700 marokkaanse moskeeën in Frankrijk.  Marokko financiert de opleiding en verschaft 200 dirham zakgeld (per maand,185 euro). Na 3 jaar frans BAC.
DE BETERE IMAMS
Ze is compleet, tot en met historie en mensenrechten en de republikeinse instituties. Franse universiteiten leveren bijdragen met conferenties en debatten. En er wordt com-municatieleer onderwezen. De eerste afgestudeerden komen begin 2019: ze kunnen in Frankrijk bij-studeren tot een graad in de sociologie. Rabat wordt uitgebreid: amfitheater voor 1400 mensen en logies voor 400 studenten. De 100 franse studenten zullen snel bereikt zijn..  en ook de 100 voor Afrika. Het betreft hier het enige “opleidings-tegenwicht van kaliber” in de hele islamwereld.
 

     Afrika wordt hét grote continent en zal een grote bijdrage aan de groei leveren. Allereerst door bevolkingsverdubbeling en door een groeicijfer van 2x de EU.  Zie ook de navolgende figuren:

DAT GAAT HARD!
     
ONDER JONG EN BOVEN OUD...



EN DAT IN 300 JAREN!
AFRIKA WINT




Buren zijn dichtbij, delen lief en leed en goed en kwaad. Dat zien we dagelijks en de relatie met Afrika zal onze historie in 21e eeuw sterk mee bepalen. De oude economisch sterke regio rond de Mare Nostrum zal herleven en tot grote voorspoed bijdragen voor alle omwonenden. Dat zie je ook in het MUCEM in Marseille: gebouwd onder Sarkozy (ook immigrant) die het belang scherp zag. 


De mens komt uit Afrika, en nu gebeurt dat weer. Onze verre familie komt massaal op bezoek bij hun europese tak. In de 17e eeuw waren christenen en moslims de grote slavenexporteurs uit Afrika naar de Amerika’s (VOC en WIC).

 



DE EMIGRATIES VAN ONZE VOOROUDERS

DE MENS IN WORDING VANUIT DE NATUUR
TJA ZO GING HET!




Het is vreemd dat sommige "blanken" bang zijn van hun originele huidskleur, terwijl ze massaal willen bij-bruinen.. Dat zal vanzelf overgaan: Europa gaat flink verkleuren en als we nog lang hebben, zal de europese kleur weer blank worden. Een kwestie van evolutie! Of gaan de DNA-knutselaars ook hier het voortouw nemen en mag iedereen zijn eigen kleur kiezen? Geen probleem het aantal verschillende kleuren is bijna oneindig.. En later zullen we echt leren lachen om die rare zwarte pieten ruzie....


1.EXTRA-INFO FRANSE BELANGEN N-AFRIKA
FRANSE BEDRIJVEN IN MAGRHEB

 
FRANSE BEDRIJVEN IN AANTALLEN


FRANSE ECON. INVLOEDEN IN MO EN AFRIKA

 
2.EXTRA-INFO KOLONIALE HISTORIE ZIMBABWE.
Het onderstaande illustreert hoe westerse landen omgingen met de koloniën en hoe ze hun "de onafhankelijkheid in lieten gaan", vaak onder grote druk. Van de VS en van binnenuit de kolonie. De laatste (Frankrijk en Algerije, 1962, 56 jaar geleden) was een zeer bloedige. De op één na laatste waren Nederland en Indonesië (1948, 70 jaar geleden) met "de politionele acties"..

Zimbabwe's vrijheidsstrijd.

-1880: Rhodes (diamanthandelaar) krijgt concessie en haalt kolonisten.
-1895: noordelijke deel wordt Zambia.
-1930: installatie van apartheidsregiem
-1965: putsj van Ian Smith.
-1963-1974: Mugabe (opstandeling) in het gevang. 1975 vrij.
-1965: Zanu En Zapu starten de guerilla. China helpt en financiert.
-1980: Zimbabwe onafhankelijk (20.000 doden), Mugabe premier: hij werkt met de blanken.
-1997: militairen in opstand, in 2000 hervormingen. Blanken: bezit afgeven en zuiveringen. –--1987: Mugabe president: 2000 referendum en onrust, economie gaat onderuit.
-2017 Mugaba treedt af , Mnangagwa (ex-chef geheime dienst) volgt op.


3.EXTRA-INFO ALGERIJE
Land in crisis: groei 0,6%; ww 27% en welvaart 3966 dollar per kop. Inflatie op 7,7% (door  geld bijdrukken; zonder dat moet het land 20 miljard bij IMF lenen). Staat op nr 108 van de corruptielijst  (op 176 landen). Opbrengsten gas+olie: 29 miljard, in 2011 73! Dat is 98% van zijn export en 70% van de belastingopbrengst. Men produceert 1,6 miljoen barrel/dag.

Het minimum om te leven (fam. van 5 personen) was 230 euro en nu 546. Minimumsalaris:  134 euro. Uit Frankrijk komen 1,8 miljard euros en de armoede viel terug van 20% naar nu 10%. Vrouwen: 17% werkeloos (Frankrijk 50%) en ongeletterdheid: mannen 19% en vrouwen 32%. 

Het 4e mandaat van Bouteflika loopt in 2019 af en zijn greep is groot op alles (zoals bij Boumedienne). Sterk leger en geheime dienst, onder zijn controle. De olieprijs zakte in en het reservefonds liep leeg: dus draait de biljettenpers. Men wil geen schulden om eigen baas te kunnen blijven: geen Venezuela hier dus. De olieprijs kruipt weer op.

Het land heeft de hoogste (humane) ontwikkelings-index van Afrika. maar de demografie drukt (weinig opleidingscapaciteit). De consumptie stijgt snel, het geld om sociale vrede te kopen raakt op. Economische ontwikkeling moet sneller, in dit stabielste land van de Magrheb. De algerijnen: staan in een droge rivierbedding en een stortvloed raast aan.. Het geliefde sociale evenwicht komt in gevaar, na 50 jaar aarzelen om te moderniseren. Als B. zou sterven wordt het kritisch..
Het is 2e militaire macht in Afrika (na Egypte), heeft 520.000 soldaten + 400.000 reservisten, en militair budget 10 miljard (= 25% van de staatsuitgaven). Het land leeft op de biologische klok van zijn zieke leider, die de zaak stevig vast heeft via zijn clan: de jongere broer, de ambtenarentop en de legertop. Niets lijkt voorbereid wat zijn dood betreft en men wacht af.. 
   De jongere broer Saïd (1958) is sinds 1999 speciale raadgever en DE tussenpersoon naar de president (die hem geen enkele macht gaf). Het komende 4e mandaat vinden vele “er een te veel”.. De clan kocht de medewerking van het zakenleven: nu is die clan zelf puissant rijk.
De jeugdhulp tegen de hoge ww (via organisatie Ansei) werd een fiasco. Het was een truc om de sociale vrede te kopen: door jongeren fiscaal te helpen. De hulp om een bedrijfje te starten werd een vooral tot corruptie. Officieel werden 360.000 kleine bedrijfjes gefinancierd en 1 miljoen arbeidsplekken geschapen. Bij de oliecrisis zakte ook Ansei in.. En wordt niets ondernomen om de leningen terug te doen betalen: men laat rente, aflossing en vervolging geheel achterwege.
   Sonatrach, het grote olie-agglomeraat, werd de grote staatsaffaire. Veel geld voor grote projecten op oliegebied en infrastructuur verdween. Bedjaoui en Khelil bleken een corrupt duo: de eerste was 2 keer directeur van Sonatrach en Khelil heet “Monsieur ministre Energie” hier. Hij vluchtte toen een andere CEO van Sonatrach werd gearresteerd voor corruptie maar is intussen terug: gerehabiliteerd sinds 2015. Het internationale arrestatiebevel is ingetrokken en hij werd zeer actief in het religieuze circuit. Sommige denken dat hij politiek campagne voert.
Algerije schaamt zich zeer voor ondeugende franse Algerijnen en hun slechte reputatie: die e voyoux des banlieux.. En deze haten hun algerijnse broeders: men moet elkaar niet. Wat zonde is omdat vele jongere best redelijk zijn opgeleid en zich prima kunnen inzetten in een moderne economie. Maar die komt er nog niet: Bouteflika is ziek en de clan om hem heen is te rijk. De dag dat B. sterft wordt de spannend-ste dag in dit land gedurende ¾ eeuw.




Leon de Marsilho, 20 januari 2018

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten