Totaal aantal pageviews

dinsdag 17 oktober 2017

MORGEN ALLEMAAL IN DE SUPERSTAD


 
GEWOON MAAR.... ÉÉN VOORBEELD....
MORGEN:    ALLEMAAL IN DE SUPERSTAD?

De wereld lijkt, zonder enige richting, alle kanten op te gaan. Maar de grote gang naar de superstad is dé mondiale tendens.
11 TOT 38 MILJOEN: 1 à 2,5 KEER HEEL NEDERLAND..

1950: TOTAAL ACHTERHAALS IN 70 JAAR
Na dat immense wa-terballet in Houston komt deze profetie 
vreemd over. Maar daar zien we vooral, hoe langdurige ver-waarlozing tot een ramp leidt vanwege ruwer klimaat. Dus te laat reageren als eerste!

De moderne digitale economie drijft ons naar de grote steden omdat "het daar te doen is"
, van Afrika en Azië tot in Europa.. Schattingen tonen dat einde 21e eeuw meer dan 80% van de 10 miljard mensen in grote steden woont. Waarmee het grote niet-urbane deel van de wereld (=20% dus 2 miljard) “bijna leeg komt te staan”. Let wel: dan zal ook 60% leven in grote steden, op minder dan 150 km van de zee! Naar de stad dus en bij het water! Dat was een eeuw geleden nog maar 30%.. De zee, dat is handel, ontmoeting en economie..
NU: 45% PLATTELAND 55% STAD: 8% MEGATOWN 

GIGANTISCHE VERANDERIN HOOG TEMPO
Dus natuurbeschermers: er is hoop op veel ongerept gebied. Verlaten streken, waar de natuur weer vrij spel krijgt. De vraag is: zet de huidige tendens door of gaat een niet nog zichtbare ontwikkeling de trend keren? Denk aan: klimaatverandering, terrorisme of massa-immigraties.. Overigens waren vroeger steden ook opeenhopingen en dé centra van handel en economie. Maar nu is het wereldse volk het 5-voudige en groeit naar 10 miljard...
Is "de grote stad" noodzakelijkerwijze de tégenhanger van het platteland? Moderne architecten zeggen nee, en opteren voor een soort symbiose bij hun stadsontwerp. Ze spreken vaak over "stedelijke landschappen", waarbij wordt gepoogd oude patronen te doorbreken. Dus gaan we dus op zoek naar "de fraaie megastad op landschappelijke basis"? Geen luxe, als je beseft dat 8 op de 10 mensen er straks zullen wonen..

In gebieden met sterke bevolkingsgroei (Azië, Afrika) trekken massa’s voor werk en toekomst naar grote steden. Zie Afrika, en India al eerder en China is het extreemste voorbeeld.
2000 BREAK-EVEN, 2060 80% STAD


In vergrijzende gebieden, - Europa, ook zijn oosten, de VS en Latijns Amerika), is de stad met haar voorzieningen sterk in trek. Ook wij vertrokken (tegen de 70) van het platteland naar de groeistad Marseille: nu nog een kleintje...

Giga-steden (met hun mega-regio) worden DE grote economische polen. En overvleugelen de natiestaten, die minder taken krijgen. Denk ook aan de hanze-tijden, toen technologie, een meer open


OP DE KOP IN EEN EEUW!




wereld (koloniën, wereldwijde handel) ook tot grote economische groei leidden, waarin de stedelijke centra voorop gingen.

Al 1 miljard toeristen reizen nu over de wereld om evenementen en attracties te bezoeken, -vaak ook in grote steden-, die zelf ook een attractie zijn. Marseille ontvangt ze via weg, spoor en vliegtuig en voor miljoenen ook via cruises. En kent al lang een miljoenen-verkeer door ferries tussen Corsica, Sardinië en Afrika. Wij zien de invasie vanaf ons terras..
EUROPA ALS MUSEUM?
Bestemmingen: van Venetië tot de Himalaya en van de Tai Mahal tot de Sint Pieter. Ze veranderen de wereld en het bezoeken van foute landen (met dictatoren), -wat vroeger onethisch was-, is nu geen punt meer. Het consumeren overwon, want de vroegere gekoloniseerde werd zelf toerist. Massaal toerisme nu, want het gaat veel landen goed en dus loopt het in Petersburg, Parijs en India storm.



CA. 10 % VAN HET WERELD-BBP!
De moralisten verloren: cubanen en birmanen worden niet gemeden, al zijn hun chefs niet “kosjer”.  Het toerisme is mondiaal: vliegverkeer stijgt met 3% p. jaar (en verdub-belde in 20 jaar). Toerisme is inkomen, men verdraagt er alles voor en het verandert ook voortdurend.
 
BIG BUSINESS! 
Nu is cruisen "in" ook door terreurgevaar en  Golfstaten werden toeristische hubs (= verkeerskruispunten). Landen halen 8 à 9% van hun BBP uit toerisme (wereldwijd: 10%). Als het afzakt is dat een ramp: zie nu Egypte, Turkije en Tunesië. Europa pikt nog +50%, maar pas op: het toerisme is de spiegel van de wereld-ontwikkeling.

 
Het lukte ons honger terug te dringen, ook in bestaande mega-steden (nu 1 op 10: in 1990: 1 op 5 en 1960: 1 op 3).

FOOD SECURITY RISK: AFRIKA EN INDIA TOP
Nu overvalt ons.. obesitas, in 2025 is 1 op de 2 Thai’s te dik (WHO). In 50 jaar ging de consumptie van vlees (kip, varken en rund) van 23 kilo/kop naar 42! Die van seafood van 9 naar 21 kilo en van melk van 75 naar 91.. De europese keuken werd mondiaal: zie de  recepten. Na paella, de couscous en nu tarama, tacos, taboulé, nems, dim sum, sushis. Zie ook kebab: wordt in Fr. 310 miljoen keer gegeten (2016). En de hamburger: 1,2 miljard/jr (Fr.). Dat is waarlijk dé mondialisering van de keuken! Toch klaagt men in La France over "standaardisatie en uniformiteit".
VOEDSELPRODUCTIE GROEIT HARDER DAN BEVOLKING


Zijn dat ook de multinationals schuld en ging de mooie franse keuken om zeep? En krijgen we nu een ideologische strijd in de keukens? De bevolking groeide enorm: maar eten doen we beter dan ooit. En het grote ongelijk van Maltus is ruim aangetoond. Maar ja: wat wist hij over DNA en manipulatie daarvan? Niks..
 


CONTAINERTUIN IN FRANKRIJK

DE TUINMAN IN WERKKLEDING

Wereldsteden produceren steeds vaker de eigen voeding!
Honing is hierbij de laatste hype: op vele stadsdaken staan de bijenkorven (Parijs 650, Londen 3800). In Parijs zijn dat: 52 miljoen bijen. Prima voeding, puur als geitenkaas, en een symbool van biodiversiteit! De bijen werden tot een symbool!

ZE WONEN OP HET DAK

In Chicago zijn er vele volkstuintjes (op braakliggende industrie-terreinen) om vers groen te kweken en vele stedelingen zetten mini-kassen tot op hun balkons. Ik ken in Marseille buren, die hun "groente" om zich heen produceren!  Maar wat dacht U van wat stedelijke landbouw?  Het franse bedrijf Agricool  begon, met aardbeien kweken in... afgedankte containers. Twee boerenzonen zochten sinds 2015 hoe je dat moet doen. Ze kweken ze "verticaal" met 3600 planten, overdag op 22 graden en s'nachts op 16 (met Led-verlichting) en 80% luchtvochtigheid. Luchtcirculatie, 75% besparing van het waterverbruik t.o.v. conventioneel (!) en zonnepanelen voeden de leds. Geen enkel bestrijdingsmiddel en dikke bourdons zorgen voor pollentransport.. Rendement? 120 keer beter dan in open lucht en 4 oogsten per jaar. Wat??

UW GROENTENBOER IN DE MEGASTAD


Ze staan binnenkort ook in Parijse regio; er is een wachtlijst van 8000 personen. Per bakje aardbeien: 4 euro (16 euro/kilo; 30% onder de bioprijs nu). De heren stortten zich ook al op: aromatische planten, sla en groente (tomaten). En er is veel belangstelling voor.. 


IN DE STADSGROENTEKASSEN
Hun start-up telt 35 man en draait op de 12 miljoen op-gehaald geld. Ook Free en Vente-privée doen mee. En men denkt al aan franchise-syste-men, voor duizenden urbane stadsboeren. 
Zijn ze gek geworden? Of voelen zij prima aan wat stadsbewoners nu zoeken? Eten uit eigen buurt, zichtbaar en controleerbaar en ecologisch perfect verbouwd. Experts voelen een groot succes aankomen..   
Weer terug naar de bijen. De organisatie van bijenvolken, die in grote massa in hun korf wonen, werd tot hét voorbeeld. Immers, bijen wisselen enkele keren in hun leven ook van job!
Honing nu: wereldwijd 117 miljard dollar omzet! Goed tegen: veroudering,  vermoeidheid en versterkt  de afweer. Honing is het nieuwe goud! 
EUROPA IS HIER EEN KLEINTJE



Enkele cijfers (France AgriMer ), 73% van de honing komt via de lange weg (supermarkten 56%). Van de 9550 ton is ook.. 47% import!  De honinghandelsbalans is uit balans: import 35000 ton en export 1000 ton. De import steeg met 35% (2010-2014) en de nationale franse productie zakte van 25.000 naar 16.000 ton. Door bijenziekte, slecht weer, maar vooral door mondialisering. China ook hier topper met 64000 ton in 2007 en 144.000 ton in 2015. De lage prijs komt door massaproductie. Chinese honing: 1,57 euro/kilo, franse 4 à 15 euro: zie AliExpress met schokkend lage prijzen. Franse bijenhouders vinden het valse concurrentie en spreken over fraude.

Maar is +200% export in 10 jaar fraude? Er kwamen maar +13% korven bij. Waarom produceert de chinese korf 80 kilo per jaar en een franse de helft? Of hebben ze daar superbijen gefokt? Mysterie! Pas dus op: de honing van uw markt in de Luberon is waarschijnlijk Made in China! Handel ook in voedsel werd:  wereldwijde business..
Kortom: ook hier gaat de stad via genetische verandering en eco-denken, alles weer veranderen. Productie dichtbij, snelgroeiers, zonder chemie, miniem bewateren en met led-belichting. Zoals de vele weedplantages... alles op zonstroom!  Pas op met de romantiek van de krop sla van de kleine boer... En ontdek de stadsboer om de hoek.

Elke stad heeft ook zijn beesten! 

DE VREEMDSTE VOGEL OOIT?
Laten we beginnen met de “rat-cities”. La Fontaine zei: “Stads-ratten vieren koninklijke feesten van ons afval”. Maar vele mensen zijn niet echt blij om een rat of een groepje ratten te zien.

GRAPJE!
STATUE OF A NABOUR




Wij zien ze hier ook, vooral s’avonds, als het rustiger is, ook rondom Gare Saint Charles. En ze vluchten rap voor elk mens die verhalen over agressie zijn fake! Het gebeurt op grote schaal, zegt parijzenaar Franck Boulin (uit de deftige Marais). Hij maakte van zijn ontmoetingen met de rat, foto’s en stuurde die naar de vereniging: Vivre le Marais. Het internet pakte ze op en BBC News ging er mee aan de haal en toen de NY Times.  Eindelijk belang-stelling voor de mede-stadsbewoner die massaal afval opruimt..
In Parijs schat men het aantal ratten tussen de 3 en de 6 miljoen nu: en het stijgt. In Noord Parijs en bij het Gare d’Est zijn er veel en ook in de chique Marais! Ze werden al  gesignaleerd bij de Eiffeltoren, het gazon van de Tuileries en zelfs in een speeltuin. Raynald Beaudet (firma Aurouze, rattenspecialisten) hoort dagelijks vele verhalen.

Niet best voor het imago van Parijs, na de terreur en overvallen, en zeker niet nu het Olympisch kandidaat is (2024). Want ratten hebben een foute reputatie: ook al zijn ze ongevaarlijk en ruimen ze dagelijks 9 ton vuil op. Want: ze doen aan de tijden van de pest denken en Dr. George Salines (Parijs santé) weet dat. Maar de zwarte rat, die met zijn vlooien de pest verspreidde, is verjaagd door een neefje. Dat kwam door de riolen: daarmee was dat pestgevaar echt weg. Helaas: het oude beeld overheerst. De nieuwe eet kabelisolatie, verspreidt salmonella en soms leptospirose (rioolziekte).

Parijs ging in de aanval en sloot enkele pleinen om ze te ontratten. De stad nam vele maatregelen: 1,5 miljoen voor extra bestrijding, dus: vergif verspreiden, gaten dichten, communicatie-acties (o.m. naar hen die duiven voeren), plexiglas wanden om vuilnisbakken, meer personeel voor vuilafhandeling, en snel ingrijpen bij signalen. Maar zie nu de actie: “Stopper le genocide des rats”, die startte op het net. Josette Benchetrit voert die en wil anticonceptie doen toepassen! Maar dat betekent: meer hormonen in het milieu.  Burgemeester Hidalgo ziet liever de bestrijding: door minder eten, water en schuilplekken. Dat werkt beter als het konsekwent wordt gedaan..  Pierre Falgayrac schreef: “Des rats et des hommes” en zegt “Er zijn nu niet meer ratten dan vroeger”. Maar er komen er wel meer “boven omdat daar nu meer te eten is”. Dat is het probleem: populaties die niet stabiliseren omdat er veel eten is.
 
 


Overigens: Marseille, Parijs, New York en Londen, alle hebben een “ratten onder-stad”. Men rekent met 1,75 ratten per inwoner: ca 4 miljoen voor Parijs en 1,5 miljoen voor Marseille. Hoe dat te verminderen? Wel door vuil te verwijderen na zonsneergang,  de-ratisering, vallen (om ze te verdrinken) en beter “antivoer”. Vele wachten af wat “Objectif Paris Propre” (einde 2017) gaat opleveren.
Naast deze "kelder/riool bewoners" zijn er duizenden stadsvogels. Vooral de stadsduiven en dicht bij zee ook de stadsmeeuwen.


VLIEGENDE STEDELINGEN
 Ze vinden overal voer en de dierenlievende daklozen voeren ze hun broodkruimels. Hoe meer groen en bomen, hoe meer vogels.  Steeds meer dieren worden nu ook, -net als de mensen-, stadsbewoners. (mede naar L’Express  maart 2017)


Welvaart hangt sterk af van economische groei: zeker in grote steden. Dat zegt Edmund Phelps (Nobelprijs 2006). In een moderne, welvarende economie zit vooral dynamiek en de drang  om te innoveren.





OVERHEIDSUITGAVEN EN WW-PERCENTAGE
INNOVATIE EN JOBS


Waarom lukt dat soms niet? Een samenleving moet mensen met ervaring en kennis hebben, om te zien wat helpt en wat geld oplevert. Dus: wát moet er worden gepushed? Tot voor kort moest elk land zelf voor vernieuwing zorgen: in de mondiale  wereld niet meer. Daarin zijn de landen "open en pak je ook iets nuttigs wat elders is bedacht" (en omgekeerd). Zo wordt “andermans innovatie” die van het adoptieland. Het verschil tussen imitatie en innovatie wordt ook kleiner.
De dynamiek van een economie berust op het samenspel van krachten en competenties, daarop steunt innovatie. Op de wil om te veranderen, het talent daartoe en op “openstaan voor nieuwe zaken. “Tegelijk dus: de wil, de mogelijkheid tot innoveren én zich niet door problemen en omstandigheden laten tegenhouden. Het gaat om “een levendige geest, die altijd wil ageren en doorzetten “, zei al econoom Schumpeter. De dynamiek bepaalt ook vooral hoe sterk innovatie is.

AANTAL JOBS EN BEDRIJVEN  35 JAAR
Marktcondities spelen ook een rol, naast een tekort aan nieuwe ideeën. Zoals een artiest inspiratie kan missen. Dus kan het innovatie-ritme schommelen: on-danks grote dynamiek!

De bestaande groei in een land is geen goede maat voor de dynamiek. In een mondiale economie, getrokken door diverse dynamieken in diverse landen, kan groei gelijk zijn, ondanks groot verschil in salarissen etc. . Wie handel drijft met dynamische landen, profiteert daar ook van. Zeker als je makkelijk producten van andere landen imiteert via een betere versie.  Italië als voorbeeld (rond 1890-1913), waar de productie per uur toen even hard ging als in de VS, maar op een niveau van 43% lager. Toch was de dynamiek in die twee landen niet vergelijkbaar. Een economie met weinig dynamiek kan zekere tijd de groei tonen van een land met veel dynamiek. Schumpeter zag al die link tussen competenties , intelligentie en tussen handel en innovatie, niet. Dat belette ons om de mate van moderniteit van economieën te zien. Ook natuurlijke handicaps of foute politiek zijn belemmerend. Wie goed kijkt ziet dat het vooral om de ideeën gaat. De goederen en diensten van nu zijn de resultaten van eerdere ideeën. Dus de moderne economie is bezig met vernieuwende ideeën.. Dus zijn vergrijzing en ontgroening die we massaal zien in het westen funest.. Opa vindt niks meer uit, oma koopt niet veel meer in en ze zijn wat ongezond. Dat is niet goed voor die paar jongere. Die vaak willen vertrekken naar Nieuw-Zeeland en Australië. Waar ze gek op hen zijn..

Verbeeldingskracht levert succes op: nieuwe mogelijkheden en behoeften zien die kunnen., loont ook. Dat heet: “strategische visie hebben” , (zie Steve Jobs, Apple). Hij was nieuwsgierig en niet bang om “nieuw te denken”. Te weinig motivatie om te zoeken en gebrek aan middelen, remt de verbeelding. De brandstof is, een mix van motivatie, financiële en niet-financiële prikkels. Vele uitvinders zijn afhankelijk van financiers en investeerders die helpen (soms tegen een deel van de opbrengst van de vinding).
EEN VERWAARLOOSDE WET IN HET VERGRIJZENDE WESTEN?

Een dynamische maatschappij vereist individuen die zijn opgevoed met bepaalde ideeën en gedrag die het mogelijk maken om in bepaalde zaken te geloven, kansen te grijpen en enthousiast raken voor nieuwe kansen. Niet terug schrikken dus en je laten inspireren door perspectieven. De mega-stad is ook een prima ideeënfabriek voor de economie. De woelige, gemixte stad brengt ons vele ideeën.. door interactie en uitwisseling. Wat dé basis is voor moderne welvaart, dus behoud en vergroting daarvan.. (Zie ook: La prosperité de masse,  Edmond Phelps)..

 Moderne mensen denken anders: ook over familie. Tel het leeftijdsverschil tussen u en uw kids, op bij "vandaag". Ik kom met de kids dan op 2040 en met mijn kleinkids op 2068.. Reacties: 1.Boeit me niet. 2.Leef ik dan nog? 3.(Minder vaak): Wat doen mijn kinderen dan? 4.(Nog zeldzamer): Hoe ziet de wereld er dan uit?
DE MENS STEEDS ANDERS: NU DIGITALE STADSBEWONER




Vroeger dachten mensen vooral “dichtbij”: je moest eerst zelf overleven. Slechts rijken dachten na over hunzelf, de familie en "morgen". Pas vanaf de 13e eeuw (Vlaanderen), toen in Italië en in Engeland en daarna in Frankrijk. De bourgeoisie dacht dus over de familie van morgen... Nu doen zij dat, die willen dat het hun kids goed zal gaan. Een kleine minderheid, ook rijken, doet dat niet. Maar zij doen wel alles om ze goed op te leiden.
3 "LEVENDE GENERATIES: OP WEG NAAR DE  4?
 Want: in 70% der gevallen is familierijkdom verdwenen in de derde generatie ná hunzelf. Vaak omdat kids niet goed voorbereid waren op de toekomst. Anderen vragen zich af hoe de aarde er straks uit ziet en denken: in hoeverre ben ook ik verantwoordelijk voor de wereld van mijn kids?
Wat moeten dus politici (die voor “allen verantwoordelijk zijn”) dus niet denken? En zie de media die nauwelijks iets verder denken" in deze.  Dus blijft over: wat moet ik doen, om het eigen leven tot iets goeds te maken en wat goeds “over te laten voor alle na ons”.
Bereidt dus uw nazaten voor op de mega-stad! Waar hun werk zal zijn, voedt ze op in tolerantie vereist voor leven in een grote diversiteit.. Dus op een totale omslag in onze samenlevingen, sinds de mens rechtop loopt!

 Zijn er op PROXIMA CENTAURE b ook supersteden? Proxima is een der al gevonden 2500 exo-planeten, waarop mogelijk “leven is”. Vanuit de ruimte gezien is de aarde mogelijk... maar EEN van duizenden space-supersteden.
 
OOK DAAR BIG CITIES? 
Waarin men ons misschien al jaren vóór is en ervaring heeft die wij nog ontberen. Eigenlijk zijn wij men-sen nu al  bezig met wat komt ná de big city hype. Fantasie? Wel Musk verkoopt al Marsreizen voor over 10 jaar.. en zijn gerecycelde raket vliegt zeer goedkoop. Wie weet zijn de ruimtewezens ook bewoners van mega-steden en liggen ze een fase voor? Gaan we ze ooit kennen en gaan we elkaar helpen? Of wordt het een botsing vol onbegrip? Zoals nu met de massa-migraties gebeurt? Blijken we wij straks ook nog “space-xenofoob” te zijn?

 De megastad wordt een supermoderne "smart"-city. En de technologie komt ons weer breed te hulp.
ALLES BIG DATA EN AI: ZUINIG EN SCHONER...


Allereerst wordt elke verspilling gemeden: (dynamische) isolatie voorkomt energiemisbruik, regenwater wordt opgevangen en afvalwater gerecycled. Een smartgrid zorgt ervoor dat elke energie-verspilling in de stad wordt voorkomen: verlicht dus daar waar mensen (buiten) zijn….

VEEL BANEN VAN MORGEN..
Elk gebouw produceert de eigen energie en duurzaam. Via zon, wind aardwarmte en lokale batterijen (van Musk) zorgen voor de buffering.  Het transport gaat elektrisch
/digitaal: met auto’s zonder chauffeur (über) zoals ook metro-trams, bussen en taxi’s.
Wij hebben nu al electronische abonnementen voor alle stadsvervoer (incl. de boot). Minder ongelukken, smoothere verkeerstromen en zuiniger energieverbruik zijn mogelijk met  digitale verkeersregeling en de onderlinge communicatie van voertuigen. Files worden grotendeels voorkomen: verkeerstromen worden omgeleid via dynamische verkeersmetingen. Immers: van elk voertuig is digitaal de volgende halte bekend en de positie; en men kent de knelpunten. Energieverbruik voor transport wordt minimaal.





De politie doet aan electronische crowdcontrol: via duizenden voelers (big data) overal in de stad. Men meet: mensengewicht per stadsdeel, alcoholconsumptie per etablissement en elk incident wordt vastgelegd.
 
DIGITALE CROED CONTROL: CRIME PREVENTION
Daaruit worden tendensen bepaald, waarmee de politie preventief naar aankomende hotspots wordt geleid. New York doet dit al en met veel succes.
De bewoners winkelen groten-deels per internet en bezorging gebeurt met electrische mini-transporters en drones. Bewoners bewaken en sturen hun woning via hun smartphones en via hun agenda. Luiken, licht en verwarming en alarm worden zo ook optimaal geregeld.

Afval wordt geminimaliseerd door verpakking en transport met her te gebruiken standaard-mini-containers. Bij bezorging worden de geleegde containers teruggenomen. Groot afval ophalen gebeurt via smartphone-opdracht naar (robot)vuilophalers. Die dat vinden in afvalruimten die elk gebouw nu al heeft. 
 

Personenverplaatsing wordt veel optimaler: inwoners “bezoeken dienstverleners (overheid, -para-medici, etc.)” van thuis en per beeldscherm-verbinding. Sterker: de dokter c.s. meldt zich bij u voor het gevraagde consult/onderhoud. Overigens zijn uw medische data (continu via uw smartphone verzameld), bij de medici bekend. En uw (biomedische) identificatiedata zijn bij het verbinden al medisch geverifieerd en vastgelegd, ook bij overheidscontact. Ze staan nu al deels in uw moderne digi-paspoort! Veel personenverkeer wordt zo... vermeden..

Ook even bijpraten met vrienden en familie kan deels zo en ook ziekenbezoek- + check. Er zijn al diverse buurten met buurtsystemen om met buurtgenoten te communiceren: zo wordt straks ook uw (mantel)zorg straks deels geleverd. Gevolg: minder drukte, minder energie, minder verloren tijd..  Je kunt ook zeggen: er is meer tijd voor leuke dingen die ook betaalbaarder zijn. Je kunt ook voorstellingen samen (!) digitaal-life bijwonen: best leuk voor zieken en eenzame ouderen..    

De mega-stad is dynamisch geoptimaliseerd, verspilling wordt in elk opzicht vermeden en elke dienstverlening wordt bestuurd naar de (toekomstige) behoefte.
MODI (INDIA) WIL 100 SMARTCITIES
De prijs is zeker: “verlies van privacy, want big brother moet ons bekijken om ons te kunnen helpen”. En dat kan ontaarden: zie nu in Rusland, Turkije en Venezuela. Gelukkig weten we nog goed van de duitse nazi-tijd  (het 100-jarige rijk) en de “Oost-duitse Geluksstaat”. Die duurden 10 resp. 40 jaar en lieten diepe sporen achter.

 Maakt alles de moderne een megastadsbewoner gelukkiger? Gemakkelijker is het wel, ook minder duur, schoner en ook veiliger.
WESTELIJKER IS OOK HAPPIER!
A CITY IS ETERNAL


Dat geeft een prettig gevoel, maar met levensgeluk heeft het maar beperkt te maken. We leven al in een wereld vol amusement, weten hoe leuk dat is en kennen ook de beperkingen. Al die telefonerende rondlopende mensen in de stad communiceren ook veel meer dan vroeger! Of toch niet?

Vragen naar menselijk geluk dwingt altijd na te denken over “of het beter gaat” sinds vroeger of net niet”?







Vele zeggen dan: de mens is “an Sich” nooit echt veranderd in zijn binnenste, maar de omstandigheden veranderden hem en met regelmaat. Werden die beroerder, dan werden er meestal wat meer mensen nog ongelukkiger. En omgekeerd.

Omdat mensen voortdurend anders en beter zoeken, verandert hun wereld ook. Soms,-zoals ook nu-, kan het diep ingrijpen. De rode draad is zeker ook “een redelijke welvaart”; dat garandeert genoeg eten, beschutting en gezondheid. En dat is van groot belang als basis voor een redelijk happy leven.
Welvaart scheppen en/of behouden, gaan nooit vanzelf. Daar moet voor “gestreden worden” soms zelfs met geweld. Daarnaast zijn er “onze overtuigingen, wel of niet ook religieus van aard”, die ons niet zelden ook met elkaar in conflict brengen.
Niet zelden zit daar ook ónder “het streven naar een beter en welvarender leven”, waarbij de religie ook als “rechtvaardiging wordt gebruikt voor geweld”.

Dat zien we nu op grotere schaal in onze tijd, na 70 jaar van vrede in onze directe omgeving.

Kortom: modern zijn en geluk hebben wel een relatie maar het een komt niet automatisch door het andere. Dat zien we ook in Frankrijk "met zijn hoge ww gedurende en een halve eeuw met dat ontbreken van perspectief voor hele generaties”. Waaraan Macron nu iets fundamenteels tracht te doen.

Omdat de wereld heel open werd: handel, internet, reizen etc. worden we nu meer dan vroeger geraakt door “het wel en wee van de hele wereld”.

Dat kan de indruk geven dat het slechter gaat, maar dat is slechts schijn. Vroeger zagen en wisten we het gewoon niet… 

De grondregel is: “niets blijft, alles stroomt” en dat geldt soms zelfs voor een hele beschaving.   

  
Ook beschavingen hebben een levensduur.
Vele verdwenen, door terrorisme, de-culturatie, milieuverwoesting, economische en morele crisis of sociale depressies. De westerse beschaving lijkt nu ook in een crisis te raken, door oorzaken van binnenuit én van buitenaf. Verdwenen beschavingen laten resten achter én de vraag is: hoe het kon gebeuren.
DOZIJNEN NATIES EN BESCHAVINGEN KWAMEN EN GINGEN

Pas in de 19e eeuw ontdekte men de sumerische beschaving (=huidig Irak) van 4000 v. JC. Die van de Olmeques (Z-Amerika) ging vooraf aan die van Inca`s en Azteken. Egypte werd bewonderd door Plato en Heracles en Minos op Creta, Mycene was er voor kelten en vikingen.  De Khmers in Azie lieten Ankor achter. Paaseiland en Perta (Nabateers) en de Anaszazis in het zuiden van de VS (voor de europeanen kwamen). We weten nu van 25 verdwenen beschavingen: 8 stuks in Amerika, 3 in Afrika, 3 in Azie, 3 in Europa en 8 in het MO. 

Het begrip beschaving is breed: een gebied, een gemeenschap met machtsstructuur, hierarchie en zeden, een economie en een gemeenschappelijke mentaliteit. Arnold Toynbee (1950) zei: “Ze sterven alle door zelfmoord” en Rene Grousset (1946) dacht hetzelfde.  Dus door: gebrek aan visie, moed, doorzettings-vermogen. Jared Diamond (2005) ziet 5 factoren: milieuschade (aangebracht door henzelf of van buitenaf); vijandige buren, te grote afhankelijkheid van andere of door verkeerde reacties op dreigingen (veroorzaakt door de eerste vier genoemden). Onjuiste besluiten deden het uiteindelijk, denkt hij.


VAN EEN VERDWAALDE KRANT: DE KATALYSATOR



Nietzsche zei: “Het doel van een beschaving is het temmen van de mens, het roofdier moet geremd en geciviliseerd worden”. Sigmund Freud zei: “De eerste mens die een belediging uit in plaats van een steen te gooien, is de grondlegger van een beschaving”.

Elke beschaving denkt lang  of eeuwig te zijn, ondanks dat we veel degradaties kenden. Paul Valery (20e eeuw) had het over: “We weten nu dat beschavingen kunnen sterven”.
Humboldt (geograaf), Cuvier (paleontoloog) en (naturalist) Darwin trachten ook dit immense gebied te verkennen.

De laatste grote oorlogen in Europa, de Shoa en Hiroshima deden beseffen dat we ook onszelf konden vernietigen. Ook filosofen speelden daarin een grote rol.

Vaak lijken beschavingen op russische poppen: “Een beschaving kan sterven, maar dé beschaving niet”, zei Lucien Febvre. “Beschavingen sterven als mensen, maar niet op gelijke manier. Want de decompositie gaat bij beschavingen vooraf aan hun dood”, zei Georges Bernanos. Hegel zei dat: “ ze ontstaan rond ideeën en slechts een tijd duren: het zijn stappen van de mensheid”.

Als een beschaving verdwijnt blijft het volk doelloos achter”. Zie Egypte, Griekenland, India.. 
 
MODERNE NACHTMERRY
Ze sterven geestelijk, maar niet fysiek. Hegel ziet hier logica en acht het rationeel: we gaan altijd naar een eindpunt. Marx denkt als andere socialistische utopisten: er wacht aan het einde een paradijs..

De nieuwe mens komt er dus altijd. Maar deze idee lijkt ons te hebben verlaten. De idee dat alles tijdelijk is krijgt nu wereld-wijde betekenis: want de hele mensheid weet nu van alle anderen op de wereld. en straks in de ruimte?

Dus we gaan er alle aan? En dat idee leidt tot grote verwarring en die moet bestreden worden. Onze wereld moet veranderen, als ze niet meer houdbaar is. Onze opvolgers leven anders en gaan weer  verder. Dat kunnen vele zich nu nog niet voorstellen! 
Er resten drie mogelijkheden. De eerste: we zijn zo bezig met onze ondergang, dat overleven waarschijnlijk is. De tweede: we zien het goed, we gaan er alle aan en de aarde gaat op de ijzige Maan lijken. En dan de derde, die niet gek is: onze manier van leven gaat over, maar al het andere blijft..

Is dat niet onze geschiedenis al sinds mensenheugenis? Komt er dus geen Atlantis (voor Plato een gedegenereerde plek)? Voor andere waren het de nazi`s: een modelcultuur met een superieur volk, de ariers. Een duizendjarig rijk... Ene Olof Rubeck (1700) wist zeker dat Zweden uit Atlantis voortkwam. Alle nationalisten hebben iets met Atlantis en Alfred Rosenberg maakte zelfs Jezus tot atlantiër, die door de joden werd gevangen gehouden.. Atlantis is voor sommige de onsterfelijke beschaving en symbool van de hoop op “een beter morgen”. 
VERZAMELING SYMBOLEN UIT DE WERELD VAN RELIGIES

Is Trump (onwetend!) bezig met het inzetten van de laatste fase van de westerse beschaving, tijdens de opkomst van de supersteden? Dat zou een interessante interpretatie zijn.
Donald dus als heraut van een andere wereld! Hij wil het ook duidelijk anders en met hem 50% van zijn “onderdanen”. Maar de andere 50% en vele uit andere westerse landen zien het met schrik en beven gebeuren.. En we zien alle de toekomst nu al vervormen..
 
DA'S NIET ZO BEST VOOR... ONS!


Léon de Marsilho,
    18 oktober 2017

 

 


------------------------------------------------------------------------

 
GEBRUIKTE INFODELEN (uit tientallen publicaties wereldwijd):
HET NIEUWE TOERISME
ETEN EN MONDIALISERING
PROXIMA CENTAURE b DE NIEUWE HYPE
MONDIALISERING: CHINESE HONING
WAT IS HET GEHEIM VAN DE ECON. GROEI?
RATCITY:DE STAD ONDER ONZE VOETEN.
DE STAD VAN MORGEN DRIJFT
WIJ ONZE KINDEREN EN DE WERELD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten