Totaal aantal pageviews

dinsdag 19 september 2017

TWEE REIZEN: MET EN ZONDER TRIVAGO




BIJ AUTOPECH IS HET AFGELOPEN.

HEEFT REIZEN OOK IETS
                           MET ETHIEK VAN DOEN?


AANGEKOMEN IN FRANKRIJK EN NU?
 Dat vroeg ik me af, tijdens mijn wandeling in Marseille enkele weken voor mijn reis naar Nederland. Toen ik de groep jonge clandestiene afrikanen op het station was gepasseerd, die nu halfweg zijn op hun grote levensreis naar de EU. En die oud brood eten gekregen van andere daklozen en wat cous-cous van moslimverenigingen uit Marseille. Want het hemd blijft nu eenmaal nauwer dan de rok...  

  De moderne kostenbewuste toerist maakt zijn reiskeuzes via internet, soms via Trivago. Voor goedkoop transport en logies, want de prijs kan flink variëren!
  
  Ben je een (nederlandse) franse resident, en dus ook een immigrant, die effe naar zijn familie wil, dan boek je de vluchten op Ryanair en heb je een nederlandse OV-kaart met voldoende saldo (voor bus en trein in Nederland).
TOEN MOCHT JE NOG ROKEN..

 
Woon je in Marseille naast Gare Saint Charles, dan heb je een 8 rittenkaart voor de shuttlebus, die op 100 meter van je voordeur komt. Je logies vind je in Nederland bij vrienden en familie: de helft is hotel. Alles werd via Trivago geboekt; op je PC-tje thuis..
 Totale reiskosten: (40+12+150=) 202 euro voor 3500 km v.v. .
Lowcost, lowrisk en het is gepiept in (10 + 30) = 40 uur reizen. Logies is de vriendenprijs plus 270 euro voor hotel.
Uit en thuis dus voor 472 euro, voor goed 10 dagen: nog geen 50 euro per dag. Ook 472 euro voor (2500+ 1000=) 3500 km , dus minder dan 0,15 euro/km..
Je hebt je bankkaarten bij je, de nodige cash en op de bank staat ook genoeg.. Bij ongeval ben je verzekerd en komt alles prima voor elkaar.....
Inderdaad: dat vliegen is tegenwoordig wat lastig, vooral door die veiligheidscontroles. Maar die voorkomen dat je in leven blijft. De kans je leven verliezen, ziek worden of honger of dorst te lijden 
wordt  bij het reizen op deze luxueuze manier anders dan bij thuis blijven. De vakantiereis van een europeaan is een op vandaag peulenschilletje!    


  Maar ben je een jonge nigeriaan die naar de EU wil, via Libië, Italië naar Frankrijk, dan gaat het heel anders. Je verkreeg je reisinfo van streekgenoten en via passeurs-sites op het internet. Betalen moet je overal in cash en bij vertrek.

DE ROUTES... NAAR DE EU
DE ROUTES IN AFRIKA


Er is geen reisplan, geen ticket en geen enkele zekerheid. Het is ook levensgevaarlijk en nogal duur en, Trivago kan je niet helpen.  Je moet bij familie en geldschieters je cash bijeen scharrelen en  met minder dan (500 + 1000 + 500 =) 2000 euro cash kom je er echt niet. De reis duurt ca 5 maanden, is 6000 km. En kost dus 12 euro/dag en 0,33 euro/km. En, het kan je echt je leven kosten. 


BIJ AUTOPECH IS HET AFGELOPEN.
Verdorsten in de woestijn, verdrinken in de Mare Nostrum of gekilld worden door wat rotzakken. En wordt je echt ziek, dan eindig je op een kerkhof zonder naam, in Libië of Zuid-Europa. 

   Zie deze wat schokkende vergelijking, waarbij bij de sommetjes geen rekening werd gehouden met comfortverschil en met het aantal (nederlandse of afrikaanse) maandinkomens dat alles kostte.. De eerste reis zit ruim onder een europees maandinkomen en de tweede kost vele Afrikaanse maandinkomens. Soms zelfs de verkoop van een huis van de familie of een woekerlening afsluiten.. De jonge nigeriaan heeft geen bankkaart,vaak geen papieren en zeker geen verzekeringen. Hij heeft niets en loopt alle risico's: dan moet je toch wel erg graag naar de EU willen!

  Elke verdere vergelijking tussen dat familiereisje en die emigratie-reis gaat dus mank. De nigeriaan is 17, de resident is 75. de jongere moet nog met werken beginnen, de ander heeft er 40 jaar of zo op zitten. En is al vele jaren pensioen. De nigeriaan wordt door de familie uitgezonden als aankomend topverdiener, de resident heeft zijn leven mooi verdiend en zijn (klein)kids gaat het goed.


  De reizen leveren beide werk op, dus ook banen. in Afrika en in Europa. De residenten-reis belastinginkomsten en de andere reis dat geeft enkel wat zwart geld. Maar het geld wordt in beide gevallen weer uitgegeven en levert dan inkomen voor anderen op. 
Je moet de omvang hiervan voor afrikaanse begrippen niet onderschatten. Want daar worden diverse mensen snel en stevig rijk van. De andere reis levert wat inkomen op voor enkele kleinverdieners in Europa.


  Dit is een verhaal van een grote ongelijkheid: in kansen en geld gemeten. Maar het vermindert de inkomensongelijkheid wel degelijk als het lukt: miljarden euro's komen nu jaarlijks in Afrika aan, toegezonden door migranten vanuit Europa. Dat inkomen kan de kansen voor achterblijvers dus ook verhogen, net als ontwikkelingshulp doet. 


   Maar dat zo gaat is ook een humanitaire schande. En dat er nog lang niets door zal veranderen maakt het nog erger. Intussen zijn ook 5% van de migranten omgekomen. Gaan we uit van 3 miljoen dan zijn dat er 15.000.
DE VELDSLAG BIJ DE HEKKEN...
De schade die het doet aan de europese reputatie is enorm
: want Afrika begrijpt niet hoe rijke landen dit kunnen laten gebeuren. Het vertoont voor hun pijnlijke parallellen met 
koloniale tijden. Die men in Afrika nog echt niet vergeten is, ook al zijn intussen een half dozijn generaties voorbij.


  Sommigen spreken zelfs in termen van "Widergutmachung", maar anderen verwerpen dat verontwaardigd. Merkel, zag dat verband en greep deze kans aan. Ze gaat daardoor op speciale wijze de europese geschiedenis in. Ook als tegenwicht tegen de nazi-shoa. 


 Het is niet simpel om de afweging te maken. Maar dat Europa hier elke kans op een betere toekomst onder buren zou laten liggen, dat zou een schande zijn. En een grote gemiste kans op betere tijden ná ons. Voor de (klein)kinderen van beide continenten.
Want vergis u niet in het ressentiment, dat het zit diep en heeft een levensduur van vele generaties. Zie de Ierse kwestie, de belgische "taalstrijd" en  de discussies over de slavernij. Zelfs Sinterklaas leed er al onder.


  Zullen mensen nu weer niets leren van hun verleden? Moet alles nog eens worden herhaald? Of gaan we er iets mooiers en menselijks van maken? Daarover dacht en sprak ik tijdens mijn reis met vele. En ik werd er niet veel vrolijker van. Moet het dus nog een keer fout gaan?  Meer dan jammer: want de afrikanen zullen lang bij ons blijven komen en er ook blijven. Ook vele generaties. Want zij zijn de enigen die onze enorme demografische dip, en de uitsterving, kunnen verhelpen! Zij zijn onze verzorgers straks.. 

  Zoals vele gastarbeiders al deden na WO II: veelal uit Z-Europa maar ook uit Marokko en Turkije. Als je dit weet en de huidige nare discussies aanhoort, -gekleurd door populistisch geraas-, dan stemt me dat alles wat somber.. Weer een gemiste kans, denk ik dan en ook een gerede kans op meer oorlog, geweld en dus dood en verderf. Wat haaks staat op onze hoge waarden van menselijkheid en mensenrechten.. Of zijn die nu ook afgeschaft? 






Léon de Marsilho,
              29 september 2017       
               

4 opmerkingen:

  1. Vele arme (boeren-)zoons uit Nederland wilden (de afgelopen 100 jaar) graag emigreren naar Australië of Canada. Zij stelden zich in verbinding met Emigratie-bureaux van die landen. Zij moesten worden goedgekeurd op diverse aspecten. Die landen zagen die goedgekeurde inwijkelingen wel zitten.
    Vervolgens ging men met de boot naar die gastvrije landen en pro-beerde men met hard werken en leren het "te maken" daar .
    Dat was ordelijk, eerlijk en rustig. Als je over de loopplank liep had je alle papieren voor Australië cq Canada al op zak.
    Dat is het nette systeem van : Vragen en niet van : Nemen . Rustig en geduldig in de rij staan hoort daar ook bij; de Engelsen zijn daar kampioen in ! Weg met Chaos en Illegaliteit. Dat is een facet van Cultuur en Beschaving .. Tóch ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor de reactie Anoniem!
      Een krommere vergelijking is nauwelijks denkbaar! Het belangrijkste verschil is dat Australië en Canada smeekten om immigranten om het land te ontwikkelen! En boerenzoons vertrokken niet maar hopen teleurgestelde en boze Nederlanders direct na de gruwelen van WOII!
      En zie hoe een koloniaal land als ook Nederland zich opstelt naareen gekoloniseerd continent dat voor 100% werd "bezeten en uitgemolken" door een dozijn europese landen!
      Ordelijk en rustig? Lees Max Havelaar maar.En dit is bepaald ook geen "facet van cultuur en beschaving" maar er een van dik imperialisme en kolonisatorengedrag.

      Verder verwijs ik naar het chaotische en ruziegedrag binnen de EU nu! Waar landen fors ruziën over "sociale dumping" (de europese variant van onderlinge migratie) en zie de Brexitperikelen waar nu 150.000 Europeanen al voor wegrenden uit het UK dat de rechten inperkt. En is alles over de poolse gastarbeider al vergeten: Wilders richtte ooit een website op voor het aangeven van foute polen! En zie de enorme herrie tussen Visegrad landen (om Polen en Hongarije met zijn openlijk RACISME). Beschaving en cultuur?? Dat gaat ons nog flink opbreken! Brussel neemt al STRAFmaatregelen tegen 4 landen in de EU!.
      Kortom dit angelische beeld klopt van geen kant: de EU is dat absoluut niet.

      En dan dat asielrecht waarop het beschaafde Europa zo trots is en waaraan de HELE EU zich moet houden. Dat eist de VN nu ook van ze natuurlijk.
      Dat houdt in dat je punt 1: Alle immigranten netjes en menselijk opvangt en onderzoekt OF ze recht hebben op asiel! Ruud Lubbers was Hoge Commissaris van Vluchtelingen en draait zich nu onrustig om in zijn bedje! Voor onze deur worden minderjarige afrikanen aan hun lot overgelaten. Ze slapen op matrassen en liggen naast hun poep en plas (er is geen WC en in het station mogen ze niet!). Andere daklozen en moslimverenigingen (want de Koran eist dat net als de Bijbel) voeden hen omdat de staat NIKS doet! Beschaafd en humaan?
      Ik constateer dat mijn blog echt niet goed is gelezen en dit antwoord gaat op bijna niets in. Wat westerse ivoren toren verdediging die echt niet klopt. De werkelijkheid is anders: NIKS beschaafd, niet HUMAAN (Erasmus was Rotterdammer!) en laten we het over christelijk maar helemaal niet hebben. En over "rechten van de mens en verlichting" durf ik niet eens te beginnen nu.
      Het westen verkwanselt zijn hoge waarden, ziet niet dat Afrika buurland is met gem 5% groei (EU 2,5%), de grote afzetmarkt voor eeuwen ook en ook DE oplossing voor het westerse bejaardenhuis zonder jeugd. Waar nu al 30% van de rijksuitgaven naar DE ZORG gaat: meer dan naar Onderwijs en Defensie samen EN dat groeit nog hard..
      Merkel en Duitsland doen dat heel anders: en tegen de AfD wind in. Die weten hoe Japan vergrijsd sterft en voelen het dagelijks ook bij HUN aankomen. Daar zou het ook christelijke Nederland wat meer op moeten letten. Want hun geboortecijfer is GELIJK aan het duitse.
      Sorry anoniem ik acht dit een misplaatst antwoord wat NIETS oplost. De Parijse conferentie van Merkel en Macron met vier afrikanse landen (week geleden!) om een gezamenlijk plan op te stellen tussen Afrika en de EU is jullie ontgaan. Dat wordt nu in hoog tempo EU-politiek. Daar zou je blij over moeten zijn in plaats van een migratie uit 1960 waar iedereen het over EENS was op te voeren in dit probleem.
      Zo zien we het oude westen zijn eigen graf graven en zijn verworvenheden verkwanselen. Darover zou ik me druk maken. En dat staat ook in de blog.
      Gaarne een reactie die treft zeker na deze "aanvulling". Zo komt Europa er nooit uit natuurlijk. Verloren wedstrijd!
      Groet en dank (ook al zijn we het totaal oneens),
      Leon Speetjens


      Verwijderen
  2. * Barbaarse toestanden als in het Centrum van Marseille zijn zéér te betreuren. Gelukkig neem ik die in Nederland niet waar .

    * Natuurlijk moet snel geanaliseerd worden of de Binnenkomer een Vluchteling is (die we tip-top opvangen), of een Gelukzoeker. Die mag meteen na die concusie terug . Die wil gewoon als verstekeling meeliften met de èchte vluchtelingen .

    * Als we Belaarden-verzorgers nodig hebben, dan gaan we die wel werven : in Afrika of elders.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Anoniem,

    hier in Marseille is deze aanslag ook de eerste en Nederland komt aan de beurt zegt de eigen coördinator Terrorisme Nederland regelmatig. In ALLE Eu-landen weten we er bijna van nu: Frankrijk zelfs zeer goed! Overigens hadden we in 4 weken drie gekken die dreigden: ze waren te vroeg losgelaten. Het onderzoek loopt nog. Barbaarse toestanden zat: zie Venezuela, Catalonië, China (hoogste aantal gekilde misdadigers ter wereld, ook per hoofd vd bevolking: Bron Amnesty International) en ze worden er meestal doodgeschoten..

    Het is nogal typerend dat er meteen ook aan vluchtelingen wordt gedacht! Dat is als het Marokkanenverhaal van Wilders. Niet zo best en verre van objectief en de werkelijkheid. Want bij 1,5 miljoen vluchtelingen in de EU zijn er dan wel zeer WEINIG aanslagen toch? Ik moet me hier dus wel enorm onveilig gaan noemen! Noem jij de opvang tip-top? Zie eens het grote verschil tussen Duitsland en Nederland bijvoorbeeld: dan zie je dat het niet klopt. In Nederland zitten vluchtelingen wel 17 jaar met kids in een centrum..
    In Duitsland mag je meteen meedoen en woon je ook NIET in een centrum na checks. Maar ja Duitsland heeft ze ook ZEER nodig! En in Frankrijk (voor onze deur te zien!) is er helemaal GEEN opvang..
    En nog een: de meest terreoroisten in de EU waren IN DE EU GEBOREN EN GETOGEN! Nog nooit een vluchteling erbij aangetroffen! Die stiekeme binnendringers waren er ook uit Syrië, maar ze hadden een europees paspoort! Dat toont welke onzin er wordt verteld! Waarom zijn die duizenden IS-ers uit Europa er gekomen? Fout van de islam natuurlijk!


    Natuurlijk worden er nu duizenden die geen verblijfsrecht bleken te hebben (= geen asielrecht Of omdat ze NOG NIET te pas kwamen!) teruggezonden. Als het land van herkomst niet meewerkt (om Bangladesh) wordt de hulp aan het land gestopt. Dat moet helaas zo , allen ontvangen gaat natuurlijk niet. Bijna alle EU-landen zenden nu vele terug: en steeds meer omdat er steeds meer komen. En dat laatste zal blijven.. Ondanks die geheime deal van Rome (it. regering!) met een passeur in Libië, die geheel uit de hand liep.


    Jazeker: als er bejaardenopvangers nodig zijn dan mogen ze wel komen! En er zijn er binnenkort op vele plekken in de EU-landen immigranten nodig. Dat begon al in de 50er jaren. Ik was er in de industrie in de 60-er zelf getuige van: Marokkanen dus opgehaald door ons bedrijf in Nijmegen.. We waren er zeer blij mee. Net als die groentetelers met die polen omdat er geen ned. ww-er wou werken daar. Dat vergat Wilders ook te zeggen toen..

    Ik snap het: ER IS dus gewoon geen probleem! Alles is al prima opgelost!
    En die door mij conf. van Parijs (Merkel + Macron + afrik. leiders) dat was weer geldverspilling. Ik zag nog zelden zo'n wegkijkpartij in tekst! Maar het bewijs dat het echt niet klopt en niet zo gaat lukken komt snel genoeg.

    Dank voor deze lucide, zeer humane bijdrage! Zo mag ik het zien van joods-christelijk Europa! Een echt voorbeeld.

    Groet en tot een betere keer. Er komen kansen zat!

    Leon Speetjens
    .





    mntEs

    BeantwoordenVerwijderen