Totaal aantal pageviews

maandag 19 juni 2017

MR.TRUMP AND MACRON: THANK YOU SO MUCH!











HEEFT HIJ DE ZIEKTE VAN PICK?


MR. TRUMP EN MR. MACRON:
                          THANK YOU SO MUCH!

Ik dacht eerst aan andere titels. Als: MR. TRUMP, EUROPE THANKS YOU VERY MUCH  of  WANNEER TREKT SUICIDE-DONALD AAN ZIJN BOMVEST?

TRUMP: KLEINZOON VAN IMMIGRANTEN
Na rijp beraad koos ik voor een dubbel bedankje. Want het ging eindelijk, - en mede door toedoen van Trump-, nu  een keer echt goed!

 

Dat Trump een “clowneske” president wisten we sinds de verkiezingsstrijd al. Waarin niets normaal liep en elke grens werd overschreden. Wat hij flikte was van het type: "Dit zag u nog nooit eerder!". 
CLOWN DONALD

Maar, de echte schrik is natuurlijk, dat 50% van de amerikanen hierop zat te wachten! Na die “mooie jaren” met Obama (?). Tr. bleef “op campagne stand” en zet nu onze wereld op de kop. In Frankrijk toont Macron met overmacht  “dat het toch heel anders kan”, want ook hier was de nood hoog. Hij deed het: zonder witter, met een doorwrocht plan en puike, gedisciplineerde equipe en veel jonger moderne mensen.

Beide konden hun omslag enkel maken, omdat de situatie dat vereiste en toeliet. We zagen twee grote ontladingen: na forse frustraties, ontwrichting, wanhoop en diepe tegenstellingen. De energie voor “de revolutie” was er volop: en die voor de tegenbeweging is er nu ook. Al zal Macron er even niet teveel last van hebben met 60% meerderheid. 
SPANNENDE THEORIE!
In de VS verliest Tr. al stevig aan steun: zie 12 steden, enkele staten (Californië voorop) en nogal wat grote bedrijven (zelfs Goldman Sachs: bij klimaatbesluit).



RUILEN KAN OOK!
Erger kon ook nog: er werd geschoten op 5 sportende Repu-congressmen, door een 66-jarige Sanders-aanhanger (die dood is). Daarna riep Tr. op tot ”vaderlands-liefde” en de locale  gouverneur zei: “Er zijn hier teveel wapens”. Wil hij die zoveel wind zaaide nu de grote stormen niet zien?

EFFE 'N DECREETJE PENNEN! 

Voor Macron met nu 60%(!) van de zetels neemt de steun toe. Helaas: het atlantische westen lijkt dood, de wegen van de VS en Europa scheiden en Brexit-May zwalkt zoekend rond. Binnen de EU was de totale omslag in Polen, Hongarije en Tsjechië reden tot juridische stappen uit Brussel, daar accepteert men 0 gevluchte opnemen niet langer..

DAT ZEI HIJ...EN NU?
Historici zien nog geen “echt vergelijkbare periode”, al waren forse omslagen er vaker. Mijn generatie ervoer zoiets niet meer sinds WOII. Toch waren er zat signalen: zie de vele populisten en oproerkraaiers.


ONZE WOESTE BUURMAN
SPANNEND DRIELUIK







Zoals: JM Le Pen (en Marine), Pim Fortuyn, de Tea-party, clown Beppe Grillo (Italië), Farage in het UK en Wilders in Nederland. Vroeg of laat komen die aan de macht (of worden nipt gestopt). Zoals recent: de Kim’s, Berlusconi, Poetin, Erdogan, Duterte en nu Trump. Ze drijven op een extreem geworden achterban; dat is het meest verontrustend. 
 
BOMBER KIM
Zij werden de vlagdragers van woedende, diep gewortelde protest bewegingen, die we lang niet “zagen” (of niet wilden zien). Mondialisering, migrantenstromen, technologische omwentelingen zijn voor alles “ontwrichtend”. En zaken die enkel een elite snapt: die er ook van profiteert.
GESPLETEN LAND EN VOLK
"Common people" snappen hier niks  van, zijn jaloers en worden erg bang. Omdat hun leven wordt verbouwd en ze er buiten worden gehouden. Onze democratieën zijn wel “sociaal qua uitkeringen voor van alles", maar dáárop zijn ze niét ingericht. Dus worden ze er later zelf door gekeeld.

  
Maar: kijk naar Macron en de zijnen, dat maakt elke europeaan toch blij? Trump gaf de EU een ferme optater, nadat agressieve buren als Poetin en Erdogan dat ook deden. Dan is er dat Brexit-ongeluk en die radicale omslag in obstinate oostelijke EU-landen. En helaas: in de EU stotterde de duits-franse motor  hevig en werd Brussel als de grote boosdoener weggezet. Waardoor EU en euro steeds verder in diskrediet kwamen.

Toen kwam, -als een pop-up-, het wonder Macron: nota bene uit de boezem van het vastgelopen PS-nest. Zijn campagne werd indrukwekkend en zijn strategie was feilloos. Zie wat hij na EEN maand teweeg bracht! Frankrijk blijkt dus wél te kunnen herrijzen. De verrassing is enorm en trof vriend en vijand positief; in Frankrijk en wereldwijd. Alle indicatoren tonen nu al een positieve trend(breuk), die Macron ten volle uitbuit. Hij surft soepel op een zelf geproduceerde golf en sommige hielpen daarbij, zonder dat te willen!
HET HAND-IG INCIDENTJE!
Waaronder dus Donald Trump, die dát ook al (zichtbaar) voelde. Toen Macron zijn hand lang bleef vasthouden op de G7-ontmoeting! Komisch beeld-materiaal! 

 
POETIN KWAM GAUW!
Zie ook Poetin, die in Versailles werd ontvangen. Hij werd zelfs verlegen (!), toen Macron hem luchtig, “en publique” de levieten las. Merkel was al eerder 
onder zijn “charm” bezweken. Macron was al in Algerije, in Tunesië en bezocht Marokko: veel ruziënde buren. Naast Libië: dat grote IS-gestuurde immigrantenlek.


IN MODI'S ARMEN
BIJ PRESIDENT VAN TUNESIË
BROEDER TRUDEAU




Modi van India, -klimaatfan net als China-, kwam ook lunchen in Parijs. En, de thuis zwaar aangeslagen Theresa May, kreeg als troost (bij Parijs, voetbalbezoek) te horen: “De EU-deur staat voor het UK nog open”. Macron stapt precies en stoutmoedig in elk vacuüm binnen de EU, had al contact met speerpuntlanden en herstartte ook die lamme brusselse machinerie.    


NAAR HET ZAND VAN MALI
LE CHEF DES ARMEES







Is deze 39-jarige leider tot veel in staat?  Voor het eigen, lastige en zijn afgezakte land? En voor de aangeslagen EU. Kan hij zelfs de relaties en het vertrouwen met/in de VS, China en India herstellen? En dat even vóór de duitse verkiezingen, waar ook Freundin Merkel belooft te scoren, en voor de aanloop van de italiaanse verkiezing 2018? En, -als was het mee-gepland-, begon ook de EU-conjunctuur duidelijk op te krabbelen.  

Ons goede gesternte keert terug, mede dank zij die agressieve wereldleiders. Die elkaar best mogen, maar die ook met vereende krachten en óngewild, de EU opbeuren. Dat geeft elke EU-burger dubbele moed!

LIBIË WACHTEND OP DE OVERSTEEK
HET WATER IN: 5% VERDRINKT NU


Ook al zit Libië vol met 40% meer immigranten (tov 2016), zoekt IS ons vaker thuis op (omdat Mosoel en Raqqa vallen) en ontaarden de verhoudingen in de arabische wereld door hypocrisie en opgelaaide oude religieuze machtsstrijd.

Alle deze problemen, -waarvan die wilde immigratie via Libië de urgentste en de linkste is-, zijn er nog allemaal.. Maar ,
-wie weet-, wordt Donald Tr. lid van "de club van zes recent uit hun ambt gezette collega's. 
TRUMP PICK-LIJDER?
Of blijkt er eerder, dat hij aan de ziekte van Pick lijdt, waarvan experts de symptomen zien. Zo ja, dan gaat hij ook richting Alzheimer en zal een tweede ronde onmogelijk worden..

 


               
               EN NU RONDE 2: 
EINDELIJK de uitslag van de parlementsverkiezingen.

Nadat de verwoeste oude politieke hap, een week lang indringend waarschuwde voor MACRON’s OVERMACHT (!) en voor het ontbreken van een “gezonde oppositie”. Een slimmerik schreef: “de klagers hebben ZELF hun aandeel in die oppositie verkwanseld, door alle kiezers af te schrikken!  Een duidelijkere verwoording van de trieste afgang van alle grote partijen hoorden we nog nooit! Mea culpa, mea maxima culpa..

MAROKKO MET MOHAMED VI
ALGERIJE: ZIEKE BOUTEFLIKA



Macron ging gestaag door en belandde in Marokko: privé-uitnodiging van Mohamed VI. En “werkte even dossier Libië”. Want die oude ruzie Algerije-Marokko zit de aanpak in de regio zwaar in de weg. M. was eerder al bij de buren: Algerije en Tunesië..
Want hij voelt zeer indringend, dat de aanzwellende immi-grantenstroom via Libië (+40% tov 2016!) ook ZIJN majeure probleem en risico is!   


  





De opkomst was historisch laag met 44%, de dag was extreem warm en zonnig.. DE ZETELVERDELING WERD DE VERWACHTE SCHOK:
 
-LREM + MODEM ruim 60%: de absolute meerderheid!
-DE RECHTSE OPPOSITIE (LR) pikte 20% in van de 40% overige zetels. Iets beter dan verwacht.
-LINKS verdeelde de resterende 20%: de PS verdween naar nog geen 10% (was 49%!) en radicaal links (Melenchon) pakte zelfs méér: 11%. Melenchon werd groot genoeg om de "groepsstatus" te bereiken. Wat vele (ook financiële) voor-delen geeft.
-ULTRA-RECHTS FN kreeg iets meer dan 1%! En werd zelfs geen "groep". Marine voor het eerst in het parlement. Na 2 x presidentsverkiezing (tot de laatste ronde) en jarenlang europees afgevaardigde spelen.

De droom van elke politicus werd waar voor Macron: in een klap de absolute meerderheid met 60% én een diep verdeelde oppositie van rechts 20% en links 20%. Alle 6 ministers van Macron haalden hun zetels!
-Grote namen verdwenen: Cambadelis (PS-baas) verloor evenals Belkacem (Onderwijs). Valls (pas nog premier!) won nipt met 100 stemmen, maar de verliezer (Melenchonman!) eist hertelling. Een FN-voorman verloor ook.
-Experts verwachten onenigheid in de LR en het FN: de kans op oppostie-versplintering is reeel!

PM Philippe was blij met de overwinning, maar vermeed (zeer wijs) elke euforie. Hij weet dat zijn publieke draagvlak  geen 60% is. En beseft dat 42% van zijn parlementariërs over zeer weinig ervaring beschikken. Hoe hou je deze jonge groep (50% man + 50% vrouw) op "een lijn"?

Melenchon riep direct op tot maatschappelijke ongehoor-zaamheid en toonde de vakbonden dat hij met hun de straat op wil. Dat zal heel snel beginnen: want.. de vakantie komt er aan.

De grootste krachtproef ever in na-oorlogs Frankrijk (verge-lijkbaar met die van de Gaulle in 1958!) begint. Macron en co zijn voorbereid maar zeer bewust van de enorme uitdaging. 
De basis voor "verandering" bestaat zeker en er is veel hoop en vertrouwen. Die ook internationaal heerst.
Helaas liggen er buiten het land giga-problemen op de loer. Waarvan de aanzwellende immigrantenstroom de gevaar-lijkste lijkt..  

Bon courage Mr. Le President. En dat klinkt nu overal in vele talen.L'heure du vrai depart est arrivé! 
Boven zijn sponde zweven beelden, die hem slaap gaan kosten. Zoals deze: 
DE GROOTSTE UITDAGING: HIJ WEET HET



DE VUURHAARD IN HET MO
ARBITER BIJ GROTE FRICTIES




GEKKE EN LINKE KIM







Gaat hij het Europese koppel op toeren brengen? De enige garantie voor vrede in Europa?

 



 

 

 


Geen enkel gevaar is weg, maar Frankrijk en de EU staan er weer. Onze enige kans om Europa te redden, is groter dan hij in 20 jaar was. Wat verrekt goed nieuws is!
En: als de nederlandse kabinetsbouwers dit tot voorbeeld nemen, is er nog een reden voor wat lekkere slokken..
Maar helaas: in Londen was het weer raak met een "auto-aanval" op moslims die uit hun moskee kwamen...

 




 

Leon de Marseille, 19 juni 2017 








 

VERTREKT DONALD NAAR DE SAOUDIS?
    

INFOBLOKKEN BIJ DE BLOG

INHOUD:

-BRUSSEL EN CO DANKEN TRUMP.

-MULTINATIONALS KIEZEN VOOR DUURZAAM

-DE GOK VAN TRUMP?

-DE POST-WESTERSE WERELD KOMT

-CHINA WORDT DE GROENE LEIDER

-SMILE: TRUMPGATE KOMT ER AAN!

-DE SYRISCHE OORLOG IS EEN LABORATORIUM

-HOE TRUMP VERANDERT

-DE KRACHTIGE ANTI-TRUMPBEWEGING

BRUSSEL EN CO DANKEN TRUMP.
Europa krijgt door Trump een historische kans ook door dat weglopen uit het klimaatverdrag.  Ook dat onduidelijk doen over art. 5 van het Nato-verdrag moet je zo zien want het bewijst eigenlijk dat de VS onder Trump de EU steeds meer als concurrent zien. Trump zei zelfs dat dat Parijse verdrag beoogde de ww in de VS op te jagen..  En Merkel was de eerste die het zag en die riep: Europa moet zijn eigen boontjes meer gaan doppen. Wat Macron nu bevestigt, maar hij is voorzichtiger en drukt (nieuwkomer) ook nog op “samenwerking”. uk

Duitsland is voor Trump een bedreiging en dat laat Trump zeer merken, ze zijn industrieel gewoon beter dan de VS (buiten de electronisch-numerieke industrie, Silicon Valley). UK draaide Europa de rug toe: Brexit en Trump applaudiseerde. En zie nu de uitslag van de May-gok: ze verloor haar absolute meerderheid! Bleef wel de grootste maar moet nu shoppen in een coaltie… En de grootste partij na Labour is de schotse SNP (tegen Brexit)! En ook Poetin die de VS manipuleert tegen Europa ziet wat er nu gebeurt: Europa verzet zich steeds feller. En Macron loopt met een “echte minister van Financien in Brussel” stevig voorop in een verdergaande econom-financiële integratie. En zie nu ook dat Defensie-duo van twee europese vrouwelijke ministers: van der Leyen en  Sylvie Goulard.. Op het moment dat Europa ook zijn eigen defensie moet gaan oppakken. Dat is nieuwe hoop..

Ook de Economist spreekt over de VS als nieuwe eenzame.. En wijst er op dat de VS nu arme landen laat zitten met hun klimaatproblemen. Want Parijs dat was ook 62 miljard van de VS voor de armen. Maar de productie van groene energie is steeds goedkoper dus gas en kolen worden duurder.  Zelfs Peking DE kolenboer plant nu  150 Megawatt aan zonne-energie in 2020.  En ook India doet fors mee. De slechteriken in deze: Rusland en de saoudi’s (olieboeren) worden ook nog door Trump geholpen. Wat China oproept tot nauwere samenwerking met Europa..  En idem India: Modi was al in Parijs bij Macron. In september komen Canada, China en de EU samen om over de Parijse akkoorden te praten. Ook om dat grote gat dat de VS achterlaat te dichten: ook de financiering van de GIEC- een VN-organisatie. Dus dat uitstappen dat Bannon klaar kreeg door Trump om te praten ondanks zijn tegenadvies van Ivanka Trump, gaat zwaar tegen de VS werken. Hij die breekt krijgt het daarna extra-moeilijk..

 

MULTINATIONALS KIEZEN VOOR DUURZAAM
Goldmann Sachs, Microsoft, Tesla, Facebook etc.  zijn alle tegen die klimaatpolitiek van Trump.  Niet vanwege hun menslievendheid hoor.. Nee enkele graden warmer betekent meer rampen en dus ook meer verzekeringen en meer klanten en premies. Dat schat men op 250 miljoen contracten EXTRA.  In hun projecten plannen ze ook de cCO2-prijs mee. In drie jaar schiepen groene bedrijven in de VS 777.000 banen volgens Renewable Energy Agency (Irena).  En die bedrijven willen deze business echt niet “overlaten aan andere landen”.  Denk ook aan die cleantech en smartgrid projecten. 25 van hen schreven aan Trump een open brief en legden uit dat zij EN DE VS schade zouden ondervinden van zijn opzegging COP21.  Maar Trump trok er zich niks van aan. Op 31 mei 2017 stelde de Exxonaandeelhouders vergadering dat het bedrijf moest rapporteren over zijn groene inspanningen en opbrengsten. Stemmen voor: 62%!

DE GOK VAN TRUMP?
Dat opzeggen van het klimaatverdrag zou hard op de VS kunnen terugslaan. Zie de eerste reacties daarop in de hele wereld. Maar elk continent denkt over geopolitiek anders. Europa op de kruising van continenten heeft grote belangen die andere niet hebben of zien.  Frankrijk heeft groot belang bij groene energie (ook als opvolgers van kernenergie?) net als China en India, waar de megasteden verstikken. Want dat is punt één een intern politiek belang: chinezen en indiërs eisen dat ook van hun regeringen. Afrika is arm en vooral een slachtoffer van klimaatveranderingen. Daar was dat hulpfonds van 100 miljard (als start) COP21 voor bedoeld.  Rusland en de saoudis zijn nog weinig geïnteresseerd en zien dat verdrag vooralsnog als een leuk geopolitiek speeltje. Vandaar dat Poetin Trump bijviel met het heronderhandelen van dat verdrag. Dat ook diverse EU-landen al noemden overigens..

Maar pas op dat VS van nu is ernstig intern verdeeld. De groten van Silicon Valley, grote banken en grote olieboeren (Exxon) zijn tegen Trump’s aanpak. En al 12 grote steden in de VS zijn tegen Trump en de gouverneur van Californië was in China om samenwerking op te zetten! En dan is er ook nog dat gedoe met de Nato waarvan Trump niet wil zeggen of hij art. 5 nog ziet zitten (hulp aan een aangevallen Nato-lid zoals.. Turkije). Trump verkoopt veel wapens, laat vervuiling voor wat het is en heeft over arme landen geen zorgen. En weet niet (?) dat je volgens COP21 contract pas KAN uitstappen twee jaar ná de wens daartoe te hebben geuit? Of wel en zit hij gewoon wat te rommelen en gokken.

DE POST-WESTERSE WERELD KOMT
Van einde 16e eeuw tot begin 21e domineert het westen en geeft de toon en exporteert zijn waarden en modellen. Europa koloniseerde 70% van de wereldbevolking in 1900. Toen namen de VS het voortouw en pushten de wereld met hun democratie-idee, zeker na de twee wereldoorlogen van de 20e eeuw. In 2010 breekt er iets in die hegemonie en start de “ont-westerring van de wereld” door ferme krachten.

Het zuiden komt op: China, India, Brazilië en dat leidt tot verdere fragmentatie van handel en geldstromen door nieuwe regionale polen, zie Pacific Azië rond de Chinese Zee. Intussen zijn er al democratures naast democratieën. Sterke mannen, nationalisme, religieus fanatisme, manipulatie van de publieke opinie en sterke controle van de economie, de maatschappij en de media. Zij zetten een centrale kracht in als legitiem principe, onderhouden intern”en extern een soort van “(burger)oorlogklimaat”. En wijzen “het westen”aan als grote vijand..

De verdamping van de macht gaat samen met verspreiding van geweld via vele conflicten waarin een mix van religie, etnische factoren, imperiale en inter-natie wrijvingen speelt. Grote risico’s ontstaan van ander soort en intensiteit..

Maar de grootste verandering komt nu intern in de VS die het einde van het VS-leiderschap inleidt.  Trump versnelt dat enorm en we zien de VS overal uitstappen en hun grote bemoeienis en hun methoden verlaten. En hun politieke en morele principes vernietigen. De basis van hun macht versmelt..

De G7 toonde de protectionistische ommekeer de ontkenning van de vrijhandel en China kreeg het speelveld alleen om zijn economisch model te pushen. Met zijn nieuwe zijderoute-idee. De destabilisatie van a;llianties (zie Nato) begon ook: Trump zei niets over art % van het verdrag en dat werkte zeer ondermijnend.  Zie de aanvallen op Europa: de Brexit en het loshalen van de transatlantische banden. Het afstappen van het multilaterale: zie uitstap VS uit akkord van Parijs. Waardoor de risico ’s toenemen en de beheersing ervan zeer moeilijk wordt. Binnen de open wereld valt het westen nu uiteen.

Trump sloopt ook de grote instituties die we schiepen na WO I en II. Hij ontzegt ze zijn bijdragen en hun pogingen om de wereld wat te beheersen. Hij zet dus het “werk voort” dat Bush in 2008 begon met zijn linke subprimes.

De multipolaire wereld van de 21e eeuw is ook het eine dan de westerse hegemonie. En de populisten doen de rest van binnenuit. Er komt vooralsnog het strategische carré: VS, China, Rusland en Europa.

De VS hebben veruit nog alle middelen maar maken die krachteloos omdat ze het vertrouwen in hun kapot maakten door hun “terug trekking”.  Rusland en Turkije hebben nu ondanks hun zeer fragiele kracht en economie,  de handen vrij om Europa en het Midden-Oosten aan te pakken.

Europa moet hier nu een antwoord op vinden en dat zonder die machtige VS. Dat is wat Merkel en ook Macron goed snappen: We kunnen niet meer veel rekenen op die andere maar moeten het zelf gaan doen en daar partners bij zoeken.

Europa moet dit dus vooral ook als een nieuwe kans zien en zijn eenheid en dynamiek weer hervinden. Om ons model te kunnen behouden. We moeten beseffen dat onze vrijheid en welvaart niet meer vanzelfsprekend zijn en opnieuw de mouwen opstropen want anders verdwijnen ze.

Dus is de hamvraag: kan dit Europa dat en wil het dat nog wel, in meerderheid? Want als dat niet lukt dan geeft het begin van de 20e eeuw ons het antwoord voor morgen..

CHINA WORDT DE GROENE LEIDER
Trump kijkt korte termijn (= beurs) en kraakt alles van Obama. Dat is zijn politiek en hij bemoeit zich weinig met het MO, Afrika, Latijns Amerika en met de Chinese Zee.

Venezuela en Brazilië zijn buiten zijn zicht.. net zoals Europa. Rusland en de Golf dat interesseert hem: wapen industrie en oli/gasindustrie daar moet hij korte termijn spelen op de beurs. Hij is niet Nasdaq..
China interesseert zich des te meer voor al deze “gaten” en die uitstap uit COP21 gaf hun superkansen. Hun zonne-energie investeringen thuis en in Afrika zijn gigantisch. China ziet in dat het zijn steden moet redden met hun te vervuilde lucht.
En zie die superinvesteringen in  One belt, One Road (nieuwe Zijderoute). En China kijkt ook goed naar Pakistan wat India verontrust dat zich omcirkelt voelt. Modi kwam ook al naar Parijs..

We zien de EU praten met China over TTIP nu en de EU hoopt dat Trump niet teveel de relatie UK-EU verstiert. VS en China beperkt zich vooral tot het probleem N-Korea, waar China iets aan deed.  In het MO doet de VS met Rusland zijn zaken en is verder niet echt geïnteresseerd, behalve in Israël. Maar dat heeft met Jared Kushner van doen die met Nethanyahu bevriend is. De amerikaanse ondernemers (met name ecolo-industrie,  high-tech en ook banken) zien we massaal reageren tegen Tr. Korte termijn politiek.

De EU en China praten intensief samen over de “aftocht van de VS”. China heeft ook een nogal gespannen historische verhouding met buurman Rusland (oorlogen 1900 en 1929 en later sovjets 1950). Sommige denken ook aan een eventueel herleven van de oude lijn “wit tegen geel”: de VS + Rusland contra China?

De VS zijn af van hun betrokkenheid met het MO vanwege de olie/gas en enkel nog oplettend over de Rode Zee die dikke handelsroute (Jemen en Djibouti). De VS maakte van Z-Korea, Japan, Taiwan en Singapoer grote exporteurs naar de VS. En zie dat TPP van Obama dat Tr. kilde. India en Vietnam willen vooralsnog niet graag kiezen tussen VS en China.

China doet niet teveel naar N-Korea maar ziet met afkeer dat Z-Korea de VS toestaat om Thaad-afweerraketten te plaatsen. Tegen N-Korea of ook tegen China? China wil ook geen massa-immigratie uit een instabiel N-Korea en Z-Korea wil ook geen hereniging. Te duur en de nieuwe premier in Seoul wil vooral praten. De historische spanningen Japan-Z-Korea (oorlogen, bezetting 1910-1945) moeten ook niet onderschat worden daar. China waakt over een herbewapenend Japan met nucleaire aspiraties en doet dat ook via zijn spel naar de VS. Het is in Azië ook zeer complex.

De 20e eeuw was die van de VS en de 21e wordt die van Azië. De groeiende afstand VS-Europa geven Azië alle kansen. Azie hervindt snel de oude machtige positie van voor de westerse dominantie van de 18e eeuw.

Ook China had zijn glorieuze en chaotische momenten en dat kan opnieuw. Nu zou een chaos in China de wereld wel heel erg slecht te pas komen. Deze nieuwe chinese revolutie staat hoog in de belangstelling nu. En let op: Europa kan ervan profiteren… Of moet je zeggen Europa moet zich op China richten om de eigen verzwakking te compenseren én tegenwicht te vinden tegen diet weglopende VS.

(Zie ook boek: L’Histoire du monde se fait en Asie. Pierre Grosser, Sc. PO Parijs). 

SMILE: TRUMPGATE KOMT ER AAN!
Obamacare toonde zijn zwakte en toek kwam de mislukkende Travel Ban er bij. En zie die stoere FBI die uitvoerig onderzoekt wat de russen te maken hadden met de trumpisten voor T. aantrad. Dus zagen we hem een uitweg forceren.. hij zette Steve Bannon aan de kant en volgde de schoonzoon en generaal Master (raadsman  nationale veiligheid nu).  En daarom vlogen de kruisraketten naar dat syrische vliegveld.. Want die foto’s van vernielde kids waren de aanleiding voor een switch en het moment om een “powerfull president” te showen!  En de aandacht af te leiden van die dreigende FBI die russische manoeuvres in kaart brengen ook die tegen de democraten. Guccifer 20  kreeg vertrouwelijke documenten te pakken in de democratische computers waaronder mails van Clinton. Die even later Trump plezierden via Wiki-Leaks. En de FBI weet nu dat de indringers de GRU van Poetin was (militaire KGB) en zoekt de namen van Trumpers die met russen contacten hadden in die dagen. Dit lijkt veel linker te worden dan Nixon’s Watergate wat eigenlijk witte boorden criminaliteit was. Wat rond T. gebeurde is een aanval op de democratie en de veiligheid van de VS zelf. Dat betreft iedereen: repu’s en demo’s en daar kan T. weinig tegen doen. Trumpgate is dodelijk..

FBI zoekt met 20 experts nu  en er komt nog een speciale unit bij die naast FBI-chef Comey zit. Die wordt ook gesteund vanuit de CIA en de NSA. En ok door de britse Secret Service. De eerste stap is de contraspionage tegen de russen: daar ziet men de uitgroeiende invloed van Poetin op de amerikaanse verkiezingen. Met “desinformatie en hacking”. De tweede lijn is wat is de verbinding tussen  de campagne van Trump en de russen? Want enkele Trump-helpers (zakenmensen zoals Paul Manafort), ook  Cater Page (ex-diplomatiek raadsman) en JD Gordon (ex-politiek adviseur) blijken zeer verdacht. Ook de rol van Jeff Sessions die ambassadeur Serguei Kislyuak ontmoette (hij is proc. Generaal!) lijkt pikant. Ook omdat die zelf toezicht houdt op de FBI! Hij ontkende de twee ontmoetingen die al bewezen zijn..  En zie dan Generaal Flynn die ontslag moest nemen als veiligheidsadviseur: de russische contacten van deze 3-sterren generaal waren een ware schok. Steeds weer nieuwe feiten en Jared Kushner volgde: die had contacten met de russische bankier Serguei Gorkov van de Vnesheconombank. Deze stond op de boycotlijst voor de Kriminlijving!  De Washington Post ontdekte begin april  een geheime bijeenkomst op de Seychellen uit januari 2017 waar mensen rond Trump (zoals Erik Price van private militaire organisatie Blackwater ook broer van Betsy Devos, Onderwijs) samen kwamen met “mensen rond Poetin”..  Dat is een echte zegt Ali Soufan (ex-agent FBI) en ook een ex-offiecier van CIA (die Express sprak) beweert dat de russische diensten “Trump in hun macht hebben”. Trump was altijd zeer voorzichtig met de persoon Poetin.. En Joaquin Castro democraat en lid van de Inlichtingen-commissie zegt: “Er zullen mensen in beschuldiging worden gesteld en ze zullen in het gevang komen”!

Eerst maar tonen dat “mensen uit T.’s campagne deelnamen aan een complot georganiseerd door een ander land”. Daarna moet blijken of T. zelf er bij was betrokken, wat moeilijker is, zegt federaal procureur Edwin H.Stier. Want de topper is altijd “geïsoleerd”  en beschermd door “lagere”. Maar als blijkt dat Trump businessrelaties met russen had die ook met Kremlin en Poetin van doen hadden, en er ook geld aan te pas kwam voor zijn campagne, dan is het echt raak.

T. wordt nu nerveus hierdoor en ook van die schijnwerpers op dit onderwerp.  Hij wil nu ook wel N-Korea stil krijgen als het moet “alleen zonder China”. En dat na die kruisraketten op Surië waar hij zo afstandelijk rond acteerde…  T. trekt rookgordijnen op zeker als hij nog spreekt over wat Obama zou hebben gedaan: hem afluisteren zoals in tijden van Watergate! Mechant figuur twitterde hij..  Maar FBI ontkent in alle toonaarden ook Comey die tot cetrale schaakspeler werd. Hij opende ook dat E-mail onderzoek tegen clinton en daarmee toonde hij zijn onafhankelijk al veel eerder. Handig. Zijn “baas en toezichthouder Jeff Sessions” heeft hij ook al “afgeschud”. Eli Lake van Bloomberg is zeer geamuseerd en wijst naar Edgar Hoover, FBI-baas in 1962.  John en Robert Kennedy wilden van hem af en Edgar moest in het Oval Office komen. Hij toonde Kennedy een lijst van zijn sexuele uitspattingen  en de zaak was over..  Tot hij in 1972 stierf geen vuiltje meer aan de lucht. En een maand na zijn dood was het volop “Watergate-time”!!  

Los van dit pikante aspect wat T. de kop kan kosten kun je ook vragen: hoe om te gaan met T. als president voor 5 jaar?

Zie daarvoor ook het boek:  “Merci d’etre en retard” van Thomas Friedman (NY Times)  wat ook over Trump en Le Pen gaat. Uit een interview met met hem door L ’Express het volgende…

Hij wijst op het feit dat vroeger een blanke amerikaan weinig hoefde te vrezen wat werk en welvaart betreft.  Dat is nu met die machtige high-tech over iedereen kan snel “hoog stijgen nu”. Daarbij kwamen die fabriekssluitingen door vertrek naar goedkope landen, wat nog wat werd gedempt eerst door meer werkende vrouwen. En toen kwam nog de subprime-crisis. Toen bleek hoe moeilijk het ook was geworden voor de blanke middenstander.. Dat is de basis van het Trump-succes, zegt hij. En toen kwam ook nog China in de WHO.. en de middengroepenmalaise was compleet. De smeerolie van het Trumpisme was er.. Obama hield de omslag nog even op… Elders ging het al eerder los: zie Brexit en Le Pen.. Dat er ook miljoen uit de diepe armoede wegkwamen interesseerde weinige buiten China en India c.s. . En toen zagen we die nieuwe top rijken met hun topjobs en spersalarissen. Die zich weinig aantrokken van de problemen : beneden in de pyramide”.

Dan is er nog de culturele factor die je die van “het politieke correcte” kunt noemen. Want deze gewoonte was voor vele echte een ergernis geworden. En tot grote vernedering en ook dat pakte Trump op.

De mondialisering heeft zijn zonnige en zijn schaduwkant. Zijn autoritaire en democratische trekken ook.

De scheiding tussen Web-people (de aangeslotenen) en de Wall-people (de ommuurden) voltrok zich. De eerst zochten het mondiale en de tweede groep zocht zocht protectie. Fuck it don’t fix it, zeggen de Trumpisten. Verander alles met gweld en zonder medelijden. Men denkt dat als je al het foute oude kapotslaat het metten beter gaat..  De simplificatie a la Twitter: 140 tekens is zat.

Pas op met Trump die heeft geen ruggegraat en past zich razendsnel aan. Er zijn enkele scenarios voor “morgen: .

1.T. gaat hercentreren: past zich aan of 2.T. gaat gewoon door. Dat wordt het keihard. Let wel hij heeft gelijk met China en we kunnen niet alle miserabelen thuis opvangen!  En de islam is een groot gevaar voor ons pluralisme. Dat zijn drie echte realiteiten! Obama deed dat niet echt zien en dat was de fout van vele.  Dus moeten we met tT. Even zeer voorzichtig zijn. En we moeten T. niet frontaal aanpakken maar zacht drukken..  Want bij geweld antwoord hij met tegengeweld: zijn sterke kant. Dat is vooralsnog te volgen lijn..(Mede naar L’Express  april 2017)  

DE SYRISCHE OORLOG IS EEN LABORATORIUM
Want zie zijn aard: burgeroorlog, religieuze oorlog, tussen staten ook en internationaal. En, ook qua extremiteiten: alles gebeurt er en de fracties zijn te zwak om te winnen en te sterk om te verliezen.
Het werd de grote strijd tussen soennieten en sjiieten, en ook het vechtterrein tussen staten (Iran-Saoudi-Arabié/Erdogan en Rusland contra VS). 

Obama liep er stuk op en nu wordt Trump er mee geconfronteerd. Hij was eerst zeer afstandelijk maar bij dat gasgebruik schoot hij uit zijn slof.  Ook zonder VN-toestemming en zonder Rusland te hebben gesproken. Tot zover is de VS interventie beperkt en vertraagt hoogstens wat. Maar strategisch gezien gebeurde er iets sterks. De VS toont dat men er niet om heen kan, dat Assad op hen moet letten en dat geldt ook voor Iran en Rusland. De idylle Trump-poetin lijkt ook beschadigd en wat N-Korea aangaat en buurman China is het ook een teken. Zeker nu er een vlootdeel opstoomt…

Trump keerde 180 graden ten opzichte van zijn startlijn. De VS werd weer intervenionist en strijder voor waarden en mer dus dan “belangenbeheerder”. En T. brak met de Bannonlijn en volgt nu McMasters. T. blijkt een grote contradictie ook in internationale regels zeker als hij nu roept: Die oorlog moet stoppen”.  Dat kan tot dialoog met Moskou leiden ook over Assad, tot andere aanpak van IS ook en ook tot een andere rol van China. Zeker over de Pacific met zijn spanningen.  Gaat T. nu heen en weer tussen isolationisme en interventionisme? Voor buiten en voor binnen? T. keert zijn beloften ook de rug toe en verzwakt zijn positie ten opzichte van de instituties. En ziet ook weer “alles in die verouderde Nato”?  Krijgen we nu een reeks van democraturen die dat ook naar believen gaan doen? 

HOE TRUMP VERANDERT
Trump wordt ook systeemafhankelijker maar niet als hij het verschil met Obama kan benadrukken. Hij verraste China op bezoek compleet met zijn raketten op Syrië. America first was hij vergeten toen hij Obama kon verbeteren.  Ook zijn afstand tot de Nato lijkt over al kreeg hij ze wel aan het betalen. Maar mogelijk deed Poetin daar meer aan..

Hij improviseert gevaarlijk vaak en leest zelden de diplomatieke rapporten. En maakt veel stomme vergissingen.  Vele diplomatieke functies bleven leeg. De premier van Australié, Merkel (die voor de fotografen geen hand kreeg!) en de mexicaanse minister weten hoe hij lak heeft aan het protocol. Maar langzaam wordt hij in het systeem getrokken. Zeker ook door schoonzoon Jared en zijn dochter. Die vele zaken zelf doen op een heel andere wijze. Na bezoek van Xi moest T. zijn “erkenning van Formosa” terugnemen en moest ook hij “het unieke China” accepteren. En ook Potin merkte hoe hij afstand nam en ook Bannon aan de kant schoof. De familie corrigeert T. vaak en lost ook wat fouten op buiten het zicht van de pers. Jared ontvangt ambasadeurs, ging naar Irak en heeft zijn contacten met Mexico en China. Een soort van tweede Secretary of State naast Tillerson.

Zijn vijandigheid naar Merkel nam af, en de EU steeg in zijn achting net als de Nato. Maar dan weer zei hij: N-Korea dat lossen we dan maar zonder China op.. Maar hij deed niet meer dan schepen zenden. Dat zal McMasters hem hebben ingefluisterd om niet voor aap te gaan na zijn te grote woorden. Kortom het systeem grijpt ook hem vast en zijn familie dempt zijn gedrag. En er verschenen mensen als McMasters en Tillerson kwam te voorschijn. Die in Moskou veel last kreeg maar wel bereikte dat de deur niet dicht ging. Dus Trump vond zijn buffers nu ook en dat is goed nieuws.

DE KRACHTIGE ANTI-TRUMP BEWEGING
Hawai begon met de tweede afwijzing van de Trump-anti immigratiewet. En Minnesota, Oregon, New York, en Massachusetts volgden. Ook de wetgevers van Californië, Nevada en New Mexico begonnen met voorbereiden van wetten die hun staat tot “sanctuary state” verklaren.  Er zijn al 300 steden en county’s die daaraan bezig zijn.  Zoals Phoenix met zijn 250.000 immigranten die expulsie wacht. Trump tekende een decreet om deze rebellen de subsidies af te pakken..  En dat kan bij sommige wel 2 miljard aan inkomen gaan schelen.  New York ziet 9% van het budget (7,2 miljard!) in gevaar komen.  Huisvesting, gezondheid, jeugdwerk en opleiding, etc. ..  Maar Big Apple is niet bang: Bill de Blasio dreigde zelfs zijn bevolkingsadministratie te vernietigen! Waarin”ook “illegalen” staan opgenomen. En hij dreigt bedrijven die meewerken aan de Muur van Trump te boycotten..

Dit gebeurde eerder in de dagen van Reagan 1980 toen deze de immigranten uit centraal-Amerika stopte. Waar duizenden vertrokken vanwege burgeroorlogen daar. Zo’n 30 staten weigerden mee te werken. Ook Texas deed dat tegen Obama ooit.. Maar zo breed als het nu gebeurd was er niet eerder. En het verzet lijkt taai.

Jerry Brown van Californië nam een adviseur in dienst (Eric Holder. Minister justitie Obama!) om “na te gaan hoe de staat zich tegen  federale wetten die de bevolking schaden kan verzetten”.  Trump dreigde meteen: deze staat ontvangt veel geld en hij wees dreigend nar Xavier Berra de mini. Van Justitie daar.  Maar deze is van mexicaanse kom-af.. En liet dat weten.

De strijd wordt vinniger en ook juridisch aangezet nu. Sinds 1960 heeft Californië vele privileges met name wat milieu betreft. Obama nam sommige over voor de hele VS.. Ook in de staatsparlementen beweegt het nu: de gouverneur van Noord-Carolina (democraat) vecht de anti-genderwetten van Trump aan.  Montana en New Mexico rebelleren tegen geplande grondoverdrachten aan de federatie. Het is een tricky game en erg ongewoon. Maar ja Trump won met minder dan 50% als je proportioneel telt..  En in een federatie is de centrale altijd in het gevaar van vele tegen één. In de VS 1 tegen 54..   

En nu zien we ook anti-trumpisme ontstaan in Europa en elders. Maar ook veel pro’s met name bij de EU-bashers als Poetin, Erdogan en Assad..  

Leon de Marseille 19 uni 2017

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten