Totaal aantal pageviews

vrijdag 22 april 2016

VLUCHTELINGEN ZIJN ONZE REDDING.



             OVER VLUCHTEN  EN ONT-VLUCHTEN.. 
 
STOP IN MACEDONIË: ZE ZIJN NIET TE STOPPEN....


ZIJ WERD HUN HELDIN EN WAT DENKEN WIJ?


Zij werden vaak “gestopt” bij hun vlucht, maar wij zullen hun niet kunnen “ont”-vluchten.  
GOED VOOR TWEE JEUDTRAUMA`S?
Ook al willen vele van ons dat. Niet omdat we arme asiel- zoekers niet willen helpen, maar vooral, omdat we de economische vluchtelingen afwijzen. Die pikken ons geld en banen in en zij kwamen niet vanwege levensgevaar..  Onze generatie weet weinig van de enorme vluchtelingenstromen
 tijdens het leven van onze (groot)-ouders. In WO I ontvingen we zelfs 1 miljoen belgen: toen 7% van onze  bevolking.
IN DE GRIEKSE MODDER....

Vluchtelingen zitten halfweg vast nadat de turken en de grieken hun door lieten. En nu7 wachten er 500.000 in Libië. 
Turkije gaf al 3 miljoen van hen “onderdak”, ook Libanon en Jordanië hebben er veel. 
Welke ouder wil niet zijn familie redden? Wie wil dood en ongeluk
 lijdzaam afwachten?   
De landen op de Balkanroute, bouwden hekken aan hun grenzen: ”hun deuren gingen potdicht”.
KAMPEREN IN LIBANON
Omdat de EU-landen niet wisten hoe ze de stroom aan de “bron” konden stoppen. En omdat vrede in Syrië, -waar 25 fracties vechten tegen Assad-, en onderling-, ook niet kwam.

Het is ongelofelijk dat we dit niet  zagen aankomen. Europa is het het enige vredige toevluchtsoord voor die roerige omgeving. We waren het ooit voor hugenoten, russen, belgen,  hongaren en recenter ook joegoslaven.   
 
Bush maakte chaos: hij bezette (preventief) Irak. Vanwege “weapons of massdestruction” en met onze "politieke instemming". Want men ging democratie brengen. Tien jaar later  woedt nog een bloedige burgeroorlog. Die atlantische vrienden hadden geen idee waaròm Chirac c.s. hun bezwoeren Irak niet binnen te vallen. Nu, miljoenen doden later, snappen we het.   
BEROEMD TRIO WERD BERUCHT..
Het soennitische leger (van Saddam) werd opgeheven:  de sjiieten namen over. Deze boze soennies pakten “hun VS-wapentuig” en schiepen zo IS. Hun kalifaat, met al zijn symbo-liek, werd een groot succes. 
Ze houden van symboliek,
zelfs bij de hoteloverval in Ivoorkust. Dat was een frans koloniaal gebouw.. Het kalifaat trekt tienduizenden fanate moslims uit 55 landen, ook uit de EU. "Onze moslimjeugd zonder perspectief, "vlucht" naar hùn beloofde land. Dat sluw inspeelt op die quasi-religieuze sentimenten van
geradicaliseerde europese jongeren.  

Syrië en Irak ontvlamden, Assad vocht terug en Poetin hielp hem. P. wil zijn militaire bases, -uit de Sovjettijd-, behouden. En invloed  herwinnen na de toegebrachte vernederingen. Dat lukt buiten-gewoon goed en Poetin reanimeert de Russische historie.   
HET KALIFAAT IN WORDING ALS VROEGER..
Twee dozijn landen zijn er betrokken, waarvan 2/3  militair. Ca 25 fracties uit het etnisch-religieus versplinterde MO  vechten er. Tegen elkaar... en  tegen Assad. Die door  veel  iraans-sjiietische frac-ties wordt geholpen.

Achter deze wirwar zit een eeuwenoud religieus conflict: soennie`s contra sjiieten. En de christelijk-soennitische coalitie van 20 landen bombardeert..
 vooral de soennie`s van IS.
DE SJIIETEN IN SYRIË + POETIN
Miljoenen syriers vluchten en twee miljoen gingen naar het veilige Europa. Geholpen door een vluchtmaffia: een miljarden-business. Met behulp van internet, met mooie beloften en zonder scrupules, verleidt men de ongelukkigen. Syriërs en eritreers, -erkende asielzoekers-, met in hun kielzog duizenden die een ook beter leven willen. Bij ons. 
DUUR  BETAALD: REISDEN ZE VANUIT TURKIJE
Noord- en west-Afrikanen, afghanen, pakistani en mensen uit Bangladesh. Maar ook Oost-Europeanen kwamen mee. Hele regio`s zijn in beweging richting “veilig paradijs Europa”. Dat kon ook niet uitblijven, door die grote verschillen. En door 
achterblijvende landen, waar corrupte dictatoren (die Europa goed kende/kent), de vooruitgang remden.  

Toen Merkel en andere, -ook geschrokken en verrast-, er een paar miljoen, onderdak gaven, ontstond er paniek in de EU. Vooral langs de Balkanroute. De EU-Raad zag geen gezamenlijke  oplossing, dus sloten Balkan-landen hun grenzen met hekken en prikkeldraad. De  vluchtende zitten nu na Turkije, vast  bij de grieken. Dat, door andere EU-kwesties, ook weinig deed. 
Nog steeds zien we vechtpartijen tussen de politie en tienduizenden in hun tentjes in de koude modder bij Macedonië. Griekenland werd een groot  vluchtelingenkamp: à la Libanon en Jordanië. We zien beelden, als die van 50 jaar geleden: bij de vluchtende palestijnen..
WACHTEN IN ATHENE...
De grieken zijn “langzaam” en konden beloftes en controles niet waarmaken. En de turken lieten die bootjes door.  Hollande  sprak over : 
chanteren van de EU. Het toont de foute gevoelens tussen buren, die elkaar nu meer dan ooit nodig hebben...
Nu weigeren de vastgelopen vluchtelingen hun tentenkampen te ruilen voor griekse kampementen ver weg van de Balkanroute. 

OM HET HEK HEEN DOOR WILD WATER
VADER EN KINDJE NAAR DE VRIJHEID?




Ze trokken ook met duizenden om het macedonische hek hee of door een wilde grensrivier. Men verdronk liever dan te worden terug gezonden. De macedonische politie arresteerde hen en zette ze terug. Dit toont dat die hekken niks waard zijn.
De drang naar door- en overleven elders, is bij de vluchtende,
 enorm sterk. Immers: men heeft al alles verloren. En de inzet van forse middelen leidde tot bloedvergieten. Desondanks 
horen we sommige politici roepen: "Alles gewoon op slot doen".
 
De omvang en het ware gezicht zien we nu: in alle scherpte. De stresstest van onze humanitaire waarden is er. En een gevaarlijke escalatie staat voor de deur...     
DUIZENDEN FANS VAN VEILIG EUROPA..
Merkel, dè uitdrager van “het humanitaire”, kreeg (bij deel-verkie-zingen) een afstraffing.  Van angstige kiezers, opgeklopt door politieke hard-liners.  De duitse afstraffing via de stem-bus herinnert aan wat de linkse Schröder gebeurde: na zijn Hartz IV operatie. Die Duitsland voor massa-werkeloosheid behoedde. M. loopt hetzelfde risico, maar kan later
degene zijn, die het grotere gelijk had. M. raakte ook de steun van Parijs kwijt. Een veeg teken voor wat volgen ging in de EU.   
Berlijn organiseerde snelle integratie-acties en overheden en bedrijfsleven werken intensief samen. Aan taalcursussen, banen en leerlingplaatsen. MO-vluchtelingen blijken redelijk opgeleid te zijn; 15% heeft hogere diploma`s. En duitse oudjes in de bedrijven willen met pensioen. Soepele werktijden, fysiotherapie op de werkvloer en luxe-arbeidsvoorwaarden deden hen lang blijven, maar het kan niet duren. Merkel gaat nu dwars in tegen AfD (het duitse FN) en Pegida, die tegen werken. De regering weet: er is geen alternatief voor de snelle vergrijzing: de "betere"  bevol-kingslagen en de vele gepensioneerde  begrijpen dat. We zien hier dus een ware: "exception allemande".. 
DE BALKANROUTE NAAR " SCHENGEN"

De enige oplossing bleek: praten met Turkije. Ook al was dat eerder weinig succesvol.
POETIN VERKLEURT DE BALKAN..
Ankara ziet de onmach-tige EU en … zijn groei-ende kansen. Dus kwam er een overeenkomst. Turkije wil die “er door slippende niet-asiel-zoekers” terug nemen, meer boten stoppen en meer... tegenpres-taties. Meer geld, opheffing visumplicht voor turken naar de EU en de versnelde aansluitings-procedure bij de EU. Dit pakket stuitte op veel discussie. Omdat experts wisten, dat ook "vervolgde"  koerden ook zonder visum gaan komen..  Zij zijn de volgende vluchtelingen.
Half maart werden "de 28" het eens, zelfs Cyprus deed mee. De EU op zijn best: weer op het laatste moment. De gedane concessies waren ook groot.. Een dag later stopten de turken een boot vol vluchtelingen en pakten ook vele op in de kuststad Dikili. 
Nog 50.000 vluchtelingen in Griekenland moeten terug naar Turkije en dat begon met incidenten. De eerste Syriërs uit Turkije werden al naar de EU gevlogen. De wereld bevolking kijkt toe..  

De EU ontdekt keihard de taaie relaties met zijn zuidelijke en oostelijke burenregio. Na avonturen met de VS in de vroegere sovjetsatellietlanden, die conflicten opleverde met Poetin.
AFGEWEZEN GING HIJ ONS HATEN..
Zie Georgië c.s. , de Krim en Oost-Oekraïne. Die “olie- en gasrijke” oosterbuur, werd door het westen en zijn Nato zeer  latent benaderd.
Dus ging Moskou ook in het MO mee kaarten, met Assad en Iran. En P. toonde de oude vijand-schap met Turkije, uit het Ottomaanse Rijk. Geen land ontloopt zijn historie.



ONZE MARKTEN IN ONRUST EN BRAND

In “ons” zuiden  en oosten zijn onze markten voor de 21e eeuw. Essentieel voor de groei, in alle regio. Zie nu die europese businessin-vasie in Iran, dat opengaat..
BUSINESS AS USUAL?
Die groeiende middenklassen in Afrika en het MO zijn dè afzet-markten. En Afrika heeft ook grond-stoffen voor onze (export)-industrie. Verder zijn wij  "oud en grijs" en zijn de buren(behalve Rusland) jong en dynamisch..  

Aqmi (Al-Qaida-restant) en de IS-achtige groepen (shebab, Boko haram, etc.) scheppen chaos. En Libië wordt ook door IS bezet, via Tunesië.
CHAOS MAKENDE TERRORISTEN..
In Algerije broeit instabiliteit: sociaal-economisch (olieprijs, armoede) en politiek (de zieke Bouteflika).


HET GEBEURT  ZEER DICHTBIJ ONS...
Te weinig westerlingen beseffen dat deze buren ons welvaartsbehoud zijn. Om meer deflatie tegen te gaan: dus niet  voor mèèr welvaart. Om stijgende uitgaven (pensioenen en zorg) te kunnen betalen zonder te hakken in andere (sociale) uitgaven. En om meer defensie en veiligheid te kunnen betalen.
LA FRANCE NOG STEEDS ZEER PRESENT IN AFRIKA
Frankrijk ziet die zuid-regio scherper dan andere in de EU. Door zijn koloniale verleden 
en zijn huidige aan-wezigheid. Zie: de uraniumbusiness, de franse investeringen (telecom, distributie , verzekeringen..), de militaire aanwezigheid (7000 man) en.. de grote wapenexport..
Frankrijk is het enige EU-land dat zuidelijk blijft kijken. En daar komt het, na de chinezen en de VS,  ook Turkije tegen. Onze "concurrenten".. 

De europese welvaart vereist goede relaties met de buurregio: zuidelijk en oostelijk. Omdat  wij in het noorden kampen met bevolkingskrimp en daarnaast is er die oppermachtige VS.
 
NEW AMERICAN ECONOMIC HEROS
Met een voorsprong door die dynamische digitale economie. Hun "GAFA"-power toont de europese zwakte en bewijst hun grote concurrentiepower in de nieuwe economie van morgen.  

 
De stroom asielzoekers brengt ons, -in dit licht geplaatst-, dus tot  verkeerd gedrag. Wat ook  
essentimenten zal oproepen: die morgen zullen blijken.
Het westen kreeg voor “zuid en oost” een buurregio met een negatief imago. Door het koloniale (later het imperiale) verleden en door vriendschappen met dictatoren. Ook door racisme en xenofobie, dat in heel Europa sterk opkomt.
DE 28 ALLE IN DEZELFDE INSTABIELE BOOT..


De EU besloot al in 2003 (!) om zijn buitengrenzen te versterken: vanwege mogelijke vluchtelingen. Frontex zag het daglicht: 60 man sterk.  In 2010 was het raak op de Balkan waar vluch-tende uit Syrië botsten met de Bulgaarse politie. In 2011 begon de Syrische oorlog..  Deze typische werkwijze van de EU bleek weer 
fataal: plannen maken doet men tijdig. Daarna, -bij detaillering, uitvoering en centjes ophoesten-, gaat het tempo er uit. 
Nu spijt het ons zeer dat we zo slordig waren...


Het echt realiseren van EU-buitengrenzen werd HET thema en een  crisis. Turkije en Libië blijken de sleutel te zijn. Kenners zeggen: er gaan vele maanden van "leren, onenigheid en frustratie" komen. Een continent "afsluiten" is geen sinecure..  

Ont-vluchten kan dus ook niet meer. Niet voor ons en niet voor onze buren. We zijn tot elkaar veroordeeld  en hebben wederzijds grote belangen. We willen alle vrede en overleven... 
OOK AL 50 JAAR GELEDEN
Dit is niet "opportuun" en ook een kwestie van waarden. Die uitdragen doe je graag in goede relaties. En dat mag ook 
economisch  opportuun zijn. Opportuniteit is een prima drijfveer, ook voor behoud van vrede en welvaart.
Inderdaad: vluchten kan niet meer..  En dat moet ook niet hoeven voortduren door te grote  armoede bij onze buren.  




Half april bestormden 11.000 mensen in de Griekse modder de grens van Macedonië: zij willen niet terug naar Turkije. De politie schoot traangas af en rubber kogels. In een wanhopige menigte met vrouwen en kinderen: 260 gewonden. Natuurlijk zijn deze mensen "koppig" en kunnen we niet iedereen toelaten. Maar we hadden het kunnen weten en moeten nu onze aanpak tonen. En die hoge morele waarden van de democraten van Europa niet vergeten. Alles sentimenten die deze crisis oproept bij mensen in hoge nood, zullen we later als ressentimenten terug zien. De wereld werd weer een illusie armer: het vredige, rijke en moreel hoogstaande westen, bleek ook zeer ordinaire grenzen te bezitten.
De waarheid over wat de EU echt is blijkt en daar schrikken we nu zelf van. Die opgeheven, belerende westerse vingertjes zullen we in de wereld veel minder gaan zien. Dat werd ook tijd..


Europa laat zien wat het is geworden. Dat steekt schril af tegen het imago wat het in de wereld neerzette. De nieuwe realiteit komt hard binnen. Eigenlijk is ze nog negatiever dan outsiders weten. Want we zijn oud en niks jong, zwaar met schulden beladen, zwaar intern verdeeld, hebben een volkomen lekke buitengrens, kennen terrorisme uit eigen gelederen, hebben te weinig beveilingsmiddelen en leven in onenigheid met zuidelijke en oostelijke buren.
Kortom: we zijn op aanstormende crisis niet echt voorbereid. En daarbij komt ook die immigrantenstroom. Omdat wij veel rommelden en wisten van de belangrijke factoren er achter. We zouden nu beter moeten zijn voorbereid.
Dat is geen Brussels probleem: maar dat van de EU-raad: met die 28 regeringsleiders en hun parlementen..
 

LEON DE MARSEILLE  22 april 2016    

                

Geen opmerkingen:

Een reactie posten