Totaal aantal pageviews

zaterdag 7 november 2015

DE NEANDERTHALER EN.. DE EEUWIGE WORM


 NEANDERTHALERS EN WORMEN

DE MENS OP EEN DNA-SCHILDERIJTJE


















INTRODUCTIE
 
DE NEANDERTHALER WAS STERK, MAAR ZIE NU DIE EEUWIGE WORM!
PICASSO VIEWS

ARTISTS VIEWS







ZELFS DE BIJBEL WEET HET..

 
De mens werd de laatste anderhalve eeuw dubbel zo oud als vroeger. Onze kleinkinderen zullen best gemiddeld de 110 jaar gaan halen. Want de medische (en andere) wetenschappen gingen moedig aan de slag.

EVOLUTIE VANAF UUR NUL...
Darwin keek rond in de natuur en concludeerde dat die evolutionair was. En wij vonden de ene na de andere voorganger van ons mensen. Intussen weten we nogal wat van onze voorvaderen omdat we veel in de grond en in grotten snuffelden. En ook omdat we erg slim werden met dat DNA en andere zaken zoals dat dateren met koolstof. Elk mens weet dat we alle afstammen uit Oost-Afrika en pas elders, zonder veel zon, ook “blank” werden.
 
KIJK DUS AF EN TOE OM...
Natuurlijk zijn er nu ook mensen die al die wijsheid bestrijden. Gewoon omdat ze eigenwijs zijn of omdat hun God of leer dat als ketterij veroordeelt.. Copernicus en co weten er alles van.. De creationisten wonen nu vooral in de VS en de anti-evolutionaire moslims in het MO. Dus het blijft spannend onder de mensen met hun geloven en goden… Maar de wetenschap ploetert voort.. Al lijkt het nu meer op racen..  

In steeds meer landen werken er nu onderzoekers: er zijn er vele meer dan ooit tevoren. Waaronder enkele die de voorzichtige ethiek van het westen kent, niet per se delen. Zie dat gekloon in Zuid-Korea en China.

DIT KAN ZONDER OVERSPEL!
Let wel, de eeneiige tweeling is ook een geval van klonen maar dan in de baarmoeder. Ook dat opkomende orgaanherstel met die stamcellen en die transplantatiegolf van hart tot aangezicht kennen we nu; een soort van half-clonerij dus. In de VS lieten diverse mensen hun dode lichaam invriezen en andere proberen hun “brains” in een computer te stoppen. Nog andere op Singularity University en bij Google werken aan de eeuwig De eeuwig levende mens. Langer en zelfs eeuwig leven werd een obsessie van de mensheid. Waaruit je moet concluderen dat mensen in het algemeen van het leven houden als ze maar “intact”” blijven en geen last hebben van kwalen. Daarom is ook de wetenschap met allerlei onderzoek druk in de natuur waar wij een deel van zijn. Via DNA weten we dat wij 95% genetisch gelijk zijn aan varkens en bonobo’s. En ook ratten hebben genetisch veel met ons  te maken. 

EEN MOOIE ONTMOETING..
  
 
Het lijkt er sterk op dat we nu pas aan het begin staan van een echte diepgaande “natuurverkenning”. Het aantal oplossingen van problemen die in de natuur werden gevonden zijn legio. En dan is er veel meer dan de geneeskrachtige kruiden intussen.

Daarom is het razend interessant om niet alleen te kijken naar die voortrazende digitale technologie, -die ons overigens enorm hielp en helpt-, maar ook naar de natuur die “onze mensen-technologie” nog enorm veel te leren heeft!
DE KOSMISCHE SUBSTANTIE..
Mede daarom nu deze greep, waarbij een “confrontatie” wordt geprobeerd van de historie van de mens en de eeuwigheids-elementen die in de natuur worden ontdekt. En in de epiloog is te lezen hoe ook de gelovige mens er mee verder kan. Waarbij een beetje Spinoza wijsheid veel kan helpen. Maar zonder zijn idee gaat het ook en is optimisme zeker gerechtvaardigd. 

QED :   DUS EINDE DISCUSSIE!

 
INHOUD:
Geen tijd of geen zin in veel lezen? Kies 1,5,7 en 9.
Lekker wat meer lezen? Voeg toe: 2 t/m 4, 6 en 8.

1.INTRODUCTIE (zie boven)
2.JAGEN OP DE NEANDERTHALER
3.DE NEANDERTHALER VERDWEEN
4.NEANDERTHALER: IS NU EEN PROJECT
5.DE NEANDERTHALER IS ONS ALLER PAPA
6.KAN DE NEANDERTHALER WORDEN TERUGGEKLOOND?
7.DE WORM DIE EEUWIG LEEFT..
8.DE WORM KILT OOK LINKE BACTERIËN
9.DE EPILOOG
 + MAAR......

 

 
JAGEN OP DE NEANDERTHALER
ZE KENNEN ELKAAR.. 
Svante Pääbo is zweed, studeerde in Berkeley en werd directeur van het Instituut Max Planck voor evolutionaire anthropologie in Leipzig. Hij introdu-ceerde de genetica in de paleo-anthropologie zo’n 30 jaar geleden.
Het eerste DNA stond in 1953 op papier en was dat van bacteriën. Sinds 1980 schoot deze aanpak vooruit en kon men van elk stuk leven ( ook na de dood!), DNA isoleren. En toen kwam de idee om ook oud DNA te bekijken om de historie van de mens te bestuderen.
 
Svante begon met resten van beren en wolven gevonden in grotten te bekijken maar dat was besmet met menselijk DNA dus lastige klus. Die langzaam lukte.
 
ÖTZI UIT DE DIEPVRIES
Andere begonnen zich, ook via Internet, zich ook voor dit vak te interes-seren. Zeker nadat er in München was gewerkt aan de analyses rond de ijsmens Ötzi die uit het neolithicum stamde. Zijn DNA werd opgespoord en toonde dat er sinds hem maar een enkele echte mutatie had voorgedaan. In 5300 jaar dus 250 generaties wat overigens nogal kort is in de evolutie. Zo kwam Svante bij die intrigerende neanderthaler aan…

 

DE NEANDERTHALER VERDWEEN
DE HOMO''S  OP RIJ
Hij is ook een van onze voorouders, ca 30.000 jaar geleden zijn verdwenen. Van de soort Homo overleefde enkel de sapiens. De neanderthaler had een negatieve pers, een bruut met een lelijk gezicht, een grote neus en dik hoofd. Dat leidde tot extra-nieuwsgierigheid en ook meer wetenschappelijke aandacht..

WE LIJKEN OP DEZE... AI!
In 1997 zat Duitsland nog in de nadagen van de Wiedervereinigung en men wilde in het oosten ook meer wetenschappelijk werk doen. De anthropologie stond sinds de nazi’s in een kwade geur mede dank zij Mengele. Zo mocht men uit het niets een instituut maken dat zou werken aan de vraag: “ Wat maakt de mens zo uniek in de natuur”? 

NOOIT GEVONDEN...
De beste onderzoekers werden aangetrokken van vele en diverse achtergronden. En dat bleek een mooie basis te worden.

 






NEANDERTHALER: NU EEN GROOT PROJECT
ONDER FAMILIELEDEN
Begin 2000 waren er fraaie resultaten te melden vooral door de ontwikkeling van de technologie. DNA-Sequentie machines konden 200.000 fragmenten tegelijk analyseren. En dat werd later nog beter en men concentreerde zich op het mitochondriale DNA. Zo kon men ook kern DNA trekken uit oude resten en dat was een geweldige stap.
DNA SEQUENCING

In 2006 werd het project DNA van de Neanderthaler aangekondigd ook omdat andere aan de gang gingen om Berkeley. Er was veel geld nodig en de 5 miljoen vinden viel ook niet mee. Maar er kwamen zelfs 5 miljoen euro op tafel van de wetenschappelijke raad van het Leipziger instituut. En daarmee kon ook veel neanderthaler beenfragmenten worden aangekocht.


HIJ LEERT VELE...

Zo’n vier jaar later waren er 19 hoofdstukken (174 bladzijden klaar en stond men enkele keren in de Nobelprijs-rij.  De truc was: tegelijk werken met 50 man en de goede richting weten te vinden. Het was moeilijk maar het lukte en vooral het kern DNA isoleren was een zorg. Toen de ontmoediging toe had geslagen keerden de kansen en begon het te lukken…

 

DE NEANDERTHALER IS ONS ALLER "PAPA"  
HOEZO BANG VAN IMMIGRANTEN DE MENS IS EEN IMMIGRANT!
 
Het bleek dat de neanderthaler de echte voorvader van ons nu levende mensen is. We hebben dus een gemeenschappelijke voorvader, van tussen 500.000 en 750.000 jaar geleden. “Papa Neanderthaler” verliet Afrika en ging naar Eurazië, waar de europese neanderthaler ve5rder ging. Vader “Homo sapiens” was in Afrika gebleven en zijn nazaten, de moderne mensen, vertrokken naar elders. Veel later kwam de Homo sapiens de Neanderthaler tegen en ondanks wat men eerder dacht: men ging zich echt mengen, zo’n 40.000 à 90.000 jaren geleden. In het MO en ook in centraal Azië. Zo deelden we 1-4% van de genen wat in dit vak veel is: we hebben allen wat neanderthaler in ons dus.  Daarna ging de moderne mens op hebben. En zij vertrokken nooit naar Europa.. Ook naar Australië waar ze ook neanderthalergenen hebben.. Een waar migrantenverhaal..
 
Wat is er nu bekend over “ons”? Er werd gezocht naar wat ons zo uniek maakte. Zo’n 40.000 jaar geleden waren er diverse homo-niden zoals de Homo sapiens sapiens, de Homo florensiensis, en de homo Denisova. De laatste was onze eerste complete beschrijving in 2010 gebaseerd op DNA onderzoek puur. Deze honderdduizenden wezens leefden naast elkaar en vaak in dezelfde culturen en met gelijke technieken. Maar een groep verspreidde zich overal en de anderen zijn uitgestorven..  En waarom en waardoor dat gaan we op een dag weten.

DE HELE FAMILIE
Al zal dat niet enkel in de genen zitten denkt men. Maar ergens zit daarin wel een soort van basis van de menselijke cultuur. Als we nog even doorzoeken komen we daar achter..

DE MOEDER VAN DE MIGRATIE
 


KAN DE NEANDERTHALER WORDEN TERUGGEKLOOND? 
  
 
Kun je de neanderthaler klonen? Nee, dus omdat we slechts korte series kunnen klonen van uitgestorven wezens. Alles is dus nooit helemaal terug te krijgen. Overigens waarom zouden we dat doen? En dat wijzigen zou  ook gevolgen kunnen hebben en wij willen geen foute tovernaarsleerlingen zijn. Daarover bestaat eenheid van opinie in de kring..
 
HUMAN CLONING..
Maar nu zijn er mensen die de sapiens eeuwig willen doen leven en die werken daaraan op Singularity University in Californië.. Hebben ze daar al gehoord van Eric Chigo uit Marseille vraag je je af. Want die weet alles van een zoetwaterworm die eeuwig voortleeft. Omdat hij zich zelf klonen kan..

NIKS NIEUWS DUS..
Dat moet hun interesseren toch?
(mede naar L’Express, 30 sept. 2015.).






 


 

DE WORM DIE EEUWIG LEEFT..
 
DE EEUWIGE WORM...
De Dugosia Japonica wordt dus nu bestudeerd in Marseille in een Universiteitsinstituut. Door de wat excentrieke Eric Ghigo, die voor deze worm koos…

HIJ WAS DE ONTDEKKER..
Mede omdat in 1898 sneed Thomas Hunt Morgan het dier in stukken sneed, en hij zag dat hij evenzoveel wormen terug kreeg! Deze zoetwaterworm dupliceerde zich zelf.

SELF-CLONING 
 
 

Ook als hij op zijn maximum is gegroeid, gaat hij niet dood. Maar doet zich een staart groeien die ook een hoofd krijgt.
DE WORM PLANT ZICH VOORT.. ALS COPIE

Alle organen worden gedupliceerd en klaar is de nieuweling voor een volgende generatie van deze eeuwige worm..  Die voor 30% uit stamcellen bestaat.

 

DEZE WORM KILT ECHT  LINKE BACTERIËN 
GHIGO VAN DE EEUWIGE WORMEN

Weer blijkt dat de natuur de beste dingen voor ons heeft. Wat nu ontdekt wordt is kapitaal  voor het voortbestaan van de mens. Want zo kan deze nog beter ouder worden en waarom niet ook ooit: eeuwig leven?
 
NIET BESCHEIDEN MAAR GEEN CHARLATAN
Prof. Didier Raoult de baas van Instituut Urmite is zeer enthousiast. Hij had vertrouwen in Ghigo en zijn methode, die grote vrijheid laat aan de onderzoekers.  Ghigo kwam in 1996 na een promotie aan het Planck Instituut.  Nu is hij directeur CNRS van de equipe Infecties, Genres en Zwangerschappen en leverde al 70 publicaties. Deze liefhebber van Heavy Metal muziek.

In 2010 kreeg hij zijn eerste wormen van het soort Dugesia Japonica en Ghigo infecteerde ze met de legionella-bacterie. Maar ze werden er niet ziek van en zo kwam hij op andere ideeën.”Waarom ook geen H1N1-virus aan een vlieg toedienen, want niemand zag nog ooit een vlieg met griep”, zegt hij. “Want ene Juless Hofmann ontdekte een defensiemechanisme bij de vlieg terwijl duizenden anderen immunologie deden en weinig opschoten”. Zo stapte Ghigo voort op nog niet eerder betreden paden en infecteerde hij deze worm die 520 miljoen jaren oud is…  En de worm overleefde en… in zijn resten zat geen enkele bacterie wees onderzoek uit! Dus infecteerde hij de worm met vele andere gevaarlijke bacteriën … en deze overleefde alles.

ZIJ KUNNEN DE ZWAKKEN DODEN.. BIJ DE MENSEN
Hij verteert ze en ze zijn weg. Zo ontdekte hij het gen MORN2. De mens heeft dit ook maar het “slaapt” sinds lang. Nu heeft die worm via dat gen al meer dan 20 linke soorten bacteriën gedood. Waaronder ook de gouden staphylocock.

GEVAARLIJKE NATUUR
Deze ontdekking was zonder deze gekke idee nooit gedaan, omdat ook vele andere organismen hun MORN2 gen verloren.. Ghigo is nu ook bezig met virussen en zwammen..

DR. RAOULT UIT MARSEILLE.. EEN NIEUWE GOEROE

 

EPILOOG
De natuur zal ons alle weer kunnen redden, zoals ook de evolutie dat deed. De natuur lijkt opnieuw onuitputtelijk te zijn. De onderzoekers kunnen er van alles leren.. Wat we een beetje vergaten ook al maken we nog steeds vele medicijnen met natuurproducten.




Nu weten we dat de worm van Ghigo de eerste bacterie kilt in zes dagen en de tweede in drie dagen.. Als je een stukje van de wonderworm implanteert in een gewone worm, kan deze ook bacteriën killen! Dus zocht Ghigo naar de hersens, het geheugen bij zijn wonderworm. En vond niets definitiefs, maar hij denkt nu dat het .. die vele stamcellen zijn! Nu is hij ook bezig met het testen van de gevolgen van vervuiling.

ZH LA TIMONE MARSEILLE
+ NIEUWBOUW





Samen met zijn collega’s van de kankerbestrijding en de radiotherapie in het ziekenhuis La Timone. Men verwacht zo nieuwe kanker-bestrijdingsmiddelen te vinden.

Ghigo heeft werk voor eeuwen, zegt hij. Op zijn 42e  lijkt hij pas 32.  Dus hij zou van zijn vinding best eens kunnen profiteren! Of heeft hij zich al bediend van zijn vinding, vragen collega’s zich af?
 
USB-PLANTJE..
DIT KAN U OOK GEBEUREN..
We leren betere vlieg-technieken door vogels te bestuderen en bouwen slimmere en zuinigere schepen omdat we naar de vissen en hun energieverbruik keken. En er zijn tientallen andere voorbeelden. De dieren blijven alle warm zonder  fossiele brand-stoffen te gebruiken: ze pasten zich aan net als ooit de eskimo’s deden. Voor we hun koel-kasten, en electrisch licht verkochten. Waarom dus niet een mens die zich aanpast en die zich bedient van wat de dieren doen? Wat ook toont dat we het natuurlijke reservoir om ons heen niet moten vernielen. Gaan we zo naar een wereld van natuurlijke technologie? Dat zou mooi zijn.
 
CENTRAL PARK VIEW




INFO ZAT!

EN NOG EEN ..
Maar we ontdekten die ook, -voor een groot deel-, met onze “zelf-uitgevonden menselijke technologie”. Die we bedachten door onze hersens te gebruiken en door zo de mogelijkheden te zien en te benutten die de natuur had. Een zeer vruchtbare samenwerking met natuurlijk ook de nodige uitschieters en stommiteiten.

HET BLEEF TOCH NOG VERREKTE FRAAI!

 
Dus waarom zouden we nu ook niet de evolutie mogen/kunnen versnellen of imiteren? Daar kan de natuur niets tegen hebben.










Voor de gelovigen die in een almachtige God geloven kan dat ook geen beletsel zijn. En voor atheïsten die Spinoza volgden is het al heel eenvoudig.


SPINOZA'S GODSBEGRIP IN SCHEMA

Omdat hij en zij dachten en denken dat God en Natuur hetzelfde “ding” zijn..

 








Leon de Marseille 7 november 2015

  

1 opmerking: