Totaal aantal pageviews

zaterdag 21 november 2015

COP21 (DEEL II): BELANGRIJKE FACTOREN EN ALTERNATIEVEN


COP21 (DEEL II):

BELANGRIJKE ELEMENTEN
            + ALTERNATIEVE VISIES..
 
WACHTEN ONS NU DONKERE TIJDEN?
 
MEER ANGSTAANJAGENDE WEER?.

 Deel I (vorige blog) handelde over de huidige politieke context van COP21, de ook zwaar bekritiseerde GIEC zelf en de toestand tijdens de laatste dagen voor de start.
 
GRAPJE ONDER VERSLAAFDEN
Nu deel II. Het vraag-stuk is uiterst complex en zeer breed, dus zie ook hierna enkele op-merkelijke elementen. Het is slechts een  actuele greep. Het geheel rond dit onderwerp vult al een complete bibliotheek van groot formaat.
ZEER OUDE DISCUSSIE?

Denk ook niet dat er nu geen  interessante alternatieven zijn. Waarvan ook steeds meer uit de eerder té verkrampte ecolo-hoek zelf.
Kortom: het klimaat verandert verder en ook het denken over die klimaatverandering en wat wij mensen er wel en niet aan kunnen of moeten doen…
COP21 zal geen echte verrassingen brengen. Waarom zou COP22, met een heel andere agenda, positie en taak de aanpak, namens de VN,  niet ook kunnen dienen? Want wereldwijde coördinatie blijft nuttig!

De COP21 gaat van start. In een “klimaat” van angst, twijfel en weinig hoop. Ook te midden van een zeer acuut ander probleem dat de gemoederen veel meer beweegt dan het klimaatvraagstuk ooit deed.. 
Ook moeten we hopen dat die dreiging van de CE (Ondernemingsraad) van Airfrance om te staken tijdens de COP21 niet door zal gaan....
 
DE KLANT WEER DE KLOS?
 
Want die vakbonden vinden hun probleem, veel importanter dan die klimaatverandering etc. . Dus: de hemel sta ons bij…

 

 
 
KLEIN STOUT GRAPJE!

 
 
 
INHOUD (DEEL II):
1.BANGLADESH E.A. GAAN VERDRINKEN
2.DE LOCALE KLIMAATVERANDERINGEN
3.DIE IMMENSE OCEAANSTROMING..
4.SAN FRANCISCO: DE KAMPIOEN
5.DE VULKANEN KOELEN DE AARDE
6.NUNAVUT:HET NIEUWE WITTE ELDORADO
7.DE OLIEPRIJS ETC.
8. BELANGRIJKE ALTERNATIEVEN
9.EPILOOG

 

BANGLADESH E.A. GAAN VER-DRINKEN
 
OVERSTROOMD BANGLADESH
De stijgende zeespiegel zal in Bangladesh 1/3 van het land onder water zetten en miljoe-nen van hun woonplek verjagen. De cycloon van 2007 zorgde al voor 3400 doden. Men rekent nu op 1 mm erbij per jaar maar het zou 1 meter kunnen worden  in 2050. Een ramp voor de 156 miljoen inwoners van het land. Het smeltende ijs van de Himalaya zal de Ganges en de Bramapoetra doen stijgen vooral in de delta’s.

GEVAARLIJKE DELTA
De recente overstromingen maakten al vele water-punten onklaar en men moet soms al veraf gaan water halen. Ook veel akkergebied is verloren dus is er minder te eten. En als de rijstvelden ver-dwijnen is er ook minder aan werk. Ook vele kweek-bassins voor vis en kreeft-jes zijn bedreigd. Dan moeten veel mensen in het bos werk gaan vinden. En ook de piraten komen nu gemakkelijker de man-grove binnen en nemen gijzelaars. Die tegen betaling vrijkomen.. losgeld 1000 euro. En anderen moeten weer in de steenfabrieken gaan werken of naar de buitenwijken van steden verhuizen.  Daar kwamen er al 500.000 aan.  Anderen vluchten naar India naar Calcutta. Daar tracht men hun nu werk te geven op drijvende akkers. Ook deed men rijstplanten ontwikkelen die in zoutwater groeien. Maar dan moet er kunstmest bij. De VS helpen hier ook via de Wereldbank.. want 1 amerikaan vervuilt in zijn eentje meer dan 97 bangladeshers. En dat geldt ook in 2015 en volgende jaren..

-Het moet dus, zegt ook publicist Bavarez en andere, écht anders. Niet met angst, apocalyptische toestan-den etc. maar vooral met concrete projecten TEGEN de rampen die er gaan komen. Natuurrampen, ver-vuiling van steden en dat zeker ook in China en India.
 
DE RAMPEN VAN RUIM EEN EEUW
Enkel druk zet-ten op de ont-wikkelde landen werkt niet omdat de opko-mende nu al 52% van de wereld-pro-ductie doen.. . En China is CO2 producent nr. 1 nu..

De staten zitten vol schulden en passen zich traag aan aan de nieuwe technologie. Bedrijven en steden ren-nen regeringen voorbij en lopen los van hun rege-ringen. De 100 miljard is duidelijk zat. Enkel innovatie kan schonere situaties opleveren en geen belastingen en regels. Beter watergebruik, betere landbouw-rendementen, betere huizen en groener transport en compactere steden. De staten moeten iets anders doen dan hoogmissen als de COP21 organiseren. Ze moeten op innovatie inzetten dus..

AANPASSEN MOET = OOK EVOLUTIE
Algemene samen-werking lukt niet omdat risico’s en oplossingen te verschillend en gespreid zijn. Er moe-ten meer en betere nationale plannen komen nu zoals ook de conferentie in Lima in 2014 voorzag..  de grote machtsblokken moeten zich alle engageren over milieu. Peking zei al de emissie terug te willen dringen in 2030 en de VS beloofden al 27% minder.. de staten moeten zich hervormen en de eigen crises aanpakken.

OPINIES IN DE VS
En zo komt de wereld echt beter vooruit. En ook de brede innovatie en de nieuwe techno’s. Waarbij de steden veel vrijheid moet worden gegund: daar woont nl straks 70% van de mensheid.

 
DE STEDEN WORDEN HEEL VET

STADSBEELD...MET GROEI

 
 
 
 
 
 

Die COP21 nu lijkt pure publicity en met oude methoden, gebruikt voor nieuwe en fermere risico’s van de 21e eeuw.

 

DE LOCALE KLIMAATVERANDE-RINGEN

BESTRIJDEN MOET LOKAAL GEBEUREN!
 
Er zijn veel locale klimaatveranderingen. Eindelijk begrijpen nu de klimatologen beter de relaties tussen de aardopwarming en de locale extreme klimaat-events. Nu wordt aangetoond dat die opwarming nu al effecten toont op locaal niveau zoals de grote droogte.
 
ALLES HANGT SAMEN MET ALLES
Ene Myles Allan van Oxford Uni verzamelde vele locale data  en begon alles beter te doorzien, kijkend vanuit het locale! Zoals de zeer grote hittegolven in Australië in 2013.. Het risico’s daarop is aanzienlijk toegenomen door de algemene aardopwarming..  Maar voor wat de locale stormen betreft,-denk aan die Duitsland , Dakota  en de Pyreneeën in 2013-, is die relatie er niet.
 
KLIMAATJE VAN ZURICH

TIENTALLEN INVLOEDEN...
 
 Onderzoekers in Zürich verzamelden data over locale hittegolven en sterke regenval tussen 1901 en 2005. En ze concludeerden dat de risico’s hierop 4 à 5 keer hoger werden door 0,85 graad temp. Stijging. Dat ligt in de lijn van de Australische bevindingen. Helaas is dit nog onvoldoende om deze extreme events te voorspellen.. 
 
DAT DOEN ZELFS DE BELGEN!
Wel dat de frekwentie toeneemt. De meteorologie worst zo steeds meer volwassen en zo krijgen we steeds meer inzicht in wat nu nog ontbreekt aan kennis..

 





DIE IMMENSE OCEAANSTROMING..


ALLEEN AL DE ZEE IS GIGANTISCH COMPLEX
Dat is de z.g. “thermohyaleine circulatie” die alle wereld oceanen “door-reist”. Hij kwam ook even langs in het noorden van de Atlantische oceaan en veroorzaakte weer hoog water in Frankrijk. Hij is veel zwakker nu dan zo’n 1000 jaar geleden! En gelukkig maar want hij is bepalend voor het klimaat op vele plekken op aarde.. En zelfs voor de hoeveelheid vis..  Door een index te bedenken waarin meewegen: stand van koraal, ijspegels die uit de zuidpool werden getrokken en via boomkernen kan men nu “de vroegere klimaten reconstrueren”.
 
EEN BELANGRIJKE FACTOR..
En dat werd ook af en toe flink schrikken, dus er kan ons nog van alles overko-men.. Want áls deze stroming ooit de sterkte terug zou krijgen uit vroegere tijden, dan zal ons elke glimlach echt vergaan. Weer zo’n aanwijzing dat GIEC c.s. de situatie volledig verkeerd zien.. Dus: hoezo even de klimaatveranderingen tegen gaan?

 
 

SAN FRANCISCO DE KAMPIOEN
 
ZERO WASTE IS ERG WEINIG
Daar wil men in 2020 geen enkel afval “overhouden”, dus alles moet dan recycled worden. In deze stad van 850.000 inwoners waar iedereen groen denkt en graag door de overheid wordt “beleerd” in ecologische zaken. Men heeft hier al lang drie vuilnisbakken: zwart voor wat niet herbehandeld kan worden, groen voor wat kan worden gecomposteerd en blauw voor wat gerecycled worden kan.

DAT MAG NIET MEER!
ROTZOOI BESTAAT NIET..
Op Pier 96 vindt de scheiding plaats en wordt al voor 15% van zijn kosten betaald uit opbrengst van recycling. Er is werk in de hal voor 178 mensen op de 20.000 m2 daar. Salarissen: van 40.000 tot 80.000 dollar. De gemeente spendeert jaarlijks 4 miljoen aan acties voor de stad zonder afval.. Er zijn ook stevige maatregelen zoals het verbod om kleine flesjes water te verkopen in publiek ruimten en polystreen verpakking mag niet verkocht worden. 

HOEZO VUILSCHEIDING IS MOEILIJK?
HET VUIL_LEGER IS ER
De vuilcontroleurs en ophalers zijn zeer popu
-lair hier: recyclage is burgerplicht en daar hoor je vóór te zijn. En men onderhandelde hier 8 maanden met de constructiebedrijven en bereikte dat ze voor 75% mee doen nu. Elk bedrijf dat nu komt is dat verplicht en krijgt een groen label. De boetes zijn er ook van 100 tot 1000 dollar maar die worden weinig uitgedeeld. De financiering loopt vooral via de huur van de bakken waarbij de zwarte heel duur is. En er is nog de compostopbrengst onder meer van etensresten van de 7500 maaltijden in de 4500 restaurants en hotels etc. .

NOG MEER LEGER..
VERWARMEN MET COMPOSTERING?
Dat leverde hotels al vaak 250.000 dollar minder vuilophaalkosten op. De afval gaat nu direct op de composteringsvelden buiten de stad waar ze wordt gemengd met groenafval om daarna in containers van 3 meter hoog te rijpen op een tempe-ratuur van 50 graden… 21 dagen lang. Dan gaat de com-post naar de wijn- en groentevelden ten noorden van de stad in Napa Valley. Chateau Montelena koopt 1000 m3 per jaar voor 100 hectaren wijnvelden. Adieu alle chemische kunstmest. Ze zeggen daar: Stuur ons uw afval en wij zorgen voor uw eten en drinken.. Experts uit vele landen, van China tot Brazilië komen hier kijken bij het biotechbedrijf Amgen dat 8 miljoen R&D investeerde in composterings-onderzoek.
GEEN GRAPJES ER TEGEN AAN..

Hier werd ontdekt dat je zo ook grote weide-velden voor vee kunt houden die ervoor zorgen dat (door er ook speciale planten op te zetten) veel CO2 op-nemen. Zero waste is hier een succes geworden een hier heerst de sfeer van “we gaan naar aval nul in 2020”.

NIEUWE WETENSCHAP..
Vele trekken deze filosofie ook door in hun dagelijkse leven thuis.. Waar zeer bewust met afval wordt omgegaan en dat begint door zo weinig mogelijk verpakking “in te kopen”! Het zit tussen de oren dus..

 






DE VULKANEN KOELEN DE AARDE

ER  ZIJN ER NIET WEINIG...

 De Pinatubo barstte uit in 1991 en die wierp 10 miljoen ton zwaveldioxyde in de atmosfeer..

De Nobelprijsdrager Crutzen die in 1995 zijn prijs kreeg spreekt nu over een nieuw idee om de aardop-warming te verminderen. Want deze uitbarsting deed de temp op het aardoppervlak 0,5 graad dalen! Door het kunstmatig wijzigen van de samenstelling van de atmosfeer… Pas evident?
 
DAT BLOKKEERT DE ZON..
Maar zie nu ook de publicaties in Nature Communications door franse experts (CNRS, IRD, CEA en Meteo-France) die nadachten over die vele vulkaan-activiteiten dit jaar. Colima (Mexico), Fuego (Gua-temala), Villarica (Chili) en ook Turrialba (Costa Rica) liefst vier flinke vulkaan-acties. Ook zij deden mee aan dat parasol-effect die aslaag die de zon afremt en de aarde koelt. En nu ontstond er een nieuw inzicht: zo’n effect duurt niet, zoals eerder gedacht, maar 2 of 3 jaar. Maar lijkt tot trendomslagen te leiden… via de circulatie in de oceanen, die ook een cyclus kent. Stel je voor: morgen een vulkaanuitbarsting die de opwarmingstendens omkeert..  Dat is heel andere koek dus. Voer dus, ook voor COP21!

 

NUNAVUT: HET NIEUWE WITTE ELDORADO
 
NEW WORLD DOOR OPWARMING
Nunavut ten noorden van Canada werd autonoom in 1999 met zijn 36.000 inwoners en 2 miljoen km2 (3x Frankrijk) en zijn hoofdstad Iqaluit met 7000 inwoners. In de winter wordt hier alles ingevlogen op het geërfde vliegveld van de VS uit WOII en in de zomer komen de spullen per schip hier aan.

NU NOG ZO, MAAR...
Hier werd einde 19e eeuw nog besloten om de 150.000 kids van deze “wilden” allemaal op internaten op te voeden. Daarvan heeft men zich hier losge-maakt: puur kolonia-lisme. Nu is er de klimaatverandering en die verandert alles. Scheepsroutes die langer open blijven en ook minder ijsvlakte. Waardoor zware infrastructuur mogelijk wordt en ook toegang tot de grote rijkdommen in de bodem. Want 43% van de wereldreserves aan brandstof zitten in deze zones, ook 365 miljoen ton ijzererts, en dat roept voor de komende 10 jaar liefst 100 miljard dollar aan investeringen op. Daarvan is 19% gecedeerd door Canada aan Nunavut.

..DIT KAN HET DAAR OOK WORDEN..
Dat een noordelijk Qatar kan gaan worden. Maar nu even opletten op die schalie-industrie! Hier zijn de betere banen nog voor de blanken mede omdat de opleidingen van de autochtonen nog onvoldoende is. En er is teveel alcoholisme en obesitas hier.

NIEUWE TRANSPORTROUTES
Alles moet worden geïmporteerd hier maar men wil weer meer terug naar de traditionele jacht om betere voeding te krijgen. Maar de gewoonte van verdelen van jachtbuit en niet verkopen zit hier nog in de mensen. Maar dat begint te veranderen: dus walvissen, zeehonden, beluga’s etc. opgepast.

 

DE OLIEPRIJS ETC.

WIE SNAPT DAT NOU NOG?


 
 De saoudi’s bleven doorpompen vooral om de nieuwe schalie-oliemannen aan te pakken.

VAN DE OLIEPROFETEN..
En de prijzen vielen met liefst 60%! En pas op: er is hier weer een ware technologische revolutie uitgebroken met de nieuwe methoden van “fracking” het “Uber” van olieland.

SCHALIE OLIE+GAS
Want de schalie-olieboer haalt liefst 3 x zo veel olie op per werknemer dan de “conventio-nele”. Waardoor de drempel van winstgevendheid op ca 50 dollar/barrel kwam. De VS kent nu 18.000 schalie-producenten die uiterst flexibel zijn.. Dus hier gebeurde iets wat lijkt op dat oliewinning in zee op 3000 meter onder het wateroppervlak. En een platform doet veel meer bij schalie-olie dan bij een conventioneel platform, waardoor de drempel zelfs op 30/40 doller/vat kan komen!

TEXAS DÉ OLIEBOER IN DE VS
En de VS en Canada zijn hier marktleiders wat de Opep-pers goed gesnapt hebben. En de  saoudi’s weten dat ook zij veel schaliegas hebben. Maar zij waren eerst de “swing producers” ze konden zeer snel de producties aanpassen wat nu de schalie-boys even snel doen. In 50 dagen en met 8 miljoen dollar is er weer een put bij nu.. En N-Amerika doet al 30 miljoen barrels per dag.
 
ZO DOEN ZE DAT BIJ OBAMA..
Australie gaat ook aan zijn schaliegas begin-nen en de VS alleen kunnen vlot 15/16 miljoen barrel per dag produceren. Maar Opec blijft houder van de grote wereld-reserves en kan ook tegen lage prijs produ-ceren. Dus wacht men daar op andere jaren.. met zijn fonds van 700 miljard dollar om te overleven. Dus op korte termijn gaat de markt alles bepalen: de saoudi’s verliezen bij 61 dollar/vat jaarlijks nu 37 miljard.. en zullen zelfs 40 dollar kunnen hebben. Maar sommige waarschuwen voor de enorme flexi-biliteit van de nieuwe olieboeren en hun onderne-mingsgeest. Ook kunnen militaire interventies veel uit gaan maken hier en let daarbij ook op de steun van de saoudi’s aan… Egypte! En zo kan er ook een nieuw soort solidariteit ontstaan!

Wat doet dus de prijs? Lastig te zeggen. De meesten zeggen: 50-70 dollar de komende twee jaar dan mogelijk 70/80? En let op Opec intern: Oman speelde daar al de rebel en de druk op de saoudi’s zal toe-nemen. En zie nu die onrust in Jemen..

En: de prijs van de kolen is op zijn laagste niveau sinds decennia. Niet alleen Nederland en Duitsland zitten nu weer fors aan de kolen, maar ook vele andere landen. Waaronder China en India.. En dat is weer een enorme hoop extra CO2!
Niet voor niets is de grote strijd om de bodemschatten van de Noordpool nu al in volle gang onder de "omlig-gende landen". Dar wordt om "grotere energieze-kerheid gevochten" en om welvaart door middel van export.. Terwijl ze intussen ook "COPpen in Parijs"..

 

BELANGRIJKE  ALTERNATIEVEN

AL 65 MILJOEN JAREN... WIJ WETEN VAN IETS MEER DAN 2000 JAAR
 
 
 Zie wat de franse “sage=wijze” Attali er van zegt.

Men is het in “eigen kring” niet eens  over de oorzaken van de klimaatveranderingen. De ene wijst op de zon, de ander op het wangedrag van de mensen en nog een ander wijst op die 10 jaar stilstand in de aard-opwarming.. Ook over de noodzaak om de opwarming te stoppen bestaat geen consensus. Zeker niet als hiermee druk op de economische groei wordt beoogd en er ook een breuk komt in de strijd tegen armoede en sociale ongelijkheid. Erger nog Canada en Rusland zien nu grote delen van hun territorium ontvriezen waardoor veel vruchtbare gronden er bij komen.
 
NOG WAT KLIMAATHISTORIE
En tegenover hen staan zij die deze opwarming tot mogelijk +2 graden de natuurrampen zal doen verergeren, meer droogte zal oproepen en zelfs 20% van de soorten (planten en dieren) zal vernietigen.
 
SPEL VAN LICHT, REFLECTIE EN LUCHT
Dus wat kan die Conference des Parties nr. 21 daar nu aan doen? Vele politici vinden dat doen verminderen van de productie van CO2 (via heffin-gen)  door minder gebruiken  van kolen (-80%), van gas (met -50%) en olie (met -33%) niet moet gebeuren. Dat lijkt volkomen illusoir nu… Toch lijkt zoiets er te gaan uit komen: een soort van CO2 gemoraliseer met hoge uitstootbeperkingen vóór 2050… Als alle deel-nemers al lang met pensioen zullen zijn gegaan. Mogelijk komt er toch nog iets bij van een financiering van enkele innovaties?

Die COP21 moet van doelstelling veranderen en ook van onderhandelingsmethode!  Ze moet gaan voor mondiale relancering van een positieve economie ten dienste van volgende generaties! Dat zou nu al de franse regering tot dé nieuwe weg moeten uitroepen  in plaats van dat gerommel over geheel onrealistische quota en normen..  En moeten oproepen tot nieuwe productie- en consumptiesystemen. En financieringen moeten voorstellen voor projecten die auto en lucht-transport elektrisch doen worden waarbij de electriciteit ook komt van kernenergie.. Ook van projecten van energietransport over grote afstanden waardoor de permanente zonneschijn op aarde overal ook voor zonne-energie overal ter wereld kan leiden. Via trajecten: van Duitsland naar Griekenland en  van MO naar India. Stimulering van energievriendelijke productiemethoden als 3D-printen en ook coöperatieve economie. Dat levert ook minder CO2 op..

ZON EN AARDE SAMENSPEL
BEETJE ZONLICHT AFVANGEN?
Parijs moet nu al anticiperen op het echec dat dreigt en bijvoor-beeld moeten inzetten op CO2-opslag verbe-tering. Of omzet-ting van CO2 in carbonaat (via een basische reactie), meer bossen doen planten en ook tot meer phyto-plankton in de zee moeten oproepen (middels fotosynthese).

ECHT GEEN ONZIN!
Of: meer zonnestraling gaan reflecteren door grote spiegels in het heelal te “hangen”  of de wolken meer weerkaatsing te geven door zeezout in de dampen te bevorderen.

Zo’n aanpak langs een positieve en innovatieve weg en niet langs de aloude bestraf-fende aanpak dat zou Parijs moeten benadrukken. Een echte ommekeer aanzetten
WIE MOET ER NU WEER LACHEN?
 
En dan nog wat alternatieve ecologie uit onverdachte hoek. Die komt ook van de “navigatrice”

MAUD WEET VAN NATUUR.
Maud Fontenay, die koppig haar stem verheft, ook in het ecologische kamp. Over die wel wat linke maar ook weinig dodelijke (!) kernenergie die ook “schoon is”. Behalve dan dat ellendige afval..



ALLEN MET HET KLIMAAT
 
Over die windmolens die maar 22% draaien en die zonnecellen die s’nachts slapen en met wolken ook terugvallen. Maar we willen toch “24/24” energie? Verwarmen, produceren en ook reizen, lezen, TV kijken etc. ? En wie weet hoeveel vervuiling er komt bij het maken van zonnecellen en windmolens cq bij het afdanken er van?

DUURZAAM IS OOK NIET SIMPEL
LEKKER KLUTSEN



En die zee die rond


Frankrijk er overal is, is ook een economisch groot goed. Met goede maatregelen kan het visbestand ook weer op peil komen. Dat wordt nu steeds opnieuw bewezen. Door andere netten, maxima aan vangst, controles per satelliet /vliegtuig etc.. Vele voorraden die in de 70-er jaren raakten uitgeput zijn weer op peil.

DE SNEEUW IS WEG...
En dat schaliegas.. (Montebourg vertelde er ook al over), en die nieuwe canadese methode met propaan of fluorpropaan (dat niet brandt) en dat recycleerbaar is. En dat geen enkel ander additief vereist en ook niet ontploft. Stel dat Frankrijk er vol mee zit? Waarom dat niet geëxploiteerd dan? We moeten toch energie blijven hebben?

WIE IS WAAROVER DE BAAS?
Aldus Maud en dat is eens een fris geluidje. Wat bevrijdend werkt want het komt uit ecolo-kringen. Alternatieve ecologie dus..

(Zie ook: Les raisons d’y croire”, van Maud Fontenay, Plon 2015)

 

 

EPILOOG
 
DE MENS WIKT EN.. DE NATUUR BESCHIKT?

Eerst even over... dé allerlaatste vondst!
In deze nogal negatieve en donkere context is het laatste bericht van Prof. Claire Gray van de Universiteit van Cambridge een echte opsteker!

CLAIRE GRAY HERSELF!
Dit is wat die hoeveelheid CO2 echt spectaculair zal gaan verminderen! Waarbij het programma van COP21 zal verbleken.. omdat dit veel effectiever is..


DE LITHIUM OPTIES NU..
Gray publiceerde in Science de opmerkelijke vondst over de nieuwe elec-trische Lithium-lucht-batterij van binnenkort...  de vervanger van de huidige Lithi-um-ion batterij. Ze werd al 200 keer geladen en gebruikt en ze is zeer veelbelovend is. Ze heeft (eindelijk!) die veel hogere energie-dichtheid: ze is maar 20% van het gewicht van een "oude batterij van gelijke capaciteit". Ze heeft een autonomie van.. 600 km ; gelijk dus aan die van de huidige benzine-auto. En de levensduur wordt op 120.000 km geschat nu. De oplaadtijd is nog niet vermeldt: men werkt daar nog aan. Als dit dé vondst is dan is enkel de hoeveelheid lithium op de wereld een grens en er moet nog 10 jaar worden gewerkt aan het productie-klaar maken van het totale systeem. 
Men vond dat poreuze koolstof electroden veel beter werken en ontdekte welke chemische toevoegingen er moesten komen voor "betere chemische reacties".

BATTERIJ RESEARCH
Dit opent vele terreinen. Van een veel betere smartphone-batterij tot de "nog betere huisbatterij van Tesla".


DAT SCHIET ECHT OP!
Het zal het huishoudelijk gebruik van zonne-energie enorm doen toenemen omdat je nu overdag kunt opslaan voor de donkere nacht.. Cambridge lijkt geschiedenis te schrijven al moeten er nog hobbels overwonnen worden. En natuurlijk gaat nu de hele wetenschappelijke en techno-wereld eerst eens flink kritisch te keer over deze opmerkelijke nieuwigheid!

ALLEMAAL IN ONDERZOEK NU..
Zo hoort dat ook. Het "achterblijven in verkleining van die batterij' dé uitzondering in dat steeds meer krimpende electronica-landschap lijkt nu te zijn doorbroken..

En wat te denken van de lichtgevende planten van de franse start-up Glowee en Stanford in de VS? De biotechnologie  die al heel veel klaarspeelde voor kankerbestrijding, nieuwe anti-biotica en de neurowetenschappers  blijft steeds meer verrassen. de natuur lijkt heel veel oplossingen te herbergen! Al moet je die wel "even helpen". Google de al beroemde franse Taddei en lees over zijn optimisme. Hij kent nu al de lichtgevende planten, die s'avonds in de stad "zelf het lichtknopje omdraaien"..  Parijs straks vol groen en s'avonds met "geplante lantaarnpalen"? Dat elegante aanzicht kan dank zij de vondst van fluoroscerende eiwitten bij... kwallen. En dat is niet het eerste succes dat de zee en slimme onderzoekers al leverden. Een stad met licht zonder electriciteit en wat later ook met e-auto's? Wel als dat niet meteen op de COP21 agenda moet dan geloven vele er niet meer in.. 

Support van de vele lokale en private initiatieven die vaak met start-ups beginnen, is nu een goede zaak. Dan steun je ook de mentale hervorming die zeer nodig is. In Afrika en elders zijn er duizenden kleinere acties en opstartende bedrijfjes die op een schonere wereld zijn gericht. Inzamelen en omzetten van gebruikte keukenolie, mini-zonnepaneeltjes inzetten en die lichtgevende planten voor de steden, zijn enkele voorbeelden. Veolia werkt nu in Zuid-Korea aan het maken van superschoon water. Daarmee kun je silicium uit mobieltjes perfect recyclen.. En is veel meer dan CO2 en er moet van onderaf en lokaler worden gewerkt.

Eerst moeten er sterkere huizen/daken komen, hogere dijken, betere afwateringen, goede wateropvangsystemen, bomen beter zekeren en ook irrigatiesystemen voor bestrijden van droogte. Ook zuiniger waterverbruik.. zoals nu in Californië en Israël op grote schaal gebeurt. De miljarden van de CO2-jacht zullen hier ingezet moeten worden: de mensen moeten nú worden gered van de klimaatgrillen. We moeten beseffen dat het klimaat altijd grillig was en niet "even getemd kan worden".
Ook dat een echt effectieve aanpak, -als die al zou kunnen-,  best lang zal gaan duren. En dat ook het klimaat weer kan kalmeren.. Dus moeten we nu pragmatischer worden en de beschikbare technologie nu inzetten om mensen te beveili-gen en te redden..  Daarmee schep je ook goodwill en vertrouwen en meer motivatie om de natuur schoon te houden.. 

 
De wetenschap had al vaker ruzie met de heersende machten! Vraag het Copernicus die een banvloek opliep. Ook religie en wetenschap zijn geen vrienden: alle worstelen met die nieuwlichterij.. Van islam tot boedhisme. Maar nu ontdekte de politici dat je je ook van wetenschappers) kunt bedienen! Om zo macht te behouden of, -nog beter-, te vergroten! Wie weet nog van die arme Prof. Buikhuyzen die over rassen-verschillen wilde berichten: hij moest zwijgen want dat was "not done in de linkse kerk". En er zijn kasten vol met positieve rapporten van Uni's in Nederland die "onze integratieresultaten prezen". Tot ene Pim de kachel er mee aanmaakte..
En wie kan niet ook wel een dozijn zaken opnoemen waarbij de feitelijke politiek niet strookt met de "fraaie programma's en voornemens"?
Wetenschappers zijn ook geen heiligen: de een schreef wat over en de ander verzon onderzoeks-resultaten! En er bleken ook nogal wat polici met valse titels te bestaan.. Kortom de politiek en de wetenschap vonden elkaar. En de pers deed de rest..
Dat is wat we zagen bij het VN-klimaatgedoe waar men nu spreekt over "climategate". En we zagen het recent ook bij de wereldberoemde Piketty. Hij zette zijn prima wetenschappelijke werk in om "linkse zielen te plezieren". En rechtse "om te polen".. De weten-schapper zette zijn faam in voor politieke doeleinden..
Daar zien we nu een opkomend protest tegen komen en dat gaat natuurlijk groot gedonder opleveren. Eerst werden vooral de politici gewantrouwd die er niks van bakten. En nu zijn een deel van de wetenschappers echt aan de beurt. Na de bankiers, de pastoors, de corrupte ambtenaren, de zedeloze medici de graaiende managers en de oppottende sporters en voetbalbestuurders en de autofabrikanten  nu nog méér?
Dat doet ons allen dus niet goed. Dus moet die volgende beerput nu ook vol open.. En dat gaat nog veel verrassingen geven, daarop wordt al gewed!
Maar toch blijft de wereld vooral mooi en idem ook de mens. Maar je moet hem niet verleiden en niet vergeten een beetje op hem te passen. Want dan gaat ie ook vlotjes in de fout. En dat dan ook overal, in alle maatschappij sectoren. Dat is wat we nu op grote schaal zien.. Dus de bekeringen zullen legio zijn. En het begon met de COP21 maar,-vrezen velen-, niet IN deze COP21... Wat echt jammer is..  Maar COP22 kan ook namens de VN, maar dan heel anders, ook nuttig werk doen. VN-coördinatie blijft zeer gewenst, bij dit ook wereldwijde probleem. Dus viva COP22?

 

Leon de Marseille, 21 nov. 2015

 

 

 

 

3 opmerkingen:

  1. ZEER ZEER lezenswaardig !
    Verplichte litt. voor "Parijs" , dunkt me. Zullen narrow-minded politicians het (willen) snappen ?

    kortom : bravo ! grts, frits

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank ik hoop dat er nog meer mensen het snappen. Ondanks mijn vele gebreken..
    Politici snappen alles maar willen alleen "accepteren" wat in hun polieke idee past. En bij hun stoeltje vasthouden..
    Die wetenschappers in de fout krijgen hun straf wel van de collega's! Daar wordt meestal korte metten mee gemaakt in eigen kring..
    Het is te hopen dat CP22 anders gaat lopen, En de wetenschappars nog harder werken ok die klimaatverandering te doorgronden!
    dank, groet

    Leon Speetjens

    BeantwoordenVerwijderen
  3. http://www.nrcreader.nl/artikel/5582/fanatiek-verzet-tegen-de-nieuwe-zondvloed

    BeantwoordenVerwijderen