Totaal aantal pageviews

zaterdag 12 september 2015

LA FRANCE: DÉ KENNER VAN HET MO, OLIE EN RELIGIES:



               DE  R E L I G (O L) I E

 RELIGIES, OLIE EN KOLONIËN,
                                        EEN EXPLOSIEVE MIX


 INTRO: ONZE KOLONIËN WERDEN
                                 ONZE OLIE-LANDEN

BLOEDBADEN OVER RELIGIES, AL IN DE 12E EEUW...


LA GAULE TIJDENS DE VELE KRUISTOCHTEN


1000 JAAR GELEDEN: EEN KALIFAAT IN EUROPA....








HEIDENEN: HET MO VAN VOOR DE MONOTHEÏSTISCHE RELIGIES




EEN SUPER MOSKEE VAN VANDAAG

ONZE ACTUALITEIT:
Het Midden-Oosten, dat is het "verhaal van de stabiliteit" .. Die essentieel was, omdat onze energie (en dus onze welvaart), een stabiel MO vereisten. Die kramp van een eeuw en meer, is een belangrijke oorzaak van de huidige chaos en instabiliteit in datzelfde MO.. 
De relatie religie en migratie is er nu ook volop. Zie de christen-vervolging in het MO de laatste jaren: duizenden doden. Vele andere moesten vluchtten.. En IS doet dat het nog eens extra zwaar "over". Kijk naar de aanzwellende ruzies tussen soennieten en sjiieten.. Die al oorlogen zijn. 
De grote crisis BINNEN de islam is begonnen en zal veel bloed doen vloeien. Zie nu: Jemen, Bahrein, Egypte,Libanon en Irak.
Ook wij "christenen" vechten weer:  in Mali c.s. en tegen IS. West en Oost  ook samen tegen de "foute islam".. Een lezer van de blog over MIGRATIE wees, zeer terecht, op weinig kennis van de oorzaken achter dat chaotische MO van nu.. Daarom ook deze blog.




DE MOSKEE VAN CASABLANCA 1995
Er is veel geschreven over “de vloek van de olie” en dat in vele betekenissen. Enkel de noren kennen hun olie als een echte zegen, die hun staatsfonds vult voor de bange, vergrijsde dagen  van ná de olie.   


OLIE EN RELIGIE: LINKE MIX














Want olie, dat is energie en dé industriële grondstof voor een moderne economie. En was zo ook de hoeksteen voor de welvaart en de koopkracht van vele mensen. Er waren altijd landen, die veel olie/gas hadden én landen die er veel van nodig hadden. Want zij hadden er (nog) niets van in hun bodem gevonden..

OLIE = THE DEVIL'S SHIT?









Laat die olie vooral  worden gevonden in dat MO, dat ook al een groot wrijvings-gebied was voor kolonisatoren en.. de drie wereldreligies. Dit “toeval” bleek enorme gevolgen op te roepen voor het MO en… en voor de geopolitiek in de hele wereld. .  

MOSLIM CULTUUR VAN AL-ANDALUZ (Spanje)
RIJKE MOSLIM ARCHITECTUUR 

  Een zeer recent citaat van de franse publicist Bavarez is revealing: “De 21e eeuw is er een van strategische verrassingen, ook in de politieke wereldorde. Zie de revanches van de vroegere koloniën op de europeanen. Zie de oude imperia China, Rusland en het (Ottomaanse) Turkije en die actuele herleving van het kalifaat door IS en Boko Haram. Zij willen de huidige kaarten anders doen tekenen van het MO en Afrika, en denken daarbij terug aan vroegere eeuwen”.
  “Nóg  niets gevonden”, kun je tegenwoordig beter zeggen, als een land geen olie of gas heeft. Zeker nadat de VS bijna de grootste olie- en gasboer van de wereld (!) werd, toen het zijn schalie-schatten vond. Die het er meteen uithaalde! Via dat nogal gedurfde defractioneren van de bodem wat later bleek te kunnen worden verbeterd. Daarmee werden de VS bijna volledig onafhan-kelijk van het MO, op energiegebied. En beschikte over goedkope energie, waarmee ook zijn groei weer op +5% kon tillen. En zijn te hoge ww terugdrukken.. naar 5%... (de EU: 11%). Dit werd  het grote  wonder van de (schalie)-olie: dus eigenlijk “the opposite” van die olievloek. En zie nu Egypte dat 850 miljard m3 gas vond in zijn zee-deel..

 Algerije, Rusland en Venezuela zijn nu ook grote olieboeren. Die voor 80% en meer hun inkomsten daaruit verkrijgen. Brazilië, Nigeria en Angola zijn ook coming... Libië, in grote chaos, en het IS-kalifaat draaien bijna 100% op olie. De eerste drie genoemden verwaarloosden door die “olie in overvloed”, de rest van hun economie. En hingen hun economisch leven op aan die olieverkoop.  Saoudi-Arabië, Iran en de Arabische emiraten (waaronder Qatar) zagen het olie-einde komen en begonnen net op tijd hun economie om te vormen. En ook gigantisch in het buitenland, -met name in Europa-, te investeren. Ook Koeweit en Bahrein, maar nog minder… Angola zou meer aan diversificatie moeten doen, zoals Nigeria nu doet..  En IS, zit nu ook met minder inkomsten en ook… zonder geld voor wapentuig!
VERGELIJKING NOREN EN NOORD-AFRIKA

ZEER VERVUILENDE OLIE EXPLOITATIE
 Geopolitiek gezien veranderde bijna alles. Dat oliemonopolie van het MO verdween rap, en zo ging dat hele patroon van één eeuw lang van (economische) energie-afhankelijkheden totaal op zijn kop. Het geopolitieke belang van het MO nam dus flink af..

Maar daar was intussen een wreed terrorisme ontstaan en sterke onder-linge spanningen tussen de Arabische machten en hun islamvarianten.  Die onderhuidse haat tegen het westen , die in 2001 9/11 in NY opleverde, werd manifest. En maakte dat MO opnieuw tot een grote internationale vechtregio.. Nu vooral gericht en zeer radicaal,  tegen “dat verderfelijke westen”!

 De MO-regio was heel lang, tot begin 20e eeuw (en nog zonder olie), een soort van koloniaal speelveld van het europese westen. Na de eerste olievondst in Iran (1909) werden de VS ook een grote geïnteresseerde daar. En zij sloten vriendschap met het nieuwe land: Saoudi-Arabië. Immers, de engelsen hadden met Iran al een olie-business opgezet… Het latere BP. De fransen en engelsen verdeelden (eerst in het geheim) een groot stuk MO: zo werd Syrië bestempeld als de latere olieboer voor de fransen. En zo werd Irak “engels”…

DE INVLOEDEN VAN DE GROOTMACHTEN
Nu de wereldeconomie inzakt én de VS fors mee doen aan olie-leveren, blijkt er teveel olie en gas te zijn…. Dus dondert de prijs zwaar in. En ook het roerige  Rusland, dat 85% van zijn inkomen uit deze energie haalt, kreeg het fors voor de kiezen. Maar kraakt nu in zijn voegen  vanwege die zelf begonnen Krim-inlijving. Waarop die akelige bemoeienis met de burgeroorlog in Oekraïne volgde.. Dat samen leidde in enkele weken tot een diepe val van de roebel, tot een gevoelige knak in de groei en een enorme kapitaalvlucht. Arm russisch volk nu.. Waar Poetin nu ook zijn glans ziet verbleken: ook bij zijn Euraziatische buren..
Saoudi-Arabië weigerde, als OPEC-lid, de productie terug te schroeven… En speelt zo een nogal pikante rol in de olieprijs-setting: die de russen (en andere) zwaar straft en die ook de VS al wat prikkelt.

Het werd nu vooral de vraag:  “hoe láng gaat die olie-recessie duren”? Ook voor de VS, die anders ook echte olie-pijn krijgt. Alle “olie-zuchtige zonder eigen olie” zijn voorlopig echter blij met die supergoedkope energie. Ook nog net voor de winter losbarst en ook net nu hun groei inzakte… Parijs telde al blij + 0,3% op bij de verwachte groei voor 2015..

Er begon weer een (nieuw) soort olie-dans, waarbij we nog eens zullen beleven hoe het zit met “de vloek en de zegen van de olie...”. Maar nu meer wereldwijd dan ooit eerder..!

DE OLIE EN DE VLOEK
Hoe kwam dat allemaal, met “die dans rond die olie”, die de wereld nu al ruim een eeuw lang uitvoert? Waarbij het MO als regio, sinds begin 19e eeuw, dé sleutelpositie in nam.  

Daar vóór, was deze regio ook een belangrijk  “europees/westelijk politiek speelgebied”:  tijdens de eerdere koloniale eeuwen. Ook het ontstaan van Israël, -in 1948 na een halve eeuw  zionisme-, en zeker ook door die shoa in Europa, ging een grote rol spelen.


VERSPREIDING VAN RELIGIES
Zo werd dat MO, -ondanks de sterk verminderde rol als olieboer-, opnieuw tot een hete regio. Fel mos-limterrorisme, Israël contra de palestijnen, forse haat tegen het westen en onderlinge tegenstellingen in de regio (mede gevoed door de twee richtingen in de islam), maakten het gebied,  begin 21e eeuw,  wéér tot dé grote brandhaard op de wereld.

Er ontstond zelfs een “waar kalifaat”, in Syrië-Irak en het werd tot een wrede uitlaatklep van moslim-extremisme. Dat nu voor een belangrijk deel ook uit het westen komt! Sommige kinderen van europese immigranten uit MO en Maghreb, gingen zo ook tegen “ons”  (en hun “foute geloofsgenoten”!) vechten.. . Avonturiers en outcasts, geboren en getogen in westerse landen, . bleken ons ook te zijn gaan haten.

ISLAM DICHTHEID 
MIX SJIETEN-SONNIETEN










WERELDOORLOG III 2050?  IS  I S  MAAR EEN BEGIN?
 Genoeg aanleidingen om wat te bloggen, over de historie van de relaties tussen het MO en het westen. Beginnend met een korte aanloop uit de periode “vóór de olie”, dan via de olie-hoogtijdagen, op naar de huidige “neo-olie relaties”.. Een schokkend stuk geschiedenis,  dat leert dat, elke politieke bemoeienis van formaat, minstens drie generaties nodig heeft om, zonder gevaar voor de vrede, te kunnen worden vergeten...

Deze blog gaat over koloniaal verleden en de olie hoogtijdagen in hun geopolitieke context.  Tot aan de oorlogen en vredespogingen die nog duren.. Dit alles is nu nog bepalend voor wat er bij onze buren en met ons kan gebeuren. De huidige immigrantencrisis is slechts de eerste acte van bloedig drama die ook de energieprent voor deze eeuw beïnvloeden zal.

HOGE CULTUUR EN NU...EEN DIEP VERVAL 
INHOUD
-Weinig tijd/zin in lezen?   Kies 1,4,8,9 en 11 + MAAR
-U wil graag meer weten?  Lees ook 2,3,5tm7,10
1.INTRO
2.HET MO VÓÓR DE OLIE
3.MÉT DE OLIE  + DRIE RELIGIES
4.HET WESTEN REGELDE "ALLES" IN HET MO.
5.DE MOSLIMBROEDERSCHAP VAN 1928
6.HET PANARABISCHE NATIONALISME  KOMT OP
7.1953-1956: GROTE BOTSINGEN: WESTEN EN MIDDEN-OOSTEN..
8.DAN: MO ALS ECHT OORLOGSGEBIED
9.EN... HET GAAT MAAR DOOR..
10.EEN PERIODE VAN VREDESPOGINGEN… TOT 9/11
11. BESCHEIDEN EPILOOG

+ MAAR….



EERSTE DEEL:
    VAN VÓÓR DE OLIE, VIA ONZE KOLONIËN TOT ONZE OLIELANDEN


-HET MO LANG VÓÓR DE OLIE..
Zo’n 600 jaar na JC werd ene Mohammed, in Mekka, door de aartsengel Gabriël geïnspireerd. Hij werd de leider van de Arabieren in het MO . Bij zijn dood in 632 ontstond onenigheid over de opvolging en dat spleet 20 jaar later de islam in twee richtingen. Zijn opvolgers heersten in 650 al van het huidige Libië tot aan Afghanistan en tot aan het Byzantijnse Rijk met Constantinopel. Honderd jaar later liep het al van Al Andaluz in Spanje tot en met het huidige Afghanistan, een boog van bijna 10.000 km.. En even later ( 690) werden ook Constantinopel (nu Istanbul) KroatIe, Servië zuid-Italië en Sardinië bezet. In 660 was Ali vermoord en werd Damascus de hoofdstad: de soennieten waren de machtigen en de sjiieten werden onderdrukt.  

GROTE VREDIGE CULTUUR
HOOGSTAANDE ARCHITCTUUR

DE EERSTE CLASHES ISLAM-CHRISTENDOM
En dan….., moet in 732 ene Koning Karel Martel, zoon van Karel de Grote en koning van de Franken, bij Poitiers de Arabieren terugdringen… Na het al langer bezette Spanje wordt nu ook “het westen” bedreigt. De eerste clashes van “het westen” met dit grote rijk zijn nu een feit.

In 760 wordt Bagdad de hoofdstad van een groot rijk dat een uiterst verfijnde beschaving opbouwt, die tot in de 17e eeuw wordt bewonderd vooral in het westen: Hun gouden eeuw begon..

Maar in 1038 begint de aftakeling van dit legendarische rijk, met veroveringen door een Turks volk (de seldjoeken). Dat verovert al snel Iran (Perzië toen) trekt dan op naar Bagdad. In 1099 wordt Jeruzalem, sinds 1075 samen met andere Heilige steden bezet, door de seldjoeken, via een christelijke kruistocht bevrijd. En het eerste frankische Koninkrijk in Palestina is geboren, de christenen bezetten.. Palestina.  
VELE KRUISTOCHTEN BLOEDIGE EEUWEN 

Nu is de clash expliciet en keihard; tussen het christelijke westen en het grote islamitische (soennitische) rijk. We zagen 10 bloedige Kruistochten om: Het Heilige Land van de europese christenen te bevrijden van de islam..
ISLAM TEGEN CHRISTENEN..

Een grote religieuze clash is geboren. Waarbij drie monotheïstische godsdiensten zijn betrokken, maar het vooral tussen arabieren en westelijke christenen. De joden hebben geen eigen land…





DE MONGOLEN VAN DJENGIS KHAN
Dan komt in 1220 de Mongoolse Djenhis Khan en verovert een gigantisch gebied van Azië, via China tot in Iran. De moslims zijn geschokt en vis de mameloeken in Egypte worden de machtigen en Lodewijk IX wordt door hen verslagen bij een beleg van Caïro in 1250. 
DE GROTE DJENGHIS
 Tot 1453 zijn ze de baas en ze braken liefst 600 jaar islamitische overmacht in de regio en ruzieën met de mameloeken, die het Heilige land blijven bezetten.

De seldjoeken zien hun macht vergaan omdat er geen opvolger is en daarvan profiteren een volk van turkse komaf, die zich de Ottomanen gaan noemen en die in 1326 een rijk beginnen. Zij verdringen het Mongoolse rijk dat verzwakt door zijn enorme uitgebreidheid en beginnen een kanaat  waar we nu over Oezbekistan spreken. Van Turkse komaf  en islamitisch en van daar wordt vanaf 1388 het MO veroverd, waar de mongolen steeds meer worden verjaagd.


HET IMMENSE OTTOMAANSE RIJK
OTTOMANEN  EN TURKEN
In 1453 valt Constantinopel in turkse handen. En wordt het Oostelijke romeinse, byzantische  Rijk bedreigd en verliest zo zijn centrum. Al in 1517 zijn de Ottomanen de leiders van de islam geworden, nadat ze in Iran ook nog een kortdurende sjiietische dynastie veroverden. Dan volgen Syrië en Egypte en ook de Heilige Plaatsen van de islam. Het centrum van de islam wordt verlegd van Mekka naar: Constantinopel…

In de 15e eeuw loopt het Ottomaanse rijk van: Milaan en Oostenrijk, via de Krim en Georgië naar Irak (Bagdad) en vervolgens via Syrië en het Heilige Land, naar wat nu Saoudi Arabië heet, en van Egypte tot aan wat we nu Libië noemen. Ook: Sardinië, Zuid-Italië, Sicilië, Hongarije, Servië, Griekenland en het huidige Turkije horen er bij.

Suleiman de Grote , “de magnifieke”, regeert in de hoogtijdagen tot 1566.  Met zijn zoon die Soleiman de Dronkenlap heet, gaat het Ottomaanse rijk langzaam in het verval.

Maar het gaat traag en duurt nog tot na einde 17e eeuw: zelfs tot 1856 (!). Intussen vecht het nog vaker tegen Europa. Tot het in 1699 een forse nederlaag lijdt tegen De Heilige Liga: Het Heilige Roomse Germaanse Rijk, Rusland en Oostenrijk... Polen en Hongarije worden dan afgepakt bij het Verdrag van Karlowitz.

In 1744 is er een eerste keer ook Saoudi-Arabië, maar het duurt via een tweede poging van 1843 tot 1878, nog tot 1932 tot het huidige land er is. In 1818 laat de ottomaanse sultan nog de emir Abdullah ben Saoud, in Mekka onthoofden..


 NAPOLEON MARCHEERT NAAR EGYPTE  EN STUIT DAAR OP.... DE BRITTEN..
Van 1798 tot 1801 duurde zijn campagne en het werd de introductie van de egyptologie en het orientalisme in het westen. Omdat de fransen een einde wilden maken aan de britse suprematie in het MO en ook de route naar Indië wilden breken. Dat moest met 400 schepen en 40.000 franse soldaten vanuit Toulon om de Verlichting ook naar het oosten te brengen.. 
NAPOLEON ONDR DE INDRUK
Na gevechten tegen de mameloeken en de britten proclameert Bonaparte zichzelf tot “Allah’s favoriet”! Hij stuurt een ware horde aan geleerden in de rondte, rict daar vele instituties op, en gaat tot aan Suez en tot bij Saoudi-Arabië. Maar de imams en de sjheiks willen niet en Napoleon moet een bloedige revolte van Caïro neerslaan. En hij krijgt het te doen met de ottomanen via Palestina; die worden gesteund door.. de britten.
DE VERLICHTE REDDER LOEG ER OOK FLINK OP...
Napoleon gaat ze tegemoet via Syrië tot Akko bij het huidige Haïfa. De expeditie loopt vast en Bonaparte gaat terug naar Frankrijk. Maar laat zijn discipel Kleber achter, die wordt vermoord… In 1801 capituleren de fransen voor de ottomanen (die worden geholpen door de britten). Vele ontdekkingen, voorwerpen en geschriften blijven over . Ook de steen van Rosetta waarmee de hiëroglyfen worden ontcijferd later..  Egypte mag Syrië behouden en in 1882 bezetten de britten Egypte inclusief Syrië...

Een opmerkelijke eerste grote clash tussen westerse machten (en de ottomanen) op het grondgebied van het MO is een feit.


  
TURKIJE: HET RESTANT VAN HET OTTOMAANSE RIJK
Vechten tegen het westen en interne conflicten verzwakken het ottomaanse sterk. Ondanks een grote hervorming “op westerse leest geschoeid” mislukt grotendeels. Ook het Parlement en een Grondwet halen het niet echt.. in 1876. Men kiept terug naar het autoritaire in het bestuur. De Oorlog van de Krim komt en wordt besloten met het Verdrag van Parijs waarbij de Russische tsaar spreekt over: De zieke ottomaanse man..
VERGETEN COALITIES..

Op weg naar 1916 ziet men het Suezkanaal ontstaan (1869) en begint het zionisme in 1986. Na en tijdens een zeer anti-joodse periode. In Rusland met vele pogroms (aangemoedigd door tsaar Alexander II), in Frankrijk met de Dreyfus affaire als hoogtepunt. En ook in Duitsland met zijn openlijke Jodenhaat een zijn “rassenzuiverheids idee”.
HET WESTEN VERSUS DE OTTOMANEN
In 1916 is het ottomaanse rijk praktisch ten einde: 80% van zijn gebied wordt herverdeeld. In 1923 resteert Turkije bij het Verdrag van Lausanne. Ankara wordt de hoofdstad En Atatatürk blijft zijn president tot in 1938. Er ontstaat een modern land, tussen het MO en Europa,  waar kerk en staat ook gescheiden zijn.. Het eerste overwegend islamitische land met deze structuur..   
DE VERLICHTE MODERNIST...
Ook de aanloop tot de idee van de joodse staat in Palestina is er. En nu staat men nu niet ver van het moment dat de drie monotheïstische religies elk een eigen “land of regio zullen kennen”. En dat overlapt met de vondst van olie in het MO: dat levenselixer van de moderne industrie.. waarvan het westen snel de kampioen wordt.



-DAARNA:  DE OLIE ÉN DE DRIE GROTE RELIGIES
Olie werd dé energiebron bij het begin van de 20e eeuw. Toen de westerse koloniale machten in het Midden-Oosten naar olie zochten en alles daar deden om het zwarte goud te kunnen exploiteren.
IRAN OUD OLIELAND......
De start was: de vondst van een oliebron in Zuid-Iran in 1908… Het UK richt dan samen met Perzië (zo heette Iran toen nog), de Anglo-Persian Oil Company op… En dat werd in 1954 BP (=British Petroleum)..
  
Let wel dat was ook de tijd van: de Krimoorlog (1856), die het einde inluidde van het machtige Ottomaanse Rijk. Ook van de bouw van het Suez-kanaal (1859-1869), voor de gigantische koloniale wereld handel en van het begin van het zionisme (1896). Dat voortkwam uit de Russische pogroms en het (duitse en franse) antisemitisme (o.m. Dreyfuss-affaire Parijs).
ZICH HERHALEND HISTORIE? 

DE AFFAIRE DREYFUSS (Fr.) 


 Toen kwam de aankoop van veel grond in Palestina door de franse bankier Edmond de Rothschild (1881). Kort erna gevolgd door het verschijnen van het boek: De Joodse Staat, van de Oostenrijkse Theodor Hertzl.
GRONDAANKOOP IN PALESTINA
Waarna in 1897 de Organisatie voor het wereld zionisme er kwam, die leidde tot het Joodse Agentschap voor Palestina in 1929.

HERTZL DACHT AAN EEN ISRAËL 

Dat gebeurde dus net voor die eerste olievondst in het MO: zo werden ook olie en joodse geschiedenis toen al verassend verknoopt…





HET WESTEN REGELT (BIJNA) ALLES IN HET MO.
In 1916 sloten de fransen en de engelsen het beroemde geheime (!) Akkoord van Sykes-Picot, dat het MO herverdeelde tussen Frankrijk en het UK… terwijl de WO I woedde in Europa, aangesticht door Duitsland en Frankrijk.. En de Russen maakten dit geheim bekend in 1916: dus midden in die WO I en bij de Russische revolutie..!


SHELL WAS ER OOK AL BIJ ...
HITLR EN DE MOSLIMLEIDER
  
Het Verdrag van Versailles van 1919 werd gesloten en in 1920 werd in Sevres 80% van het ottomaanse rijk verdeeld. Sultan Mehmed moest daarvoor tekenen en dat wordt ook het begin van het “restant” als het nieuwe land Turkije. Dat snel onder de leiding komt van de generaal Mustafa Kemal, die meteen drie jaar vecht tegen de grieken en de Armeniërs, de winnaars in.. 1918. Turkije komt er daarna echt in 1923 bij het Verdrag van Lausanne. En Mustafa Kemal wordt Atatürk: de vader van de turken..  Een seculier land met scheiding van Kerk en Staat… dat Atatürk tot 1938 bestuurt.
TURKIJE BLEEF OVER....MAAR DROOMT NU NOG
Zo komt nu ook Turkije in het MO-vizier waar het nu nog een essentiële rol speelt… Waarbij de banden van Erdogan met Poetin tellen, in die burgeroorlog in Syrië waar ook Iran een belangrijke rol speelt. Zeker nu IS er de Sykes-Picot-grenzen flink verlegde..   


DE MOSLIMBROEDERSCHAP VAN 1928
Ene Hassan Al-Banna was de oprichter en hij stelde, in Egypte, deze Broederschap voor. Voor alle moslims op de wereld… Maar dat werd later de vijand van ene Nasser, een egyptische generaal die daar net de koning had verjaagd. Want hij wilde een seculier Egypte (!; zie nu ook generaal Sissi..) maar was ook de promotor van de idee van het Panarabisme. Tegengas tegen het te machtige westen en het opkomend zionisme..
NASSER SCHOPTE HET WESTN....
Intussen werd die olie big-business en zien we in 1945 dat Roosevelt in Quincy met met Ibn Saoud een Pact afsluit. Dat Bush I (in 2005!), nog eens ververst…

PEARL HARBOR 






DE BOM VOOR HIROSHIMA





De  bijna 100-jarige Moslimbroederschap kende en nu ook zijn vele “vleugels en extremen”, zoals in elke religie met wereldwijde verspreiding. Zie bijvoorbeeld de enorme diversiteit aan amerikaanse christelijke kerken. Zo kon het in Egypte gebeuren dat de gekozen Morsi werd afgezet door moslimgeneraals. En dat in Tunesië een gekozen moslimpresident gaat samenwerken met de partij die veel “broederschap in haar gelederen heeft”.

OORLOG OM SUEZ....
AAN HR SUEZ-KANAAL








MORSI: GEKOZEN EN  ACHTER DE TRALIES 
 



 HET PANARABISCHE NATIONA-LISME KOMT OP
De gangmaker daarvan is o.m. ene Michel Aflak van de Baas-partij: die in 1947 wordt opgericht. In 1953  schrijft hij daarover: “Vrijheid, Socialisme en Eenheid, dat zijn onze fundamentele pijlers. De leden moeten die eenheid boven alles stellen want anders worden ze meegezogen met die politieke ideologieën die ver af staan van de Arabische renaissance die wij wensen”. Dan is op 14 mei 1948 de Staat Israël al uitgeroepen door Ben Gourion: nadat heel Europa nog siddert onder de ontdekkingen van die ongelofelijke shoa. Hij doet dan eenzijdig, wat bij de Declaratie van Balfour in 1917  en wat met UK tijdens 14-18 is besproken.. Maar dat vooral traineerde door toedoen van de Britten..
1948: NU 67 JAAR GELEDEN...

Daar zit het begin van de nu nog voortdurende strijd tussen joden en palestijnen die zich natuurlijk gekoloniseerd voelen door de joodse nieuwkomers. En daarmee begint ook het israëlisch-arabische conflict.
NE DE SHOA....
ISRAËL: BIG WARRIOR






De grote tragiek is dat het westen opnieuw hierin verward raakt omdat het de schuldige is aan die shoa en de gevolgen daarvan niet tegenhoudt die aansluiten op het zionisme dat al een halve eeuw bestaat. En dat nu ook botst met het panarabisme… 

BEZET DUITSLAND .......
 Dat moet het westen zich goed realiseren als het zich weer bemoeit (of soms moét bemoeien nu..) met dit hete conflict in het hart van het MO!



1953-1956: DE GROTE BOTSINGEN WESTEN -  MIDDEN-OOSTEN..
In Iran had premier Mossadeq in 1951 de olie-business genationaliseerd…  In 1953 wordt hij met zijn partij ten val gebracht: en daar zat toen de CIA flink achter. Zoals in 2013 definitief bleek uit de geopende Amerikaanse archieven!  

OLIEMONSTER IRAN 
Ook in 1953 proclameert Nasser de republiek in Egypte en gaat samenwerking aan met…de USSR.. Zo komt het in 1956 tot een nationalisatie van het Suez-kanaal, dat nog in handen is van Frankrijk en Engeland! En meteen komt van daar de militaire tegenzet waaraan nu ook Israël meedoet. De VS en de USSR werken nu samen om het conflict te smoren, want er heerst ook nog : die KOUDE OORLOG. En zo wint Nasser met hun hulp en wordt de grote man achter de panarabische gedachte.

WEST TEGEN  OOST: KOUDE TIJD

De eerste westerse oorlog ten een “nieuw arabisch land” met de hulp van Israël is een feit. En daarin raken nu ook gemengd de twee grootmachten die in een Koude Oorlog verkeren… En die toen echt niets voelden voor een WO III!



DIRECT WEER OORLOG.... IN EUROPA!

  
DAN: MO EEN ECHT OORLOGS-GEBIED
De 6-daagse oorlog volgt in 1967… het heette “een preventieve oorlog”. De Arabische legers worden snel verslagen en Tel Aviv bezet: Golan, Gaza en Cisjordanië en… Jeruzalem. Dan vallen Egypte en Syrië in 1973 Israël aan. In deze Kippoeroorlog krijgt Israël in twee dagen al de overhand  en jaagt de syriërs achter de Golanhoogvlakte en trekt Egypte binnen, via de Sinaï. De VS en de USSR ruziën fel… Israël vecht met amerikaanse wapens en de Arabieren vechten vooral met russisch wapentuig.. 

MIGHTY IRAN 

In 1975 begint een burgeroorlog in Libanon die vooral woedt tussen christenen aldaar en palestijnen, waarmee Libanon vol zit.. De sjiieten zaten er achter weten we.. En de onrust duurt 15 jaar..

Zo komen we in 1979 en in Iran regeert de pro-amerikaanse sjah Reza Pavlevi die het land sterk moderniseert. Maar hij ontmoet ook veel weerstand uit het religieuze kamp. Die onrust doet hem in 1979 vluchten en enkele dagen later komt Kohmeiny naar Teheran vanuit zijn asiel in Parijs.
KOHMEINI: ALLAH'S HOEDER
DE SJAH MOEST VLUCHTEN 

Dat is het begin van het islamitische Iran  dat na enkele maanden 63 amerikaanse diplomaten gijzelt. Hier begint de islamitische revolutie via de sjiieten vooral in Irak waar ze 60% van de bevolking zijn. En: het leidt ook tot wat we de tweede oliecrisis noemden.. Buurman Saddam wordt zeer nerveus, en.. hij begint een ware oorlog met Iran in 1980… Die bijna 10 jaar gaat duren..

VAN OLIE NAAR RELIGIE...

HET GEWELD GAAT MAAR DOOR..
In 1982 intervenieert Israël in Libanon en vermoordt vele palestijnen in de overvolle kampen aldaar. En het ontstaansmoment van de sjiietische  Hezbollah is aangebroken. De eerste intifada volgt in 1987  en dan ontstaat ook Hamas: een nieuwe tak van de soennitische Broederschap. Het verklaart in zijn Charta officieel dat Israël de vijand is van de islam en alle moslims… De haat groeit meer en meer..
MO-WARS...
OVERSLAANBAAR TSAHAL 








In 1989 stopt de burgeroorlog in Libanon na vele jaren…

Maar dan valt Saddam Koeweit binnen en wordt hard aangepakt door de VS en zijn geallieerden..



IRAN-IRAK: BRODEROORLOG VAN 10 JAAR
TEL AVIV GRIJPT IN IN IRAN 



  

EEN PERIODE VAN VREDESPOGIN-GEN… TOT 9/11

DE HOOP OP VREDE.....VS IN VORM....
!993 in Oslo: Rabin en Arafat schudden handen onder de ogen van Bill Clinton. In 1994 sluit Israël vrede met Jordanië maar in 1995 wordt Rabin vermoord.

INTIFADA: ISRAËLS SCHANDE 

2000 brengt de tweede intifada en de vredesgevoelens smelten weg…
GROOT PALESTINA

LAND JE PIK...........









Dan voelen de VS zich vredesbouwers tot 2001 met de aanslag van 9/11.

DE SCHOK VAN 9/11
Dan trekt de VS zijn oorlogsplunje weer aan. En gaat er tegenaan in Afghanistan, om Bin Laden te pakken.   “preventief” Irak binnen in 2003 tegen Irak en die Baaspartij. Saddam wordt gehangen in 2006 en de VS-troepen beginnen in 2011 met zich terug te trekken uit Irak.

SADDAM MOEST BOETEN ....
Intussen was in Tunesië de eerste Arabische revolutie begonnen waar er nog drie op volgden.. Nadat in 2006 Hamas wint in de Gaza-strip, volgt na hun raketbeschietingen een israëlische inval in Gaza.. in 2008 /2009…


Tot zover voor wat olie en het MO betreft.. Zie de beelden hieronder die de heersende chaos duidelijker kunnen maken  ..  

A WAR FOR EVER......
DE HAND VAN IRAN ..

IRAN'S GROEN ...
DE NAMEN VAN DE OORLOG 


ONVINDBARE VRE DE 
HAMAS WIL ISRAËL DOOD 

NIET STERK MAAR KNAP LASTIG 





KLEINE EPILOOG
Om de impact van alles beter te kunnen voelen en te begrijpen, is het goed terug te denken aan de ruzies en oorlogen in Europa en de Balkan in de 19e en de 20e eeuw.

VERANDERD DECOR
Met die afgrijselijke loopgravenoorlog van 14-18: een miljoenen bloedbad…waaraan de hele westelijke wereld meedeed. Die in Europa en de Balkan woedde.. En waarin ook de afrikanen meevochten als koloniaal kanonnenvlees.. Die werd gevolgd door facisme, een raciale moordpartij zonder weerga (de shoa) en WO II! Nu deed ook het oosten en vooral Japan, mee na die klap op Pearl Harbour. Het kreeg aan het einde die twee eerste atoombommen op zijn grondgebied met immens vele doden en verminkten. ..

HERDENKEN BLIJFT 
Denk ook aan de moordpartijen op burgers in bezette landen, als represailles. Overigens  door alle deelnemers: veelal na verzetsacties als straf daarvoor.


DE MUUR GAAT VALLEN 







Het ontstaan van de VN en ook de EU, kwamen er na. “Nooit meer oorlog”, zeiden de westerlingen.

Toch verzandden we, lang na de Koude Oorlog, met zijn grote IJzeren Gordijn en die Berlijnse muur, toch weer in die Joegoslavische oorlog.. Met ook Sebrenica..

Vele landen leden onder de bezettingen door Duitsland, Italië en Rusland.. en de vele bloedige represailles. Wat zeer veel kwaad bloed zette en leidde een jarenlang tot bestuur van Duitsland door drie grootmachten..

STAATSMOORD 
ATOOMMOORD











Kortom als het over machtwellust, oorlogszucht en diep ressentiment gaat weten wij “westerlingen” wat wordt bedoeld… En hoe dat voelt en hoe lang alles kan voortduren. En dat gebeurt nu ook in het MO… Én, wij hebben daar niet weinig mee te maken. Vroeger en nu… Besef dit alles bij uw beoordeling en het begrijpen van deze “olie historie”.. Dus ook wij weten van wanten als het om onderdrukking, oorlog, moord  en geweld gaat… Wie zonder zonden is … etc.   
De migrantencrisis volgt linea recta uit dit stuk historie. En geeft aan dat er nog veel narigheid zal komen. Waarbij wij nauw betrokken zijn en zullen blijven. Nu al als oorlogspartij en als leverancier van fanate westerse moslims. Die onze beschaving willen uitroeien: van Palmyre tot in onze hoofdsteden... Wordt vervolgd dus...
HET MO BLEEF EEN WARZONE 
NU..POETINS NIGHTMARE 







MAAR,
De zon zag de mens veranderen van jagende nomade tot gevestigde landbouwer maar nu pas weten we dat daarbij zijn botten veel lichter werden. Zelfs meer dan 20% minder gewicht omdat we minder gingen bewegen… Nu zijn we aan de obesitas het omgekeerde maar niet aan de botten.. 

DE GROTE MIGRATIESTROOM 

ONGOING EVOLUTION 









En tegelijk ontdekten londense wetenschappers dat een steen die werd gevonden in een turkse river de Gediz, 1,2 miljoen geleden was bewerkt tot een stuk hand gereedschap… Wat sterk bewijs is voor het veel vroeger arriveren van de “mens” in Europa dan werd gedacht. Wie waren die eerste verkenners die de grote stroom voorgingen die vertrok uit Oost-Afrika ons aller bakermat? Massaal zo’n 60.000 jaar v. JC binnen Afrika, 40.000 jaar v. JC naar Europa en Azië en 55.000 jaar v. JC al naar Australië..  Om daarna 20.000 jaar v. JC de Beringstraat over te steken naar Noord-Amerika en 15.000 jaar voor JC ook te arriveren in Zuid-Amerika..    De laatste migratie in twee vlagen: een 15.000 jaar voor JC en de tweede 10.00 jaar v. JC..  En dat is heel wat anders dan: 1,2 miljoen jaar! Raadsels zat dus, zie voor details het Quaternary Science Review. En lees het artikel van Danielle Schreve..
DANIËLLE SCHREVE
 
Hoe dan ook, het geeft te denken en dat kan overal. Op uw plekje in de zon of op het mijne op de Pharo of op de Terasses du Port waar de mensen krioelen..

We wensen u veel zonnestralen toe in deze dagen die snel langer worden op weg naar de nieuwe lente.


Leon de Marseille, 12 september 2015.



BEELDEN VAN  EEN VERVLOGEN  CULTUUR EN ZIJN ROMANTIEK














3 opmerkingen:

  1. Zie ook kernenergie, waar halen wij uranium vandaan? Zie ook waar halen wij de speciale metalen vandaan voor de accu's in onze mobieltjes, laptops en elektrische- of hybride auto's?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Koos,

    ja ook (deels) uit Afrika/MO maar er zijn meerdere landen die (kunen) leveren. In Azië bv, Australië en Canada en.. straks de noordpool.
    En natuurlijk heeft iedereen die spullen nodig: elk industrieel land. Dus waarop doel je precies in dit verband?

    Dank groet

    leon

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een kleine epiloog ter afsluiting van de discussie over mijn blog over het MO

    1. Het westen was eeuwenlang zeer nadrukkelijk aanwezig in het MO: economische, geopolitiek en religieus! Op zeer dominante wijze ook. Wat bepaald WEINIG vrijheid bood voor een normale ontwikkeling.. Erger nog: het remde..
    2.Dit besef wilde ik vergroten om wat er is en vooral wat er KOMT beter te begrijpen en anders te beoordelen. WIJ zijn niet de schuldigen maar onze welvaart is OOK eeuwenlang gebouwd op deze eenzijdige relatie.
    3, Je hoort bijna niks over wat immigranten doen voor een STERK VERGRIJZEND EN ONTGROENEND land. Met hetzelfde ZEER lage geboortecijfer als Duitland: zeer onevenwichtig en een bedreiging voor de welvaart van morgen. Dat snapt nu Merkel c.s. prima en zij doen NU WAT om dit probleem aan te pakken.
    Niets is daarvan te horen in de polder en dat is leugenachtig en nogal "beetje dom" ook. Dat geeft opnieuw de ruimte aan populisten die de zaak al zolang verstieren en die dus ONS land totaal geen goeds doen voor (over)morgen.
    4.We reageerden VEEL te laat op die vele gekraakte mensen: pas na 300.000 doden alleen al in Syrië komen ze het nu ons ZELF vertellen. En we wisten het of konden het weten!

    En nu wordt dit soort fout OPNIEUW gemaakt door niets te zeggen over het positieve (sinds EEUWEN!) van immigranten. In Californië en duitsland wordt DE HEEFT van de nieuwwe bedrijven door immigranten opgericht. Meer dan door de autochtonen. Zegt u dat niets? Dat gebeurde steeds opnieuw op alle plekken op de wereld.

    Ik mikte ook op DEZE discussie: de vitale maar dan gebaseerd op kennis van de historie. ONZE historie in het MO. Uiteraard kan het beter en daar zal ik me in de toekomst graag weer aan wagen.
    Dank aan hen die discussieerden!
    Groet,

    Leon Speetjens
    (die uiteraard veel meer mensen zag LEZEN dan discussieren, dat verraadt de teller. Maar dat is goed te begrijpen).

    BeantwoordenVerwijderen