Totaal aantal pageviews

vrijdag 23 september 2011

WIE BLIJFT ER NOG “AAA”? SCHETS VAN EEN PIKZWART SCENARIO..

Het rijtje van de begrotingsgaten bij de Europese “AAA-ers” is schokkend. In % van het hun BNP zien we Groot-Brittannië aan kop met -7,9%... dan Frankrijk met -5,7%, Nederland met -3,8 % ; Denemarken met -3,6% ;  Oostenrijk met -3,1% ; Duitsland met -1,9% , en na nog wat kleintjes zien we ook Zwitserland met +0,3 en Noorwegen met +13%…
Ik zet er even de staatsschuld in % van het BNP naast: Frankrijk met zijn 85,2% ; GB met 83; Duitsland met 82,3 ; Oostenrijk met 70,5 ; Nederland met 65,6 ; Noorwegen met 54,3 ; Zwitserland met 52,7 ; Finland met 50,8 ; Denemarken met 45,6 Zweden met 37,3,  Luxemburg met 17,9%.. en de Grieken zijn op weg naar … 189% (!), tweede hoogste na Japan met zijn 220%.. Niemand kan hier nog gerust bij blijven glimlachen, al zijn er nog steeds veel “ontkenners” actief.
Niet dus ene Marko Mrsnik, een jonge Sloveen, woonachtig in Madrid die zich bemoeit met de noteringen van Spanje, Griekenland en Frankrijk: want hij werkt voor ratingoffice S&P in de VS, dat de Amerikanen recent naar AA- terug zette. Hij kan “zomaar” een comité samen roepen om , bijvoorbeeld, de Franse AAA te herbeoordelen… En dan zit Parijs in no-time in het Italiaanse scenario….want het staat voor wel 70% van zijn schuld in de boeken bij “buitenlandse financiers”…
Op de S&P “meetlat” staat Frankrijk genoteerd met de volgende kwalificaties:
Economisch Dynamisme:uiterst zwak (nu de groei achterblijft en de WW stijgt)…De groei prognose van de regering (2%) is twee à drie keer die van Morgan Stanley (0,9%!) en Natixis (1,2%).  Openbare Financiën: Middelmatig…volgens de S&P criteria zouden enkel Duitsland en Canada nog overleven in die AAA-groep. Het bezuinigingsprogramma van 24 augustus van Parijs was net genoeg om de zaak nog op de tafelrand vast te houden…
Effectiviteit van zijn Instituties: Niet slecht, de bestuurlijke stabiliteit wordt als redelijk positief gezien. De parlementaire positie van Sarko c.s. ziet men ook als een plus. En  zijn manoeuvre met de “regle d’or”’ (een nul-tekort opnemen in de Grondwet), die de oppositie erg deed schrikken, maakte een goede indruk. Of hij de 2/3 meerderheid daar nú voor krijgt is echter hoogst twijfelachtig, en een afgang riskeert hij nú echt niet.
Kortom: Mrsnik van S&P (Madrid) kijkt toe en wikt en, helaas, is het echt niet Sarkozy die beschikt…. Zo werkt het tegenwoordig voor alle “rijke landen” die hun schulden moeten aflossen en herfinancieren. Ze werden als was in de handen van hun geldschieters.

De zeer onafhankelijke, knappe franse econoom Jacques Attali kon het niet meer laten,-uit pure vaderlandsliefde-, om zijn laatste zwartste nachtmerrie op te schrijven onder de kop:
“ Laten we ons op het ergste voorbereiden, om het nog te kunnen voorkómen…”.
Het verhaal bezorgde velen met mij, kippenvel en zette ons hard neer in de huidige, ongelofelijke werkelijkheid. Hier is zijn verhaal , voor u vertaald, in 10 etappes.
  1. Eerste etappe: Griekenland kan zijn schuldeisers niet meer betalen, zowel niet wapen- en medicijnenleveranciers als zijn ambtenaren en gepensioneerden. Maar Athene ziet het ook niet zitten om uit de eurozone weg te stappen, terug  naar de oude drachme…
  2. De eurozone weigert hun verder te financieren uit het magere ESF(onds) en wil ook geen “eurobonds” scheppen. Want het ontbreekt aan controle op de terugbetaling, ooit..
  3. In grote wanhoop laat de eurozone de Grieken dus over aan hun lot..
  4. De financiers, met name die in Azië en het MO, maakt dit erg ongerust dus zij verhogen hun rente voor eventuele leningen aan Portugal, Spanje en Italië…
  5. De crisis klopt vervolgens ook aan in Parijs, dat er nauwelijks beter zit, dan Italië. De franse banken dragen een groot gedeelte van de publieke schuld van de (zuider)-buren en andere ,- ook giftige-, assets.  
  6. Om de banken te redden zoekt men wanhopig en overal, naar financiers: tevergeefs.  Want men moet liefst 7% van het franse BNP, ergens  zien te vinden…
  7. Dus gaat de ECB in grote wanhoop over tot een massieve steun aan die banken en stopt hun veel liquiditeiten toe..
  8. Dat wordt Berlijn helaas echt teveel:  Duitsland besluit  uit de euro te stappen en schept zijn eigen euro+ (mark, florijn/florint ???), waarbij het zeer precies, een (eerder) voorbereid scenario volgt. Alles kost, volgens een Zwitserse bank, elke Duitser ca 7000 € in het eerste jaar en daarna  ca 4000 € per jaar…
  9. De luide plof van de eurozone maakt duidelijk dat ook de anglo-sasische banken er niks beter bij staan. Want ook zij zitten nog vol met die giftige assets…
  10. En zo rolt het westen in de grote depressie met een massawerkloosheid en zelfs ernstige bedreigingen voor de democratische verhoudingen… tussen landen en er bínnen.

Ik schrik, badend in het zweet, wakker en zie nog net het Tv-beeld met  Sarkozy op zwart gaan. Wat heeft hij, staande vóór zijn franse en Europese vlaggen nou gezegd?  De omroepster van F1 verschijnt nu en kondigt een toespraak aan in het Europese Parlement in Brussel: de voorzitter zegt plechtig dat het parlement zichzelf bij deze uitroept tot “Grondwetgevende Vergadering voor een Federatief Europa”… met een echte federatieve begroting…  En ik begrijp, met een warm gevoel van binnen, dat het zo verguisde Brussel, eindelijk weigert ons allen te laten afglijden naar de chaos en het geweld. We worden op de valreep gered, en begrijpen met een schok, dat het nú elkaar toch nog vinden en onze pietpeuterigheid loslaten, ons eindelijk gaat redden. Maar dan ook echt op de valreep!

En ik zet de TV uit en verzink in een diepe, vredige, slaap. Immers, morgen kan ik nog steeds mijn knappende baguette kopen met een eurotje… ook al is het er toevallig een die in Duitsland is geslagen…  Alle Menschen wurden also doch noch Brüder? Nicht zu glauben!

Deze mooie droom, is in alle opzichten, een uitstekende reden, om u allen weer veel mooi weertje toe te wensen.

Leon de Marseille, eind sept. 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten