Totaal aantal pageviews

zondag 10 december 2017

TWEE VISIONAIREN OVER DE SHOCKS VAN MORGEN..




FILOSOFEN MOESTEN ALTIJD AL "BIJ-STUREN"...

TWEE FILOSOFEN
              DIE "MORGEN"  BEGRIJPEN!


           VISIONAIREN OVER WAT ONS WACHT..





 

INHOUD:

-"PROFEET I": LAURENT ALEXANDER, GAAT HEEL VER.
-"PROFEET II": YUVAL HARIRI, ZEGT: DE MENS WORDT ZELF GOD
-EPILOOG: "PROFEET III": LEON, DOET ZIJN ZEGJE.


 

Nieuwe filosofen en profeten zijn gelukkig ook opgestaan en tonen zich steeds actiever. Zelfs (hoge)priesters doen mee. Zij durven ons te confronteren met hun gewaagde analyses en gedachten, want “NBIC” + AI” beloven gigantische veranderingen. Zij volgen het op de voet en vinden dat de schok die komt, tijdig moet worden geschetst en geanaly-seerd. En hopen ons zo wat te kunnen voorbereiden..
  

Wie hun visies nu niet wil horen, zal dat ooit toch moeten. Ze spreken over ca een eeuw vanaf nu, maar over 20 jaar gaan we al schrikken! Tegelijk zullen schokkende zaken van "niet-technologische soort" gaan mee-maken. Denk aan de demografische explosie in Afrika, dat stoute N-Korea en "gelijkgestemden", het gigantische China en die angstaan-jagende groep mensen die Trump aanbidden of Duterte.. Vóór ons liggen: een ongekende technologische revolutie, verdere opkomst van populisten, een exploderend Afrika en het super-machtige China. Het enige wat we kunnen doen is trachten het goed  te begrijpen, ons Europa te versterken en ons schrap te zetten voor enkele tsunami's.. Daarbij moeten filosofen, -die nu overal opstaan-, helpen. Ziehier een begin op de drempel van een nieuw jaar. 
 


PROFEET I:  LAURENT ALEXANDER (Fr.)

    Laurent Alexander gaat heel ver en legt ons, provocerend, uit wat NBIC etc. met ons gaan doen en nu al doen…Zijn laatste internet-video werd 1,25 miljoen keren gezien op internet!
Met statements als  “de dood van de dood” en  “Europa wordt het Zimbabwe van 2080”, is dat goed te snappen. Etiketten als “vulgarisateur (in Frankrijk)” of  “bio-conservatief” vindt hij prima. Hij is vooralsnog een der weinigen met een echt stoutmoedige visie. Hij kent Silicon Valley en het chinese BATX, de techno-broeiplaatsen, op zijn duimpje. Zie zijn laatste boek: “De oorlog van de intelligenten”, waarin hij de bestaande AI ver doortrekt en als dé grote revolutie afschildert.


LAURENT ALEXANDER HIMSELF! 

DE DIGI-POWER VAN CHINA
EN DIE UIT DE VS


Voor de wereld van het werk, het onderwijs en de medische sector (met zijn “neuro-uitbreidingen”) en andere en toont huiveringwekkende perspectieven.


ONDERWIJS WORDT NOG BELANGRIJKER
“Nu is IA nogal “on-intelligent” “, zegt hij, en ziet 4 fasen. Het begon rond 2010, met gewone logaritmes, die men moest programmeren en waarmee  men relatief eenvoudige problemen oploste. Fase 2 werd in 2012 zichtbaar: met “deep learning” wat de kunde van de mens stevig voorbij gaat. Zoals blijkt bij gezichtsherkenning!
IQ WERKT OOK VIA DNA
ALLESWORDT WEER ANDERS


Bij AI werkt het programma als een geheel van virtuele neuronen, die elk elementaire berekeningen doen. Het programma leert voortdurend zelf, vooral op basis van de beschikbare big data. Dit geeft de GAFA en BATX nu al een enorme voorsprong. AI gaat de radiologen geheel verslaan, maar nog (even?) niet de huisartsen. Daarvoor moet het nog slimmer worden. Wat in fase 3 (vanaf 2030) gebeuren zal. Fase 4 is de laatste: die van het kunstmatige geweten, het sluitstuk van AI. Dan begrijpt het programma  zichzelf (!) inclusief de eigen “emoties en redenering”. We zijn nu in het begin van fase 2, maar zijn snel onderweg….

   AI is niet als “mode of trends” die voorbij gaan. En,  er is geen “weg terug”. Zij die het ooit als fantasie zagen, zwijgen nu verschrikt.
ECHTE HIGH-TECH: AAN ONS ZELF ROMMELEN


AI raast verder en werd onvermijdbaar én, onmisbaar voor overleving van onze beschaving. Zeker met dat internet, vol met aangesloten apparaten, waardoor het aantal data gigantisch toenemen zal.
DE BIG DATA REVOLUTIE
Waardoor de waarde van de analyses verder toeneemt. In 2020 produceert de wereld al 1000 miljard data: elke week. Elke auto zonder chauffeur produceert: 7000 miljard data per dag!  AI zal ook deels “invasief worden” (dus letterlijk onze hersens binnendringen) naast veel niet-invasieve elementen. U begrijpt dat dit alles “bergen voer voor ethici en filosofen” oplevert!  

   Het huidige populistisme toont dat velen de nieuwe wereld geheel ontgaat. En kiezers eisen simpele antwoorden, die politici dus maar geven.Europa raakt snel achter en wordt zo tot vazal van China en de VS, want de kijk op big data ligt bij ons achter. De huidige afremmings-maatregelen blijken een lachertje, de nieuwe wereld ontstaat gewoon, maar elders. Zij die dat doen onttrekken zich geheel aan onze  overheidscontroles. Zie Silicon Valley dat niets heeft  met dat Trumpse clubje. Technologie en democratie lopen al volledig a-synchroon.

   Vele filosofen opereren op niveau 1965 en raken in regressie. Die hebben overal angst voor: islam, buitenlan-ders, mondialisering, internationale handel en ook AI + NBIC. Hoor (in Frankrijk): Finkielkraut over het internet praten, luister naar Michel Onfray (de vrees-handelaar) en naar Natacha Polony. De laatste benadert alles vanuit 1950: de tijd vóór populist Poujade! Aan hen kunnen we onze kids niet toevertrouwen: dit stel super-pessimisten. Zij moeten maar gaan oreren in bejaardenhuizen en daar dromen over vroeger. Toen ze jong waren en de wereld nog kon worden begrepen...

   Het onderwijs moet snel op de schop en gelukkig zijn er modernere opvattingen over pedagogie. Zie Francois Taddeï met zijn ideeën, die op het franse ministerie “morgen leren” heet. Ze gaan over de eerste leerfasen van het kind, als er 1 miljoen synapsen per seconde worden aangemaakt in die jonge hersens (bij 3-jarigen). Later neemt dat sterk af, als de plasticiteit van de hersens gereed is. Het afhaken van de bevolking bij dit alles is angstwekkend en erger dan het terrorisme. Want 17% van de franse generatie van nu (15 tot 29) is NEET, zij waren nooit student of werknemer en zijn verloren. Ze worden straks totaal afhankelijk van hulp van de staat.


INDIVIDEEL EN VOLGENS AANLEG
EN DAN HERSEN-PLUSJES









Dat moet het nieuwe onderwijs voorkomen: daar moet snel gepraat worden over die foute klem van de gelijkheid!  Wat je niet doet door wat I-pads te geven aan scholen!.. Dat vindt D66 ook in Nederland.

    De school is op weg naar grote individualisering van onderwijs via AI. Opvoeding komt  naast de neurowetenschap te staan bij deze individualisering. AI gaat helpen om de leerprocessen beter te begrijpen en ook de senso-motorische processen. Om precies  te snappen hoe een mens leert, dus om dat “toevalsleren” te kunnen stoppen. Dit is het einde van die oude leerdogmatiek en wordt stap één naar een mutatie van het ecosysteem van de intelligentie: van de manier dus waarop de mensen intellect overdragen. Daarop volgt de aanpassing van de hersens zelf. Het versterken van onze intelligentie wordt het doel: vanaf geboorte en met directe invloed op de hersens. De school moet dus ook transhumaan worden en NBIC inzetten om kids te doen leren.

   Er zijn straks twee keuzes: biologisch eugenisme en/of electronische neuro-vermeerdering. Bij de laatste dus: overgaan tot verbinding van hersens met computer en het scheppen van een cybernetisch hersenorgaan. Direct verbonden aan extern geheugen en vele AI-apparaten.

   AI kan machtiger worden dan wijzelf, maar we zien het niet aankomen. Het moment van “singularity” is dat waarop de intelligentie van machines die van de mens voorbij gaat. 

HET IS ZO MOOI IN ONZE NEUROONSE HOOFDEN.

Profeet Kurzweil (VS) denkt aan 2029 en ziet in 2045 de machine 1 miljard keer slimmer worden dan de hersens, van de 8 miljard mensen samen. Hoe dat zal zijn kunnen we ons met de huidige intelligentie moeilijk voorstellen. En dat roept ook vragen op hoe aan de energie daarvoor te komen. Het zal een zelf-programmerend systeem worden, dat ook zijn energievoorziening regelt en geheel onafhankelijk is. Later wordt IA zelfs iets “met eigen geweten” en zijn we niet aan dómme machines uitgeleverd.

    .Wordt dat het einde van onze beschaving? Of gaan we wereldwijd samen die AI tijdig inkaderen? Want dat zal moeten, zoals we dat deden bij het nucleaire. Om  te voorkomen dat één land oppermachtig wordt. AI dwingt ons ook een transhumane visie te accepteren. Die leidt tot IQ-toename en hybride-mensen. Dus: het één worden met de machine. Daarna treden de hersens uit en worden deze zelfstandig: buiten het lichaam. En gaan we ons van  ons lichaam bevrijden!

   We moeten de 3 pijlers van de menselijke waardigheid intact laten: het fysieke lichaam, de individuele geest en… het toeval… Als we die hele hoop botten en vlees, met zijn vele onvolkomenheden geheel doorzien hebben, weten we pas echt wat die “verpakking” waard is. Daarvan afzien zou ons einde betekenen.. want dan worden wij ook onsterfelijk. En dat lijkt op: een onverdraagbaar eeuwig gevang! De tweede: de individuele geest moet bewaard blijven, ook al zijn we aan vele machines en systemen verbonden. En verdwijnen privacy en het eigen geweten: onze “individuen”. “De  mogelijkheid van zich geheel loskoppelen” moet dus altijd blijven.  En het toeval moet blijven. Het is een belangrijk fenomeen net als onze individualiteit.


DNA ALS KUNSTWERK..
   Onze fysieke verschijning en individuele intellectuele capaciteiten zijn de vruchten van onze de DNA-profielen, van onze voorouders en hun omgeving. We zullen straks veel toeval kunnen “repareren” en zelfs de karakteristieken van ons nageslacht kunnen kiezen.  Het is essentieel dat er echter iets van dat toevallige wordt beschermd.

   Wat is een maatschappij waarin alles kan worden gekozen? Die zal tot massale radicale melancholie leiden, tot een wereld die voorspelbaar is en die dus leidt tot: dodelijke verveling. (naar L’Express october 2017 :La guerre des Intelligences, Laurent Alexander).

 
PROFEET II : YUVAL, AUTEUR VAN « HOMO DEUS ».

Als u bent bijgekomen van de eerste optater kunt u meer aan van wat Yuval Harriri (Israël) ons wil zeggen.

YUVAL UIT ISRAËL
Uit zijn tweede bestseller, na de eerste knaller die “SAPIENS” heet. Dus zet u schrap..

 


Na “Sapiens” kwam “Homo Deus” = DE GODDELIJKE MENS  ( Een korte geschiedenis van de toekomst). Yuval werkt op de Hebreeuwse Universiteit (historicus,Tel Aviv). Sapiens werd x miljoen keer verkocht en nu Homo Deus 1 miljoen keer (en 11 keer vertaald). Sapiens, historie van 70.000 jaar mensheid, eindigde “open”. Het is een soort thriller: een mix van geschiedenis, filosofie, economie, etc. en heeft als basis “dat de mens nu zijn 3 grootste problemen heeft opgelost”: hongersnood, epidemieën en oorlogen. Dus komt de mens nu aan “het goddelijke”.

STRAKS UW MIND DIRECT ON-LINE



Via inzet van DNA-manipulatie, bionische technieken en kunstmatige intelligentie, dat sterk opkomt. Daarmee eindigt de vroeger mensheid: nu killt de sapiens dus zichzelf.

    Yuval blijft niet bij “het lichamelijke” en komt ook op onze ficties. Monotheïsme, zegt hij, “Dat zijn boerenverzinsels uit impotente tijden”. Humanisme en liberalisme: die zijn voorbij en ook de idee van de vrije wil is weg.
De huidige biologische inzichten maken daar korte metten mee, ook via algoritmes. Liberalisme? Leidde tot schade aan het ecosysteem, al maakte het tegelijk, meer vrede.  “Heb je naaste lief gelijk jezelf”, was de boodschap van JC. Gaan nu “de data” onze idolen worden?  

    Onze hersens werken als algoritmes ze bevatten “ons programma”, maar Yuval blijft mediteren. Kwam  hij te sterk onder invloed van de profeten van Silicon Valley? Of legt hij ons uit dat “de trein van de vooruitgang in een eindstation is gekomen”? Zijn lezers zijn ook Bill Gates en Serge Brin. De laatste (mede-oprichter van Calico-Google), leidt het project dat “de dood wil killen”.
Nee, de robots gaan niet de nieuwe mensen worden, maar wij mensen gaan ons geweten verliezen.
   

Geschiedenis is een, maar toekomst is veel complexer. Zie die razende ontwikkeling: . in 1017 bestond nauwelijks risico dat je fout zat met het voorspellen van het feodalisme en paternalisme van 1050.

EN VELE ANDERE "-ISMEN"
Nu, in 2017 zijn de meeste “constanten vloeibaar geworden”. Zelfs wat een mens is, werd onduidelijk. Dus zoekt hij niet naar profetieën, maar wil een signaal over de grote onzekerheid afgeven die ons wacht.

    De mens overwon de grote plagen, ook al weet je alles over oorlog als in het MO woont.  Vroeger kon je enkel God aanroepen bij hongersnood, rampen en oorlogen. En nu moeten we zeggen: deze zaken stoppen, dat is óns werk. Honger bestaat nu nog bij conflicten: zie Jemen. Ebola was er ook even, maar werd effectief bedwongen (na 11.000 doden, 2014).

PEST-DOKTER
DE GROTE KWALEN


Het werd dus niet, als eerder, 1/3 van de mensheid die stierf( zie de pest in de 14e eeuw). En die oorlogen? Wel Coca Cola is gevaarlijker. Van de 56 miljoen doden van 2012 stierven er 62.000 door geweld en 500.000 door moorden. Maar 1,5 miljoen door… suikerziekte. Zo gezien zijn die terroristen slechts wat dolle vliegen in een porseleinkast. Die fluisterden in het oor van een olifant, die het vuile werk doet. En zie de oorlog in Irak: die terroristen hadden Saddam nooit weg gekregen!

    Nu dus “de mens als god”? Dus, wat is eigenlijk een god? Is dat hij die leven schept? Wel daar zijn wij mensen bijna met DNA-kennis en kunstmatige intelligentie. Hoor Kurzweil (VS) zeggen, dat we in 2045 de dood zelf te pakken hebben. Het evolutieproces van de sapiens naar homo deus loopt al snel.. NATURE liet weten dat we nu al zieke genen in menselijke embryo’s wijzigen, wat in 2045 routine wordt.. Wie is er dan dus God?

WE WORDEN ECHT GOD'S PEOPLE DUS
ZELFS DAT BLIJFT NIET?


    Het nieuwe leidt tot uitbannen van de dood en een god sterft ook niet. De wil van god bepaalt niets meer, hij is “een biochemisch probleem wat we op kunnen beïnvloeden”. Dit wordt des mensen meesterwerk! We zijn daar er nog niet, maar straks gaan we elke 10 jaar in een kliniek “om ons te verjongen en nieuwe gezondheid te tanken”. Het leven wordt een eindeloos proces.. Dus zal dan niemand nog enig dodelijk risico nemen: want een ongeluk ontneemt je die eeuwigheid.

    Yuval ziet drie richtingen voor het verbeteren van de mens: tot een biologische genie, een cyborg-genie en het genie van de “ongeorganiseerde wezens”.

CYBORG EN/OF ENHANCED MAN..


De biologische vernuftigheid  is de meest conservatieve: we hadden 100 jaar nodig om van Homo erectus tot homo Sapiens te worden. De laatste zijn wij, en wij vlogen al naar de maan. De bio-engineers zeggen nu: waarom wachten op de evolutie van de Sapiens? We kunnen met DNA-geknutsel en hersenverbetering sneller gaan. Waarom langs de organische weg veranderen? We kunnen de weg van de cyborg nemen.

DNA AANPASSEN WERD KNUTSELEN
We houden ons brein als centrale maar bouwen er van alles (technisch) aan vast. Een cyberoog, een immuunsysteem (op basis van nano-robots), die alles (ook kankers) voorkomen.  En dan komt het finale punt: waarom onze hersens als centrale houden? Waarom nog verder met dit biochemisch orgaan  zoals we 4 miljard jaar deden? Met kunstmatige intelligentie doen we dat sneller en beter straks.

    Dat betekent een radicale breuk, ingrijpender dan elke vroegere overgang (van sapiens--erectus bv). We zijn au fond nog steeds een soort apen en met bio-techno kunnen we veel verder komen.  Een cyborg kan op meer dan een plek tegelijk zijn. Dus de vraag:  “wie/waar bent u wordt onzinnig”. Want we laden ons geweten in cyberspace en leven zo voor eeuwig..  

   Is dit een sprookje uit Silicon Valley? Hoezo? We gingen toch ook van leven tot 50 naar nu 100 en straks wordt 120 of 150 haalbaar. Met een bio-revolutie kunnen we een reuzesprong maken in maar 100 jaar.

    Ons geluk werd groter door  gezonder en langer leven. Maar dat we echt gelukkiger worden dan nu, is niks zeker. Als onze grootouders zouden terugkomen, zouden ze zich in een paradijs wanen.

ONGELUK = PIJN EN ALLEEN ZIJN... 
EEN WAAR WOORD WORDT NOG JUISTER NU






De menselijke natuur maakt dat we ons opwinden over werkeloosheid en immigratie. Waarom kan de biochemie ons niet ook eeuwig lekker doen voelen?  Dat doen we toch nu toch ook al?
WAT MENSEN EISEN EN WAAR ZE VOOR STRIJDEN

 
We deden dat en gingen voorbij aan het echt begrijpen van de complexiteit, zoals we ook deden met het ecosysteem. Zo gaan mogelijk ook onze interne ecosysteem  kapot maken. Knutselen gaat makkelijker dan de kern snappen. De mensen van 2017 werden niet echt anders door medicamenten.

     Gaan onze grote ficties ook voorbij, zoals de religies? Nu zijn het trucs om onze identiteit op te bouwen, maar verder zijn ze machteloos. We gaan niet meer naar de pastoor bij grote droogte of om een oorlog te winnen. De ingenieurs zijn in Israël de droogte aan het aanpakken: vooral door zeewater-ontzouting. En een djihadi gaat ook naar de dokter als hij ziek is: dat zien we ook in Iran, India of China.

     Religie werkt zowel herenigend als vernietigend en nu heeft geen enkele monotheïsme ons iets uit te leggen! Bijbel en Koran zeggen niets over AI en DNA. Er is niets over te vinden daar en IS gaat ons ook niet vertellen hoe de toekomst er uit zal zien. Want zij leven zelf in het verleden!
Het humanisme werd het moderne geloof. Maar nu staat ook de basisidee daarvan onder druk zoals: de vrije wil. De wetenschap legt ons uit waar onze wensen en verlangens vandaan komen: het is biochemie en ook een soort algoritmen. Een algoritme zou ons met gemak goed kunnen sturen. Ook Hitler wist hoe hij een volk kon meekrijgen.  Met big data kan elk van ons zijn vragen doen beantwoorden en beter dan hij dat zelf kan. Dus hoezo vrije wil?

     We weten ook prima hoe je mensen manipuleren kunt, maar ook dat big data en algoritmes goede antwoorden geven. Wat zal ik dus gaan studeren als ik het beter via Google kan oplossen?  Zoals je ook in een ander land op Google Maps vertrouwt. Dus we nemen steeds minder vaak zelf “geheel vrij” onze besluiten. Dus geloven we ook minder in  het individu en meer in logaritmes dan aan in een humanistische visie. Die gebaseerd is op “democratie en vrije keuze”? Wordt dat ook onzinnig..

     Wat u moet stemmen zegt u straks Google. Ook de klimaatverandering gaan we overleven en overwinnen. Die zal ons niet stoppen, maar eerder oorlogen oproepen die (helaas) altijd leidden tot goede technologische oplossingen. Zo pak je nu crises en rampen aan en natuurlijk lopen we daarbij ethische risico’s en gaan we ook fouten maken..

…. Idem met die ongelijkheid: wie goed gebruik maakt van geest, lichaam en kennis gaat beter worden dan degene die dat niet lukt. Dus gaan we naar grotere verschillen en niet (het geloof in de 90-er jaren) naar méér gelijkheid. Homo sapiens kan het dus best vinden met Homo Deus, zoals eerder met de Neanderthaler (gedurende 10.000 jaar). En ook hij zal tegen barbaren vechten..

    Moeten we bang zijn voor het verlies van onze waarde?  Machines gaan ons steeds vaker vervangen en jobs gaan meer competenties vragen. Een taxi-chauffeur van 40 gaat het niet tot zijn pensioen halen.. Jezelf opnieuw uitvinden is psychologisch niet niks en roept angst op, want een mens wordt steeds vaker overbodig en is slechter dan de machine. Wat gaat een nutteloze mensheid dus doen? Het aantal robots gaat in 10 jaar van 121.000 naar 521.000 en in 2016 was deze markt al 13 miljard. Groei: nu 18%, pas een begin. Z-Korea, Singapoer en Duitsland zijn de groten (+500 robots op 10.000 werkers), China komt er aan en Frankrijk ligt nu sterk achter (132 robots op 10.000 werkers). De auto-industrie gaat voorop gevolgd door de e-industrie en metallurgie. In 2020 werken er zeker 3 miljoen robots, geheel vervangen van de mens zal het niet worden maar de arbeidsmarkt gaat gigantisch op de kop!


    Yuval ziet voor ons een nieuwe religie:het dataïsme, dat vervangt de religie. Die fictie die de legitieme autoriteit was en al 1000 jaar geleden. Toen spraken we over “de goddelijke monarchie” en kwamen we op het humanisme als leidraad. Louis XVI werd onthoofd en daarmee ook mythes rond mensen. Die nu zelf aan de beurt zijn om onttroond te worden.  Het probleem Is: in Bijbel of Koran staat niets over big data en het beste algoritme! We gaan snappen dat ook de ruimte slechts een stroom data is: dat zijn de vervangers van de oude mystieke krachten en nieuwe moleculen. Dat geloven nu velen meer dan enkel wat mensen van Silicon Valley!  

We lachten enkele jaren gelden met de jappen in Parijs met hun fototoestellen en nu doen we hetzelfde. Wij zelf delen een stroom data rond en dat is nu ook het geheim van Trump de Tweeter.

   


Musk en Weil hebben gelijk: met AI komt de grootste 
verandering ooit. Zie hoe Israël door drones, camera’s met AI en algoritmes een oorlog controleert tot in Jordanië. Het overleeft als start-up-natie, met zijn superieure technologie: een fundamentele verandering nu al. Velen zien het donker in maar Steven Pinker denkt dat de rede weer wint. Silicon Valley belooft ons een prachtige toekomst en veel historici en filosofen waarschuwen. Verder weten we dat de mensheid al eerder verkeerd gebruik maakte van nieuwe mogelijkheden. Internet zou vele kwalen genezen: maar werd er zelf ook een, lijkt het.  En IS doet er prima zaken mee.

   De vooruitgang stoppen is geen zinnige vraag: want dat is onmogelijk! En waarom zou AI ons naar de ondergang leiden? Zie de 20e eeuw die zowel radio en TV bracht als nazisme, communisme en liberale democratie.


VOORUITGANG ROLT MET HOGE MASSA
Dus AI is neutraal, daaraan ligt het niet. We zijn nu eerder nostalgisch dan progressief. Omdat de veranderingen zeer snel gaan  en onze zinnen verwarren: dus kijken we terug.  Dat is zeer gevaarlijk en oude fantasmes herleven. Een nieuwe tempel in Jeruzalem zal geen enkel probleem oplossen.


    De nieuwe strijd is niet meer die van links en rechts, van progressieven en conservatieven maar die van “mondialisten contra de localisten”. Trump en Poetin zijn de laatsten: Europa en China worden de eersten. China is wat link, maar lijkt verantwoordelijk.
VERY THIN DATA, TRUMP IS DIGIBEET

De VS via Trump ? Dat lijkt veel linker nu. Het protec-tionisme is egoïsme en nationalisme en wijst de internationale samenwerking af, wat echt link is. Dus gaat Yuval nog een boek over nú dus vandaag schrijven want: morgen wordt hem ook te link!

 
Plus 5 toegiften .
Extract 1: Homo Deus
100 jaar geleden kondigde Nietszche aan dat God dood was, nu moeten we zijn resten nog ruimen. De religies hebben verloren, ondanks het succes van de radicale islam. En de AI gaat werkeloosheid brengen en een klasse van niet-nuttige mensen. En wat gaat de biotech ons leveren met zijn “mensen op maat”  en een nog grotere gat “arm en rijk”. Daarover vindt je nergens iets: niet in Bijbel en Koran en niet bij Analectes of Confucius.  
 
Extract 2 .Het Dataïsme.
Het is een neutrale theorie, maar krijgt die wat religieuze trekjes. Onze laatste supreme waarde is: “de data-stroom”.  Mensen zijn slechts gereedschappen in de toekomst en het kosmische data-systeem is de nieuwe god. Het is overal en versmelt met de mensen.
Er zijn ook “zijn”wetten: de gelovige moet de data-flux maximaliseren en meer data produceren en consumeren. De tweede wet: álles moet met het grote systeem worden verbonden.  Niets mag de flux blokkeren.  Want dat betekent dan dood gaan.
 

Extract 3:
Yuval:beweert: De liberale democratie is voorbij. En zegt: Ik erger me al jaren aan onze eerste minister (Nethanyahu). Een verkoudheid op verkiezingsdag, deed me weer fout kiezen: Voor veiligheid vooral… En onze PM won dus weer..
Ik had Google moeten vragen om voor me te stemmen, daar weten die big data + die knappe algoritmen het veel beter. Het systeem kent me echter niet volledig en kan zich vergissen. Pas als het systeem mij perfect kent stort de liberale democratie in, en ken ik ook mezelf. Dat gaat nog even duren, want de meeste mensen kennen zich zelf slecht ( tot zo ver Homo Deus).

Extract 4.
Wat zegt Bill Gates ervan? Gaat de zin van het leven echt verdwijnen? Dat doet Yuval ons afvragen met zijn tweede boek. Streven we niet meer naar geluk, gezondheid en goede leefomgeving, maar willen we nu god worden?  Want dat voorziet Yuval, als AI ons beter kent dan wij onszelf kennen. Bill vindt het een groots boek en zegt: Ik ben optimistischer dan hij maar natuurlijk zal de vooruitgang slachtoffers maken. Maar we spreiden ook overal medische kennis  en verkleinen ook zo de verschillen. Die vraag: Wat we nog willen doen als alle grote problemen zijn opgelost is fascinerend. Yuval zegt: we gaan in een nieuwe religie geloven, het dataïsme. Maar denk ik dan: We blijven toch ook sociale behoeften hebben, we willen helpen en zorgen voor elkaar? Hoe dan ook: het boek zet echt aan tot denken en dat is in elk geval zeer nuttig. 

En nog een heel ander: AlphaGo (Deepmind AI) versloeg go-speler Fan Hui (2015).
In 2017 won de AI-phaGo-speler (ma-chine)  van iedereen. En speelde zich op de absolute top.., door tegen zichzelf te spelen. En versloeg zijn eerste versie met 100-0. Een robot van nu begrijpt het spel al in enkele dagen perfect. De mens deed er 3000 jaar over.
IA zal ook de mooiste en gepersonaliseer-de klassieke muziek kunnen en wordt dus ieders perfecte orkest. De muzikan-ten zullen er depres-sief van  worden. En muziek zal nog erger verslaven dan heroine...  
 

 

EPILOOG
Twee filosofen/profeten, die vele zaken hetzelfde zien, wat vaak niet zo is. Beide weten dat de ontwikkeling wereldwijd al sterk is ingezet met enorm veel middelen en brainpower. Want het gaat om: WIE er BIJ blijft en WIE de BAAS wordt.. En ook: wie de boot gaan missen.

OUR BUNCH TODAY
NU: MEER BOSSES DAN LEADERS!



Nu de EU opereert tussen een dol geworden VS en het aanstormende China, voelen we sterker dan ooit dat we snel moeten inhalen. Of willen we achter-blijven, ons verleden herbeleven en ons afkeren van de nieuwlichterij?


WELKE KANT OP? DAGELIJKSE VRAGEN..





 Europa staat op een kruispunt en ziet van verre twee grote ontwikkelingen aanrazen. De immense immigrantenstroom uit het zuiden en de schokkende high-tech-revolutie die vooral uit de VS en China aanstormt. Wat bepaald niet niks is in een nogal verdeelde EU. Of gaat dit ons nu net hélpen en ons overtuigen dat we snel de ruzies moeten stoppen? En hard moeten gaan werken, om er morgen nog echt bij te zijn.

ZE BLIJVEN KOMEN..
WESTEN VERGRIJST EN ONTGROENT VERDER..








Of is het snel groeiende europese bejaardentehuis en het ontbreken van jeugd een te grote handicap? Al eerder verdwenen beschavingen, omdat men intern ruziede terwijl de “barbaren” er aan kwamen. Zie de geschiedenisboeken die er vol van staan..

OPNIEUW EEN ECHT RISICO
EVEN GEVAARLIJK ALS MET LUTHER! 











Maar die ons ook leren, dat eigenlijk, de bestaande beschaving werd vervangen door een nieuwe, soms zelfs een betere. Herinner u Griekenland en Italië, dé vroegere machtige heersers, die nu Hekkensluiters in de EU werden 
of worden. 
Dit is wat filosoofje III, Leon de Marsilho u kan zeggen tot besluit. Met natuurlijk ook een...adieu (voor als er iets fout gaat)....   
 


ZOALS SPINOZA OOK ZEI...


                              Leon de Marsilho, 11 december 2017



 
 

2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Bonjour Frits et épouse!
      Dank voor je reactie en wij bereiden ons voor voor een bliksembezoek aan La Hollande! Vrijdag tot Ehv en daarna naar Wahlwiller (resto Infini) om met 65 vrienden/bekenden te happen. Maandag weer terug naar Marseille. We zijn ook evenj in Maastricht voor fam. contact.
      Daarna feeesie hier met Daniel en Elena, waarmee we eergisteren aten. Druk, druk druk.
      Alvast mooie dagen toegewenst: hier is de regen van gisteren weg en de zon is aan het stijgen..
      Liefs uit Marsilho (provencaals)

      Leon en Mieke

      Verwijderen