Totaal aantal pageviews

vrijdag 19 mei 2017

LA FRANCE: EMMANUEL M. , CHARLES DE G. EN JOHN K.


 
EMMANUEL MACRON "EN CHEF DE TOUT"
EEN NIEUW DUO VOOR LA FRANCE




LA FRANCE:
EMMANUEL M.(acron), CHARLES DE G.(aulle) EN JOHN K.(ennedy). 

REDDERS DE GAULLE EN CHURCHILL
DE BELOFTE JOHN KENNEDY


Op de dag dat ransomware-cyber-attack versie 2 aanviel en de Xi Linping zei dat China 124 miljard in 40 landen ging stoppen voor de nieuwe handelsweg, kwam uit de perfect rollende Macron-machine in Parijs de nieuwe franse PM te voorschijn.
DE RANSOM CYBER AANVAL
HET MEGA-PROJECT XI LINPING

En arriveerde Emmanuel M. bij Merkel (van huis uit fysicus) in Berlijn. Waar media hem: “der Heiland” noemden..
EMMANUEL = DOOR GOG GEZONDENE
President Emmanuel Macron (geb: Amiens) studeerde bij de jezuieten en daarna op de ENA. Charles de Gaulle (Rijssel=Lille) ging ná de jezuieten naar de militairen in St. Cyr.

AMIENS: GEBOORTESTAD
ST-CYR VAN CHARLES DE G.
DE ENA VAN EMMANUEL M.




REDDING VAN HET VADERLAND
Beide groeiden op in milieu’s met een “hoog RK-cultureel gehalte”, al komt Macron uit een (medische) PS-familie. Charles werd in het leger een sterke, moderne generaal en ook Macron is een onafhankelijke modernist.

In 1958 moest de Gaulle Frankrijk redden (Algerijnse opstand) en Macron weet zeker dat hij nú ook als redder is geroepen. De Gaulle trad af in 1969, na de onrust van 1968 en het verliezen van zijn referendum over de regionalisatie. En stapte eerder (1948) ook uit de NATO en schiep de nucleaire franse “Force de Frappe”. Hij wilde Europese (militaire) samenwerking zonder deelname van de VS. Ook Macron blijkt een overtuigd europeaan..   

FORCE DE FRAPPE VAN CHARLES DE G.: EUROPEAAN
 Maar vergelijkingen houden ergens op. De Gaulle werd president met 69 en Macron telt 39 jaren én Charles huwde de 10 jaar jongere (oerfranse) Yvonne en Emmanuel viel voor de 24-jaar oudere zeer culturele Brigitte. Beide komen voort uit de diepgewortelde franse (RK)-cultuur en houden van historie en literatuur.
YVONNE DE GAULLE
BRIGITTE MACRON


Hun franse zielen, houden van symboliek en traditie, maar ook van moderniteit. Kenners voorspellen dat Emmanuel ons, qua stijl van regeren, aan de Gaulle zal herinneren. 
 

DE GROTE FAMILIE MACRON
De zondag van de investituur was een perfect vervolg op de vlekkeloze campagne. Macron toonde trots zijn familie, maakte de namen van zijn team (“sa garde rapprochée”) bekend. En kondigde een belangrijke rol aan voor “première dame” Brigitte.  

Het afscheid van Hollande was afstandelijk, maar elegant. Hun geheime “tête à tête” duurde een uur: langer dan de normale 30 minuten. En Macron begeleidde Hollande over de rode loper naar de  wachtende Peugeot: wat Hollande Sarkozy niet gunde.

FRANCOIS HOLLANDE VERLAAT ELYSÉE
De ex-president reed naar “Rue Solferino” (PS hoofdkwartier), zoals Mitterand in 1995 deed. Uit zijn speech aldaar kwam enkel in de pers: “Dat hij het land beter achterliet dan hij het had gevonden”.

 
Het door Macron bepaalde deel van de lange ceremonie, stond bol van symboliek en emotie.
-Macron reed in een open militair voertuig over de Champs Elysée. Naar de Arc de Triomphe om de vlam voor de onbekende soldaat te ontsteken.
EMMANUEL MACRON CHEF DE L'ARMEE FRANCAISE


-Hij herdacht (onder de Arc) ook de recent, door een terrorist, vermoordde agent.
-Hij bezocht daarna gewonde soldaten in het militaire hospitaal: want zijn land is in oorlog.

VISITE BIJ MAIRE HIDALGO PARIJS
-Hidalgo, de maire van Parijs (centrum en hoofdstad), ontving de nieuwe president uitgebreid en te midden van een grote schare uit alle gelederen.             
-Er was veel emotie zichtbaar en de ontmoetingen waren vaak warm, met veel aanrakingen en bises. Burgemeester Collomb van Lyon (Macron-aanhanger van het eerste uur) was in tranen en bleek niet de enige.
COLLOMB DE GETROUWE UIT LYON
EMMANUEL SPREEKT ALS PRESIDENT..


GRAND-MAITRE LEGION D'HONNEUR
De speeches van Macron waren doordacht. Ze beoogden om een depressieve natie, in chaos en moedeloosheid, op te tillen en gerust te stellen. Macron sprak als een vader en zelfs als psychiater. Of moet je zeggen: als “hun nieuwe leider en redder”? De historische grandeur van La France werd  herhaald aangehaald.

Macron richtte zich tot Europa en tot de wereld.
EMMANUEL DE EUROPEAAN
“De verbetering van de wereld moet vanuit Frankrijk komen”, hoorden we. En: “L’Europe sera refondé et relancé”. Dat was je reinste anti-FN taal en duidelijk voor anti-mondialisten en protectionisten.

We zagen en hoorden een “soort jonge De Gaulle”, een anti-Trump en een nette versie van Poetin.


LINKE COLLEGA'S 
HIJ OPENDE RUSLAND
HIJ LEIDDE DE VS IN CRISIS 



Mijn generatie denkt aan John Kennedy en Gorbatsjov. Macron sprak zonder schroom,  over de “koers van onze wereld” en toonde zijn grote ambitie. 

Kan deze verrassende man dat alles waar maken?
DE LEERSCHOOL VAN MACRON
 Zijn carrière is breed en opmerkelijk: maar zijn entree in de politiek is 5 jaar geleden. Zijn tactiek om zover te komen wordt intussen bewonderd. Net als zijn indrukwekkende voorbereiding van een giga-operatie die eerst links en nu ook rechts "overvalt". 







Wie de machtig rollende Macron-machine ziet is onder de indruk.
MACRON'S STRATEEG EN PROJECTMANAGER
Deze man én zijn zichtbare, opmerkelijke entourage, doen vele verbazen. Het ruikt naar een “een managentteam voor een grote zakelijke operatie”, die afrolt in een militair ritme. Opperbevelhebber Macron, at work? 

Zijn programma werd “flou = vaag” genoemd, maar de kracht zit in de kwaliteit van zijn team en de voorbereiding. De aanpak van de parlementsverkiezingen door de nieuwe LRM-partij van over een maand is opmerkelijk!  Hij richt zich op "het veranderingsproces" en dat is nieuw en cruciaal.
LA LUTTE OM DE 577 DEPUTÉS

Er kwam ook al een bijeenkomst van een groot deel van 430 LRM-kandidaten (voor > 80% van de 577 districten). Met Bayrou (MODEM) werd snel zaken gedaan en wat wrijving was gauw opgelost. Modem staat vooraan in ca 100 districten.             

De dag na de inauguratie koos en toonde Macron zijn PM. Dat bleek een LR-assemblee-lid: en de  46-jarige burgervader van Le Havre.
MACRON EN ZIJN PREMIER EDUARD PHILIPPE
 Eduard Philippe, goede bekende van Macron en ex-woordvoerder van Juppé (LR) is een goed bestuurder. Zijn naam viel wat later dan beloofd: want er werd tot het laatste moment over de nieuwe ministers onderhandeld. Vooral uit LR, want Macron en zijn PM wilden weten hoe sterk ze daar staan. Ook omdat  Macron meteen naar Merkel zou gaan.. De nieuwe regering (alle ministers) werden een dag later bekend gemaakt..

DE TE VEROVEREN ASSEMBLEE 
Het commentaar in franse politieke kring op deze  “vrijwilige cohabitatie van LRM, Modem en LR”, was niet mals. “Destabilisatie van rechts en midden” (Ciotti LR), “een persoonlijke keuze en geen politieke deal (LR)” en “Macron bekent dat hij rechts is” (PS-jongeren).
WIE MIXT NU MEE?
Maar we hoorden ook: “prima keuze, goede vent (LR, Juppé)”, “eindelijk een reconstructie van de franse politiek (Modem)” en “eindelijk een einde aan het links-rechts partij-gekissebis”. Merkel zei voor de ontmoeting met Macron tegen de media: “Eindelijk meer Schwung in de EU”.

Eduard Philippe kreeg “de sleutels van Matignon” van (PS)-PM Cazeneuve. Ze kennen elkaar: ze waren tegelijk burgemeester in noordelijke havensteden. De overdracht liep niet zwaar, was elegant en ook met humor. Cazeneuve kreeg “bon vent” toegewenst en reed weg in zijn Renault. 

KOMENDE EN GAANDE PREMIER
Daarna schudde Philippe handen met zijn nieuwe personeel. Om 17.00 uur ging hij de kabinetspresentatie afronden, die essentieel  is voor succesvolle parlementsverkiezingen. Elke kiezer kan zien wie Macron’s ministers zijn, waar ze politiek en maatschappelijk  toe horen en ook welke "partijloos" zijn.  

Hollande leek bijna meteen "al lang geleden" en zijn PS viel terug naar 7%. Melenchon pikte op links 20% in. De LR kraakte, maar barstte (nog) niet. Al waren de interventies van Juppé duidelijk genoeg. Hij riep op tot "constructieve oppositie" en toonde waar hij staat. Alles gaat voor LR in de legislatives gebeuren: waarvoor ze nu 20% scoren. Macron’s LRM showt daar: 30%. Er moet dus ruim 20% coalitiepower komen uit: LR, PS-spijtoptanten en uit het FN? 

De ontmoeting met Merkel was zichtbaar warm en frank. Merkel sprak over: “Een grote kans voor de EU” en ”zonodig aanpassingen van de EU-verdragen”.
LE COUPLE POUR L'EUROPE
Ze spraken meteen over knelpunten als: “EU-arbeids-uitwisseling, meer protectie van de europese industrie, minder EU-bureaucratie en niét-mutu-aliseren van oude schulden van EU-landen” (!).. De EU-motor herstartte meteen en de media waren positief en hoopvol. 

Woensdag werden de 22 (18 nieuwe ministers + 4 staatssecre-tarissen) bekend. Met 11 dames en 11 heren: conform Macrons
belofte van pariteit. 
DE TOPPERS VOOR MACRON
DAMES EN HEREN: 50 - 50.


Bij de kopstukken (ruwweg): 4 REM (partij Macron), 2 MODEM (p. Bayrou), 3 PS (Le Drian, Collomb en Castaner), 6 LR-leden en 1 prestigieuze Groene (Hulot). Zo'n 50% kwam uit de publieke sector en 50% uit de civiele. Zelden vertoond: enkel de Gaulle lukte dat in 1958. Jong kun je er niet echt opplakken: over de hele linie gemeten is het gemiddelde 54 jaar. Maar de top is jeugdig met op de kernministeries oudere rotten.. 
Er werd een dag extra genomen om de fiscale en "maatschappe-lijke" transparantie van elke kandidaat ferm te checken. Indachtig  de les uit de zware fouten die Hollande bij benoemingen maakte.
Opvallend was: het accent op Europa  (2 posten) en 2 zeer ervaren ministers op Binnen- en Buitenland. Macron zorgde voor continuïteit op de kernposten vooral voor veiligheid in- en extern.   

Sommigen zagen "een overgangskabinet", dat na de verkiezingen van juni zou worden bijgesteld. Het geheel was voor vele onwen-nig door tempo en afwijkende aanpak. Natuurlijk kan er worden bijgesteld en komen er ook missers..  


Direct na de namen, volgde álle overdrachten. Na enkel uren was er van de hele ploeg van Hollande niets meer over: behalve zijn minister van Defensie.. nu op Buitenland. En minister Le Maire (LR-topper)en Staatssecretaris Darmanin (LR-maire) werden "uit de LR gezet"! Op zijn minst onsportief en in wiens belang nu nog? 
Donderdag 1e vergadering kabinet met Macron: allen waren er. Na de meeting een uitgebreide persconferentie van Castaner (ex-PS) de woordvoerder van de president/regering. Een perfect en duidelijk verslag van de "te volgen leefregels in het kabinet" en ook van de manier van omgaan met de pers. Ook dit duidt op de stevige stijl waarvoor is gekozen en op de eis voor duidelijke verantwoordelijkheden. Tijdens de persconferentie kwamen "de nieuwen" een voor een naar buiten om in hun auto's te verdwijnen.  Dat was dat! Nu kon de verkiezingsstrijd beginnen: onder nieuwe president, premier én kabinet en met duidelijke afspraken!
Macron at overigens (tussendoor) nog met Guettieres (VN) en Tusk (EU) en vertrok even later naar zijn troepen in Mali.  


Macron en de zijnen maakten echt indruk. En zorgden ook voor hoge spanningen en onrust in de "oude" partijen: zoals was eloofd. Wereldwijd waren commentaren positief en gekleurd met hoop. Zeker in EU-kringen en Duitsland.



Komt Macron precies op het goede moment: voor zowel Frankrijk als Europa? Want de EU-conjunctuur is duidelijk óm. Waardoor het sociaal-economische klimaat verbetert en zowel Macron in Frankrijk als andere leiders in de EU, het dus toenemend wat makkelijker krijgen. Dit geheel van
 "onderling versterkende krachten"
 kan als katalysator functioneren.
Voor La France en een aantal collega EU-landen, want veranderen met de wind in de rug, gaat nu eenmaal beter.
Heeft "de franse kid" het getij mee? Stevent de vastgelopen franse politiek af op een wezenlijke vernieuwing? Kan de "frans-duitse EU-as" weer gesmeerder gaan  draaien? Zijn de goden "deze Emmanuel" goed gezind?       

Begint hij op het beste moment? De tekenen zijn onmiskenbaar goed: zelfs in de zuidelijke EU-landen: zie Spanje, Portugal en zelfs de grieken.
 
 
DE KANNONEN VAN DE DOME DES INVALIDES
21 kanonschoten kondigden op 14 mei 2017 mogelijk de  verrij-zenis aan van een moderne versie van de franse politieke ziel. We zien een “winning presidentieel team” dat prima lijkt te zijn voorbereid, dat gesmeerd draait en in hoog tempo werken wil.

De enorme problemen die wachten, verhinderen elke garantie op succes. Maar “la passation du pouvoir” verliep indrukwekkend en een betere start is, -voor franse verhoudingen-, nauwelijks denkbaar. Dat zagen ook sommigen buiten La France, en tot in de VS, Rusland en China toe.. 
In de pers van eind van de week vonden we een strak schema van de hervormingsagenda voor 2017. Waarbij geldt: de belangrijkste en moeilijkste zaken, komen het eerst.. De zomer, de rentree en de herfst zullen dus warm worden: de vakbonden waarschuwden al en Melenchon waarschuwde tegen "het regeren bij decreet" wat Macron het nieuwe parlement zal voorleggen. Als 1e test..
DE SYMBOLEN VAN LA FRANCE
VADER VAN DE GRANDEUR
 
MACRON, BEGEESTERD REDENAAR 
Elke echte europeaan hoopte in stilte exact hierop. Gaat het echt gebeuren omdat een 39-jarige franse president met zijn 46-jarige PM met het meest revolutionaire kabinet ooit in de franse 
historie, de aftap kon en durfde te doen?

THE FRENCH KID ANNO 2017!
Bestaan sprookjes soms toch en minstens even? Dus: Vive La France en Vive l’Europe!

Leon de Marseille, 19 mei 2017

1 opmerking: