Totaal aantal pageviews

zondag 12 maart 2017

WAT ZAL "GOOD, OLD EUROPE" KILLEN ?


EUROPA: HOGE SCHULDEN, VERBROKKELD, POLITIEK FRAGIEL

WAT DREIGT EUROPA TE KILLEN?
Wel, in dit verkiezingsjaar vol "europees populisme en ruige buitenlandse bemoeienis", lijkt het antwoord nogal simpel. Dat is natuurlijk de opkomst van dat ruige, rechtse populisme. Dat ontevredenen mobiliseert en dat drijft op gevoelens van ongelijkheid/uitsluiting en op angsten voor mondialisering en massale immigraties. Nederland is daarvoor deze week hét "laboratorium" en de buitenlandse pers kwam daarom al in hordes opdagen. 
Wilders, -le réac neerlandais voor de fransen-, ging extra naar de kapper. Om dat "Capitain Peroxyde-effect" nog wat aan te zetten, dat zo mooi past in dat "blonde frans-neder- landse duo Marine et Geert".
Vormen zij, plus Frauke van AfD, Iglesias van Podemos en Tsypras van Syriza en de oostelijke reactionaire EU-krachten (zie Visegrad, m.n. Polen en Hongarije) de krachten van de ondergang van het liberale, verlichte Europa? Waarbij de Brexit, Erdogan, Poetin en recent ook Trump nog een zetje geven. De EU vierde in Rome zijn 60 jaren en kon de liberale pool Tusk nipt herbenoemen tot president (Europese Raad). 
Of: gaan andere, oude tijdbommen, -als schulden,grieken en Frankrijk-, toch het eerst af?
Óf :.. zijn al deze dreigingen nou net DE trigger voor de  
europese  herrijzenis? En gaat de eenwording vérder, omdat de laatste crisis ook toont, dat het gewoon niet anders kan?
Kijk vanaf nu vooral op Twitter en Facebook en de site Breitbart, want daar gebeurt het. En let op dat Turkse bezoek: dat voor Geert als geroepen komt. Het is natuurlijk ook geen toeval! 
   

Onze wereld kent (weer) serieuze wrijvingen over “waarden”; sommige spreken van “een clash van beschavingen”. Na de duistere Middeleeuwen kwam Europa (zie: humanisme, Erasmus, Verlichting, fr. revolutie) in een nieuwe wereld. Die van “de rechten van de mens”. Technische/industriële revoluties en mondialisering brachten welvaart. Maar (begin 19e eeuw) ook een economische crisis en twee wereld-oorlogen. De laatste oorlog was mondiaal: van Europa, de VS, Canada en Australië tot in Japan.

Het communisme (na Marx/Engels: Die Kapitalistische Verelendung), riep het facisme van Franco, Mussolini en Hitler op. Een frontale aanval op democratie en mensen-rechten (shoa). Na WO II zette het westen (in Koude Oorlog), vol in op “democratie en rechtsstaat, als garantie voor vrede”. Een snelle techno-revolutie en vele arbeids-immigranten brachten hoge welvaart en het communisme brak (Berlijnse Muur). De recente mondialiseringsgolf bracht de open, mondiale economie (2008) een financiële crisis (als 1929, maar nu via VS-subprimes). Het welvarende, graaiende en steeds meer “waarden-loze” westen, moest een terugval incasseren, die voortduurt tot op vandaag.
WAREN WE HET NIET ZELF SCHULD?

De EU schoot van 6 naar 28 landen (oost en zuid) en de eurozone (18 landen) bestaat nog geen 10 jaar. De welvaart trekt vele aan en de MO-oorlog (Bush bracht daar  democratie!) voegde er een dikke stroom bij. Die nog meer pluste door een golf (econom.) vluchtelingen: uit Oost-Europa (waar Poetin zich roerde), uit exploderend Afrika en uit (na-oorlogs) Azië (o.m. Afghanistan). En: IS begon zijn kalifaat in die MO-chaos: geholpen door rijke olie-sheiks (Golf) en radicale moslims. Óok uit Europa’s jeugd!
DE TOON VERANDERDE 100%!
DE WERELDWIJDE SCHAKER


Een diepe waardencrisis werd zichtbaar, die al lang broeide. Nu moet de ontredderde EU overleven: met een agressieve Poetin en Erdogan als buren, een vinnig IS-terrorisme (ook in eigen huis) , een pushende immigrantenstroom en…. Nu komt daar nog een bulderende Trump bij.

De events worden nu gekenmerkt door “scherpe clashes over waarden”. Vergrijsd en ontgroend Europa, met torenhoge schulden, ziet dat zijn waarden massaal worden afgewezen. De “missionarissen van democratie en mensen-rechten” slaagden niet in hun missies. Zowel niet in eigen gelederen (zie populisten en ultra’s) als niet daarbuiten. We worden nergens meer geloofd…   Zien we nu het echec van een ontspoorde beschaving, die de kiemen van de ziekte zelf kweekte?

Het jaar 2017 begint met drie cruciale verkiezingen; die in de VS (die Trump bracht) verwart ons dagelijks. De nieuwe dictatoriale vrienden (Poetin, Erdogan en Trump) zien toe én doen hun invloed nu al gelden. 
SITE VAN DE CONTROVERSEN


Bij “de start van testjaar 2017” is het nuttig om cruciale hotspots in de EU en mondiaal de revue te laten passeren. Dit uitstapje omvat: de EU-staatsschulden en de toestand in Griekenland, Italië en Frankrijk.

 
DE EUROPESE SCHULDEN: EU 83%
Het EU-stabiliteitspact geeft normen voor schulden en tekorten:  max. staatsschuld 60% BBP en max. begrotings-tekort 3%.  EU-totaal zit op (ratio: schulden/bbp) 83,3%; dat was 85,9% (2015).

ALLEMAAL BEROOID   BEHALVE......
Dus lijkt “EU-totaal over de top” te zijn. Maar pas op: de grieken groeien uit boven 177%, de portugezen en italianen doen 133%. En zie Frankrijk: in 2016 + 0,5% en op naar 97,5%. Parijs vreest nóg een plus in 2017. Men staat op plek 7 en de laagste zijn: Estland (9,6%), Luxemburg (21,5%) en Bulgarije (28,7%). Duitsland is als enige bijna terug op 60% (de EU-norm) en koestert een stevig begrotings-OVERSCHOT!
Hun export was 1207 miljard en de import 900. Van dat verschil wordt stevig staats-schuld afbetaald. Want de snel groeiende groep duitse bejaarden wil ook een mooie oude dag. De saoudis en de noren hebben daarvoor hun olie-spaarpot ... De 1 miljoen Syrische vluchtelingen  die Berlijn binnen liet zijn niet genoeg om de vergrijzing echt op te lossen..  
BEDREIGD DOOR SCHULZ (SPD)?
In 2014 was de wereldschuld (ontwikkelde landen) 117% van hun BBP: zoals in 1945 (116%)! Voor het eerst is de schuld in vredestijd hoger dan oorlogsschuld!

Zeker, ook de VS zit dik in de schuld, maar voor Trump aantrad was er het vertrou-wen dat de veerkrachtige VS snel zou opkrabbelen. Een redelijke groei is daarvoor een pluspunt: en die is er in de VS, Frankrijk doet maar de helft van het EU-cijfer!  Schulden zijn op zich niet fout: als ze kunnen worden gedragen en dus terugbetaald. Zie de crashes van Argentinië en Venezuela: als u twijfelt.

Daardoor werden de “geldschieters van Frankrijk” ongerust, nu de kansen van Marine Le Pen stijgen. En die van Fillon, Macron en de PS-groep rond Hamon zakken. Immers, Marine wil uit de euro  wat de  banken in Griekenland en Italië zal doen wankelen. Waarna een domino-effect kan volgen.
Onwaarschijnlijk? Wel, dat leek ook zo bij Brexit en Trump, en gebeurde toch..  JPMorgan meldt nu “dat bij winst van Le Pen de euro subiet -10% zal gaan” (t.o.v. de dollar). Ook de Banque de France wees op grote franse problemen bij het verlaten van de Eurozone. Maar de polls bleven prima voor Marine.. 

HET RISKANTE GRIEKSE DRAMA: 180%
Athene is gewoon failliet, wat enkel het IMF erkent. De 300 miljard staatsschuld (180% BBP) bewijst dat. Het duurt bij veel bezuinigen 40 jaar om die schuld onder de 100% te drukken. Óf, maar dan wel 10 jaar, door een overschot van 3,5% te scoren (voor de aflossing) maar dan moet je ook nog de rente lappen! En toch blijft Tsipras boos als Schäuble (Du) zegt dat “de grieken boven hun stand leven”... De EU-hulp beoogt allereerst om de schuldengróei te stoppen door afbouw van uitgaven. Dat eerdere onverantwoorde opschroeven van pensioenen, uitkeringen en ambtenaren-salarissen (nadat Syriza de verkiezingen won) leidde bijna tot een failliet.

DE GRIEKSE LONT
Over “schuldensanering onderhandelen” door EU en IMF, kan als de schuld-aangroei stopt, worden gesproken. Helaas: de grieken maken afspraken vaak niet, of te laat, waar. Men zit nu op welvaarts-niveau 1996 (-27%) en met een werkeloosheid van 25%.  
De (duitse) vice-president Europarlement (!) zei: “We moeten serieus nadenken over een geleidelijk griekse uitstap uit de euro”. Omdat vele denken: verdere steun in 2017 uit EU-landen, -met verkiezingen en opkomende populisten-, is politieke zelfmoord. Athene speelt op tijd en hoopt dat linkse Schulz van Merkel wint in september. Zeker nu Trump, -grote IMF-subsidiegever-, het Griekse probleem "een EU-zaak acht".  Maar de naderende duitse verkiezingen en de vrees voor Griekse onrust op de financiële markten (afbetaling in juli..) in de verkiezingsmaanden van 2017, deed in maart souplesse ontstaan in het duitse kamp. De eis dat Athene een primair overschot van 3,5% zou moeten nastreven voor 10 jaar werd te streng geacht. Schulz die Merkel wil tegen-houden is daaraan ook niet vreemd. En de EU wil IMF er bij houden.. 
Maar ook: Griekenland is (met Italië) ook het grote EU-vluchtelingenkamp en de poort naar Turkije en het MO. Wat na een uitstap uit de euro zo blijft. De EU-subsidie (vluchtelingen-opvang) aan Erdogan en het Poetinproject: "vrede in Syrië" deden de stroom uit het MO bijna stoppen. Al kwam er weer een stroom uit Mosoel bij.. Intussen sterven in Griekenland en Italië sterven EU-vluchtelingen van kou en ziekte.  

Dit is het droevigste griekse drama aller tijden: waarin nu mensen uit vele landen omkomen. Dit moet de EU goed onder ogen zien: bij elk besluit over de grieken!     
De Eurogroep sprak op 20 februari "over Athene" en 
"tovenaar Dijsselbloem wilde om de verkiezingen heen laveren". Dat lukte, en zo gingen we op weg naar crisispunt nr. x in juli 2017: dan moet Athene 7 miljard aflossen. Ná de nederlandse en franse verkiezingen en net vóór de duitse. De lont ligt dus weer even naast het Griekse kruitvat..       

 
ITALIË, NA BERLUSCONI EN RENZI: 133%
De bank Monte dei Paschi (grootste), moest 5 miljard hebben en later 9! 5 grote banken (en honderden lokale kleine) dwingen Rome tot: 20 miljard aan garanties. Monte staat, -na drie injecties-, op plek 31 (51 stress-banken EU). Aandelenkoers (eind 2016): - 88%..  De EU-regels eisen dat obligatie- en aandeelhouders meebetalen, naast staat etc. . Monte eist dat van de “groten”; de 40.000 kleine (2 miljard obligaties), worden ontzien. Men plant 2600 ontslagen en sluit 2000 kantoren. Beroerd nieuws bij een staatsschuld van 133%. Italië staat  (met Portugal) direct na de grieken.
HANDIG TOT HET REFERENDUM KWAM
Italië was in 150 jaar vaker een “experiment”: zie Mussolini en Berlusconi. Renzi wilde via staats-hervorming een lange impasse doorbreken: de Senaat terug naar 100 leden (nu 350) en een zetelpremie voor de verkiezingswinnaar. De stille hervormer met zijn Jobs Act (+ 210.000 banen) en reorganisatie van de Staat liep stuk: ook al op een referendum.

De -4,1%  BBP (ondanks groei +0,8%), platgevallen investeringen en de geblokkeerde productiviteit veranderden weinig aan de massa-ww (11,4%;  50% bij de jeugd). Hoger opgeleide vertrekken, de armoede steeg boven de 10% en het verschil Noord-Zuid nam toe. Welvaart per inwoner: zuid 16.000 en noord 37.000, een factor twee! Daarbij komen die kwetsbare bankschulden met 360 miljard, waarvan 210 miljard ongedekt is (nodig: 70 miljard, 4,4% BBP, kapitaal-injectie). De financiële markten staan niet te trappelen om mee te doen…

Ook hier die vele vluchtelingen: die via Libië (na afsluiting Balkanroute) naar Sicilië komen. Zo’n 160.000 in 2016 en nu zijn het er 250.000?  Aardbevingen brachten nog meer schade: verouderde gebouwen leidden tot 9000 doden en 240 miljard strop.
Hier ook een groeiend populisme: Cinque Stelle (Beppe Grillo) en de Liga Nord gaat het voor de wind. Grillo zei: “Stem met uw onderbuik en niet met uw hoofd” en zijn “grillini” luisterden. Ondanks de enorme chaos die Virginia Raggi (nieuwe 5-stars burgemeester Rome) daar in 6 maanden aanrichtte.

Italië kende sinds 1946: 63 regeringen…  De frisse Renzi gaf echt hoop, maar ook hij sneuvelde in een referendum. Italië, de economische nr. 3  van de EU (zonder UK!), vormt samen met “kleintje Griekenland” het kruitvat en de lont..  
 

EN: LA FRANCE, BIJNA 100% EN PLUS...
“Het pact voor de veiligheid gaat boven het stabiliteitspact”, zei Hollande. De oorlog tegen IS rechtvaardigt dat bezuinigen stopt en schulden oplopen. Naar 100% BBP!  

DIT BLIJFT: SUR!
Vooral sociale uitgaven leidden tot veel schuld. Staatsschuld: 1975 35% en 80% in 2007; en nu bijna 100%. Frankrijk spendeert 2,8%  (BBP) aan: diplomatie, defensie, politie en justitie (=5% openbare uitgaven). Dat was in 1990  4,5% (9%) en in 1960: 6,5% (18,5% ). Dat zegt generaal Vincent Desportes om “gerust te stellen”. Immers: “de maar 1,5% voor Defensie moeten omhoog”. Ze waren in 2014: 1,2 miljard voor buitenlandse operaties + 200 miljoen operatie Sentinelle (10.000 man IN Frankrijk). De 9000 plekken aan defensie-bezuiniging zijn (tot 2019).. opgeschort.

De staat heeft in 1800 bedrijven (2,4 miljoen werknemers, 10% totaal) aandelen. Waarde 100 miljard, uniek in de ontwikkelde wereld! Daar dreigt ook een crisis (na die bij banken en verzekeringen: 1990-200) nu bij de publieke diensten: in energie en transport. Verliezen 2015: 10,4 miljard  na 22,6 winst eerder. De 136 miljard aan schulden kunnen de bedrijven niet terug betalen. Ook omdat hun beurswaarde met 30% zakte (CAC 40: + 40%)! Herkapitalisatie moet dus bijgeteld worden: voor Areva en EDF 7 miljard en voor SNCF 11 miljard. En: de dividenden daalden naar 1,8 miljard ( -4,5 miljard tov 2012!).
Zo'n 50 jaar na het rapport Nora (Over: de staat als aandeelhouder) blijkt niets veranderd. Een (ex-topambtenaar) en Institut Montaigne zeggen: “De staat is een onmogelijke aandeelhouder, vanwege zijn regels en cultuur”. Ook de Rekenkamer “eiste”: “Beperk staatsinterventies tot het uiterste”.
EDF moet ook nog 120 miljard investeren (tot 2025) bij een schuld van 37,5 miljard. Maar Hollande riep toch: “Het nucleaire aandeel in de stroomvoorziening (nu 75%) moet naar 50% én de (oude) centrale van Fessenheim moet dicht”. Schadevergoeding door Parijs: 490 miljoen (bij NEE, weigert men de vergunning  EPR-Flammanville!). Idem bij de SNCF (spoorwegen): de staat lanceerde hier onrendabele TGV-lijnen, bij een schuld van 44 miljard.  Én: SNCF moest het Alstom-failliet voorkomen ondanks die hoge verliezen). De staat bemoeit zich zelfs met “relaties tussen vrije bedrijven” (Orange en Bouygues). En de relatie Staat en Renault werd (door andere aandeelhouders-regels) geschaad. Renault kon Mitsubushi zo niet overnemen. De incoherente staat zit klem: men moet tegelijk aandeelhouder én regulateur spelen. Tegengestelde belangen waardoor de lange termijn onder de korte lijdt. Internationalisatie, digitalisering, sociale belangen lijden en rechtsregels worden gefnuikt. De staat maakt misbruik van zijn positie, zeggen sommige.

Staatsdeelneming kan nodig en efficient zijn, maar luistert nauw. Het moet tot urgenties beperkt blijven en verder via regels, fiscaliteit en overheidsopdrachten verlopen. En: het staatsbelang moet onafhankelijk worden vertegenwoordigd in de Raden van Toezicht!
De franse staatsdeelnemingen werden een speculatieve zeepbel, die kan ploffen. Er moet snel worden geprivatiseerd, om continuïteit te waarborgen en publieke belangen veilig te stellen.

Kandidaat Hamon “loste in een klap alle problemen rond het harde en ontbrekende werk” op: met  500 miljard per jaar. De 2200 miljard staatsschuld deden hem weinig: “dat moet met die banken worden opgelost”.
Melenchon leent 100 miljard extra voor "banen", verhoogt de salarissen en minima en plust de staatsuitgaven met 170 miljard. Eerst dus grote gaten die in 5 jaar snel worden gedicht.. Experts vragen: welke banen en wie leent nog? De schulden blijken toch "geen ringolade" te zijn.  
Dat grote rampen kunnen ontstaan uit grote (staats)schulden: weten zij. Zie Rode Lula (Brazilië) die (bekeerd) met budgetdiscipline begon en zo miljoenen brazilianen uit armoede tilde. Maar zie vooral het nu bijna nog failliete Argentinië en het failliete Venezuela.
Hamon gelooft niet dat ook hij de ongelijkheid  vergroot. Hij riskeert wat Schröder voorkwam: door HartzIV bezuini-gingsingrepen. Diens minister Eichel zei: “Niets is asocialer dan de staat met grote schulden. Die niet meer kan reageren en armen en zwakken niet meer helpen kan. Enkel rijken kunnen zich een arme staat permitteren”. Ook Strauss-Kahn zei (1998): “De staatsschuld laten oplopen, werkt negatief uit op de herverdeling. En maakt investeren voor morgen onmogelijk. En het frustreert veilig investeren in staatsbeleggingen in plaats van in risico-beleggingen. Links moet niet meegaan in denkbeelden, die de sociale rechtvaardigheid schaden en die vooral “de renteniers” dienen”.

Grandeur en decadentie heersen nu ook in de PS. Maar meer schulden maken is niet links en onverantwoordelijk, immoreel en sociaal schadelijk. Hamon zoekt samen-werking op links en bij groen. Het laatste lijkte lukken, met Melenchon loopt het vast. Rechts wil snel schulden maken stoppen en die opruimen: maar Fillon (met zijn -legale!-  familiale werknemers), zakte weg.
DE REDDER MET EEN FOUTJE...
Ook Macron (PS) kreeg veel moeite met zijn programma. Want hij wil: “De ratio uitgaven (t.o.v. van BBP) terugbrengen van 57 naar 50%”.  Vergeet hij dat, dan doet hij rechts schrikken en doet hij het toch, dan vlucht links van hem weg. Macron kan de PS ook niet “even” uit het slop tillen..

Op 15 februari waren de kandidaten: 12 of 14 (mede afhankelijk van Bayrou, Modem). Daarna begon de keiharde campagne. Waarvoor Hamon een team vormde waarin samenwerking met ultra-links en groenen werd voorzien. De “markten werden onrustig“ van Franrijks koers en  bank JPMorgan voorziet een val van 10% voor de euro: als Le Pen wint.. La France, 2e motor van de EU, draagt een zware verantwoordelijkheid voor de toekomst van de hele EU en de euro.  


BREITBART LEGDE DE FUNDAMENTEN 

 
JUNCKER WIL NIET VERDER (na 2018)
De EU bedreigen meerdere, grote risico’s. Van buiten en “eigen tijdbommen” (die nog worden verdoezeld).

HIJ EN MARINE: BLOND EU-DUO 
Zij die beide zien, weten hoe riskant 2017 wordt. JPMorgan  ziet bij winst van Marine Le Pen de euro 10% zakken: spekje naar Trump’s en Poetin’s bekje. Juncker en de EU-raad (leiders EU)  ”lijken te ver uit vorm om alles aan te kunnen”. De nederlandse verkiezing kwam eerst: een psychologische test voor de volgende. De score van Wilders - PVV zal de toon zetten.
FRIENDS FOR EVER?
Als Le Pen de franse wint, is de EU echt in groot gevaar.  Good old Europe zoekt, eenzaam en bedreigd,  vertwijfeld naar uitwegen.. Men moet nu wachten op wat ca 50% van het EU-volk, bij drie verkiezingen op rij, zal doen.  

De Europeanen mogen het zeggen, want zo hoort dat in democratieën.  

NB: zie (na de blog) diverse infodelen voor achtergronden.  

Leon de Marseille, 13 maart 2017

 --------------------------------------------------------


INFODELEN BIJ DE O-BLOG:
WAARAAN GAAT EUROPA TEN ONDER?
INHOUD:
-GRIEKENLAND : ER OP OF ER ONDER 
-ITALIE IN LAST
-ECHTE FRANSE PROBLEMEN 

GRIEKENLAND : ER OP OF ER ONDER (in 2015)?
-GRIEKENLAND: LAND VAN DE DUBBELE LEUGEN
-HOE OVERLEEFT TSIPRAS?
-HOE GAAT HET MET DE GRIEKEN?

-GRIEKENLAND: LAND VAN DE DUBBELE LEUGEN
De ene is die van de regering die sinds 2009 hervormingen aankondigt en er geen uitvoert.  En de tweede is dat de EU het blijft bekijken als een gebrek aan geld terwijl het overduidelijk een kwestie van insolvabiliteit is. Athene is gewoon failliet..  Het echec is uniek in alle landsfaillissementen ooit . Nooit eerder kreeg een land 250 miljard hervormingshulp plus 120 miljard hulpfondsen van de ECB.  En blijft desondanks in een recessie.  Nu 7 jaar na de crisis zit men met 27% BBP-verlies, 25% werkeloosheid  en een welvaartsnivo van 20 jaar geleden = 1996!
Het gat bleef groot tussen de aangekondigde hervormingen en de werkelijkheid in dit door clientelisme bedorven land. Het blijft verder lopen op krediet..  Uitgaven werden verminderd,  privatiseringen uitgevoerd, banken gerekapitaliseerd, en er kwamen hogere belastingen voor de bedrijven en volk. Maar de kerk en de reders betalen nog steeds niets..
De pensioenen zijn 9% van het BBP, het maandpensioen is 1152 euro (Duitsland: 1287!) en het griekse gemiddelde salaris is 1400 terwijl het in Duitsland 2900 is! De demagogische overwinning van Syriza in 2014  waarna de belastinginning plat viel, de ambtenarensalarissen en de pensioenen werden verhoogd (!) en de staatskas werd  leeggeroofd.
En de EU weigert het failliet te zien  ondanks nu weer een hulpplan van 86 miljard waardoor de staatsschuld naar 200% gaat in 2017. Dit jaar weer -0,8% groei en volgend jaar -1%..

In juli moet men 3,5 miljard aflossen bij ECB en IMF en natuurlijk is daarover opnieuw herrie. Toch is hun failliet niet aanstaande. Want de EU dreigt uiteen te vallen en zit in een vluchtelingencrisis waarin de grieken ook het grote vluchtelingenkamp zijn van nu meer dan 50.000 personen..

Intussen schrijft Varoufakis (55) het ene boek na het andere.. en reist de wereld rond. Want hij schrijft wereldwijd nu over de “Ponzi bezuinigingen”. En ook over “het democratische vacuüm” in de EU. Waar Brussel en Frankfort regeren. Hij stelt een nieuwe politieke beweging voor DIEM25 die nogal utopisch uitziet. En die wat lijkt op Nuit Debout. En hij verhaalt trots over de prestaties van Athene waar het gaat over het ontvangen van vluchtelingen. En is trots dat Gouden Dageraad (ultra-rechts) niet won daar. Griekenlands lente is niet dood, die overwintert. En de grote economen op de wereld spreken over boeken vol onzin. Die overigens goed worden verkocht in bepaalde circuits..

-HOE OVERLEEFT TSIPRAS?
Immigranten, schulden, armoede en een vastgelopen staat Tsipras moet er mee leven. En dat lukt hem.. Al eerder manoeuvreerde hij handig en zijn partij had nog maar drie ministers van een een klein andere partij nodig om een meerderheid te vinden in 2015. Op zijn 41e en na 25 jaar militantisme is hij alles gewend geraakt. En de minstens 12 zware problemen op zijn tafel doen hem niet echt schrikken. Hij werkt aan het immigrantenprobleem en implementeert het UE-Turkije verdrag. Hij werkt goed samen met… de ooit zo verfoeide Merkel. Zij redde Griekenland nu dat een vluchtelingenkamp dreigde te worden. Ook moet hij goed samenwerken met de turkse premier die via hem ook wat kan met zijn 2,5 miljoen vluchtelingen (asielzoekers) vooral uit Syrië. Dan is er nog die schuldkwijtschelding waar met EU en IMF over geruzied wordt. Er is ruzie in zijn kabinet over de pensionhervormingen waar het IMF sterk op aandringt. De economie krabbelt wat op en S&P deed de notering omhoog: CCC werd B. Experts zeggen dat de grieken nooit ierse groei zullen scoren maar wel op de weg omhoog zijn. Als de politiek maar blijft meewerken.De geforceerde reorganisatie van de staatsorganen loopt: elke ambtenaar heeft nu een taakbeschrijving. De interne coördinatie in het kabinet loopt beter. Er is lichte hoop..
De partij bijtrekken gaat lastiger. Tsipras botst regelmatig op extreme standpunten van echte stalinisten. De corruptie en de omkoping zijn nog steeds een nationale sport. Maar het zou beter gaan nu.
In de meerderheid Syriza met AN.EL (rechts!) is men overtuigd dat de weg goed is. De volgende ronde zou weer in deze coaltie moeten lopen wat zou kunnen lukken. Want de grieken zien in dat deze weg vervolgd moet worden.
Maar nu heeft de rechtse partij Nieuw Rechts een nieuwe leider: Mitsotakis. Die is ambitieus en sommige merken dat adviseurs  Tsipras oproepen om nieuwe verkiezingen te “forceren”. Om met hun te gaan regeren, voor ze te machtig worden en niet meer willen.. 

-HOE GAAT HET MET DE GRIEKEN?
Het BBP is nu terug op het niveau van1999: 24.000 dollar per kop. De piek was in 2007 met 33.000 waarvan later duidelijk werd hoe dat kon.. Athene had eerder een Grexit in 1908 uit de Latijnse Unie opgericht door Napoleon III. Waarin ook zaten: België, Italië en Zwitserland en niet Duitsland. Na de overwinning op de turken bleek dat zijn munt minder goud bevatte dan officieel moest.. en dus moest het land deze Unie verlaten. Grexit. In 1927 kwam het weer terug.. Steeds meer denken nu dat een grexit beter was geweest dan de huidige korte termijn oplossing. Dus het land is verre van gered nu en nog steeds doodziek. Zoals het ook ging met Argentinië dat ook nog steeds in last is. De oplossing van DSK 's idee was het betere : tijdelijk uit de euro,verlaging van de schuld en geen geld meer geven.  Ondanks de sympathie voor Tsipras van een aantal economen zal het land omkiepen op lange termijn gezien, na nog wat hulpoperaties op de korte termijn. Want zo’n 30% van zijn economie is dood, zijn industrie zal verder afzakken en de goede werknemers zullen vertrekken. Het land is economisch gezien stuk en zal zo nooit verrijzen..

De ongelofelijke capriolen van de politici met Tsipras voorop, deden weer een regering komen die gesteund wordt door de oude partijen die schuldig zijn aan de toestand van het land. En het volk kwam eigenlijk niet opdagen als je de opkomst ziet.. De radicaliteit werd in de koelkast gezet en er werd een plan geaccepteerd dat het land compleet van zijn soevereiniteit berooft. Gefinancierd om geopolitieke redenen eigenlijk, en dus ook enkel om wat tijd te winnen. Maar het zal niemand helpen et the end.. Ook al wacht Athene nu op schuldkwijtschelding als volgende stap. Hoe dan ook “ons geld” is verdwenen en iedereen weet nu dat dit land nooit in de eurozone had mogen komen… Daar lag de fout van alle EU-landen gemaakt in grote euforie en nu onbegrijpelijke naïviteit.. Waarvoor wij dus ook verantwoordelijkheid dragen. Maar dat kan nooit betekenen dat wij de grieken voor eeuwig voor onze rekening gaan nemen…

Het toerisme sprong op met liefst 22%!  Op de eilanden is cash betalen in.. De crisis duurt nu al 7 jaar. Maar de terrasjes zitten vol, de grieken consumeren volop. In augustus gingen de autoverkopen op: Renault met 39%, Mercedes 80% en BMW… 137%. Een meubelwinkel in Athena zag een sporong in de omzet en de ferries zijn overvol. Ook met grieken…  De consumptie steeg officieel met 0,9% daar. Maar de misstanden duren voort, de reders betalen nog geen belastingen conform de Grondwet, het kadaster is nog een lachertje. En de paar superrijken controleren nu nog de economie en de belastinginkomsten verdampen nog steeds snel.. Roken in etablissementen mag niet maar de ober deelt asbakken uit. Hoezo? Wel de grieken haalden intussen 14 miljard weg bij hun banken. Het ging onder de matras of naar het buitenland. De geldautomaten draaiden ook bij die 60 euro max. als gekken . Het BNP is gedaald met 25% en de elite vertrekt. Meer dan 200.000 vertrokken er vooral de beter gediplomeerden: ook 5500 dokters. Belastingen omhoog, inkomens omlaag dus daalde de officiële koopkracht met 40%.  Vele middenstanders werden ook al arm en de pensioenen zakken ook in. Vele gediplomeerde werken ver onder hun niveau.

Nu sluiten ook vele winkels en de komst van extreem-links deed banken in waarde vallen en fabrieken vertrekken. Het gaat dus met het geheel niks goed en zelfs medicijnen worden schaars en salarissen worden vaak niet betaald. Maar nu lijken de extremisten weg te zijn gezakt en dat is voor sommige een ommekeer…  Syriza is nu populair bij de grote ondernemers geworden die nu ook geen stakingen meer vrezen. En optimisten denken dat je nu griekse aandelen moet kopen. Griekenland wordt het Florida van Europa! Nu al meer dan 25 miljoen toeristen en daar komen er nog 10 miljoen bij in 2015. In september 2,2 miljard aan toeristisch inkomen want het zeewater was nog 25 graadjes… En Tsipras gaat weer verder..

Nadat Tsipras “won” bij een zeer lage opkomst maakte hij zijn regering met zijn ultra-rechtse partner voor een meerderheid. En stond voor het uitvoeren van het giga-hervormingsprogramma dat hij had geaccepteerd.  Op 5 0ctober werd het nieuwe budget al verwacht  voor 2016. Voor eind oktober moet hij ook nog 15 hervormingen vorm geven..  Belastingen omhoog voor de boeren, pensioen bij 67 jaar, lagere defensie-uitgaven, BTW omhoog op de eilanden,  En een plan voor privatiseringen: onder meer de havens en de spoorwegen. Daarmee kan hij weer financiële hulp krijgen.

Het land is er slap aan toe en de herkapitalisering van de banken voor 25 miljard moet voor einde 2015 komen. En dan na akkoord van de schuldeisers over de plannen einde november kan er over vermindering van schulden worden gesproken die nu op 180% van het BNP staan. Dat was in 2007 100%. En de ww staat nu op 25,2% wat een lichte daling betekent na de 27% van 2013..


ITALIE IN LAST?
-RISICO’S ITALIAANSE BANKEN
Monte dei Paschi moest niet 5 miljard hebben maar al 9! Deze 3e grootste met nog drie grote en vele lokale kleine dwingen Rome nu 20 miljard als garantiefonds te kiezen. Monte krijgt nu al de derde injectie..  en staat op plek 31 van de 51 europese stress-banken. Zijn koers viel eind 2016 met 88%..  De EU eist dat nu banken ook hun obligatie- en aandeelhouders mee doen betalen naast de staat.  Vooralsnog vraagt Monte dat nu aan de “grote” en laat de 40.000 kleine (goed voor 2 miljard aan obligaties) nog met rust. Want: “Die kleintjes wisten niet wat ze deden”, is het excuus. Bij het plan worden alle slechte obligaties omgeruild voor aandelen. En de laatste obligaties worden omgeruild voor “goeie”.  Monte voorziet 2600 ontslagen en sluiting van 2000 kantoren.  En moet een nieuw strategisch plan maken om steun te krijgen. Daarop wordt nu gewacht. Dit alles is bad news voor die hoge staatsschuld (133%) , Italië komt direct na de grieken.  Als het plan lukt (ook met andere banken) zal het meevallen maar dat kan enkel als ook de economie groeit. Ai!

-HET LAND VAN RENZI: EEN RISICO
Italië was in zijn 150-jarige bestaan vaker een soort van labo. Denk aan Mussolini en Berlusconi. En nu probeerde Renzi zijn truc met zijn staatshervorming: einde aan het Bikamer-idee, de Senaat terug van 350 naar 100 leden en een premie voor de verkiezingswinnaar. Zo wil hij de instabiliteit verminderen.
Renzi was een stille hervormer met zijn Jobs Act die 210.000 banen leverde met zijn  arbeidscontract met toenemende bescherming, onderhandelbaarheid en vergoedingen op ancienniteitsbasis. Met premie op jobcreatie en een systeem van werkeloosheidsuitkering. Ook 45 miljard belastingverlaging waarvan 20 miljard was gericht op investeringsstimulering vooral voor de numerieke sector. En zijn reorganisatie van de Staat, de regionale opzet en de publieke dienst.  Maar dat was vere van genoeg: -4,1% BBP, groei tot 0,8% op weg naar 0,6%. Investeringen plat en productiviteit op de rem. Massa-ww van 11,4% en 50% bij de jeugd. Hoog opgeleide vertrekken en de armoede klom boven de 10%. En dan het toenemende verschil Noord-Zuid: welvaart per inwoner zuid 16.000 en in noord 37.000.  Staatsschuld op 133% en dat is link bij stijgende rente. Kwetsbare banken met 360 miljard schulden waarvan 210 miljard ongedekt is met herkapitalisatienoodzaak van 70 miljard (4,4% BBP). De markten staan niet te trappelen ontdekte men bij de redding van Monte dei Paschi di Sienna, waar 5 miljard om te overleven nauwelijks gevonden werden. En dan die stroom vluchtelingen sinds de Balkanroute dicht ging: via Sicilië kwamen er 160.000 sinds begin 2016. Dan ook nog diverse aardbevingen de laatste 60 jaren, veel schade mede door het verouderde gebouwenbezit. Meer dan 9000 doden en 240 miljard aan schade.
En zie het populisme mede door de slechte economie:  CinqueStelle van Beppe Grillo en de Liga de Nord gaat het voor de wind. Grillo riep op “met de onderbuik te stemmen en niet met het hoofd”. En zijn “grillini” volgden hem. Ondanks de enorme chaos die Virginia Raggi de nieuwe 5-stars burgemeester van Rome  maakt: 6 maanden incompetentie van het ergste soort. “Cambiotti tutto” het devies van Grillo voerde ze feilloos uit… Maar dat kon de italianen nog niet teveel doen schrikken.
In een Italië dat sinds 1946 63 regeringen (in 60 jaren!) versleet, is een terugkeer van Renzi bepaald niet uitgesloten, er zijn voorbeelden zat. Maar hij is nu even de zondebok.

DE ECHTE FRANSE PROBLEMEN

INHOUD:
-OORLOGEN EN SCHULDEN HOREN BIJ ELKAAR
-DE FRANSE STAAT ALS AANDEEL-HOUDER
-HAMON GEEFT NOG WAT MEER UIT
-OORLOGEN EN SCHULDEN HOREN BIJ ELKAAR

Mirabeau zei in 1790: “Laten we oppassen dat de staatsschuld niet onze natie vernietigt”..
Het pact voor de veiligheid gaat nu boven het stabiliteitsp-act”. Zei Hollande in de Congreszaal in Versailles En gaf aan dat de oorlog tegen IS rechtvaardigt dat bezuinigen nu niet kan en dat dus de schulden verder zouden gaan oplopen. Een van vroeger bekende situatie met ook de bijbehorende symbolen..
Louis XIV voerde vele oorlogen: De Liga van Augsburg, de spaanse successie-oorlog, die van de Devolution, etc. .). Die werden alle op krediet gevoerd door de Zonnekoning en zijn tijd lijkt op de laatste 40 jaar in La France nu. Toen de grote Louis stierf liet hij 3 mioljard pond aan schulden achter wat toen 80% van het BBP was.  In mei 1789 riep Louis XVI “de staten” ook naar Versailles en deelde het volk mede dat | het land financieel was uitgeput” Net voor de revolutie had het 4,5 miljard schuld waarvan 1 miljard kwam door de hulp aan de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog.
Oorlogen en schulden gingen vaak samen.  In de oorlog van de Pelopponesus leenden de groep rond Sparta  veel geld van de heilige plaatsen Delphi en Olympus om hun vloot drijvende te houden. In de Renaissance leenden de grote italiaanse steden veel om hun omvangrijke en goed betaalde troepenmacht te financieren.  In 1427 had Florence een jaarlijkse last van zijn schulden van 281.500 florino`s wat meer was dan alle inkosten samen van 281.300..  In de 20e eeuw werden de schulden door de wereldoorlogen zeer hoog. WOI deed ze oplopen tot 90% van het BBP, ze liepen terug tot 60% in 1939 en op tot 150% in 1946.

Oorlog leidt tot schulden maar ook omgekeerd, leiden schulden tot oorlogen.. een soort “vlucht vooruit” waarbij men nieuw veroverd terrein werd gebrandschat en beroofd. De gemakkelijkste manier om schulden terug te betalen.. . Vanaf de 18e eeuw komt het systeem van oorlogsschade betalen in. Napoleon gaf veel uit aan oorlogen maar haalde dat na verovering terug door belastingen aan de overwonnen volken. Die dus daarna lang zelf met schulden kwamen te zitten. Bismarck zei na de Frans-duitse oorlog van 1870: “Zij (de fransen) moeten de schuldeisers maar betalen en wij betalen de soldaten”. En Frankrijk moest 5 miljard francs ophoesten waardoor de schuld per inwoner daar 9 x hoger werd dan die in Duitsland.. Keynes ging flink te keer in 1920 over de afgrijselijke condities van het Verdrag van Versailles dat 132 miljard eiste van Duitsland . Dat maakte elk economisch herstel in dat land en op de wereld onmogelijk, betoogde hij. En dat voedde het diepe ressentiment en de vernederingswoede in Duitsland enorm. Keynes voorspelde toen al WOII en Hitler en zijn nazi`s deden het prompt. Hitler schreeuwde dagelijks over “ het diktaat van Versailles”..  en kreeg er zijn grote macht mee.
Op vandaag waren het vooral de sociale uitgaven die tot de hoge schulden leidden, Van 35% in 1975 via 80% in 2007 op naar bijna 100% nu..
In 2014 was de wereldschuld van de ontwikkelde landen 117% van het BBP en dat was in 1945 116%! Dus voor het eerst is nu een schuld in vrede hoger dan een oorlogsschuld! “De staatschuld was de kiem van vrijheid omdat ze het einde van de koning en het absolutisme inluidde.  Nu moeten we oppassen dat deze niet de staat en de herwonnen vrijheid, vernietigt” Ook dat zei Mirabeau in Versailles in 1790…..     

Franrijk spendeert nu 2,8% van zijn BBP aan diplomatie, defensie, politie en justitie dus maar 5% van zijn openbare uitgaven. In 1990 waren ze 4,5% BBP en 9% van de uitgaven..  En in 1960 was dat 6,5% resp. 18,5%..Dat zegt de generaal Vincent Desportes in een boek dus hij wil ons geruststellen en wijzen op de eigen politiek! 1,5% BBP gaat nu naar Defensie (excl. Pensioenen) Er werd in 2014 1,2 miljard uit gegeven aan buitenlandse operaties waarbij nu in 2015 200 miljoen moet opgeteld worden voor de operatie Sentinelle waar 10.000 man aan deelnemen. De 9218 plekken waren bedoeld als bezuinigingen, die nu tot in 2019 zijn opgeschort.

Lenglet heeft het over “het einde van de stabiliteit zoals dat ca 2 keer per eeuw lijkt te gebeuren”. Zie 1848-1870 en 1895-1914 waar ook stevige incidenten waren.   Dus geen toeval: het bouwt zich altijd lang op… Nu heft het economische liberalisme het te bont gemaakt en veroorzaakte de financiële crisis.  De aanslag van Serajewo in 1914 deed WOI beginnen maar was ook het einde van een langere keten van  incidenten. Stefan Zweig zei: einde van de wereld van gisteren”.  Stabiliteit schept instabiliteit omdat de | verantwoordelijke” te veel risico`s nemen en onbalans toelaten waardoor de duivel wordt uitgedaagd. Nu krijgen we opnieuw “autoriteit tegen over vrijheid”. Die zijn verbonden als de boom die we zien groeien  met zijn wortels..  Nu zijn autoriteit, nationalisme, souvereiniteit in en verdringen de vrijheid. Hymnes en vlaggen zijn nu weer in en de economie past zich al aan. Die luistert altijd net als de politiek  naar de meester, de maatschappij..  Het economische liberalisme was de jeton van de libertaire impuls vanaf de 60-er jaren. Die verbreidde zich in de wereld en nu zien we een nieuw etatisme, dirigisme wat leidt tot nieuw nationalisme. Resultaat van een lang proces van rijping dat we bemerken door die aanslagen. Dat geeft nu ook die “sociale reset”.. op basis van een sterke collectieve emotie die ons herinnert aan ons gemeenschappelijke belang.  De ouderen zeggen: “Er moet weer eens een “goed oorlog komen”..

Moeten we nu banger worden?  Wel dat is mogelijk niet nodig.  Mogelijk profiteren de populisten nou net niet want de problemen waar zij van “leefden” zijn nu ons aller problemen. Het wegkijken houdt nu op..  Zie ook die enorme wereld-brede solidariteit met Frankrijk een nieuw soort van internationalisme kwam op. Gedragen door fundamentele waarden van vele en door mededogen. Die Marseillaises op de vier windrichtingen klonken zijn niet alleen die van Frankrijk..

-DE FRANSE STAAT ALS AANDEELHOUDER
De APE heeft aandelen in wel 1800 bedrijven en dat is een waarde van 100 miljard. Er werken 2,4 miljoen mensen  wat 10% van alle werkers is. Uniek in de ontwikkelde wereld!
Na die crisis bij banken en verzekeringen in de 90-er jaren en die van de telecoms rond 2000 dreigt er nu weer een bij de publieke diensten (energie en transport).
 De verliezen waren in 2015 10,4 miljard (2008: winst 22,6 miljard). Grote schulden samen 136 miljard (transport 51 miljard). En deze kunnen de bedrijven zeker niet terug betalen, mede omdat de waarde terugviel met 30%. In dezelfde tijd steeg de CAC 40 met 40%! Herkapitalisatie van Areva en EDF is al 7 miljard waarbij nog die van het transport moet worden geteld van 11 miljard.  De dividenden vielen terug naar 1, 8 miljard: 4,5 minder dan in 2012. Zo’n 50 jaar na publicatie van het rapport Nora over de staat als aandeelhouder is het nog rampzalig. David Azema (ex APE) zegt (samen met Institut Montaigne) in een rapport dat “de staat een onmogelijke aandeelhouder is”. Vanwege zijn regels en cultuur. Nog een rapport van de Rekenkamer beveelt aan om de interventies van de staat tot het uiterste te beperken ook wat kapitaal betreft! EDF moet nu ca 120 miljard investeren tot 2025 met een schuld van 37,5 miljard. Desondanks deed Hollande haar horen dat het aandeel van het nucleaire in de stroomvoorziening terug moest tot 50% en de centrale van Fessenheim dicht moest. Tegen schadevergoeding van.. 490 miljoen. Zo niet dan zou de staat vergunningen voor Flammanville weigeren waartoe de staat ook zelf opdracht gaf! Hetzelfde bij de spoorwegen:  TGV-lijnen lanceren die niet rendabel zijn terwijl er al een schuld van 44 miljard is.  En SNCF moest ook nog Alstom helpen ondanks 7 miljard verlies. Ze mochten 15 duplex-TGV’s maken op bestaande lijnen…
De staat bemoeit zich ook met de relaties tussen bedrijven zie bij Orange en Bouygues. En verpestte de relatie Staat en Renault met zijn nieuwe aandeelhoudersregels. Waardoor Renault Mitsubushi niet kon overnemen.
De staat treedt niet coherent op en zit tussen twee krachten in.  Aandeelhouder en regulateur spelen een permanente tegenstelling van belangen. De lange termijn lijdt onder de korte termijnbelangen..  Internationalisatie, digitalisering, sociale belangen en rechtsregels worden gefnuikt. En de staat maakt misbruik van zijn positie: zie bij Renault.

Staatsdeelneming kan efficient zijn maar luistert nauw en moet tot urgenties beperkt blijven. En het moet bij voorkeur via regels, fiscaliteit en overheidsopdrachten blijven of exportbelang bij wapenshandel.  Dat belang moet via een onafhankelijke agent worden ingevuld! Nu is die deelneming tot een speculatieve zeepbel geworden  die gaat ploffen. Dus is een grote ingreep nodig: veel moet worden geprivatiseerd nu. Om continuiteit van die bedrijven te waarborgen en  publieke belangen veilig te stellen.

-HAMON GEEFT NOG WAT MEER UIT
Hij saneerde in een klap alle problemen rond het ‘harde of ontbrekende werk”: voor de somma van 500 miljard jaarlijks.  In de publieke debatten wilden journalisten hem bekeren en wezen op de wankele staatssituatie.  Maar die bijna 2200 miljard deden Hamon weinig: dat moest maar met die banken worden opgelost. Dit krijg je als je jaren in een linkse partij functioneert en vooral de werken van  Domeniwue Meda las  en die van Rogoff en Reinhart liever niet leest. Die schrijven over de rampen voortkomend uit te grote staatsschulden. Ook wil hij niet zijn dat zelfs de rode Lula begon met budgetdiscipline  en zo miljoenen brazilianen uit de armoede tilde. Ook wil hij niet zien dat dit die ongelijkheden verminderen kan terwijl zijn aanpak die vergroot. Hij wil weer zo’n foute herverdeling die Schröder voorkwam op termijn met zijn bezuinigingsingrepen. Zijn minister Hans Eichel zei: “Niets is asociler dan een staat met grote schulden die niet meer kan reageren en de armen en zwakken niet meer kan helpen. Enkel de rijken kunnen zich een arme staat permitteren”. Strauss-Kahn zei nog in 1998: “Die staatsschuld laten oplopen heeft een negatief effect op de herverdeling in de toekoms5t en maakt investeren voor morgen onmogelijk. En ook het veilig investeren in staatsbeleggingen in plaats van teveel in grote risico-beleggingen.  Links moet zich niet verbinden aan zaken die de sociale rechtvaardigheid schaden en die van de “renteniers” dient”.
Grandeur en decadentie overheersen in de PS dat nu weer iemand kiest die sociologie beter kent dan het functioneren van de wereldeconomie.  Nog meer schulden maken is niet links maar dat is onverantwoordelijk. En Immoreel en sociaal onjuist. Zie hoe in Frankrijk de linkse kandidaat weer de schulden vergroot terwijl de rechtse die wil opruimen. Dat zal Macron niet gaan meevallen als hij eind februari zijn plan en programma presenteert.  Want hij wilde ook “die ratio uitgaven ten opzichte van BBP terugbrengen van 57 naar 50%”. Doet hij dat nu niet dan doet hij rechts schrikken doet hij het wel dan vlucht links..  Macron zal de PS niet op simpele wijze uit het slop kunnen tillen.. 

LEON DE MARSEILLE, 13 MAART 2017
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten