Totaal aantal pageviews

dinsdag 1 november 2016

"GOOD NEWS", TROOST ONS NU NIET MEER!..


DE WERELD GAAT BEST "OK",
        MAAR NOG NIET IN ALLES…
 
DON'T WORRY, BE HAPPY!!

De media lopen over van kommer en kwel. Ze geven ons de idee dat nu alles verkeerd loopt.
JOIN THE HAPPY PEOPLE

Maar zie de Wereldbank in haar recente rapport: “Poverty and shared Prosperity”. Wel, dat is echt andere koek. In 2013 daalde het deel van de mensen dat in extreme armoede leeft (=inkomen onder 1,90 dollar) met 114 miljoen mensen.

1 MILJARD MINDER DIE ZO LEEFDEN =14%
En kwam zo op 776 miljoen totaal:10,7% van de mensheid. In 1990 was dat 37% en in 1981 44%! Dus in 20 jaar zijn 1 miljard mensen uit die povere toestand ontkomen.



WAAR LEVEN NU DE ARMEN EN ARMSTEN?


Dat alles lazen we nauwelijks ergens, terwijl het toch een heugelijk top-feit is. En: dit gebeurde ook nooit eerder! Het lijkt dus dat het met de média niet goed gaat. Ook zij turnden wat “populistisch” en lijken liever mee te huilen met de wolven in het bos..
GROEI (in %) VAN DE 40% ARMSTEN
EN
ECONOMISCHE GROEI (in %)

Overal lees je ook: de ongelijkheid neemt toe in de wereld! Wat ook al niet juist zegt dezelfde  Wereldbank. Die is sinds 1990 namelijk constant.. gedaald. Ze klom sinds 1820 vanaf de industriele revolutie maar  niet meer. Ze daalt dus…Wat natuurlijk veel heeft te maken met die 1 miljard die nu niet meer straatarm zijn..

DE ARMOEDE-INDEX VAN SUBSAHARA
AFRIKA EN ZUID-AZIË
“Ophef is niks goed, maar het goede maakt te weinig ophef”, zei ooit Franciscus van Sales. De Dalai Lama herhaalde dat recent als enige. …




ONTWIKKELING VAN DE GROEP MENSEN
DIE VRIJWILLIG SOBERDER GINGEN LEVEN
Motivaction ( een nederlands onder-zoek-bureau) onder-vraagt regelmatig 26.000 mensen in 24 landen. En consta-teerde dat liefst 87% niet gelooft dat de extreme armoede afnam dan wel zou stagneren! De fransen scoorden hier zelfs 92%... Terwijl dat echt  zo is. Erger nog: maar 1% van de fransen gaf het goede antwoord.

NICOLAS VERCKEN OXFAM





Nicolas Vercken van Oxfam is daarover bedroefd, ook omdat “ten onrechte de mondialisering” de schuld krijgt. En de anti-mondialiseringspropaganda in de media, mijdt deze berichten als de pest. Men speelt liever op de emoties en onze onderbuik. Een anti-mondialist kan dat niet meer zonder gevaar zeggen of zich hardop afvragen. Zoals de communisten allen ooit de goelag moesten ontkennen.




DE TOP VAN HET FRANSE FN
Hoor ook Marine Le Pen die de mondialisering en vrije handel als DE oorzaken van alle kwaad noemt enj natuurlijk die foute financiële sector. In 1949 werd ene Kravchenko ook neergesabeld na zijn boek:  “Ik koos voor de vrijheid”. Hij werd direct als CIA-agent neergezet, toen hij de misdaden van vadertje Stalin opsomde. 

Raymon Aron vergeleek ooit godsdienst met communisme:  “Deze beiden zetten aan tot haat en foute emoties. De militante gelovige christen zet alles opzij voor zijn geloof in zijn god.
Politieke overtuigingen kwamen daarvoor in de plaats, nadat het geloof verdween”. Het nieuwe anti-mondialistische geloof vervangt de religie als de “nieuwe opium voor...het  volk".

 
Lees ook wat Prof Raoult uit Marseille over onze gezondheid zegt. Ondanks die kritische profeten die vinden dat wij mensen ons milieu verpesten en zo ook onze gezondheid benadelen, schreef The Lancet recent, dat we de ontwikkeling van ziekten sterk terug drongen!

Van 1980 tot 2015 steeg onze levensverwachting voor mannen met 10 jaar (van 59,6 jaar naar 69) en voor vrouwen idem (van 63,7 jaar naar 74,8). En deze ontwikkeling versnelde nog sinds 2005.
Wat bedoelen nou die “catastrofisten”? 
AIDS STERFT UIT....

De AIDS-doden liepen terug in 10 jaar: van 1,8 naar 1,2 miljoen (-33%) en TBC  viel ook terug van 1,35 miljoen naar 1,1. (= -17,4%). Idem voor het paludisme: een terugval van 1,16 miljoen naar 730.000. Infectieziekten vielen  terug van 10% tot zelfs 75%! Wat vooral komt door vaccins en “dynamischer  vaccineren”.  Wat bij kankers nog meer leverde. Dat gebeurde ook nog nooit in de menselijke geschiedenis zo!
De “rampenisten” beweren ook dat kankerdoden toenemen. Maar van 2005 tot 2015 namen alle kankers qua frekwentie af. Behalve bij huidkanker ( het melanoom nam toe).

Nog gekker: het aantal doden aan medicamenten-vergiftiging en drugs nam flink  toe:  Idem het aantal doden door misdaad en door oorlogen. Dat explodeerde in 10 jaar van 34.000 tot nu 171.000.

Kortom: het omgekeerde van wat die profeten beweren gebeurt! Zelfs Alzheimer neemt nu ook af. We leven dus langer en blijven ook veel langer gezonder.

Ons probleem daarbij werd wel hoe met die mooie ontwikkeling, die dus veel ouderen opleverde, om te gaan?  Wat niet echt een medisch probleem is...  

En er is nog meer om blij over te worden, zegt dezelfde. Raoult uit Marseille. Het blijkt dat de statines, die dienen om ons cholesterol te bedwingen en die vele hart- en vaatzieke mensen slikken, onze infectie-risico’s fors verminderen.
ONZE DEFENSIE WERD BETER!
Bij de ontdekking barstte een golf van onderzoek los rond simvastatine: het eerste commerciele product. En het bleek dat het prima microben bestrijden kon. En  is ook zeer goedkoop..



ONDERZOEK OVER STATINES








Statines werken in op de “archées”, groepen van bacteriën (10% van alle bij ons mensen) die veel methaan in onze darmen produceren. Zeker bij obstipatie. Ook koeien (en hun familiegenoten) zijn grote methaan-producenten. Proeven tonen dat statines dat methaan, dus die CO2 productie, sterk kunnen beperken. Dat  kan een mega-bijdrage geven  aan de vermindering van de “CO2 uitstoot”.

Dus stel u voor: veel minder infecties en minder schadelijk slecht-riekend gas! Dat helpt om die aard-opwarming tegen te gaan. En als we dan veel meer bomen planten (die CO2 eten) om dat vele kappen van bossen te compenseren, kunnen we ook veel redden. In Nederland wordt er nu al over zo’n bomenplantplan gediscussieerd!

Al dit goede nieuws is controleerbaar: het stond ook in het franse blad Le Point van 13 oktober. U ziet het: lees de betere media en u wordt gewoon veel optimistischer!

En nu nog wat over die “oer-foute mondialisering”!
HET VERZWAKKENDE FRANKRIJK
Waarvan elke econoom kan bewijzen dat die de mensheid  net MEER welvaart bracht! Waarmee iemand als Marine Le Pen en vele andere in hun hemdje staan. Marine zei: “Mondialisering, dat is het producten doen maken door slaven om ze te verkopen aan werkelozen”. Wat Bono en de paus, die de armen in de wereld observeren,  niet nazeggen. Pew Research Center, hoorde van 60% van de chinezen dat het deelnemen van hun land aan de wereldeconomie veel goeds.  
DE SLECHTE NAAM VAN DE MONDIALISERING

Voila, “slaven” die uit hun grote armoede ontsnapten en die blij zijn met hun huidige leven. Daar waren Marx en Lenin nu niet bij nodig..





 Toch zeggen Melenchon, Dupont Aignon, Montebourg en Guiano, de neo-communisten van CGT. FO, Verts en de frondeurs in de PS hetzelfde.










Mondialisering en liberalisering zijn DE veroorzakers van de franse werkeloosheid, roepen ze! Maar, Frankrijk is wel de énige van de 15 economische toppers met een massa-werkeloosheid van 10%. Alle andere oude naties hebben bijna “volledige werkgelegenheid”. De VS  maar 5%, Duitsland 4%, UK  4,8%, en Japan 3,1%. Dus komt die werkeloosheid eerder van het niet liberaal zijn en het niet veranderen en slecht mee-mixen (ook politiek) in die mondialisering! Daarom lijdt het land lijdt er nog onder..


 
Natuurlijk verloren de rijke landen ook marktaandelen aan die opkomende landen. China pikte de  hele textielmarkt in en exporteerde 4 x zoveel kleding naar de VS in 20 jaar. Dit verlies aan productie in de VS  kostte  in 26 jaar 2,7% van zijn BBP.  De EU  4,5%  en Frankrijk 2,6 %.
Maar de wereldhandel schoot tegelijk omhoog en het westen exporteerde ook enorm naar de ontwikkelende landen. Duitsland exporteerde groots naar China: elk jaar groeide die 18%. En ook Frankrijk kwam van 5 op 20 miljard euro export. 
De bank Nataxis berekende dat de VS daaraan 1,2 % van het BBP aan verdienden, de EU zelfs 3,9% en Frankrijk zelfs 2,3%!  Het westen steeg ook fors in koopkracht, omdat vele producten via import veel goedkoper werden. In 30 jaar daalde het aandeel besteed aan kleding in Frankrijk van 5,8% naar 2,9%.. Nataxis berekende dat door deze koopkrachttoename in 26 jaar, de amerikanen 2,2 % BBP meer konden besteden aan andere zaken. Dat was in de EU 2,1% en in Frankrijk 1,2%.
Per saldo kostte de mondialisering de VS 0,3%, maar bracht in de EU zelfs 2,1% meer op. In Frankrijk 1,2%.

Dat bevestigt ook de franse econoom Patrick Artus en is het omgekeerde van wat Le Pen c.s. zeggen. Droevig dus dat zij voor protectionisme zijn. Wat ons allen armer zal maken.

 
Maar,
wat ziet een echte diepgraver verborgen achter die mondia-lisering en zijn bijverschijnselen? Zie wat ene Pierre Melandri ons in zijn boek : “Le Siecle americain”
 (uitg. Perrin), voorhoudt.



 De VS ging vooral mondialer denken door die beide wereld-oorlogen. Ze stopten met hun isolationisme, vanwege de europese (vnl duits-franse conflicten).  Maar, hun terugval begon al weer in de 70-er jaren: na die echte top in de jaren 50 en 60. En dat mede ten gevolge van hun nieuwe “economische imperialisme”..

In 1941 schreef Henri Luce in Life, dat er een eeuw van “amerikanisme” zou komen. Zijn natie moest in zijn ogen dominant worden in de wereld en “vrijheid en democratie verspreiden. Bush jr. las dat kennelijk ook. De VS moest in de ogen van veel amerikanen “op messiaanse wijze" the american dream overal propageren. Die nu volgens Trump 
dood zou zijn..



Melandri schetst de gang van de VS: van 1910 tot onze dagen. En constateert dat het land  slachtoffer werd van fameuze Hegeliaanse “ironie van de historie”.
Washington dacht immers als overwinnaar te komen uit de Koude Oorlog, maar merkte dat grote wanorde erna volgde. Die veel moeilijker was te beheersen dan die ENE grote vijand! Maar het drukte verder zijn levensstijl op: nu via technologie en financiën. En schiep zo een tweede mondialiseringsgolf. Die nu allen en alles in de war en naar chaos lijkt te voeren.




De VS beëindigde,lijkt het, zelf deze nieuwe fase in de cyclus, waarin het de wereld domineerde. Maar zie: andere staan klaar. Zoals China, de islamitische Erdogan en de christelijke krijger Poetin!

Dit is niks in tegenspraak met het boven-staande, over het positieve van de mondialisering. Maar wel  een vinger-wijzing naar de boze kanten van het imperialisme, wat betekent  “het willen regeren over allen”.. Wat de mens kennelijk niet kan laten.

Omdat hij kostte wat het kost vooreerst zelf wil overleven? Voor sommige de vloek van Darwin... of van de schepper? Weer die erfzonde dus?


HET LAATSTE GOED ENIEUWS:
Musk (van Tesla en Solar City) liet ons eind oktober zijn nieuwe dakpan-zonnecellen zien: van glas. En zijn twee typen huisbatterijen. Dat alles op/in een echt huis. En in de garage stonden natuurlijk ook twee E-Tesla's.
Deze man werd gek verklaard 10 jaar geleden. Nu toont hij ons dat we binnenkort onze eigen energie opwekken: voor wonen en autorijden! Wat voor een "middenklasser" al snel betaalbaar zal zijn. Ook enorm goed nieuws, bovenop het bovenstaande..

Dus,
het gaat eigenlijk enorm goed met ons mensen, al zijn er ook vele, bloedige conflicten. Die veel leed, doden en gewonden en massa's vluchtelingen meebrachten. 
Het conflict bleef dus: opgeroepen door ideologieën, religies en imperialistisch denken. Daar aan konden de technologie en de wetenschap niet echt veel veranderen.
En nu raakt het rijke, supergezonde westen in crisis. Zie de VS met die ontevredenen van Trump en de europese  ontevredenen die nu door populisten worden geleid of misleid.
Dit alles drijft vooral op vele onaangename en onbegrepen veranderingen. Europa kende 70 jaar vrede (behalve in Joegoslavië): een unicum in de historie, dat vele mensen veel geluk bracht. Nu ontwaken de armen elders en ontdekt het westen, dat het te velen te lang niet "meenam" naar betere  omstandigheden. De mondialisering, die nu hier een begin voor maakte, blijkt (te?) grote gevolgen te hebben voor de rijke westerlingen. Die kunnen dat niet meer hebben: ze willen gewoon niet naar "anders en wat minder". Ze willen al dat goede (nog?) niet delen en raken zelf in verval en chaos.. En verkwanselen hun "hoge waarden", zie de snel groeiende vluchtelingencrisis.... Wij kunnen de opgeroepen  "change" nu niet meer beheersen: andere nemen over. En dat maakt ons alle bang..    



 
LEON DE MARSEILLE 1 NOVEMBER 2016

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten