Totaal aantal pageviews

zaterdag 14 mei 2016

KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE EN NATUURLIJKE STUPIDITEIT..




CITAAT:
SOMMIGE ZIJN MINDER BANG VOOR
            KI (= Kunstmatige Intelligentie)
 DAN VOOR 
            NS (= Natuurlijke Stupiditeit).

TECHNOLOGIE IS "NEUTRAAL",
                    HET IS DE MENS DIE KIEST..

Dat wist Da Vinci, die 500 jaar geleden stierf, ook. Zijn "vliegtuig" vloog 400 jaar later pas. Technologie heeft soms even 
wat tijd nodig...  

 
INHOUD:
-Geen tijd of zin? Lees: 1,2 en 11.. 
-Zin in wat meer? Kies uit: 3 t/m 10 + MAAR….
1.INTRO
2.KLIMAATVERANDERING 70-ER JAREN
3.DE KOUDE BALANS VAN DE COP21
4.WAAROM KOOS MEN OOIT DIE 2%?
5.ZIJN WE DIE INFECTIEZIEKTEN DE BAAS?
6.OORLOG VERANDERT KLIMAAT, OF ANDERSOM?
7.DE “GEWONE” NATUURRAMPEN
8.MET TECHNOLOGIE TEGEN KLIMAAT-VERANDERING
9. BIOCHAR: HOORN DES OVERVLOEDS
10.DRIJVENDE EN ONDERGRONDSE HUIZEN
11.EPILOOG
       + MAAR

 

INTRO
De COP21 is net voorbij en daar werden  tot zover afspraken vastgelegd om de opwarming met.. 0,5 graad af te remmen.

FABIUS TEKENT... MAAR WAT EIGENLIJK?
De resterende 2,5 graden moeten in de komende jaren nog worden “afgekaart” bij 5-jaarlijkse CP`s…
Die zo verguisde groei, zakte in: China beet het spits af… Dat leek de groene fracties goed te doen, maar natuurlijk niet die miljoenen arme chinese boeren en buitenlui…
EN WEER DANSTE HET BEURS-CASINO!
De rijke naar China expor-terende landen zagen hun inkomsten ook zakken en incasseerden banenverlies. Ook zij gingen op minder groei over dus… Nog meer blijdschap in het groene kamp! Maar Hollande moest wel in paniek  een "noodplan" tegen de werkeloosheid afkondigen en bezuinigingen van 2 miljard..  Dus even weer minder groei want meer werkeloosheid boven op die 11%... Ai, ai!
BIJNA 1 MILJOEN OVER ZEE IN 2015
De immigrantencrisis en die (franse) en sociaal- econo-mische noodtoestand deden de COP21 snel uit de media verdwijnen..

In de plaats kwamen, direct erna, de instortende  olieprijs richting 30 euro per barrel. Dat veroorzaakte een beursval. Toen wachtte men op het begin van een wereldwijde. Met veel minder groei... Hoera in de groene gelederen! En nu plust het weer wat in de EU...
Opkomende landen, die vooral van olie leven, duiken in zware begrotingstekorten en rijke landen waren blij met de supergoedkope olie. Tot ze begrepen dat dit in de opkomen-de landen grote sociale onrust zou brengen. Tot in Saoudi-Arabië toe… Wat sommige toejuichen: plat met die lastige wahabiten!
CHINA REMT AF, NU OOK ZIJ IN PANIEK..
De internationale regen aan terroristische aanslagen verminderde ook de groei in alle landen :omdat het toeris-me terug viel en ook de  werkgelegenheid. Zie Tunesië dat zo fraai uit zijn eerste revolutie kwam. Rellen en de avondklok omdat de jongeren banen (terug) willen…

Dit laatste is exact wat IS wil: die economische ontwrichting is prima! Meer djihadisten en meer vluchtelingen naar Europa. Tunesië. Libië en West-Afrika gaan nieuwe stromen 
vormen richting “de europese honingpot”..




EVEN WAT PEPTALK OVER TECHNOLOGIE
Dit alles is aanleiding om weer eens te kijken naar hoe de technologie kan helpen om minstens de gevolgen van de opwarming te beperken, om goede groei te bevorderen en  ook om minder te vervuilen. Minder troep in het milieu. Altijd goed en of dat nou wel of niet die CO2 hype dient laat ik dan hier maar helemaal buiten beschouwing. Peu importe! 
Dus: over naar wat "technologisch gekleurd" opti-misme. Goed tegen de inzakkende economie, de stijgende werkeloosheid en armoede, èn (wie weet) ook nog tegen die aardopwarming.. 

 
KLIMAATVERANDERING IN DE 70-ER JAREN
DE BEVRIESPANIEK VAN DE 70-ER JAREN..

 Complexe zaken voorspellen is natuurlijk verdomde moeilijk en ons klimaat is er zeker zo een. De natuur is geen legodoosje!  De wijze Gregory Barteson zei: “Een wijze moet leren dat hij altijd ongelijk krijgt.. 
HET OZONGAT WAT WEER DICHT GING...
Want wie weet er nu nog van dat beruchte Protocol van Montreal in de 70-er jaren? Tik op Google: “afkoeling van het klimaat” En lees de artikelen van toen; bijvoorbeeld in The Times. Over de verontrustende AFKOELING van de aarde! Die werd toen veroorzaakt door die drijfgassen (aero-sols) die dat gat in de ozonlaag veel te groot maakten. De Mexicaanse Nobelprijswinnaar Mario Molina overtuigde ons van dit grote gevaar en deed ons massaal die drijfgassen aanpakken. In Montreal werd dat in 1987 internationaal met een Pact bezegeld. En Molina ging over op... CO2 bij de VN..

Men was toen bij de VN (GIEC) al begonnen met… het gevaar van een TEMPERATUURSTIJGING van diezelfde aarde! En dan ging het over andere gassen en dus was alles omgekeerd … NU: opwarming! "Kunnen we nou dan niet een beetje drijfgassen terug laten komen? Grapje.."?
PROTOCOL TEGEN DE KOU...LANG VOOR COP21
In de 70-er jaren verspelde men ook vreselijke rampen door die enorme kou op de aarde..  Nog veel erger dan men nu voorspelt over de opwarming.



Dit alles zou ons toch echt eens te denken moeten geven.  En ook waarom dit niet op de agenda van de COP21 voorkwam..  Lessen trekken uit eerder fouten is toch een must voor elk serieus mens?
AFKOELINGSPANIEK 30 JAAR GELEDEN!
Soms zijn “de oplossingen” dus erger dan de ziekten. En de weg naar de hel is, altijd al, geplaveid met vele goede voornemens.. Die vaak enkel uit angst en vrees en in paniek, zijn gekozen..

 
 
DE “NOGAL KOUDE” BALANS VAN DE COP21
DE VERVUILERS IN KAART GEBRACHT...




 Die 195 landen besloten dus van alles.. Maar het geld en de geopolitieke belangen speelden  een grote rol. Logisch natuurlijk en zeker niet nieuw. Het mooie was wel dat er nu zo vele landen meededen. En dat er ook een bredere vertegenwoordiging uit het leven (van bedrijven tot gewone mensen) bij was. Al mocht men op straat in Parijs niet demonstreren: vanwege dat terrorisme: een nogal symbolische gebeurtenis!
NAÏEF ENTHOUSIASME?? 
Er is dus wel iets veranderd. Maar dat is in de concrete resultaten maar zeer slapjes terug te vinden..  Mogelijk omdat meer landen ook nog meer problemen opriep?
Zeker ook als er meer arme landen bij zijn die voor 80% leven van het verkopen van fossiele brandstoffen.. De meeste willen groeien waarvoor energie cruciaal is. En kunnen  zo snel niet die benodigde kerncentrales daarvoor bouwen.. Er zijn er nu ...400 in planning+aanbouw!
COP21 IS EEN GELOOFSBELIJDENIS
Maar pas op: de resultaten moeten  nog door de meeste landen “thuis” worden geratificeerd. Wat echt niet lekker ligt nu de recessie dreigt.. En het moeten bereiken van een mooi compromis deed de inhoud natuurlijk ook minder goed.. 

De COP21 wilde eerst de opwarming einde 21e eeuw tot 2 graden beperken.. Maar wat er ten einde werd beloofd (en nu is afgekaart) is net genoeg om -0,5 graden te bereiken.. Terwijl Fabius aan het einde alles nog aanscherpte tot (hup) -3 graad. Uit medelijden met die verdrinkende eiland-landen..
Bijna alles (!) moet nog worden afgetimmerd in de jaren die komen, tijdens die geplande evaluaties. Voorlopig staat het resultaat conform de GIEC opvattingen pas op “-0,5 graad, wat dus rampzalig zou zijn”. En er kwam ook geen enkele datum voor het bereiken van de “piek in opwarming”.
 China kan niet minderen... voor 2030  en Venezuela en Saoudi Arabië wilden ook niet dat Fabius de westerse uitstoot wilde verminderen op zeer korte termijn. Dan zouden zij namelijk hun oliegelden kwijt raken.. En die ”taxe carbone” is bijna van tafel.
Ook geen woord over die +40% bevolkingstoename voor 2100 en niks over dat welvaart verhogende. Dat er echt komt voor de nu nog armen en  ook niks over al die nieuwe mensen die ook willen leven… net als wij!

Nog even over die 100 miljard van “Noord voor Zuid” en vanaf 2020.. Er is geen enkele sanctie voor wie niet meedoet. Dus iedereen kan redelijk “veilig”: gewoon wat aanrommelen.. Enkel de fatsoenlijke doen dat niet en die moeten dan nog meer betalen en ook tegelijk.. CO2 minder uitstoten. Realistisch? Dat lijkt vele niet...
NOG STEEDS MOOI... ONZE WARMERE WERELD
Helaas: de samen-spraak was hartver-warmend maar de hardheid van resultaten ontbreekt. Dus wordt het warmer en moeten we ons sneller wapenen tegen de gevolgen.. Om vele rampen te beperken in hun effecten.. En daar is veel technologie voor nodig want we willen intussen wel gewoon "overleven". Dat is en blijft: punt èèn!

 
WAAROM KOOS MEN OOIT DIE 2%?



Wel: daar kwam weinig echte wetenschap aan te pas. Want die koos men om… beter te focussen en een expliciet doel te kunnen stellen. Deze 2% geldt officieel sinds 2010 en is bedoeld ten opzichte van de periode vòòr de industriële explosie. Wist u dat?
DE PRAGMATICUS VAN DIE 2 GRAADJES. MINDER..
Ene Wlliam Nordhaus kwam er op en hij bedacht: “ Dat het niet warmer moest worden als het maximum gedurende de afgelopen 100.000 jaar…”. Die periode kunnen de weten-schappers qua temperatuur enigszins overzien.

Men werd het er natuurlijk nooit echt over eens: de ene acht het nu nog te hoog en de ander niet. Maar die 2% kwamen in 1980 in het rapport van Stockholm, waarin stond dat +1 graad al snelle en onvoorspelbare gevolgen kon hebben.  Zes jaar later koos de Raad van Europa voor 2 graden. omdat “die 1 te beperkt leek…”.

 De G8 bevestigde ze in 2009 en ze kwam in het rapport van Kopenhagen.  Pas in 2010 in Cancun werd het een echt wereldwijd streven.
Het is uiteraard verstandig om dat complexe gedoe in een cijfertje te zetten en zo iets “hanteerbaars” te hebben voor politici en de mensen.
DE AARDKLOOT ZELF WORDT AANGEKLAAGD...
En ook te kunnen meten ten opzichte van een duidelijke doelstelling. Vele wetenschap-pers achten het echter beter om een norm te nemen die is gekoppeld aan de concentraties van CO2, de hoeveelheid deeltjes en de oceaantem-peratuur.
Maar dat is te ingewikkeld zeiden “politiek geschoolde experts”: zeker als je met 190 landen aan de praat moet gaan.

Welaan zie hier hoe je van “2% of 3% een absolute waar-heid” kunt maken. Nu weet ook u waar die vandaan komt: het is natuurlijk weer zo’n “mondiaal compromis”..

ZIJN WE DIE INFECTIE-ZIEKTEN NU DE BAAS?
LANG VOOR EBOLA EN ZIKA...
Epidemieën hebben de wereld vaker in grote ellende gestort. De meesten zijn we de baas geworden: De pest, typhus, cholera, etc. Al gaat het soms fout: bij Ebola vooral door laat of slordig ingrijpen van de WHO. Zoals eerder ook in Haïti en toen door corruptie..
De laatste als Aids lijkt overwonnen ( 2,5 miljoen doden in 2005, 1,2 miljoen in 2014) en ook hepatitus C waartegen er nu voldoende middelen zijn.
En hup daar is ...Zika!!

WIJ ZIJN DE DRAGERS: VIRUSSEN+BACTERIËN
Alle eerdere paniek bleek dus onnodig: ook over die linke griepsoorten H5N1, H7N9, de gekke koeienziekte, de SRAS en zelfs de multi-resistente bacteriën. En zelfs chikungunya en ebola werden al getemd. Maar zie nu weer Zika , vooral in Latijns Amerika…

Er zijn opnieuw angsten voor infecties die worden overgebracht door insecten. Want die  zouden er ook meer en meer zouden komen: door de aardopwarming en het veranderende klimaat. En volgens Polen c.s. ook door vluchtelingen…

Expert in deze, Prof. Didier Raoult van Marseille, moet vele aanvragen voor een artikel over deze “nieuwe dreiging” afwijzen. Omdat hij vindt dat die er niet erger dan tevoren is.. Dat  gevaar van “teveel antibiotica” wat ook zo hoog werd opgespeeld is intussen ook geweken.
De bacteriële infecties daalden spectaculair tussen 1990 en 2013. Van tuberculose (via lage longaandoeningen als bronchitus) -22%), angina`s en meningitis (-36%) tot aan het paludisme sinds 2000 -60% doden! Dus dat andere klimaat en die warmere aarde deden ons hier niets en de rampologen kregen weer eens ongelijk.
Natuurlijk zegt dat niet dat er geen andere epidemieën kunnen ontstaan. We moeten blijven opletten. Maar de brede verspreiding van de antibiotica, de aidsmedicamenten, de hygiënische verbeteringen en muggennetten vol met insecticiden deden wonderen. Ook de bestrijding van hepatitus B en C zal snel sterk verbeteren en het snel reageren op tuberculose is nu ook geregeld.  De medische inspanning gesteund door echt veel moderne technologie is internationaal groot en er is veel samenwerking. Google heeft als “mecenas” een fraai internationaal opererend systeem draaiend dat veel beter dan ooit eerder de griepepidemieën voorspelt en ze beter doet bestrijden. Omdat er via hun Big Data sneller en preciezer serums kunnen worden gemaakt. Het is maar èèn voorbeeld..

Dus waarom zouden we nu weer “preventief angstig gaan worden”? Dat is pas echt link voor de volksgezondheid…

 

VERANDERT OORLOG HET KLIMAAT OF…. ANDERSOM?
VOORAL DE BINNENLANSE CONFLICTEN STEGEN DE ANDERE MINDERDEN...




Ecolo`s roepen vaak dat klimaatverandering ook komt van die oorlogen. En dat is nogal merkwaardig..  Toch is het snel te weerleggen:  Want bijvoorbeeld is al lang te zien dat het aantal oorlogen daalde. terwijl die aardopwarming gewoon doorging..

Maar er is ook niemand die kan staven dat vooral de klimaatverandering de oorlogen in Mali en Syrië deed ontstaan. Daar moet je echt zoeken in etnisch-religieuze tegenstellingen en strijdige ideologieën.
JA, OOK AL IN DE 17E EEUW!
Natuurlijk had de toenemende droogte, vooral in Syrië tot gevolg, dat de bevolking verarmde en naar de steden trok. En die verarming maakte hun ontvankelijker voor djihadisme etc. . Maar de zesde touareg-oorlog in Afrika, komt vooral door de botsing van de afrikaanse en de arabische culturen.
 

Er verscheen een boek (Palmyre, de onvervangbare schat), waarin wordt aangetoond dat deze stad vroeger niet stuk ging door de droogte: want er was water genoeg.. Het gebeurde door  plunderingen. En het gebeurde dus lang voor de aardopwarming. Dus deze beweringen raken eigenlijk kant nog wal….
VAN DROOGTE KAN OORLOG KOMEN
De prijsval van de olie komt ook niet van schaarste. Maar vooral door dat extra schalie-olie en –gas in Noord-Amerika. Daardoor verdween ook wat aandacht van de VS voor het MO en zagen we Obama ook weggaan uit Irak.. Daarom wil hij ook niet beginnen aan een grondoorlog in Syrië!
Zelfs IS heeft nu al last van de lage olieprijs!

Wel waar is dat Assad, die sterk inzette op de verstedelijking en het leeg laten lopen van het platteland, grote onrust veroorzaakte bij de verarmde bevolking. Daardoor kwam de opstand in Daara in maart 2011: en die was de lont in dit lokale kruitvat.. De cyclisch verlopende droogte die al eeuwen bestaat, was dus wel in het spel, maar meer nog de hand van Assad.
CYCLISCHE DROOGTE IN WOESTIJN VAN SYRIË


NO JOKE...













Dus geldt wat ene Bruno Tertrais zei: “De oorlogen ontstaan door keuzes en vergissingen van mensen. De “natuur van de staat” is heel wat belangrijker voor de verklaring van oorlogen dan “de staat waarin de natuur verkeert”.
En dat is voor de klimaatverandering eigenlijk een beetje goed nieuws..  
NOG EEN VISIE WE ZIJN ER NOG NIET..


DE "GEWONE" NATUURRAMPEN

"MEER" RAMPEN DOOR.... DE MEDIA!


 In  20 jaar waren dat er 6457. Dus ca 323 per jaar..
WIE IS DE VOORAL KLOS?


TWEE TEGELIJK KAN OOK








Overstromingen, vulkaanuitbarstingen, grote droogte en keiharde stormen. En tsunami`s... Daarvan zouden er 90% door het klimaat zijn ontstaan...? Daarvan waren 3062 overstromingen (ca 50%), 2018 waren stormen (ca 30%), 405 extreme temperaturen (6%) en 334 droogte (5%).
DROOGTEN WAREN ER ALTIJD AL... MAAR...
Dan denk je: hoeveel waren er dan vroeger, want er is vaak technisch best wat aan te doen? Door dijken, waterreservoirs, bedding verbreding  en alles sterker bouwen en ook vast zetten..
KLIMAATRAMPEN VER IN DE MINDERHEID




ZIE BIJ HET VORIGE PLAATJE...

 
MET TECHNOLOGIE TEGEN DE KLIMAAT-VERANDERING


DE KLIMAATCHAOS IN DE HOOFDEN


 Bill Gates, Zuckerberg, Jack Ma, Xavier Niel, zij alle willen ook in tijden van COP21 hun idee kwijt.  Ze gaan dus start-ups financieren die daar aan werken. En zij willen er best miljarden tegen aan gooien. 
Zoals dat uniek filterproject voor water van Askwar Hilonga (nanotech-specialist) die werkt op het Afrikaanse instituut Nelson Mandela (in Arusha). En aan Vijay Mitha van Shakti Energy in Z-Afrika die via “been- en armenenergie” de mobieltjes wil gaan opladen. Met een soort pedaleerhulpmiddel.. Of Lorna Rutto uit Kenia  die afval in goud omzet. Nairobi produceert jaarlijks 48 miljoen zakken vuil. En zij richtte nu Ecopost op om daar de plastic zakken en inhoud van te recyclen.  Daaraan werken nu al 15 man en ze draait met winst..
GATES EN ZUCKERBERG: HELPERS OF PROFITEURS?
Gul gevende rijken helpen ons aan technologie om rampen te voorkomen of de gevolgen daarvan te vermin-deren. Ook al zal het inzetten daarvan ook weer veran-deringen oproepen dat is onvermijdelijk. Maar dat is al honderden jaren bezig en eigenlijk niks nieuws. De post gaat niet meer met de duif, we reizen niet meer in de diligence en in de VS daalde het aantal jobs in de landbouw van ooit 95% naar nu 5%. En dat in goed 100 jaar en de auto-industrie nam vele boeren op voor hun lopende banden..  Een enorme verandering ook sociaal..  And they all survived..

 
BIOCHAR-(COAL), HOORN DES OVER-VLOEDS
MEERDERE EN RIJKERE OOGSTEN MOGELIJK
De veroveraars van het Amazonegebied spraken er al over,  die zwarte aarde die veel vruchtbaarder was dan die in Spanje. De aarde, die men daar terra preta, noemde hadden de boeren verrijkt met de resten van verbrand organisch afval. Door onderaardse verbranding verkregen.. 
DAAR GAAT BIOCHAR FLINK HELPEN
Die aarde is nu duizenden jaren later nog steeds zeer vruchtbaar wat zeer verbazend is. Deze aarde bevat 9% koolstof, andere meestal maximaal 5%. Ze maakt meerdere oogsten mogelijk met rendementen die tot 4x hoger zijn.
 Biochar maakt men door pyrolyse (verbranding bij weinig zuurstof) van groenafval (mais-, katoen-, rijstresten en gedroogde palmbladeren, etc.).


PEDAGOGISCH PRENTJE: MAAK UW EIGEN BIOCHAR?
Het zijn kleine zwarte fragmenten die heel licht en poreus zijn. Het proces geeft ook een brandbaar gas en een vloeibaar residu waarvan je ook brandstof kunt maken. Naast de biochar, die veel koolstof bevat. De parameters van de pyrolyse moeten goed ingesteld worden om meer/minder te verkrijgen aan resultaten.

HET BIOCHAR PROCES: MEER DAN VUURTJE STOKEN!
Biochar van biobrandstof geeft geen goede kwaliteit” de temperatuur wordt 1000 graden , wat gewoon te hoog is. Van houtskool uitgaan kan, maar is ook minder goed. Omdat dan uitgaande daarvan de temperatuur te laag blijft (200-300 gr.) om teerresten te vermijden. De ideale temperatuur is ca. 500-550 graden.

Nu gaan er onderzoekers aan de gang om er alles van te weten te komen en zij produceren nu bio-char .. Het woord  komt van het engelse “bio-charcoal”.
EN OOK BEST DUURZAAM!
Waarom werd deze idee niet eerder ingezet tegen slechte oogsten vooral in de zuide-lijke landen. Wel deze werd pas 10 jaar geleden heront-dekt, maar voor je genoeg mensen overtuigt dat duurt even. Ook geld verzamelen om onderzoek te doen kost tijd. En dit spul vlekkeloos leren produceren, kost 20 jaar.
Dat zegt Guy Reinaud van Pro Natura International die hier aan werken en ook aan “groene steenkool| . Stelt u zich voor: steenkool is er op de wereld in enorme hoeveelheden dat weet zelfs Merkel die er goedkoop stroom mee maakt..
Pro Natura informeert ook overal de boeren er nu over..

EEN PIONIER VAN BIOCHAR
De technologie is er maar moet nog worden verfijnd zegt ook de Universiteit Cornell die samenwerkt met  International Biochar Initiatif , een vereniging zonder winstoogmerk. Hun onderzoek toonde aan dat de grond sterk verbetert, een betere afweer krijgt tegen ziekten, zonder dat zwammen moeten helpen.  Waar het oppervlak sterk uitdroogt kun je ermee ook 8% aan bewatering sparen. En hoe zuurder de grond is hoe meer biochar helpt! 

Er zijn hyperproductieve groentetuinen nu.... in de Sahara van Algerije, in Noord-Tsjaad en in Mauretanië waar het nogal droog is en de aarde arm is.
BIOCHARMACHINE VOOR DE GROENTEBOER



Een kleine machine op een aanhanger kost 45.000 euro en kan dagelijks 500 kilo biochar maken. De grotere installatie kost 200.000 en maakt dagelijks 5 ton genoeg om een bevolking van 10.000 mensen beter te voeden.
En: als de machine warm is wekt ze de eigen energie op. De biomassa levert die en.. er is enkel een kleine electromotor nodig.  Het rendement loopt tot 30-45% afhankelijk van het soort bio-afval.  De fabriek Saint Louis in Senegal opent begin 2016 en zal 10 ton per dag produceren. Die gaat ook nog electriciteit maken op basis van het vrijkomende gas en die stroom kost  30 euro per Mwattuur. 
Dat is 1/3 van de stroom via kerncentrales en de pay-backtime twee jaar is best fraai.
ONS GROENE AFVAL GAAT ER IN...
Pro Natura richt nu in Dakar een panafrikaans agro-ecologisch instituut op  om pilotprojecten op te zetten.  Want de mensen moeten het eerst zelf zien en ervaren voor ze er in geloven! Zegt Guy Reinaud. Het eerste grote project wordt gefinancierd door China dat 1,7 miljoen gaf.  En zeer snel zal de biochar in de Gobi-woestijn op 100 km van Peking worden toegepast. Het loopt storm..

Maar in Europa is het procedè nog niet goedgekeurd… ook door tegenwerking..  Bijna overal elders wel.  Maar Vincent Gravier, van VT Green, gelooft er ook in en weet zeker dat de twijfels zullen worden overwonnen. Want natuurlijk biochar komt in de voedselketen terecht via de bemesting  en natuurlijk moet dan dit product worden begeleid met adekwate regels. En homologatie (testen op voldoen aan de normen, ook CO2 dus..) duurt lang.. 

Een ton biochar is 2.7 tonequivalent CO2. Dus 4000 ton geeft 10800 ton CO2 credits. Wat 71.000 euro waard is. Nu betaalt men dat nog enkel in Californië. Maar de producent moet daar wel zijn productieproces garanderen kunnen. Zo ja dan is dit een extra-opbrengst van biocharproductie!
NOG EENS   OM TE OVERTUIGEN
Tja biochar dat is ook CO2… Dus wat nu? Hogere akkeropbrengsten tegenover CO2-produktie. Dus nu maar hopen dat de opwarming “van nature” omkeert naar afkoeling? Jammer dat er bij biochar geen drijfgassen vrijkomen die grote afkoeling zouden veroorzaken… U begrijpt dat uw blogger nu wat cynische grapjes maakt. Sorry.   

DRIJVENDE EN ONDERGRONDSE HUIZEN
Koen Olthuis bouwde al een drijvende wijk in A`dam en hij keek naar cruiseboten die nu al 5000 mensen vervoeren. 
EEN DRIJVENDE VILLA IN NEDERLAND


 Dat moet dus ook met huizen kunnen, dacht hij. Nu gaat hij in Dubai een drijvende moskee en een haven bouwen. En een drijvend stadion.. Zo kun je het “ding” ook naar de mensen toe brengen, in plaats van omgekeerd.. 
KOEN VAN HET "GEDRIJF" 
Hij werkt nu ook met de gemeente in Venetië dat dreigt te verdrinken. Het project zou enorm duur zijn, maar..  op de Maldiven (die onder water gaan met 1200 eilanden!) zou bijna alles moeten drijven.. Want daar is +2 a 3 meter “voorspeld”! En zelfs in Dacca in Bagladesh wordt gepraat over drijvende installaties voor electra, watervoorziening  en afvalzuivering..

De Amerikaan Ted Givens denkt over ondergrondse huizen.
Maar ja onder de grond dat is pas echt morbide… Maar waarom niet denken aan “verzinken bij grote stormen”? In Hongkong denkt de Amsterdammer daarover nu ook na en over andere “mobiele oplossingen”.
"SAFE VOOR STORM|  -HUIS: tegen TORNADOS
En de duitse Werner Sobek dacht aan de autovleugel van een F1-car. Die de auto vast op de grond drukt. Het kan weer niet op en doet denken aan Leonardo da Vinci.

 



ONTWERP "STROM SAFE-HOUSE"

Allemaal te maf en te gek? Krankjorum? Net als Musk en Co, die toch wel opzien baart en nu positiever.. Als men alle eeuwen eerder enkel zo zou hebben gedacht, dan zouden we niet in auto`s rijden en niet vliegen. Ook niet zo snel op oceanen varen en niet in treinen en bussen zitten. En zelfs niet in trams. En dan zouden we ook het CO2 daarvan niet hebben omhoog geblazen.  Dus wat is nou de les? 
OOK VOOR U ALS U WATER HEEFT


Wel: technologie is neutraal het kiest niet zelf. De mens bedenkt en kiest technologie. Hij weegt plussen en minnen af. Maar uiteraard met de kennis van dat moment.
DE TORNADO GAAT OVER HET VERZONKEN HUIS
En tenzij er dikke populisten en lepe politici de mensen met angst en verdoemenis belagen. Die zou komen van CO2 en marokkanen.. Dan is het rationele om zeep en kiest de angst voor ons alle.. Stop: dat is een ander hoofdstuk in de menselijke historie.

DRIJVENDE REIZENDE STADIONS: DE SPORT KOMT NAAR U TOE

EPILOOG
Hierboven las u vele voorbeelden van hoe de technolgie ons altijd al hielp. Maar zowel in het goede als in het kwade. De mens kiest echter steeds en technologie is neutraal... Ook nu kunnen we bij de vele problemen door inzet van bestaande en nieuwe technologie oplossingen vinden. En de grenzen zijn intussen nogal flink verlegd! Ook is deze nog lang niet aan zijn grenzen gekomen..  Maar waarom zijn we dan nu zo panisch en angstig terwijl de historie toont dat we er weer betere tijden komen? We zijn er immers als mensheid toch nog steeds na 40.000 jaar? Dat vraagt allereerst om een felicitatie: andere "soorten" stierven immers uit?
BANG, BANG en BANGER
TWIFEL EN STRESS









Wel, wij mensen zijn licht manipuleerbaar als het om complexe zaken gaat. Zeker als het mogelijke angstige gevolgen betreft want elk mens wil leven met zijn geliefden. Ook blijkt dat politici en corrupte machtsbeluste wetenschappers deze complexe zaken graag populistisch manipuleren. En zo de angst in het volk te hulp roepen om stemmen te winnen. Zo kom je ook aan principes zoals dat van “le precaution” . Mooi bedoeld maar ook met een zeer remmende werking..
BLOND IS BEAUTYFULL: TWO BROTHERS IN ARMS
ZELFDE MIMIEK!


Zie bijvoorbeeld  in Nederland (en tot ver daar buiten!) Geert T(rump) Wilders, die een meester is in het er uit pikken van EEN aspect. En het zwijgen over alle andere.
Zie wel: “Minder marokkanen”  maar nooit wat zeggen over “minder vergrijzing door… te weinig kinderen”!  Deze onbalans is voor Nederland zeer gevaarlijk; zie Japan en Duitsland.
Maar ja, Geert T.W. zou dan over “meer vluchtelingen op-nemen" als OPLOSSING  moeten praten (zie Merkel). En dat is tegen zijn ”heilloze one-item geloof”.. 

Internationaal gezien spelen de toppolitici ook tegen elkaar om stille belangen en doelen te behalen, zonder dat ze ons hun echte beweegredenen vertellen.
CHAVEZ +  EN SADDAM + 
Secret strategies dus… Ze vinden steeds wel een mooi ander verhaal om ons mee te krijgen. Zie Poetin met zijn Krim: niemand begreep dat hij gewoon meer positie op het wereldtoneel wilde. En daar-voor zonder dralen ook oorlog inzette in Oekraïne en ook ging “meedoen” in Syrië en ook samen met Iran… Hij buitte onze goedgelovigheid en onnozelheid keihard uit. Overigens pas nadat wij hem ook flink hadden gepest met die oprukkende NAVO.. Tja, het liegen van Bush en co bij die aanval in Irak is een van de meest schokkende voorbeelden. Niks “weapons of mass-destruction” dus maar vooral veel “stupid idiots”. Die achter deze “stabilisation for oil” aanrenden waaronder onze Peter B. de premier toen.
DEAR SWEET PUTIN
Over verneuken”gesproken!    Zie ook de huilbui van Tony Blair, de eens zo stoute linkse jongen..



AKELIGE GELIJKENISSEN MO EN VS





Hitler koos 100 jaar geleden de joden uit als zijn "zwarte schapen”. Om de schande van WOI uit te wissen en zijn 1000-jarige Rijk aan ons op te dringen. Met zijn smerige nazisme…
DE GRAUWE MANIPULEERBARE MASSA 
DE ZONDEBOK!




 Hij stapte heel slim met zijn haatzaaier Rosenberg in op die aloude Jodenhaat; waaraan de Kerk van Rome ook veel steentjes had bijgedragen.
EEN WAAR WOORD!
EEN POPULAIRE SPORT
Zijn succes was enorm: 35 miljoen doden alles bij elkaar geteld. Een oppervlak als half Nederland vol kerk-hoven. Het gebeurde in Europa en nu pas 70 jaar geleden!


EEN WELGEMEENDE WAARSCHUWING! KIJK OM U HEEN
Dus kun je een vitale conclusietrekken: “WIJ” laten ons teveel wijsmaken door allerlei foute mensen!  Waarvan wij overigens de meeste zelf kozen: in de regeringen en alle lokale besturen.  Tegen die massa-misleidingen moeten we ons dus beter gaan wapenen.
SOME TECHNOLOGIC SMART-TALK!



 WIE moeten “het gemene volk daarbij helpen”: dat is eigenlijk DE ideologische vraag. Wel, dat zijn natuurlijk op plek èèn onze (gekozen) volksvertegenwoordigers! En onze politieke partijen. die die wij ook oprichten en waarin wij zitting hebben. Behalve bij de PVV.
En dat zijn zeker “onze onafhankelijke journalisten”, het nettere deel dus van… de media. Die wij zelf ook kopen of niet meer willen lezen of bekijken: ook onze keuzes. Zie in Nederland de VPRO tegenover dat RTL-pretpakket.
Dat alles is een deel van wat duur heet: “The counter-veiling power”, de tegen-krachten  die voor het nodige tegenwicht moet zorgen.

 
Maar het zit vooral “diep in ons zelf” en niemand van ons lijkt te kunnen ontsnappen aan die massale besmetting met een link moreel virus.
MORALISTEN TALK...
 Het volk beoordeelt en con-troleert de regering in een democratie (en zelfs ook de facto in een dictatuur!) de politiek en zeker zijn gekozen volksvertegen-woordigers.

Mogelijk moet het volk dus 
wat slimmer worden en… ook meer tijd daaraan besteden?

DAT IS PAS NEWS! IETS VOOR OBAMA AGAINST ARMS?



Om te “snappen wat er achter zit”?  Onzekerheid, verande-ringen en angsten veroorzaken veel kwetsbaarheid: voor je gezondheid, je leven en je… bestaan: je baan en je bezit! 
Meer snappen valt in een gemondialiseerde wereld bepaald niet mee. Het wordt nog moeilijker als er voortdurend tsunami`s van veranderingen over ons komen.

De technologie maakt die informatievoorziening beter dan ooit: een ware paradox! Uw blogger leest wel 10 kranten (selectief natuurlijk) en kijkt naar 10 internationale nieuws-zenders via satelliet (gratis!). En op internet Google je elk antwoord in seconden..  
PAS OP: ZO ZIEN VELE HET!
Maar we Facebooken liever over “lichtere zaken” wat natuurlijk ook leuk is. Maar teveel daarvan en van Twitter and what have we more steelt de tijd om ook vooral het serieuze te volgen..  Dat zal toch niemand ontkennen en dus zo wordt je niet echt snel slim-mer. Zie ook die veranderde en vervuilde moraal van nu. Of zien en horen we daar enkel meer over, door internet en andere media? Ook in schandaalland zijn er ook vele tsunami`s. Van vieze pastoors tot foute sporters (en hun bestuurders), van liegende autofabrikanten tot corrupte wetenschappers die soms voor de VN werken, van geldgraaiende bankjongens tot belasting ontduikende “gewone mensen” (bv de BTW) tot fiscale paradijzen, van falende jeugd en lakse opvoeders… De lijst is ellenlang geworden.
Dat kan geen toeval zijn. Het lijkt een breed verspreid immoreel virus in ons mensen. Tenslotte kunnen we ons afvragen of het in ons bestaan de eerste keer is dat dit patroon er kwam? Dat is te vinden in onze geschiedenis.
Als we daar zouden zoeken moesten we misschien  iets anders concluderen dan de verzuchting: onze wereld is de slechtste ooit”. Dat zou je nu bijna geloven..

Wel, daartegen is een simpele remedie: ga wat Googelen. Tik bijvoorbeeld in "(wereld en andere)-oorlogen vanaf 1750  (of 1800)"; "grote natuurrampen sinds 1800" en ook "vluchtelingen sinds 1500"..
Gewoon enkele suggesties en het kost u een maar avondje minder Facebooken etc. of RTL x kijken..  En u bent echt een ander (beter...) mens als u dat even doorstaat.. 
M.A.W/ : U HEEFT MAAR TIJD TOT UW 40e !
Het  gaat niet alleen over technologie, maar eerder over “de ontsporende en de fantastische mens”. Die bijna alles zelf “koos”. Behalve wat de NATUUR hem ongevraagd deed overkomen en hij kan enkel tegen de gevolgen wat kiezen te doen.
De hype werd weer eens:  “die technologie is het schuld in al zijn verschijningen”. Dat hoorden we van ecologische bekeerden tot aan de paus (bijna!). Zelden horen we dat "wij mensjes van goede wil weggleden en uitspatten”. Niet alleen  zwarte of bruine, maar zeker ook de witte.. De laatste zijn nu een minderheid: max. 20% en afnemend. Dat zou ons moeten leren dat DE OORZAAK heel lang vooral in het blanke deel lag. 

Wie zei dat: De mens krijgt wat hij verdient”? Wie wind zaait zal storm oogsten? Boontje komt om zijn loontje en… Verbeter de wereld en begin bij uzelf. Dat hielp vaker maar even. Er zijn ook andere Google-sessies denkbaar als: (tik in) grote vredesverdragen of armoedebestrijding  en hon-gersnood bestrijding  of bestrijding infectieziekten...
OUR WORLD IS STILL BEAUTIFULL AFTER MANY CHANGES.

Of begin met: de levensverwachting sinds 1500. Dat is pas echt kicken: bijna + 60 jaar meer.... 
DAAR WIL JE TOCH ZO LANG MOGELIJK BLIJVEN?
Het gaat ons mensen gewoon  beter dan ooit en dat is een objectief constateer-baar heugelijk feit! Halleluja..

 

 


MAAR,
Was er een genocide in de préhistorie? Het oosten is bekend om zijn zon, maar ook omdat wij mensen er vandaan komt. Nu de tijden onzeker zijn neemt onze interesse voor onze wortels toe.. 
PREHISTORISCHE GENOCIDE...



We weten dat de Neanderthaler uitstierf: zo’n 35.000 jaren geleden… Maar er kwam er een schedel op de proppen van 55.000 jaar oud.
DE DARWIN-EFFECTEN GEMETEN AAN DE MENS
Dat wordt tegenwoordig heel precies vastgestel via radio-koolstofanalyse, morfome-trische analyses en statistieken van diverse andere vondsten. De resultaten stonden in Nature van januari 2015.

METEN IS WETEN..
Die schedel werd in de grot van Manot in Israël gevonden, dichtbij het Meer van Galilea, waar nog meer zaken van de neanderthaler boven water kwamen. Genenstudie wees al uit dat de neanderthaler en de moderne mens elkaar ontmoetten ergens in het MO, zo’n 50.000 à 60.000 jaar geleden. 
DE SITE BIJ MANOT
















Maar daarvoor was geen anatomisch bewijs tot voor kort.. Er ontbrak een fossiel van de Homo Sapiens dat dit aantoonde. Die sapiens vertrok namelijk uit Afrika en voor hij in Europa en Azië  aankwam passeerde hij het MO waar hij op de Neanderthaler stuitte..
Nu hebben wetenschappers uit Tel Aviv en andere landen vastgesteld dat die schedel van Manot sterk lijkt op die van de oude mensen uit Oost-Afrika en ook op de moderne europese mens… Op de schedel zat ook wat calcite: wat ook die 55.000 jaren kon bewijzen.  Dus is nu de hypothese dat hier de Oost-Afrikaanse mens de moderne europese tegenkwam: de kolonisatoren kwamen elkaar dus in het MO tegen..  Dat leverde kruisingen op en zeer waarschijnlijk ook moorden en verkrachtingen. Omdat die bij deze ontmoetingen “normaal waren”. En dat zou dus het uitsterven van de neanderthaler hebben kunnen veroorzaakt.. Dat ruikt naar een mogelijke vroege genocide.
EERDER MOORD DAN ONGELUK...



Zie wat er nu in het MO gebeurt, waar  men nu ook moordt, verkracht etc. Dus is er niet veel essentieels veranderd sinds 40.000 jaar mensheid?
Dat vroeg zich Jean-Didier Vincent af in Le Point (maart 2015) en dat lijkt een leerzame veronderstelling. L’Histoire se repète?  

Leon de Marseille, 14 mei 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten